Uncategorized

TUESDAY

25. mars 2014

Jeg ligger alltid og surfer på iPhonen om morgenen. Det er en fin måte å våkne på, for i et par minutter kan jeg glemme at jeg faktisk må stå opp… I dag morges leste jeg denne artikkelen, og den fikk meg til å føle meg ti ganger bedre. Les den!

Selv om jeg hadde en bra start på dagen, er jeg ganske pessimistisk akkurat nå. Jeg skal jo ha foredrag for klassen i morgen, og uansett hvor patetisk det høres ut, så er det noe jeg er livredd for. Jeg kjenner alle i klassen og det har ingenting med dem å gjøre. Det er bare mitt lille, rare hode som bestemmer seg for at jeg skal bli rød som en tomat, stamme og smatte som en gnom. Og det er ikke veldig stas… Gud, det skal bli deilig å få det overstått! Hvis noen har noen mirakelråd, så kom med dem. Bortsett fra å skulke, da.

Fikk forresten vært på MOM i dag også – det var absolutt ikke deilig som man alltid skal påstå, men det var nødvendig. Noen som har prøvd Catslide? Haha, det er faktisk utrolig gøy, og man blir ganske støl av det….

41 Comments

 • Reply Isabell 25. mars 2014 at 19:05

  Jeg har et godt råd ! Pust dypt ned i magen når du kjenner at nervøsiteten tar overhånd og fokuser hardt på det du skal si. Kanskje ta en slurk vann også. Snakk med rolig og kontrollert stemme, tenk på at du ikke skal vise for de andre at du er nervøs! Men det aller viktigste er å ha troen på seg selv 🙂 Ingen kan forvente noe mer når du gjør ditt beste 🙂

 • Reply Emma 25. mars 2014 at 19:27

  Jeg har også fremføring i morgen, og har gruet meg skikkelig. Leste den artikkelen du la ut her, og dette punktet passet ganske bra til det «#28. Stop worrying so much. ? Worry will not strip tomorrow of its burdens, it will strip today of its joy. One way to check if something is worth mulling over is to ask yourself this question: ?Will this matter in one year?s time? Three years? Five years?? If not, then it?s not worth worrying about.»

  Den satte ting litt mer i perspektiv!

 • Reply Benedicte 25. mars 2014 at 20:04

  Ååå, sender sympatiklemmer, lykkeønskninger, og ellers gode vibber! Vet hvordan den følelsen er, skikkelig kjipt – og den eneste trøsten er vel at ingen (som jeg vet om, hahaha) har krepert av stage fright eller hva man nå skal kalle det! Snart er du ferdig og lite slår jo den følelsen! 😀

 • Reply Martine 25. mars 2014 at 20:08

  Stå med bena litt adskilt og hold tommelen og ringefingeren mot hverandre. På den måten unngår du for det første at du tar små skritt frem og tilbake og i tillegg forhindrer du at du ubevisst klør deg i fjeset eller gjør andre rare ting med hendene man ikke legger merke til når man er nervøs. Det vil også hjelpe deg til å fokusere på noe – som igjen vil gjøre at du legger mindre press på at du faktisk står foran noen å snakker. Et annet tips er å fokusere på veggen bak alle sammen – det ser ut som du ser på dem; men du får ikke øyekontakt med noen. Lykke til! 🙂

 • Reply Anonym 25. mars 2014 at 20:10

  Å lykke til! vet akkurat hvordan du har det, føler det sånn selv hver gang jeg må snakke foran store forsamlinger. Er engentlig ingenting du kan gjøre bortsett fra å forbrede deg så godt som mulig. Da er det mindre sjanse for at du får hukommelsestap haha, plus at da er det lett å hente seg inn igjen siden du er sikker på stoffet. ikke se på noen i rommet, fokuser på veggen bak alle menneskene og la blikket gli rolig og kontrollert fra hjørne-hjørnet. Snakk så rolig du kan, for man snakker alltid fort når man bare vil ha det overstått. Mitt siste tips: Se for deg at det er en konkurranse og din største ‘fiende’ deltar og leder, du MÅ slå han/hun. Dte kan være hvem som helst, en som alltid rakker deg ned/ har mobbet deg tidligere/ misliker deg eller hva som helst. LYKKE TIL

 • Reply Sara 25. mars 2014 at 20:12

  Etter endt bachelor på høgskolen har jeg blitt veldig vant med og komfortabel med å holde presentasjoner. Likevel bestemmer kroppen seg for å bli nervevrak når jeg står der opp og ser på alle de jeg skal prate til. Veldig rart og ekstremt irriterende. Men kanskje det viktigste jeg har lært meg er at (nesten) alle blir nervøse, og på de aller fleste syns det ikke i det hele tatt. Og det syns jeg er godt å tenke på, nemlig at selv om pulsen min slår så hardt at jeg er redd pulsåren i halsen skal sprekke, så ser ikke de andre det.

