Uncategorized

BITTER NOT SWEET

25. april 2015

Hei, og og lørdagskveld ♥

Jeg skulle egentlig ha vært på to fester i Oslo i kveld, men har nå kommet til et punkt hvor jeg driter i alt og alle. Jeg vil bare gjøre det så bra som mulig på eksamen. Så jeg har nettopp klappet sammen bøkene, og føler meg nesten litt bitter. Blir ikke akkurat i festhumør av engelsk pensum, jeg får lyst å sende en vissen blomst til den/de som har bestemt at dette skal være pensum. Syns det til tider kan være utfordrende å oversette pensum til å passe sammen med forelesningsnotater og forståelse jeg har fått i forelesninger. Men men, det skal nok gå bra til slutt. Jeg må bare være litt bitter og sur innimellom. 

Tenkte forresten jeg skulle spørre dere om et lite råd angående eksamenslesing. Jeg har nemlig to eksamener tett oppå hverandre i starten av mai. Den tredje og den fjerde har jeg litt bedre tid på, så derfor foksuerer jeg på de to siamesiske tvillingene nå. Men hva gjør dere når dere leser til to om gangen? Annenhver dag? Tre-fire timer til hvert fag hver dag? Fagene heter forbrukeratferd og markedskommunikasjon, og jeg er litt usikker på om jeg blander dem sammen eller om de skaper bedre forståelse for hverandre. Hvis dere skjønner. Er også redd det blir for mye informasjon på én gang hvis jeg leser til begge på samme dag. Hører gjerne fra noen med erfaring! Jeg har aldri hatt to så tette, så vet ennå ikke hva som funker best for meg. 

Nå skal jeg blåse støv av fjernkontrollen og tømme oppvaskmaskinen – Maria kommer nemlig til meg og vi skal lage middag. Hun er sånn som syns det er spennende å handle grønnsaker og spiser de merkeligste ting, så det skal bli spennende å se om vi kommer til enighet. For min del kan vi gjerne spise knekkebrød med skinke – men jeg er jo bitter i dag, da. 

53 Comments

 • Reply Charlotte =) 25. april 2015 at 18:44

  utrolig fint antrekk og blogg må si =)

 • Reply Maria 25. april 2015 at 19:04

  Selv har jeg kun hatt integrerte eksamener, dvs. alle fag på en prøve. En stund før eksamen har jeg tatt et fag om gangen, komprimert det mest sentrale i faget (pensum + forelesning) ned til et sammendrag/øvingsnotat på max 15 sider per fag. Noen fag er større enn andre, så lengden på notatene varierer litt. Når notatene er i boks leser jeg fagene hver sin dag på tur 🙂 altså annenhver dag i ditt tilfelle.

  Vet ikke om dette var forståelig, men i tiden før eksamen har jeg altså kun et kort notat i hvert fag å forholde meg til (istedenfor å bla gjennom forskjellig pensum hele tiden).

  Håper du finner en god måte å gjøre det på, og masse lykke til!:)

 • Reply Anonym 25. april 2015 at 19:06

  Det høres ut som om du har blandet sammen fagene og blitt forvirret av dem begge. Da er det viktig fremover nå at du fokuserer på motsetningene av fagene. Hva er det som er basis for den ene og hva er basisen for den andre hvor er likhetene og hvor er kontrastene. Skriv det ned som en slags oppsummering eller sammendrag for deg selv hvor du tar for deg hva som er de klare forskjellene og hva det er som gir dem likheter. For det er vel forskjeller i og med at det er to seperate fag og to seperate eksamner, hvis ikke så hadde de slått sammen fagene og laget en eksamen. Fokuser på hva som er særegenhetene for hvert fag også si ifra om det funker 🙂

 • Reply Ellie 25. april 2015 at 19:06

  Jeg har hatt siamesiske tvillingeksamener i årevis, så jeg prøver meg på et par tips 🙂

  Først: Hvilket fag er det vanskeligste? Er det et av fagene du føler du trenger mer tid på? Del deretter dagen din i to like eller ulike deler, alt etter hvor mye tid du trenger på hver av de. Når den første eksamenen nærmer seg, bruker du mer tid på denne, og de to siste dagene legger du den andre helt bort, før du gjenopptar den etter du er ferdig med den første 🙂 Dette pleier å funke for meg, ihvertfall!

