Uncategorized

GÅR IKKE MENN TIL GYNEKOLOG?

17. september 2015

Forrige uke en gang, ringte en kamerat meg på kvelden, og vi pratet gjennom klesvask, tannpuss, hårpille-knasking og resten av kveldens rutiner. Jeg hadde en bekymring som måtte luftes, og temaet gjorde at jeg lærte noe nytt. 

Ida: uff, jeg må komme meg til en gynekolog, jeg. Alle på Instagram driver og maser om at alle skal sjekke seg for livmorhalskreft, så jeg må vel ta en sånn celleprøve snart. Jeg har sikkert en uke igjen å leve. kompis: ja, det kan sikkert være lurt å sjekke seg da!Ida: gynekolog er så kleint, når var du sist?Kompis: ……Ida: hva er det?Kompis: menn går ikke til gynekolog, Ida. 

Jeg nektet å tro det! For det første: menn går vel til gynekolog?! For det andre: så utrolig urettferdig at det er så mye styr vi kvinner må gjennom i forhold til menn. For det tredje: det er tydeligvis ikke alle erfaringer man kan diskutere med guttevennene sine, haha. 

Så da lærte jeg i hvert fall noe nytt! Greit å vite, så jeg ikke booker dobbel gynekolog-time til meg og min framtidige ektemann. 

Jeg har vært hjemme hos mamma og pappa i to dager nå, vært så trøtt og sliten at jeg bare ville være hjemme og slappe av. Jeg er fremdeles helt zombie etter å ha blitt kjørt hjem til Oslo klokken 6 i dag morges, så to do-listen min føler seg nok litt oversett. Det betyr bare at den er dobbelt så lang i morgen, så det er flaks at jeg ikke har forelesninger! Dere kan jo gjette hva ett av punktene er; booke time hos gynekolog! Som alle sier på Instagram: SJEKK DEG!!!!!!!! ELLERS DØR DU!!!!!!!!!!Her blir jeg i kveld! Det er så mye gøy å se på TV i kveld, og dagsformen gidder ikke noe annet. Og ja, Macen er TV’en min. Jeg nektet å ha med meg 50-tommeren i den nye leiligheten. LITEN TV står også på to do-listen… 

55 Comments

 • Reply Rut Marie 17. september 2015 at 18:41

  Haha, ja det kan du si, skikkelig urettferdig. Her i Tyskland heter gynekolog faktisk KVINNElege (frauenarzt). Lykke til med celleprøven, jeg tok tilfeldigvis en i fjor og fikk påvist grove forandringer. Ble dritredd såklart, men skjønte etter hvert at hvis man bare sjekker seg og evt får behandling, er man liksom utenfor faresonen for å bli syk. Anbefales! 🙂

 • Reply Cathinka 17. september 2015 at 18:52

  Er noe som heter androlog, som er som en gynekolog for menn, bare spesialisert på det mannlige kjønnsorganet. 🙂

 • Reply A 17. september 2015 at 19:01

  Tror det er sånn at gynekolog er for kvinner og urolog er for menn 😛 Er man gynekolog kan man det kvinnelige kjönnsorganet, er man urolog kan man det mannlige kjönnsorganet. Så menn kan også gå å sjekke seg for forskjellige sykdommer. Rett meg om jeg har feil xD

 • Reply Huntinghealth - din coach på nett! 17. september 2015 at 19:21

  Haha, fort gjort å gjøre den feilen der:P Uansett lurt å sjekke seg, da! Stå på, jeg digger bloggen din! Jeg har nylig begynt å blogge selv. Ta gjerne en titt innom 🙂 http://huntinghealth.blogg.no/

 • Reply Martine 17. september 2015 at 19:23

  Jeg kan anbefalle Kvinnedoktoren i Tønsberg som gynekolog! Han er super flink! Store deler av min venninnegjeng og mamma går til han 😉 Han gir svar på celleprøven uansett utfall, veldig mange gir ikke tilbakemelding hvis det ikke er noe forandring, så da slipper man å sitte å vente å uroe seg!

 • Reply Moralens vokter 17. september 2015 at 20:03

  Ja du får vurdere bli mann da, problem solved.

 • Reply Sanna 17. september 2015 at 20:03

  Jeg var til en kvinnelig gynekolog å tok celleprøve, og det var ikke noe skummelt i det hele tatt 🙂 Gruet meg veldig på forhånd, men gikk kjempefint. Og selve prøven gjorde ikke særlig vondt å ta. Det går nok kjempefint for deg og 🙂 I hvertfall veldig lurt å ta den celleprøven 🙂

  Og etter du har tatt den er det mest sannsynlig 3 år til du trenger å ta en ny en 🙂

 • Reply Emma 17. september 2015 at 20:18

  Haha, du er så morsom! Også skriver du så bra 😀

 • Reply lille meg 17. september 2015 at 20:25

  Hvorfor går du til gynekolog når du kan gå til fastlegen?

