Studier

SLIK FÅR DU A

20. januar 2015

Siden flere har etterlyst studietips fra meg, har jeg nå skrevet en liten liste med punkter som funker for meg. Det skal sies at jeg er ny på det å være student, og det er ikke sikkert det som funker for meg funker like bra for deg. Det eneste som er helt sikkert, er at man må legge inn en del innsats. Jeg er ikke noe skolelys i utgangspunktet, men har likevel klart å få nesten kun A’er. Så, here we go 🙂 

♦ Si opp Netflix. Altså, jeg hadde abonnementer på Netflix, Viaplay og Sumo, i tillegg har jeg Popcorn Time og alt Apple TV har å tilby. TV-serier er den største tidstyven min, så derfor vil jeg anbefale å droppe disse seriemarathonene. Å følge med på serier er innafor, men disse seriene hvor du har 5 usette sesonger; bare å droppe det med en gang. «Åh, må bare ta en liten pause og se tre episoder av Goodwife». Vips, så har det gått nesten tre timer. Må du absolutt ha en serie å følge med på, anbefaler jeg type Modern Family, hvor det kommer ut 20 minutters-episoder. 

♦ Jobb grundig med stoffet. Hvis du har tid, skumles pensum før kommende forelesning på forhånd. Jeg ser gjennom forelesningene på forhånd (våre blir lagt ut som Powerpoint på nettet). Så skriver jeg Powerpointen over i et Word-dokument, som jeg da sitter med foran meg på forelesningen. Under forelesningen noterer jeg i dette dokumentet med rød skrift, slik at det blir et dokument med foreleser sitt stoff med mine notater i tillegg. Det har jeg fått veldig god bruk for under eksamensforberedelser. I tillegg er det kjipt å måtte sitte i forelesninger og stresse for å skrive av Powerpointen, da får man gjerne med seg mindre av det foreleser sier. Etter forelesning leser jeg tilhørende pensum. 

♦ Bruk tusjen. Markeringstusjen får ikke nok cred i denne verden, spør du meg. Tusj når du leser (ikke mer enn 15% av hver side, da mister det hensikt), og når du er ferdig med et kapittel, skriver du et sammendrag i Word ut i fra det du har markert. 

♦ Dra på forelesninger. Du tenker kanskje at det holder å lese powerpointen som blir lagt ut fra forelesningen og pensum, men min erfaring er at forelesningene gir meg MYE, og jeg har vært avhengig av dem for å oppnå gode resultater. Foreleser setter som regel pensum i sammenheng og kommer med mange gode og dagsaktuelle eksempler, som gjør det lettere både å lære og huske stoffet. 

♦ Sitt foran. Jeg sitter som regel så langt framme i klasserommet som mulig når det er forelesninger. Jeg tar ikke tog i tre timer for å sitte på bakerste rad og skravle og le av morsomme ting i sidemannens Facebook-feed. Dessuten hører og fokuserer man bedre når man sitter helt foran, det kan være vanskelig å få med seg alt når man er obs på at man har 300 mennesker rundt seg. Når det er sagt; bli kjent med litt folk. Det gjør studiene SÅ mye bedre. 

♦ Gruppearbeid. Enten man vil eller ei, hender det man blir nødt å gjøre grupparbeid/gruppeeksamen. Vi kan velge grupper selv, og må være enten 2 eller 3 personer på gruppe. Da vi startet fikk vi beskjed om at det ikke alltid var den man ble «bestie» med i fadderuka man burde jobbe på gruppe med. Det kan være et råd å følge – og hvis gruppa du har fått ikke fungerer; bytt fort som f, det er faktisk din karakter det er snakk om. 

♦ Eksamensperioden. Den jævlige eksamensperioden, hvor du skal forberede deg på rekken med individuelle eksamener… Dette halvåret har jeg 4 individuelle eksamener i mai, i tillegg til de to gruppe eksamenene tidligere på året. Med andre ord; det er bare å rydde kalenderen siste halvdel av april og nesten hele mai. Når jeg skal forberede meg til 3 timers-eksamen starter jeg med å gå gjennom alle forelesningene, altså powerpointene vi har hatt i det gjeldende faget. Så ser jeg gjennom alle notatene jeg har tatt. Deretter svarer jeg på ALLE prøveeksamener som blir lagt ut – foreleserne mine har vært flinke til å gi oss forberedende oppgaver, og de har hjulpet ekstremt mye. Jeg gjør disse oppgavene flere ganger – og ja, det tar dagevis. Jeg leser faktisk svært lite i pensum før forberedende eksamen, for det har jeg forhåpentligvis lest gjennom før den tid. Jeg leser ut i fra forelesninger og notater, for foreleserne våre (utenom én som lurte oss trill rundt, damn you) lager eksamener ut i fra dette. Når du har gjort prøveeksamnene dine, send dem til en i klassen som også har gjort dem. Les gjennom hverandres svar, kanskje den andre har fått med noe viktig du ikke har tenkt på og omvendt. 