  Lykke til!

 • Reply Daniel Miller 25. april 2015 at 19:13

  Så fint, elsker vesken 🙂

 • Reply Anne-Marit 25. april 2015 at 19:15

  Hei. Jeg hadde to eksamner rett etter hverandre ifjor, og personlig synes jeg det er best å sette av ulike dager for de ulike faga, også repetere alt hver kveld, slik at man ikke glemmer det. Dagen før eksamen pugger jeg bare på det ene. Håper det er til noe hjelp, og gl.

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 19:31

  Anne-Marit: tusen takk for svar 🙂

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 19:32

  Ellie: tusen takk! 🙂

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 19:32

  Charlotte =): takk for det <3

 • Reply Elisabeth 25. april 2015 at 19:54

  Hvor tette er de? Hvis jeg har tette eksamener (to dager mellom f.eks) og føler jeg har nogenlunde like lite/mye kontroll på begge pleier jeg å lese annenhver dag fram til to dager før den første, og så bruker jeg de to dagene etter første eksamen til å lese til den andre.

 • Reply Katrine 25. april 2015 at 19:57

  Jeg har hatt en del sånne tette eksamener, og det har variert litt hvordan jeg har lagt opp lesingen. Men som regel har jeg hatt en-to dager per fag i tiden før siste innspurt, da rekker jeg å komme ordentlig inn i dybden i faget før jeg må omstille meg og lese på noe annet. Den siste uken har jeg som regel lest begge fagene hver dag – 5-6 timers økter per fag, hvor jeg vekslet mellom hvilket fag jeg jobbet med på formiddagen og hvilket jeg jobbet med på ettermiddagen.

  Jeg vet ikke hva som ligger i de to fagene du skal ha eksamen i, men hvis det er pensum som er lett å blande sammen og som bør holdes adskilt, kan det være lurt å fokusere på kontrastene i fagene (som nevnt over) – da får du jo også lest begge fagene samtidig. Dette har aldri vært noe tema for meg, ettersom jeg har studert teknologi og realfag, og der er det som regel ganske klare avgrensinger.

  Lykke til med lesingen! 🙂

 • Reply Thea 25. april 2015 at 20:10

  Jeg er i samme situasjon, og deler inn i hele dager, helst flere dager etter hverandre hvor jeg kan gjøre det samme faget, hvis man har tid da. F.eks. nå har jeg laget en eksamensplan der jeg har 8 dager hele dager i det ene faget (som er vanskeligst og med mest pensum) og 6 dager i det andre. Også har jeg to og to dager med hvert fag. Jeg bare klarer ikke jobbe med de sånn om hverandre, synes det er bedre å konse om ett fag i så mange dager som mulig i strekk. Men man må jo bare finne ut hva som passer best for en! Og det er aldri lurt å dra på fest. Jeg fyllesyk på biblioteket og burgeren jeg kastet i meg i tretiden i natt vil komme opp hver gang jeg ser på notatene mine. Skulle holdt meg hjemme. Ha en fin lørdagskveld! <3

 • Reply Christina 25. april 2015 at 20:18

  Hei Ida! Jeg er akkurat ferdig med min bachelorgrad i markedsføring og markedsøkonomi. I løpet av mitt første år hadde jeg også begge fagene du nå skal ha eksamen i ganske tett. Det er nok ganske tricky og ha disse fagene samtidig, fordi de til en viss grad er rimelig like. Du kan nok bruke fra hvert fag for å få bedre forståelse for det andre, men samtidig er det viktig å holde orden på de forskjellige teoriene og modellene. Forbrukeratferd synes jeg var et rimelig ok fag, men det er fryktelig mye spesifike teorier å huske på. Markedskommunikasjon er også greit i seg selv, og en smule mer generelt – her er det mulig å resonnere seg frem til et noenlunde fornuftig svar uten å bomme fullstendig.

