Reise

HAR NOEN ROMA-TIPS?

25. januar 2014

Det hender at det skjer. Maria (bestevenninne og ekssamboer) og jeg sitter i bilen, ser misfornøyd ut av vinduet hvor skitten snø bretter seg utover landskapet utenfor. Og så drar vi hjem og bestiller tur. Vi hadde en skikkelig vellykket tur til Paris i høst. Vi løp rundt som duracellkaniner og så nesten alt Paris har å by på, så vi er nok det ultimate reisefølget for hverandre. Det må tross alt to blondiner til for å finne ut av et kart. Og vi liker å være skikkelig på tur. Det vil si: kart og kollektivtrafikk. Det er da man får sett mest mulig av byen. Man blir selvfølgelig kjempegretten og får vondt i beina til slutt, men det er da man finner en fortauskafè hvor man spiser, drikker vin og suger i seg en halv pakke Marlboro Light ♥

Jeg har vært i Roma èn gang tidligere. Men det var kun i èn dag, og som den tenåringen jeg var, klaget jeg over varmen og ville tilbake på cruise-skipet og sole meg. Orket ikke engang å gå inn i Colosseum! Nå skal vi sette oss inn i Roma sin historie og velge ut tingene vi vil se.

Er det noen av dere lesere som har Roma-tips? I såfall blir både Maria og jeg superhappy for det! 🙂 Tester alltid ut noen av tipsene som jeg får fra lesere, og det har alltid vært vellykket.Vi skal bestille hotell i morgen, så hvis noen har tips til et rimelig og sentralt hotell, så kjør på! Etter å ha gjort litt research har vi funnet ut at vi bør bo så nærme Pantheon som mulig?

Vakre Roma! Vi reiser i vinterferien, forresten.

65 Comments

 • Reply Sofia 25. januar 2014 at 20:59

  Blir sikkert en utrolig fin tur! Jeg har ikke vært der selv, men mamma har- og hun elsket virkelig byen! Jeg tror det er mange fine kafeer og søte gavebutikker der. Håper dere koser dere masse!!♥

 • Reply Celine 25. januar 2014 at 21:24

  Var i Roma i August og bodde på Residenza Domizia Guest House, og var superfornøyd! Utrolig flotte, moderne rom, men med den «italienske sjarmen» :). Beligenheten var også perfekt! 15 min å gå til Vatikanet, 5 min til Piazza Navnona, Pantheon etc. Rett over gaten lå også en liten gelato-butikk 🙂

  Ellers vil jeg anbefale å gå som mye som mulig ( tiltross det kan være litt surt), for Roma er så fantastisk ved at du kan runde et hjørne og plutselig finne en vakker kirke, som gjerne ikke står på turistkartet 🙂

 • Reply Jenny 25. januar 2014 at 21:32

  JA! Bo så nærme Pantheon som mulig! Bodde selv 200 meter unna da jeg var der for noen år siden. Crappy hotell som bare det, men helt perfekt beliggenhet. Spis middag og is på en av restaurantene rundt fontenen på plassen utenfor Pantheon, du vil ikke angre! 😀

 • Reply Eva Karin 25. januar 2014 at 21:37

  Fordelen med å reise den tiden, er at det ikke er så sykt fult med turister på den tiden… Men likevell, møt opp tidlig til peters kirken og kapellet…. Har vært der i midten av februar, man kunne sitte i solveggen med tshorte, så en tynn jakke holder… Beste maten får man om man spørr hvor italienerne spiser, ikke gå på turist spisesteder… Om du ikke ser en eneste turist, men mange italiener der, så er det stedet :o) Ikke betal for guidet tur i colloseum, du vet alt fra før…. stop and jump bussene funker supert der, så billig å komme seg rundt. Godt tur kos dere max.

 • Reply Aleksander 25. januar 2014 at 22:00

  Hei Ida!

  Var i Roma i sommer, og det beste tipset jeg har: GÅ! Vi gikk så og si overalt, tok taxi en gang på 8 dager. Man ser så fantastisk mye kult. Var på den måten vi fant den kuleste arkitekturen, og de beste stedene å spise.

  Forøvrig så bodde vi på Hotell Colosseo(Colosseum), ca 5/10 min gange fra Colosseum. 3 stjerner, helt ok rom. Fin takterrasse med fantastisk utsikt og god service.

 • Reply Silje 25. januar 2014 at 22:13

  Vatikanet anbefales MED guide, hvis ikke roter du deg bort og får bare sett tulleting som ikke er verdt å se. Etter Vatikanet, gå over broen til Castel sant’angelo. Fordelen med Roma er at man kan gå overalt, dersom man er villig til å traske litt og da får du sett mye 🙂 Jeg synes Colosseum er litt oppskrytt, da man ikke får følt helt på stemningen når du må sloss om plassen med tusen skrikerunger og stressa mødre med melkespreng. hvis man først går dit ikke la deg lure av «gladiatorene» i trikot utenfor! utover det er alt det obligatoriske som Pantheon, Forum Romanum, de ulike katedralene og Fontana de Trevi noe man burde få med seg 🙂 jeg stortrivdes! kos dere 🙂

 • Reply Elise 25. januar 2014 at 22:29

  Jeg har vært innom Roma på interrail to ganger, første gang med en venninne og andre gang med kjæresten. Ble fridd til i Roma av kjæresten, så det er absolutt en by som betyr mye for oss! Ett tips er å gå mye! Alt ligger såpass sentralt med gåavstand, så det å gå i Romas gater mellom alle severdighetene er virkelig ett must! Gled dere 😀

 • Reply Tina 25. januar 2014 at 23:15

  Roma er fantastisk! Som nevnt av de andre her, så anbefaler jeg å gå! Det er virkelig ikke langt mellom høydepunktene. I området hvor Colosseum ligger er det befengt av andre historiske steder og turistattraksjoner – alt ligger veldig nært. Vatikanet er jo et must, men for all del – ikke besøk Vatikanmuseet. Det er så altfor stort, så altfor mange mennesker og det tar så altfor lang tid! Med mindre man absolutt elsker kunst fra alle mulige epoker, overlever man uten et besøk der. Bruk tiden på noe annet gøy istedet 🙂 Ellers så kan jeg anbefale parken rett over Colosseum. En fantastisk park å spise lunsj i mens man titter bort på Colosseum.

  Ha en flott tur, og se så mye som mulig! 🙂

 • Reply Li 25. januar 2014 at 23:28

  Besøk en bitteliten resturant som heter Sofia. Den ligger sentralt mellom spansketrappen og fontenen, men i en rolig gate. Drives av et ungt og hyggelig par. Ikke bli skremt av den lange køen til peters kirken. Den kan se uendelig ut, men går unna i en fei. Det er kun kø for sikkerhetskontroll, så det går raskt. Ta en hop on/off bus, enkelt og greit, og du ser masse flotte ting mens du kjører rundt…

 • Reply Marlene Nilsen 25. januar 2014 at 23:38

  haha kjenner meg så igjen når det gjelder å være misfornøyd og trist og spontant planlegge noe ! 😀

 • Reply Charlotte 25. januar 2014 at 23:47

  Er en stund siden jeg var i roma men er det en ting jeg husker så er det iskremsjappa til venstre for fontana de trevi(hvis du står foran den og går gata på venstre side opp mot regjeringsbygget! Rett v regjeringsbygget og et hotell som eter nationale(eller noe sånt) finner du romas mest kjente iskremsjappe! Sinnsykt god is og syyykt mye å velge mellom! Ha en fin tur!!

