Hverdagsliv

kaldsvetter og dør litt

6. februar 2012

Jeg har nesten ikke ord for å beskrive hvor dårlig jeg har det nå! Klokka er over tre på natta, og jeg burde sovet for lengst. Men jeg skal til tannlegen i morgen, og har tydligivs utviklet en intens tannlegeskrekk siden sist. Er jo litt annerledes nå som jeg skal operere ut visdomstennene mine, men det klarer jeg verken å tenke på eller snakke om. Begynner bare å gråte. Ja, jeg vet……

Men selv om jeg ikke prøver å tenke på det, er det akkurat som om underbevisstheten min prøver å skremme meg. Så jeg kaldsvetter og koker i hjel om hverandre, hodet mitt hamrer og jeg er så svimmel at jeg føler at jeg skal gå i bakken.

DE VISDOMSTENNENE MÅ BARE UT! Jeg vet jo at jeg får bedøvelse, jeg er kanskje aller mest redd for lyder. Så hvis noen har beroligende visdomstann-historier eller noen gode triks for å gjøre det hele mindre ubehagelig, NOW IS THE TIME!!!

Hilsen desperat som vil ha mammaen sin.

46 Comments

 • Reply Christine 6. februar 2012 at 03:38

  Ja! Be om sedasjon!! ikke bare vanlig bedøvelse (må kanskje bestilles på forhånd…?)

 • Reply Katrine 6. februar 2012 at 04:21

  Hei Ida!
  Jeg hadde det akkurat likt, hater tannlege i utgangspunktet! Jeg gikk og gruet meg hver natt helt fram til dagen kom! Jeg gikk til tannlegekontoret en time før og fikk en valium tablett (den HJALP masse)! Jeg slappet mye mer av og fikk i tilegg en emla krem som ble smurt på tannkjøttet slik jeg ikke kjente sprøytestikket!:) anbefales! Selve operasjonen var ingenting å grue seg til! Jeg kjente absolutt ingenting! Lykke til, det går bra! Katrine

 • Reply Hanne1988 6. februar 2012 at 04:24

  Jeg har operert ut alle mine visdomstenner. Med bedøvelseb kjenner du ingenting. Å etterpå får du pinex forte/paralgin forte som du tar med voltaren. Du kommer ikke til å kjenne noe som helst!!

 • Reply camilla coco 6. februar 2012 at 06:15

  Det gjør vondt. Jeg føler med deg :(( Sorry at jeg sier det, men det er jo skikkelig pain i dagene etterpå…

  Hvis tannlegen er flink til å sette bedøvelse, så kjenner du ingenting… Men når den går ut, det er da helvete begynner.

 • Reply ine 6. februar 2012 at 06:25

  Samboeren min fjernet tannen forrige onsdag, iste ned området fort og da ble han ikke hoven i det hele tatt:) han var på jobb torsdag;) mot lydene kan du spørre pent om å høre på musikk på øret. de skal jo ikke small talk uansett:) du skal se at dette er fort gjort;) jeg har vært plaget med min tann frem og tilbake i 6 mnd. Men ingen vil fjerne den enda. Når jeg så hvor fort det var gjort kan jeg gjerne fjerne den imorgen:) lykke til<3 forresten, du får is på «resept»! Handle inn masse is, deilige supper og godt til å lage smoothie på forhånd , så skal du se du får kost deg skikkelig:) første dagen er godt å bare se film og spise is;)

 • Reply Ida 6. februar 2012 at 07:40

  Hei:) Jeg opererte i munnen for noen år tilbake, det var ikke visdomstenner, men jeg måtte trekke ut to tenner, og feste stål til de nye tennene som ikke var kommet ut enda, så de skulle bli dratt ned raskere. Jeg vet ikke hvordan smertestillende du får, men jeg fikk en bedøvelse som gjorde at jeg sovnet og selvsagt ikke merket noenting gjennom tannlegebesøket. Spør om du kan få dette:)

 • Reply Ane 6. februar 2012 at 07:59

  Jeg anbefaler at du kjøper inn masse flytende mat, som supper og yoghurt. Og så er det lurt å legge på is når du kommer hjem, så det ikke hovner opp.

