Lappen og bil

Q&A – BILLAPPEN

7. oktober 2014

For ordens skyld: jeg har hatt et samarbeid med bidragsyter i dette innlegget

Det har ikke sunket helt inn at jeg har fått lappen enda. Nå og da spør mamma og pappa om ikke jeg vil låne bilen og kjøre meg en tur, og da blir jeg helt stiv av skrekk og bare; HÆ, men jeg kan jo ikke kjøre bil??!! Ikke alene??? Men jeg kan jo det. Det er faktisk lite som er mer befriende enn å sette seg i bilen og bare kjøre, med fin musikk og synge av full hals helt alene. 

Som dere garantert har fått det med dere, fikk jeg sponset intensivkurs av Sande Trafikkskole som hadde lest på bloggen at jeg hadde så lyst å ta automatlappen. Jeg sendte alle spørsmålene deres videre til dem, og de har hjulpet meg med en del av svarene. For jeg har jo bare tatt lappen én gang og er ikke noen ekspert. Håper svarene kan være til hjelp for noen ♥

Hvordan kommer man egentlig i gang med kjøretimer? Jeg har ekstrem telefonangst, og bare tanken på å skulle ringe en kjøreskole for å bestille time gjør meg gæærn, haha! Hva skal man liksom si?? «Hei, kan jeg starte med kjøretimer»? Er det virkelig så enkelt?Svar fra Ida: Ja, så enkelt er det virkelig 🙂 Telefonskrekk er ingen spøk, det er ubehagelig når den melder seg. For å gjøre det enda enklere, så kan du kanskje starte med å sende en mail eller SMS?Svar fra Siv hos Sande Trafikkskole: Vi er tilgjengelig på Facebook, mail og SMS i tillegg til telefon. Hvis du syns det er skummelt å ringe velger du bare et av de andre alternativene. Det aller viktigste er å bestemme seg for at NÅ setter jeg i gang. Det er mange som er usikre på hva de skal si og spørre om når de tar kontakt første gang, men det er akkurat derfor jeg sitter på kontoret. Jeg kan veilede, hjelpe og tipse 🙂 

Hva mente du egentlig med at du tok lappen på en uke?Svar fra Ida: med det mente jeg at jeg gjorde alt det obligatoriske på en uke, i tillegg til å ha kjøretimer den uken. Utenom den uken har jeg selvfølgelig øvelseskjørt, og hatt et par kjøretimer, men etter den uken er du på papiret klar for å ta lappen.Svar fra Siv hos Sande Trafikkskole:  Intensivkurs er én måte å ta lappen på. Et slikt kurs passer best for de som har kjørt en del fra før, slik at de har godt grunnlag når de starter. Kurset er lagt opp med 10 kjøretimer, og all den obligatoriske opplæringen. Man starter på en mandag og er ferdig kjørt på fredag. Oppkjøringen kommer normalt uken etter. 

Kjørte du opp i Tønsberg? Hva het sensoren din? Jeg skal kjøre opp i Tønsberg snart og lurer sånn på hvordan sensorene er!!Svar fra Ida: ja, jeg kjørte opp i Tønsberg. Sensoren min het Jarle. Han er en trønder i 50-årene, så har du noe å kjenne han igjen på hvis du får samme. Han spurte meg verken om jeg vllle ha på radio eller prate, noe man alltid hører at man blir spurt om. Han skravet i vei fra første sekund, for å få meg til å glemme at jeg hadde oppkjøring. Veldig snill mann, var heldig med han. 

Hvor mye kostet det i alt å ta lappen? Svar fra Ida: intensivkurset koster 19.990,-, teoriprøven koster 540, selve oppkjøringen koster 950 og utstedelse av førerkort koster 250. Så totalpris blir 21.730 kroner. Hvis du trenger flere kjøretimer, kommer jo det også i tillegg. For ordens skyld: jeg hadde jo et samarbeid med Sande Trafikkskole, så jeg fikk intensivkurset gratis av dem hvilket betyr at jeg betaler 10.000 kroner i skatt for det.  

