Uncategorized

KITTY CAT AND ALL THAT

3. januar 2013

Jeg får mange kommentarer og mailer med spørsmål om Bella, så jeg har samlet det meste og laget et innlegg så dere kan få svar på det dere lurer på. For spesielt interesserte, så klart! 

Hvor fikk du tak i Bella? 

Jeg fulgte med på Finn.no i flere uker, og mailet etterhvert en oppdretter. Katten i annonsen var allerede solgt, men den hadde en søster som skulle selges likevel fordi øyenfargen hennes ikke hadde blitt helt riktig. Hvor kynisk er ikke det? Jeg fikk et par bilder av Bella (som i utgangspunktet het Tingeling) på mail, og avtalte at oppdretter skulle komme på besøk med henne – og så kunne jeg bestemme meg da. Da den hvite lille pelsdotten kom rullende ut av burdet var jeg solgt.

Hvor mye kostet katten din?
Bella kostet 6000 kroner. Det er vanlig at persere koster mellom 5 og 10 tusen kroner.
 
Hva kjøpte du inn på forhånd/hvor mye kostet det, altså før du fikk Bella. 
Kjøpte bur, kattetoalett, kattesand, mat, børste, halsbånd og noen leker på forhånd. Tipper det kom på i underkant av 1500 kroner.
Hvor mye koster det i måneden å ha en perser? 
Jeg har faktisk ikke helt oversikt over hvor ofte jeg kjøper mat og sand, men jeg bruker vel cirka 500 kroner på Bella i måneden. Det gjelder da tørrfòr og sand, og noen ganger blir det ekstra hvis vi skal til dyrlegen eller ha litt kattegourmet-mat.
Hvilken kattemat og kattesand vil du anbefale? 
Bella får tørrfòr fra Royal Canin, nummer 30′ som er ment for voksne persere. Den har hun fått helt siden hun var kattunge, ettersom hun var vant med det fra oppdretteren. Den skal være bra for pelsen, og for katten generelt. Vi har prøvd et par andre merker som jeg har kjøpt hos dyrlegen, men det virker som om hun hikker/gulper litt av dem. Så vi holder oss til Royal!
Ang kattesand, så MÅ man kjøpe i dyrebutikk! Ikke fall for fristelsen og kjøp den til 20 kroner på matbutikken. Jeg kjøper en som heter Ever Clean. Posen er på 10 kg, og koster vel rundt 200 kroner. Den er helt genial, for når katten tisser, blander det seg med sanden og blir til en hard klump. Null stress å plukke opp!
Kan du fortelle litt om hva slags stell persere trenger i hverdagen? Tar det mye tid?
Her kan jeg jo bare svare for Bella, det varierer sikkert for forskjellige persere. Persere er kjent for å være katter som trenger MYE stell, blant annet pga pelsen. Pelsen til Bella kan være et helvete, så hun er for det meste kortklipt. Barberer henne hos dyrlegen, og hun stortrives med mindre pels. Men når hun har lang pels, bør hun børstes hver dag. Heldigvis liker hun å bli børstet også! Klipping av klør overlater jeg også til dyrlegen når jeg syns det trengs – koster nesten ingenting.

Bortsett fra klør og pels, trenger øynene mye stell. Bella har, som de fleste andre persere problemer med øynene. De renner, og det
legger seg brun gugge rundt øynene. Så øynene må vaskes hver dag, ved hjelp av vann og bomullpads. Noen ganger får hun øyedråper.
Og toalettet hennes, så klart! Persere er VELDIG renslige katter, og finner seg ikke i å gå på en skitten do. Da gjør de heller fra seg utenfor. Så toalettet må tømmes for ufinheter hver dag, og kassen må vaskes og fylles med ny sand ofte. Jeg sverger forresten til cabriolet-toalettet, som er et lite hus med svingdør. Da slipper vi både å se og lukte noe som helst.