 • Reply sola 25. januar 2014 at 23:56

  – Besøk trevi fontenen midt på nattan, da er det ca. 0 mennesker der og den ser mye finere ut.. google trevi fountan by night, så ser du 🙂 På dagtid er det stapp fullt..

  – Helt sinnsykt mange gate selgere der i forhold til mange andre storbyer, de prøver å presse på deg roser og skjerf å annet ca. en gang hvert 10ende minutt.. spesiellt deg som er ei søt blondine kommer ikke til å gå mye i fred.. ta med deg nei-takk-ansiktet.

  – st. peter kirken og paven kan du jo vurdere ..

  – Coloseum er en hau med gammel stein som det kan være opp til 3 timer kø får å komme inn i .. kjør forbi eller gå på utsideni 10 min og dra derifra!

  – Er en gate (husker dessverre ikke hva den heter) fylt med omtrent bare second hand butikker.. mye rot men masse fine skinnvesker til en billig penge.. sikkert bare å spørre en oppegående taxi sjåfør.

  Ikke min favoritt by, men med en god vennine og god italiensk vin får du nok en super fin tur 🙂

 • Reply Tonje Alslie Dybdal 26. januar 2014 at 00:09

  Ja, jeg var i Roma i juleferien og det var en kjempefin tur 🙂 Panteon er veldig midt i byen så det er supersentralt om du bor der.

  Jeg har et tips som jeg er nødt til å si. Dersom du har lyst til å være skikkelig turist og besøke innsiden av Colosseum og Vatikanet f.eks(noe du absolutt burde!) så er det veldig lurt å horhåndsbetille guidede turer. Det gjorde vi, og du slipper å stå i den miiiilelange køen for å få lov til å kjøpe billett og komme inn 🙂 du møter rett og slett opp til et tidspunkt og går sammen med gruppen din forbi alle de sure, trøtte folkene som har stått to timer i kø. I tillegg får du vite mye mer av hva det er du faktisk ser på, og det er kjempespennende 🙂 Roma er så fantastisk! Det er ikke «gamlebyen» og den nye byen slik som mange andre steder. Det nye er bygget midt oppi det gamle så det er spennende ting å se overalt 🙂 man kan gå i en avsidesliggende liten gate uten noen ting i. Så kikker man opp og alle husene er gamle spektakulære konstruksjoner 🙂

  Jeg vil også tipse deg om en kirke(jeg husker dessverre ikke navnet) som har flere etasjer nedover i bakken, der hver etasje er bygget i forskjellig tid. Helt nederst kan du til og med se elven som renner under Roma 🙂 som man brukte til å fylle Colosseum med vann for å ha «skipskrig»-underholdning før den ble brukt som gladiatorarena!

  Okei, verdens lengste kommentar. Men du bør glede deg til å dra til Roma! 🙂 jeg lover, historie er faktisk ikke kjedelig der. Fantastisk!

 • Reply Malin 26. januar 2014 at 01:06

  Du må bare besøke Vatikanet, nyte synet av den vakre Peterskirken fra Petersplassen, og kanskje få en guidet tur inn i kirken og se og lære? 🙂

  Ellers så må du jo besøke Colosseum 🙂

 • Reply Elise 26. januar 2014 at 01:15

  For å si noe annet enn alle de «standard» severdighetstipsene: Besøk Capuchin crypt (ikke langt fra Trevifontenen). Det er en grotte hvor skjellettet til døde munker har blitt laget til kunstverk (noen skjellett er også hele), bl.a. hodeskallegrotte og lårbeinsgrotten osv. Skikkelig creepy og veldig fascinerende! Eneste minuset er at man ikke kan ta bilder. God tur!!

 • Reply Anette 26. januar 2014 at 01:38

  Hvis du bare skal besøke noen få ting, så ville jeg besøkt «orange garden» og «nøkkelhullet»! Lett å finne ut av hvis du googler. De to er i grunn de tingene man husker best etter et Roma besøk 🙂

 • Reply Mari 26. januar 2014 at 02:46

  Så heldig du er! Roma er den fineste byen jeg har besøkt 🙂 har vært der 2 ganger, begge gangene lå jeg nære termini. Vi går over alt, anbefaler å kjøpe billett for to dager på hopp and go bussene. Det er det første dere bør gjøre, da får dere god oversikt over byen, så kan dere ta bussen til Vatikane dag to. Dere trenger ikke guid der, nesten ikke kø når dere drar. På alle hotell finnes det gode kart over sentrumen til Roma , og alle atraksjonene som er verdt å se er det bilder av. Det er veldig lett å gå over alt! Gatevan står på hvert hjørne. Jeg vil anbefale å ta bussen på dagen, men også på natten! Iskremen MÅ dere prøve, den er sykt god! Samme med pasta og pizza. Hvis dere bestiller fisk og kjøtt må dere bestille tilbehør 😉 det er greit å planlegge dagene. Dere kommer til å stortrives i Roma! God tur Ida 😀

 • Reply Ida 26. januar 2014 at 05:05

  Jeg og min far bodde på et kjempelite hotell der man så pantheon ut av vinduet, det er superdigg å bo ved pantheon! Vi kjøpte flere dagers pass på sånn turist-buss noe som faktisk var superdigg, for da brukte vi det som delvis transport og hoppet av og på når vi ville-supergreit! Selvfølge med topptur i Peterskirken, og forum er også veldig kult. Vi dro også i en liten kirke full av skjeletter og knokler, ganske kult!

 • Reply Karl Inge 26. januar 2014 at 09:34

  Hvorfor ikke gjøre noe litt uvanlig-gå ,på fotballkamp! Nå er Dere kanskje ikke så fotballinteresserte men tro meg- å gå på kamp med 40-50 000 fotballinteresserte er en opplevelse enten man er opptatt av kampen eller ikke!

  http://fotballmoro.no/fotballreiser/fotballreise-roma/ Pleier gå greit med billetter da det sjelden er fullt på Olympiastadion.

 • Reply Ingrid 26. januar 2014 at 09:47

  Anbefalerer deg å spise på Antica Taverna! Utrolig god italiensk mat i en hyggelig, «typisk» italiensk atmosfære. Skal jeg tilbake til Roma skal jeg definitivt dra tilbake dit! Prisene er greie, og de som jobber der er så hyggelige! Håper du drar dit, for det unner jeg deg virkelig! http://www.anticatavernamangiabene.it

  http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187791-d2018918-Reviews-Hostaria_De_Pastini_Pizzeria-Rome_Lazio.html Dette er et spisested du bare MÅ ta turen innom! Fantastisk mat!

