Uncategorized

FØRERHUNDENS DAG

29. april 2015

Skrevet i samarbeid med Norges Blindeforbund

Værsåsnill og les dette innlegget, du vil lære noe viktig. 

Forrige uke nevnte jeg så vidt at jeg hadde vært på Veivisern Hundeskole i regi av Norges Blindeforbund, og i dag har dagen kommet hvor jeg skal fortelle dere om det. I dag er det nemlig førerhundens dag, en dag som markeres over hele verden. 

Vi er en hel gjeng med bloggere som har fått tilbringe en dag med Norges Blindeforbund, og vi håper alle at vi kan bevisstgjøre vårt publikum på hvilke utfordringer førerhunder og deres brukere kan møte på – og ikke minst på hvor fantastiske disse førerhundene er! Først og fremst vil jeg vise dere en video som ble filmet da vi var på hundeskolen, hvor jeg fikk prøve meg som synshemmed med førerhund i en hinderløpe. OM jeg var nervøs?!  

Dette besøket satte i gang mange tanker i hodet mitt. Bare det å kunne se er ikke noe man skal ta for gitt. Det er nemlig ikke alle som kan det. Å være synshemmed byr på flere utfordringer, men det at det finnes førerhunder gjør hverdagen lettere for mange. Det gir rett og slett frihet, til å lettere og tryggere kunne bevege seg rundt. Førerhunder gir virkelig «menneskets beste venn» en helt ny mening for meg, tenk at de kan være så flinke og ikke minst så proffe i jobben sin! Det syns jeg er fascinerende. 

– Si hei til Konge. Dagens helt, som fikk meg uskadet gjennom hinderløypa – 

Vi tilbragte hele dagen sammen med Stine, som har vært bruker av førerhund i mange år. Hun er ung og bor på Majorstua i Oslo sammen med hunden Bella, og sammen møter de mange utfordringer i hverdagen som hun fortalte oss om. 

Visste du at du aldri må forstyrre en førerhund i arbeid? Når en førerhund går sammen med en synshemmed, er den på jobb. Da skal du ikke klappe til den, snakke til den, leke med den eller mate den med noe. Det er forstyrrende for hunden, og du kan i verste fall sette mennesket som er avhengig av den i fare. 

Noe av det vi pratet mest om, og som faktisk sjokkerte meg mest, er hvordan mennesker med førerhund kan oppleve å bli nektet adgang til steder. Visste du at førerhunder har lov til å gå og komme inn over alt, til og med der det ikke er lov med dyr? Førerhunder har lov til å bli med inn i klesbutikker, på restaunter, på matbutikken, på bussen, i taxier… Over alt! Det er det mange som ikke er klar over – eller som ikke bryr seg om. Stine fortalte oss om flere tilfeller hvor taxier har låst dørene eller kjørt forbi når de ser at hun har hund. Da fikk jeg helt vondt i hjertet, og syns bare det er helt uakseptabelt. Med mindre det er en allergivennlig taxi, skal den med glede ta i mot en synshemmed med førerhund. Det er da et serviceyrke på linje med alle andre?! Stine fortalte også om flere tilfeller hvor hun er blitt stoppet på vei inn på restauranter. På Fridays i Oslo har hun måtte diskutere seg fram til å få lov til å være gjest, og forklare de ansatte at det faktisk er lov med førerhund der – for så å måtte stå i tre kvarter og vente på å få bord, mens de løper fra den ene til den andre for å finne ut av at det faktisk stemmer. Tenk deg selv, hadde du ikke følt at det var urettferdig? Jeg tror jeg hadde følt meg til bry og gått derifra – og sånn skal det ikke være. 

Man ber ikke noen om å sette øynene sine igjen utenfor. 

