Konkurranser

KONKURRANSE: VINN EKSTRA STUDIESTØTTE

22. september 2014

I samarbeid med Nordea

I forrige uke hadde jeg et møte. Et møte med Elin Reitan – forbrukerøkonom i Nordea.  Dere har kanskje sett henne gi gode råd på «God Morgen Norge», eller bladd gjennom bloggen hennes etter et økonomisk tips eller to?

Hils på Elin!

Er det en som kanskje burde ha begynt å lese bloggen til Elin før, så er det meg. Jeg troppet opp på en hyggelig kafé på det nyoppussede Paléet etter skolen en dag i forrige uke, og møtte en smilende Elin. Kvelden i forveien hadde jeg sendt henne oversikt over mitt forbruk for de seks siste månedene. Etter smilet hennes å dømme, tenkte jeg at det ikke var så verst. Der tok jeg grundig feil. Da jeg fikk vite hvor mye penger jeg bruker i gjennomsnitt hver måned, fikk jeg lyst til å løpe bak disken og hente en skje så jeg kunne begynne å grave et hull i bakken. Jeg ble skikkelig flau, og tankene begynte å spinne. Går jeg rundt i svime og kaster penger rundt meg? Hva har jeg brukt alle disse pengene på? Det går jo ikke an!

For å være helt ærlig, var møtet med Elin en wake up call for meg. Å se hvor mye penger jeg bruker i året bare på vann er jo helt latterlig. For ikke å snakke om smoothier og salater jeg er for lat til å lage selv.

Nå som jeg er blitt student og har kjøpt meg leilighet, har jeg veldig lyst til å være mer bevisst og fornuftig når det kommer til pengebruk. Det betyr ikke at jeg skal ha et kjedelig liv, og jeg vil fortsette å gjøre de tingene som gir meg glede. Bruke penger på ferier, kjøpe sushi av og til når jeg vil kose meg og spare til en dyr veske som jeg ønsker meg. Det jeg ikke vil ha noe mer av, er disse «strøutgiftene». Vannflaske her og vannflaske der, smoothie hver dag på vei til skolen, taxi når jeg egentlig kunne tatt buss og så videre. Alle de små unødvendige tingene som plutselig utgjør det veldig mye penger enn man tror.

Her er noen av tipsene Elin ga meg personlig, kanskje noen av dere kan få bruk for dem også?

♥ Ta opp fullt studielån selv om du ikke trenger pengene. Lånet er rentefritt mens du studerer. Hvis du ikke trenger pengene, kan du sette dem inn på en høyrentekonto og få rente (skikkelig fornøyd med at jeg allerede gjort dette på forhånd, hehe. Jeg søkte om fullt stipend og lån, og betaler ekstra ned på boliglånet mitt hver gang det kommer inn penger fra Lånekassen). ♥ Som student kan du tjene inntil 4000 kroner per arbeidsgiver per år, på såkalte skattefrie småjobber som for eksempel å vaske huset til noen eller sitte barnevakt. Forutsetningen er at oppgavene du får betalt for utføres innenfor hjemmet, sjekk for eksempel ut småjobber på Finn.no hvis du ikke kjenner noen som trenger hjelp (hadde jeg ikke kunnet leve på bloggen hadde jeg definitivt sett nærmere på dette, skattefrie kroner er jo gull for en student!)♥ Tenk over hvilken bosituasjon som lønner seg for deg. Kanskje du kan spare et par tusen på å bosette deg utenfor bykjernen? Eller er du av typen som ofte drar ut og aldri rekker siste bussen hjem? Da lønner det seg kanskje plutselig å bo litt mer sentralt. Det kan også være smart å bytte bolig i studieåret, da leieprisene oftest er høyest ved studiestart.♥ Overvinn budsjettskrekken! Det er umulig å ha orden på privatøkonomien uten å ha en oversikt over hva som går inn og ut av kontoen. (Jeg får nå hjelp av Elin til å lage et budsjett, veldig spent på hvordan det kommer til å se ut. Og ikke minst om jeg klarer å følge det) ♥ Matpakke. Høres kjipt ut, men du kan spare 20.000-30.000 kroner i året, hvis du er en smoothie- og salatbar-nyter slik som meg. (Mitt beste matpakketips er å steke kyllingstrimler i pesto, kutte opp deilig og frisk salat, og koke litt grov pasta til. Og gjør det kvelden før, så klart. Såå deilig å ha med seg på skolen!)♥ Lag felles middag med medstudenter/venner/familie/roomies. Økonomisk og veldig koselig!♥ Spar BSU!! 

Hvis dere ønsker å lese flere økonomitips som kan hjelpe dere som er studenter, gå inn her.