  Og vil du smake på VERDENS BESTE is, burde du ta turen innom Giolitti. Har aldri smakt bedre is (og jeg har smakt mye god is)! http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187791-d1061568-Reviews-Giolitti-Rome_Lazio.html

 • Reply Kamilla 26. januar 2014 at 10:42

  Roma er fantastisk, gled dere!:D for det første anbefaler jeg å være med på guidede turer. Roma har så mye historie, og det er vanskelig å ha oversikt over det selv. Man lærer mye av en guide, og alt blir mye mer spennende. Videre har jeg noen anbefalinger:

  1) Du måååå bare inn i Peterskirken, den er breathtaking. Og minst like mye må du gå opp alle trappene helt til toppen av kuppelen. Fantastisk utsikt over hele Roma!

  2) Capuchin crypt eller katakomber. I Roma er det utrolig mye historie under bakken. Capuchin crypt er ganske turistifisert, men det er likevel spennende å se alle skjellettene. Jeg vet også at det er muligheter for å gå ned i mange katakomber, noe som nok er veldig interessant! (Romerne har hatt en tradisjon hvor de feirer de dødes dag, med arrangement/selskap nede i katakombene hvor de ble gravlagt)

  3) Spis italiensk is, pizza og drikk god vin! NAM

  God tur:D

 • Reply Caroline 26. januar 2014 at 11:08

  Når jeg bodde i Roma i 3 måneder tok jeg kun taxi ett par ganger, så anbefaler å gå mest mulig, og ikke være redd for å gå seg litt «vill», er som regel da man ser det virkelige Roma! I trastevere finner man klessnorene som henger over gatene med klær til tørk, noe som er utrolig sjarmerende! Ta dere tid til å kjøpe pizza der de selger de for kg pris, kjøp med en flaske vin og sett dere ved en fontene, bare nyt livet:) blir for mye å ramse opp alle tipsene her, men dere burde finne en høyde, og se solnedgangen over hele Roma, det er virkelig fantastisk, for eksempel ved spanske trappen, borghese park:)

 • Reply Linn 26. januar 2014 at 11:16

  Capuchin krypten som noen nevner her over må du se! Det er ikke så stort, men verdt en titt. Knokler overalt (morbide interesser, ja).

  Dersom du vil på Colosseum (og det vil man jo) bør du forhåndsbestille. Vi dro i Desember, og til og med da var det evig lange køer. Kjøpte noe som hette RomaPasset i en aviskiosk der nede, da fikk vi «VIP» treatment og gikk forbi alt av kø. Vi slapp også inn gratis på et museum mener jeg å huske..

 • Reply Pernille 26. januar 2014 at 11:16

  Jeg har ingen hotelltips til deg, klarer ikke for mitt bare liv å huske hotellet vi bodde på 😉

  Men jeg har et lite tips i forhold til biletter til Colosseum. Kjøpt biletter til begge deler i Forum Romanum (er en kort gåtur fra Colosseum, der er køen mye kortere! Ser du reiser i vingterferien, så mulig køen ikke er så ille, men når vi var det var køen utenfor Colosseum laaaang.

  Man også lure seg til halv pris på bilettene hvis man sier at man er svensk, siden Sverige er medlem av EU. Vi brukte helsekortene våre og viste de merket med EU stjernene. De hadde så travelt at de ikke la merke til at det stod NO, ikke SE der. Også er vi blonde da, så de regnet vel med at vi var svenske 😉

  Av ting man burde se, så anbefaler jeg selvsagt Colosseum, Trevi fontenen, Peterskirken, Pantheon, Spansketrappene og Piazza Navona. Vi var her bare to dager, så rakk ikke mer. Skulle gjerne sett Forum Romanum også, men tiden strakk ikke til.

  Husk at du må ha klær som dekker skuldre og som går over knærene i Peterskirken, men det er kanskje ikke noe problem nå som det er februar. Litt værre når vi var der i juni.

 • Reply May Lene 26. januar 2014 at 11:27

  Roma er fantastisk, så dere får nok uansett en herlig tur! Her er noen tips fra meg, som var på klassetur i Roma i mai 2012. Vi hadde guide, så føler virkelig at vi fikk mye ut av turen, og jeg tror ikke jeg hadde fått sett like mye av Roma på egen hånd.

  – Gå så mye som mulig, gjerne i trange, sjarmerende bakgater. Flott måte å se byen på!

  – Både Colosseum, Forum Romanum, Spansketrappen, Trevifontenen og Pantheon er verdt et besøk. Alt ligger i sentrum. Det gjør ærlig talt ikke noe om dere dropper å gå inn i Colosseum…

  – Skal dere til Peterskirken og inn i Vatikanmuseet, noe som absolutt er en fin opplevelse (med det sixtinske kapell som høydepunkt, for min del), møt opp ved åpningstid og vær forberedt på KØ!

  – Marked på Campo de’ Fiori! Åpent mandag til lørdag. Anbefales 🙂

  – I Via del Corso finner dere alle de vanlige kjedebutikkene, og inn i sidegatene mot Spansketrappen og Trevifontenen finnes designerbutikkene.

  Håper dette kan være til hjelp, kos dere med planleggingen 🙂

 • Reply Renate 26. januar 2014 at 11:43

  Hei, Ida! Roma er best.

  Jeg har vært der tre ganger det siste året, nørd nok, og skal tilbake til sommeren. Begge gangene jeg har ligget over i Roma har jeg bodd nært Pantheon (http://www.pantheonview.it/#!__home) og et hotell i gaten som heter Via Della Madalena. Begge to er veldig søte og sjarmerende, men ikke veldig fancy. Tror ikke hotell i Roma egentlig er så veldig fancy, så koselige B&B er fint. Jeg og pappa var der i vinterferien i fjor, veldig fint, men også veldig kaldt – så ha med nok klær. Tror det var 12-15 grader, men det var veldig surt og kaldt så det er lurt å ha med varmere klær enn skinnjakke og sommerkjole.

  Ellers så gjelder det å kaste mynt i Trevi-fontenen, spise is og pizza til du sprekker, og bare gå rundt i byen på måfå – den er magisk. God tur!

 • Reply Theresa 26. januar 2014 at 12:52

  Dersom du skal inn i Colosseum anbefales det å kjøpe billetter til Forum, disse billettene gir nemlig også inngang til Colosseum, og du slipper å stå i de laaaaaaange køene til billettlukene i Colosseum.

 • Reply Charlotte 26. januar 2014 at 13:03

  Kjære Ida. Nå må du lære deg å sette aksenten riktig vei. Du som skriver så godt ellers. Det heter ikke èn, men én. Det heter ikke idè, men idé. Google it.

 • Reply Helene Aamlid 26. januar 2014 at 13:15

  KJæresten min var på utveksling der i fjor vår så jeg var nede der tre ganger. Det ble jo mye de «vanlige» Roma-tingene, men vi fikk også lurt inn en tur til Cinque Terre. Vi var der i Off-Season og det var nesten helt tomt og vi fikk DET fine rommet ved sjøen 10m i luftavstand. Jeg anbefaler det stedet av hele mitt hjerte. Vi bodde i Riomaggiore og angret ikke på det. Det går tog nesten helt til byen fra Roma og da kjører du forbi Pisa så det er jo mulig å stoppe over der litt.