Hører både her og der at persere har sære personligheter og er vanskelige å ha med å gjøre, hva er din erfaring? 
Bella er defintivt en sær katt, men kjenner meg ikke igjen i at de kun liker eieren sin. Bella tramper gjerne opp på fanget til en fremmed gjest, for å lukte på dem, eller for å få smake på det de spiser. Derimot bestemmer hun helt selv når hun skal kose, ingen skal fortelle henne hvor hun skal ligge og når hun skal ligge der.
Hvor sover katten din om natta? 
Hvor hun vil! Til og med i sengen min – noe som også er en av grunnene til at hun må ha kortklipt pels. Ettersom Bella er en innekatt, slipper jeg å være redd for dyr og møkk utenifra. Hun blir faktisk ganske lei seg hvis jeg lukker døren til soverommet mitt om natta, og blir stående og mjaue og pote på døren helt til jeg åpner. Og når jeg åpner, betyr det ikke nødvendigvis at hun vil inn og sove – hun vil bare ha friheten til det. Noe sært. Fordelen med at Bella har tilgang til sengen, er at hun fungerer som vekkeklokken min. Det hender ofte at jeg ikke hører klokka, og da kommer Bella trampende opp på brystet mitt og mjauer meg i ansiktet med sin svært så grumsete og mandige stemme. Gjett hvem som våkner DA!
Har du noen gang angret på at du skaffet deg katt?
Bare nesten, når jeg har vært på reisefot og ikke helt visst hvor jeg skulle gjøre av meg. Men heldigvis har jeg hatt snille foreldre og besteforeldre som har passet godt på henne når jeg har vært ute på eventyr. Og skulle jeg gjort det om igjen med erfaringen jeg har nå, hadde jeg nok skaffet meg en nakenkatt. Ikke at jeg ville byttet bort Bellis.
Bare å stille spørsmål i kommentarfeltet hvis det er mer dere lurer på, så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan : )

17 Comments

 • Reply Sara W 4. januar 2013 at 13:04

  Søte Bella!:)
  Men du? Eg trur eg vann luke 22 (med mindre der
  Var mange Sara W), men har ikkje fått Mail?
  Ha en fin dag!
  Klem

  Svar fra Ida: det er ikke jeg som sender ut mailene, men det kommer garantert mail snart hvis du har vunnet! 🙂 Ble jo litt forsinket pga juleferie osv.

 • Reply Mari M 4. januar 2013 at 14:51

  Bella er bare for søt!

 • Reply Janne 4. januar 2013 at 14:56

  Så søt katt <3

 • Reply Mariann 4. januar 2013 at 19:00

  Åh, så artig å lese om katten din!

  Selv har jeg en fem måneder gammel Chinchilla Perser som heter Bølla, så jeg sitter på akkurat de samme erfaringene du har med disse pelsvesene. Når det gjelder pels fant jeg faktisk ut at Tangle Teezer, faktisk er veldig fine til å børste katten med, og Bølla storkoser seg når hun bli børstet med den. Kanskje verdt et forsøk? 🙂

  Svar fra Ida: god idè! Det skal jeg prøve 😀 Hils Bølla fra oss!

 • Reply therese kristina 4. januar 2013 at 19:03

  Hahaha har lyst å høyre korleis ho mjaua!

  Svar fra Ida: oh believe me, skal lage video!

 • Reply Hilde 4. januar 2013 at 23:03

  Jobber du ennå hos Chills?

 • Reply caroline b. 5. januar 2013 at 00:48

  hvorfor vil folk med pels ha katt egentlig lurer på sånt… det som er på jakka er da finere enn en katt??

 • Reply Elle 5. januar 2013 at 01:28

  Herregud så fin Bella er:)!

 • Reply Amalie 5. januar 2013 at 01:40

  heheh, passa ikkje Kong Halvor også på Bella engang? Det var hysterisk 😀

  Svar fra Ida: jo, det stemmer! Bella syntes det var veldig godt å komme hjem igjen. Neida ;p Halvor er en snill onkel!