Hvordan var første kjøretur helt alene? Svar fra Ida: Fantastisk! Bestemte meg for å invitere meg selv på en kopp te hos Maria, og kjørte opp til henne sent på kvelden. Storkoste meg både på turen til og fra, kanskje fordi det var få andre trafikanter ute! Haha.  

Kan du fortelle grundig litt om kartkjøring? Hva må du gjøre, kjørte du alene, var det vanskelig? Og gjerne om sikkerhetskurs på vei og bane også 🙂Svar fra Ida: vet ikke om det gjøres likt på alle kjøreskoler, men vi var to elever i bilen under kartkjøring og sikkerhetskurs. Syns kartkjøring var enklere enn forventet, eleven som satt i baksetet skulle lese kart og gi instrukser. Vi rotet oss bort en del, men det gjør jo ingenting. Vi prøvde også å kjøre selvstendig etter GPS i bilen, det likte jeg bedre. Sikkerhetskurs på bane var kjempegøy, og ingenting å grue seg for. Vi hadde litt teori, før vi kjørte på en oljet veibane, hvor vi fikk inntrykk av bremselengde samt at vi måtte styre unna «elger» og «mennesker». Tror jeg drepte et par pappfigurer den dagen! Har skrevet et eget innlegg om det her

Skal du kjøpe deg egen bil forresten?Svar fra Ida: hadde egentlig ikke planer om det, men dagen etter at jeg bestod fikk jeg VELDIG lyst på bil. Men jeg må roe meg litt ned og finne ut hva jeg skal først. Hvis jeg blir boende i Tønsberg kjøper jeg nok en bil, men hvis jeg flytter inn til Oslo etter jul for å bo nærmere skolen, så kjøper jeg ikke bil.

Lærte du å kjøre bil først eller gikk du rett på kjøretimer?Svar fra Ida: jeg tok trafikalt grunnkurs og begynte å øvelseskjøre da jeg var 16. Men jeg var ikke spesielt flink og syns det var pyton å skulle øvelseskjøre, så det dabbet helt av og jeg begynte ikke å øvelseskjøre før jeg fikk mail av Sande Trafikkskole, takk og lov for at de sparket meg i rumpa. For å ta et intensivkurs skal man ha kjørt en god del, men jeg var nesten helt blank. Husker godt den dagen kjørelærer Eirik kom og hentet meg for første gang, og vi skulle kjøre en tur for å kartlegge hvordan jeg lå an. Tror ikke han ble så veldig imponert, jeg kjørte dritsakte og kastet meg nærmest ut i veikanten hver gang det kom en trailer eller buss i motsatt kjøreretning. Gangen etter lurte han på hvor det hadde blitt av Ida han hadde kjørt med forrige gang, for da hadde jeg virkelig forberedt meg mentalt og bestemt meg for å bare være trygg. Så! Svaret er vel at jeg neeesten gikk rett på kjøretimer. 

Kan man bytte lærer hvis man ikke liker sin kjørelærer?Svar fra Siv hos Sande Trafikkskole: Ja, selvfølgelig. Er man ikke fornøyd; si i fra. Syns man det er flaut å si det til trafikklæreren, så si det heller til kontorpersonalet. Dette ordnes smidig slik at det ikke blir kleint for eleven.  Svar fra Ida: Jeg må bare få lov å skryte av Eirik her. Jeg har jo ingen kjørelærer å sammenligne med, men jeg er sikker på at han er Norges triveligste kjørelærer. Vi hadde det så gøy i bilen, og timene fløy så fort. Følte meg alltid trygg, og var ikke redd for å gjøre feil. Etter kommentarfeltet å dømme så er det flere av dere som har vært fornøyd med Eirik også, så han må jeg bare anbefale videre til absolutt alle. 

Hvorfor tok du automatlappen i stedet for manuell?Svar fra Ida: for å være helt ærlig, fordi det er enklere og jeg gadd ikke lære meg manuell. Jeg kommer aldri til å gidde å kjøre med manuelt gir uansett, og jeg tror ikke det kommer til å bli noen hindring heller. Kan ikke huske sist jeg satt i en bil med manuelt gir.. 

