Hverdagsliv

JEG MÅ SKJERPE MEG

19. november 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset Det er vel bare å si det som det er: jeg sliter så sykt med kostholdet denne eksamensperioden! I stad var jeg i matbutikken i nesten en time, og alt jeg kom ut med var en julebrus og en Pepsi Max. Jeg stod hardt og lenge i fruktavdelingen, men jeg klarte ikke å finne det i meg. Som om hele meg strittet i mot! Jeg pleier vanligvis ikke ha noe i mot å kutte opp grønnsaker og frukt til snacks, eller lage meg en deilig suppe til middag. Men nå er det helt krise, kroppen min vil bare ha i seg usunne ting. Er det hjernen som straffer meg for at jeg bruker den så mye om dagen? 

På en vanlig dag med skole, oppgaveskriving og eksamenslesing får jeg alltid i meg en Skyr og en banan. Og så går det liksom til helvete etter det. Kjeks, brus, Mr. Lee-nudler, posesuppe, toast, smågodt. Noen ganger takeaway – hvor sushi er det sunneste alternativet. I dag gikk jeg for noe mindre sunt: burger og fries. Jeg var ikke sulten en gang, bare plukket opp telefonen og ringte… 

At jeg legger på meg noen kilo er ikke min største bekymring. Men jeg vil jo ikke ødelegge kroppen min på innsiden! Og det kan umulig være bra for verken hjernen eller treningen at jeg spiser sånn som jeg gjør. Jeg er ingen tilhenger av sånn «på mandag starter et nytt og bedre liv», men . Nå må jeg faktisk skjerpe meg, selv om det er eksamensperiode.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset Jeg trenger råd fra dere som er studenter! Hva spiser dere når dere leser til eksamen? Selv syns jeg det er så lite vanlig mat som frister, og ikke pokker om jeg bruker tre dyrebare kvarter på å kutte grønnsaker til en fargerik salat.

PS. Selv om fettet samler seg i blodårene mine, så har jeg i det minste kommet skikkelig i gang med oppgaven min. Aldri så galt at det ikke er godt for noe! Eat write sleep repeat. Haha! 

81 Comments

 • Reply Malin 20. november 2016 at 00:15

  Er selv student, og kjenner meg igjen i det du skriver! Jeg forsøker å putte i meg nøtter og frukt når jeg leser til eksamen rett og slett for å holde blodsukkeret oppe. Lykke til med eksamenslesingen 🙂

 • Reply Anonym 20. november 2016 at 00:25

  Spiser du i senga? Er ikke det veldig upraktisk da… jeg spiser mye kylling som student

 • Reply Marie 20. november 2016 at 00:31

  Jeg har det på akkurat samme måte!! For min del er det kanskje litt mer uheldig, da vi har eksamener underveis i semesteret på studiet mitt – blir mange «eksamensperioder» da … I kveld har jeg spist meg kvalm på pizza, smågodt og potetgull, men nå er jeg søren meg ferdig med prosjekteksamen også! Masse lykke til til deg med dine eksamener <3

 • Reply Julie 20. november 2016 at 00:31

  Jeg er også midt inne i høstens eksamensperiode, men utrolig nok er det mye mat som frister. Alt er ikke sunt eller kreativt, men kanskje kan du få lyst på noe allikevel! For eksempel; ristet brød med røkelaks, grønn salat og eggerøre, grove pannekaker, stekt ris og kylling (thai), havregrøt med noe godt til, søtpotetmos og torsk/laks, pai med spinat og bacon eller grillet kylling på potetlefse. Men samtidig jeg mener at taco, pizza, smågodt og brus er lov når som helst i disse tider, haha. Lykke til med eksamen 🙂

 • Reply Vibeke 20. november 2016 at 00:51

  Sliter med det samme som deg(om ikke verre). Stresset over eksamen får meg til å spise både potetgullposer, store sjokoladerplater og isbokser hver eneste dag. De gangene jeg spiser normal mat blir det brødskiver. De er i det minste grove OG går raskt å lage 😛

 • Reply Marie 20. november 2016 at 01:22

  Prøv fryste druer! Lett å få i seg, tar ikke stort lang tid 🙂

 • Reply Sofie 20. november 2016 at 01:39

  Nøtter!!