♦ Få oversikt. Når jeg føler at jeg har gått gjennom pensum i et fag jeg skal ha eksamen i, handler det om å se «the big picture». Greia er at på eksamen får du kanskje 3-4 store spørsmål. Da gjelder det for deg å huske alle «knaggene» og undertemaene du kan spytte inn under hvert spørsmål. For å få oversikten har jeg hatt god nytte av en bunke ark og fargetusjer. Jeg skriver ned alt, og lager en fargerik presentasjon som jeg henger opp på veggen. Så flytter jeg rundt på arkene, til jeg blir fornøyd med «sammenhengen». Å ha en presentasjon/et foredrag for seg selv eller for en venn hjemme i stua er også til god hjelp. 

♦ Når du står fast. Så står du aldri så fast som du tror. Når du føler for å sitte og se rett ut i lufta fordi du ikke skjønner noen ting og ikke kommer videre; gå inn på Youtube og søk etter temaet du leser om. Du vil bli overrasket over hvor mye hjelpsomt du kan finne, alt fra foredrag til forklaringer med teskje. Eller ring en klassevenn på Skype og prat om pensumet. Det er alltid noe som kan gjøres, og plutselig har du kommet deg over kneika. 

Håper det var til hjelp for noen ♥

98 Comments

 • Reply Susan 20. januar 2015 at 15:45

  Dette innlegget likte jeg! Endelig en blogger jeg faktisk får noe ut av å klikke innom! Tommel opp 👏

 • Reply Anonym 20. januar 2015 at 15:46

  Har du planer om å fortsette å pendle, eller flytte til Oslo? Du skrev tidligere på bloggen at du vurderte å flytte til Oslo

 • Reply Mari Alena 20. januar 2015 at 15:52

  Mange gode tips! Bruker mange av de selv også ^^ Kjenner meg igjen :))

 • Reply Maria 20. januar 2015 at 16:14

  Hei, kan du lage et innlegg om hvor du studerer, hva du studerer og dine tanker for framtiden osv.. jeg vet ikke om du har skrevet noe om det før, da jeg er ganske ny leser her på bloggen! 🙂 du er kjempeflink!

 • Reply Caroline Vagle 20. januar 2015 at 16:55

  Tusen takk for veldig gode tips! Skal ta tre fag som privatist dette halvåret her, og rådene dine kommer til å komme godt med 🙂

 • Reply Lisa 20. januar 2015 at 16:59

  Herreguuud, hvorfor har du ikke skrevet dette før? haha.

  Så mange og fine tips. Skal forresten søke på markedshøyskolen til høsten, samme linje som deg. Håper det blir fuuun, fun, fun og at jeg kan få brukt for noen av tipsene dine.

 • Reply julianne 20. januar 2015 at 17:03

  hihi, vi gjør nøyaktig det samme! unntatt at jeg ikke henger opp lapper på veggen, jeg lager flashcards i stedet, med tema på en side og sammendrag på baksiden. Så trekker jeg en lapp og må svare på hva som står på baksiden. Men kanskje jeg skal prøve tankekart på veggen også, ikke dumt.

 • Reply Tanja 20. januar 2015 at 17:08

  jeg sier bare: TAKK! Mange gode råd her, og jeg følte meg veldig truffet på punkt 1., så kanskje noe jeg burde trappe litt ned på..

 • Reply Amalie Marie 20. januar 2015 at 17:09

  Håper det blir til hjelp i min fremtid og da 😉

 • Reply Anonym 20. januar 2015 at 17:31

  Imponerende! Takk for gode tips og lykke til videre 😉

 • Reply Ronja 20. januar 2015 at 17:39

  Kjempebra innlegg! Dette var veldig inspirerende 🙂 Hva studerer du og hvor studerer du? 🙂

 • Reply B 20. januar 2015 at 17:47

  fy søren begynte nesten å grine da jeg så karakterene dine. FYSØREN DU ER FLINK. du er så definitivt forbildet mitt og disse punktene skal jeg begynne å følge til punkt og prikke! har gått halvannet år nå og jeg får ikke bedre enn C, så det ligger så fjernt for meg å få A. ønsker meg å bli like flink som deg!

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:53

  B: Det klarer du! 😀 Stå på!

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:54

  Ronja: Tusen takk, så bra 🙂 Jeg studerer markedsføring og merkevareledelse på Markedshøyskolen i Oslo.

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:54

  Tanja: hehe, hvem gjør ikke det! 😀

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:55

  julianne: det var lurt! Takk for tipset 🙂

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:55

  Lisa: så bra! 😀 Sees på MH!

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:55

  Caroline Vagle: så bra, masse lykke til med fagene! 🙂

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:56

  Maria: Hei! 🙂 Jeg aner ikke hva jeg skal bruke studiene mine til, men skal definitivt skrive om det den dagen jeg vet. Jeg studerer markedsføring og merkevareledelse på Markedshøyskolen.

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 17:56

  Anonym: Nei, det har jeg lagt fra meg inntil videre, rett og slett ikke tenkt så mye på det 🙂

 • Reply The Giant - Kjetil 20. januar 2015 at 18:13

  Du er rå Ida! Trodde seriøst ikke du var såååå flink! Men jammen ❤️ Joiner deg på biblioteket neste gang, for sure.