  Siste gangen vi var der fant vi en liten fontene ikke langt fra Colusseum. Det var visst i «kunstnerstrøket» og det satt masse lokale på fontenen og bare snakket og drakk. Litt barer rundt der og. Jeg vet ikke helt hva stedet het, men finner du det så er det utrolig koselig der og du føler du virkelig ser hvordan de «innfødte» er på en lørdagskveld.

  Det er også en del flotte parker der. Søren at jeg ikke husker hva de heter!

  Uansett. God tur!

 • Reply supermarie 26. januar 2014 at 13:16

  ÅH JA, flotteste Roma! Trykk på navnet mitt for å komme til Roma-guiden jeg lagde etter at mamma og jeg var der i høst. Spam-filteret tar meg sikkert hvis jeg setter inn linken her, så du må trykke på navnet så kommer du direkte til oppsummeringen min 🙂

  HERREGUD, dere har så mye å glede dere til! Roma er fantastisk! Nå ble jeg gira på deres vegne.

 • Reply Ida Wulff 26. januar 2014 at 13:22

  Charlotte: venstrehendt, skjønner du 😉

 • Reply Superheltinne 26. januar 2014 at 13:33

  Hei! Roma er virkelig fantastisk vakker. Jeg og samboeren reiser dit igjen valentines-helgen. MEN, det ser ut til å være en utbredt misforståelse at det er området rundt Pantheon som gjelder. Problemet er at Pantheon-området er det mest turistifiserte, dyreste og minst italienske i hele Roma. Gang prisene i resten av Roma med minst tre, så har du dette området.

  Spis i Cavour-området (ta metro til stoppet Cavour), eller i Trastevere. Der spiser også romere og italienerne. Og i min verden er det en positiv ting. Se Trevi-fontenen på kvelden, og drikk masse gooood vin 🙂 Roma er en vakker by å gå i, så ta med gode sko 🙂

 • Reply Maria Volpe 26. januar 2014 at 14:26

  Roma er en sånn by du bare kan gå og gå i og alltid finne noe nytt, det er det jeg elsker med Roma i hvert fall. Vi pleier alltid å være der noen dager før og etter turer hjem til Pozzuoli. Og så sant vi har muligheten booker vi oss alltid inn på albergo del senato som ligger på piazza della rotonda, rett ved pantheon. Der ligger også min absolutte favoritt restaurant i hele verden ritorno all passato som jeg virkelig anbefaler!

  Dobbeltdekkerne er egentlig en veldig fin måte å få litt oversikt over byen på også! Utenom det liker jeg bare å gå rundt fra piazza til piazza. Er veldig glad i piazza navona, campo di fiori og området rundt der. Ellers må vi alltid innom trastevere (det jødiske kvartalet), Villa borghese, Peterskirken, monumentet til vittorio emanuele, circus maximus, forum romanum osv. Egentlig ville jeg bare anbefalt å se de typiske turist attraksjonene og se hva annet spennende dere snubler over på veien! kommer alltid over så mye rart da.

  Vet mange er negative til de typiske turist områdene, og ja de er jo dyre, men det er verdt det også! Jeg elsker når jeg kan få min dose av det. Også tenker jeg at de som snakker negativt om det, har neppe stått hele dager på kjøkkenet og trilla gnocchi kuler til storfamilien (som jeg forsåvidt anbefaler veldig å smake på der nede, super godt)

  Også ikke glem å kaste mynt i trevi fontenen, så kommer du tilbake en gang, haha! Kos dere masse 🙂

 • Reply Malene 26. januar 2014 at 15:08

  Hvis du drar på Colosseum så betal for en guide, koster ca 30euro. Du får ikke bruk for guiden siden er nesten umulig å høre alt de sier gjennom de «telefonene» men du slipper køen inn. Da får du gå rett inn, og trenger ikke å følge etter guidene heller.

 • Reply Ingrid 26. januar 2014 at 15:41

  Høyden i gamlebyen! Gamlebyen er utrolig vakker men om jeg ikke husker helt feil ligger det en høyde i gamlebyen med fantastisk utsikt over Roma! «I dolpen» finnes det mange turister, men i hagen der oppe får du nesten være for deg selv!

  Glem pizza på restaurant!! Den aller beste pizzaen er takeaway og kommer i små pizzasjapper med «pizzabufet», billigere og mye bedere!! 😀 😀

  God tur!!

 • Reply SIlje 26. januar 2014 at 16:04

  Jeg har aldri vært i Roma, men alle som har vært der sier at man spiser seg trill rund på gelato!

  Men det jeg lurte på var om du hadde skrevet noen innlegg fra London? Fant ingen på reise-kateogorien din.

 • Reply Ane 26. januar 2014 at 16:48

  Hei! Vi bodde på hotel Mozart, via del corso, syns det var helt supert med tanke på beliggenhet , og i tillegg god frokost:))

 • Reply Tone Lise 26. januar 2014 at 17:20

  Jeg og kjæresten var i Roma nå i desember, og det var en utrolig fin tur! Vi bodde på Hotel Colosseum, som ligger 10 min fra Colosseum og Forum Romanum. Det tar dere 10min å gå fra Termini og Reppublica, noe som passet oss ypperlig. Hotellet hadde pene rom, med fine fliselagte bad, og med en FANTASTISK takterasse hvor du kunne se Colosseum, Vatikanet, Monumentet til den første kongen osv, der satt vi hver kveld og drakk vin.

  Første regel: Ta med deg gode joggesko! Vi gikk og gikk, men det er ikke lange avstander i Roma, og vi fikk unnagjort Trevi fontenen, Spansketrappa og Piazza del Popolo på rett over en time og da begynte vi i 10 tiden om morningen, og da var det lite folk og det var deilig.

  Vil du stå med 20 000 andre og høre på Papa Francesco sin audiens, så må du besøke Vatikanet på en onsdag, her er det gratis inngang og du får oppleve paven live. Merk deg da at Vatikanet ikke er åpent, så vi gikk på Musei Vaticano i mens. Etterpå er køen for å komme inn i Vatikanet milelang, så vær der tidlig, helst i 9-10 tiden.

  Gå inn mellom gater som virker sjarmerende og kanskje ikke vises så godt på kartet, vi fant utrolig mange sjarmerende kafeer og restauranter på den måten. Bestill pizza og pasta, det er faktisk det de er best på! Vær obs på at Roma ellers er en SVÆRT traffikert by, det er mange plasser det er gangfelt uten lys og da må man bare gå ut i veien til bilene stopper. Roma er også en «skitten» by, det er de store serverdighetene som er pene og utrolige å se på, også bygninger generelt. Men med mye trafikk og folk, så blir det slik.

  Pakk også med deg en god varm jakke og sjerf. Det er varmere i Roma enn i Norge, men når du går i skyggelagte gater er det kaldt! Håper du får en super tur, Roma er virkelig fantastisk.

