Uncategorized

LA MEG TA DEG MED TIL KARL JOHAN

22. oktober 2014

God morgen! 🙂 

Jeg kommer til å slutte å beklage meg for mye skole og lite blogging hver gang det har vært tilfelle. Det er bare kjedelig å lese, og det føles pinlig å skrive når det blir tiende gang på rad. 

Story of my life. Desperat etter kaffe og hoven som en klump som et resultat av den forferdelige kjærlighetssorgen etter dyna. I skrivende øyeblikk sitter jeg på toget og skuler stygt på sidemann, passer på at han ikke ser hva jeg skriver på Mac’en. Så hvis du ser dette, finn på noe annet!! 

Hver eneste dag – hvertfall de dagene hvor jeg har forelesning, har jeg gått via Karl Johan for å komme til skolen. Oslos, kanskje Norges jævligste gate. La meg ta deg med på en tur opp Mister Karl Johan, fra plata til Bik Bok, hvor jeg heldigvis kan svinge inn på en sidegate og slippe unna. 

Jeg går skrått nedover plata. Hvis plata er det stedet jeg tror, den store trappa utenfor Oslo S. Innbiller meg at jeg sparer flere minutter på å gå på skrå. Løper over gangfeltet på rødt. Et par følger etter meg, innser at det er håpløst å stå der og henge, når den nådeløse trikken ikke engang er å se. Utenfor Peppes står det noen i et telt og selger ringeminutter til utlandet. Kunne de truffet målgruppen sin bedre? Å begi seg ut på Karl Johan er som å være i utlandet – bare ikke på den positive måten. Man skal ikke særlig langt opp i gata før DUEMANNEN lager et fyrverkei av en bakteriebombe ved å rulle seg i brødsmuler og rope på alle fuglene i hele verden. Duene kommer flyvende fra alle kanter, og jeg holder pusten for å ikke bli smittet av en duesykdom. Jeg sender duemannen et mindre hyggelig blikk også, mens jeg tenker at det gjør meg til et utrolig dårlig menneske. 

Å gå fort i Karl Johan er en utfordring. Men jeg vil jo gjerne komme fram til forelesningssalen så fort som mulig, sånn at jeg kan få en ålreit plass blant de to hundre andre som også vil ha en ålreit plass. Takk og lov for at folk har forskjellig oppfatning av hva som er en ålreit plass, for i Karl Johan går det sakte. Mange rusler. Sakker ned når du går rett bak dem. Mange går på kryss. Tvers. Rundt. Tilbake. Tanken på en ropert har slått meg noen ganger. Unna vei, her kommer jeg. 

Har dere sett TV-programmet Karl Johan? Jeg har bare zappet forbi, for jeg ser for sjeldent på TV til å se på sånt. Men dette TV-teamet hører jo til i Karl Johan, og det hender ofte at jeg må gå omveier for å ikke havne i bakgrunnen på det dumme programmet. Der står de og tuller med parykker og grimaser, som om det er alt. Akkurat nå er «alt» å komme seg levende ut av Karl Johan. Uten duesykdommer og uten å ha blitt ufrivllig statist i et TV-program som gjør narr av folk i Karl Johan. 

Nesten framme nå. Munketiggeren med det gigantiske trekorset rundt halsen kikker som vanlig dømmende på de som går forbi. Jeg skjønner ham godt, han må se utrolig mye rart. Jeg hører en kvinne rope «ALLE sier nei til meg». Hun er =Oslo-selger, og jeg har kjøpt blader av henne flere ganger. Jeg tror ikke noe på at alle sier nei, og jeg føler ikke at det er min plikt å kjøpe det samme magasinet to ganger. En ung sigøyner rister koppen sin opp i ansiktet mitt og sier «beautiful». Jeg vet at jeg ikke ser ut, og jeg vet at jeg aldri kommer til å legge noe i koppen hennes. Jeg stenger dem ute alle sammen, og det skremmer meg hvor lett det er. Når jeg svinger inn til venstre ved Bik Bok, har jeg allerede glemt de triste skjebnene som møtte meg på veien opp, de som står der ute og fryser mens jeg sitter på en forelesning som koster 264 kroner. Jeg skammer meg ikke heller. Blir ikke trist. Men det er vel bare det Karl Johan gjør med meg. 