  Så lenge du tar de smertestillende du får, så er det ikke så ille. Etter noen dager blir det mye bedre. Men dette er forskjellig for alle.

 • Reply Therese 6. februar 2012 at 08:05

  Du har ingenting å bekymre deg for, Ida 🙂 Selv har jeg tatt 3 av mine 4 visdomstenner, uten at det har gjort vondt. Helt ærlig så er det bedøvelsen før som gjør vondest, og den gjør ikke såå vondt engang (kanskje bittelitt). Etter den er tatt så kjenner du ingenting 🙂 Hvis det er oppe du skal ta, nei kommer du til å bli overrasket over at det bare er bedøvelse, så to minutter og tanna er ute – den bare popper ut, nesten litt artig:)

 • Reply Sunniva 6. februar 2012 at 08:11

  Jeg har aldri gjort det, men har hørt at flere bruker Ipod for å unngå lydene :))

  Lykke til, snart ferdig med det!

 • Reply L 6. februar 2012 at 08:24

  Hei kjære Ida. Selv om det kan virke skremmende, så kommer det til å gå veeeldig bra. Har gjort det selv, og det var over veldig fort. Hør på musikk fra iPhone f.eks, og ha noe over øynene. Dette går bra! Lykke til. Klem

 • Reply Aida 6. februar 2012 at 08:37

  Hei, ikke greit å ha sånn tannlegeskrekk. Men du, du sier at lydene er de verste. Du kan jo ha musikken på ørene, lukke igjen øynene og drømme deg til et annet sted. Lykke til!

 • Reply Anette JL 6. februar 2012 at 08:41

  Jeg var i nøyaktig samme situasjon i høst. Har så tannlegeskrekk at tannpleieren fysisk må holde meg nede i stolen fordi jeg skjelver så. Og jeg måtte operere ut visdomstennene, tok bare de oppe og nede på høyre side den gangen da, for de var ekstremt vonde.

  Nå skal det nevnes at jeg fikk litt beroligende, og at jeg derfor lå i tannlegestolen og egentlig hadde det veldig fint, og nesten ble litt skuffa da de var ferdige fordi jeg ville slappe av lenger, MEN om du ikke får beroligende, det var ikke vondt i det hele tatt. Du får masse bedøvelse, og det var over utrolig fort.

  Dagene ettere var heller ikke veldig vonde (men igjen, jeg hadde jo ekstreme smerter før jeg tok dem ut, så etteroperasjonensmertene var på en måte ingenting i forhold). Jeg sov i et døgn etterpå pga den beroligende tabletten og antakeligvis fordi jeg var utslitt av all smerten jeg hadde hatt, men du får paralgin forte og alskens, så ikke vær redd for at du skal være i smertehelvete ihvertfall, for det blir du ikke! Og selve prosedyren er over på et blunk 🙂

 • Reply Terese 6. februar 2012 at 08:44

  Hei Ida!

  Jeg fjernet faktisk de to nedre visdomstennene mine på torsdag i forrige uke! Det er ikke til å legge skjul på at det er en veldig ubehagelig opplevelse. Selv fikk jeg høre mange skrekkhistorier fra ufine venninner som ikke forstod hvor nervøs jeg var; jeg fikk høre om både gigantiske bollekinn, suppespising i en uke, og blåveiser.
  Jeg fjernet som sagt to tenner under samme operasjon (jeg fjernet min på sykehuset, med lokalbedøvelse), noe som regnes som ekstra tøft, spesielt når begge befinner seg nede. Operasjonen er ubehagelig, ikke på grunn av smerter, men mest på grunn av lydene. Derfor er det lurt å være forberedt på akkurat dette. Heldigvis hadde jeg en dyktig sykepleier med min side som pratet veldig lett om hva som foregikk, slik at jeg hadde fokuset på noe annet! Når det gjelder bivirkningene i ettertid anser jeg meg som heldig, etter at jeg hadde fjernet to fikk jeg beskjed om at de neste dagene ville bli vonde. Derfor fulgte jeg legens råd slavisk for å unngå mest mulig ubehag – noe jeg også anbefaler deg! Spis lett, slik at du lar kjeven få hvile, ligg med hodet høyt, slik at hevelsen blir minst mulig, og hold deg borte fra fysisk anstrengelser, da unnslipper du forhåpentligvis blåveisen også!
  Ønsker deg lykke til med fjerningen, og at alt går helt fint 🙂

