Hverdagsliv

MIN ERFARING MED HYPNOSE

1. februar 2016

Hello from bed. Altså. Jeg har både jobbet, vært sosial og shoppet i dag – men nå gidder jeg ikke mer og er tilbake i sengen. Det SNØR! Uansett, over til dagens tema: Min erfaring med hypnose er ikke lang, men det er mange som spør om den, så jeg tenkte jeg like greit kunne skrive et innlegg om det 🙂 Bakgrunnen for at folk spør, er at jeg nevnte at jeg skulle prøve hypnose i forbindelse med flyskrekken min. Jeg gruet meg sånn til å fly til Thailand, og bestemte meg for å prøve noe jeg tenkte kunne være en «quick fix» før avreise. 

Jeg gjorde ikke så mye research på forhånd, googlet egentlig bare, og sendte mail til første og beste som befant seg i Oslo sentrum. Da jeg kom dit, ble jeg møtt av en hyggelig dame og satt i en stor komfortabel stol. Hun ville at vi skulle dele opp timen; først 30 minutter med tankefeltterapi, så 30 minutter med hypnose. 

Tankefeltterapi var helt ukjent for meg. Men det bygger altså på en teori om at kroppen vår inneholder såkalte energibaner. Kort fortalt; de som driver med TFT mener at ved å banke på spesifikke punkter på kroppen, kan bryte et mønster, om det er angst, fobier, depresjoner eller hva enn det skulle være. Veldig enkelt forklart med mine uvitne ord, men den som vil lese mer om det kan jo google det. Anyways: akkuat denne delen av timen syns jeg var litt småklein. Jeg satt ovenfor behandleren, og skulle gjøre akkurat som henne. Banke på meg selv på de samme stedene og si de samme tingene hun sa. Det gikk mye i; jeg er redd for døden. Jeg liker ikke å ikke ha kontroll. Jeg kan ikke akseptere at jeg ikke har kontroll. Jeg er redd for å dø fra de jeg er glad i, og jeg er redd for at de skal dø fra meg. Hun spurte hele tiden hva føler du nå, og det er der jeg fikk litt problemer. Etter å ha blitt spurt tiende gang hva jeg føler, ble jeg nesten litt redd for å svare feil, så det ble litt sånn; eehm… At jeg er varm? Men det skal sies at jeg faktisk følte at jeg ble varm i kroppen – om det var fordi jeg banket kontinuerlig på kroppen min eller fordi det skjedde noe i energibanene, vites ikke. 

Andre del var hypnosen, og jeg tror jeg var litt for nysgjerrig/ukonsentrert til å gi meg 100% hen. Det som er litt snodig er at jeg ikke husker noe særlig av hva som ble sagt under hypnosen, men jeg følte at jeg var tilstede i «den virkelige verden» hele veien. 

Så for å være helt ærlig, vet jeg ikke om jeg fikk noe ut av disse teknikkene. Men da jeg satt der på Gardermoen og skulle gå på flyet, merket jeg meg at jeg hadde tatt med meg mye av det jeg snakket med behandleren om. Om at jeg faktisk ikke har kontroll, og at jeg er nødt til å slippe taket på det jeg ikke får gjort noe med. At kapteinen skal hjem til kona si etter endt arbeidsdag, og at andre passasjerer aldri ville tatt med de små barna sine inn i en dødsfelle. Og at man ikke kan gå og sløse bort livet sitt på å være livredd, for det er nesten verre enn hvis det skulle skjedd noe. 

Min konklusjon etter denne opplevelsen er at hvis man er redd for noe og føler at man trenger hjelp til å takle det; gå og snakk med noen. Det trenger ikke nødvendigvis å være en som driver med hypnose, men bare en eller annen som kan hjelpe deg å rydde opp i tankene og sette ting i perspektiv. Selv om det er de mest selvsagte ting som blir sagt, kan det noen ganger hjelpe å høre det fra andre. Og jeg tror faktisk at både hypnose og tankefeltterapi kan fungere på den som er 100% åpen for det. Men man må gjøre en innsats selv også, man kan ikke forvente å ligge på en benk og bli kurert helt uten videre. 

Håper det var et godt nok svar til alle som lurer 🙂 

12 Comments

 • Reply Nina 1. februar 2016 at 21:39

  Hei. Så flott at du nevner TFT her. Jeg selv har hatt dette som behandlingsform da jeg slet med voldsom angst og det hjalp meg noe voldsomt. Helt sykt å tenke på hvor effektiv behandling dette var for meg. Men måtte få behandling noen ganger. Angsten ble mer og mer borte for hver gang. Og jeg reagerte på behandlingstimen med en haug av følelsesregister fra spent, slapp, lei meg også veldig trøtt og utladet etterpå. Jeg anbefaler dette på det sterkeste og gi det flere sjanser. Idag er jeg frisk.