Ofte skyldes slike situasjoner uvitenhet. Og derfor vil jeg nå lære deg at det er lov med førerhund over alt. Norges Blindeforbund har nå gjort det mulig å bestille gratis klistremerker på deres nettside, som du kan henge opp på din arbeidsplass. Kanskje du jobber på kafé? Kanskje du har en venninne som jobber i klesbutikk – eller på en restaurant? Jeg vil oppfordre deg til å bestille klistremerkene HER, og gi klistremerker videre til de du kjenner som jobber i serviceyrket. Norges Blindeforbund ønsker ikke å oppfordre til at du klistrer merkene rundt i hele byen uten å få lov, men håper at butikkeiere, restauranteiere og så videre har lyst til å ha et slikt klistremerke hos seg. 

Jeg elsker denne snutten, den sier det så bra; det kunne vært verre, det er bare en hund vi ønsker å ha med oss. 

Denne dagen lærte meg ikke bare mye om noe jeg ikke visste så mye om, den ga meg mye glede også. Hunder er bare verdens herligste dyr! Et av høydepunktene var da vi besøke kennelen med valper, valper som en vakker dag skal bli førerhunder. Jeg har veldig lyst til å bli fórvert for en førerhund, når jeg er ferdig med å være pendler. Det har seg slik at de fleste førerhunder trenger et sted å bo fram til de skal begynne å jobbe, altså fram til de er cirka 1,5 år gamle. Kan jo tenke meg at det er hjerteskjærende å skulle si farvel til en liten venn etter å ha tilbragt et år sammen, men når man gjør det for en god sak så blir det noe helt annet. Hvis du vil lese mer om førerhundens liv, kan du gjøre det HER

Hvis du vil kan du like Norges Blindeforbund på Facebook HER eller følge dem på Instagram @ Blindeforbundet. Men viktigst av alt, bestill klistremerker HER helt gratis og heng dem opp for å bevisstgjøre; det er lov med førerhund over alt. 

26 Comments

 • Reply Renates Reiser 29. april 2015 at 11:22

  Kjempebra innlegg, Ida! Fascinerende og tankevekkende lesing. Jeg lærte i alle fall mye nytt, og det håper jeg andre også gjør. Skulle bare mangle at de som bruker førerhund skal kunne ta den med overalt! Den er jo rett og slett som en forlengelse av personen som bruker den.

 • Reply Marte 29. april 2015 at 13:29

  Jeg har stor forståelse for at førerhunder skal kunne være med nesten overalt, i og med at personen som har den med er avhengig av den. Men dessverre kan dette skape et problem for oss som er allergiske. Jeg har kraftig dyreallergi, og dersom det hadde vært en hund ved nabobordet på Fridays, hadde dette ødelagt måltidet, og i verste fall dagen for meg. Det er mange som er i denne situasjonen også. Så dette er et spørsmål som krever at man tar hensyn til flere grupper!

 • Reply Marie 29. april 2015 at 13:51

  Så utrolig bra innlegg! Jeg synes det er veldig bra at du fronter en slik bra sak 🙂 Jeg heier på deg ! 🙂

 • Reply Daniel Miller 29. april 2015 at 14:04

  Kjempe flott innlegg, utrolig koselig gjort av deg 🙂 ha en flott dag.

 • Reply Ingrid 29. april 2015 at 14:18

  Blir helt oppgitt over folk som ikke har fått med seg at det er lov med førerhund overalt. Og synes så synd på de som trenger førerhund og møter på disse vrange menneskene hele tiden. Og det med at man ikke skal forstyrre en førerhund i arbeid, uff. En jeg kjenner var fôrvert for førerhund, og hun opplevde ofte at barn og ungdom ble sure og aggressive når hun fortalte at de ikke kunne klappe den fordi de var i en treningssituasjon, så jeg kan jo bare tenke meg hvor vanskelig det er for synshemmede. Veldig bra at du bidrar til Blindeforbundets opplysningskampanje 🙂

 • Reply Ida Wulff 29. april 2015 at 14:58

  Marte: mener du da at det ikke skal være lov med førerhund på restaurant? Jeg skjønner at det kan være problematisk for deg så klart, men nå har det seg sånn at loven sier at det å være synshemmed går foran det å ha en allergi.