Toget er framme, nå skal jeg ut på Karl Johan. Mens jeg går der skal jeg pønske ut en annen vei, som jeg kan gå fra nå av.

Dette var altså ikke ment som et klageinnlegg, bare noen enkle observasjoner. Ha en fin dag, alle sammen! 🙂 

54 Comments

 • Reply Anonym 22. oktober 2014 at 10:53

  Du er utrolig flink til å skrive!! hadde vært gøy med et innlegg om hvordan man kan forbedre seg på å skrive tekster som dette eller andre drøftende teksten 🙂

 • Reply Ida 22. oktober 2014 at 11:16

  Hvorfor går du ikke av toget på Nationaltheatret og går Karl Johan evt Stortingsgata/prinsensgate nedover i stedet? Er litt lengere, men tror du omtrent sparer inn det ved å sitte to minutter kortere på toget. Er en mye hyggeligere rute også slipper du nederste del av Karl Johan. Går også å ta flere av bussene fra National så er du jo omtrent på skolen 🙂

 • Reply Camilla lea 22. oktober 2014 at 11:20

  Jeg går akkurat samme ruta til skolen, går helsehøgskolen, men har funnet ut at det er roligere å gå opp prinsens gate 🙂

 • Reply Karoline 22. oktober 2014 at 11:25

  AMEN!

  Jeg går AKKURAT samme vei, hveer eneste dag. Jeg har seriøst ikke et lite punkt å komme med, du har fått med deg akkurat alt det utrolig irriterende og fasinerende som skjer på den delen av denne gata. Du er så fantastisk flink til å skrive! Skriv en bok jente!

  P.S når jeg er ferdig på skolen 14.30 og skal gå opp til Stortinget for å ta banen hjem (av en eller annen merkelig grunn føler jeg at det da er kortere å gå til Stortinget), er det verre når det gjelder tv programmet. Må seriøst vente og miste t baner for å ikke bli fanga og deretter driti ut…

 • Reply Ida Wulff 22. oktober 2014 at 12:14

  Karoline: kanskje vi går i samme klasse? 🙂 Hehe, tusen takk! Og lykke til med å unngå TV-teamet.

 • Reply Thea 22. oktober 2014 at 12:45

  Du er utrolig flink til å skrive!

 • Reply Kristin 22. oktober 2014 at 12:57

  Du beskriver akkurat hvordan det er å gå opp/ned Karl Johan! Spot on! Men jeg er den som noen ganger blir så irritert på de idiotene som ikke passer seg en gang, så jeg skumper albuen hardt i dem (jeg er ganske sterk, så jeg får ikke vondt en gang ^^). Just to make a point, egentlig 😛

 • Reply May-Lene i Edinburgh 22. oktober 2014 at 13:04

  Du skriver så utrolig bra! Jeg kjøper definitivt boka di, hvis du en dag bestemmer deg for å skrive en! I mellomtiden sier jeg ja takk til flere sånne innlegg 😉

 • Reply Ida Wulff 22. oktober 2014 at 13:48

  Thea: å, tusen takk <3

 • Reply Armonia 22. oktober 2014 at 14:14

  Jeg gikk der så mye før at til slutt så fikk jeg totalt overdose, og emigrerte ut av søppelbyen. Aldri angra. Hvis jeg mot formodning har et ærend i Tjall Johans gate eller der omkring, later jeg som om jeg er en dampveivalser som rolig, men effektivt, går rett på samma hva jeg støter på. Ingen andre tar hensyn til lille meg, så da må jeg også være tøff. Oslo_er_ikke_lenger_som_Oslo_var. Har slått opp, jeg. Lykke til med ny rute!

