Uncategorized

HVEM ER RIKEST I LANDET HER?

18. oktober 2013

Vil du vite hva naboen tjener? Hvem som er rikest i Norge? Vil du finne ut om han som bestandig kjører rundt i fin bil med taket nede og musikken på fullt egentlig tjener så mye som han vil ha det til? Og tjener kollegaene dine mer enn deg? Mindre, kanskje?

Personlig har man sikkert mange «gode grunner» til å snoke rundt i skattelistene. Selv syns jeg det er helt usmakelig. Som profilert blogger har jeg i flere år vært en del av «Dette tjente bloggerne»-saker på diverse Nettaviser. Jeg har en god inntenkt, så det er ikke det at jeg syns det er pinlig eller noe. Jeg syns bare ikke at noen har noe med det. Eller. Jeg ser til en viss grad at det kan være av allmenn interesse hva profilerte mennesker i form av politikere, næringstopper og kjente i underholdningsbransjen tjener – og jeg kan forstå at det er interessant hva bloggere tjener, for hvordan i helvete kan de tjene det samme som en lege?! 

Men. Jeg ser ingen grunn til at mannen i gata, som aldri har bedt om snoking i sitt privatliv, skal ligge ute på en offentlig skatteliste med fullt navn, inntekt, hvor mye han/hun har betalt i skatt og hvordan det står til med formuen. Det må da skape et helt sykt sosialt press. Kan tenke meg at for noen er disse tider med offentliggjøring av skattelister svært ubehagelig. Det er alt for mye fokus på hvem som tjener hva, hvem som har det meste og det beste. Kanskje ikke så rart, i et samfunn hvor vi blant annet bruker sosiale medier til å «show off» ved hver mulighet vi får. 

Haha, ta collagen med en klype salt, følte bare for å sprite litt opp her.

Så, hvorfor har vi offentlige skattelister? 

«Informasjon om inntekts- og skatteforhold er et sentralt og helt avgjørende premiss for samfunnsdebatten. Åpenhet gir oss en helt nødvendig mulighet til å diskutere hvordan vårt økonomiske system fungerer, hvordan inntekts- og skatteutviklingen er. Det gir innblikk i fordelingspolitikk, verdien på fellesgode og sosiale og geopolitiske forhold.»

Med vennlig hilsen sjefsredaktør i Dagbladet, tidenes mest kamuflerte Se&Hør. I hvilken grad bruker de informasjonen i skattelistene til å ta «helt nødvendige diskusjoner om vordan vårt økonomiske system fungerer»? Eneste overskrifter jeg har lest så langt, er «Prinsessa og Behn mistet hele formue» og «Se, en 20-åring som er milliardær»! Andre nettaviser fokuserer gjerne litt mer på hva Tone Damli og andre som har vært på TV tjener. Det er gossip. Har ingenting med fordelingspolitikk og geopolitiske forhold å gjøre. 

Høyre-Frp regjeringen varsler om innstramming med henhold til de offentlige skattelistene, og det klapper jeg i hendene for. De blir sikkert ikke fjernet, men om man kan se hvem som har søkt på nettopp deg, er nok mye av «gleden» ved det som en gang var snoking, borte. 

Nok prat fra meg. Hva syns du om at vi har offentlige skattelister som hvem som helst kan snoke anonymt i? 

35 Comments

 • Reply Lisa 18. oktober 2013 at 12:32

  Jeg ser ikke helt problemet. Jeg driter i om hele verden vet hva jeg tjener. Du sier ikke hvorfor det er så krise at folk vet hva du tjener, så nå er jeg nysgjerrig.

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 12:41

  Lisa: hmm, men det er kanskje noen som opplever det ubehagelig å bli snoket på? Dessuten er skattelistene et helt supert verktøy for svindlere og innbruddstyver.

 • Reply Marianne 18. oktober 2013 at 13:08

  Jeg synes det er bra om de gjør det mulig å se hvem som har søkt på deg, for jeg vil gjerne vite hvem som er opptatt av hvilken formue jeg har og hva jeg tjener. De eneste jeg «snoker» på er de som har samme type stilling som jeg kan få etter endt utdanning, for å se sånn ca hva jeg kan forvente å tjene.

