Studier

FRYKT IKKE FADDERUKEN

14. august 2016

I morgen starter en uke jeg vet at veldig mange er spent på: fadderuken! Uken hvor man blir delt inn i grupper, for å bli kjent med medstudenter – og for å drikke så mye at man er sikker på at studiene starter med en skikkelig fyllesyke. Hehe, neida. Det blir jo hva man gjør det til selv. 

Litt overraskende, men jeg har fått mange spørsmål av lesere angående fadderuke. Kommentarer fra folk som lurer på ting, og mail fra folk som gruer seg. Hva skjer egentlig i fadderuken? Må man være med på alt? Jeg er 23 år og livredd for å måtte henge med en gjeng med 19-åringer i en uke. Blir det vanskelig å finne eksamenspartnere og kollokviegruppe hvis man ikke møter opp i fadderuken? 

Så derfor tenkte jeg å skrive litt kort om min egen erfaring, kanskje det kan berolige noen som skal starte på studiene sine nå. Selv var jeg 23 år da jeg begynte på min bachelor. Hele fem år eldre enn de som gikk rett fra VGS til studier det året. Det kommer kanskje ikke som noen bombe, men jeg var verken interessert i eller innstilt på å skaffe meg en haug med venner. Man kan jo søke om å skrive eksamen alene, og ettersom jeg var pendler, regnet jeg med at det ikke kom til å bli noe problem. Men jeg bestemte meg likevel for å møte opp på åpningsseremonien til kullet mitt, og deretter inndelingen av faddergrupper. Husker jeg var helt svett mens jeg stod og ventet på å bli ropt opp, og tenkte at: nei, dette er for teit. Jeg kjente ingen, men merket at det var mange som kjente meg. Jeg er ikke av den innbilske typen, men tro meg når jeg sier at jeg har et trent bloggleser-øye. Vel, omsider fikk jeg tildelt gruppe, og to søte faddere som faktisk bare var to år yngre enn meg. Jackpot! Ellers var det ingen på gruppen min som var rett fra videregående, alle var mellom fire og ett år yngre enn meg. Det er rart hvordan man tror dette med alder kommer til å ha så mye å si, jeg skjønner veldig godt dere som spør om det. Og ja, på noen kan man merke at livserfaringen og modenheten nærmest er fraværende – men det spiller egentlig ingen rolle. I fadderuken skal man ha det gøy, og man skal bli kjent med mennesker man kan finne trygghet i når man begir seg inn på noe nytt og fremmed. Det tok ikke mer enn ti minutter før en jente på gruppa huket tak i armen min, og sa: takk gud, jeg trodde bare det skulle være barn her! Haha, hun er tre år yngre enn meg, men vi hadde det  gøy sammen.  Og nei, man trenger ikke å være med på alt. Men jeg anbefaler virkelig å være med på noe. Selv var jeg med på en lunsj, bar til bar-runde, en eller annen tropisk fest av et helvete, et par vorspiel – og så inviterte jeg til vorspiel selv en av dagene fordi jeg var heldig og hadde en stor suite på et hotell. Det var nok i massevis til å bli kjent med folk – og hvorfor ikke vise sitt sanne jeg på dag 3: sorry folkens, jeg er så fyllesyk at jeg døde for en uke siden. 

Når man starter studiene (i hvertfall i mitt tilfelle) tar det ikke lang tid før man skal danne kollokviegruppe eller begynne å skrive gruppeeksamen. Derfor er fadderuken et fint forum for å finne noen man kan jobbe sammen med. Selv møtte jeg min eksamenspartner gjennom to år, nettopp i fadderuken. Vi var ikke på samme gruppe, men det er vanlig at faddere spleiser gruppene sine og lager vorspiel sammen. 

Frykt ikke fadderuken! Den er tilstede for at du skal kose deg og bli varm i trøya, før du begir deg ut på tre år med lesing, pugging, skriving og svetting. Fadderne er studenter som har meldt seg frivillig til å ta i mot nye studenter, fordi de hadde en positiv opplevelse i sin egen fadderuke og elsker å bli kjent med nye mennesker. De passer på deg, sørger for at du får info om oppmøte og happenings, og svarer på hva enn du måtte lure på. Dere som får mine venner som faddere er i hvertfall veldig heldige 😉 Lykke til, alle nye studenter. Måtte det gå dere vel 

13 Comments

 • Reply Celine 14. august 2016 at 22:53

  Så fint innlegg! 🙂 Hadde selv en veldig fin fadderuke i fjor som fadderbarn, og skal være fadder til uken. Gleder meg masse!