Har du noen motivasjonstips for oss som er redd for å begynne? Selv avventer jeg å begynne og øvelseskjøre fordi jeg er så redd for at noe skal skje, at jeg skader bilen eller andre mennesker. Det er jo et så stort kjøretøy, jeg er så redd for å ikke ha kontroll nok!Svar fra Siv hos Sande Trafikkskole: Er man redd og synes det er vanskelig å komme i gang, kan det være lurt å bestille en time på en kjøreskole, gjerne med mor/far i baksetet. En super måte for ledsager å se hvordan man kan legge opp øvelseskjøringen på og en fin måte å få en positiv førstegangsopplevelse for eleven på. Et samarbeid mellom hjemmet og trafikkskolen gir billigere førerkort og trygge elever.  Svar fra Ida: som sagt så var jeg livredd første gangen jeg kjørte, men jeg merket fort at det er jeg som har kontroll. Bilen gjør det du sier at den skal gjøre. Og ellers syns jeg tipset til Siv var bra 🙂  

Hvis du skulle få lyst på lappen med manuelt gir senere, hva må du gjennom på nytt da?Svar fra Siv hos Sande Trafikkskole: Ny oppkjøring, enkelt og greit. Ingen ny opplæring eller kjøretimer, kun en oppkjøring 🙂  

Kan du forklare steg for steg hva du må gjennom for å få lappen?Svar fra Siv hos Sande Trafikkskole: All opplæring starter med et trafikalt grunnkurs. Når du har gjennomført og fått beviset ditt har du lov til å øvelseskjøre privat og på trafikkskole. Så starter man opp med kjøretimer og øvelseskjøring hjemme. Av det obligatoriske du må gjennom er det 2 stk veiledningstimer, sikkerhetskurs på bane, sikkerhetskurs på vei og til slutt kommer oppkjøring. Teorien kan man ta tidligst 6 mnd før man fyller 18 år.

Hvilket kontrollspørsmål fikk du på oppkjøringen?Svar fra Ida: huff, da var jeg stresset! Jeg fikk kontrollspørsmålet FØR kjøreturen, så jeg var jo et vrak. Men jeg fikk heldigvis to veldig enkle spørsmål. Først måtte jeg kontrollere at nødsignallyset virket, og så måtte jeg forklare i hvilke tilfeller jeg ville brukt det. Alle kontrollspørsmål som er mulig å få på oppkjøringen, finnes her. Det er ikke helt krise om du ikke klarer å svare, men jeg ville pugget litt på alle de spørsmålene. 

Jeg lurer på hvor mange kjøretimer man MÅ ha?Svar fra Siv hos Sande Trafikkskole: Ingen 🙂 Det er ingen krav til antall kjøretimer. Men det er samtidig viktig å si at en kjøreskole ikke kan kjøre deg rett på det obligatoriske uten å ha sjekket at du ligger på riktig ferdighetsnivå.  

Hva følte du var viktigst å passe på på oppkjøringen? Hva legger sensor mest vekt på liksom? Svar fra Ida: Sensor legger vekt på helheten. Man kan gjøre noen dumme feil uten at du stryker av den grunn, hvis sensor ser at du egentlig kan.  

Kan du dele dine aller beste tips for selve oppkjøringen:Svar fra Ida: JA! Vis tydelig at du tar hensyn til myke trafikanter. Alt er viktig, men det er VIRKELIG det viktigste. Se i blindsonen når du svinger inn på en vei og når du kjører ut av rundkjøringer, du vet aldri når det kommer en tulling på sykkel eller moped i kjempegøy fart. Jeg valgte også å bemerke mine egne feil underveis. Jeg gjorde noen ganske dumme feil, og ville være sikker på at sensor fikk med seg at jeg vanligvis ikke gjør så dumme ting. Men ikke bli hysterisk og skrik ut, forklar på en rolig måte at «jeg vet at jeg glemte å blinke meg ut der». Hvis du ikke vil kommentere dine egne feil underveis, gjør det for guds skyld når sensor etter kjøreturen spør deg hvordan du syns det gikk. Jeg har hørt om tilfeller hvor det har vippet fra stryk til bestått. 