 • Reply Karoline 26. januar 2014 at 17:40

  Roma er min favorittby i Europa. Elsker den! Har etterhvert vært der en god del ganger… Du har fått de fleste tipsene nå – og som de fleste sier jeg bare: gå! Spasere rundt er helt klart den beste måten å se Roma på. Og så må dere gå rundt i Trastevere. Det er helt utrolig nydelig der med unike butikker, caféer, markeder osv. Og selvfølgelig fine kirker, fontener og den slags. Sett dere ned på et hjørne og nyt et glass rødvin og se på folket.

  God tur!

 • Reply Kristin 26. januar 2014 at 18:01

  Roma er fantastisk! Vi bodde på Pantheon Inn, helt grei pris og fine rom. Supersentralt! Alt i byen er flott, pass bare på å drikk nok rødvin! Og spis sånne sandwicher med spekeskinke som du får kjøpt i bittesmå butikker over alt, mmh!

  Kjør rundt i turistbussene, i de som du kan sitte på taket, da får du guiding og skyss samtidig.

  Når du skal i Vatikanet osv.- dra tidlig på morgenen, da unngår du langlang kø(her kan vi snakke opp til timer)!

 • Reply Aline 26. januar 2014 at 18:27

  Genialt! Har ikke vært der før, men super at så mange engasjerer seg med Roma tips, skal dit selv etterhvert 😉

  http://www.bryllupstid.no

 • Reply Stine 26. januar 2014 at 19:12

  Roma er en fantastisk by! Bortsett fra å dra å se på alt man vet man bør få med seg, er det karneval i Italia i februar (om jeg ikke husker helt feil). Da er det store parader osv og det bør dere få med dere!:)) v

 • Reply Rikke 26. januar 2014 at 19:56

  Ser du allerede har fått masse kommentarer på hvor flott og fantastisk Roma er, så kommer med noen andre tips istedet. 🙂

  Lommetyver! Roma er jo verdenskjent for sine kjære lommetyver, og tro meg de er sinnsykt sleipe! Trodde jeg kunne de meste av triksene helt til jeg satt å leste mer om dem på nettet. Så selv om du tror du at du vet de fleste triksene, vær så snill, bruk god tid på å lese om dette på nettet.

  Vær ekstra forsiktig når dere havner på flyplassen. Her er det nemlig fritt-fram for lommetyver, svindlere og gud vet ikke hva. Etter dere har hentet bagasjen og kommet ut til fellesområde så bare GÅ. Dere kommer garantert til å bli stoppet av folk som vil selge dere noe, eller «billig» taxi – som absolutt ikke er billig i det hele tatt. Så anbefaler dere å ta buss til byen, og kjøp billett av bodene som er på flyplassen. Tror det koster rundt 5 euro bare.

  Og når vi snakker om taxi’er. Taxi fra flyplassen er overpriset, og de som folkene som stopper dere på flyplassen og selger taxi er enda mer overpriset. Og hvis dere skal ta taxi i når dere i selve byen så kommer dere sikkert til å måtte betale mer enn nødvendig også. Taxi sjåførene er nemlig ganske sleipe de også, og kjører ofte omveier, eller gir en forklaring på at det er så mye trafikk/kø/veier er stengt o.l. Såja, gå mest mulig eller ta buss.

  Og angående selgere ogsånt. Du vil møte dem overalt. Med engang jeg gikk ut av leiligheten i Roma møtte jeg dem. De er virkelig overalt. Og det hjelper ikke å smile og si si «no thank you». Da følger de nemlig etter deg. Hvis null interesse, se sur ut, og bare rist på hodet. Ikke stopp opp ved mindre du faktisk skal kjøpe noe. Og når det kommer til de som selger vesker, skjerf osv. Hvis du stopper opp og ser på veskene osv, også går videre, så lover jeg at de løper etter deg LENGE. Så et tilfelle der vennegjengen foran oss ble fulgt etter av en sånn en i nærmere 10 minutter.

  Også har vi de som går rundt å selger blomster osv. Ehe, hater de 🙁 Når vi var på spanske trappa så kom de nemlig bort og sa at blomstene var gratis, fordi de måtte kvitte seg med de, vi var så pene, osvosv. Nærmest plasserte blomstene i hånda på oss, helt vilt. Og uansett hvor mye vi nektet å ta imot så insisterte de og forsikret oss om at de var gratis. Så når man da tok imot begynte de å små prate litt sånn «ja hvor kommer dere fra, hva syns dere om roma» også kommer det «men jeg må ha litt for blomstene» og da følger de etter deg helt til de får penger. Blomstene vil de ikke ha tilbake. Og er virkelig ikke å så kjekt å bli forfulgt av 2-3 selgere som drar deg i armen osv. De samarbeider ikkesant så ja.

  Bankkort og Roma er to ting som ikke går så godt sammen, ha alltid cash tilgjengelig og legg sedlene i BH’en.

  Når det kommer til restauranter ogsånt så vil det være mange som står utenfor å gjør alt for å få med deg inn. Virker så blid og sjarmerende osv. Men når de først har plassert deg ved et bord så har de ingen stor interesse i å gi deg noen særlig god service. Man blir så og si oversett. Vi satt ute engang, også begynte det å regne. Og han servitøren bare gikk fram og tilbake foran oss uten å en gang tenke på at vi satt å spiste mat i regnvær. Når vi først fikk kontakt med han sa han at vi ikke skulle bekymre oss, og at han hadde «big umbrella». Endte med at vi fikk en vanlig paraply som vi måtte bytte på å holde over bordet. Hahah, var så latterlig. Huff.. Forresten, du må også ofte betale for sitteplasser osv ved restauranter og caféer osv. Hender også at de regner med tips i regningen, så sjekk hva dere betaler for på regningene. Og, du får akkurat det som står på menyen. Bestiller du f. eks biff så er det kun biff du får. Du må bestille grønnsaker osv ved siden av.

  Mange italienere er forresten ganske dårlig i engelsk. Du vil som regel ikke ha problem på restauranter, men på caféer eller klesbutikker osv kan det være verre. Selv om det er på H&M, eller Louis Vuitton. Og hvis du skal inn på de dyre klesmerke butikkene så se ut som en 1 million kroner. Eller så blir du sååå stygt glodd på og fulgt etter av sikkerhetsvaktene. Ikke behagelig.

  Kommer ikke på mer i farta, men ellers er Roma tipptopp! Kos deg masse! 🙂

 • Reply Marie 26. januar 2014 at 20:46

  Jeg og kjæresten var i Roma i sommer, og det var helt fantastisk! Vi bodde på et lite hotell rett rundt hjørnet fra Trevi fontenen og derfra kunne vi gå så og si overalt, så det anbefales på det sterkeste! Roma er en by der du ikke trenger å gå mer enn 10 meter før du finner noe som er verdt å se. Noen tips er å få med seg noen av de viktigste attraksjonene som Trevi-fontenen, Pantheon, Colosseum, Forum Romanum, Spansketrappen, Vatikanstaten osv… Gjerne ta en tur med en guide, men det er spennende uten også. Da får du bestemme selv hva du vil se når 😉 Ellers er det utrolig mange plasser og fontener over hele byen som er verdt å se.