  Lykke til Ida! Det kommer til å gå helt fint! 🙂

 • Reply Ida Wulff 25. mars 2014 at 20:30

  Emma: samme her!! Hjalp å lese den. Lykke til <3

 • Reply Signe 25. mars 2014 at 21:04

  Her kommer noen tips fra en norsklærer:

  – Ta med deg stikkordsark, og ikke manus. Da blir man ofte opphengt i det man har skrevet – når du har stikkord har du en disposisjon for det du skal si, men blir «tvunget» til å snakke mer naturlig og levende.

  – Det er helt greit å «dette ut». Du skal snakke foran folk som spiller på lag med deg. Klassen vil at det skal gå bra, læreren vil at det skal gå bra. Så hvis du skulle miste tråden, prøv å ikke bli satt ut av det. Det skjer den beste – det skjer ofte med læreren også! Men ikke gå i den «eh, øh, dumme meg»-fella. Le litt hvis det er naturlig for meg, si «wups, der mista jeg tråden!» og gå tilbake dit du hadde tenkt deg.

  – Det enkle er ofte det beste. Hvis du bruker powerpoint, begrens tekstmengden. Dette går litt på det samme om punkt 1: hvis du har for mye tekst havner du lett i den fella at du egentlig bare leser opp det du har skrevet på powerpointen. Det blir ganske kjedelig for publikum også. Dropp hjelpemidler du er usikker på.

  – FAKE IT ‘TIL YOU MAKE IT.

  Mange gruer seg for muntlig, men mange presterer bedre da. Her hjelper det faktisk å «fake». Fortell deg selv at det går bra, og lat som om du driter i det dersom det skulle gå litt skeis. Folk er MYE mer tålmodige med deg når det gjelder muntlig, de heier på deg. Ha ei flaske vann tilgjengelig hvis du er redd for å bli tørr i munnen.

  Støtter også det Isabell skrev. Pust, prøv å forhold deg rolig. Og for all del: IKKE SNAKK DEG SELV NED. Verken inni deg eller utenpå. Fortell deg selv at du fikser det – og om en stund så kommer du til å ha lurt deg selv til å tro på det helt på ordentlig.

  Kroppsspråk:

  Høy og klar stemme. Prøv å møte blikket til folk. Smil (dersom det passer til temaet, hvis du skal snakke om jødeutryddelse kan du jo godt spare på gliset).

  Selv om jeg bruker mye tid på å snakke foran mennesker i jobben min er jeg ikke naturlig glad i rampelyset, og må tenke litt på stemmebruk og at jeg ikke gjemmer meg framme. Kontroller armene dine – jeg bruker tavletusjen som «bamse». Da krysser jeg ikke armene, men gestikulerer mer. Jeg synes også at det hjelper å bevege meg litt rundt i rommet eller framme med tavla.

  De andre trenger ikke å vite at du er selvbevisst. Ikke unnskyld deg selv mens du prater. Fokuser på noen du stoler på, prøv å få blikkontakt med enkelte. Det er også helt greit å si til læreren din at du gruer deg.

 • Reply Mathilde 25. mars 2014 at 21:19

  Uansett hvor mange fremføringer jeg har så er jeg alltid nervøs før jeg skal opp! Heldigvis har jeg lært litt teknikker når nervøsiteten setter inn. Hver gang jeg skal frem passer jeg alltid på holdningen min, det er kjempe viktig for at jeg skal føle meg selvsikker og klar for å stå foran mange mennesker. I tillegg slår jeg gjerne av en tullekommentar uansett hva jeg skal snakke om, litt vitsing om været eller noe som mange kjenner seg igjen i. Når folka ler kjenner jeg at nervøsiteten er så godt som borte!

  Masse lykke til!

 • Reply Tina Helen Bergem 25. mars 2014 at 21:22

  Lykke til! You can do it

 • Reply aline 25. mars 2014 at 21:41

  Synes du har utrolig med guts som skriver om dette. Mange sliter med dette problemet, alle rådene som er gitt er gode..mine råd er: start med å si noe morsomt..Du virker veldig morsom, så det slår nok an ;-). pust rolig, ta deg god tid og hvis du ikke ønsker å møte blikk, se på bakveggen (om den ikke er alt for høyt og langt bak da :)). Les over det du skal si mange ganger til det sitter! Lykke til!