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 13:09

  Marianne: det er jo en god måte å bruke det på, i det minste 🙂

 • Reply Marianne 18. oktober 2013 at 13:10

  Veldig fint header-bilde av deg, forresten! 🙂

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 13:13

  Marianne: Tusen takk! 🙂

 • Reply Geriatriks 18. oktober 2013 at 13:22

  Dette med skattelister er egentlig litt tullete… for for veldig mange så stemmer de jo ikke.. Fradrag og masse slikt kan påvirke.

  Personlig så er det helt greit at det kan «snokes».. jeg gidder ikke 😉

 • Reply CecilieK 18. oktober 2013 at 13:31

  Jeg er så enig! Jeg tenker at man godt kan få finne ut hva naboen/kollegaen/kompisen tjener, men da synes jeg man må logge inn med Altinn/BankID slik at personen som blir sjekket opp kan se hvem som har søkt etter inntekten. Kan ikke tenke meg at så mange snoker rundt om de vet at naboen kan se de snoke 😉

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 13:41

  CecilieK: Ikke sant! Kjempebra om det ikke er anonymt 🙂 Hvis det absolutt må ligge ute offentlig…

 • Reply supermarie 18. oktober 2013 at 13:51

  Jeg bruker bare skattelister til å sjekke alderen på menn jeg er interessert i, jeg. Hva folk tjener syns jeg ingen har noe med – så jeg er enig! Det er litt ekkelt at hvem som helst kan snoke på hvem som helst.

  (Forresten ser du helt fantastisk ut på den nye headeren din – makeoveren på bloggen gjorde seg!)

 • Reply CableGuy 18. oktober 2013 at 14:06

  Kanoninnlegg. Heilt enig! Det einaste som burde vore mulig å få ut av skattelistene er akkurat det, skatten: -kor mykje kvar enkelt betalar i skatt. Inntekt og formue burde være skjult, så sant det ikkje er av offentlig hensyn. (Politikarar, framtredande offentlege stillingar o.s.v)

 • Reply Hannah 18. oktober 2013 at 14:19

  Du kunne ikke ha postet sjokoladekake oppskriften din her i mens? Skulle bakt den i dag :/

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 14:47

  Hannah: Får dessverre ikke tak i blogginnleggene mine, men har sendt deg litt hjelp på mail 🙂

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 14:48

  supermarie: hahaha! For å være helt ærlig så har jeg også brukt skattelistene til det…. Tusen takk kjære du!

 • Reply Karoline 18. oktober 2013 at 14:52

  Da jeg gikk på barneskolen og ungdomsskolen ble jeg mobbet fordi foreldrene mine tjente veldig lite. Jeg gruet meg til hver høst når listene ble lagt ut, for da ble navnene til foreldrene mine, i likhet med alle andre, søkt opp. Det var ille nok å leve i et hjem hvor mamma la seg sulten for at jeg skulle ha det jeg trengte, så ble ikke mye bedre av at jeg ble mobbet for det… Det er en av grunnene til at jeg er veldig i mot offentliggjøring av skattelistene.

 • Reply Hannah 18. oktober 2013 at 15:01

  Tusen hjertlig takk 🙂 V

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 15:19

  Karoline: Det er bare helt grusomt. Så ondskapsfullt! Skjønner veldig godt at du er i mot det…

 • Reply Selina 18. oktober 2013 at 17:01

  Vi er nok fundamentalt uenige om dette, da jeg er sosialdemokrat og utifra det du skriver om tviler jeg på at du er det! Synes det er viktig at vi er åpne om hvor mye vi tjener. Svindel blir avdekket ved flere tilfeller med slik åpenhet, og det blir færre som svindler staten. Dessuten er det veldig viktig for kvinner, sånn at vi kan følge med på om vi får likt betalt for likt arbeid.

  Men å bruke det som mobbemotiv er uhyre ekkelt.

