Uncategorized

JEG HAR VÆRT PÅ HARRYHANDEL

23. januar 2013

Okay, jeg nevnte jo denne harryturen jeg var på. Jeg har fordøyd inntrykkene, og er klar for å dele dem.

Fy faen i helvete. Men først litt bakgrunnsinfo:

Mormor og morfar meddelte at de skulle til Sverige på harryhandel, og en kombinasjon av at

1. Jeg liker å henge med mormor og morfar, de er kule mennesker.

2. Jeg ikke hadde noe bedre å gjøre.

3. Jeg har et høyt forbruk av snus – som er billigere i Sverige,

gjorde at jeg hadde lyst til å være med. Så jeg stod opp klokka sju, ble hentet klokka åtte, og vi kjørte til Sandefjord for å ta Strømstad-fergen over til… Strømstad, I guess?

I 10-tiden kjørte vi ombord på båten, og etter å ha gjort ekstremsport av å komme seg ut av bilen uten å ripe opp bilen ved siden av, var det på tide å ta trappene opp til all moroa. Tax free shopping, casino, restauranter. Men det skulle jammen ta et par uker å komme seg opp de trappene, for foran meg var det sneglefest, med rullatorer, krykker, stokker og hvite krøller.

Vel framme på «dekk» eller hva man nå sier, skulle det vise at at jeg hadde hatt litt vel høye forhåpninger hva angikk «restaurant». Men mormor forklarte at vi i dag hadde vært uheldige og havnet på en av de eldre fergene. Greit nok for meg, på det stadiet var jeg egentlig bare sulten. Så jeg gikk for å sjekke matutvalget i restauranten – som var en kafè med røde gardiner og et svært trafikkert røykehjørne.

Det tok ikke lange tiden å sjekke ut hva båten hadde å tilby magen. Tre brett med brødskriver. Ett med reker, ett med skinke og ett med noe som sikkert er enkelt å tygge for de eldre. Ettersom den eldre herremannen foran meg (som kunne trengt en dusj) hadde fingret på hele brettet med reker, var jeg i grunn glad for at jeg allerede hadde bestemt meg for skinke.

Guuud, for et måltid. På bordene rundt oss gikk halvliterne ned på høykant, og jeg takket havets guder for skiltet som serverte de dårlige nyhetene; ingen spritservering før klokken 13.00. 

Lastebilsjåførene lo av taxisjåførene sine vitser, og de cirka-45-år-gamle skravlebøttene med røykestemme og fuskepels på hettegenseren, var høylytt enige med hverandre om både været og norske tobakkpriser.

Jeg kunne ikke gjøre annet enn å rømme til taxfree-shoppen. Kanskje litt billig snus og vin kunne få meg til å føle meg litt mer… På lag med de andre passasjerene på båten? Men, nei. Damer med hockeysveis og menn med Kejo-jakker og solbriller på hodet, kastet seg rundt som villdyr inne på sjappa. Da jeg virkelig trodde at det ikke kunne bli mer harry, kjente jeg stanken av blodprince i nakken, og jeg snudde meg for å møte selveste dronninga av taxfree. Kanke vi gjørra en byttehandel, a? Du får tobakkskvota mi, og jeg får spritkvota di?

Måtte bare gå min vei. Visste liksom ikke hva annet jeg kunne gjøre. Og så kom vi til Sverige, da.

Jeg blir ganske lett irritert. Og er det noe som irriterer meg, så er det gamle damer som tror de eier verden – fordi de er gamle. Du vet, de som kakker deg på leggen med stokken sin, og moser seg forbi deg i køen, for å komme først. Alt handler om å komme først. Og det ble selvfølgelig et problem da vi skulle ut av båten også. På et tidspunkt ble jeg så forbanna at jeg vurderte å kaste en av buruglene ned trappa. Førstemann til Sverige! La oss bare ta rullatorene våre, og kjøre rett på samma hva vi støter på!

Da vi endelig fikk satt oss i bilen og kjørt i land, var jeg så utmattet av å være irritert og forbauset at jeg sovnet. Jeg våknet på Nordbysenteret. Et sånt stort senter, hvor man kan handle billig mat og godteri – og så har de masse andre butikker også, så jeg tror egentlig det er et vanlig kjøpesenter.