 • Reply Asalia 17. september 2015 at 20:27

  Haha, mitt inntrykk er også at menn er dårlige til å gå til gynekolog. I beste fall tar de en klamydiatest…

 • Reply Ida Wulff 17. september 2015 at 20:28

  lille meg: fastlegen min er i Tønsberg, jeg bor i Oslo. Og jeg er som regel kun hjemme i helgene 🙂

 • Reply Geriatriks 17. september 2015 at 20:31

  …hadde menn måttet gå til gynekolog så hadde det foregått omtrent på denne måten: Legen «så er det oss igjen da, hvordan går det?».. Pasient: «Det går fint her vettu».. Legen: «vel, svir det når du pisser da?».. Pasient: «Nope».. Legen: «okay…da sees vi til neste år»…

 • Reply David 17. september 2015 at 20:43

  Kvinner går til gynekolog, menn går til androlog ellerurolog 😁

 • Reply Linda 17. september 2015 at 21:18

  A: det er feil ;p Urologi er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i urinlederne, urinblæren, urinrøret og hos menn prostatakjertelen og pungen. En urolog har altså bpde kvinnelige og mannlige pasienter.

 • Reply Linda 17. september 2015 at 21:35

  A: etter å ha sendt kommentaren ble jeg plutselig usikker og måtte google litt😂 urologer er visst også spesialist på de mannlige kjønnsorganet men de tar også kvinner som har problemer med nedre urinveier. Godt å få det oppklart😜

 • Reply Kamilla Haaland 17. september 2015 at 21:38

  Kun vært hos gynekolog en gang i mitt liv.. Haha, alle blir så overgitt når jeg sier det.

 • Reply Kristin 17. september 2015 at 22:09

  Jeg utsatte dette i sånn ca tre år, fikk innkallelse før jeg fylte 25 og nå er jeg snart 28. Var overbevist om både det ene og det andre, kreft, manglende eggstokker og fremmede infeksjoner (nei, jeg ligger ikke rundt).

  Men det var ingenting. Og det var skikkelig rart å ligge der, men det var fort gjort og utrolig deilig å være en av dem som har sjekket seg 🙂

  Man up blir litt feil og si, men ja. Du skjønner 😉

 • Reply Maren 17. september 2015 at 22:56

  Skal du selge det gamle stuebordet ditt? i så fall er jeg VELDIG interessert! Ta gjerne kontakt dersom du ønsker å selge det 🙂 🙂

 • Reply Ida Wulff 17. september 2015 at 23:29

  Maren: hei 🙂 nei, har bestemt meg for å lagre det til jeg kjøper min neste leilighet!

 • Reply Malin 18. september 2015 at 00:55

  hei! Litt random spørsmål men lurte på hvor du har kjøpt den greia over sengen tror det heter sengegalv?? Elsker bloggen din!😄

 • Reply Hmmmm... 18. september 2015 at 09:38

  Gynekolog kommer fra gresk.

  Logi betyr lære som i biologi – læren om livet. Teologi – læren om gud(er)

  Gyneko – betyr kvinnelig.

  Så sånn sett har ikke gynekologer og menn så mye meg hverandre å gjøre:-)

 • Reply theresekristina 18. september 2015 at 09:49

  Off eg blir så stressa over at det står OVERALT på instagram, eg må jo berre bestille en time eg óg. Ka du pleie å sjå på på tv/macen? 🙂

 • Reply Ida Wulff 18. september 2015 at 09:59

  theresekristina: ja, do it!! 🙂 i går så jeg bare på tv2 og TV Norge, den nye torsdags-gullrekka som var litt skuffende!

 • Reply Cecilie 18. september 2015 at 10:07

  For det første så ser jeg overhode ikke humoren ved å nedprioritere celleprøver. For det andre skjønner jeg ikke poenget med å vise hele landet at du ikke vet at menn ikke går til gynekolog. Det går kanskje an å tenke litt over hvordan man fremstiller seg selv? Du virker bare mindre intelligent i dette innlegget. Du virker ellers som en smart jente, så hva med å heller oppfordre og være positiv til gynekologundersøkelser istedenfor å latterliggjøre det?

