Ida tipser

NOEN LØPETIPS PÅ VEIEN

8. oktober 2013

The greatest pleasure in life, is doing the things people say we cannot do.

-Walter Bagehot

Og med de motiverende ordene, vil jeg gjerne dele mine beste løpetips. Jeg er ingen proff løper, eller jogger om du vil – men, jeg er en av alle de som virkelig kan hate å løpe, og som kan ha det sykt vanskelig med å komme meg opp og inn i løpeskoene. Likevel løper jeg nå flere ganger i uka, og jeg skal snart til New York og løpe marathon. Så mine tips må vel være verdt mer for mannen i gata og jenta i sofaen, enn tips fra et beinrangel av en marathon-løper.

Før du løper

Skaff deg gode løpesko som passer til dine føtter. Jeg dro på Løpelabbet for å få hjelp, men vet at de gjør slike tester på flere store sportsbutikker. Jeg har uansett mer tillit til Løpelabbet, de vet hva de driver med. Da jeg kom dit ble jeg stilt på et fotspeil, der føttene mine ble analysert. Etterpå måtte jeg løpe i typ 20 sekunder på et løpebånd, hvor beina mine ble filmet bakfra. Da jeg var ferdig med testen, fikk jeg prøve et par-tre par sko som passet føttene mine, og endte opp med et par fra Adidas Boost. Men alle føtter er forskjellige, og det er jo ikke sikkert at dette er riktig sko for deg.

Invester i komfortabelt, fint og praktisk treningstøy! Jeg føler meg hvertfall mye mer i form når jeg løper avgårde i en tights som gir meg fin rumpe, og en løpejakke i en sprek farge. Dessuten legger jeg stor vekt på lommer og sømmer. Akkurat nå er jeg i en fase hvor jeg tester ut hvilke av treningsplaggene mine jeg trives å løpe langt i, aner jo ikke hva jeg skal ha med til New York. Det må i hvertfall bli noe fargerikt og fint!

Lag en bra spilleliste, og oppdater den gjerne litt før du går ut. Man blir fort lei, og en ny sang eller to kan tilføre joggeturen mer glede enn man skulle tro. Jeg kan jo dele noen av mine spillelister med dere. Selv om jeg er lei, så kan det være at det gjemmer seg en skatt eller to for dere. Denne listen har jeg trent etter helt siden 2011, det hender at jeg legger til nye sanger der. Denne listen er ganske ny, jeg driver og eksprimenterer med å løpe til litt mer rolig og stabil musikk.

 Mens du løper

Start alltid med rolig jogg. Hvis du starter med å fylle musklene med melkesyre, blir det vanskelig å gjennomføre turen du hadde planlagt.

Ha med deg et bra headset på joggeturen. Bare glem de små, hvite idiotene som fulgte med iPhone’en. Det finnes ikke bra lyd i dem, og det er svært lite motiverende. Hvis jeg skal speede på opp en lang slakk bakke, trenger jeg lyd som høres ut som den kommer fra himmelen. Da får jeg det til, selv om jeg egentlig ikke orker.

Ha en plan. Jeg har googlet mye, og i starten fulgte jeg en plan jeg fant på nettet. Men siden jeg hadde sykt dårlig tid til å forberede meg til marathonet, ble jeg stressa, dreit i hele greia, og kjørte heller på som om jeg var en dreven løper. Det var dumt, for slikt kan føre til både skader og mindre løpeglede. Her finner dere f.eks et treningsprogram for nybegynnere som vil mestre å løpe 5 km. Her er et for deg som vil løpe 10 km.

Etter at du har løpt

Vær stolt av deg selv, om du så løp 3 eller 15 kilometer. En liten løpetur er ti ganger bedre enn ingen løpetur!

Drikk masse vann så du ikke blir dehydrert etter å ha svettet masse.

Lek med tanken på å melde deg på et løp? Det trenger jo ikke være et helmarathon på 4,2 mil, men hva med KK-mila eller sentrumsløpet i Oslo? Da har du hvertfall en grunn til å ta på deg løpeskoene så ofte som mulig.

Jeg skal løpe New York Marathon i samarbeid med Head & Shoulders og deres New York Edition!

5 Comments

 • Reply Anette 8. oktober 2013 at 22:43

  Hvilket headset bruker du når du løper? 🙂

  Svar fra Ida: bruker et fra AKG 🙂 Veldig god lyd!

 • Reply Line 9. oktober 2013 at 15:20

  Hei!
  Dette har ingenting med innlegget å gjøre. Men du er seriøst den beste bloggern jeg vet om, det du skriver kommer rett fra levra. Og jeg ELSKER paraplyinnleggene dine! Jeg leser masse andre rosabloggere bare for å se på alt det dumme de skriver. Men deg ELSKER jeg, herreguuuud.

  Svar fra Ida: det varmer!! Tusen takk

 • Reply Ida 9. oktober 2013 at 20:09

  Åå, takk for et veldig inspirerende innlegg! Skal lese dette i morgen, så kan det jo hende jeg klarer å dra meg opp av sofaen..

 • Reply Linn 9. oktober 2013 at 22:29

  Gode tips 🙂

 • Reply Gro 10. oktober 2013 at 12:11

  takk for at du delte spillelistene dine, jeg trenger alltid ny musikk 🙂

  Jeg ble også litt nysgjerrig på hvilket headset du bruker. Har ingen erfaring med AKG, men heter det noe mer? Googla AKG headset og alle så veldig store ut. Jeg er vant med små propper, men begynner å lure på om jeg skal investere i headset med skikkelig lyd! Men vil ikke ha alt for store og klumpete..

  Svar fra Ida: mine ser slik ut 🙂 http://www.gamezone.no/Media/Cache/Images/4/8/WEB_Image%20AKG%20K420%20Mini%20Headset%20(Bl%C3%A5)%20176382816.Jpeg

 • Leave a Reply