  Det som hjalp for meg var rett og slett å lese det ene faget til jeg ble lei, eller kjørte meg fast. Da tok jeg en pause, en dusj eller litt mat, og begynte på det andre faget. På den måten ble jeg ikke like lei, og unngikk å kaste bort verdifulle timer på å rive med i håret når alt gikk i stå. Ofte kommer løsningen til en mye lettere etter man har fått litt avstand til problemet! Jeg hadde litt dårligere tid enn deg, så for meg ble det å bruke «pausene» til å lese et annet fag den beste løsningen.

  I forbrukeratferd vil jeg tipse deg om å lage huskeregler for enkelte modeller! For eksempel husker jeg at jeg lærte med Theory Of Reasoned Action ved å huske H-elt S-uper A-pekatt! Da husker man hovedpoengene, Holdninger, Subjektive normer og Atferdsmessig intensjon. Når man først har disse knaggene, kommer resten lettere. Bare et ganske underlig, men effektivt tips.

  Masse, masse lykke til med alle dine eksamener! Stå på, for det er UTROLIG verdt det. Følelsen av å være misfornøyd med sin karakter fordi man ikke har gjort sitt beste er ikke noe greit. Sitter man derimot igjen med følelsen av å ha gitt alt, får man ikke den dårlige samvittigheten, uansett karakter. Jeg heier!!

 • Reply Karoline 25. april 2015 at 20:37

  Hei 🙂 jeg har brukt å variere litt, men det beste mener jeg har vært å lese annenhver dag, også når det nærmer seg bare lese på den nærmeste. Nå vet jeg ikke hvor nært eksamenene dine er, men for eksempel om jeg har eksamen mandag og onsdag så setter jeg av lørdag og søndag til den på mandag, også mandagskveld + tirsdag til den på onsdag. Så får jeg i alle fall 2 (nesten) fulle dager til å fokusere på kun en 🙂

 • Reply Lena Marie 25. april 2015 at 21:08

  Om jeg har hatt eksamener tett oppi hverandre har jeg frem til noen dager før forsøkt å balansere begge. Skriver detaljerte og korte sammendrag av pensumene delt inn etter forskjellige teorier og undertemaer. Når det nærmer seg veldig fokuserer jeg kun på den nærmeste, pugger, skriver, løser eventuelle tidligere eksamensoppgaver ol. Har fungert godt for meg, går ut av høgskolen med A til B i snitt i juni 😀

 • Reply June 25. april 2015 at 21:11

  Hei! Hva betalte du for solbrillene?:-) Kjempefine!!

 • Reply Anonym 25. april 2015 at 21:27

  Kos deg med besøk og hygge:)

 • Reply Benedicte 25. april 2015 at 21:33

  Mitt tips er å fokusere på ett fag i to dager, for så å fokusere på det andre faget i de to påfølgende dagene. På denne måten får du tid til å fordype deg i ett fag om gangen, samtidig som du får fordøyd lesingen i dagene hvor du holder «pause» med annen lesing. Lykke til 🙂

 • Reply Ingvild 25. april 2015 at 21:46

  Jeg pleier å dele opp dagen i to 🙂 Funker supert.

 • Reply Dark Elf 25. april 2015 at 22:09

  Å føler nøyaktig det samme som det! Mer enn du aner! En eller annen gjøk bestemte at Norsk muntlig vg3 eksamen skulle være 5.mai for meg! Helt utrolig råttent! Har ikke nok tid! Håper du klarer det <3

 • Reply Anonym 25. april 2015 at 22:10

  hvor er jakken fra?:)

 • Reply Birgitte 25. april 2015 at 22:24

  Har desverre ingen tips, men hvor er den fine jakken fra? 🙂

 • Reply Anja 25. april 2015 at 22:31

  Hadde to eksamener rett etter hverandre før jul, da brukte jeg en uke på hvert fag, og det funket veldig bra for meg 🙂 lykke til! 🙂

 • Reply Kristina 25. april 2015 at 22:37

  Hei!

  forrige semester hadde jeg eksamen 1,2,3 desember og for meg funket det å lese annenhver dag. greit å separere de litt, sånn at man klarer å skille de 🙂

  lykke til!