  Ellers anbefaler jeg en tur til Trastevere, en bydel ikke så langt unna Vatikanstaten. Det er veldig annerledes der i forhold til resten av byen. I tillegg er det en utrolig søt restaurant som heter Trattoria degli amici, som jobber for å aktivere funksjonshemmede. En litt annerledes restaurantopplevelse, men virkelig verdt på grunn av den varme atmosfæren.

  Ellers er det bare å ta på seg gode sko og vandre rundt mens dere spiser gelato av alle mulige smaker!

  God tur!

 • Reply Nanna 26. januar 2014 at 20:54

  Åh heldige deg! Roma er en helt fantastik by! Virkelig verdt flere besøk for det er så mye å se! Tipsene mine er vell å bo på et litt bedre hotell, sist jeg var der bodde jeg på et «trestjerners» hotell, men egentlig var det et tostjerners, med en ekstra påtegnt stjerne med sprittysj! Dessuten var det skittne senger, ekkle bad, MASSE maur, og ja, rett og slett veldig dårlig vasket! Fant en sjokoladekake i et av skapene, som sikkert var flere år gammel! Der vi bodde var standaren bedre i høyden, altså di pusset opp de øverste etasjene først, så finere jo høyere oppe du var. Vet ikke om det gjelder alle hotell, men tror det tryggeste er å ha minst 4 stjerners hotel! Standarden der er en helt annen enn i Norge. Er sikkert lurt å bo ved phanteon ja! Colloseum er absolutt verdt et besøk, vatikanet, st.petersplassen, pantheon, forum romanum, og så klart vil jeg anbefale dere pizzaen der. Fysøren! Du har ikke smakt pizza før du har spist italiensk pizza! Og det er stor forskjell i kvalitet og smak fra sted til sted! Og så er det en isbutikk som anbefales! Husker ikke helt hvor den er men minnes at den var i nærheten av pantheon! 🙂 kos deg masse! Fantastisk by! Og ikke glem trevi fontenen! Og kjøp gjerne med dere lokalvin! Mmmm!! Godt og billig! Vil også anbefale å ta med gode joggesko, og kle seg lag på lag, med klær som er lette å legge i vesken sø man slipper å bære på det. Er veldig varmt i solen, og UTROLIG kaldt i skyggen.

 • Reply Ellen 26. januar 2014 at 21:26

  Se alt av «turisting». Spesielt Trevifontenen.

  Ellers gå helt opp på toppen av Peterskirken. Mange trapper, men utsikten over hele Roma er verdt det når du er oppe!

  Vil du spise et ordentlig og godt italiensk måltid må du finne en sidegate litt utenfor de store turiststedene.

  Kos deg, ha en fin tur!

 • Reply Stina Louise 26. januar 2014 at 22:10

  Ingen tips, men sykt lyst til å dra dit selv! 😀

 • Reply Marianne Holand 26. januar 2014 at 23:34

  Fantastisk plass. Heldig som skal dit 🙂

 • Reply monica 27. januar 2014 at 02:08

  Roma er fantastisk! Absolutt ein av favoritt storbyane mine.

  Det beste er nok absolutt å bu i nærheiten av Pantheon ja. Der osa da av gode restauranta, søte boder med div, og sjarmerande butikka. Mykje meir avslappande stemning enn fks med spansketrappa der det kryr av innpåslitne selgera og div( dei som gir deg blomster, for å så ville ha betalt). Ve også ops på dei som vil at DU skal ta bilde av dei. Er ein kjendt svindel at kamera blir øydelagt når du skal ta imot kamera, eller ta bilde elns)…

  Men så skal da og seiast at dei eksklusive forretningane ligge ved spansketrappa, alt fra hermes til celine osv! 🙂 Viss de vil ha litt utsikt utøve byen kan eg anbafala dikka å gå opp spansketrappa, og dermed til venstre. Viss de går eit stykke bortover der kjem de litt opp i høgden, og ein perfekt plass å knipsa litt foto! 🙂

  Om de skal ta tog inn til sentrum e da viktig å huska på å få billetten stempla. Om ikkje kan ein få bot på 500 kroner… og da er ganske vanle å bli lurt av taxisjåføra når de først kjem til roma. Dei tar omvega og div, så ve litt ops! Seigt å bruka mange hundre krone på ein tur som eigentleg kosta hundrelappen, maks.

  Så må de absolutt IKKJE finna på å eta i nærheiten av dei størrste attraksjonane. Vertfall ikkje restauranten som ligge rett øve vegen ved colosseum. Ha aldri smakt verre mat. Er kjent at restaurantane i nærheiten av attraksjonane er overprisa, og generelt dårleg, så ei sidegata e tommel opp!

  Ellers vil eg råda dikka til å eta masse pizza, pasta og is. Og ikkje minst NYTA byen.

 • Reply Elisabeth 27. januar 2014 at 11:25

  Hei Ida!

  De fleste turistsakene kan bli gjort på en dag, siden alt ligger så tett på hverandre. Noe som er helt fantastisk. Man trenger nesten ikke å bruke offentlig transport der i det hele tatt, så lenge man har gode sko.

  Jeg bodde i Roma i tre måneder og må bare si at jeg er kanskje sjalu, skulle gjærne dratt tilbake i morgen!

  Også til mine tips:

  Ta en dag til å gå rundt i området Trastevere, det er så utrolig vakkert der. Roma generelt er jo veldig vakkert, men det er absolutt verdt å bruke en dag på å komme seg unna de verste turiststedene. Det er mange turister der også, men ikke på langt nær like ille som i sentral Roma.

  Og hvis dere prøver å finne noe som ikke alle turister gjør så anbefaler jeg å dra på et museum som heter Capuchin Crypt. Det er en kirke hvor de har laget dekorasjonene av skjelletter fra munker. Det er veldig ekkelt, men samtidig veldig interessant. Kirken ligger ved Hard Rock Cafe Roma, som ligger rett vet Metrostasjonen Barberini.

  En annen ting er å gå inn i Engleborgen og opp på taket. Du får en kjempefin utsikt av Roma.

  Og når det kommer til mat, så anbefaler jeg å sette seg ned på en av restaurantene på Campo dei Fiori og bare se på folkene og markedet som tar sted der. Min favoritt er Maranega, satt der mange ettermiddager og drakk et glass vin og røyka vannpipe. Det må nesten være fint vær når man gjør sånne ting, så håper du er heldig med været.

  I en av shoppinggatene (Via del Corso) ligger det også en café som heter RED. Det er også en bokhandel og kjøkkenutstyr butikk, så det ser ikke ut som en café fra utsiden, men når du kommer inn så er det en fantastisk hage i bakgården som er veldig fin å ta en pause fra handling i.

  Og for kveldene så er det en restaurant/bar som heter Bar del Fico. Restauranten er veldig sjarmerende og baren er visstnok en av de beste barene i Roma. Ligger nærme Piazza Navona.

