Uncategorized

Q/A

23. november 2010

Sånn, da har jeg fått litt hjelp av EF til å svare på spørsmål om skolen og LA! Håper dere med spørsmålene får svar på det dere lurer på. Åpner for spørsmål igjen senere også, gøy at så mange av mine lesere enten har vært på, eller planlegger å dra på språkskole/språkreise! : )

Hva koster det?

EF Svarer:Prisene avhenger av hvor lenge du skal være, hvilket program du vil følge og hva slags innkvartering du velger. På EF.no kan du lese om de ulike programmene, samt få en kostnadsoversikt på programmet som passer best for deg.

Kortere program ( 2-20 uker), for deg under 19 år: ef.no/ilc og for deg over 19 år: ef.no/ils. Et semester eller studieår samt karriereprogrammer: ef.no/aya. Universitetsforberedende: ef.no/upa

Hvor lenge skal du være der?

Ida svarer: Jeg har flybillett hjem 6. desember i første omgang, men for å være helt ærlig har jeg lyst til å bli her lengre. Så vi får se! En ting som er sikkert er at jeg skal hjem til jul, er helt nødt til å være med familien min på julaften. Men hos EF er jeg altså i en måned.

Har EF samme utdanningstilbudet bare med muligheten til å bo i vertsfamilie?

EF svarer: Ja det har de. Du velger selv hvordan du vil bo når du reiser til EFs språkskoler – du kan bo på studenthjem eller hos en vertsfamilie. Om du velger vertsfamilie kan du enten bo på rom alene (enkeltrom) eller sammen med en annen student fra skolen (dobbeltrom).

Hvor langt er det til skolen fra der du bor?

Ida svarer: Tatt i betraktning hvor stort LA er, ligger skolen så å si i hagen. Tar meg fem minutter å gå til skolen, og skoleveien er trygg, så det er supert.

Er leilighetskomplekset på stranden?

Ida svarer: Nei, det er det ikke. Det tar 6-7 minutter å gå ned til stranden, ikke langt i det hele tatt. Det tar fem sekunder å gå til badebassenget, hehe, men det er dessverre alt for skittent for min del! Kanskje fordi det er «vinter», håper de vasker det ser annerledes ut som sommeren.

Er du fornøyd så langt?

Ida svarer: LA virker fantastisk, men det er større enn man kan forestille seg, veldig overveldende. Man blir som en liten maur her og det er lett å føle seg liten, men det kan jo være en positiv ting. Skolen er jeg veldig fornøyd med. Havnet jo på et kurs jeg syns var veldig vanskelig, men får veldig god hjelp av de ansatte på skolen til å finne noe som passer meg. Lærerne og resten av de ansatte er så gode at man får lyst til å klemme dem! Hittil har jeg ikke falt for fristelsen. Men de får meg i hvert fall til å føle meg trygg og litt mer på hjemmebane.

Hva syns du om EF som organisasjon?

Ida svarer: Etter min erfaring tar de veldig godt vare på studentene sine, de hjelper mer enn gjerne, er flinke til å gi informasjon og kommunikasjonen med EF hjemme i Norge er også god. EF arrangerer også eventer og turer for elevene sine, eneste jeg har å sette fingeren på er at jeg skulle ønske det var LITT fler av dem. Vi bor i et rolig område, og et par av kveldene her har vært litt for stille for de av oss som er nye her og vil se mest mulig av LA.

Er det badetemperatur i LA på denne tiden?

Ida svarer: Jeg har ikke prøvd å bade enda, men i følge de andre elevene er det for kaldt. Hadde jeg kommet en eller to måneder tidligere, så kanskje?!

Vil du anbefale andre å dra med EF til Redondo Beach?

Ida svarer: Så absolutt! Å ta et EF-kurs her er en veldig god måte å kombinere skole og ferie på. Et supert avbrekk for dere som er lei av skole, men som likevel vil gjøre mer enn å shoppe og ligge på stranden. Skolen er jo ikke akkurat slik at man drukner i lekser og lesing, og skoledagene er ikke lange heller. Her er et bilde av timeplanen min.

Har hørt mye negativt om EF, hva mener du om dem hittil?

Ida svarer: Jeg har ingen negative opplevelser med EF så langt. Jeg har også hørt om folk som har vært veldig misfornøyd med foreksempel vertsfamilien de har endt opp hos, men da er det ikke verre enn å bytte. De EF-ansatte i Norge er der jo for et par gode grunner, og en av grunnene er å hjelpe elevene som er ute i den store verden.

Er det noen øvre aldersgrense på reisene som går under aldersgruppen «19+»? Da tenker jeg på internship programmene.

EF svarer: Nei, det er ingen øvre aldersgrense på EFs språkstudier, de har også egne kurs for voksne studenter. Det gjelder selvsagt også internship programmene. Å ta et internship vil gi deg verdifull internasjonal arbeidserfaring. Om du tenker på å ta internship i USA, kan skolen i LA absolutt anbefales, da de har lang erfaring med dette programmet. Skolen har blant annet i år hjulpet tre studenter med å få utplassering i Sony, og etter de var ferdige på kurset fikk de faktisk fast jobb i Sony!