 • Reply Mathea 6. februar 2012 at 08:55

  Jeg tok min ene visdomstann på fredag. Beklager å måtte si det, men det er det jævligste! Går rundt som Lina i Lønnebærget når hun har tannverk, ENDA! Mitt råd er å avlyse alle planer du har de neste dagene! Akkurat operasjonen er ingenting å grue seg til! Da kjenner du ingenting 🙂
  ønsker deg myyye lykke tii!!! Klem 🙂

 • Reply Elena 6. februar 2012 at 09:04

  Har desverre ingen tips å komme med da jeg ikke har trukket visdomstennene (enda). Men samboer tok en skikkelig vond en hos spesialister. Etter den car trukket gikk han på masse smertestillende, og det hjalp! Lykke til 🙂

 • Reply Marthe 6. februar 2012 at 09:08

  Hei!

  Opererte ut en før jul, og kan anbefale musikk i ørene! Hører ingen ekle lyder, og kjente heller ingenting under selve operasjonen, takket være flink (og kjekk!) tannlege. Etterpå blir det vondt, men ikke verre enn at det kan fikses med smertestillende. Er du heldig får du resept på de virkelig morsomme pillene, og da kan den påfølgende kvelden bli riktig trivelig (les: susete og semi-neddopa).

  Lykke til!

 • Reply Trine 6. februar 2012 at 10:03

  Jeg måtte operere ut begge visdostennene nede og grudde meg helt forferdelig. Jeg fikk beroligende piller og noe flytende som jeg tok 20 min før jeg skulle inn. Det hjalp veldig! Men, det viktigste er at du tar med ipod eller lignende og spiller musikk på full guffe. Det hjalp mot de ekle lydene:) Masse lykke til!

 • Reply Karin 6. februar 2012 at 10:06

  Da jeg måtte trekke tennene mine anbefalte tannlegen å høre på musikk! Det hjelper 🙂

 • Reply Hanne K 6. februar 2012 at 10:18

  Jeg opererte ikke ut visdomstanna mi, men trakk den ut. Det gikk kjempefort, og det var helt klart vondere å borre et hull. Hadde ikke noe problemer med det i dagene etterpå heller 🙂 Så dette går nok fint.

 • Reply Kjersti 6. februar 2012 at 10:42

  Jeg hverken hørte eller kjente noe som helst når jeg opererte ut mine visdomstenner. Det gjorde heller ikke noe vondt etterpå, ble bare litt ømt og så blødde det litt. Og jeg hadde veldig kompliserte røtter. Så slapp helt av.

 • Reply Anita 6. februar 2012 at 10:52

  Du er sikkert avgårde til tannlegen nå, så det er vel litt sent å skrive noe beroligende. Jeg hadde også tannlegeskrekk ( til de grader) men da jeg skulle ta ut visdomsjekslene presterte jeg å sovne i tannlege stolen. 🙂 Lykke til i dag!

 • Reply Hanne 6. februar 2012 at 10:58

  Vet ikke om det er for sent nå, men ta med deg Ipod og hør musikk! Da hører du ikke lydene, har en venninne som har prøvd det og hun sa det funket som bare det 🙂

 • Reply Malin 6. februar 2012 at 11:02

  Ida! jeg opererte de ut når jeg var 14 år, det er ikke noe vondt, men det er jo lydene som er ekle.. Uansett en gylden anledning til å spise masse is og få i seg masse suppe 🙂 lykke til! god klem

 • Reply kine 6. februar 2012 at 11:03

  Du kommer ikke til å kjenne det. Men at det gjør vondt noen dager etterpå er sant. men de gir deg nok noen fine smertestillende! Lykke til 🙂

 • Reply Nina 6. februar 2012 at 11:29

  Jeg har det på samme måte, hater tannlegen, men mest pga. alle lydene. Jeg pleier å ha med meg ipod å skrur opp volumet på det høyeste så jeg slipper alle drittlydene ; D lykke til : )