 • Reply Victoria M. 18. oktober 2013 at 17:51

  Jeg synes at det er en totalt privatsak. Hvorfor skal jeg dele min inntekt med resten av Norge?

  Personlig søker jeg aldri i skattelistene, men jeg vet om folk hvor det nærmest kribler i hendene etter å få vite det. Men sånn vil det vel alltids være 🙂

 • Reply johanne 18. oktober 2013 at 17:54

  æææ, skulle bake sjokoladekaken din idag, men klarer ikke få opp oppskriften!! den var jo dødsgod.. uff, da får jeg sitte uten kake i bursdagsbesøket idag 🙁

 • Reply fashiondreamzz 18. oktober 2013 at 18:13

  beautiful header!

 • Reply Karoline 18. oktober 2013 at 18:14

  Helt enig i det du skriver! Fint å ta opp litt «viktige» ting innimellom også 🙂 God helg til søte deg Ida!

 • Reply Ida:) 18. oktober 2013 at 18:22

  Bare sånn av ren nysjerrighet, hehe, hva syns du egentlig om at bloggere tjener så mye som de gjør? Det er jo litt «sykt» at 17 åringer som skriver ett innlegg annenhverdag tjener godt over gjennomsnittsinntekten i norge… Helt sikkert forskjellig innsats i hvor mye bloggerne setter av tid til jobben, men hva synes du om dette? 🙂

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 18:37

  Ida:): jeg er selvfølgelig veldig takknemlig for det, ettersom det er det jeg lever av. Men skjønner veldig godt at folk syns det er rart – og til tider urettferdig. I mitt hode har jeg rettferdiggjort det litt med at vi faktisk blottlegger livet vårt for mange tusen mennesker hver dag.

 • Reply Ida Wulff 18. oktober 2013 at 18:38

  Karoline: tusen takk, god helg til deg også! 🙂

 • Reply Miichaelsen -Make your dreams come true 18. oktober 2013 at 19:16

  jeg HATER skattelistene. Ikke fordi jeg har noe å skjule, for jeg legger ikke imellom at man ikke blir rik av å være student. men fordi jeg syns det er latterlig at folk skal legges fram. For ja, for mange blir det et sosialt press, og jeg syns det er teit. Fikk nærmest beskjed av ekssjefen min at jeg var golddigger siden hun hadde sjekket ut hva foreldrene til den nye typen min tjente – selv om jeg ikke hadde noen ide! SÅ hva faen?!

  Nei jeg er helt enig med deg, jeg syns det burde være privat, folk velger å gjøre hva de vil, og folk flest jobber for pengene, om det er lite eller mye.

  De burde heller legge ut en sånn nav- liste – disse menneskene naver, og har ALDRI hatt en jobb eller prøvd å få seg utdannelse. DET hadde tatt seg ut det. haha.

  Håper du får en god helg Ida ! Og fint headerbilde! 😀

 • Reply Siri 18. oktober 2013 at 20:09

  Litt ekkelt synes nå jeg. Spesielt da medelever sitter å søke opp alles foreldre for å se hvem som tjener mest osv.

 • Reply Amanda 18. oktober 2013 at 22:35

  Frp vil ha bort skatte listene helt:-)

  Heldigvis! Det er bare noe stort tull som de rødgrønne vil ha!!!

 • Reply Annie 19. oktober 2013 at 08:58

  «Åpent samfunn blablabla….» Vi har et veldig spesielt skattesystem hvor du selv fører inn hvor mye du tjener og dermed skatter av det. Derfor er det greit for skatteetaten at det finnes noen millioner som kan passe på om du oppgir riktige opplysninger. Hørt om naboen med nyeste bilene og 0 i inntekt og 0 i formue?

  Det er kun en grunn for at skattelistene er offentlige, og det er at folk skal kunne tyste på hverandre.