Sånn bortsett fra at ungene skreik, og at de gamle damene prøvde å bli venninne med meg ved å diskutere kjøttpriser, gikk selve harryhandelen ganske greit. Men jeg tror ikke jeg er særlig god på det. Jeg skjønte ikke helt hva jeg skulle kjøpe. Når jeg har vært med på harryhandling tidligere i livet, har det jo vært for å klikke ape på Godisfabrikken, og godteri skulle jeg hvertfall ikke ha denne gangen. Blitt voksen, vettu.

Så, ikke le av meg nå. Men jeg kjøpte to kilo kylling, en pakke kjøttdeig, tre pakker med C-vitaminer, en 4-pk med Pepsi Max, et tårn med snus, to vinflasker og en liter sprit. Er det harry nok? Godkjent harryhandel, liksom? 

Shit, når folk snakker om harryhandel, så tenker jeg at; herregud, det er jo bare noe media har blåst opp, det er svært få nordmenn som faktisk er SÅ harry. Men det er faktisk helt sykt! Det er akkurat sånn. Hvorfor finnes det ikke et eget TV-program om nordmenn som harryhandler? Eller gjør det?

Vel, mine sår er allerede leget. Jeg gleder meg til å bli med mormor og morfar på harryhandel igjen. Da skal jeg være forberedt, og jeg skal ha med meg filmkamera.

47 Comments

 • Reply Kristine 23. januar 2013 at 23:41

  HAHA, du skriver så morsomt Ida Wulff !

 • Reply Mari 23. januar 2013 at 23:54

  Psst.. En hemmelighet – det finnes et sånt program. Hva det heter, det har jeg glemt. Det gikk på TvNorge.

  Ps. I LOVE YOU og den fantasiske sarkasmen din!

 • Reply Camilla 24. januar 2013 at 00:01

  Jeg syns jeg husker noe om et program om ullared. Kleint, kleint

 • Reply Linn 24. januar 2013 at 00:09

  Jeg må bare informere om at den verste ukedagen å harryhandle på faktisk er onsdag pga. pensjonistene. Lørdag og søndag er et evig slit! Helvetes køer overalt og unormalt mange mennesker som bruker helga på «shopping.» Tirsdag og torsdag er rolige dager, så reis heller da. 🙂 Bedre lykke neste gang og gratulerer med din første, reale harryhandlel.

  Svar fra Ida: ahaaa, tusen takk for tips! 🙂 Hehe

 • Reply marte pedersen 24. januar 2013 at 00:20

  Det finnes desverre tv-program om nordmenn som harryhandler 🙁

 • Reply jeanette 24. januar 2013 at 00:38

  Hahahah, ler meg skakk!! Du er i alle fall dronninga av blogging 😀

 • Reply Christina 24. januar 2013 at 00:49

  Det gjør nok det! Anbefaler å sjekke ut TV3 serien «Handel i Grenseland» :p

 • Reply coffee in a cup 24. januar 2013 at 08:08

  jeg har tatt den turen der et par ganger selv (med venner og foreldre) og jeg har hatt mer eller mindre akkurat den samme erfaringen som deg. det var rett og slett så harry og så tragisk at jeg ikek visste om jeg skulle le eller grine, så jeg lo mest 🙂

 • Reply Marie 24. januar 2013 at 08:35

  At dere valgte å spise på den slitneste cafeen ombord på båten er jo kun din egen skyld. Blir litt dumt å skrive «hva båten har å tilby magen». Finnes en buffet restaurant der som faktisk er meget meget bra til å være buffet, så du kunne jo spandert på mormor og morfar og gått dit, eller?

  Svar fra Ida: haha, hadde jeg visst det så hadde jeg vel gjort det 😉

 • Reply Reginda 24. januar 2013 at 08:41

  IDA!! DU ERGAL. Jeg elsker deg,fy faaaaaderjeg ler så jeg griner

 • Reply Renate 24. januar 2013 at 09:37

  Haha, jeg elsker deg!

 • Reply A 24. januar 2013 at 10:16

  haha jeg dør litt av bloggen din. Du skriver så bra. Jeg kjenner det ikke frister med harryhandel med det første hehe
  (og ang det å ikke skjønne hva man skal handle, der er jeg og. For første gang handlet jeg kjøttdeig sist gang jeg var i sverige, i en alder av 30. Og på min Sverigetur nr… tja.. 1000? 2 kg kjøttdeig til en hundrings. «Fryse ned i porsjonspakker er lurt!!» tenkte jeg.. og hva skjedde? Jeg glemte hele kjøttdeigen i kjøleskapet og kom på den når den var gått ut på dato, så nå har jeg to kilo sur kjøttdeig! Yay)