 • Reply Arna 29. april 2015 at 17:50

  Utrolig bra innlegg 🙂 Vet du hva kriteriene er for å bli fórvert? kan hvem som helst bli det? Og hvis hunden ikke blir godkjent som førerhund, hva skjer da?

 • Reply Henriette 29. april 2015 at 18:51

  Til Marte: Jeg blir oppriktig irritert av kommentaren din. Jeg har selv sterk allergi, både mot pollen og hund, men jeg ville aldri nektet en førerhund å sitte i nærheten av meg på en restaurant. Om det blir for problematisk for MEG ville jeg gått. Husk at denne førerhunden er øynene til personen den er med, og bare tenk deg å være i samme situasjon som en synshemmed. Jeg hadde valgt allergi 10/10 ganger, og det hadde du også! Selvfølgelig skal vi kunne gjøre det vi kan for at personer som er synshemmed skal fungerer så godt de kan. Om det er viktigere for deg å spise matretten din på Friday`s enn å la førerhunden komme inn foreslår jeg at du går til en annen restaurant. Den hunden har like mye rett til å være der som deg, for ikke å snakke om personen som TRENGER denne førerhunden. Jeg fungerer 100% til tross for at jeg er plaget med allergi, men uten førerhunden fungerer ikke vedkommende optimalt, det blir derfor ekstremt egoistisk å tenke slik du og helt sikkert mange andre gjør!

 • Reply Ida Wulff 29. april 2015 at 20:25

  Arna: for å være fôrvert må man helst ikke bo mer enn 1,5 time unna hundeskolen, ettersom man må møte opp der med hunden en del. I tillegg skal man selvfølgelig ha masse tid til hunden og ha den med seg så mye som mulig. Hvis hunden ikke blir godkjent er jeg ganske sikker på at du får tilbud om å beholde den 🙂

 • Reply Charlotte 29. april 2015 at 20:34

  Hei! Bruker du extensions nå? Håret ditt er veldig fint!

 • Reply Kamilla Haaland 29. april 2015 at 20:36

  Det gleder et optikerhjerte å se at dette settes i fokus – for det er så viktig!

 • Reply Ida Wulff 29. april 2015 at 21:01

  Charlotte: nei, det gjør jeg ikke. Så tusen takk! 🙂

 • Reply LH 29. april 2015 at 21:13

  Marte: Du har faktisk evnen til å flytte deg, uten hjelp av en førerhund, så hvis du er så «uheldig» å få en førerhund på nabobordet, kan du sikkert be om å få et nytt sted å sitte. Hundeallergien din er ikke så alvorlig at du stryker med.. Er selv allergisk, men kunne aldri i verden sett for meg å nekte en blind/synshemmet person tilgang til en plass, bare pga min allergi (som er barnemat i forhold til en funksjonshemmelse)….

 • Reply camilla 29. april 2015 at 21:52

  Så koslig innlegg, liker når du setter lys på slike viktige saker, kan ikke se for meg hvordan det hadde vært å være blind og bare tanken på at folk faktisk lager så mye bry bare for at de skal få lov til å ha førerhunden sin med… ha en fin kveld!

 • Reply Thomas 29. april 2015 at 22:20

  Så flott innlegg! Digger bloggen din.

 • Reply Ida 29. april 2015 at 22:47

  Så herlig at du engasjerer deg. Viktig sak! Du ser oppriktig glad og helt fantastisk ut i videoen! 🙂

 • Reply Belinda Jakobsen 30. april 2015 at 00:00

  Ikke meningen å virke overfladisk her for budskapet ga meg tårer i øyene, men jeg må bare nødt å si at HERREGUD DU ER SÅ FORBANNA VAKKER

 • Reply Ida Wulff 30. april 2015 at 00:24

  Belinda Jakobsen: BELLIS <333

 • Reply Marte 30. april 2015 at 10:50

  Min kommentar var ikke ment slik mange her tolket det. Jeg var nok litt kjapp der, beklager det! Mener absolutt ikke at ikke førerhunder skal kunne være med inn på restauranter, men bare at det kan være nyttig å ha noen forhåndsregler med tanke på folk med allergi. Kanskje må det for eksempel være tydeligere hvilke taxier som er allergivennlige, og ha et allergvennlig område på restauranter og fly? Har bare vært i en del situasjoner der både dyr og nøtter har skapt ubehagelige situasjoner for både meg og andre (på fly for eksempel). Men jeg synes det er kjempebra at det settes fokus på at førerhunder skal kunne være med overalt, og jeg flytter meg gjerne for en som har det behovet 🙂 Beklager klønete kommentar!

