Studier

STUDIETIPS: GRUPPEARBEID

11. november 2016

Man skulle tro at gruppearbeid var noe man la bak seg da man gjorde seg ferdig med videregående, men neida. På mange høyskoler og universitet møter man det igjen. Og det er nok for en grunn – de fleste skal jo ut i arbeidslivet og samarbeide med andre mennesker. Likevel kan det være en utfordring med gruppearbeid i studiene. Min eksamenspartner og jeg har skrevet 14 oppgaver sammen nå (hvis jeg ikke teller feil), og det helt uten problemer eller uenigheter.  I går leverte vi vår siste gruppeeksamen, så jeg tenkte jeg skulle gi noen tips til studenter og ikke minst kommende studenter, om hvordan gruppearbeid kan bli en positiv opplevelse. Det er nemlig ikke en selvfølge!  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 presetSnus litt rundt i fadderuken. Nei, man MÅ ikke være med i fadderuken for å få venner eller for å få noen å skrive med. Jeg kan bare snakke utifra egen erfaring, og jeg brukte fadderuken både til å bli kjent med nye mennesker og til å finne noen å skrive sammen med. Du kan jo for eksemel holde utkikk etter den første som går hjem for å være i form til dagen etter 😉 

Ikke jobb med din beste venn. Går du i klasse med en du er god venninne med utenom studiene, eller til og med kanskje bor med? Gjør dere selv en stor tjeneste og ikke tenk at det bare blir såå gøy å skrive oppgaver sammen. Jeg tviler ikke på at det kan funke for noen, men jeg har også sett tilfeller hvor det virkelig ikke fungerer. 

♥ Vær to. Hvis dere i likhet med oss kan velge mellom å være 2 eller 3 på gruppa: vær to. Vi var tre helt i starten, og det var bare mas. Hører mange si det samme. 

Snakk sammen om ambisjonsnivå. Før du blir enig med noen om å være på gruppe, kan det være greit å være klar på hva slags ambisjoner hver av dere har, og hvor mye innsats man ser for seg å gi. Noen tenker at de heller vil dø enn å få noe dårligere enn A, mens andre er fornøyd så lenge de står. To slike ytterpunkter vil neppe få til et godt samarbeid. 

Si det som det er. Etter en stund som eksamenspartnere blir man godt kjent. Så bare vær deg selv og si det som det er fra første stund. Enten det er at du er drit trøtt og har lyst å pakke sammen for dagen, eller at du ikke skjønner bæret av hva dere sitter og skriver om. 

Fordel roller. Alle på en gruppe bør ha like stort ansvar for oppgaven. Likevel kan det være kjekt å fordele litt ansvar når det kommer til småpirk og ferdigstiling. For å ta meg og min eksamenspartner som eksempel: vi gjør det meste i fellesskap, men vi har likevel noen ting som mer eller mindre automatisk har blitt våre «ansvarsområder». Jeg står for språkvask, nedkutting av unødvendige ord og setningsoppbygging, mens Siri gjør knotingen med innholdsfortegnelse og referanseliste.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 presetSitt sammen og skriv så mye som mulig. Jeg anbefaler at man sitter sammen i gruppe og skriver så ofte det lar seg gjøre. Da er alle/begge «med» hele veien, og oppgaven får en bedre sammenheng. I vårt tilfelle så har vi som regel skriftlige eksamener etter slike gruppeoppgaver, så det er masse læring i å være med på hele prosessen. Det er ikke alltid vi får til eller orker å sitte sammen, men da er vi gjerne på Skype/FaceTime.  Jobb et sted hvor dere slapper av. Vi har prøvd å skrive på grupperom, på kafé, i klasserom, på restaurant og på bibliotek. Men vi har funnet ut at det som funker best for oss, er å sitte i ro hjemme med tilgang på eget kjøkken og eget toalett. Noen ganger er det selvfølgelig deilig med en forandring, men for det meste har vi faktisk skrevet hjemme hos meg. Man må bare gjøre det som funker for seg! Og nei, oppgaven din blir ikke automatisk bedre av at du sitter på skolens bibliotek åtte timer i strekk og snapchatter at du lider.

Skriv i Google Documents. Beste oppfinnelsen ever, hehe. Kort forklart for de som ikke kjenner til det: alle i gruppen kan være inne i det samme dokumentet og holde på samtidig. Det er litt selvmotsigende, men noen kvelder når jeg får ånden over meg, logger jeg meg inn i dokumentet for å hamre inn noen linjer. Da er det så komisk hvis Siri også er i dokumentet. Så chatter vi litt i oppgaven vår da vettu! 

Før logg. Skolen anbefaler studenter å føre logg over hvem som gjør hva i tilfelle uenigheter og brudd, sånn at man kan få med seg sitt arbeid videre hvis man skal skifte gruppe. Hvis du bruker Google Documents så føres det automatisk en logg slik at man slipper å tenke på det. 