 • Reply Christina 22. oktober 2014 at 14:23

  Du er så flink til å skrive! Levde meg gjennom hele ruta mens jeg leste! Går du på Markedshøyskolen? I såfall hvilken linje?

  Lykke til videre på skolen 🙂

 • Reply Ida Wulff 22. oktober 2014 at 15:03

  Christina: tusen takk 🙂 ja , jeg går markedsføring..

 • Reply Anonym 22. oktober 2014 at 15:10

  bra innlegg!

 • Reply Mari Elise 22. oktober 2014 at 15:31

  Sport om! Går aldri opp Karl Johan med mindre jeg MÅ! Hvorfor går du ikke bare inn en gate før Karl Johan og opp derfra? (Prinsens gate?) inn ved shangri la der. Er jo mye mindre folk der 🙂

 • Reply Vilde 22. oktober 2014 at 16:13

  Haha, du er så morsom. Jeg bor i Oslo, men unngår Karl Johan så mye jeg kan 🙂

 • Reply Anine 22. oktober 2014 at 16:36

  Haha, så utrolig bra skrevet! Fra tiden du bodde i byen: vet du om noen takeaway-steder med kinesisk/asiatisk mat du kan anbefale? 🙂

 • Reply Ingvild :) 22. oktober 2014 at 16:36

  Du har en utrolig fengslende måte å skrive på, det føles som om jeg ER der du skriver om.. Håper det vil komme ut en bok fra deg en eller annen gang, du har så utrolig mange flotte og observante betraktninger!

  Liker så godt sånne type innlegg! Lykke til med å unngå alt maset!

  PS: Kan du skrive et innlegg om alle de SINNSYKT IRRITERENDE folka som alltid skal selge eller promotere et eller annet dritt eller gi en sååå bra deal at før du vet ordet av det så forsvant sjela i tillegg???

 • Reply Kristine 22. oktober 2014 at 16:45

  plata finnes ikke lengre 🙂 den ble fjernet når de bygget den nye tunnellen og overgangen til operaen! 🙂

 • Reply Anette 22. oktober 2014 at 17:47

  Som om jeg skulle skrevet det selv. Det er spesielt ille de dagene ALLE Oslos frivillige organiasjoner har bestemt seg for å sende ut gateambassadørene sine og han sinte mannen fra Aftenposten nærmest kaster aviser etter folk. Enig med flere over her, takke meg til Prinsens gate som alternativ rute! 🙂

 • Reply Ida Wulff 22. oktober 2014 at 17:56

  Anette: åh, ja.. De glemte jeg helt å nevne.

 • Reply Ida Wulff 22. oktober 2014 at 17:56

  Ingvild :): ååå tusen takk, det var snilt sagt <3

 • Reply Ann-H 22. oktober 2014 at 18:03

  Det er på prikken likt sånn jeg opplever å gå til skolen, så regner med vi går på samme skole. Markedshøyskolen?:) gidder ikke gå en omvei, tar bare i øreproppene og later som jeg har så høyt på at jeg virkelig ikke hører hva NOEN sier. Haha:) funker sånn passe!:)

 • Reply LH 22. oktober 2014 at 19:07

  Ida, når du er ferdig med å studere, syns jeg du skal bruke all din energi, på å skrive ferdig denne boken du har snakket så lenge om 🙂 Du er uten tvil norges beste blogger, når det kommer til tekster som dette!

 • Reply Ida Wulff 22. oktober 2014 at 19:42

  LH: så snilt av deg. Jeg har helt lagt det fra meg, syns det er så vanskelig. Men lyst har jeg!

 • Reply Ida Wulff 22. oktober 2014 at 19:43

  Ann-H: ja, markedshøyskolen 🙂 hehe

 • Reply Lisa 22. oktober 2014 at 20:00

  Du er bare så herlig! Skriver så ufattelig bra og morsomt ☆

 • Reply Charlotte Tunes 22. oktober 2014 at 20:01

  Haha, ler! Du skriver skikkelig morsomt og fengende!! 😀

 • Reply Lisbeth 22. oktober 2014 at 20:42

  Haha du er så flink å skrive! Ler meg ihel!