 • Reply Stian 18. september 2015 at 10:18

  Hvorfor bryr du deg om det? Rosablogg.no

 • Reply Um Amina 18. september 2015 at 10:32

  Hei. Smedstadgynekologene som holder til i Homansbyen er flinke og svært profesjonelle. Har gått der et par ganger. Anbefales.

 • Reply Joachim 18. september 2015 at 11:09

  hva er gynekolog?

 • Reply Caritha 18. september 2015 at 11:22

  Vi kvinner skal gjennom alt, mens menn cruiser gjennom 🙂 hehe 🙂 Senga di ser veldig god ut, og så koselig trekk 🙂

 • Reply Hans Jørgen 18. september 2015 at 15:24

  @caritha, du kødder? Vi menn tar vores del av kaka vi og! Vi jobber hardere, lever kortere, blir stilt større krav til, har 24/25 av verdens dårligste jobber, står for 96% av alle dødsulykker, står for 80% av selvmord. Ikke kom her og utstill deg som et hjelpeløst offer.

 • Reply fashion_inspox 18. september 2015 at 15:25

  hahah, menn burde også sjekke seg ja! er jo kanskje tross alt de som «gir» oss disse sykdommene :p ta gjerne en tur innom instagrammen min for fashion updates – fashion_inspox 🙂 ps: elsker bloggen ida!

 • Reply Skeptisk 18. september 2015 at 16:35

  Verden er gal, og det er den som tror at menn går til gynekolog også.

  For hva er GYNekologi? Jo, det omhandler det FEMININE kjønnet.

  Og mannen har MASKULINE kjønnsorganer, eller har du ikke lagt merke til dette?

  Menn går f.eks til Urolog om de har problemer.

  Så, ta det virker som om verden går av hengslene.

 • Reply Gine 18. september 2015 at 17:34

  Haha! 😀

  Men menn slipper ikke helt unna, de anbefales å ta en prostataundersøkelse når de er over 30 ellerno, og jeg kan tenke meg de kvier seg litt for besøk i baken: http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/kirurgi/prostataundersokelse-eksplorasjon-434.html

 • Reply Vilde 18. september 2015 at 18:17

  Er jeg den eneste som aldri har vært hos gynekolog?

  Men jeg har heller ikke vært hos legen siden jeg var liten. Kanskje jeg burde..

 • Reply Petrameter 18. september 2015 at 19:31

  Å, jeg blir så glad når du bruker «i forhold til» akkurat der det skal være. Kudos! Og også interessant tema. Sjekk deg!

 • Reply AC 18. september 2015 at 19:53

  Menn går til UROLOG! Stort sett om de får problemer med potensen eller prostata.

  Androlog er ikke utbredt, men finnes (Andra er gresk for mann).

  Kvinner går til GYNEKOLOG. Ordet kommer av det greske ordet for kvinne: Gyneka. Resten av ordet betyr «læren om», brukt stort sett medisinsk.

 • Reply Eva 18. september 2015 at 22:05

  Den hyppigste kreftdiagnosen hos menn er prostatakreft, rammer nå alle aldre.. OG, den undersøkelsen de må igjennom er sikkert 10 ganger verre (hvis man ikke er homofil da, hehe) En svær hånd inn i rattattaen. Dessuten er symptonene vage og ofte kommer de for sent. Dessuten er det flere varianter her, fra «hissige» til milde. Dette bare til de mannlige leserne dine Ida. Budskapet er fortsatt: «Sjekk dere alle sammen» – glem alder.. fanskapet slår til i alle aldersgrupper!

 • Reply Lejla 18. september 2015 at 22:18

  Hei:-) Jeg reiser til Tønsberg i neste uke og lurer i den forbindelse på om du har noen tips? Utesteder og resturanter som er verdt å sjekke ut (er 22 år gammel!)

  På forhånd tusen takk, skjønneste Ida:-)

 • Reply Maria 18. september 2015 at 23:01

  Gynekolog er ikke noe hyggelig å gå til nei, men så mye bedre man føler seg etterpå om man får vite at alt er greit! Og som regel får det jo veldig mye bedre enn man tror 🙂 Godt å få det overstått.

  Og til deg som spør hvorfor man velger å få til gynekolog fremfor fastlege, så velger jeg å gjøre det fordi jeg ønsker å ta en innvendig ultralydundersøkelse av en som har spesialisert seg på gynekologi når jeg først skal ta en sånn undersøkelse som skjer hvert 3 år(så fremt man ikke har noe som trenger følges opp oftere). Ikke alle fastleger tilbyr dette og det er tross alt den undersøkelsen som ett gir nøyaktig svar på hvordan det ser ut innvendig.