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 18:19

  The Giant: vet om en som er råere enn meg, han heter Kjetil!! <3

 • Reply Camilla Lea 20. januar 2015 at 18:55

  Tusen takk! Dette var til stor hjelp for meg 🙂

 • Reply Synne 20. januar 2015 at 19:08

  Hva hadde du i snitt på vgs før og etter du tok opp igjen fag?

 • Reply Malin 20. januar 2015 at 19:10

  Tusen takk for supre tips!! Du er et forbilde 🙂 Hilsen sliten student:-)

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 19:11

  Synne: Hei 🙂 Før jeg tok opp fag vet jeg ikke, for jeg manglet to fag. Så det var kun de to fagene jeg tok opp da jeg «tok opp VGS». Men tror det er sånn ca 4,5. De ser forresten ikke på snitt på Markedshøyskolen, bare førstemann til mølla 🙂

 • Reply Memo 20. januar 2015 at 20:10

  Masse gode tips Ida! HELT TOTALT ENIG med markeringstusjen!

  Nå når jeg er ferdig å studere og har jobbet noen år, er jeg sjeleglad for at jeg markerte heftig i bøkene mine.

  Tro det eller ei, men jeg bruker noen av skolebøkene i jobben min (kan ikke huske alt tre-fire-fem år etterpå), og da er det SÅ mye enklere å sette meg inn igjen i fagstoffet og ta notater når jeg har gjort jobben med å markere før (forutsatt at jeg har markert det viktigste da;)) og bare kan se på hva jeg har markert.

  Ved å markere gjør man ikke bare en kortsiktig innsats før eksamen, men en langvarig investering mtp videre oppfriskning 😉

  (Det gjelder nok ikke alle studieretninger og yrker at man må/bør lese seg opp igjen etter endt utdanning, men jeg tenker at man aldri blir utlært heller)

 • Reply Andrea 20. januar 2015 at 20:23

  Tusen takk for gode tips! Begynner på universitet for første gang til høsten, og har vært usikker på hvordan jeg skal gå frem med studiene. Dette skal absolutt prøves ut 🙂

 • Reply Ida Wulff 20. januar 2015 at 20:39

  Andrea: så bra, lykke til på universitetet! 🙂

 • Reply Student 20. januar 2015 at 20:42

  Ville bare si at jeg synes det er så flott at du er stolt av deg selv og skriver slike tips! Du når ut til så mange, og du skal ikke skamme deg i det hele tatt over å briljere over disse karakterene dine – DET fortjener du! Masse lykke til med studiene, håper du legger ut flere slike tips framover, istedenfor sminketips slik maaange andre bloggere gjør.

  Hilsen

  Ny leser, som ble veldig imponert over ærligheten i innleggene 🙂

 • Reply Lena Ludvigsen 21. januar 2015 at 00:06

  Perfekt!! Passet meg supert idag 😀

 • Reply Anonym 21. januar 2015 at 00:13

  Fantastiske tips, har masse fag jeg skal ta opp via sonans til høsten og jeg er JÆVLIG nervøs for å ikke klare det! Må nok bokmerke dette innlegget, haha 😀

 • Reply Caroline 21. januar 2015 at 00:25

  Wow, du er jo dødsflink, Ida! Jeg er ferdig med første bachelor til sommeren og starter på neste til høsten, tusen takk for mange gode tips! 🙂

 • Reply Sigrid 21. januar 2015 at 01:23

  Takk for veldig gode tips!! Kommer definitivt til å bruke disse videre i studietiden min:)

 • Reply Oline 21. januar 2015 at 01:34

  Bra jobba 😀

 • Reply Anonym 21. januar 2015 at 10:25

  Har du gitt vekk pusen ? Evt hvorfor? Hører lite om den 🙁

 • Reply Ida Wulff 21. januar 2015 at 10:43

  Anonym: ja 🙁 har skrevet om det i en Q/A

 • Reply Ida 21. januar 2015 at 11:08

  Åh, endelig noen virkelig nyttige tips! Henger etter på utdanningen min med 2 år. Er 20 år, og går påbygging på vanlig videregående skole. Jobber rævva av meg for å oppnå gode karakterer, så disse tipsene var utrolig fine! Lagrer innlegget i «favoritter» på skole-pcn min 🙂 Ha en nydelig dag videre, vakre <3

 • Reply Ida Wulff 21. januar 2015 at 11:12

  Ida: lykke til med fagene! 🙂 i lige måde <3

 • Reply Maria 21. januar 2015 at 13:36

  Så utrolig bra jobba! Og gode tips 🙂

  Hvor mange fag har du egentlig? Siden hver eksamen kun er verdt 7,5 poeng? Man må vel ha 180 for å få en bachelor. På høgskole er de fleste eksamnene oppe i 30 poeng 😛 hehe

 • Reply Ida Wulff 21. januar 2015 at 13:49

  Maria: jeg har fire fag hvert halvår, så det blir 180 poeng til slutt 🙂 Alle poengene fra 2014 er bare ikke på plass enda.

