Uncategorized

maggie er min helt

17. september 2009

Maggie på 14 år er et av menneskene som har gjort mest inntrykk på meg noen gang. Rett før jeg skulle «intervjue» henne fikk jeg servert historien hennes i grove trekk, og jeg fikk så hakeslepp at jeg er sikker på at kjeven min gikk ut av ledd. Da Maggie var 12 år gammel, ble hun nemlig tvunget til å gifte seg med en 57 år gammel mann. Jeg måtte bare la den setningen stå for seg selv. En 12- åring blur TVUNGET til å gifte seg med en 57 år gammel mann. Smak på det! Det er noe av det sykeste og fæleste jeg noen gang har hørt! Maggie bodde med moren og stefaren sin, og stefaren hadde tatt opp et lån fra denne 57- åringen som han ikke klarte å betale tilbake. Derfor foreslo den eldre herren at han kunne gifte seg med Maggie, og stefaren så ingen annen utvei enn å selge datteren for å bli kvitt lånet sitt. Moren stakk av fra stefaren da hun ikke klarte å få han til å ombestemme seg, og Maggie har ikke sett henne siden. Det var mandag da Maggie fikk beskjed om at hun skulle gifte seg, og allerede på førstkommende søndag skulle bryllupet finne sted. Maggie ble gift som planlagt, og flyttet inn hos mannen som allerede hadde to koner fra før. Maggie sov sammen med mannens datter som han misbrukte, og han kalte dem begge for prostituerte unger. Hva han har gjort mot dem orker jeg ikke å tenke på en gang… Etter en uke ba datteren til mannen Maggie om å melde fra til politiet for å få faren sin i fengsel. I frykt for å ikke bli trodd og bare gjøre ting verre, dro Maggie til politistasjonen og fortalte historien sin. Hun ble heldigvis tatt på alvor, og ble ikke utsatt for korrupsjon som ofte oppstår her nede (de rike betaler for å slippe straff). Politiet arresterte både stefaren og den 57 år gamle mannen, og Maggie fikk lov til flytte hjem til sin ekte far som behandler henne kjempebra. Hun ble i likhet med Jaquline som jeg snakket med i går, tatt i mot av rescuesenteret og går på skole der i håp om å bli doktor en dag. Hun sa til meg at hun ville hjelpe folk sånn som vi gjør, og at hun derfor håper hun kan bli veldig rik. En av Maggies venninner på 15 år ble voldtatt av en 72- åring. Jeg visste ikke at det var fysisk mulig, men tanken på det gjør meg helt svimmel. Da jeg hørte Maggie fortelle glemte jeg alt om tid, rom og et filmkamera på størrelse med Mount Everest. Tårene bare kom og jeg ble så fyllt med hat, sorg og ikke minst spørsmål. Tenk at…* 100 millioner jenter i verden er blitt giftet bort før de er blitt 18 år!* Gjennomsnittsalderen for å gifte seg i Kwale i Kenya er 12 år. * 42% av jenter i Afrika gifter seg mens de enda er barn. * Der tidlig ekteskap er vanlig er det høyere dødelighet blant barn og jenter.

Skulle ønske jeg var like sterk som Maggie. Jenta er 14 år, har opplevd det verste en ung jente kan oppleve og lever fortsatt med håp og drømmer for framtiden. Hun syns det var tøft å fortelle om historien sin, for å unngå å begynne å gråte, hadde hun skrevet det ned og ville lese det opp for meg. Da vi var ferdig med samtalen, fikk jeg den nedskrevne historien hennes, og jeg har tenkt til å ramme den inn så jeg aldri glemmer henne. Ikke at det er så enkelt uansett, men jeg trenger å minnes på at det alltid er noen der ute som trenger hjelp, og at det ER håp for alle så lenge verden står sammen. Ps. 57- åringen døde av kreft i fengsel og stefaren sitter fortsatt i fengsel. SÅNN skal det være.

No Comments

Leave a Reply