Uncategorized

shhh, jeg prøver å skape noe her

9. januar 2011

Jeg skriver mye om dagen. Både til bok og til et annet prosjekt. Og det er vanskelig. Nå er jeg blitt så vant til å tømme den øverste delen av topplokket hver eneste dag, for å fortelle dere ting som at jeg fortsatt ikke er ferdig med julegavene og at jeg har fått en stor telefonregning, så nå er det nesten blitt vanskelig å gjøre andre ting. Ting som ikke er bloggete.

Å skape noe er veldig krevende. I hvert fall når det er noe man skal vise andre, få tilbakemelding på og kanskje til og med prøve å selge noen. Man gjør sitt beste og blottlegger både sitt talent og sitt «jeg», med full viten om at det kanskje ikke er bra nok for det det skal brukes til.

Da jeg skrev om Ommwriter, programmet hvor jeg skriver når jeg trenger å være i mitt eget skriveunivers, fikk jeg tilbakemeldinger både på kommentarer og mail som vitnet om at flere av dere var glade for tipset. Og ikke minst om at flere av dere er glade i å skrive, i å skape og har drømmer om å gi ut noe, enten i form av bok, artikler, musikk eller film. Og man skal aldri slutte å drømme. MEN man skal være realistisk.

Det er mye som skal klaffe for at man skal lykkes med skriving. Enten det gjelder en bok, et filmmanus eller et enkelt essay. Noen ganger sier det rett og slett stopp. Her er noen skrivetanker fra meg som har hjulpet meg på veien, i hvert fall.

Motivasjon

Når du skal skape noe i form av tekst, egentlig hva som helst, tenk over hva motivasjonen din er for å gjøre det. Det bør alltid ligge en glede og en lidenskap i det, gjør du noe fordi du vil oppfylle pikedrømmen din om rikdom og berømmelse har du kanskje begitt deg ut på feil prosjekt.

La oss ta blogging som et eksempel her. Hvor mange er det ikke som starter en blogg fordi at de har hørt at det er noe man kan tjene penger på og havne i avisa for? De som starter med det som et mål for øyet når aldri særlig langt. For at noen skal gidde å lese en blogg, må det ligge skriveglede og en mening bak det. Og det høres kanskje feil ut når det kommer fra meg som var en av de som innførte denne «tjene-penger-på-blogg»-greia her i landet, men tro meg, det første halve året av bloggen min finnes kun på papir i disse dager, og det var ganske bra greier om jeg får si det selv.

Inspirasjon

Å være fyllt av inspirasjon og tanker rundt det man vil skape er vel kanskje det viktigste. Det nytter ikke å sette seg ned med et blankt ark, eller åpne et nytt Word-dokument i dette tilfellet, og tro at tidenes roman skal ramle ned på arket foran deg. Les bøker, bla i magasiner, se filmer, reis på en tur og opplev noe nytt, les gjennom noe du skrev for et par år tilbake, finn noe å gråte av, noe å le av.

La oss si at du skal skrive en bok, og at Marian Keyes er yndlingsforfatteren din. Les de lettbeinte bøkene hennes, bli inspirert av språket hennes, og av skildringene. Men, et stort MEN, ikke lås deg til det. Husk at du skal være deg, du skal ikke skrive en oppfølger av Marian Keyes siste bok. Det er dessverre veldig mange som forveksler kopiering med å «bli inspirert av».

Kreativitet

Vi er alle forskjellige, så det gjelder å kjenne seg selv godt om man skal klare å gjennomføre et prosjekt. I hvert fall såpass at man vet når og hvor man er mest kreativ og effektiv, hvilke omgivelser man må ha.

Jeg er veldig kreativ når jeg sitter på en buss eller på et tog. Tankene og idèene ramler ned i hodet på meg som hagleskudd, så jeg har alltid noe å notere på i veska. Også når jeg ligger i mørke rom eller sitter foran et vindu når himmelen så vidt begynner å mørkne, ramler ordene ned på tastaturet. Jeg klarer ikke å skrive med min egen vanlige «hverdagsmusikk» i bakgrunnen, jeg må høre på anonym musikk uten vokal – helst. Hvis ikke skriver jeg nesten ned ordene jeg hører i sangen. Blir så oppslukt av det jeg driver med at jeg nesten ikke legger merke til det en gang. Så slike ting bør du tenke over, hvis det sier helt stopp og du ikke forstår hvorfor. Kanskje du bare ikke er i riktige omgivelser.

Et tankekart eller et moodboard kan alltid hjelpe kreativiteten i gang. Lag lister, tegn, skriv, kluss, klipp og lim. Og lykke til, til alle dere som drømmer om å skape noe vi en gang kommer til å se, lese og høre om.

No Comments

Leave a Reply