 • Reply Kine 21. januar 2015 at 14:55

  Knallbra tips 🙂 Jeg er ferdig med skole (i alle fall foreløpig), så jeg har tatt noen eksamner opp gjennom åra. Derfor tenkte jeg å dele noen tips som har hjulpet meg endel

  -Få nok søvn i forkant av eksamen. Ingenting er verre enn å føle seg utslitt på eksamen

  -Spis frokost på eksamensdagen for å få i gang hjernen og kroppen

  -Stol på at du har lest godt nok i løpet av semesteret, unngå stresslesing rett før eksamen

  -På eksamen; les gjennom alle oppgavene først. Tenk gjennom hvilke oppgaver du vet du kan svaret på, og svar på dem før du går løs på de du er usikker på. Legg opp en liten plan for ca hvor lang tid du skal bruke på hver oppgave. Det er grusomt irriterende å ikke rekke og svare på alle oppgavene man kan

  Til alle som har eksamner de skal ta (nå og til våren) – lykke til. Du klarer det!

 • Reply Carina 21. januar 2015 at 15:55

  Herregud for noen tips!! Fantastisk bra 😀 Skal sån bruke de, men har ikke tv kanaler, så er på en måte avhengig av viaplay og netflix sånn sett 🙂

 • Reply Lina 21. januar 2015 at 16:17

  Hei Ida. Jeg vet dette spørsmålet ikke har noe med innlegget å gjøre, men jeg tenkte å høre likevel:) Skal snart til London, har du noen tips om noen fine butikker der som selger eks. Vintage Chanel, Hermes, Prada osv? 🙂

  Er det også noen andre London tips du kan komme med? 🙂

  med vennligst hilsen Lina

 • Reply Ingvild 21. januar 2015 at 21:07

  ååå, så sykt geniale tips! er alltid veldig flink til å kaste bort tiden forran pcen til siste minutt. Selv om jeg fortsatt får ganske bra karakterer, er dette en utrolig dårlig studieteknikk. Next time im doing this!

 • Reply Mina 21. januar 2015 at 23:23

  Gratulerer så mye med supre karakterer 🙂 Det viktigste er å jobbe hardt, noe du har skjønt! Gode tips, bruker de fleste selv. Men det skal sies at det er mye hardere på master dessverre 🙁 Da hjelper det ikke bare å jobbe hardt hele tiden, det kreves ganske mye mer. Samme type arbeid jeg gjorde for å få A i på bachelor får jeg kanskje C (eller B hvis jeg er heldig) på master. Og for de som kanskje blir litt overrasket over mange A’er og B’er på Markedshøyskolen; jeg har tatt et par fag med studenter derfra via nettstudier. Det er ganske annerledes enn feks BI hvor det stilles en del høyere krav. Hadde nesten ikke lest til en eksamen i mikro og jeg fikk C. Svarene mine var i tillegg helt ræva. På BI hadde det kanskje blitt en E hvis jeg hadde vært heldig.

 • Reply Thea 21. januar 2015 at 23:24

  Herregud, Ida, for noen resultater du har fått!! Det er jo helt fantastisk, gratulerer så utrolig mye. Er jo så sjukt digg å få gode karakterer også, ahh den mestringsfølelsen!! Finnes (nesten) ikke bedre. Gode tips, kommer til å ha vanskeligheter med å si opp det netflix abonnementet ass… Men det må jo kanskje bare gjøres. Nei, dette innlegget skal jeg søke opp når jeg sitter på biblioteket og føler meg håpløs. Tusen takk! 🙂

 • Reply Josefine Fevang 21. januar 2015 at 23:25

  Tokk allmen som privatist i to år og det der var som og lese sånn jeg holdte på. Og det siste tipset er gull vært. Youtube er genialt når man sitter fast. Hjalp meg veldig med matte oppgaver som jeg satt bom fast på.

  Men hva studerer du egentlig? Har ikke helt fått med meg dette.

 • Reply LisaLDN 21. januar 2015 at 23:27

  Kjempebra innlegg! Litt gammelt og litt nytt, alltid bra å lære nye tips 🙂

 • Reply kamilla 21. januar 2015 at 23:35

  Jeg har bare et ord til deg: Struktur!

  Og noen ord ekstra:

  Herre min hatt dette var gode råd. Jeg er ekstremt dårlig til å bruke tiden min godt og dermed har jeg falt helt av. Takk for gode tips! 💛

 • Reply Ida Wulff 21. januar 2015 at 23:43

  Josefine Fevnag: jeg fikk også mattehjelp på youtube da jeg tok opp fag fra VGS, helt genialt 🙂 nå studerer jeg markedsføring og merkevareledelse!