Hvor er det bra shopping?

Ida svarer: Nå har jeg jo ikke vært her så lenge enda, men skal oppdatere dere hver gang jeg finner et bra – eller dårlig sted. Men foreløpig har jeg fått med meg at shoppingen i Santa Monica (det nye Nordstrom-senteret der) er FANTASTISK. Og Southbay Galleria i Redondo Beach, som jeg linket til i går. Dit kostet det 20 dollar med taxi, en hundrelapp, så det var helt supert å ha noe så nærme.

Kan vi få se flere bilder? Vil se mer hvordan det ser ut i nærområde. Stranden, byen, skolen.

Ida svarer: Klart, legger ved bilder! Og flere kommer etterhvert.

Her er jeg på Redondo Beach som ligger rett nede i gata. Fantastisk strand, og den har et fortau som går hele veien til Santa Monica og Venice Beach. Så da er det bare å leie sykler hvis man ikke vil ut i trafikken!

Nabolaget og området rundt her ser stort sett slik ut.

Går dere med sko inne? Ser det alltid på film men har lurt på om det gjøres i virkeligheten.

Ida svarer: Hehe. Mange går med sko inne, men jeg er så vant til å ta av meg skoene at jeg for det meste går uten sko inne. Men det er jo gulvteppe her, så det er vel «ment» til å gå med sko.

Er det langt inn til sentrum av LA, Santa Monica osv.? Anbefaler du folk som skal dit å bo nærmere byen, eller er det greit å bo litt unna?

Ida svarer: Det tar cirka 30-40 minutter å kjøre inn til LA sentrum. Avhengig av trafikken så klart, det kan ta lengre tid. I LA er det ikke langt i det hele tatt, det er helt greit så lenge man har bil eller slår seg sammen med noen som har. Jeg har ikke lappen/bil selv, men har flere venninner og classmates som har, så tror ikke det blir noe problem. Er vel cirka samme avstand til Santa Monica. For de som ikke har bil, så arrangerer jo skolen turer, så no problemo! Det er også mange som leier sykkel og det tar ca. 45 minutter og sykle til Santa Monica.

Hvilke spisesteder anbefaler du?

Ida svarer: Det må jeg nesten komme tilbake til når jeg har vært her litt lengre. Men FY SØREN, så mye god mat det er her. Da jeg dro tenkte jeg at «æsj, nå blir det sikkert masse Mc Donalds på meg«, men jeg har ikke spist en eneste burger derifra skal jeg love dere. Har spist helt fantastisk meksikansk og japansk mat her, jeg har ikke ord til å beskrive hvor BRA maten er, til og med på små og enkle sjapper. Og så er det BILLIG, og porsjonene er gigantiske. Klarer aldri å spise opp halvparten. Men jeg MÅ anbefale Cheesecake Factory. Jeg liker ikke ostekake, men ostekake er visst bare en liten del av det. Helt ubeskrivelig FANTASTISK restaurant!! Og så ligger verdens beste italienske restaurant ved siden av skolen, eget innlegg kommer.

Er Redondo Beach langt fra alle stedene? Går det busser inn til LA? Og hvor mye koster det for taxi?

Ida svarer: Kan vel si det sånn at alle steder er langt fra hverandre. Det er ikke sånn at du tar deg en rusletur til Hollywood og spiser lunsj for så å gå tilbake igjen. Klart det går busser, men jeg har hørt at man helst bør styre unna. På kvelden bør man ikke ta buss i det hele tatt i fare for å bli ranet, og på dagtid tar bussene melkeruter – om de i det hele tatt dukker opp. Hørte rykter om at taxi inn til LA ville koste mellom 80 og 100 dollar. 100 dollar er rundt 500 kroner, så hvis man fyller opp taxien (alle taxiene jeg har kjørt med fra Yellow Cabs her har plass til minst syv passasjerer), blir det jo ingenting på hver. Hvis noen av dere skal hit, si i fra, så skal jeg kanskje være så snill og gi dere kontaktinfo til verdens beste taxisjåfør. Han har verdens beste shoppingtaxi, er fleksibel på pris (så vi ender opp med å betale mer i tips enn selve turen), bærer gjerne poser og står gjerne utenfor butikken og venter mens du handler. I går hadde vi han i 50 minutter for 20 dollar, så man kan jo være heldig! Tips: si at du er fra NOORWAAY! Fordelen med å bo på Redondo Beach er at det er ikke så mye turisme her så det er mye tryggere å bo her enn på de andre stedene.

Er det dyrt der? Shampoo, mat, klær osv.?