 • Reply Jannicke 20. november 2016 at 01:51

  Jeg pugger selv til eksamen nå.

  Jeg har så mange allergier, så det er ikke så fryktelig mye jeg tåler 😛 men, jeg gidder heller ikke stå å kutte opp salat, når jeg er så stresset som nå.

  Jeg kjøper Fjordland på butikken 🙈 Putter den i mikroen på skolen, og vipps så har jeg middag 🙂 jeg kjøper lys lapskaus 😛 45kr og heller ikke så usunt 👍🏻☺️

 • Reply Camilla 20. november 2016 at 02:07

  Salat med rødløk, ruccola, cherrytomater, tagliatelle pesto og kylling! Ikke lang tid og utrolig godt! Ellers tacogryte, karrisuppe, potetstappe og stekte kjøttpølser(ikke sunt, men guud så godt) 😀 sleit veldig med det samme, men nå har jeg laget en koselig kokebok som står på kjøkkenbenken absolutt helt genialt! Sliter nesten aldri med å finne på noe lenger 🙂

 • Reply M 20. november 2016 at 02:52

  Sitter i skrivende stund på lesesalen, spiser chips og sjokolade mens jeg krampeskriver (vel, i den grad at jeg tar meg bloggpauser da) et essay som har deadline i morgen. Livet, hæ?

 • Reply Ingebjørg 20. november 2016 at 07:13

  Bruker å ha med meg en smudi, og i den har jeg blant annet havregryn. Ellers har jeg med havregryn og granola, og blander en yoghurt inn i den 🙂

 • Reply Hanna 20. november 2016 at 08:46

  Havregrøt i mikroen er jo superkjapt!

  Smoothie/ferdigsmoothie, hamstre yoghurter, kjøpe mini gulrøtter så du slipper å kutte, babytomater osv! Er selv student ved HK og vet at i enkelte perioder er det «enkleste» å foretrekke og da er det deilig med ting som allerede er klart! Hvis du kjøper babytomater og babygulrøtter så er det også dyrere enn vanlig, noe som kanskje får en til å føle at man må spise det opp også 🙂 Druer er lettvint!

 • Reply Hedda 20. november 2016 at 08:49

  En skål med en boks CC, en boks skyr, et par nøtter og frukt!

  En skål med havregrøt laget på gryn, vann og egg, med bær, banan og mandler.

  Et par speltlomper med smør, banan og mørk sjokolade eller peanutsmør.

 • Reply Linn 20. november 2016 at 09:13

  er ferdig med studietiden, men jeg lagde meg bla: speltlompepizza, speltlomper med kremost, ruccola, avokado og kjøttpålegg (enkelt og greit), delte en avokado i 2 og strødde på salt og pepper, havregrøt 🙂 og husk: det handler ikke om hva man spiser i eksamenstiden, men hva man spiser utenom eksamenstiden som gjør utslag for innsiden 🙂 (regner med eksamenstiden er kortere enn den tiden uten?) 🙂

 • Reply Rikke 20. november 2016 at 09:22

  Jeg bruker å lage meg overnight oats av havregryn, gresk yoghurt og melk. Toppet med blåbær og nøtter! Eller Lindastuhaug sin sjokolade mos (super enkel med få oppskrifter)!!! Lager dette kvelden før og tar det ut av kjøleskapet når jeg er sulten!!😄

 • Reply A. 20. november 2016 at 09:37

  Du må huske på at «spiser du bedre, lever(er) du bedre» for å quote Meny. Har jeg ikke tid til å kutte opp grønnsaker, ja, da får grønnsaker fra frysedisken duge, en pose fullkornsris som tar 10 min å koke ferdig, steker raskt en filet laks og maten er klar på et kvarter. I forhold til å lage salat, bruk en pose ferdig oppkuttet salat, hell opp i cherrytomater, mais og salatkylling, vipps, ferdig på under 10 min. Kroppen trenger BRA næring for å fungere optimalt, inkludert hjernen. Et annet tips er å lage større porsjoner, og fryse ned!

