Hverdagsliv

JEG HAR SETT NOE

23. mai 2016

Og nå som jeg har sett det, klarer jeg ikke å glemme det. I går kveld så jeg sesong 1 og 2 av Sweatshop, og jeg lærte noe veldig viktig. Tror det er den første dokuserien som virkelig har fått meg til å forstå hvor jævlig noe er, uten å være tilstede selv. Jeg har besøkt noen triste skjebner rundt omkring i verden, og da har jeg følt behovet for å hjelpe til og gjøre en forskjell. Nå fikk jeg den følelsen av å se Sweatshop.  Hvis du vil se serien, husk å starte nederst på siden for å se sesong 1, siden er litt klønete lagt opp!  Denne serien angår alle som kjøper klær. Og den er kanskje ekstra viktig å se for deg (oss) som virkelig trodde at mesteparten av innholdet i klesskapet vårt er produsert av maskiner. Men så dør mennesker av utmattelse og sult, fordi vi skal kunne kjøpe billige klær her hjemme. Hovedansvaret ligger så klart på de store kjedene som underbetaler arbeiderne sine og ikke stiller krav til myndigheter og fabrikker. Men det er noe vi kan gjøre også, og det er å stille krav som forbruker. Å ta avstand fra «dødsbillig mote» som det så rett ut kalles. Stille spørsmål om hvor klærne våre faktisk kommer fra, under hvilke forhold de er produsert. Jeg føler meg ekkel etter å ha sett serien. Ekkel fordi skapet mitt er fullt av klær som er laget for hånd av en som nesten ikke får betalt, og dum fordi jeg trodde det var en maskin som sydde på merkelappene i nakken som jeg noen ganger klipper av fordi de klør. Tekstilarbeiderne og menneskene man møter i seiren viser at det er en bedriten industri, langt verre enn jeg kunne forestille meg. 

Vel, du kan jo starte med å se serien hvis du ikke har sett den. 

13 Comments

 • Reply Anonym 23. mai 2016 at 13:43

  Det er en reality serie, ikke en dokuserie. Men setter absolutt ting i perspektiv.

 • Reply Saritha 23. mai 2016 at 14:04

  Jeg så faktisk begge sesongene i går også. Jeg gråt og gråt fordi jeg aldri har tenkt over det før. De er fattig fordi vi er rik. Og sånn burde det ikke være! Fint at du tipser om denne serien. <3

 • Reply Engasjert sjel 23. mai 2016 at 14:35

  Dette er grusomt! Tør ikke se, men er bevisst på hva som skjer likevell. Det er jo sakt at man innen en mannsalder forventer å avskaffe fattigdommen i verden. Men hvordan skal en få til det når store internasjonale selskaper og bedrifter får herje fritt? Vi som forbrukere burde være mer bevisst vår makt, og på den måten presse disse lovløse til å ta ansvar! Kanskje burde vi forvente av dem, som av de forskjellige landene, at de skal binde seg til å følge FN’s menneskerettskonvensjoner? Samt at de har noen som kan ansvarliggjøres ved brudd på disse.

  Hva vil du, Ida, gjøre fremover nå som du er bevisstgjort? Vil du gå forran som et godt eksempel, eller vil du fortsette å handle «dødsbillig mote»?

 • Reply Engasjert sjel 23. mai 2016 at 14:45

  Mente selvsagt ekstrem fattigdom i kommentaren min over her.

 • Reply Ini 23. mai 2016 at 21:43

  Men hva tenker du gjøre sånn helt konkret? Jeg syns selv det er forferdelig at det er slik, men vet ikke hva man kan gjøre.. Hvordan vet man hvilke forhold klærne dine, iPhonen, macen, møblene, risen du spiser…blir laget? Dokumentarens tema er interessant, men de burde også ha et fokus på produsenter de mener er gode nok. Og hvorfor stiller de ikke HM spørsmål om hvorfor de ikke eier egne fabrikker ? DA ville de ha hatt full kontroll.

  Det blir bare svada når jentene sier at «det er høy sikkerhet, vaktene slipper oss ikke inn, det mååå bety at det er noe forferdelig foregår». For det første: i sør-øst Asia er det vakter overalt. Også utenfor hoteller, kjøpesentere, templer, you name it. For det andre: vaktene har selvsagt ikke myndighet til å slippe inn noen. For det tredje: prøv å dra med deg filmteam til hvilken som helst fabrikk i Norge og spør om å få komme inn og se deg rundt…

  Det blir litt for mye fokus på TV-drama, ikke på tema. HM sa jo de kunne besøke en fabrikk, men uten filmteam, hvorfor i alle dager sa de ikke ja til det?

