Uncategorized

for å kunne sveve fredfullt på skyene

9. november 2010

En lang flyreise er ofte prisen man må betale for å komme seg avgårde på ferie, eller for å besøke et annet land. Eller en annen verdensdel, i mitt tilfelle. Jeg kan til tider være meget rastløs, og når jeg gleder meg til noe, som for eksempel å besøke USA for første gang, er rastløsheten til stede i den grad at jeg nesten sitter og rister. Sånn etter-seks-kopper-kaffe-rister.

På en lang flyreise er det ikke bare rastløshet som kan komme til å være et problem, men andre menneskers mangel på sosiale antenner og normal folkeskikk. Jeg kan sikkert ikke telle på ti fingre en gang, hvor mange ganger jeg har irritert meg over mine medpassasjerer. Unger i setet bak som sparker meg i ryggen så den kokvarme tekoppen danser villt i fanget mitt, spedbarn som skriker, folk som svetter i ubeskjedne mengder, sure menn som legger setet sitt heeelt tilbake, og i-lufta-alkoholikere som gjerne tar en trall og skriker høylytt til sidemannen om alle samlivsproblemene og inkasso-sakene han/hun har fløyet fra.

Jeg klandrer ingen. Vi sitter tross alt på hver vår harde drittstol på en planke mangemangemange tusen meter oppi lufta. Det er bare naturlig å reagere på hver sin måte.

Så flyturen har jeg altså planlagt ned til hver minste detalj. Jeg er såpass problemfri at jeg verken har krav på sovepiller, angstdempende eller beroligende, så her er min måte å få en behagelig flyreise på:

Lesestoff. Kanskje et selvsagt punkt, men det er ikke sjeldent man bommer helmaks på lesestoff og ender med å slenge fra seg den langtekkelige boka før piloten har rukket å sprenge trommehinnene på en. Jeg pleier derfor å lese 10-30 sider av en bok FØR jeg setter meg på flyet. Faller den ikke i smak finner jeg en annen, og hvis jeg liker den, gleder jeg meg til å åpne boka når jeg har kommet opp på høyde med skyene.

Anbefaler krim av Henning Mankell, Stieg Larsson, Karin Fossum, Unni Lundell og Jo Nesbø. Med krim blir det aldri kjedelig.

Husk enda litt lettere lesestoff også! Jeg går for ELLE, Cosmopolitan og Det Nye.

Komfort. Ingen dårlig idè å kjøre på med oppblåsbar nakkepute, øyemaske og ørepropper. Nakken blir fort vond når man hengesover med hodet, og det kan være deilig å stenge ute litt lyd og lys.

Musikk. Vi lever i 2010, og jeg regner med at alle har en iPod/mobil med iPod. Men det er ikke mye glede i å sitte på et fly og høre på syre. Mitt tips er å kjøpe en premium-tilgang på Spotify slik at du kan høre på musikk selv om du er offline (da må du selvfølgelig ha telefonen på flymodus!). Da kan du jo velge og vrake før avreise og lage helt ultimate spillelister. Her er noen få av sangene jeg er nødt til å ha med meg på flytur, flere av dem er tradisjon – rett og slett:

Heartbeats-Jose Gonzalez, New Soul-Yael Naim, Hand me down-Name, Number one-Pharrell ft. Kanye West, Love lockdown-Kanye West, Fidelity-Regina Spektor, 99 problems-Jay Z, Duffy-I’m Scared, Talk show host-Radiohead, Bubble toes-Jack Johnson, Fly away-Paperboys, Blinded by the lights-The Streets, Kommer igjen-Nik&Jay, Handle me-Robyn, In for the kill-La Roux, Dråben-Seigmen, Get dancy!-Miss Harmonica, Happy up here-Röyksopp, Paper aeroplane-Angus&Julia Stone, In my heart-Moby, Porcelain-Moby, Smile-50 Cent, Kaffe-Karpe Diem, Sweet Disposition-The temper trap, Hot revolver-Lil Wayne, Te amo-Rihanna, The brothel-Susanne Sundfør, California Gurls-Katy Perry, Sex on fire-Kings of Leon, Teenage crime-Adrian Lux

Taxfree. Glem for guds skyld ikke å kjøpe tyggis og fuktighetskrem på taxfree før ombordstigning! Tyggis mot dotter i øra og fuktighetskrem fordi huden ofte blir tørr inne i et fly pga manglende luftfuktighet. Og så er det jo ikke lov til å ha med seg mer enn 100 ml fuktighetskrem gjennom sikkerhetskontrollen.

Unngå matforgiftning. Jeg spiser sjeldent flymaten min. I hvert fall ikke alt. Det hender at jeg pirker til deler av det, men for det meste er det ganske uspiselig. Og jeg har flydd mye i løpet av mitt korte liv. Så kjøp nøtter, kjeks, sjokolade, sandwich og andre ting som metter på flyplassen, og gi flymaten til din sultne sidemann. Så lenge han/hun ikke sitter innenfor deg, for det kan bli et par doturer.

Hold varmen. Uff, man fryser jo alltid på fly! Så selv om du skal til et sted som nesten runder 40 varmegrader, ta med noe varmt å ha på + varme sokker. De syntetiske, små flyteppene man får låne på flyet er både ubrukelige og uhygieniske.

Intimservietter. Åh, intimservietter er bare helt fantastisk! Da jeg var og besøkte slummen i Kenya en uke, lærte jeg meg virkelig å sette pris på det. Kan brukes til alt om man vil freshe seg opp litt. Hender, ansikt, armhuler – og det som gjemmer seg bak trusa. Man føler seg ikke som verdens reneste menneske etter en tur på et flytoalett.

Jeg har så reisenerver! Går rundt i ring og lurer på om det er NOE jeg kan ha glemt. Og så kan jeg ikke tro at jeg reiser til en annen verdensdel uten bankkort. Det er liksom den ene tingen jeg absolutt måtte hatt med meg på en øde øy. Kødda. Men dere skjønner hva jeg mener. Krysser fingrene for at det ordner seg, og i hvert fall for at jeg får en behagelig flyreise. Alle forhåndsregler er tatt, foråsidetslik!

Har noen et par flyreisetips å dele? I såfall tar jeg i mot med takk!

No Comments

Leave a Reply