Ida svarer: Jeg er vant til Oslo nå, og i forhold til Oslo (og kanskje resten av Norge?) er det gledespredende billig! Går du for å spise en solid lunsj på et hyggelig sted, betaler du maks 10 dollar, noe som tilsvarer 50 kroner. Hjemme pleier jeg å betale mellom 130 og 200 kroner for en vanlig lunsj. På matbutikken er det ikke sånn wow-billig, men likevel billigere enn i Norge tror jeg. Klær avhenger jo også veldig av hvor du går, men siden dollaren er lav er det helt klart billigere her enn i Norge uansett. La oss ta Forever21 som eksempel. Kjempefin butikk, ikke spesielt dyr i utgangspunktet, men veldig mye fint. Ringer og smykker koster rundt 5 dollar, noe som tilsvarer 25 kroner, og kjoler koster rundt 20 dollar. Altså 100 kroner. Så det blir mye shopping her, jeg skal kjøpe ekstra koffert hjem!

Negative og positive sider ved å bo på campus?

Ida svarer: Tenker du i forhold til vertsfamilie? Det positive er at det ligger veldig nærme skolen og stranda, at det er lettere å bli kjent med folk og at man har mer frihet. Det negative er kanskje at man bruker mer penger og at standarden kan være litt lavere på campus enn hos en vertsfamilie. EF svarer: Vertsfamilie er inkludert i EF sine priser, så vil du ha mest mulig penger til shopping- er dette måten å spare litt penger på : ) Du får også mat hos vertsfamilien, frokost og middag.

Får man stipend etter norske ordninger? I såfall, hvor mye blir dekket? Og hva ca. blir egenandelen på?

EF svarer: Dessverre gir ikke Lånekassen støtte til språkstudier i engelsktalende land, så man må finansiere programmet på egen hånd. Det går selvsagt an å sjekke i legathåndboken om det finnes noen stipender man kan søke på der.

Hvilket kurs går du på? Intentsivkurs?

Ida svarer: Nei, jeg går allmennkurs 26 timer i uken a` 40 minutter. Et intensivkurs/Master English Program har 32 timer i uken.

Jeg er 16 år gammel og har lyst til å reise på språkreise til sommeren (California). Men foreldrene mine er veldig skeptiske og lurer på om det er trygt, hva det koster, hva som er inkludert, hvor mange norske reiseledere det er der, hvordan skolen er der, og hva som er best av vertsfamilie og campus?

EF svarer: Å reise på språkreise med gruppe og kursleder er veldig trygt – spesielt i USA hvor de gjerne er litt strengere enn enkelte steder i Europa. Du vil reise med en eller to ledere alt ettersom hvor stor gruppe du reiser med. I tillegg til din norske kursleder, vil det også være en lokal aktivitetsleder som hjelper til med aktiviteter osv. Det er også EF-personale i kursbyen som hjelper til for at alle skal få en super språkreise. Du vil gå på skole med andre EF studenter. Bor du i vertsfamilie vil du bo utenfor en av storbyene San Diego, San Francisco eller LA og gå på skole her. Bor du på campus vil du gå på skole på Campus området.

Både Campus og vertsfamilie er gode alternativer for innkvartering, vanskelig å si hva som er best. Men du skal i alle fall ikke være redd for å bo hos en amerikansk vertsfamilie, da disse tar veldig godt vare på deg. De tjener ingen penger på ha studenter boende hos seg, og gjør dette kun fordi de synes det er spennende å bli kjent med nye mennesker og kulturer.

Jeg lurer på om det er mulig å studere (f.eks engelsk) ett år i England eller USA etter VGS med EF? Hvordan er mulighetene og prisene og sånt?

EF svarer: Da passer det kanskje med et studieår i utlandet for deg. Du kan velge mellom en rekke skoler i England og USA (Canada, Australia, Singapore eller Cape Town) dersom du vil studere engelsk. Klarer du ikke velge kun en-kan du dele opp et studieår på flere skoler. Alle de engelsktalende skolene har samme undervisningsopplegg, så du kan fint studere på flere ulike EF Skoler i løpet av et år.  Du kan velge mellom generelle språkprogrammer, karriereprogrammer (Health & Fintess, Fashion & Design, Business, Media & Art, Hotel & Tourism mm) og egne universitetsforberedende program dersom du skal gå videre på college eller universitet i utlandet. For priser og kursstart, se ef.no/aya.

Hva får man ut av språkskolen? Studiepoeng eller lignende?

EF svarer: Du får med deg kursbevis som sier noe om hvilket nivå du ender opp med etter kurset er ferdig. Dessuten får du på alle engelskkurs en EFCELT eksamen, som er en engelskeksamen som EF og Cambridge University har samarbeidet om – som er et kjempebra bevis å ha dersom man skal søke på studier i utlandet, eller man skal søke på jobber der de krever gode engelskkunnskaper. Ettersom dette er rene språkkurs får man ingen norske studiepoeng – men man får internasjonal erfaring og nye venner fra hele verden!

*Hvis du går på et universitetsforberedende program eller et karriereprogram på en av EF skolene i USA- kan du få amerikanske studiepoeng. Det samme gjelder i UK for studiet Diploma in Business and Management

No Comments

Leave a Reply