Uncategorized

AKTIVITETSALLIANSEN: SUNNERE VALG I HVERDAGEN

5. desember 2013

//Innlegg i samarbeid med Aktivitetsalliansen

♦ Det finnes mer enn 1 million flere biler i Norge i dag enn det gjorde i 1980. Er det rart vi er i dårlig form? ♦ Mens TV’en blir smalere, blir vi bare større og større. Visste du at en middagstallerken har vokst fra en diameter på 14,5 cm til 20 cm? ♦ I dag sitter 15-åringer hele 6,5 timer foran skjermen hver dag. Det er mer enn det dobbelte sammenliknet med for 6-7 år siden. ♦ Visste du at kun 2 av 10 går til jobb? ♦ Visste du at hvis du konsekvent velger trapp framfor heis har du raskt besteget Galdhøpiggen 6 ganger i løpet av et år?

Hvor mye beveger du deg i løpet av en dag? I dagens samfunn trenger vi ikke å bevege oss noe særlig i det hele tatt. Vi kan kjøre til skole/jobb og nærmest parkere ved skrivebordet. Veien er så pepret med busstopp at vi kan gå av bussen og være framme uten å bruke mer enn tjue skritt. Mat bestilles, shopping gjøres på nett, til og med sosial omgang trenger man ikke bevege mer enn tommelen for å få til. Da jeg var yngre, var jeg ute og klatret i trær. Jeg syklet rundt i nabolaget for å finne noen å leke med, og var det ikke noen å leke med, så kunne jeg hoppe på trampoline i timesvis. I dag ser jeg at barna har byttet ut trampoline og sykkel med iPad – i hvertfall store deler av tiden. Det gjør meg litt urolig, og det er virkelig ingen tvil om at hele dette landet kunne hatt godt av å bevege seg litt mer.

Aktivitetsalliansen er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening, Skiforeningen, Virke Trening, Syklistenes Landsforening, Sportsbransjen, Grete Roede og Gjensidigestiftelsen. Sammen jobber de for å inspirere folk til å bevege seg og for å hjelpe politikerne med å fjerne hindringer for fysisk aktivitet i hverdagen. Alliansen representerer til sammen 900.000 medlemmer.

Etter denne videoen kommer jeg til å velge trapper resten av mitt liv! Med mindre jeg er i en skyskraper i New York, da…

Sammen med Aktivitetsalliansen oppfordrer jeg DEG til å ta sunnere valg i hverdagen. Litt bevegelse er bedre enn ingen bevegelse. Du er ikke nødt til å svette i hjel på et løpebånd eller pine deg gjennom en spinningtime hvis du ikke syns det er noe kjekt. Ikke alle kan løfte vekter og ikke alle kan løpe marathon. Men nesten alle kan ta trapp i stedet for heis. Veldig mange kan gå til eller fra jobben, eller kanskje begge deler. Gå til og fra matbutikken, vask hele huset, sett på en sang du liker og dans mens du rydder hjemme, gå en kveldstur med en god venninne og snakk om gamle minner, ta med deg familien på bowling eller søndagstur i skog og mark. Klarer du å være litt i aktivitet hele uka; tenk hvor stor forskjell det utgjør etter et helt år!

Aktivitetsalliansen er opptatt av å inspirere og spre glede. Jeg vil anbefale alle å se videoene deres på Youtube, og besøke nettsiden deres HER for å få flere aktivitetstips. Facebook-siden finner dere HER.

Har du noen tips til grep man kan gjøre i hverdagen, for å bevege seg mer? Noen sunnere valg man kan ta? Del gjerne i kommentarfeltet – jeg er også ute etter å gjøre forbedringer 🙂

20 Comments

 • Reply Kamilla 5. desember 2013 at 14:58

  ÅÅh, Ida! Du er blitt et så godt og sunt forbilde! Du er sunn, aktiv og gjør gode valg! Jeg er så imponert over at du har begynt på skolen igjen, kjøpt leilighet og blitt så sunn! Er nesten litt stolt! 🙂 Har følgt deg kjempelenge! Første bloggposten jeg leste hadde moren din sprayet deg med spray-tan og du sto på verandaen hjemme og viste et outfit med noe leopardgreier 😉 heheh. Likte deg da, og liker deg nå!