  Svar fra Ida: hahaha, uff! Jeg frøs faktisk ned alt med en gang jeg kom hjem, så da er jeg vel litt mer rutinert enn jeg trodde når det kommer til å være harry 😀

 • Reply Vivian Mari Lyngvær 24. januar 2013 at 10:18

  Hehe, det fantes faktisk ett program på TV2 tror jeg, om nordmenn som er på harrytur i Sverige. Men jo, du har ikke gjort så dårlig jobb, man drar til Sverige for å handle mat,alkohol og røyk/snus.
  Spesielt kjøtt, da dette er mye billigere enn i Norge:)

 • Reply Elise Rosnes 24. januar 2013 at 10:25

  HERREGUD SÅ BRA DU SKRIVER! Jeg får virkelig ikke sagt det nok, du slår alle andre bloggere ned i støvlene!! 😀

 • Reply Kristine 24. januar 2013 at 11:09

  Herregud det er ingen andre bloggere så skriver så bra som deg 🙂 Du kan få alt til å bli spennende å lese om du 😉 Stå på jente! Slike innlegg som dette er du best på, og gjør at du er min favorittblogger hvertfall 🙂

  Svar fra Ida: det er veldig hyggelig å høre, tusen takk

 • Reply mette jørgensen 24. januar 2013 at 11:46

  Dette innlegget var utrolig underholdende å lese! Tror mange kjenner seg litt igjen:)
  Ha en fin dag!
  Mette

 • Reply Maja 24. januar 2013 at 12:06

  Haha, for et utrolig morsomt og bra skrevet innlegg! Ser for meg alt i minste detalj! 🙂

 • Reply Carina 24. januar 2013 at 12:51

  Burde vite bedre enn å gå inn på din blogg under forelesning. Satt og lo høyt, smilte som en idiot.. Ingen kan vel tro at jeg finner Palestinakonflikten såå morsom?!

  Svar fra Ida: haha 😀

 • Reply Elin 24. januar 2013 at 13:09

  Du glemte å kjøpe obligatorisk bacon!

  Svar fra Ida: oooh noooo :O

 • Reply Lise Marie 24. januar 2013 at 14:07

  Jeg jobbet med programmet Svinesund — handel i grenseland, som ble vist for et par år tilbake. Oppfølgeren heter Nordmenn på grensen, hvor noen av de samme deltagerne følges.

 • Reply EGEDENNE 24. januar 2013 at 15:06

  Ok, jeg skal ihvertfall IKKE på harryhandel 😉 hehe.

  Takk for god underholdning! 🙂

 • Reply Lisa Kidula 24. januar 2013 at 15:37

  Jeg setter sånn pris på disse innleggene, haha! Makes my day

 • Reply Ingrid H 24. januar 2013 at 16:03

  hahahaha! fantastisk

 • Reply maria 24. januar 2013 at 17:21

  HAHAHAA elsker deeeeeg!

 • Reply Malene 24. januar 2013 at 17:43

  Jeg jobber på båten du snakker om, og det skal nevnes at det stedet du havnet på er baren. I tillegg til baren finnes det en buffet-restaurant og kafè, slik er det på begge de to båtene 🙂 Aldri fått en eneste negativ kommentar om maten ombord.

  Svar fra Ida: greit å vite, da vet jeg hvor jeg skal sitte neste gang 😉

 • Reply Ina 24. januar 2013 at 17:52

  Er fra Bergen og bor på østlandet, og hver gang pappa er på besøk reiser vi inn til Sverige og storhandler og er harrye slik at jeg får masse mat (og litt vin), haha 😀

 • Reply Kristin 24. januar 2013 at 17:54

  Haha, du skriver så bra!

 • Reply Sissel 24. januar 2013 at 17:57

  Jeg synes virkelig du bør sjekke ut skikkelig harryhandel. Påsken er vel det neste i år som virkelig kan by på mye morsomheter. Ta med videokamera, det kan være meget underholdene. 🙂

 • Reply Nina J 24. januar 2013 at 18:18

  Hahah, måtte le litt for meg selv her. Du treffer alltid spikeren på hodet, Ida!

 • Reply Christine G 24. januar 2013 at 18:27

  Hahaha, ler!! Konge skrevet 🙂 finnes vel det handel i grenseland eller noe sånnt!?:)

 • Reply Benedikte 24. januar 2013 at 20:02

  Du skriver så unormalt bra!

  Svar fra Ida: oi, jeg tror det er et kompliment! Tusen takk!