 • Reply Si 30. april 2015 at 13:47

  Marte: Når det gjelder fly, har jeg hørt fra en flyvertinnevenninne at man kan ringe og bestille billett på et fly uten dyr. Det vil si at dersom noen skal fly med hund eller katt i kabinen, kan ikke de kjøpe billett på akkurat det flyet når du har sagt fra først. Men da må du altså ringe, og ikke bestille på nett. Det kommer jo uansett til å være spor etter tidligere dyr (grunnen til at de skal være i bur), men da slipper man i hvert fall «ferske» allergener. Bare et tips. Lykke til, allergier suger! Jeg har en ganske sterk allergi selv, og det har ført til noen kjipe togturer, men det er heldigvis ikke et dyr man vanligvis tar med seg rundtomkring.

  Ida: Kjempefint at du setter fokus på dette. Blindeforbundet er faktisk den organisasjonen jeg støtter selv ? da får du en veldig søt kalender rundt juletider, hehe. Kanskje ikke en veldig billig kalender, men valpene er nå veeeeldig søte… Synes det er litt sjokkerende hvor lite støtte det offentlige gir til blinde. Førerhund er jo et eksempel på et tiltak som fører til et helt annet nivå av selvstendighet, noe alle burde hatt rett på. Hadde et familiemedlem som var blind, og Blindeforbundet og førerhundene er en utrolig viktig organisasjon for en marginalisert gruppe.

 • Reply krist.in 30. april 2015 at 14:00

  Synes det er så flott at dere bloggere gjør dette samarbeidet med blindeforbundet 🙂 Førerhund er jo tidenes mest geniale «redskap» og såå flott at blinde kan få hjelp av dem! Tenk å være fórvert for noen sånne nydelige da <3 Kanskje det er det jeg skulle blitt !

 • Reply kvinnekroppen 30. april 2015 at 14:39

  Så fantastisk at så mange har takket ja til å skrive om dette! Kjempe bra! 🙂

 • Reply Viktoria 30. april 2015 at 14:54

  Så faktisk en blind dame med førerhund på skysstasjonen med en av medarbeidere på skysstasjon.Det er så viktig med en sånn hund og denne hunden er jo hennes helt i hverdagen. Hunden var veldig seriøst og lignet ganske på den hvit hund som du omfavner. Den bare så på ulike sider og ikke kastet blikk på folk som vanlig hund gjør og heller ikke kom bort til andre hunder som var i nærheten av henne 🙂

 • Reply Anne Torill Larsen 30. april 2016 at 12:17

  Hei

  Jeg heter Anne Torill og pleier aldrig og kommentere på Blogger.

  Men dette innlegget likkte jeg veldig godt og her var det mange korselige kommentarer

  Jeg er selv helt blind og bruker førerhund.

  Nå tar jeg skjelden Taxi selv.

  Men de gangene jeg gjør det sier jeg fra når jeg ringer at jeg skal ha med førerhund og da går det som regel bra.

  Når det gjelder allergi så er det også slik at om en har allergi for hund så er ikke det det samme som at en reagerer på alle hunder.

  Noen hunder er veldig allergi vennlige.

  Selv har jeg også hund og katte allergi.

  Har hatt fem Golden Retrivere og en Labrador og har min andre katt nå og reagerer ikke på disse.

 • Reply http://mobileautodetailingkc.com 11. august 2023 at 19:05

  Very good post.Thanks Again. Really Cool.

 • Reply flange manufacturer in kolkata 25. mars 2024 at 09:47

  Great, thanks for sharing this blog article.Much thanks again. Really Great.

 • Leave a Reply