 • Reply Ida Wulff 5. desember 2013 at 15:51

  Kamilla: haha, herregud, det må være lenge siden! 😀 men tusen takk, så hyggelig å høre <3

 • Reply Sara Heymans 5. desember 2013 at 16:05

  Helt enig! Jeg bor i Trondheim, ganske i sentrum så jeg trenger ikke bil, og jeg syntes det er herlig å gå rundt omkring! Man får med seg mer, og samtidig får man bevegd kroppen litt. Kunne gått rundt i timesvis tror jeg, hehe 🙂

 • Reply Lise Penne 5. desember 2013 at 17:40

  Kjempe bra innlegg dette her altså! Ja det er forferdelig trist at aktivitetsnivået har sunket så sinnsykt de siste årene. Er godt å få «face» det av og til når man sitter med laptopen på fanget 🙂

  Jeg flyttet ifra min kjære lille hjembygd med 11 000 mennesker i sommer til fordel for Stavanger. I Lyngdal der jeg budde før MÅTTE man ha bil, jo-nei-jo jo, de fleste må ha bil der for avstandene er så store..

  I allefall, her i stavanger trenger man ikke bil, så bilen min ble stående igjen hjemme på sørlandet. Etter noen mnd så skjedde det veldig mange forandringer hos meg, som jeg verken tenkte over eller jobbet med aktivt for at det skulle bli sånn.

  Her i Stavanger har jeg sykkel, men jeg bruker helst beina. Siden jeg ikke har bil så må jeg bære alt jeg skal kjøpe hjem, det er for kort til matvare butikken å ta buss (1 busstopp) men det er likevel trim å gå med tre poser med mat. I tillegg til å få litt styrke trening i denne mat bæringen, så kjøper jeg ikke brus – brus er tungt og det er kjedelig å komme heseblesende inn døra med svettedråper i panna – jeg kjøper sunnere ting og jeg er mer økonomisk. Jeg må gå til bussen og hjem fra skolen. Hvis jeg skal ta buss hjem fra skolen så må jeg bytte buss, det gjør jeg på morgenen for da er jeg så trøtt, men når jeg skal hjem så går jeg de 15 min det er å gå, og jeg liker det!

  Min kjære mor fikk en stor arv og syns det var trist at jeg ikke fikk sett så mye av Stavanger i og med at dagene gikk i skole-jobb-studering, så hun ville at jeg skulle ha bilen i Stavanger, dekke kostnadene alt i fra bensin til parkeringsavgift. Hadde jeg fått det tilbud i august mnd når jeg enda forbannet meg over at jeg ikke hadde bil når jeg drasset på 3 liter med brus hjem, hadde gledelig takket ja. Men jeg gjorde ikke det. Avstanden til «kjøpe-ferdig-mat» hadde blitt enda kortere, jeg hadde kjørt hver dag til skolen og jobb og de gode rutinene mine hadde gått i vasken. Mamma trudde ikke sine egne ører når jeg takket nei, for det var ikke Lise som hun kjente.

  Nå har jeg gått ned i vekt, er veldig kosentrert på skolen og later som jeg er klar for eksamen og enda mer klar for å komme hjem til jul – uten bil. Bilen er solgt og jeg er for en gang skyld passasjer og bruker framkomstmiddelet jeg har blitt tildelt: beina!