 • Reply Ida Wulff 21. januar 2015 at 23:43

  Thea: tusen takk for hyggelige ord! 🙂

 • Reply Ida Wulff 21. januar 2015 at 23:47

  Kine: gode tips, tusen takk! 🙂

 • Reply Ida Wulff 21. januar 2015 at 23:48

  Lina: hei 🙂 jeg har kjøpt en Chanel i en butikk som heter Designer Exchange. De heter «webuydesigner» på Insta, har sykt mye fint 🙂 god tur!

 • Reply Ida 22. januar 2015 at 00:07

  så utrolig flink du er!! 😀

  hvis du får A på markedsføringen også så hyller jeg deg ass, for den var rimelig krise

 • Reply Kornelia 22. januar 2015 at 00:23

  Supert innlegg! Selv er jeg midt i studiene, og er allerede stresset for hvordan jeg skal lese til eksamen… Men det skal nok ordne seg 🙂

 • Reply Henrik 22. januar 2015 at 04:44

  Liker du stramme skinnbukser?

 • Reply Ida Wulff 22. januar 2015 at 08:25

  Ida: skyndte meg å lage dette innlegget da jeg fikk vite at MF var forsinket, for den kommer til å se jævlig dårlig ut på den listen der! Haha neida. Men den blir nok ikke en A, nei 🙁

 • Reply Ida B 22. januar 2015 at 10:20

  NOK et bevis på at «rosabloggere» ikke bare er airheads som så mange skal ha det til. Jeg har ALDRI tenkt på deg som lite smart heller, men Ida, du imponerer så til de graaaader! WOW sier jeg bare, for noen karakterer! Du er jo så utrooolig flink og ikke minst så dedikert til det du driver med. Fantastisk! Du har alltid vært et forbilde på mange måter, du er både flott, morsom, vanvittig vakker og smart – men dette forsterket det enda mer 🙂 TAKK for tips, jeg har vært innom tanken på å starte på nytt studie, men vært redd for at jeg ikke skal klare å fullføre og drite meg skikkelig ut.. men dette inspirerte meg bare mer, her har du jo lagt ut en fantastisk «oppskrift til suksess». .. om man adder til egen vilje selvfølgelig! 🙂

 • Reply Astrid 22. januar 2015 at 10:23

  Hva og hvor studerer du? 🙂

 • Reply andrea 22. januar 2015 at 12:36

  Det er vel greit å være ærlig med leserene dine? For du tar eksamener som bare er verdt 7,5 poeng. Det vil si at du ikke har så mye pensum til hver eksamen. Noe som da gjør det lettere å få en bedre karakter 😉 Og da regner jeg også med at du bare har om ett tema om gangen? Og ikke flere som er vanlig på høyskoler 😉

 • Reply Ida Wulff 22. januar 2015 at 15:16

  andrea: jeg har ikke gått på høyskole, så har ikke noe å sammenligne med. Det eneste jeg vet er at vennene mine som går på høyskole har 1 eksamen i halvåret, jeg har 6/7 krevende 🙂

 • Reply Ida Wulff 22. januar 2015 at 15:19

  Astrid: markedsføring og merkevareledelse på markedshøyskolen 🙂

 • Reply Ida Wulff 22. januar 2015 at 15:19

  Ida B: ååå nå ble jeg glad, tusen takk for fine ord <3 lykke til med nye studier hvis du bestemmer deg for det 🙂

 • Reply Helene 22. januar 2015 at 18:01

  På BI har vi også 7,5 poeng per eksamen, noen få som er verdt 15 poeng. Til gjengjeld har vi ca 4 eksamener i semesteret, dvs. 30 studiepoeng. Ser ikke helt hvorfor det skal være mye enklere enn for dere som går på høyskole.

  Utrolig bra jobbet, Ida 🙂

 • Reply Akademikeren 22. januar 2015 at 18:37

  Prøv et år på Universitetet. Se om du kan ta en tur til Sri Lanka i tre uker før eksamen og få A på alle eksamener når du går der 🙂 Da skal jeg i så fall begynne å lese alle tipsene dine. Synes det er morsomt med alle som synes det er en ekstremt stor bragd å gjøre det bra på Markedshøyskolen. Er omtrent like vanskelig som fag på VGS. En lek, med andre ord.

 • Reply Birgitta 22. januar 2015 at 18:38

  Tusen takk for gode tips! Så flink du er 🙂

  Hvordan gikk det på den siste individuelle markedsføringseksamen?

 • Reply Ellen 22. januar 2015 at 19:03

  Det er bra jobbet, men syns du og flere bør ta i betraktning at en A på Markedshøgskolen ikke nødvendigvis ville vært en A på universiteter eller andre høyere utdanningsinstitusjoner. Av venninnegjengen min på åtte personer begynte syv av dem på MH, mens jeg begynte på rettsvitenskap ved UiO. Disse jentene var lite interesserte i skole og hadde relativt dårligere karakterer. De får bare A-er og B-er for MYE mindre jobb enn jeg og medelevene mine på UiO. Kusina mi gikk fra høgskolen til MH og hevder at det er betydelig enklere å gjøre det bra der. Jeg har også enda til gode å møte noen som ikke gjør det bra på MH.