 • Reply Mette 25. mars 2014 at 21:56

  Jeg liker bloggen din bedre og bedre,alltid et godt innlegg.

  Hadde samme problemet med angst for å holde foredrag selv. Tenk på hvor fort det er over og mestringsfølelsen etterpå. Det kommer til å gå kjempebra! Lykke til:)

 • Reply Julie 25. mars 2014 at 22:16

  Det catslide greiene er pain!! Men det funker som bare f 😀

  http://www.julesanddreams.com

 • Reply Gro 25. mars 2014 at 23:18

  Foredrag er aldri gøy, men etter å ha hatt en del av dem på skolen har jeg funnet ut at jeg blir mindre nervøs om jeg ikke tenker på det som et foredrag. Jeg tenker på det som at jeg skal stå foran klassen og bare fortelle om noe. Ikke som i et formelt høyttravende foredrag, men heller at jeg skal fortelle noe videre til dem. Da blir det lettere for meg å slappe av og tulle innimellom og sånt også.

  Jeg veit ikke om du skjønte hva jeg mente? Haha! Funker i hvert fall for meg 😀

 • Reply Frida 26. mars 2014 at 01:14

  Jeg har et mirakeltips! Kommer kanskje litt seint, men prøv det neste gang:

  Når du har skrevet ferdig notater til foredraget, og du skal øve igjennom det, sørg for at du har leiligheten/huset for deg selv. Hold foredraget for deg selv, med HØY stemme og overdrevet masse innlevelse. Gjør det så stort og mye at du blir litt flau over deg selv. Vet ikke helt hvorfor, men hvis du gjør dette noen ganger når du øver, og virkelig tar i litt mer enn det som er inne i «komfortsonen», så er det plutselig mye lettere å holde foredraget helt streit og vanlig foran klassen. (Klassen, som mest sannsynlig består av folk som enten sitter å gruer seg til sitt eget foredrag.) Lykke til!

 • Reply Maria 26. mars 2014 at 09:01

  Se for deg medelever nakne… Det er noe jeg har lest, men ikke praktisert 😉 Skulle tro man falt ut litt da, men.. haha. Du for fortelle hvordan det gikk med deg i dag da! Lykke til! 🙂

 • Reply Åshild 26. mars 2014 at 12:54

  Identifiser det som skjer når du blir nervøs og skjul det:

  Blir du tørr i halsen/får problemer med stemmen? Ta med en flaske vann eller noe så du kan ta en slurk når du trenger det.

  Rødmer du raskt? Prøv å dekke det du kan: Skjerf/sjal skjuler rødme på hals- og brystområdet. La håret henge ned så skjules eventuelt røde øreflipper. Ha på foundation/pudder ol så du har litt kontroll på røde kinn. Bruk langermet bluse/genser/cardigan så slipper du rødmende overarmer.

  Ha på deg klær som er behagelige, men som du samtidig føler deg pen i; da har du følelsen av å ta deg bra ut uten at det føles ukomfortabelt.

  Bruk stødige sko, sko som holder deg oppe selv om du skjelver litt i knærne.

  Unngå å holde ark eller andre lettbevegelige ting i hendene dersom du skjelver raskt.

  Tenk superwoman-pose. Rett i ryggen, bena litt fra hverandre, skuldrene bak, haken og hodet litt opp. Kroppsspråk forteller ikke bare andre hvordan vi har de, men også oss selv. Inntar du en kroppsholdning som antyder sikkerhet og selvtillit vil faktisk kroppen tro på det.

  Vær midt mellom mett og sulten (full mage vil gi deg høyere puls, sult vil gi deg sløvt hode).

  Kremt/host litt før du snakker – dette vil hjelpe med å holde stemmen jevn og motvirker «sprekking».

  Ikke le først. Dette høres kanskje rart ut, men dersom noe skjer og du føler nervøs latter boble frem, bare hold den inne og la den først komme om andre ler. Å stå foran alle de andre og småle alene kan gjøre nervøsiteten mye verre.

  Kontroller pusten din; rolig inn gjennom nesen og ut gjennom munnen.

  Still godt forberedt, frigjort fra manus.

