Studier

SELVFAVORISERENDE ATTRIBUSJON

16. mai 2015

 God morgen! 🙂 

Jeg har akkurat vært på trening, og er full av energi denne lørdagsmorgenen. Nesten litt synd å bruke den energien på å sitte ved spisebordet og lese til eksamen, men når det er sagt; jeg begynner å like organisasjonspsykologi litt. Ikke sånn veldig, men litt.

Kanskje det er fordi pensum endelig er på norsk. Kanskje det er fordi jeg lærer mye om mennesker, både meg selv og andre. Vet du for eksempel hva den fundamentale attribusjonsfeilen er? At vi mennesker som regel tror at ting som skjer skyldes indre egenskaper i oss selv eller andre. Hadde vi visst hvor mye som skyldtes ytre omstedigheter og tilfeldigheter hadde vi blitt overrasket. Og noe annet som er ganske interessant – eller komisk, da; selvfavoriserende attribusjon. Noe som betyr at vi som regel tror at suksess skyldes indre faktorer og fiasko skyldes ytre. Gjør jeg det bra på eksamen, er jeg et geni. Gjør jeg det dårlig på eksamen, så er det nok fordi jeg hadde en jævlig dårlig foreleser…. Noen som kjenner seg igjen? Haha. Men altså. Det skal sies at fiasko kan skyldes ytre faktorer…. 

Meller-sjokoladen er byttet ut – for nå… Er det ikke 17. mai på søndag?

21 Comments

 • Reply Daniel Miller 16. mai 2015 at 10:53

  Lykke til med eksamens lesingen 🙂 håper du får en flott 17. mai helg.

 • Reply Marianne 16. mai 2015 at 11:02

  Jeg hadde eksamen i dette faget nå før jul, og jeg er helt enig med deg, man lærer mye om seg selv og andre! Og det er heller ikke så tungt fag 🙂 Jeg blir så motivert av å lese hvor mye du legger i studiene dine, og det hjelper veldig nå som jeg er midt oppe i det selv. Har hatt 3 eksamener på under 10 dager, og mangler enda 2.. men det er bare å bite tenna sammen 😀 Masse lykke til på de du har igjen, du er flink! 😀

 • Reply Ida Wulff 16. mai 2015 at 11:05

  Marianne: Ja, det er faktisk ikke så tungt som jeg trodde. Tusen takk, og masse lykke til med dine 2 siste 🙂

 • Reply Ida Wulff 16. mai 2015 at 11:12

  Daniel Miller: Takk det samme! 🙂

 • Reply Thea 16. mai 2015 at 13:11

  Hvordan er eksamenen i dette faget lagt opp på Markedshøyskolen? Hos oss måtte vi forhåndsskrive 11 oppgaver, og gjenskrive to av de på eksamen. Hvis det er sånn ca det samme, kan jeg sende deg oppgavene jeg skrev 🙂 Let me know!

 • Reply Ida Wulff 16. mai 2015 at 13:16

  Thea: Hei! 🙂 Så utrolig snilt av deg, men hos oss gjøres det helt annerledes. Vi får to tema fra pensum (vet ikke hvilke), hvor hver oppgave igjen har tre deler. Men tusen takk uansett! <3

 • Reply Irene 16. mai 2015 at 14:41

  Denne hadde jeg nylig på bi. Interessant fag, men eksamen er dessverre lagt opp på en helt syk måte. Vi kunne få to oppg. av 13 og begge to må besvares, dvs. at vi må memorere hele denne boka + en til som vi hadde i faget. For å besvare alle oppgavene korrekt, skal alle definisjoner, teorier osv. være sitert ordrett! Lite pedagogisk lagt opp med andre ord, når stoffet blir så massivt at man må være god i memorering får å oppnå en akseptabel karakter. Pga. denne eksamensformen var snittet på D i fjor. Håper virkelig de endrer eksamensformen slik at vi får en bedre forståelse av selve faget. Noe det egentlig bør være lagt opp til.

  Uansett ønsker jeg deg masse lykke til, det virker som den er lagt opp noe bedre hos dere i hvert fall 🙂

 • Reply krist.in 16. mai 2015 at 18:15

  Åh, den boka altså.. jeg hadde den i organisasjonsatferd på bi, skikkelig drittforeleser, så jeg syntes det var såå kjedelig , men da jeg satt meg ned for å lese selv, ble det faktisk litt spennede !