  Det som er viktig huske på er at det er i Markedshøgskolens interesse at elevene deres har så gode karakterer som mulig, både fordi det gir motivasjon til å fortsette og fordi det kan motivere andre til å søke når de hører at andre gjør det bra. Begge deler fører til mer penger i kassa for skolen.

  Et annet perspektiv er at konkurransen er mye høyere på skoler hvor karaktersnittet er høyt for å komme inn. På MH kommer de fleste inn, det er ikke situasjonen for mange andre studenter. Når man må ha over fem i snitt for å komme inn på et studie hvor alle ønsker A sier det seg selv at det er mye vanskeligere å få gode karakterer, fordi offentlige universiteter og høgskoler opererer med en kurve som tilsier at kun et visst antal kan få A og B. Da skal man skille seg kraftig ut fra mengden for å få toppkarakter.

  Skriver ikke dette for å få noen til å føle seg dårlige, men for å gi et litt realistisk perspektiv på saken slik at de som jobber hardt og likevel har et snitt på C ikke skal føle seg dårlig.

 • Reply Ida Wulff 22. januar 2015 at 19:45

  Birgitta: den fikk jeg B på 🙂

 • Reply Ida Wulff 22. januar 2015 at 19:48

  Ellen: godt mulig det, men vi får se statistikker over hvor mange som får hvilke karakterer på hver eksamen – er ikke så mange A’er å flagge med der at det gjør noe. Med andre ord tror jeg overhodet ikke Markedshøyskolen gir bedre karakterer for at det skal se bra ut, da ville den statistikken sett ganske annerledes ut. Snittet er som regel på C, på en vi fikk igjen i dag var snittet D.

 • Reply Ida Wulff 22. januar 2015 at 19:50

  Akademikeren: veldig uenig 🙂 jeg har virkelig stått på for å oppnå disse karakterene – og i Sri Lanka satt jeg med nesa i bøkene bortsett fra de timene vi var ute og surfet.

 • Reply en av sveriges största bloggar 23. januar 2015 at 00:00

  ska man se upp med netflix??

 • Reply Akademiker 2 23. januar 2015 at 00:13

  Veldig fint at du har fått så gode resultater, men man bør ta i betraktning at det er forskjell på studier når man gir slike tips. Jeg kjenner en del som har gått på privatskoler som BI og Markedshøyskolen, og av en eller annen merkelig grunn har alle karakteren A i gjennomsnitt. På universitetene skal A-en ligge på 10% over tid. Hvis man da går et av de studiene som tiltrekker seg de aller flinkeste studentene (medisin, odontologi, psykologi profesjon eller indøk), merker man dette på kravene. Det hjelper ikke å være kjempeflink hvis alle andre også er kjempeflinke. Ved å fremstille det som så enkelt og greit å få A uten å ha forsøkt andre studier, kan du risikere å få leserne dine til å føle seg litt utilstrekkelige – et hensyn man bør ta når man har mange unge lesere.

 • Reply Birgitte 23. januar 2015 at 00:18

  Dette er også litt generelt for studenter, men noen skoler og universiteter er det nok antagelig vanskeligere å få en A og andre steder lettere igjen, men det avhenger litt av hvile studier man tar og 🙂 Absolutt nyttige tips!

 • Reply Camilla 23. januar 2015 at 08:41

  Synes det er ganske kvalmt av kommentarene her inne å si at det er en lek å få A på MH. Jeg har gått på både universitet og høyskole, og det fungerer ikke sånn at universitet automatisk er vanskeligere. Ida har vært kjempeflink, og tipsene hennes er helt supre! Hvis man følger disse tipsene så tror jeg at A-ene og B-ene er mye enklere å få tak i, uansett hvilken skole man går på.

  Takk for tips, Ida 🙂

 • Reply Elise 23. januar 2015 at 13:35

  Er ferst student som kommer rett fra videregående, og følte meg relativt flink med 5 i snitt. Fikk derimot et stort sjokk da jeg begynte å studere (går på juss) og føler det er betydelig vanskeligere å få de beste karakterene nå enn det var før. Noen tips her? Blir nesten deprimert av å måtte lese hver dag og bare ende opp med en C – og da du i tidligere innlegg har skrevet at C ikke er bra nok, føler jeg meg vertfall ikke noe bedre.

 • Reply Anonym 23. januar 2015 at 15:16

  Akademiker 2:

  Da lurer jeg på om du kjenner «alle» som går på BI og har fått vite helt eksakt at alle har et gjennomsnitt på A, den var ny for meg og alle andre jeg kjenner. Man må jobbe hardt for å få en god karakter, uansett studie. Det eneste som skiller her er at de som går på universitetet ikke klarer å unne noen som går på BI eller på MH gode karakterer. Men for all del, jeg tviler ikke på at det er noe hardere å få gode karakterer på jus,medisin etc..