 • Reply emma 15. august 2016 at 00:01

  Hva er eksamenspartner? Må man ha det? Ble litt stressa nå. Og gruppeeksamen?

 • Reply Ida Wulff 15. august 2016 at 00:26

  emma: gruppeeksamen er når man 2-3 personer skriver en oppgave sammen over lengre tid. Hos oss teller en slik 40% av karakteren i et fag, i tillegg til at man har en individuell eksamen som teller 60% 🙂

 • Reply Ida Wulff 15. august 2016 at 00:27

  Celine: så gøy, kos deg masse 🙂

 • Reply Hannes 15. august 2016 at 08:17

  Hei IDA! 🙂 Jeg har aldri kommentert på bloggen din og føler meg strengt tatt for gammel til å kommentere her… Men jeg vil gjerne fortelle deg at DU er min absolutte favorittblogger og dette kommer fra ei som har lest EN DEL blogger gjennom tidene… Du fremstår for meg ekte og ærlig og jeg føler jeg kan stole på deg! Både med tanke på reklame (den berømte merkingen) men også på hva du står for, forteller om deg selv osv. Når du velger å dele noe føler jeg du er ærlig. Og så er der en del du ikke vil dele men det er helt greit. Du sier det slik det er og vi vet hva vi kan forvente av deg. Takk for at du er ekte! (hilsen en som er sterkt påvirka av Ulrikke Falch sitt innlegg………………)

 • Reply :) 15. august 2016 at 11:33

  Hei!

  Må droppe fadderuken på HK pga jobb. Er det vanskelig å bli kjent med folk der hvis man ikke er med på fadderuken tror du? Ble også litt stressa når jeg leste dette :p

 • Reply Ida Wulff 15. august 2016 at 11:36

  :): Hei 🙂 Det kommer helt sikkert til å gå fint! Klassen finner gjerne på sosiale ting i starten av studieåret for å bli kjent, i tillegg til at det blir gruppearbeid. De som ikke har skaffet seg en gruppe selv, får et lite push via forelesninger, sånn at man aldri er alene. Lykke til!

 • Reply :) 15. august 2016 at 22:32

  Hei, jeg er 31. Er det noen på den alderen som er med på fadderuka, eller blir det bare teit? 😉

 • Reply Ida Wulff 15. august 2016 at 22:36

  :): jeg var den eldste på min gruppe, så jeg vet ikke altså. Men hvis du har lyst ville jeg hevet meg med, fadderuken er jo for ALLE som skal begynne å studere 🙂

 • Reply T 16. august 2016 at 07:03

  Gj.snittsalderen på mitt studie er 20 år og jeg er 10-12 år eldre enn de fleste. Man merker det godt altså. Er litt over «knisefnisestadiet» merker jeg. Så klart kan man komme overens og få en fin studietid sammen, men det merkes godt at man er på litt forskjellige steder i livet.

 • Reply Maria 16. august 2016 at 12:22

  Jeg gruer meg enormt. Syns alltid det er så vanskelig å starte å nye ting. Ordnet seg hver gang til nå etter litt tid, men føler at denne gangen så er det usikkert. Er så redd. Redd for å ikke finne noen som jeg passer med, at alle bare «klikker» med engang og jeg ikke finner min «klikk». Jeg er så redd. Måtte bare få skrevet det et sted.

 • Reply Ida Wulff 16. august 2016 at 12:52

  Maria: det er du 100% sikkert ikke alene om. Men det er forståelig! Bare husk at dette ikke er VGS, hvor folk fryser hverandre ut og er slemme mot hverandre. Håper det går bra for deg!

 • Reply Ida Wulff 21. august 2016 at 14:40

  Hannes: tusen takk, veldig hyggelig å høre <3

 • Leave a Reply