Hvor mye kostet lappen for deg? Svar fra Ida: nå betaler jeg jo ikke alt selv, men alt i alt har jeg betalt 11.700,-.  

Har du noen tips til å lese til teoriprøven?Svar fra Ida: Det har jeg skrevet et eget innelgg om her

Daaaa tror jeg at Siv og jeg har fått svart på nesten alle spørsmålene dere hadde! Virker som det er veldig mange av mine lesere som snart skal ta lappen, så da er det jo gøy å skrive litt om det. Jeg var i hverfall helt desperat etter å lese om andres erfaringer, selv om det ikke var så lurt å sitte i forumer og lese om oppkjøringer gone bad, kvelden før jeg skulle kjøre opp! 

Jeg er så utrolig takknemlig for at Sande Trafikkskole huket tak i meg og ga meg det sparket i rumpa jeg trengte for å få tatt lappen. Maken til flinke og snille mennesker skal du lete lenge etter, tenk at de har lært meg å kjøre bil. Fått meg til å ta lappen. Sande Trafikkskole har avdeling både i Sande og Holdemstrand med egne kontorer, og kjører opplæring  Sande, Hof, Holmestrand, Horte, Re og Revetal. Så hvis du bor noen av disse stedene,  du velge Sand Trafikkskole. Og det mener jeg med hele mitt hjerte, selv om jeg hadde et samarbeid med dem. 

Tror det sier sitt at de låner ut sin nye Audi A1 gratis i 2-4 dager til elever som har bestått førerprøven sin, samme dag som de har bestått. Flinke lærere = flinke elever, tillit begge veier. De 5 trafikklærerne hos Sande Trafikkskole er håndplukket, og de aller aller beste lærerne. 

ÅÅÅÅÅÅÅ, jeg har lappen ♥ Masse masse masse lykke til, til alle dere som skal ta lappen! 

Det obligatoriske «bestått»-bildet. Til mitt forsvar hadde jeg nettopp grått enorme mengder med snørr og tårer – og ja, så var det tøflene da….

23 Comments

 • Reply Gutt 7. oktober 2014 at 13:35

  Ida du er sykt treig!! Hvorfor kommer ikke londonguiden?

 • Reply Ingvild 7. oktober 2014 at 14:49

  Skjønner ikke at du ikke vil lære manuelt? Det er jo så enkelt! Også har man jo mange flere valgmuligheter når det kommer til bil! 🙂 Joda, automat er behagelig – og særlig i bykjøring! Men det er så mye mer gøy med manuelt ;)))

 • Reply Ida Wulff 7. oktober 2014 at 16:24

  Gutt: kommer nok ikke på 100 år, sorryy

 • Reply Madelen 7. oktober 2014 at 22:09

  Så bra innlegg! Jeg vurderer veldig å ta lappen, så dette var til stor hjelp. Da jeg bodde i Oslo så jeg ikke vitsen med lappen, så her skal jeg ta den! Det var hvertfall planen… Er livredd bakkene her i Ålesund, så utsetter og utsetter.. 2015 it is 😉 ha en fin kveld 🙂

 • Reply Elise 7. oktober 2014 at 22:15

  Herregud. Nå forstår jeg at det faktisk er skremmende nær 4 år siden jeg tok lappen. Husker alle på skolen snakket om kjøretimer, oppkjøringer og teoriprøver. Og det er jo som alt annet – man krisemaksimerer så vanvittig. På tross av at jeg mislikte min kjørelærer og var dritredd for å kjøre bil så gikk det faktisk veldig bra. Og i ettertid så glemmer man alt det kjipe man har «vært gjennom» på veien.