  Og for et skikkelig italiensk måltid så anbefaler jeg Trattoria da Luigi. Du kan nesten spise hva som helst der, det er godt uansett, men anbefaler hvilken som helst av pastarettene.

  Jeg har en million andre steder som du burde gå, og har nå skrevet en bok til deg, men tviler på at du rekker så altfor mye med så mange gode tips som du allerede har fått.

  Jeg håper du nyter Roma, det er en fantastisk by!!

 • Reply Monica 27. januar 2014 at 12:56

  Ser du har fått omtrent akkurat de samme tipsene jeg ville gitt deg, men jeg har to ekstratips som du kan ta med deg. Både den værste pizzaen jeg har smakt og den beste jeg har smakt ble spist i Roma, så selv om du er i pizzaens mekka så betyr det ikke at alt er like bra. Jeg kan anbefalle dere en pizzarestaurant som ligger like ved Phanteon. Jeg husker selvfølgelig ikke navnet, men om du snur ryggen til inngangen og ser mot fontenen på torget, så er det restaurant nummer to på høyre side 🙂 Himmelsk!

  Tips nummer to er en skomaker. Jepp, en skomaker. Leather Pelle. Jeg kjøpte sandaler der for tre år siden, og de er like fine enda. Ble fortalt at de laget kun ett par i hver størrelse av hver modell, så da kan du være sikker på at ikke det er noe alle har. Og utvalget var stort, og bra.

  Jeg har vært i roma bare en gang, så jeg er ikke noen ekspert på hverken det ene eller andre, men jeg ser det er mange som anbefaller guidet tur i Vatikanet og i Colloseum. Hvis ikke dere er veeeeldig intr. i historie så ville jeg droppet det. Det er masse plansjer du kan lese på. da kan du selv filtrere ut det du vil. Og køene; Ja, de er lange, men går fort. Ikke la dere skremme.

  God tur!

 • Reply christine 27. januar 2014 at 14:23

  vatikanet, det er helt overveldende og fantastisk! Er ikke religiøs selv, men det var virkelig verdt turen

 • Reply lisakaa 27. januar 2014 at 22:24

  vatikanet er det fineste stedet jeg noen gang har opplevd – enda. Spesielt Petersplassen. Kirken er fin, og stor og nydelig, men selve uteplassen er såå mektig og stor. Ren og pen, helt ubeskrivelig fint. Kunne bodd der!

  Ellers må du jo oppleve Colloseum og alle de forskjellige kirkene. Du skulle ha lest boken Engler og demoner, om du ikke har gjort det. Er morsomt å oppleve Roma etter den boken, den er jo nett som en turistbrosjyre. Elsker den byen, har så lyst å reise tilbake.

  Du kan også dra litt utenfor selve byen og gå i store fine hager og villaer. Da jeg reiste var jeg i Ville D’Este. Helt nydelig! Det er jo finest om sommeren da selvfølgelig når alle blomstene fargerike og fine, men en opplevelse er det nok uansett.

  Så må du selvfølgelig oppleve så mange kirker og museum som over hodet mulig 🙂

 • Reply Sarah 27. januar 2014 at 23:21

  Nutella is! Hadde Nutella smakt sånn, guuud.

  Besøk Castle.st Angelo for en utrolig utsikt over byen og st.peterskirken, om kvelden! Lysene som skinner i vannet og kirken som lyser opp, veldig fint!

  Vatikanet er verdt å besøke. Husk vann og gjerne en privat guide. Guide i grupper blir kaos, kommer an på hvor mange det er.

  Besøk peters kirken tidlig om morgenen, slik at dere slipper store, lange køer. Vi sto opp rundt syv om morgenen å gikk i toppen av kirken for å se utsikt over byen. Da er heller ikke varmen til stor plage.

  Piazza Navone er veldig koselig om kvelden, morsomt å se på alt som foregår.

  Og selvfølgelig Fontana deTrevi på kveldstid.

  Når det kommer til mat har jeg vært fornøyd selv på de verste turrist plassene, kanskje fordi jeg er veldig glad i pizza og pasta..

  Men gå i sidegatene på små resturanter. Prisen er høyere, men det er kvaliteten på maten også.

  Husker ikke hva den ene het, men på innsiden er det et slags musseum med masse statuer. Egentlig for mye, men maten var god. Var laks med noe bringebær eller noe, hørtes rart ut men var veldig godt!

  Jeg har reist mye, og elsker London og Nwe York. Roma er lett favoritten, selvom jeg aldri kunne tenkt meg å bo der.

  Stor by og masssse å oppleve. Man rekker ikke alt, men jeg er sikkert på at dere får en fin opplevelse. Roma leverer alltid.

  God tur:-)

 • Reply Isabelle 28. januar 2014 at 02:01

  Jeg var i Roma med klassen min (lærerstudenter som reiste med RLE-faget). Vi besøkte naturlig nok MANGE kirker, men mange av de var helt fantastisk flotte. Om du vil kan jeg scanne inn programmet vi hadde og sende det til deg på mail. Klarer dessverre ikke å skille/huske alle disse kirkene i ettertid. Vatikanet var helt fantastisk, og selvfølgelig Pantheon og Colosseum. Vi bodde rett ved Colosseum og en togstasjon. Mener hotellet het Dina. Det var ikke fint, men lå noenlunde greit til 🙂

 • Reply Kristine 28. januar 2014 at 12:13

  Var i Roma i sommer, og må si jeg ble litt skuffet. Veldig skittent over alt, og veldig mange tiggere. Det var også mange av dem som selger fake vesker langs gatene. Maten ved de kjente attraksjonene fikk vi beskjed av hotellet å holde oss borte fra. Disse kan basere seg på at kundene ikke kommer tilbake, og kan leve av engangsturister. Derfor finner du aldri lokale på disse restaurantene. Prøv å finn de plassene de lokale spiser på, det er der den beste maten er.

 • Reply Melissa Bianca 30. januar 2014 at 14:50

  Gjør som de andre sier, GÅ! 🙂

  Og dra til fontana de trevi og spansketrappa på kvelden, det er helt fantastisk da! Syntes generelt det er deiligst å gå på kveldningen i Romas gater 🙂

  Hvis dere har lyst å se Gamle byen Foro Romano som ligger rett over Colosseum så anbefaler jeg å bruke en dag på det! Er en lang gåtur men det er heilt fantastisk! Jeg holdt på å dø etter turen, men angrer ikke et sekund!

  Og prøv å ikke kjøp vesker og dill dall hos de som står på gatene, de tar såå mye over prisen at det er kvalmt. Mannen min er halvt italiener og snakker flytende italiensk så de klarte ikke å lure han 😛

  OG – pass på veskene deres når dere er på evnt togstasjonen eller t-banen.. Er fullt av sigøynere som grupperer seg rundt deg og tar ting fra lommer og vesker, var vitne til maange av slike situasjoner! Så hold på vesken foran deg. Og prøv å ikke sov på toget begge to, da er dere et lett bytte! 😛

  Kos dere masse! 😀 Dere kommer til å eeeelske byen garantert!

 • Reply Ragnhild 30. januar 2014 at 23:20

  Hei Ida 🙂

  Var i Roma sommeren 2012. Fantastisk by!