 • Reply Leila 6. februar 2012 at 11:46

  Åh, mine var det bare en lettelse å få ut!
  Såå pain i tiden før, men på selve dagen var det bare et lite stikk fra bedøvelse, og så lå jeg der, og ventet, kjente ingenting – men så at de holdt på med noe. Begynte å grue meg litt, og måtte jo bare spørre om de skulle ta de snart? Da fikk jeg høre at de nettopp var ferdige! Javel?
  Da var det bare å dra hjem, ladet med piller, tok for sikkerhets skyld, men trengte aldri resten av pillene i dagene etterpå….
  Det er det minst smertefulle og kompliserte jeg har gjort noengang tror jeg, bare en stor lettelse å få dem ut:-)

 • Reply Benedicte 6. februar 2012 at 11:59

  Hvis du er redd for å høre lyder mens de holder på så ha musikk i ørene. Jeg fikk også bind for øynene da jeg opererte i munnen, så slapp jeg å se noe også. Masse lykke til! 🙂

 • Reply Tone 6. februar 2012 at 12:09

  Hei Ida!

  Jeg trakk visdomstennene mine i sommer og hadde det på akkurat samme måte som deg. Da jeg var hos tannlegen lå jeg og gråt, skalv og nektet å la dama få komme til i munnen min. Faktisk måtte hun bruke 40 min på bare å roe meg ned. Som nittenåring skal man liksom være litt tøffere i trynet enn det jeg var.

  Uansett! Sprøytene, trekkinga og tida etter jeg hadde trekt tennene gikk kjempebra! Ler av meg selv når jeg tenker på hvor redd jeg var! Det var som Norhug sier: BARNESKIRENN! Om du ikke vil høre lyden av metall mot tenner så anbefaler jeg deg å ta med ipod 😉
  Lykke til!

 • Reply Kristin 6. februar 2012 at 12:17

  Å nei! Leste nettopp kommentarene over og nå gruer jeg meg veldig mye!
  Skal operere ut en visdomstann på fredag, og en til uken etter.
  Dør litt inni meg når jeg tenker på det!

 • Reply Lina 6. februar 2012 at 12:21

  Gled deg til du blir kvitt den uendelige murrende smerten! Det er så utrolig verdt det – du kjenner at livet blir lysere idet han drar ut tanna.. (Og du kjenner ikke at tanna faktisk blir dratt ut, for da har du bedøvelse.) Å trekke visdomstennene er noe av det deiligste jeg har gjort, det er så godt å bli kvitt den konstante smerten..

  Det gjør litt vondt etterpå, men det er en annen smerte, og den går over. Knask smertestillende og ta vare på deg selv (kan være greit med en dag eller to hjemme fra jobb), så er det ingen sak. Lykke til 🙂

 • Reply Helene 6. februar 2012 at 12:32

  heihei 🙂 har operert ut fire visdomstenner og det var ikke vondt i det hele tatt. Litt lyder må du regne med og et lite stikk fra sprøyta, men ellers ikke noe stress :o) Så klart litt verking etterpå, men ikke noe som er uoverkommelig! Deilig å bli kvitt de 🙂
  -helene-

 • Reply Mette 6. februar 2012 at 12:42

  Lykke til søte deg! Jeg føler din smerte, det er ikke vondt der og da men som hun over skriver : helvete starter etterpå.. Mest sannsynlig kommer du til å se ut som en kjøttkake i tryne men trøst deg med at hevelsen går ned igjen og du føler deg så pen når den er borte:) men for all del, IKKE glem å ta smertestillene. Og visdomshelvete er over for alltid:) Hurra for det!

 • Reply Tina 6. februar 2012 at 13:08

  åå, uff ida! håper det går bra 😀

 • Reply Marita Ø 6. februar 2012 at 13:14

  Lykke til! Dette er jo veldig vanlig blant folk i dag, så tannlegene vet hva de driver med 🙂

 • Reply Marit 6. februar 2012 at 13:21

  Ha med Ipod, og spill høy musikk! 🙂

 • Reply therese kristina 6. februar 2012 at 14:02

  Stakkars!! 🙁 Håpe det går bra!