 • Reply Lise 5. desember 2013 at 17:58

  Så sant, så sant! Jeg går alltid trapper i steden for rulletrapp der det er mulig. Parker bilen lengre unna på parkeringsplassen, ta med sekk og gå til butikken, stå på ett ben når du pusser tenna, pausetrim i tv-pausene, tenk på husvask som god trim.. 🙂

 • Reply Stine Helene 5. desember 2013 at 17:59

  Yay, dette innlegget likte jeg! Jeg tror det å være aktiv i hverdagen er viktigere enn folk tror. Og da mener jeg ikke nødvendigvis å dra på trening hver dag, men å gjøre små grep som gjør at man ikke sitter på ræva hele dagen. Spesielt om man har en stillesittende jobb, så burde man faktisk passe på å f.eks. gå til jobb, evt. parkere et stykke unna jobben/gå av bussen et par stopp tidligere.. Det er nemlig veldig viktig for helse og vekt. Det hjelper ikke allverden å trene 30 min 2-3 ganger i uka om man sitter stille resten av tiden. Jeg passer på å gå til skolen, det tar faktisk 45 min hver vei. Men jeg gir meg ikke noe valg, jeg lar rett og slett vær å kjøpe busskort så jeg MÅ gå 🙂 Så uansett hva jeg skal så må jeg faktisk gå, haha.. Kjempedeilig 🙂

 • Reply Maren Joanna 5. desember 2013 at 22:05

  Helt enig med deg!

  FYI, går til praksis/jobb hver dag – ca. 30 min hver vei! Sammen med ei til, pluss at hun jeg bor sammen med også går like langt hver dag. Så vi er faktisk 3 av 10 😀

  Men aktivitetsnivået må definitivt opp!

 • Reply Ida Wulff 5. desember 2013 at 22:10

  Maren Joanna: så bra!! 🙂 tommel opp

 • Reply Anonym 5. desember 2013 at 22:41

  well this is cool this site just gave me a IMVU credits code and it redeemed! Giveaway is going on here http://imvucreditsgenerator.com

 • Reply Frk. Rosa 5. desember 2013 at 23:09

  Først skulle jeg til å kommentere noe om at det blir helt feil å si at den norske befolkning er usunne og late, med tanke på alt kropps-, fitness- og lavkarbohysteriet som har oppstått i det siste. Men da jeg så litt nærmere på innholdet i innlegget, innså jeg at det er jo helt riktig. Selv om medlemstallet hos Elixia kanskje øker, har hverdagsmosjonen forsvunnet. Vi kjører til treningssenteret, tar heisen opp til garderoben, før vi står foran speilet og løfter litt vekter. Jeg har venninner som poster selfies av seg selv på tremøllen omtrent hver eneste dag, men som ikke orker tanken på å gå den ti minutter lange veien til butikken. Samtidig kjenner jeg de som ikke har peiling på hva squats, TRX eller kettlebell er, men som alltid bruker bena som framkomstmiddel, enten det er en liten tur til en venninne, eller en times gange til jobb. Og det er ikke tvil om hvem jeg synes er mest sporty 😉

 • Reply Guro 6. desember 2013 at 00:16

  Jeg tar knebøy mens jeg pusser tennene, blir ikke så mange hver gang, men i løpet av en uke er det en del 🙂 Også har jeg sluttet å ta heis i den grad det er mulig, og går til jobb hver dag 🙂 Alle monner drar som det heter så fint!

 • Reply Kristiane 6. desember 2013 at 05:26

  Dette var et veldig bra innlegg 🙂 Nå bor jeg i 13 etasje og idag skal jeg definitivt ta trappen opp istedenfor heisen. Også skal det bli til en mye bedre vane enn å ta heisen!

 • Reply Ida Wulff 6. desember 2013 at 10:46

  Kristiane: you go girl!

 • Reply tiggerlilly 6. desember 2013 at 14:13

  helt enig med deg. d har blitt ganske ille. man ser det jo på formen til folk å, å at det er så mye fedme osv. trist at det har utvikla seg sånn. men jeg skal ikke si at jeg er så flink selv da.

 • Reply Ini 6. desember 2013 at 19:42

  Nå er vi en million flere mennesker også da 😛 🙂

 • Reply Sara Katrin 7. desember 2013 at 17:28

  Haha, jeg må le litt. Jeg har alltid sett på meg selv som tidenes sofagris, ettersom jeg har fulltidskarriere som sofahøne der hovedoppgavene mine består av å ligge som en breiflabb på i to seteren, med pc-en på fanget.