  Anbefaler deg å besøke alle turist attraksjoner du måtte ønske -det meste er verdt å se.

  Har en liten restaurant jeg vil anbefale deg «Vino de Allegro» som ligger i bydelen Trastervere.

  Legger med noen bilder av den romantiske, lille restauranten som oser av Roma.

  http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant_Review-g187791-d1593255-Reviews-VinAllegro-Rome_Lazio.html

 • Reply Albertine 31. januar 2014 at 19:39

  Jeg har aldri vært i Roma, men har reist til Italia hver sommer siden jeg var sju. Først og fremst synes jeg det er viktig å oppleve kulturen når man reiser til Italia, fordi den er så unik. I de små landsbyene får du virkelig oppleve Italia på sitt beste – de alt for hyggelige menneskene, den gode maten, vakker natur og ikke minst god is. Nå skal jo dere reise til hovedstaden, og da har jeg dessverre ikke så mange tips å komme med. Men en ting som er sikkert er at dere ikke må spise på resturanter midt i byen. Ikke spis ved alle turistattraksjonene. Den beste maten får dere helt klart litt utenfor byen, der det ikke er noen turister. Der får dere servert ekte italiensk mat. Italia er jo spesielt kjent for maten, så jeg synes det er kjempeviktig å oppleve det når man først reiser dit!

  God tur til Roma, kos dere masse!:)

 • Reply Cecilie 2. februar 2014 at 12:50

  Dere burde gå alle trappene eller ta heisen til toppen (kuppelen) av Peterskirken, helt amazing utsikt over Roma.

  Ellers burde dere gå mye! utrolig fin by som må oppleves by foot.

 • Reply Lina 2. februar 2014 at 13:30

  Så heldig du er som skal til Roma, Ida!

  Jeg vil anbefale å gå til Piazza Navona på kveldstid. Restaurantene der er en smule overpriset og det er mange gateselgere der, men med lys, gatemusikanter og spennende mennesker over alt så er det likevel verdt det!

  Også selvfølgelig Fontana di Trevi på kvelden. Begge deler er fine steder å sette av en kveld til, men sånn ellers vil jeg anbefale sidegater med fine uteserveringer. Bare pass på at standarden på stedet er greit nok, ellers kan du risikere at ingen snakker engelsk og de serverer deg noe helt annet enn du mente å bestille.

  Colosseum er flott, men jeg vil anbefale dere å henge dere på en guidet gruppe, da disse får gå rett inn uten å stå i den lange køen utenfor. Og om dere skal ta bilde av disse vaktene utkledd som soldater utenfor spesielt Colosseum (men også andre store «turistfeller»), så IKKE la dem se at dere gjør det. De vil komme og kreve penger av deg og er veldig kranglete.

  Det gjelder forsåvidt også disse rose-selgerne som går rundt ved blant annet Spansketrappa (som dere forresten burde legge inn en pustepause ved på sen ettermiddag/kveld!). De vil presse dere til å ta imot en rose, og deretter kreve penger av dere. Jeg var der sammen med en kompis, og roseselgeren ble truende og voldelig ovenfor ham fordi han ikke ville betale.

  Vil også anbefale å gå opp i kuppelen på Peterskirka. Det er slitsomme trapper og du må gå litt på skrå, men utsikten er HELT fantastisk. Det blir nok uansett bedre for dere å gå trapper siden dere reiser i vinterferien, da jeg var der i juli var det 43 grader i skyggen og jeg trodde jeg skulle dø halvveis. Det går an å ta heis et stykke oppover. Litt lengre kø, men for de som ikke ønsker å se helsvett ut når de kommer opp så er det sannsynligvis verdt det.

  Pass godt på verdisaker. Ikke ha alle kontanter samlet på et sted. Putt litt i lommer, bh/sokker i tillegg til ulike rom i veska. Ha aller helst skulderveske som du kan holde foran deg når du enten skal reise med buss eller stå i kø.

  Cripta dei Cappuccini! Dette er egentlig ganske grotesk, men verdt å få med seg likevel. Det er en kjeller (katakombe) som ligger under en kirke (Santa Maria della Concezione dei Cappuccini) i Via Veneto. Her har de brukt bein og knokler til over 300 000 munker og utsmyket rommene fra gulv til tak. De har laget lamper og dekorasjoner av menneskebein. På vei ut står det et skilt med «What you are now, we once were; what we are now, you shall be.»

  Av hoteller kan jeg anbefale:

  Hotel Colosseum

  Hotel Alexandra

  Hotel Internazionale

  Hotel Raffaelle (ligger rett ved Basilica di Santa Maria Maggiore, som er en veldig fin kirke det er verdt å besøke)

  Som du ser så har jeg vært etpar ganger i Roma…

  Håper du får bruk for noen av tipsene mine!

 • Reply Sarah Heiberg:) 2. februar 2014 at 15:49

  Heisann:)

  Ville bare si, at da jeg var i Roma bodde vi på Hotel majestic i via veneto. Det går for å være et veldig fint og trygt strøk, akkurat som Frogner på en måte!:) Vil ikke si det er et veldig rimelig hotell, er 5 stjerner.. Men hvis dere bor på samme rom blir det jo ikke så dyrt… Dere MÅ også dra til trevifontenen om natten, og piazza navona om dagen(og kvelden..) også burde dere gå inn i både peterskirken og colosseum, ikke bare utenfor.. På peterskirken ser ventetiden lengre ut enn den er! Selv om man ikke skulle være så opptatt av bygninger og kirker, er det en hely syk opplevelse å være der inne:) også burde dere passe dere for hvilke taxier dere tar… Mye svindler og omveier for å tjene mer penger, så dere burde avtale ca pris før dere kjører! Dere burde også ta et kart å gå mye rundt… Jeg liker gjerne best generelt å ta taxi, men man opplever virkelig ikke roma på samme måte hvis man ikke går litt rundt! De beste butikkene ligger i området i bånn av spansketrappen, både i smågatene og i hovedveien nedenfor:) kos dere!!!

 • Reply D 6. juni 2016 at 10:48

  D

 • Reply Trollmannen 16. juli 2017 at 11:00

  Vær forsiktig på buss og metroen hvor det er en del lommetyver og de står inne i bussen og venter på det rette øyeblikket å ta lommeboken din. De gjør det som regel når du er på vei inn og lommetyven går av. I tillegg var vi på en restaurant i nærheten av inngang en til Peterskirken. Den heter caffe S.Anna og den er ikke å anbefale på grunn av at de ikke oppgir priser på menyen. Vi endte med å betale ca. 134 euro for to tallerkener med pasta og laks og to smoothie. Det var også en spansk turist som sto å bråke med personalet om sjokkregningen. Vi var på politistasjonen på togstasjonen hvor det var fullt av turister som var frastjålet verdisaker. Vi fikk hjelpe av en veldig snill politimann som snakket engelsk, fransk og spansk.

 • Reply Irais 6. februar 2024 at 13:40

  Great post. I will be facing some of these issues as well..

 • Leave a Reply