Ta ordentlige pauser. Dette har vi vært skikkelig dårlig på. Vi har spist nudler over tastaturet og ligget på gulvet og snakket om modeller vi vil stryke fra oppgaven. Først nå i det siste har vi vært klare på at nei, nå lukker vi Macen helt ned og går og tar litt frisk luft. Det hjelper en hel haug når man har sittet på en hard stol i flere timer og stirret på skjermen. 

Gjør hyggelige ting utenom. En skikkelig team spirit er alltid bra for gruppearbeid! Finn på noe hyggelig med gruppa di. Gå ut og spis, dra på spa, drikk en flaske vin. Snakk om noe annet enn skole.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset Det var det jeg kunne komme på, håper det kan være til hjelp for noen enten nå eller i fremtiden. Jeg skal komme meg avgårde på en forelesning, og så bærer det hjem til Tøns! Hurraaa! Mamma og pappa har vært på ferie i to uker, så jeg gleder meg til å se dem. Og til å sitte i kjøkkensofaen og skrive individuell hjemmeeksamen 

27 Comments

 • Reply Vilde 11. november 2016 at 11:25

  Hei Wulff, takk for gode tips!! Jeg lurer på hvor jeansen din er fra?? Ser så behagelig ut samtidig som den er kjempefin! 😀

 • Reply Ida 11. november 2016 at 12:00

  Altså, du har en så forfriskende blogg!! Jeg blir glad av å lese den og anser det alltid som en kosestund hver gang jeg klikker meg inn hit 🙂

 • Reply Victoria Larsen 11. november 2016 at 13:21

  Gode tips! 🙂

 • Reply Anette 11. november 2016 at 14:35

  Ikke velg din beste venn til eksamenspartner, men la din eksamenspartner bli din beste venn, eller noe sånt?! 🙂 Ser i hvert fall ut som dere gjorde et klokt valg da dere valgte hverandre 😀

 • Reply Anonym 11. november 2016 at 19:00

  Mange i klassen slenger kommentarer i ny og ne om at jeg er perfeksjonist og mønsterelev, og at eg må slappe av og ta det med ro inni mellom Jeg liker struktur på arbeidet mitt og liker at når ting først skal bli gjort, blir det gjort skikkelig. Føler du er litt slik selv. Hvordan takler du slike kommentarer? Føler det er sagt i negativ tone. Kan legge til at jeg går på universitetet, og opplever at mange ikke tar det seriøst.

 • Reply Irene 11. november 2016 at 20:21

  I forhold til litteraturliste, jeg håper da du vet om EndNote? Da legger det seg jo automatisk i teksten! Studerer master nå, og har akkurat lært det. Det gjør ting SÅ mye lettere 🙂

 • Reply Ida Wulff 12. november 2016 at 00:11

  Anette: den var fin, hehe! vi storkoser oss!

 • Reply Ida Wulff 12. november 2016 at 00:12

  Vilde: den er fra Lee, veldig korte i bena (<3) og fin farge!

 • Reply Ida Wulff 12. november 2016 at 00:12

  Ida: så hyggelig å høre, tusen takk for at du titter innom! <3

 • Reply Ida Wulff 12. november 2016 at 00:18

  Anonym: Hei! For å være helt ærlig så har jeg ikke opplevd det, de jeg omgås med i skolesammenheng er veldig flinke til både å skryte av hverandre og hjelpe hverandre. Derimot får jeg kanskje høre at jeg er en partypooper som heller sitter hjemme og leser enn å dra ut på byen, men det kunne jeg ikke brydd meg mindre om. Jeg føler meg som verdens heldigste når jeg våkner dagen derpå og har gjort en haug med skole, mens andre våkner blakke, fyllesyke og alt for dårlig til å gjøre noe som helst. Jeg håper du slutter å ta til deg slike kommentarer med en gang, for du gjør helt rett i å prioritere det som føles mest riktig for deg. Og så har jeg en følelse av at slike kommentarer kan komme av misunnelse, fordi mange sikkert skulle ønske de hadde mer viljestyrke og var mer strukturerte både som mennesker og studenter. Klem 🙂

 • Reply Ida Wulff 12. november 2016 at 00:20

  Irene: Hei! Jeg har ikke hørt om EndNote. Men vi følger chicagomanualen, tar programmet hensyn til forskjellige «oppskrifter»? 🙂

 • Reply Cathrine 12. november 2016 at 09:17

  Jeg gikk på universitetet og da var det gruppearbeid på laboratoriet (studerte molekylærbiologi), samt at vi hadde kollokvier. Men alle eksamener, inkludert masteroppgave gjorde vi helt på egenhånd. Jeg er utrolig glad for det. Greit at man lærer å samarbeide for senere karriere, men man kan jo gjøre det uten å få direkte karakter også. Søsteren min måtte ta gruppebachelor, og da var det så klart noen som snek seg unna og fikk gratis god karakter til slutt. Syns det er utrolig merkelig at det kan fungere sånn som på ungdomsskolen.