  Mamma har hele tiden prøvd å få meg ut av døra. De gangene hun kommer på besøk, er vi alltid på farten – enten med erkefienden min Mr. vaskekost eller min bestevenn Mr. Moa – som er shoppingsenteret her i Ålesund. Med henne som selskap, er det alltid noe og finne på, og når dagen er over, er jeg mildt sagt DØD og tom for energi. Jeg får bare lyst til å sove resten av kvelden.

  Kondisen min kan like så godt bli sammenlignet med en skilpadde, for den er nærmest lik null.

  Men når du sier at ved å velge trapp fremfor heis, da må jeg bare innrømme at jeg blir litt glad inni meg.

  Jeg bor nemlig i en bygård, i fjerde etasje og her er det ingen heis, men heller 50 trappetrinn – minst, å gå opp og ned hver dag. I tillegg har jeg en lang bakke utenfor som er så tung å gå opp, at når jeg først har kommet frem til inngangsdøra, så har jeg melkesyre langt oppi halsen. Jeg kaller den bakken for monsterbakken, for den er seriøst drepende for enhver sjel. Når venner av meg omtrent ikke gidder å komme på besøk, fordi dem må gå opp denne helsikens bakken, da sier det seg selv hvor tung den egentlig er.

  Når jeg kommer inn døra her nede, har jeg også disse 50-60 trappetrinnene og gå opp – og DA skal jeg love deg at når jeg endelig har kommet meg opp til leiligheten, så er jeg så sliten at jeg nærmest får lyst å starte planleggingen av min egen begravelse. Til og med de største treningsnarkomanene her i byen holder på å dø når de skal gå opp trappene, og da har dem ikke engang gått opp bakken utenfor først.

  Å handle inn mat for en hel uke, er totalt uaktuelt for min del. Tanken på å gå opp denne bakken og disse trappene med fire handleposer i hendene, gir meg en sånn skrekkfølelse at jeg like så gjerne kan gå på date med selveste Satan istedet. Jeg har gjort det før og aldri om jeg gjør det igjen. Å bære en full handlepose er mer enn nok for min del. HAHA!

  Men når det er sagt, så kan jeg vel igrunn kalle meg selv for mer sporty enn lat. Denne bakken og disse trappene går jeg opp og ned flere ganger for dag, så istedetfor å bestige Galhøppigen 6 ganger i løpet av et år, så bestiger jeg heller Mount Everest 20 dager i løpet av en måned. SLÅ DEN FOLKENS!

  Disse slappe timene på sofaen, er derfor full fortjent – selv om det tar livet av meg det også 😛 Høhø!

 • Reply Lise 8. desember 2013 at 04:42

  Flott innlegg!! Veldig viktig å gjøre nordmenn informert om dette og motivere om en sunnerer livsstil med mer trening og variert sunn kost 🙂

 • Reply Kristin 9. desember 2013 at 05:01

  Fantastisk innlegg. Jeg syns det er skremmende å se hvordan det har blitt, og trolig blir det også verre. Jeg har f.eks lagt merke til at det er mindre lekeplasser nå enn det var før. Lekeplasser rundt omkring fjernes fordi de ikke brukes da inneaktivitet i sofaen eller foran pc er noe barna ønsker mer og mer. Jeg ser stadig mindre barn leke ute med kritt, paradis og hoppetau. Mye av de tingene mine venner og jeg gjorde som barn forsvinner helt. Det har jo også vært snakk om å fjerne gym fra skolen. Hva slags signaler sender dette til barna?

  Men uansett, kjempebra tema å ta opp 🙂

  Ha en fin førjulstid.

 • Reply Arabia 6. februar 2024 at 13:39

  What i do not understood is actually how you are no longer really much more smartly-preferred than you might be now.
  You are so intelligent. You understand therefore considerably relating to this subject,
  produced me in my view imagine it from a lot of various angles.
  Its like women and men are not interested until it is one thing to do with Lady gaga!
  Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 • Reply 카지노사이트 검증 7. februar 2024 at 22:42

  The game is a season-extended marathon with 38 rounds, nott a quick sprint.

  my website :: 카지노사이트 검증

 • Leave a Reply