Har dere hørt om Nordea Student? Nordea har flere fordeler for bankkunder som er student, blant annet er det ingen årspris eller gebyr på å ha bankkort og konto. Det er heller ingen kostnader for å bruke mobilbank og SMS-tjenester. Les mer om Nordea Student her hvis du er interessert 🙂 

Å være student i Norge, er ikke spesielt luksus for tiden. I hvertfall hvis man ikke har en ekstrajobb ved siden av, noe som kanskje går utover studiene i tillegg. Mindre støtte, høyere priser. Se grafen over, hvor mye for eksempel kaffe- og leiepriser har steget siden 2004. Men studielånet – nei, det har ikke steget nevneverdig.

Det syns ikke Nordea noe om, og nå har de en konkurranse gående hvor du som student kan vinne en ekstra måned med studiestøtte. Hvor fantastisk er ikke det? Å rett og slett 7 338 kroner ekstra rett inn på konto. Jeg håper virkelig det er noen skikkelig hardtarbeidende nudler-og-knekkebrød-studenter som vinner studiestøtte, for det fortjener dere.

SLIK DELTAR DU:

1. Gå inn på denne linken, og bla deg litt ned til du ser boksen hvor det står «Vinn 7 338,-«. Trykk på «delta». 2. Da kommer du til et bilde Nordea har lagt ut på FB.3. Lik bildet.4. Del ditt beste tips for en bedre studentøkonomi i kommentarfeltet.

Enklere blir det ikke! Ønsker alle flinke studenter lykke til i konkurransen 🙂

 

13 Comments

 • Reply Tiril 22. september 2014 at 14:34

  Mitt beste tips til å få en bedre studentøkonomi er:

  1. Lag matbudsjett

  2. Disponer penger på forskjellige kontoer

  3. Regn deg frem til hvor mye du skal bruke på mat og andre hverdagslige utgifter i uka

  4. Overfør til brukskontoen for eksempel hver mandag

  Dette gjør det lettere å ikke sprenge matbudsjettet den første uka i måneden. Har man kommet til lørdag og fortsatt har mye igjen kan man for eksempel unne seg en lunsj på kafé 🙂 Enkelt men lurt!

 • Reply Ida Wulff 22. september 2014 at 15:03

  Tiril: hei! 🙂 gode tips, men les i teksten hvordan du deltar i konkurransen. Du skal nemlig ikke dele tipsene her i kommentarfeltet.

 • Reply Ingvild 22. september 2014 at 17:20

  Ta opp mer lån enn nødvendig…? Det går litt i mot alle andre råd fra økonomirådgivere som har vært tidligere… Et studielån kan faktisk ødelegge for fremtidige boliglån eksempelvis.

  Ikke alle som klarer å ikke bruke pengene, selv om man egentlig ikke har bruk for dem.

 • Reply May-Lene i Edinburgh 22. september 2014 at 19:20

  For en super konkurranse, jeg har deltatt! Og takk for fornuftige tips 🙂

 • Reply Sofie 22. september 2014 at 19:44

  At folk er så dumme at de kaster bort penger på smoothie og smådrit som de ikke får med seg en gang, gjør egentlig verden bedre for meg. Så keep it up.

 • Reply Ida Wulff 22. september 2014 at 20:50

  Ingvild: du vrir på det som står. Ikke hvilket som helst LÅN – studielån. Det er det billigste lånet du kan ha. Og voksne mennesker må da takke seg selv hvis de ikke klarer å styre seg fra å bruke det på tull.

 • Reply Therese 22. september 2014 at 22:02

  Tjener ikke du for mye i året til å ha studielån???

 • Reply Ida Wulff 22. september 2014 at 22:37

  Therese: jeg tjener for mye for å få stipend, alle kan få studielån. Jeg må bare betale tilbake alt 🙂

 • Reply Ingvild 22. september 2014 at 23:52

  Spar på alle kvitteringer! Da ser du fort hva som var nødvendig og hva som ikke var så nødvendig å kjøpe. I tillegg gir det oversikt over hvor mye penger som blir brukt på blant annet mat!

 • Reply Henriette 23. september 2014 at 15:14

  Ikke bruk opp alle pengene fra august og januar, fordel de utover året, mye mer penger å bruke hver måned.

 • Reply Line 24. september 2014 at 18:39

  Gå sammen med de man bor med, og lag middag en dag hver. spare tid og penger og slipper å tenke på middag hver dag:)

 • Reply fashionbyelin.se 26. september 2014 at 13:29

  Härliga bilder!! 🙂

 • Reply Elin Margrethe 27. september 2014 at 02:39

  Jeg også heter ELIN REITAN!!!

 • Leave a Reply