 • Reply LH 22. oktober 2014 at 22:41

  Herregud så mange komma jeg hadde i den forrige kommentaren min… Måtte bare linke denne saken til deg:

  http://www.side3.no/hva-er-det-verste-du-har-opplevd-pa-offentlig-transport/8499665.html

  Passende artikkel mtp. livssituasjonen din for tiden. 🙂

 • Reply Julie 22. oktober 2014 at 23:52

  Det du beskriver som Plata er ikke Plata. Som en over her finnes ikke plata på samme måte som før lenger, men der det lå, kan vel best beskrives som den plassen til høyre for Øst anehallen.

 • Reply Anne Mari 23. oktober 2014 at 08:58

  kjempebra skrevet! 🙂

 • Reply Anette 23. oktober 2014 at 12:16

  Kan du være så snill og skrive en bok? På forhånd TUSEN TAKK! 🙂

 • Reply Stine 23. oktober 2014 at 13:43

  Fantastisk godt skrevet! Går på MH og tar tog inn til Oslo selv. Det er den største drittveien noensinne!

 • Reply Mariann 23. oktober 2014 at 18:07

  Går på MH selv, og har noen punkter å legge til:

  – japanere som tar bilder av deg mens du prøver å rekke forelesning. Typisk klokken åtte på morningen, når du er usminket.

  – Aftenposten mannen som spør hver eneste dag om jeg vil ha gratis avis. En eller annen dag tar han vel et hint?

  – Drita utlendiger klokka 20.00, som roper etter deg når du er på vei hjem fra bibloteket.

  – til slutt: la oss ikke glemme det ufattelig skjeve fortavet på vei til MH, hvor de aldri blir ferdig å bygge. Har holdt på i ett og et halv år nå. Aner ikke hvor mange ganger jeg har holdt på å faceplante utenfor døra til skolen.

 • Reply em 23. oktober 2014 at 19:59

  du må ikke glemme han med to tær på hver fot som sitter og tegner </3 Går også på CK så har samme skoleveien, er ett SLIT iblant!!

 • Reply Karoline 23. oktober 2014 at 20:32

  I forrige uke skulle jeg fra UiO og opp til kvadraturen, og måtte gå opp Karl Johan fra Universitetsplassen. I det jeg banet meg gjennom gata og alle de hindringene og irritasjonsmomentene som du beskriver her, og svingte inn ved bikbok og gikk forbi Markedshøyskolen tenkte jeg «herregud, stakkars Ida Wulff som må gå her hver dag». Så – dette innlegget har jeg nesten ventet på, haha!

 • Reply K 23. oktober 2014 at 21:08

  Klikker meg inn på bloggen her fordi du skriver på en morsom måte. Det som slår meg er hvor utrolig priviligert du er. Uten å tenke over det selv regner jeg med, for du skriver ofte skamløst om andre mennesker uten et snev av empati. Men på din side, det å være priviligert vil vel si at man har mulighet til å være lykkelig uvitende

 • Reply Elisabeth 24. oktober 2014 at 00:16

  JA! TAKK. Nå lo jeg høyt, bare fordi dette er så sant! Og de butikkene som er så sjukt harry oppover. Helt forferdelige ti minutter fra Oslo S til MH. Itillegg er det oppoverbakke, så blir bare en tap-tap situasjon. Fordi du vil gå fort, men du vil ikke komme på skolen andpusten. Dette er et dilemma hver eneste dag.

 • Reply Ida 24. oktober 2014 at 09:08

  Jeg forstår egentlig ikke hvordan du tør å skrive «sigøyner» og at du ser jævlig ut og at du aldri kommer til å gi henne noe penger. Du har et poeng, du er som nordmenn flest, jeg bare syns det blir så dumt å skrive det, som om de er rotter eller noe. De er folk. De går også rundt og selger magasiner som de narkomane. Det heter romfolk (hvis du har litt respekt til de som ser opp til sånne som deg). Og tro meg – det blir veldig overfladisk og si at du vet du ikke ser ut, for det gjør du jo uansett hvor tidlig det er, uansett om du ikke har dusjet på femti dager.