 • Reply E 23. januar 2015 at 15:18

  Latterlig hvordan enkelte her tar seg friheten til å si at Idas karakterer er noe mindre verdt enn andres. Går selv på UiO, på et av disse vanskelig å komme inn på-studiene, og må jobbe hardt for gode karakterer. Det betyr ikke at jeg, eller noen andre har rett til å si noe som helst om hvor hardt eller mye Ida jobber eller hvorvidt karakterene hennes er fortjente. Det er vel helt åpenbart at jenta har langt mer mellom øra enn hun noen ganger får cred for, og jeg synes det er helt utrolig at folk skal pisse på hennes prestasjoner med å spekulere i om det er «enklere» på MH eller ikke. Voks opp og unn jenta å være stolt!

 • Reply Marina 23. januar 2015 at 15:23

  En venn av meg begynte på Markedshøyskolen.. Hun hadde bare dårlige karakterer fra videregående, så hun kom ikke inn på noen skoler hun ville. Hun kjøpte seg derfor inn på Markedshøyskolen. Hun får bare A og B i karakter og de fleste såkalte eksamene de (dere) har er gruppeeksamen.. Markedshøyskolen minner meg veldig om videregående.

  Jeg sier ikke at du ikke er strukturert eller flink, jeg sier bare at det virker veldig lett å få gode karakterer der, enn feks høyskole som jeg går på. Jeg har både A´er og b´er, men har mest C. Og når jeg ser gjennomssnittkarakteren på en eksamen med oss, ligger den på C. Men med dere ligger den vell på A eller B..

  Kjøpt og betalte karakteren med andre ord…..

 • Reply Henriette 23. januar 2015 at 15:33

  Super tips! 🙂 et lite tips som jeg synes er nyttig er å bruke notatfeltet som er under hver PP-slide, der kan man skrive notater – så slipper man å overføre til Word 🙂 så kan man printe ut som notatsider, da kommer alt du har skrevet under hver slide 🙂

 • Reply Ida Wulff 23. januar 2015 at 16:09

  Marina: har ikke grunnlag for å uttale meg om nivået på andre skoler som jeg ikke har gått på, men snitt på alle eksamnene våre er C og D 🙂

 • Reply Nora 23. januar 2015 at 18:33

  Alle høyskoler/universiteter har veldig strenge rettningslinjer for hvordan karakterer skal settes så det blir så likt som mulig. Markedshøyskolen bruker også sensorer fra universiteter, som feks Universitetet i Bergen.

 • Reply Mari 23. januar 2015 at 20:13

  Hei Ida 🙂

  Jeg synes dette var noen kjempefine tips jeg! Selv går jeg på indøk på NTNU, et av de vanskeligste studiene å komme inn på i Norge, og jeg synes deffinitvt tipsene dine var relevante for meg! For å motsi de over her som sier at 7.5 poengs fag er lette, så vil jeg påpeke at vi også har fire fag i halvåret hvor hvert fag teller 7.5 poeng, og de er langt i fra lette!! Vil anslå at jeg utenom eksamensperioden bruker rundt 50 timer i uka på de fagene.. Det som er viktig å huske på er at hvis man finner noe man liker å gjøre, så vises det også på karakterene, og tydeligvis har du funnet det, og det er kjempebra! 🙂 Jeg kan også skjønne det at man enklere kan få gode karakterer på skoler som MH og BI, men det vil jeg tro er fordi gjennomsnittsnivået på elevene der kanskje er lavere enn på skoler som har høye inntakskrav, og ofte måles man opp mot de andre i klassen om hvem som skal få A’ene og hvem som skal få F’ene! Det betyr derimot ikke at de som får A der har jobber hardt for sine karakterer og utmerket seg! Bra jobba 🙂

 • Reply Nico 23. januar 2015 at 22:10

  Hvorfor det behovet for å undergrave Idas gode karakterer? Det er så ufint! Synes du har mange gode tips Ida! Gratulerer med fantastiske karakterer!! Selv ble jeg ferdig med en mastergrad på uio i fjor og gjorde mye av det samme som deg. Fikk de samme karakterene også. Er helt sikker på at du også har jobbet hardt og at du ikke fikk de bare fordi du går på MH. Grattis, og fortsett det gode arbeidet! Både her og med studier 🙂

 • Reply Thea 24. januar 2015 at 10:37

  Heihei, pleier ikke å lese bloggen din, men dette innlegget var noe av det mer hjelpsomme jeg har lest i det siste!!!

 • Reply Akademiker 2 24. januar 2015 at 23:23

  Anonym: Hvor har du det fra? Jeg skrev at alle jeg kjenner som går på BI har A i gjennomsnitt. Jeg skrev ikke at alle som går på BI har A i gjennomsnitt.

 • Reply Silje 25. januar 2015 at 16:24

  Gratulerer IDA!!

  Jeg går selv på Bi med jobb og barn, og fått bare A`er første semester. Det er ikke bare kjøpt og betalt, det er jobbet for. Ikke mange som har fått A på mitt studie, og om man tar en titt på karakterstatistikkene er som regel snitte på C.

  Blir for dumt å si at det er kjempe lett å få A på BI og Markedshøyskolen, og spesielt med flere eksamner på rad.