  Dersom du holder en powerpoint-presentasjon og er veldig nervøs kan det være greit å holde bena plantet på samme sted, og bare bevege overkroppen; snu deg litt mot ulike deler av klassen, og snu deg av og til mot presentasjonen. Da gir du inntrykk av bevegelse uten å måtte vandre rundt på ustødige ben.

 • Reply tamt.blogg.no 26. mars 2014 at 13:33

  Ønsker deg lykke til med foredraget! Det første «steget» starter for meg inne i mitt eget hode, jeg må gå rundt som en schizofren og gjenta «dette kan du, hallo, slapp av» sikkert tusen ganger.

  Et lurt tips er også å kunne det du skal si så godt at når du kommer opp foran klassen blir det som en «gjennomkjøring» istedenfor en opplesning. Finn deg to tre punkter på veggene som du veksler blikket mellom, og for all del; ikke se noen i øynene og ikke bare se på læreren!

  Stor klem ♥

 • Reply Elise 26. mars 2014 at 13:44

  En shot eller to, høres helt sykt ut, men det funker utrolig bra for nervene!

 • Reply Bettina 26. mars 2014 at 13:59

  Hei!! Jeg lurte på hvilken str du har i den sitrongule t-skjorten din fra dette innlegget, og hvordan den er i størrelsen (jeg liker ikke at det sitter heeelt tight):

  http://idawulff.blogg.no/1394363165_rabattkode_min_yndlin.html

  Har kjøpt anti shake-tighsten, og denne toppen hadde jo passet bra til! 🙂

 • Reply Ingrid 26. mars 2014 at 14:35

  Jeg bruker å gå inn i en slags rolle mentalt – og late som jeg er en profesjonell foredragsholder eller en lærer. I starten blir det alltid litt klamme hender og høy puls, men etterhvert går det over i å være mer naturlig og mer at du forteller klassen din enn at du står og leser noe høyt. Worst come to worst, le det bort! Det letter alltid på trykket 🙂 Lykke til.

 • Reply Nora Bjørnson 26. mars 2014 at 14:39

  Hei Ida! 🙂 Jeg husker at du for lenge lenge siden skrev om et produkt som du hadde testet, du smørte (?) det i håret og det gjorde håret mye rettere. Jeg har selv masse masse krøller og skulle gjerne ha prøvd det selv, men jeg klarer ikke å finne tilbake til innlegget. Det ble nok skrevet for et par år siden, så jeg vet ikke om du klarer å hjelpe meg? Mener å huske at boksen var rund og blå/turkis, men det kan jeg ha funnet opp selv også :p

 • Reply Mari 26. mars 2014 at 15:20

  Jeg liker heller aldri foredrag, men noe som ihvertfall hjelper på meg er å ha foredrag først. Da slipper du å sitte lenge og bare grue deg mer og mer, og bli mer og mer stresset. I tillegg så slipper du å føle at du skal prestere like bra som de før deg, for du er først og resten blir da sammenliknet med deg. Det er kjempedeilig å bare bli ferdig med det med en gang! Jeg pleier alltid å se på mine beste venner, for da føler jeg meg ikke så nervøs og jeg føler at jeg holder foredraget for dem og ikke resten av klassen. Funker hver gang!

 • Reply Mari 26. mars 2014 at 15:30

  Jeg liker heller ikke foredrag, men noen tips som fungerer godt for mer er;

  – Ikke øv for mye, det er bedre å snakke litt fritt og heller rote seg littegrann bort enn at det høres helt innøvd og unaturlig ut.

  – Ha presentasjonen foran speilet, katten eller et familiemedlem x antall ganger, da får man gått igjennom alt og man vet hva man trenger å øve litt mer på.

  – Ha foredraget først om det er mulig. Da slipper man å sitte og grue seg og bli mer nervøs. I tillegg slipper man å få et presentasjonspress, for de har ingen å sammenlikne med.

  – Kikk på de beste vennene dine, da blir man mer komfortabel og føler at man skal presentere noe for de og ikke resten av klassen..

  Funker hver gang 🙂

 • Reply Julie 26. mars 2014 at 15:32

  Hei, jeg vet hvordan du føler det med å holde foredrag for mange mennesker. Jeg har også slitt med dette helt siden jeg gikk i barnehagen. På barneskolen begynte jeg å gråte om jeg måtte lese øy for klassen. På ungdomsskolen klarte jeg ikke å spise eller sove hvis jeg visste at jeg skulle holde foredrag uken etter. Det var så ille at jeg nesten måtte søke fritak fra eksamen. Heldigvis kom jeg meg igjennom eksamen. Jeg hadde også avtale med læreren min at hvis vi skulle ha noe fremføringer eller foredrag for klassen så fikk jeg lov til å gjøre det alene for bare læreren. Det hjalp hvertfall meg veldig mye, med tanke på den syke angsten jeg hadde. For meg hjalp det også hvor jeg hadde fremføring sammen med noen andre så jeg slapp å stå der alene.