 • Reply Ida Wulff 16. mai 2015 at 20:24

  krist.in: enig! Eller min foreleser var ganske ålreit, men syns nesten det var mer spennende å lese selv 🙂

 • Reply Synne Jørgensen Livang 16. mai 2015 at 22:59

  Lykke til på eksamen:-) Vi har hatt om det samme i sosialpsykologi, som er ett av de bedre fagene vi har i psykologi år! Syns det er ganske spennende egentlig.

 • Reply KatrineBB 18. mai 2015 at 12:17

  Jeg hadde også det faget når jeg studerte, og begynte etter hvert å like det litt jeg også 🙂

 • Reply Jennie 18. mai 2015 at 14:02

  Har hatt samme boka i organisasjonspsykologi 🙂 Kjempespennende fag synes jeg da! Etter 6 år med studier kan jeg i år endelig nyte fridagene i mai! Masse lykke til 🙂

 • Reply Christina 18. mai 2015 at 14:42

  Fortsatt HEIA IDA! Orgen går nok bra skal du se, når du har kontroll på attribusjonen så er du jo allerede godt på vei 😀 Vi fikk i år om organisasjonsendringer og beslutninger, og var heldig sånn sett. Håper du rekker å puste litt innimellom lesingen, og at forbrukeratferden gikk bra.

  Egentlig er din blogg den eneste jeg har samvittighet til å ta meg tid til å lese nå når jeg sitter med bachelorskriving og eksamenslesing oppetter ørene selv. Her kan jeg liksom kjenne litt på at man ikke er aleine om å begrave seg i papirer, kulepenner, skrivebøker og «eksamenslister» på Spotify. Også, kan man oppmuntre og motivere hverandre litt. Snart er det ferie, og det er DEILIG å kunne ta den med god samvittighet. Keep up the good work, og fortsett å jakt på A’ene. Du er flink, er du!

  PS: Det er veldig hyggelig å kommentere mye når du tar deg tid til å svare i kommentarfeltet! Jeg er fan 🙂 🙂

 • Reply Yessenia 18. mai 2015 at 21:38

  Jeg hadde akkurat eksamen i det faget der! 🙂 Det gikk bra, så jeg krysser fingrene for deg Ida. Lykke til 🙂

 • Reply Frida 20. mai 2015 at 01:10

  hva studerer du? 🙂

 • Reply Anonym 20. mai 2015 at 11:16

  Jeg har nettopp hatt eksamen i akkurat det samme 🙂 hehe. veldig mangen spennede teorier egentlig, som får oss til å tenke over en selv 🙂

  Lykke til! Det fikser du 🙂

 • Reply Anonym 20. mai 2015 at 18:53

  Hei. Ikke tro på alt du leser 🙂 Hilsen meg

 • Reply Ida Wulff 20. mai 2015 at 23:47

  Christina: Hei! 🙂 Jeg måtte nesten le da jeg fikk eksamensoppgavene i orgpsyk i dag! Fikk motivasjon og kommunikasjon… Så det var LETT! Var sikker på at jeg kom til å få en haug av organisasjonsstruktur, ledelse og makt. Så der satt jeg og smilte, og det var deilig! Takk for fine ord, og masse lykke til med bachelorskrivingen 🙂 Klem <3

 • Reply Christina 21. mai 2015 at 10:32

  Hipp hurra, kjempebra! Det er jo veldig greie temaer, flott at du fikk litt flaks på veien. Stå på videre, snart er det ferie. Takk for lykkeønskninger, det trengs <3

 • Reply Caroline 22. mai 2015 at 19:14

  Åå, psykologi er kjempespennende synes jeg! Går selv sykepleie og leverte min 3. eksamen idag, verdens beste følelse. Ble ferdig å skrive 15 min før deadline, hahah hjemmeeksamen asssss….Bare 1 igjen nå – og det er den verste jipppiiii :—-) masse lykke til, søta!

 • Reply Ida Wulff 22. mai 2015 at 19:49

  Caroline: masse lykke til med din siste! Blir så deilig å være ferdig! <3

 • Leave a Reply