 • Reply Emma 25. april 2015 at 22:39

  Har hatt akkurat de to fagene du har nå. Forståelig at du kan bli forvirret, ettersom det er mye likt. Jeg leste to dager på et fag, så to dager på et annet. Det er begrenset hvor mye hjernen din klarer å huske så å øve på to fag til dagen er ikke til å anbefale. I tillegg synes jeg personlig at en dag blir for lite for at jeg skal ha full forståelse for faget og det jeg har lest. Lykke til videre! Dødsspennende fag!

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 23:15

  Birgitte: den er fra Dorothy Perkins 🙂

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 23:16

  Anonym: Dorothy Perkins 🙂

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 23:17

  June: det husker jeg dessverre ikke 🙂

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 23:21

  Christina: tusen takk for et veldig brukbart svar! 🙂

 • Reply Ida Wulff 25. april 2015 at 23:22

  Thea: åå stakkars! God bedring og masse lykke til <3

 • Reply Julie 25. april 2015 at 23:30

  Jeg har nettopp hatt eksamen med to vidt forskjellige fag på samme dag. Jeg synes det fungerte bra å holde meg til et fag om dagen en stund før det nærmet seg eksamen. De to/tre siste dagene før eksamen leste jeg begge fagene hver dag. Når jeg ble lei av det ene og følte at jeg ikke var like produktiv, så skiftet jeg for å få litt variasjon. Det fungerte vertfall fint for meg 🙂 Det fungerte også bra med å lage lister om hva jeg ville komme meg igjennom før jeg «fikk lov» til å bytte fag å pugge.

  Håper det går bra med deg på eksamenene! Lykke til 🙂

 • Reply Ingrid 25. april 2015 at 23:34

  Skulle hatt noen gode råd til eksamenslesing, ettersom jeg har eksamen både mandag, tirsdag, onsdag og torsdag neste uke. Det jeg har gjort er vel at jeg begynte for et par uker siden, satte av noen dager til hvert fag – og stresser som en GAL denne helgen (mens jeg prøver å få oversikt over det jeg har gjort til nå). De to neste eksamene jeg har er heldigvis i mai, så de fagene har jeg ikke sett på en gang.

  Men vil absolutt anbefale å sette av egne dager til fagene, da får du mer oversikt føler jeg, i tillegg til at du sparer tid tenker jeg med å være helt fokusert på det ene faget og slipper å «bytte» halvveis i lesingen. Så kan du like før eksamen jobbe/se over begge fagene. Masse lykke til med dine 😀

 • Reply Lina 25. april 2015 at 23:43

  Jeg har lest til TRE eksamener på en gang før. Da gjorde jeg meg ferdig med et fag av gangen, før jeg brukte de siste dagene på repetisjon av de notatene jeg lagde meg underveis. Fem (for eksempel) dager med fag 1, fem dager med fag 2 og fem dager med fag 3. Det var tøft, men det å lage en plan over lesingen og repetere litt på slutten var løsningen for meg. Lykke til, Ida! 🙂

 • Reply Lene Styve 26. april 2015 at 01:36

  Nydelig antrekk og nydelig jente;)

 • Reply Tove 26. april 2015 at 05:08

  Etter å ha studert seks år på høyskole og universitet så har jeg lært ett og annet om å studere.

  Det jeg synest fungerer best er å ta et fag om dagen. Men da må du virkelig være dedikert! Her kommer min dagsliste når jeg studerte:

  – stå opp tidlig, spise god frokost uten å tenke på lesing

  – Bruke 5 min på å sette seg reelle mål for dagen.

  – Studere aktivt i 40 minutter, så 10 minutter pause der man ikke ser å på mobilen/pc eller andre ting som du bruker når du studerer. Gå en tur, tegn en tegning. Men uansett skal dette være 10 minutter som er helt uten fagstoff.