  Sier ikke dette for å slenge en stygg kommentar, men bare at vi må tenke oss litt om før vi skriver ting. Husk at deres skjebne er forutbestemt, og at det levet de lever som tiggere i Oslo er hundre ganger bedre enn det de lever andre steder i Europa. Det er veldig trist. Ellers håper jeg du har en fin dag! Godt skrevet 🙂

 • Reply Ida Wulff 24. oktober 2014 at 11:46

  Ida: hei, og takk for kommentar. Jeg kommer alltid til å skrive nøyaktig slik jeg snakker og tenker. Noen ganger er det enkelt og politisk ukorrekt, men det bare slik det er på min blogg. Ønsker deg en kjempefin helg! 🙂 og tusen takk.

 • Reply Ida Wulff 24. oktober 2014 at 11:47

  Elisabeth: hehe, ja! Alltid litt småsvett når man er framme.

 • Reply Ida Wulff 24. oktober 2014 at 11:50

  Karoline: hahaha, så morsomt 🙂 takk for omtanken!

 • Reply Nina 24. oktober 2014 at 12:54

  Herregud. Er et utrolig strev å komme seg til skolen. Jeg går av på stortinget, så jeg kan gå nedover til skolen. Er ALLTID noen som tar tak i deg når du går nedover Karl Johan. Jeg velger flere ganger omveier for å unngå folk.. slitsomt

 • Reply mh-Ingrid 24. oktober 2014 at 18:08

  IdaIda. Du skal vite jeg setter STor pris på når du skriver! Det er det jeg bryr meg om på bloggen. Du er veldig flink til å skrive vet du.Jeg skumleser svært sjelden. Så vet du det! Håper vi sees snart! Klem

 • Reply Ida Wulff 24. oktober 2014 at 21:28

  mh: takk, snille du <3 vi må få tatt den kaffen snart, men MH kødder med livet mitt!

 • Reply Ida Wulff 24. oktober 2014 at 21:35

  Mariann: DE MÅ BYGGE FERDIG!!! Jeg går ut i veien fordi jeg er så redd for å få en hammer i hodet.

 • Reply Ida Wulff 24. oktober 2014 at 21:35

  em: har sett han andre steder, men aldri på vei til skolen. Uff…

 • Reply lea 25. oktober 2014 at 21:34

  ahhahaha sant det du skriver men det er det som gjør carl johan så sjarmerende :)) blir aldri lei av den gaten fordi man alltid ser noe nytt. men så går jeg heller ikke der når jeg har det travelt da

 • Reply Marthe 26. oktober 2014 at 18:43

  Signerer «K» sin kommentar.

 • Reply Victoria 26. oktober 2014 at 20:22

  HAhahahaha, jobber på steen&strøm og dette er alle mine morgener også. Bare pass på når du bruker mobilen for å blokkere maset ute; i går holdt jeg på å spasere rett over «kunstverkene» som en fyr hadde lagt utover bakken mens jeg gravde hodet ned i mobilen.

 • Reply Ida Wulff 26. oktober 2014 at 20:31

  Victoria: hahahah!!! Kritisk punkt i Karl Johan. Men Steen & Strøm er et herlig sted 🙂

 • Reply Linda 27. oktober 2014 at 23:46

  «…og det skremmer meg hvor lett det er.» Helt sant. Og helt enig.

 • Reply Tina 3. november 2014 at 18:37

  Hahah, det du skriver om Karl Johan er sååå sant! Studerer på NKH, så må gjennom der omtrent hver dag selv. Morsomt innlegg 🙂

 • Reply 동대문출장홈케어 29. oktober 2023 at 06:43

  Hi there, this weekend is fastidious designed for me, as this
  point in time i am reading this enormous informative piece of writing
  here at my home.

 • Leave a Reply