 • Reply Yvonne 24. mai 2016 at 09:45

  Det er ingen garanti at fordi tøyet har en høy prislapp, at det ikke er produsert på samme måten. De største designer husene i verden syr også klærene sine i de samme landene, så vær kritisk til ALT tøy du kjøper, uansett prislapp. Det er ikke arbeiderene som får de ekstra pengene, det er nok mote-husene.

  Kjempefint at du sette fokus på dette temaet, for det er et tema de fleste folk har alt for lite kunnskap om:)

 • Reply Camilla Acklam 24. mai 2016 at 12:12

  Det veldig mange tenker når man ser sånne serier er at man må slutte å kjøpe klær fra de som gir arbeiderne sine sånne forhold, men det er det verste man kan gjøre ettersom det fjerner den eneste lønnen de har.

 • Reply Silje 24. mai 2016 at 12:24

  Kjempeviktig tema du tar opp her. Jeg synes det er vanskelig å være en bevisst forbruker også på det punket, ettersom det er lite transparens på forholdene klærne våre blir produsert under. Dette gjelder jo både klær fra billigkjeder, men også dyrere merker. Skulle vært mer sporbart hvordan forholdene er, slik at man mer bevisst kunne velge å handle fra de som faktisk produserer klærne under ok forhold. Blir litt tidskrevende og kun gå vintage/lage klær selv.

 • Reply Therese 24. mai 2016 at 17:59

  Jeg ble helt dårlig av den serien. Noen dager før jeg pløyde i gjennom epsiodene hadde jeg bestilt masse klær på nettet. Klærne kom frem dagen etter jeg hadde sett sesong 2. Jeg kjente at jeg ble kvalm og flau over hvor mye jeg hadde bestilt. I den ene pakken lå det en Nike-joggebukse og på merkelappen stod det «made in Kambodsja».

  Jeg vet ikke helt hva jeg kan gjøre for å bidra, men jeg håper at noen selskaper begynner med «Fair trade»-klær. Det er nå en ting at selskaper tilbyr miljøvennlige klær, men hva hjelper det hvis folk sulter i hjel for å sy sømmene på t-skjorte laget av økologisk bomull. Håper så absolutt at menneskene som syr klær for de ulike store og små produsentene får en økt og rettferdig lønn, ikke minst et verdig liv, men noen må ta det første steget.

 • Reply aase 24. mai 2016 at 19:19

  Hva er alternativet til disse jentene/kvinnene som jobber i tekstilfabrikkene? Å bli giftet bort i ung alder, uten verdi fordi de er en økonomisk byrde for familien. En jobb gir dem verdi, det er så banalt som det høres ut som. De må ha jobb, så de kan betale utdannelse til sine søstre og døtre! Still spørsmål! Om hvor klærne kommer fra? pris? lønn? osv bombader de store kjedene med spørsmål, hver gang dere handler. Jeg jobber selv i en stor kjede, og spørsmål som kundene kommer med, blir tatt opp i grupper og på møter som så blir tatt vidre, det virker, jeg lover!!! Vi forbrukere fikk Rema1000 til å kutte ut palmeolje, vi har makt, vi må bruke den riktig!!

 • Reply Ida 24. mai 2016 at 20:31

  https://www.earthereal.no/

  Norsk bedrift som selger økologiske fair trade klær, trenger ikke lete så langt for å finne noe bedre enn billig «sweatshop klær». (Jeg har ingen egeninteresser i bedriften, la kun merke til kommentarer ang. fair trade kllær og håp om at noen begynner med det. Vel, mange har allerede begynt med det)

 • Reply Aina 25. mai 2016 at 15:02

  Facebook er en kanal hvor man gjerne kan få ting til å skje, men det krever selvfølgelig at noen gidder å grave og lete litt i hvor de forskjellige kjedene får sydd sine kolleksjoner, hvordan forholdene er på de forskjellige fabrikkene og rett og slett kreve av kjedene at de sørger for bedre forhold for fabrikkarbeiderne. Det går an.

 • Reply Anonym 27. mai 2016 at 14:38

  husk folkens at alt er ikke slik de viser, de klipper og redigerer slik som de selv vil 🙂 gå inn på http://www.hm-svarer.no/ og du vil få et ufyllende svar på akkurat dette med sweatshop.

 • Leave a Reply