  Uansett! Liker bloggen din veldig godt. Syns du skriver både med god flyt og er morsom 🙂

 • Reply Hedda 12. november 2016 at 10:16

  Som Irene sier over her: EndNote ass! Lærte meg å bruke det før bachelor et par år tilbake og det redder seriøst oppgavene mine. Veldig enkelt å legge inn kilder enten via å bruke malen til kildekompasset.no eller man kan legge det rett inn via skolens biblioteksider som har en «send til» funksjon hvis man søker opp rett artikkel/bok. Kanskje ikke perfekt forklart, men lett å lære seg av noen som kan det/gjennom en halvtimes kurs på læringssenteret 🙂 Spart meg for masse stress!

  Ellers like bra blogg som alltid 😀 Liker at du tar opp smått og stort!

 • Reply Ingvild 12. november 2016 at 10:46

  Støtter Irene når det gjelder endnote. Det er genialt! Google scholar gir deg også muligheten til å laste inn referansen i endnote, så du slipper å skrive inn referansene i endnote. Eneste jeg bruker tid på når det gjelder referansene, er de 30 sekundene det tar å finne referansen på Google scholar, laste den ned og inn i endnote. Deilig!

 • Reply Charlotte Tunes 12. november 2016 at 20:13

  Flotte tips! Det blir mye hjemmestudier for min egen del, men jeg kan absolutt bruke flere av disse tipsene selvom! Kjenner jeg begynner å bli grå i håret og noen kilo tyngre – så da vet man rimelig greit at eksamenstiden er her.. hah!!! 😀 Håper helgen din er superfin <3

 • Reply Ida Wulff 13. november 2016 at 00:42

  Cathrine: helt enig med deg, synd at det finnes gratispassasjerer! Takk for fine ord, håper du har en fin helg 🙂

 • Reply Ida Wulff 13. november 2016 at 00:43

  Hedda: takk for tips! Dette må jeg finne ut av. Og tusen takk for det 🙂 klem

 • Reply Ida Wulff 13. november 2016 at 00:45

  Charlotte Tunes: haha! *leter etter grå hår i speilet* takk det samme Charlotte <3

 • Reply Henriette 13. november 2016 at 09:06

  Hei. Ville bare hive med på denne Endnote-diskusjonen. Det er et kjempesmart verktøy, men så vidt jeg vet fungerer det ikke i Google docs. Liten dealbreaker for meg og min eksamenspartner dessverre :/

 • Reply Mh-Ingrid 13. november 2016 at 12:06

  Smarte tips, har erfart selv de fungerer 😊 jeg liker godt å skrive oppgave med andre nå, hadde aldri trodd at det ville skje før da jeg elsket å skrive alene. Skikkelig oppmuntrende å lese bloggen din forresten, er student selv og kjenner meg så sykt igjen i mye av det du skriver. Jeg går master i markedsføringsledelse på skolen her nå, kanskje du kommer til å vurdere den en gang? Det er iallefall bare å sende meg meld om du skulle lure på noe i forhold til den, jeg trives uansett veldig godt 😊

 • Reply Ida Wulff 13. november 2016 at 12:15

  Mh: Hei Ingrid, lurer på om jeg bumpet inni deg på skolen for ikke så lenge siden, men at jeg var så i min egen verden at jeg ikke skjønte det var deg før det var for sent? Hehe 😀 Så bra du trives på masteren! Klem

 • Reply Ida Wulff 13. november 2016 at 20:04

  Henriette: ååh det er viktig for oss også!

 • Reply Mh-Ingrid 15. november 2016 at 10:04

  Hihi, det stemmer! Hadde jeg ikke sett ansiktet ditt så ofte på bloggen, hadde jeg nok vært den som gikk i min egen verden. Masse lykke til i eksamensspurten, snart er det juleferie!! Dør litt når jeg tenker på det. Klem tilbake 😊

 • Reply Eva 15. november 2016 at 11:00

  Flere år siden jeg leste bloggen din, men såå glad jeg klikket meg innom i dag. Trengte virkelig denne listen med tips!

 • Reply Ida Wulff 16. november 2016 at 00:19

  Eva: velkommen innom! 😀

 • Reply Ida Wulff 16. november 2016 at 00:20

  Mh: hehe, søren! Tenkte meg det! Må være mer våken når jeg går i gangene 😉 Tuusen takk! Og samme til deg, masse lykke til <3

 • Reply NPucRag 3. januar 2024 at 14:32

  This study provides new and important information on the functional significance of swelling activated transport system in the regulation of cell cycle clock of human cervical cancer cells finpecia 1 mg for sale

 • Leave a Reply