Mat

OPPSKRIFT: LAG TACO-TILBEHØR FRA BUNNEN

12. november 2013

Taco og annen mexican food er en helt super måte å få i seg masse grønnsaker på. Alt smaker jo godt sammen med et tacoshell og sterkt krydret karbonadedeig eller strimlet kylling! Problemet er bare at nesten alt som står i den «meksikanske hylla» på butikken er helt forferdelig. Fullt av sukker og E-stoffer, og veldig lite av det man tror man får i seg. Guacamole, foreksempel. Det kan være så lite som 1,5% avocado i en boks med «guacamole», det er så tragisk at man bare må le… 

Så i dag bestemte jeg meg for å lage taco-tilbehøret fra bunnen av. Tacokrydder til kjøttdeigen, salsa og guacamole. Trodde det skulle komme til å smake skikkelig kjipt, men hele familien var enig om at det smakte godt. Det tar jo litt ekstra tid, men tacokrydderet kan man lage trippel porsjon av, og ha stående på en krukke. Salsaen kan man lage trippel porsjon av og fryse ned. Guacamolen ville jeg uansett laget fersk hver gang. Mengdene jeg har skrevet i oppskriften, er salsa og guacamole til en familie på 4++ og tacokrydder til sikkert seks tacomiddager. 

Taco-krydder til kjøttet/kyllingen

Du trenger

♥ 4 ss spisskummin♥ 3 ss chilikrydder ♥ 3 ts Chili Explosion ♥ 4 ts oreganokrydder ♥ 4 ts salt ♥ 4 ts pepper

Noen nærmere forklaring trengs ikke, du blander bare alt sammen i en liten skål. 

Hjemmelaget salsa

Du trenger

♥ 2 bokser hakkede tomater (det ble for mye for 4 personer til og med…) ♥ 1 rødløk♥ 1 rød chili♥ 2 fedd hvitløk♥ 4 ts spisskummin♥ Salt og pepper♥ Valgfritt: jalapenosSlik gjør du

♥ Hakk rødløk, hvitløk og chili i små terninger, og sleng det sammen på panna med litt olje♥ Hell deretter på de hakkede tomatene ♥ Tilsett krydder og jalapenos om du vil, og la salsaen stå og putre i 20-25 minutter. 

Ekte guacamole

Du trenger

♥ 4 avocado (det ble nok til typ 6 mennesker, så helt greit å halvare hele oppskriften hvis du ikke vil ha rester)♥ Saften fra 1 lime♥ 2 ss hakket rødløk♥ 4 ts hakket rød chili♥ 2 hvitløksfedd♥ Salt og pepper

Slik gjør du

♥ Kutt opp rødløk, chili og hvitløk. Er du smart, kutter du opp ekstra av alt dette når/hvis du lager salsa også. ♥ Ta skallet av avocadoene og skjær dem i terninger. Ha det i en bolle og mos for hardet livet. ♥ Ha oppi alle ingrediensene undervei, mens du moser avocadoene. Limesaften er viktig, ikke bare for smak, men også for at den fine grønnfargen ikke skal bli brun.  

39 Comments

  • Reply Kristin 12. november 2013 at 18:01

    Tips til kjøttdeigen: ha i frisk hvitløk og en boks hakkete tomater. Blir best da!!👌

  • Reply Camilla Albertine 12. november 2013 at 18:02

    Så kjekt! Da blir det taco fra bunnen neste gang. Lager alltid guacamolen fra scratch, syns den ferdige smaker ekkelt rett og slett.

  • Reply Fugl 12. november 2013 at 18:08

    Du har glemt Kumin i tacokrydderet ditt 🙂 Veldig basiskrydder i mexicanske retter, og hvis du lukter på det, synes jeg nesten det alene lukter taco! 🙂

  • Reply Fugl 12. november 2013 at 18:09

    Ups! My mistake!;)

  • Reply Line 12. november 2013 at 18:09

    Guacamole og krydder lager jeg selv, men har aldri prøvd å lage salsaen. Det så jo superlett ut, skal absolutt testes ut til helga! 🙂

  • Reply Julia 12. november 2013 at 18:19

    Tuusen takk for oppskrifter! Elsker taco, og det er greit å få noen tips til hvordan den kan gjøres sunnere 🙂 Bruker alltid å lage guacamolen selv, men må så absolutt prøve ut salsaen og tacokrydderet!