  – Hold ikke på for lenge. Hjernen behøver 2 timer før den er helt kobla ut etter en aktiv dag.

  – Gå gjennom målene du satt deg tidligere på dagen, og forhåpentligvis så har du kommet i mål. Hvis ikke sså halverer du målene neste dag du jobber med dette faget.

  Når du neste dag skal starte på et nytt emne, så skal gårsdagen glemmes. Selv om det er fag som kan relateres til hverandre så skal du ikke tenke på det. Det er heller bedre at man i slutten av semesteret og rett før eksamen går gjennom hvert emne, for så å sette koblingen mellom de. Da får man som regel en aha opplevelse.

  Lykke til 🙂

 • Reply Thea 26. april 2015 at 08:03

  Når jeg har to eksamener helt opp i hverandre har jeg pleid å splitte dagen i to, med en god pause mellom hvert fag. Viktig å la hjernen koble ut med en film eller noe som ikke krever spesielt mye tenking 🙂 Hvis det er sånn at jeg føler jeg har bedre kontroll i ett av fagene, har jeg pleid å øve ekstra på det, for å sikre meg en A. Da har jeg lest 1-2 timer ekstra på det faget hver dag, og nedprioritert det andre litt. Håper du finner en måte som fungerer for deg 🙂

 • Reply Alexandra 26. april 2015 at 10:23

  Jeg har alltid tette eksamener, og deler det ganske enkelt opp. Jeg setter meg et mål med faget jeg starter dagen med, enten skrive ferdig notater til et tema, eller å pugge noe til det sitter. Når jeg har gjort det, eller blir så lei at jeg ikke gjør noe produktivt, bytter jeg fag. Og setter meg et nytt mål. Da slipper jeg å kaste bøkene veggimellom fordi de er så kjipe, og jeg får lest nokså systematisk. Lykke til!

 • Reply Astrid 26. april 2015 at 10:53

  Hei Ida!

  Jeg ble ferdig med 5 år med utdannelse I fjor, og hadde flere ganger samme problem… En gang hadde jeg tre stk på fire dager, verste mai I mitt liv!

  Uansett, om det er ett par uker igjen ville jeg tatt 1-2 dager per fag frem til noen dager før. Jeg satte meg ofte litt andre mål, som at jeg skulle gjøre to eksamenssett I det ene faget, og så to I det andre, som ca ble to dagers arbeid per fag. Om det er kort tid igjen, eller på slutten av lesetiden, satte jeg opp en oversikt over hvilke dager jeg skulle jobbe med hvilket fag, og hvilken del av pensum – mengden bestemte jeg ut fra hva jeg syntes var vanskelig og hvilket pensum som var størst, og ikke minst hvilken eksamen som kommer først og hvor lang tid det er imellom. Dagen før eksamen jobbet jeg kun med faget det var eksamen I. Og det siste, men etter min mening det viktigste tipset: ta fri etter eksamen. Hodet er helt tomt, så det er ingen nytte å lese på kvelden.

  Masse masse lykke til, dette går så fint 🙂

 • Reply NHH-student 26. april 2015 at 11:23

  Jeg ville lest en uke på hver nå, for så å ta to dager på hver tett opp mot eksamen. Lykke til!

 • Reply Marianne 26. april 2015 at 12:10

  Da eg leste til forretningsjuss og bedritskunnskap leste eg eit av fagene om dagen. Synst det er enklere å holde de to fagene separerte på den måten og må si det blei eit ganske bra resultat til slutt også! 🙂 Lykke til!