  Anbefaler volvat Ida, koster noe, men flinke leger som vet hva de driver med 🙂

 • Reply Ida Wulff 18. september 2015 at 23:30

  Lejla: hei 🙂 har ikke så mye erfaring med utesteder, men The Sense var gøy i sommer i hvert fall. Restauranter; Kverneriet, Conradis, The Sense, Paparazzi er ålreite. God tur til Tøns!

 • Reply Jannicke 18. september 2015 at 23:44

  Hahaha 😂 du er herlig❤️☺️😂

 • Reply Ida Wulff 19. september 2015 at 00:28

  Malin: den er fra mille moi 🙂 klem

 • Reply Emilie 19. september 2015 at 09:08

  Hei, Ida! Har faktisk prøvd ut noen forskjellige gynekologer i min korte levetid, og vil ALLTID anbefale privat gynekolog fremfor en offentlig ansatt gynekolog eller fastlege(husk nå jenter, at en fastlege er allmennpraktiker, og kanskje ikke har all verdens kunnskap om de ulike sykdommer vi kan få der nede…). Jeg har også erfart at en offentlig ansatt gynekolog ikke klarte å fange opp en ganske alvorlig sykdom jeg hadde. SÅ, derfor: privat gynekolog er til å anbefale, og de er i mine øyne verdt prisen! Anbefaler Majorstuaklinikken!

 • Reply Anonym 19. september 2015 at 15:01

  Øhhhh er du seriøs? Urolog my friend 😉

 • Reply Thor 19. september 2015 at 15:03

  Nei, menn går ikke til gynekolog.

  Nei, vi har det ikke enkelt. Så lenge vi lever til vi er 40 vel å merke, da er det prostata som skal sjekkes, som er mye værre enn det dere blir utsatt for.

 • Reply Athina 19. september 2015 at 16:04

  Det er uheldig at du vinkler dette slik at du må til privat gynekolog. Celleprøver (som jo er kjempeviktig!) kan de aller fleste ta hos fastlegen sin. Mye billigere og like bra.

 • Reply Anonym 19. september 2015 at 17:34

  Ida, kvinner går til gynekolog, menn går til androlog eller urolog… 😉

 • Reply Anonym 19. september 2015 at 19:46

  Niks. Ser at noen skriver at kun menn går til urolog og vel det stemmer ikke. Jeg har en alvorlig og permanent skade i blæra, som gjør at jeg må oppsøke urolog to ganger i året og jeg er kvinne. Og da får jeg i tillegg henvisning til gynekolog samtidig, på sykehus riktignok, så jeg er heldig, som får gynekolog dekket, men uansett, urolog er for kvinner også. Jeg trodde selv først, at jeg hadde blitt sendt feil på sykehuset, men neida, det stemmer det også har jeg en urolog hos Banda Follo, Google it, som jeg ringer sånn ellers, for utstyr og slikt, ville bare rydde opp i uklarhetene.

 • Reply Line 19. september 2015 at 20:47

  De går jo til gynekolog, bare at det er et annen navn for det…

 • Reply Madelen 19. september 2015 at 21:30

  De gjør nok det, Ida. Men fordi de er menn så er de for redde til å innrømme det 😉

 • Reply Charlotte 19. september 2015 at 21:40

  Finnes det noe værre enn å gå til en gynokolog?! Synes samboeren kan gå, i stedet for meg! Vet det er viktig å sjekke seg og alt det der, men jeg får noia. Sånn helt seriøst. Men altså, SJEKK DERE – det er lurt! (bare jeg som ikke er så lur)

 • Reply sensiitiive 19. september 2015 at 23:56

  åhh, kunne ikke vært mer enig! Bedre å få sjekket seg enn at problemet forverrer seg og det blir virkelig ille.

 • Reply Anonym 20. september 2015 at 01:15

  Gynekolog for menn heter urgolog lolzz

 • Reply Elisabeth 21. september 2015 at 13:54

  Haha LoL

  Har lest litt p ååbloggen din i dag, digger den 🙂

 • Reply Vaktel og hvitløk 24. september 2015 at 12:24

  Aldri tenkt på det faktisk. Men får jo rutine sjekk av fastlege da 😛 Og så eventuelt bli henvist til urolog. Men vi menn er dårlige på slikt…

 • Reply Lars 26. september 2015 at 01:39

  Hahaha, Ida!! Vi burde sikkert ha som rutine å dra til urgolog, på samme måte som dere. Jeg opplevde akkurat samme situasjon som deg da jeg drakk kaffe med venninna mi, og så sa hu; «Du vet når du er hos gynekologen?…» Jeg: «Nei?» lo meg skakk.

 • Leave a Reply