 • Reply Anonym 7. oktober 2014 at 22:49

  kan du ha «bil/kjøre»-paraplyer? 😀

 • Reply Maria 8. oktober 2014 at 08:21

  Takk! Dette var nyttig 😀

 • Reply Camilla 8. oktober 2014 at 13:08

  Gratulerer med lappen 😀

  Jeg tok lappen i Spania og min første kjøretime(har aldri øvelseskjørt, så var min første gang bak rattet)var på motorveien i 120 km/t!! Trodde virkelig min siste time var kommet..

 • Reply Tamsin 8. oktober 2014 at 14:49

  Gratulerer med lappen :)!

  ..Siden det er halloween snart så har jeg nettopp laget min første halloween youtube video, kanskje det er noe for deg å ta inspirasjon fra om du eller leserne dine skal feire?:D

  https://m.youtube.com/watch?v=xi2jqKOkVys&list=UUm0LDjh80CSTdKYlyh4O2EA

  Gjerne sjekk ut bloggen min også 🙂 xx

 • Reply :) 8. oktober 2014 at 16:37

  Ida, kan du være så snill å publisere videoen hvor du lager donut igjen? 🙂 🙂 🙂

 • Reply Connie 8. oktober 2014 at 19:06

  Gratulerer med lappen! Og så må du jo ikke glemme å takke dine foreldre som betalte deler av lappen for deg da, heldige deg 🙂 Synest dine foreldre virker så snille 🙂

 • Reply Andrea 8. oktober 2014 at 20:49

  Måtte du ta trafikalt grunnkurs på nytt før du kunne begynne med kjøretimer og slikt? Jeg tok det når jeg var 16 fordi jeg ville ha moped, men kom aldri så langt, og nu er jeg sjukt engstelig for å ta billappen. Føler det er småkleint å komme på trafikalt grunnkurs som 24-åring 😉

 • Reply Ida 8. oktober 2014 at 21:10

  Litt out of topic, men hvor er det nydelige sengesettet fra? synes det ser ut som missoni, har du eventulet en link? Å gratulerer så masse med lappen 🙂

 • Reply Lise 9. oktober 2014 at 11:03

  Hei Ida! Har et spørsmål som ikke har sammenheng med lappen men jeg lurer på angående de «freebra lappene» eller hva jeg skal kalle det som du skrev om for en stund tilbake, funker de? Eller var det pengesløs :-)?

 • Reply victoria 9. oktober 2014 at 18:26

  tror du har litt andre bekjentskaper en de aller fleste, jeg kjenner fler med som har biler med manuellt gir enn de med automat.. er kjipt om det er et nødstilfelle og man trenger å låne en bil også er det kun bil med manuellt gir tilgjengelig

 • Reply Linn 9. oktober 2014 at 21:22

  Gratulerer med lappen!

  Skal snart ta lappen selv. Jeg har bare langkjøring og oppkjøring igjen, så dette innlegget passet perfekt akkurat nå. Det er fint å lese litt om andre sine erfaringer rundt det 🙂

 • Reply Ida Wulff 9. oktober 2014 at 23:46

  Lise: hvis du tenker på teipen som skal holde puppene oppe, så var de gull 🙂 Kommer sikkert litt an på hvilke du kjøper, men

 • Reply Ida Wulff 9. oktober 2014 at 23:46

  Ida: ja, det er fra Missoni 🙂 Kjøpte det hos Milla Boutique på Aker Brygge! Du kan se om de har det i nettbutikken og: millaboutique.no

 • Reply Ida Wulff 9. oktober 2014 at 23:47

  Andrea: tror det holder at du har tatt trafikalt grunnkurs tidligere! 🙂 Du trenger nok ikke gjøre det igjen.

 • Reply Ida Wulff 9. oktober 2014 at 23:48

  :): den har jeg ikke lengre, beklager!

 • Reply :) 10. oktober 2014 at 11:10

  Kan jeg spørre om det blir laget en ny i nærmeste fremtid? 😉

 • Reply Daniel 10. oktober 2014 at 11:49

  tnx is a very nice post 🙂

 • Reply Anette 10. oktober 2014 at 22:53

  Gratulerer!! Takk! Det trenger jeg. Skal ha oppkjøring om ikke så veldig lenge.. 🙂

 • Leave a Reply