Uncategorized

mobiltelefon-uhøflighet

25. mai 2011

Husker dere før, da vi hadde hustelefon? Da vi måtte ringe hjem til vennene våre for å høre om de ville treffes, eller hjem til personen vi var forelsket i, uten å vite om det var han, hun eller den strenge faren som plukket opp røret? Vi tok telefonen hver gang den ringte, for det var umulig å se hvem som stod i det ringende røret, og noen ganger tok vi til og med beina – eller sykkelen fatt, for å si det vi ville si til noen. I stedet for å ringe.

At de fleste av oss nå har en mobiltelefon, er egentlig til å juble av. Det gjør livet mye mindre komplisert. Vi kan ringe direkte til personen vi vil nå, ignorere telefoner fra personer vi ikke er så ivrige etter å høre stemmen til – og så kan vi selvfølgelig sjekke været, oppdatere Twitter, snoke på Facebook, dele bilder og så videre.

Men grunnen til at jeg plutselig sitter og tenker over en såpass dagligdags ting som mobiltelefonen, er fordi jeg har innsett at den har tatt uhøflighet til et helt nytt nivå. Hvor mange av dere har mobiltelefonen i hånda hele tiden? Jeg rekker opp hånda, og regner med at en del av dere gjør det også. Når jeg er hjemme og besøker familien, blir det hele tiden kommentert at jeg går rundt og bærer på iPhonen. Jeg har den ikke i lomma. Ikke i veska, og ikke på bordet. Jeg har den i hånda.

I dag gikk jeg forbi en cafè med uteservering, hvor en venninnegjeng satt med hver sin chihuahua på fanget – og hver sin mobil i hånda. Caffelattene stod på bordet, og jeg er sikker på at snakketøyet deres var ganske i orden også. Men de snakket ikke sammen. De satt og trykket telefonene sine i hjel, stirret på skjermen, og hadde ganske åpenbart sperret hverandre ute. Og så tenkte jeg; herregud, så ille. Sånn er jeg også noen ganger. I hvert fall nesten like ille! Jeg er en veldig god samtalepartner (tror jeg), og snakker veldig mye, kanskje alt for mye – men noen ganger er faktisk iPhonen min den jeg fester blikket på når jeg snakker.

Jeg sier ikke at jeg sjekker Facebook når noen forteller meg at de har fått hjertet sitt knust, eller at jeg adlyder SMS-lyden og drar opp mobilen mens jeg gjør ting vi ikke nevner under dyna – MEN! Jeg snakker gjerne i telefonen når jeg betaler lunsjen min, i stedet for å si hei, jeg skal ha den, tusen takk, hadebra til personen bak kassa. Og jeg tar gjerne runden på sosiale medier når jeg sitter på cafè med en venninne og diskuterer været, framtidsplaner og sexleketøy.

Jeg syns IKKE det er greit. Det er rett og slett uhøflig! Så jeg skal prøve å bli flinkere til å ikke sitte med øyeeplet klint til skjermen når jeg heller bør være sosial på andre måter. Hva med dere? Er dere også mobil-uhøflige?

No Comments

Leave a Reply