  Så igjen gratulerer 🙂

 • Reply Kristin 26. januar 2015 at 14:48

  Hei! Gratulerer med gode karakterer:) Jeg er ei av disse skeptiske «akademikerne» som mistenker at et semester på markedshøyskolen krever vesentlig mindre arbeidsinnsats per toppkarakter enn et semester på mitt studie.

  Lurer derfor på ca hvor mange timer du i gjennomsnitt bruker på skolearbeid i uken gjennom semesteret, før eksamensperioden? Selvfølgelig sett bort fra pendlingen.

  Og hvordan ser en typisk eksamensperiodeuke ut for deg?

  Har dere noe obligatorisk øvingsopplegg el.- gjennom semesteret?

  Uansett vil jeg gjerne berømme karakterene og innsatsen din, for å skille seg ut med nesten utelukkende A’er må man nok legge inn en god del arbeid enten man går på markedshøyskolen eller MiT.

 • Reply Irina 28. januar 2015 at 15:50

  Litt flaut å skryte av A på hjemmeeksamen og gruppeeksamen når du i tillegg går på Markedshøyskolen. Ærlig talt, det er et enkelt studie du tar. Studiet er jo på VGS-nivå, skulle da bare mangle at du fikk gode karakterer.

  Når tipsene dine er å bruke tusjen, si opp Netflix og dra på forelesning understreker du jo bare hvor lave standarer dere har.

  For all del, greit at du er fornøyd med karakterene dine, men du går jo ikke akkurat på sivilingeniørstudiet på NTNU.

 • Reply Hei! 6. februar 2015 at 08:39

  Jeg ser mange skriver at du går et «lett» studie, og det får så være. Jeg vil bare si at jeg flere ganger i løpet av lesingen min finner fram til dette innlegget blant mine bokmerkede, og setter stor pris på det! Det er et fint innlegg med tips som åpenbart har fungert for deg – uansett om studiet er «lett» eller ikke. Noen av tipsene synes jeg er svært gode, og jeg går et såkalt «vanskelig» studie 🙂

 • Reply Ida Wulff 6. februar 2015 at 13:11

  Hei!: Så hyggelig at du likte det 🙂

 • Reply pappasdatter 8. februar 2015 at 01:04

  ELSKET dette innlegget! Sliter veldig med å finne en studieteknikk som gjør at jeg husker alt jeg bør huske, men her er det mye som må prøves ut 🙂

 • Reply pappasdatter 8. februar 2015 at 01:06

  Og shit så flink du er btw!!! Jeg går første året på MH, og mine karakterer kan ikke sammenlignes med dine, enda jeg trodde jeg jobbet som en gud mot eksamen…

 • Reply Anonym 15. mai 2015 at 09:39

  Hei! Er jo et eldre innlegg dette, men kjenner meg igjen en del i studieteknikken. Jeg tok mye notater for hånd før, men har begynt å printe ut powerpointene dette halvåret og skrive med rød penn (som du gjør) det som er mine notater. Kanskje ikke så dumt å legge ned notatene i powerpointene i word så det er jo noe å tenke på til senere. De legger dem ut i PDF format så jeg får dessverre ikke lagt slike fine linjer ved siden av. Hvis det ikke blir brukt powerpointer tar jeg notater for hånd noe som også er ok. Alle notater dateres og settes i en perm for hvert emne.

  Når eksamensperioden kommer lager jeg en oversikt over alle temaer. Går gjennom tema for tema og leser det pensum jeg ikke har fått lest. Kan noe legges til i notatene spør jeg meg selv. Deretter går jeg gjennom temaene nok en gang, men da lager jeg tankekart ut i fra disse og relaterer de til de eksamensoppgavene jeg finner. F.eks skriver i margen «dette temaet hører til denne eksamensoppgaven». Når jeg har laget tankekartene sitter jeg og «pugger», men ofte er ikke de ferdig før siste uka så den siste uka før eksamen blir mer intens. Men passer alltid på å ta fri ettermiddagen før eksamen og stort sett i helgene. Fikk inspirasjon av å lese innlegget ditt. Tusen takk!

 • Reply I 5. januar 2016 at 19:27

  Kjempefine tips, jeg gjør mye av det samme men lærte også noe nytt:) Så snilt av deg å dele!

  Jeg har fått B og A på mine siste eksamner på jussen nå og gjør omtrent det samme som deg så disse tipsene kommer godt med uansett studie 🙂

 • Reply Anonym 30. august 2016 at 10:52

  Jeg gjorde alt dette og strøk likevel i to fag 🙁

 • Reply Ariana 11. juni 2017 at 05:56

  Gratulerer med tre A`er. Ikke seks som det ser ut som på studentwebben din. Ser samtidig på snittet totalt at det var ganske mange andre som fikk karakteren A, så dette var nok noen lette fag, vil jeg tro.

  Du har altså fått karakteren A tre ganger (noe veldig mange andre har i følge grafen), og en B.

  Men, well done 🙂

 • Reply https://undress.vip/ 17. januar 2024 at 12:14

  Appreciate you sharing, great blog.Thanks Again. Great.

 • Leave a Reply