 • Reply Ida Wulff 26. mars 2014 at 16:48

  norabjornson: hmmm, beklager, jeg klarer ikke å skjønne hvilken du mener 🙁

 • Reply Marie 26. mars 2014 at 17:20

  Jeg sliter akkurat med det samme når det gjelder å holde foredrag, så tok en valium engang. Da ble det ganske festlig!

 • Reply Guro 26. mars 2014 at 18:38

  Jeg har alltid hatt angst for å holde foredrag, og har faktisk skulka flere timer for å slippe :p ikke noe å være stolt av! Men jeg fant ut en ting som hjelper, og det er faktisk å late som jeg ikke er nervøs! Det høres kanskje teit ut, men det hjalp meg gjennom noen forferdelige norsk og hostorietimer! Også er det jo mye mindre å være nervøs for hvis man er godt forberedt, noe jeg tipper du er 🙂 Lykke til!! 😉

 • Reply kristina 26. mars 2014 at 19:04

  Trekk pusten dypt før du går opp og tell sakte til 10 før du slipper pusten ut igjen 🙂

 • Reply ida 26. mars 2014 at 23:32

  Anbefaler deg å prøve rescue remedy spray som kan kjøpes på helsekost! Den hjelper faktisk! Jeg blir så nervøs at jeg ikke klarer å snakke, men etter jeg prøvde den sprayen gikk det mye bedre. Google it 🙂

 • Reply Solveig 27. mars 2014 at 10:14

  Hei! Kanskje er du ferdig med foredraget ditt nå, men jeg tenke jeg kunne dele mitt tips likevel. For min del funket det alltid best hvis jeg hadde øvd MYE på foredraget hjemme, gjerne foran et speil dagen før. Jeg brukte også å filme meg selv, slik at jeg både kunne se og høre hvor jeg rota det til osv. Lykke til 🙂

 • Reply Seline 27. mars 2014 at 14:03

  Leste et annet tips over her som handlet om litt det samme, det jeg har funnet ut er å droppe manus (evt ha stikkord) så du tenker mer på det du skal si, istedenfor å lese opp for å komme kjapt gjennom! Uansett masse lykke til, bare å glede deg til det er over 🙂

 • Reply Ida Wulff 27. mars 2014 at 19:37

  Bettina: Jeg har M! 🙂

 • Reply Anonym 3. april 2014 at 17:04

  Fikk bare lyst å gråte av den lista jeg, haha – men er vel et tegn på at ikke alt er helt som det burde

 • Reply Maren 5. april 2014 at 23:46

  Hei! Jeg er også supernervøs for fremføringer, spesielt når det har gått en stund siden sist.. Når jeg var i Australia måtte jeg fremføre en del på engelsk, noe som har hjulpet meg veldig mye i ettertid! Bare tenk på hvor mye mer vanskelig det kunne vært! Dessuten har jeg prøvd ut å trene før jeg skal ha en presentasjon, slik at pulsen allerede har vært relativt høy den dagen. Jeg føler at det hjelper på meg, slik at kroppen ikke blir veldig sjokkert når de nervøse bølgene kommer. Prøv det hvis du har mulighet 🙂

 • Reply Gaza and its Resistance to Israel's Brutal Attacks 29. november 2023 at 18:39

  Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

 • Reply Live TV 3. februar 2024 at 11:40

  Very nice blog post. definitely love this site.<a href="https://www.cse.google.dj/url?sa=t

 • Reply live horse racing streaming 9. februar 2024 at 21:50

  very satisfying in terms of information thank you very much.-vox livestream

 • Reply crazy hot deals 22. februar 2024 at 20:14

  This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place .COFACE Womens Fashion Orthotic Flip Flops Ladies Slip On Lightweight Athletic Yoga Mat Cushion Thong Sandals With Comfortable Plantar Fasciitis Arch Support – Hot Deals

 • Reply hey dudes for women 9. mars 2024 at 23:50

  I do not even understand how I ended up here but I assumed this publish used to be great . – womens hey dudes

 • Reply nike air jordan 1 mid shoes 14. april 2024 at 11:25

  Thank you for great content. look forward to the continuation.

 • Leave a Reply