 • Reply Camilla 5. januar 2013 at 14:36

  Så artig med et katteinnlegg for oss som elsker katter 🙂 Bella er supersøt ^^

 • Reply Tori 5. januar 2013 at 17:03

  Bruker også everclean sand den er absolutt best! Men her er ett hett tips visst du bruker mye og vil spare litt penger, jeg blander den med Imperial fra Tropehagen zoo.(husker ikke akkurat hvem av dem, men den som ligner mest på everclean classic, den uten ekstra lukt osv)
  Dem får du nemlig 3 for 2 på, så når du bytter ut sanden ofte er det en del rimeligere. Jeg blander ca 1/3 everclean og 2/3 imperial, funker veldig bra! Er ikke fornøyd med imperial alene, men blandet er det like godt som bare everclean.

  Crazy kattedame følte jeg meg som når jeg skrev dette! Fin pus du har, selv har jeg en gatemix, men kunne godt tenkt meg en renraset britisk korthår en gang (pusur-katten), liker dem litt «tykke» og sinte seende ut 😉

  Svar fra Ida: tusen takk for tipset, det var jammen ikke dumt! 🙂 Hehe, lett å føle seg som en crazy kattedame, men satser på at vi ikke er det…. eller hva 😉

 • Reply oda 5. januar 2013 at 19:56

  Bella er såååååå søt! Når jeg flytter i egen leilighet skal jeg få meg en like søt innekatt 🙂
  Men jeg har et annet spørsmål. Jeg så at du i høst så på keeping up with the kardashians!? Jeg er nettopp ferdig med alle sesongene nå, og livet mitt er over. Hva skal jeg se på nå!? Har du noen gode forslag? Jeg elsker realityserier og søppeltv, og jersey shore har jeg sett. Vet du om noe annet? 🙂

  Svar fra Ida: æææh jeg har også sett ferdig ALT som er verdt å se (tror jeg), det er så utrolig kjipt. Hva med Hollywood fruer-seriene? I kveld har jeg sett hele sesongen av svenske hollywoodfruer, den som går på norsk tv nå. Hvis du besøker svenske TV3 sin nettside, får du sett alt 😉

 • Reply Miriam 5. januar 2013 at 22:37

  Heiheihei! Ida, nå er det på tide med et innlegg! 🙂

 • Reply Malin 5. januar 2013 at 23:11

  Hvordan er det å ha en innekatt? Vet ikke om du noen gang har hatt en katt som har vært ute,men det er iallefall jeg vokst opp med. Flytter i leilighet snart, og planlegger å skaffe katt, men den må da bare være inne. Har du noen gang vært ute med Bella? Føler du at hun vil ut, eller trives hun med å kun være inne? Er katten inne fra første stund, går det jo bra, men redd katten skal bli rastløs..
  Lukter doen i leiligheten?

  Svar fra Ida: har hatt to utekatter da jeg var yngre, det er jo noe helt annet. Jeg tar med Bella ut om sommeren, og når vi er hjemme hos foreldrene mine, får hun lov til å løpe rundt i hagen og på terrassen. Hun maser ikke om å komme seg ut sånn ellers, hun ble godt vant med å være innekatt før jeg slapp henne ut. Tror det er viktig 🙂 Nei, doen lukter ikke. Tre ting som er viktig. 1. Cab-toalett (er som et lite hus) 2. Sand som kveler lukten. 3. Å rense kassen ofte.

 • Reply Sigrid Elise 15. januar 2013 at 11:22

  Så søøt! 🙂 Hehe, jeg har også en katt som heter Tingeling 🙂

 • Reply Britt 6. oktober 2013 at 18:04

  Hei!Katten er nydelig.Men det krever en god del.Har hatt perser i mange år.Fikk kreft da jeg var 26 år,er 50 år nå.Har katt til terapi og glede.Fint vis det er noen katte elskere der ute,som vil ha kontakt.Tlf er468951773.Lykke til videre.

 • Reply Britt 6. oktober 2013 at 18:05

  Hei,igjen.Det ble noe rot med tlf nummeret mitt 46851773,er det rette nummeret

 • Leave a Reply