  • Reply Linn 12. november 2013 at 18:27

    Spennende! Dette må jeg prøve til helgen 🙂

  • Reply Iselin 12. november 2013 at 18:36

    Hei Ida. Dette så virkelig godt ut! Lurte bare på en liten detalj, når vi kjøper krydder i butikken er det jo ferdig målt opp. Hvor mye krydder bruker du på en pakke kjøttdeig?

  • Reply Renate 12. november 2013 at 18:50

    Tusen takk! Dette skal testes ut til helgen!

    Men blir det veldig sterk smak? Tenker toåringen blir passe skuffet om fredagskosen brenner av han tunga :p

  • Reply Anita 12. november 2013 at 19:02

    Bruk restene av guacemolen på ristet brød, såå godt!:))

  • Reply Therese 12. november 2013 at 19:26

    Nam!

    Til kjøttet pleier jeg å hakke en gul løk, noen fedd hvitløk, noen tomater eller en boks hakkede tomater, masse kummin og masse chilipulver, samt litt pepper. Deretter blander jeg dette med kjøttet og tilsetter litt vann, og lar det koke sammen. Blir også kjempegodt 🙂

  • Reply camilla 12. november 2013 at 19:56

    hvis du liker mais til tacoen burde du prøve å lage maispure, er superdigg pleier å ha hjemmelaget guacemole, salsa og maispure. Maispure er også litt søtt så kan være en erstatter for rømmen som folk pleier å ha på for å gjøre smaken mildere. 🙂

  • Reply Ida Wulff 12. november 2013 at 19:58

    camilla: takk for tips! 🙂

  • Reply Ida Wulff 12. november 2013 at 19:58

    Renate: mitt ble noe sterkt, men det kan du jo regulerere selv 😀 f.eks ved å ha mindre chili og droppe jalapenos kanskje?

  • Reply Ida Wulff 12. november 2013 at 19:59

    Iselin: jeg brukte 2 ts per 400 gram kjøttdeig 🙂

  • Reply Siri 12. november 2013 at 20:07

    Hvilket program/hvordan lagde du de rosa «stemplene» på bildene dine.. tacokrydder osv.? Takk for oppskrifter:D

  • Reply Betina 12. november 2013 at 20:17

    Pappa lager alt fra bunnen av. Har aldri engang spist ferdige sauser her hjemme, så tacokrydder er noe vi aldri har kjøpt før.

  • Reply Camilla 12. november 2013 at 20:31

    Synes det er bra at du deler på bloggen din at det ikke er så vanskelig å gjøre ting ordentlig! Selv lager jeg alltid guacamolen fra bunnen av og da blir den best, helt klart! Har ikke prøvd salsa/tacokrydder enda, men skal definitivt prøve ut dette neste tacokveld! Liker bloggen din veldig godt og takk for tips. Gjerne mer av dette og det er gøy med så fine bilder til. Hurra 🙂

  • Reply desorientert 12. november 2013 at 20:40

    Så deilig ut! eeeeelsker tacokrydder, så kanskje jeg skal prøve meg på en hjemmelaget. bra tips!

  • Reply ElisabethH 12. november 2013 at 21:08

    2 teskjeer pr kjøttdeigpakke? Det hørtes veldig lite ut..? Men NAM – skal så forsøke meg på dette neste tacofredag. Avokado- og salsaoppskriften din er omtrent identisk til min, men jeg har aldri forsøkt å lage tacokrydder fra scratch, det var lurt, og tydeligvis enkelt. Takk for tips!

  • Reply Linni Christensen 12. november 2013 at 21:19

    Så godt det så ut 🙂

  • Reply Ida Wulff 12. november 2013 at 21:26

    Siri: det lager jeg på picmonkey.com 🙂

  • Reply Sofie 12. november 2013 at 22:04

    Dumt spørsmål kansje, men når man kjøper Tacokrydder i butikk så tilsetter man vann etter man har tilsatt krydderet. Behøver man det med den hjemmelagde krydderoppskriften? 🙂 Ha en forsatt fin tirsdag!

  • Reply Terese 12. november 2013 at 22:04

    Supert innlegg Ida !! Har aldri falt meg inn å lage tacokrydderet og salsaen selv, har rett og slett ikke tenkt over at det butikkjøpte inneholder en del ting vi ikke vil ha i oss. Kommer til å begynne med dette! Tommel opp!