 • Reply Lisa 26. april 2015 at 12:18

  Nydelig antrekk! 😀

  Har nettopp startet opp bloggen min igjen så gjeerne ta deg en tur innom og legg igjen en kommentar! <3

 • Reply Ida Wulff 26. april 2015 at 12:32

  Tove: tusen takk for gode tips 🙂 <3

 • Reply Ida Wulff 26. april 2015 at 12:33

  Ingrid: det hørtes tøft ut, lykke til du også!! <3

 • Reply Camilla 26. april 2015 at 13:07

  Jeg har vært gjennom mange tette eksamener, bla hadde jeg mandag, tirsdag og fredag samme uke en gang. Noen uker i forveien pleier jeg å fordele dagene mellom fagene, litt avhengig av hvem jeg føler at jeg trenger mest tid til. Siste en/to dag(ene) før en eksamen sitter jeg nesten utelukkende med det faget det gjelder.

 • Reply Karina 26. april 2015 at 13:30

  Du burde lese to-tre dager på samme, før du bytter. På den måten kommer du bedre inn i faget og forståelsen øker, samt at du minsker sjansen for å blande fagene.

 • Reply Maren 26. april 2015 at 14:59

  Hadde to eksamener etter hverandre til jul, da leste jeg først på nr 2. og deretter på nr.1 🙂 rett etter jeg var ferdig med eksamen nr. 1 satte jeg meg ned å bare frisket opp det jeg hadde lest meg opp på til nr 2. Dette gikk veldig bra for min del!

 • Reply Caroline hop 26. april 2015 at 16:30

  Krysslessing= del dagen i to! Har tatt eksamen i markedskommunikasjon og har lagd masse sammendrag og leste powerpoint tvi tvi

 • Reply Klara 26. april 2015 at 19:27

  Som student i utlandet er jeg vant med aa ha alle avsluttende eksamener etter et semester fordelt pa ei uke, dvs 5-6(!) fag i lopet av ei uke. Det er noksaa toft, og da er det viktig aa planlegge godt hvordan og hvor mye du skal studere til hvert av fagene. Jeg pleier som regel aa dele opp dagene mine med to eller tre fag. Det gjor at jeg klarer aa holde meg effektiv med et bestemt tidsrom i hvert fag. Som noen fler nevner her, saa er det greit aa skifte over til et annet fag naar man er lei det man holdt paa med.

  Siden du har to noksaa like fag kan det kanskje veare greit aa fokusere bare paa et fag per dag, og at du kanskje paa enden av dagen tar opp notatene fra det andre faget i en liten time for aa friske opp minnet ( litt overfladisk lesing av definisjoner f.eks).

  Lykke til Ida! Det kommer nok til aa gaa veldig bra 🙂

 • Reply Viccy 26. april 2015 at 19:46

  Hei, er chanel veska ekte?? Hvor er den kjøpt?

 • Reply Ida Wulff 26. april 2015 at 19:47

  Viccy: ja, den har jeg kjøpt i London 🙂

 • Reply Christina 26. april 2015 at 19:56

  Bare hyggelig! Du tipser nå oss om så masse herlige saker her på bloggen at det skulle bare mangle at vi kan gi litt tilbake 😀

 • Reply Cathrine 27. april 2015 at 12:47

  Hei,

  Jeg gikk selv på MH og hadde to tette eksamener i samme fag. Slik vi løste det så fant vi de felles nevnerene som går igjen for hvert fag og pugget disse til dette satt, deretter tok vi annenhver dag hvor vi lekte «forelesere» for hverandre. Det å måtte forklare faget og emnene for andre er en veldig fin måte å lære det på selv og du ser hva du ikke er trygg på 🙂

 • Reply Lotte Martine 30. april 2015 at 12:03

  Jeg har alltid tette eksamner. Dette semesteret har jeg 12, 18,19 og 21. Det jeg sliter mest med er følelsen av kontroll. Jeg mister følelsen av oversikt og beherskelse når fagene er så tett. Derfor har jeg skaffet meg A3 ark og teiper sammen 2 eller 4 stk, og lager satans store tankekart. Hvor faget står i midten, så kapitlene på hver sin utstikker og tilslutt det aller viktigste innenfor hvert kapittel (eller det som er tatt med i forelesningsnotatene). Henger de på veggen et sted jeg ofte ser dem, sånn at jeg stadig blir minnet på hvilke fag jeg har og hva som er viktig.

 • Leave a Reply