 • Reply Ane 19. oktober 2013 at 11:09

  Heller åpne skattelister enn en Høyre-FrP regjering

 • Reply Frida 19. oktober 2013 at 11:27

  Den rød-grønne regjeringen strammet inn skattelistene før de gikk av. nå kan man kun se 100 de rikeste i kommunen. Dette syns jeg er en god ting, for at man faktisk kan se om rikingene i landet betaler skatt. Det er derfor dette ble innført, fordi mange rikinger har klart å unngå skatter ved smutthull eller skatteparadis. Sånnsett syns jeg det er helt greit 🙂

 • Reply Kristine 19. oktober 2013 at 12:04

  Offentliggjøringen av skattelistene ble digitalt publisert på internett i 2001, men skattelistene har alltid vært offentlige. Tidligere var man bare nødt til å reise til rådhuset eller skattekontoret for å lese i skattebøkene. Den økte offentliggjøringen eller ‘snokingen’ som du refererer til har gitt økte skatteinntekter, da nettopp det økte innsynet gjør det vanskeligere å jukse, siden en nabo vil reagere på at naboen med dyre biler og gatas største hus står oppført med en inntekt og formue som ikke svarer til levestandard.

  Jeg er helt enig i at artiklene i VG og DB á la «Dette tjente krimdronningene» og lignende ikke har noen samfunnsnyttig funksjon, og at man tidligere kunne søke anonymt i avisenens registere var kritikkverdig, men slik det fungerer i dag må man faktisk logge inn med personnummer og minID, så særlig anonym er man ikke lenger. Anbefaler å lese disse artiklene: http://www.aftenposten.no/okonomi/Bla-lukking-av-skattelistene-kan-gi-tapte-skattekroner-7343269.html#.UmJW8fl7KAE http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Apne-skattelister-gir-mindre-juks-7343055.html#.UmJW_fl7KAE

 • Reply Signe 19. oktober 2013 at 16:01

  Så kult at du tar opp sånne ting også!

  Jeg er ikke blå i det hele tatt, men her holder jeg i hvert fall delvis med Høyre.

  Jeg syns først og fremst at skattelistesnoking er kleint. Både for meg, som er student uten skattepliktig inntekt og et hav av gjeld, men også for min venninne som har langt mer penger over snittet. Jeg syns at det er en privatsak. Og derfor snoker ikke jeg personlig. Mine foreldre var ikke rike da jeg var liten, og det var ikke gøy – men dette var før internett. Jeg ser at «ungdommen nå tildags» har et helt annet press på seg når det gjelder foreldres inntekt, rikdom, og alle slags statussymboler. Det er veldig uheldig at barn finner nok en måte å «bevise» at «mine foreldre er bedre enn dine».

  Når det er sagt, så skal det være en viss transparens i samfunnet, men jeg hadde foretrukket om det ikke var linket til navn, men for eksempel kommune/bydel/yrkesstilling. Man skal stå ansvarlig for at man betaler det man skal betale, og det skal være mulig for folk å se dette for å gjøre opp egne tanker om f.eks formueskatt. I tillegg er det, som noen andre ovenfor nevnte, kult å kunne se om man tjener det man BØR tjene i forhold til hva man gjør. Hadde jeg tjent mer på å flytte kommune? Tjener den mannlige læreren mer enn meg, selv om jeg har ansiennitet?

  Dette ble et utydlig svar, og det er kanskje det som er poenget også: jeg vet ikke. Det er et vanskelig problem da det handler om samfunnets transparens (som er viktig for måten samfunnet i Norge er bygd opp) versus personvern. Hvems behov skal veie tyngst? Men det å ikke kunne søke anonymt er definitivt et skritt i riktig retning!

 • Reply Tina Helen Bergem 19. oktober 2013 at 16:29

  Elsker kommentaren din om at Dagbladet er tidenes mest kamuflerte se&hør. Jeg ser ikke vitsen i at alle kan sjekke alle på skattelistene.

 • Reply Kamilla Haaland 19. oktober 2013 at 17:30

  Skal ærlig innrømme at jeg er en av dem som syntes det kan være morsomt å snoke litt, men syntes det er veldig spesielt at det faktisk legges ut på nett. Det er jo egentlig ikke noe noen har noe med… Hehe!

 • Leave a Reply