 • Reply Hilde 20. november 2016 at 09:49

  Det som funker for meg er å ta med seg nok mat på lesesalen, slik at man slipper å gå innom butikken. Fyll skoleveska med smoothie, havregrøt, skyr, mandler og masse frukt/grønnsaker! For å unngå kjappe og usunne løsninger til middag, spiser jeg heller middag på skolen i kantinen, og dermed blir det tid til enda mer lesning og eksamenforberedelser.

 • Reply Victoria 20. november 2016 at 10:37

  Jeg studerer juss og sitter mye på campus på Blindern. Der er det sykt lett å spise sunt! Jeg starter alltid dagen på diggbar, der har de havregrøt, byggrynsgrøt og youghurt med masse topping du kan velge selv. Så er det lunsj i kantina, da blir det gjerne salat, søtpotet, fisk og andre ting de har. Vi har gjerne fruktpause sånn ved 14 tiden, da blir det gjerne en banan, eple, yoghurt osv. Mitt tips er egentlig å spise ofte nok og gå steder hvor det er lett å velge sunn mat:) Hjemme lager jeg middag, den er stort sett sunn. Om jeg synes synd på meg selv og spiser dritt i løpet av dagen går det i alle fall bra når jeg får i meg det jeg ellers trenger!

 • Reply Freshsister 20. november 2016 at 10:40

  Kjære vakre sjarmerende Ida. Jeg digger bloggen din. Har selv kosthold i hodet om dagen. Er ikke student lenger men har studert i seks år.

  Nå om dagen prioriterer du lesing, fordi du må. Så klart har du ikke tid og ork til å lage mat!

  Jeg anbefaler deg to ting: når du bestiller takeaway så bestiller du deg deilige sunne supper og salater. Kanskje en smoothie.

  I tillegg kan du bruke Kolonial.no for å bestille deg frukt og nøtter. Nøtte- og rosinblanding heter i Tyskland «Studentenfutter», den er bra for hjernen din og god å snakse på når du leser. Spesielt valnøtter (de er også formet som en hjerne;))

  Druer er også godt å spise uten arbeid.

  Heier på deg<3

 • Reply May Lene 20. november 2016 at 10:41

  I eksamensperioden før jul har jeg alltid spist en del klementiner! Knaskegulrøtter og mandler er også godt, selv om jeg skal innrømme at det også har blitt en del pepperkaker og smågodt… Noe må en stakkars student trøste seg med!

 • Reply Sara 20. november 2016 at 10:41

  Jeg har en oppskrift på en skikkelig digg, sunn, billig, kjøttfri(men med proteiner) enkel middag som holder i flere dager for en person!! Den er egentlig helt perfekt for en studentlommebok (men du klarer deg sikkert). Tror det er en jødisk gryte.

  Du trenger:

  En løk

  En boks hakkede tomater

  1-2 bokser kikerter(eller feks en boks kikerter og en boks linser)

  Hvitløk.

  Det er også godt å tilsette feks squash eller paprika.

  Stek løken blank i olje , og evt. tilsett andre grønnsaker. Tilsett hakket hvitløk til slutt. Tøm de hakkede tomatene og litt vann (ca 1dl vann, og mer etterhvert hvis nødvendig) i en kasserolle og bare tøm alt det andre oppi.. varm opp.

  Kjempelett, og utrolig godt selv om det kanskje høres litt kjedelig ut. Det går også ann å «pakke» maten inn i et slags pannekakelignende brød for å spise. Veldig godt, men ikke så sunt. Det brødet stekes som en pannekake i olje og består av vann, mel og salt. 🙂

 • Reply Hanna 20. november 2016 at 11:24

  2 bananer

  4 egg

  100 g havremel

  2 ss sukrin gold

  1 ts bakepulver

  1/2 ts kanel, kardemomme og salt

  1 dl vann

  Bland alt sammen og stek små pannekaker, er SÅ digg, kan fint spises uten noe på!