 • Reply Nora 24. januar 2013 at 21:32

  Du skriver godt og får meg til å smile, elsker dette innlegget! Blir misunnelig på vin og snusen, for jeg kom meg hverken på polet eller butikken i dag. Har ikke fått feira jubileumet til meg og samboeren enda, og jeg er tørst …

  Svar fra Ida: åh, takk!

 • Reply Andrea 24. januar 2013 at 21:33

  Førstemann!!! Hahhaha

 • Reply Anna 24. januar 2013 at 22:00

  Kjempefint skrevet! Eg bur i Sverige, og vil synka gjennom bådegolvet og bakken når svenskane nevner nordmenn på harryhandel i sverige. Her seier dei at «dom er så jævla tøntiga», som er svensk for harry!
  Liker bloggen din og skal prøva å bli flinkare til å kommentera! Klem

 • Reply Anna 24. januar 2013 at 22:05

  Hahah, dagens høgdepunkt!! DU er rå.

 • Reply Julie Naomi 24. januar 2013 at 22:06

  Ler meg halvt ihjel av deg, Ida. Du skriver så fantastisk bra!

 • Reply Stine 25. januar 2013 at 01:44

  Har aldri tatt båten til Strømstad, men har kjørt til Svinesund flere ganger, og vet akkurat hva du mener! Man må passe seg for å ikke bli kjørt ned av andres handlevogner. Jeg handler store dunker med vaskepulver og skyllemiddel i Sverige, det er utrolig mye billigere enn på Rimi feks, hvor en liten boks koster 50 kr.. de store dunkene varer nesten et helt år for meg som bor alene=)

 • Reply Linda Kristine 25. januar 2013 at 06:50

  Haha, nå gjorde du nettopp nattevakten min (som heldigvis nærmer seg slutten) mye morsommere 🙂

  Ha en super dag!

  Linda

 • Reply Leif Thomas 25. januar 2013 at 09:06

  http://www.tv3play.no/program/svinesund

  Enjoy 😉

 • Reply Ane 25. januar 2013 at 09:36

  Kjære Ida.
  Jeg har lest bloggen din i flere år nå. Du skriver utrolig bra. Innleggene dine er varierte og innholdsrike. Du har svært sjelden skrivefeil. Jeg er 27 år, journalist, har samboer, og er mamma til en liten jente. Jeg kjenner meg ofte igjen i det du skriver, og noen av tekstene dine treffer meg midt i hjertet. Mange ganger ler jeg i flere timer etter å ha lest bloggen din, som dette innlegget, og historien din fra da du og venninnen din havnet på en bar under forrige Gran Canaria-tur. Du rører meg til stadighet med de mer alvorlige tekstene dine.
  Jeg unner deg alt godt, og håper at du snart får drømmen din om mann, barn og hus oppfylt <3

  Svar fra Ida: ææ, jeg blir nesten litt rørt! Tusen takk for fine ord <3 <3

 • Reply Stine 25. januar 2013 at 17:37

  HAHAHAHAHAHA jeg døør!

 • Reply Hilde 25. januar 2013 at 21:47

  Klikke ape!! Hahahaaa dævver!

 • Reply Siv-Irene Berger 26. januar 2013 at 09:38

  Daniel og Marius var med i en episode av den «Svenskeharryhandel»- serien som gikk på TV3 for en stund tilbake.
  De er tydeligvis veldig flinke til det, så du får spørre de om råd neste gang 🙂

 • Reply Malin 28. januar 2013 at 03:14

  Ser du også er avhening av aloevera vann, å det selger de nemlig i harryland 🙂

  Om du kjører til så kalte svinesund og reiser på Godishuset som ligger rett ved siden av babyshop butikken vil du finne massemasse forskjellig Aloevera vann 🙂 Tipstips, du får kjøpt hele brett 🙂

 • Reply Bianca 28. januar 2013 at 21:49

  Jeg har hatt en helt jævlig dag. Dette innlegget fra deg var det første som fikk meg til å brase ut i latter. Takk, Ida! Du skriver helt fantastisk! 🙂 Håper du koser deg i NYC 🙂

 • Reply Maren 2. februar 2013 at 02:36

  Hei!

  Du skriver på en ubeskrivelig bra måte! Sneglefest! Herregud så morsomt! Hi hi hi!

  Stå på, Ida!

 • Reply Marie 5. februar 2013 at 10:12

  Hahaha!! Gotta love you. Du skriver så bra 😀

 • Leave a Reply