  • Reply Ida Wulff 12. november 2013 at 23:11

    Sofie: jeg gjorde ikke det, men det ble liitt tørt, så gjør det neste gang 🙂

  • Reply Monica 13. november 2013 at 07:06

    Takk for supre tips! Guacamolen blir enda bedre om du har fersk koriander i! 🙂

  • Reply oda 13. november 2013 at 11:20

    Hei! Jeg har et spørsmål som absolutt ikke har noe med taco å gjøre.

    Mener å huske at du har et bilde på rommet ditt, et hvitt med prada skrevet på i sort? Typ som det de har i leiligheten til Serena van der Woodsen i gossip girl?

    Jeg lurer på hvor du har fått tak i det, ettersom det hadde passet perfekt inn i mitt lille krypinn!

    På forhånd takk.

    Og forresten, gratulerer med marathon! JÆVLIG sprekt gjort.

  • Reply Ida Wulff 13. november 2013 at 12:36

    oda: hei! 🙂 kjøpte det på Society6.com. Men FYI så tok det flere måneder før jeg mottok det!

  • Reply Frida 13. november 2013 at 23:14

    nam! syns det smaker så mye bedre når man lager det selv og! Jeg lager grove tortillas selv når jeg har litt ekstra tid 🙂 Finnes masse gode oppskrifter på nett 🙂 nesten alt er best når man lager det fra bunn. Klem!

  • Reply Erik 14. november 2013 at 11:17

    Så veldig godt ut, må prøves!

    Men denne skepsisen til E-stoffer generelt, den skjønner jeg ikke. Mange av disse stoffene er helt naturlige. Og mange er sunne. Appelsiner inneholder masse E300, som er askorbinsyre – C-vitamin. Andre igjen er så nødvendige at du dør om du går noen minutter uten dem, for eksempel E948 – oksygen.

    Hvorfor ikke kritisere enkeltingredienser, fremfor å kritisere samtlige stoff som er tillatt i næringsmidler?

  • Reply Anonym 14. november 2013 at 11:42

    tar du ut chilli froene eller bare smeller du allt i panna ?

  • Reply Ida Wulff 14. november 2013 at 11:54

    Erik: mangel på kunnskap 🙂 men det er vel ganske åpenbart at jeg sikter til E-stoffer som ikke er bra for oss.

  • Reply Ida Wulff 14. november 2013 at 11:54

    Anonym: tar dem ut 🙂

  • Reply yo 14. november 2013 at 12:03

    Alt for mye kummin!

    Med denne oppskriften får du en hot (fra chili) kummin smak bare?

  • Reply Frode 14. november 2013 at 14:55

    Ida, om du kjøper hele spiskummenfrø og knuser disse i en morter vil det sette en mye bedre smak på maten.

    Krydderpulver som har stått i butikkhyllene gudene vet hvor lenge, er flaut tamme i forhold til når du støter disse selv. Det samme gjelder forøvrig også pepper.

    Ferdigmalt pepper på glass/boks når ikke nykvernet pepperkorn opp til anklene en gang.

    Når det gjelder oregano, så er det kun mexican oregano som gjelder i mex/tex-mex mat. Dette er noe helt annet enn middelhavs-oreganoen folk flest kjenner til, å vil gi maten en mye mer autentisk smak i forhold til den kjedelige «Euro-mex’n» som pushes av Santa Maria, Old el Paso osv.

    Ekte mexican oregano er bortimot umulig å oppdrive i Norge, men fåes til en billig penge på eBay.

    Når det gjelder E-stoffer og sukker/salt, så bør du lese nøye på de krydderglassene du har/skal kjøpe. Fryktelig mange krydderblandinger er proppfulle av dette.

    Har sett flere eksempler på at såkalt chilipulver i hovedsak består av salt og paprika.

  • Reply Mariell 15. november 2013 at 23:39

    Lærte i Mexico at ekte guacamole skal inneholde koriander. MASSE koriander 🙂 Ellers syns jeg oppskriften så bra ut!

  • Reply Ida Wulff 16. november 2013 at 02:13

    Mariell: liker ikke koriander 🙂

  • Reply Luksusdyret 23. november 2013 at 18:20

    Åh taco er noe av det aller beste jeg vet , så dette må jeg jo bare prøve 😀

  • Reply Anonym 7. april 2016 at 19:03

    Idag testa eg salsa oppskrifta men eg surra alt krydderet med 1 1/2 fd. istaden for to litt mindre spisskumin .løkblandinga slik at kryddra fekk sleppa smak. Lagde mild versjon men den var svært godt motatt 🙂 Tusen takk for god ide 😀

  • Leave a Reply