  Lykke til, Ida.:)

 • Reply Kristin 2. februar 2016 at 00:55

  Hei Ida:) Jeg bestilte time for å kjøre flysimulator til kjæresten min i fjor. Da han skulle gjennomføre dette, fortalte jeg mannen som dreiv det at jeg helst ikke ville se på, da jeg var redd det kunne gjøre flyskrekken min større (jeg er mest redd for høyder og ikke ha kontroll). Da fortalte han at det var kjempe mange som kom til han fordi de hadde flyskrekk, og mange ble visst mye bedre. Jeg fikk selv lov til å prøve i 15 min, det var kjempe skummelt – men etterpå fikk jeg skikkelig selvtilittsboost. Kanskje det er noe du kunne ha prøvd, og hatt nytte av? Jeg brukte i hvertfall «flight simulations norway» – det ligger på Dal, ca 15 min fra Gardermoen. 🙂 Ha en fin uke.

 • Reply Ida Wulff 2. februar 2016 at 01:22

  Nina: så fantastisk at du kunne bli frisk av det! Klem 🙂

 • Reply Tonje 2. februar 2016 at 11:41

  Veldig godt poeng det med at kapteinen skal hjem etter endt arbeidsdag. De ville jo ikke gått på jobb i frykt for å miste livet. Er sånne tanker som hjelper pittelitt på min flyskrekk. Jeg har prøvd selvhjelpsbøker, beroligende medisiner og store mengder alkohol :p Noe hjelper litt, andre ting hjelper ikke i det hele tatt. Drar til Trididad i mars med to mellomlandinger. Frister å avlyse hele turen. Men blir jo ikke noe gladere av å være stuck her i Norge heller. Gjelder vel å prøve å gi litt faen og hoppe i det 🙂

 • Reply Ida Marie 2. februar 2016 at 14:37

  Jeg har blitt anbefalt TFT men må innrømme at jeg har vært skeptisk, og jeg er redd at skepsisen min er nok til å legge kjepper i hjula for resultater – for det er jo det alle sier, at man må tro på det for at alternativ hjelp skal fungere. Jeg veit ikke. Kanskje jeg skal jobbe litt med meg selv for å endre holdning og gi det en sjangse.

 • Reply Ida Wulff 2. februar 2016 at 14:40

  Ida Marie: ja, du kan jo prøve en gang og se om du kjenner at det skjer noe fysisk i kroppen, for det kjente faktisk jeg 🙂 klem

 • Reply Ida Wulff 2. februar 2016 at 14:42

  Tonje: da må du ha masse lykke til på turen til Trinidad! Tenker at så lenge man ikke gir etter for frykten, så er det ikke sykelig eller ødeleggende 🙂 Stor klem!

 • Reply Meg 2. februar 2016 at 20:00

  Hva med han tyske piloten som dro på jobb for å ikke dra hjem igjen? :S Skrekk og gru. Burde kanskje gjøre noe med flyskrekken min før jeg drar til Spania i sommer 😉

 • Reply Anonym 2. februar 2016 at 22:51

  http://sraad.blogg.no/1454360411_vi_slo_opp_og_skulle_.html

  ….. jeg gir opp! Seriøst, dette bloggsirkuset kan ikke fortsette!

 • Reply T 3. februar 2016 at 00:05

  Hei, hvordan går det med å prøve å spise mindre kjøtt ?

  mattips ?

 • Reply Ida Wulff 3. februar 2016 at 00:12

  T: det går fint, har spist kjøtt cirka 3 ganger etter at jeg kom hjem fra Thailand 🙂 Har ikke eksperimentert så mye siden jeg har vært syk, men kommer sikkert litt mattips etterhvert! Klem

 • Reply Andersen 3. februar 2016 at 15:52

  Kjæresten min anbefalte meg å lese dette blogginnlegget ditt. Synes det var interessant det du skrev om opplevelsen og forventningene dine til det. Jeg er selv ekstremt redd for å fly og tar nå beroligende tabletter. Siden jeg er student i England blir det jo en del turer over havet… så er litt smålig interessert i dette TFT-greiene. Jeg vet ikke helt hva jeg prøver å få frem her, men jeg synes det var interessant at du satte søkelys på nettopp dette! Såå tusen takk! ((:

 • Leave a Reply