 • Reply Ingrid 6. februar 2012 at 15:43

  Skjønner deg godt! Da jeg opererte ut mine visdomstenner, dytta jeg øreproppene inn så langt som mulig og hadde en nøye uttenkt spilleliste forberedt! Lydene er så fæle! Med proppene i hører man jo fortsatt tannlydene, men litt lettere å få tankene over på noe annet! Og man slipper å høre på småpraten mellom tannlegen(e) og assistenten…

  Du kommer ikke til å kjenne noenting mens du sitteligger der! Husk å få med deg resept på pinex forte når du er ferdig 🙂 Jeg fikk med et par tabletter, men trengte langt flere for å overleve dagen og dagen derpå!

  Lykke til!

 • Reply Elina 6. februar 2012 at 16:13

  synes synd p deg..er helt jævli:S

 • Reply Ingunn 6. februar 2012 at 16:24

  Hei! Jeg opererte ut mine i januar, og selve inngrepet går veldig fint.. Kjevekirurgen jeg gikk til spilte høy musikk inne på rommet,det hjalp:) men noen ekle lyder kommer det jo.. Form,eg var der smerten etterpå som var værst, men etter 3-4 dager var der bra 🙂 masse lykke til!! Det går nok kjempe bra!

 • Reply 6. februar 2012 at 16:33

  Hei!

  Jeg tok begge visdomstennene mine for et drøyt år siden (1 mnd mellom hver tann). Jeg er LIVREDD for tannlegen, ikke av noen spesiell årsak men jeg har alltid hatet tannlegen. Adrenalinet pumper ut i alle kroppsdeler bare jeg får brev fra tannlegen. Uansett! Jeg hadde googlet masse i flere mnd før jeg skulle operere de ut og leste mange skrekkhistorier. Jeg var forberedt på en ukes sykemld og suppe i flere mnd etterpå. Da dagen(e) kom satt jeg meg nervøst ned i stolen og gapet som aldri før. Etter at bedøvelsen hadde kicket inn tok det nøyaktig 2 min så var jeg ferdig. Helt utrolig!! Jeg hadde absolutt ingen smerter, trengte heller ikke smertestillende. Ingen så at jeg hadde operert de ut heller, det hele var nesten litt skuffende faktisk. Tenk å bruke SÅ mye energi på så lite?!

  Så ikke bruk energi på å grue deg, si til tannlegen at du heller vil kappe av deg høyrearmen med en sløv sag enn å ta visdomstennene så skal du se at han/hun tar godt vare på deg. Lykke til! :))

 • Reply Tonje 6. februar 2012 at 16:55

  Ha på dæ hørselsværn, mp3 å ha nå fårran øyan, d ska æ jærra når æ ska trækk dæm næste vækka 😉

 • Reply Lina K 6. februar 2012 at 16:56

  Åh Ida, jeg håper du overlevde tannlegetimen og at du ikke har det så alt for ille nå!!

  God bedring, kjære deg 🙂

 • Reply Marie 6. februar 2012 at 17:09

  Be om å få slike »likegyldighets-piller». Har selv tannlege skrekk, men disse pillene gjør at man blir helt fjern og bryr seg veldig lite om hva som skjer. Men ring og hør i forveien, for du må la de virke en halvtimes tid før de funker ordentlig 🙂 lykke til!

 • Reply Christian 6. februar 2012 at 18:18

  Operasjonen er ingenting å grue seg til (du har vel sannsynligvis hatt den nå), så det er over. Trikset er å ta smertestillende FØR du merker at bedøvelsen går ut. For mye er mye bedre enn for lite, for har det først begynt å gjøre vondt, så gjør det vondt. Klarer du å fylle på med smertestillende de første dagene, så skal du ikke merke noe til smerte. 🙂 (Erfaring, helvetes vondt første gangen jeg trakk en visdomstann fordi jeg ventet for lenge med smertestillende. Andre gangen hadde jeg lært. 😉 )

 • Reply Iris Taklo 6. februar 2012 at 19:01

  Åssen gikk det hos tannlegen? 🙂 Håper det gikk fint og at det ikke ga deg traumer resten av livet! Selv har jeg ingen erfaring med dette, ennå.

 • Reply Ida 6. januar 2017 at 01:14

  Jeg er 14 år gammel. Visdomstennene mine er på tur ut…. men jeg må kanskje opperere de ut :(( hvordan gikk det??

 • Leave a Reply