  Og som du selv sier, kutt opp frukt og grønnsaker som du tar med deg 🙂

 • Reply LisaLDN 20. november 2016 at 11:38

  Kjenner meg igjen i dette! Håper du deler tipsene du får, for dette er det nok mange som sliter med 🙂 Burgeren ser god ut, da!

 • Reply Anonym 20. november 2016 at 11:54

  Frosne druer

 • Reply Elin Aleksandra 20. november 2016 at 12:13

  Jeg liker å kjøpe sunne fjordlandmiddager når jeg har NULL energi eller lyst til å lage mat. Ellers spiser jeg nøtter til snacks. Selv om jeg lett kan spise for mye av det, takker kroppen meg for å velge bort smågodtet.

 • Reply Ingeborg 20. november 2016 at 13:01

  Hei Ida! Jeg kjenner meg igjen:) Men min erfaring er at med en gang man begynner å spise litt sunnere, får man også lyst på sunnere ting. Jeg pleier å lage meg store porsjoner av ulike gryter, indisk vegetarmat – chana masala, aloo gobi masala, linsegryter. Da kan man fint lage store porsjoner, så slipper man å bruke masse tid på det. Supper pleier jeg også å spise mye av – det er jo også fort gjort å lage. Lykke til!

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 13:12

  Sara: tusen takk, Sara!

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 13:12

  Hanna: mmm, pannekaker! Takk for oppskrift!

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 13:13

  Freshsister: <3

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 13:13

  May Lene: hehe ja, ikke sant?? Nooe må være lov ;p jeg har bare tatt liitt av.

 • Reply Solveig 20. november 2016 at 13:13

  Kjenner meg sykt igjen i de cravingsene der i eksamensperioden, heldigvis/dessverre stopper lommeboken meg. Er på tredje året som student selv, og har funnet en matrutine som er helt perfect: bruk søndagen til å lage en stor form med en skikkelig feit lasagne fra bunn, med masse ost og ostesaus obviously. Så deler jeg den opp i porsjoner, noen i kjøleskapet og resten i fryseboksen. De dagene jeg har dårlig tid og lite inspirasjon smeller jeg en ferdig porsjon lasagne i ovnen og lager meg litt salat for å få god samvittighet:) ellers er jeg også blitt avgengig av å ha en pakke rett-i-koppen-kakao tigjengelig. Vet jo at drikkekalorier ikke er særlig bra det heller, men det er liksom grenser for hvor mye kakao du kan drikke – det er varmt og du trenger to hender på den varme koppen. Så blir det naturlig skrivepause når kakaoen har fått perfekt temperatur. Lykke til! Tror forøvrig det blir burger på meg i dag.

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 13:14

  Rikke: nam, det hørtes veldig godt ut!

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 13:14

  A.: veldig sant, takk til Meny! hehe <3

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 13:18

  M: lyfe <3

 • Reply Tiril 20. november 2016 at 13:43

  Ja, det er nesten riktig!

  Forskning sier at man har en viss mengde viljestyrke, så bruker du alt på å sitte og lese, skrive og pugge, blir det vanskeligere å stå i lot feks usunn mat.

  Kanskje litt digg å vite, at du kan ikke noe for det.

  Så kan du jo alltids trene opp viljestyrken, men det er ikke tid for det i eksamenstiden!

 • Reply kristina 20. november 2016 at 13:43

  Kjenner meg godt igjen.. haha! Fant ut at jeg måtte skjerpe meg, så når søtsuget kommer prøver jeg å ha ting som ifa, og andre typer drops tilgjengelig!

 • Reply Mh-Ingrid 20. november 2016 at 13:44

  Hei 😊 kjenner meg igjen! Jeg pleier å kjøre i meg en god frokost hver morgen, jeg spiser mye egg. Jeg vil anbefale å spise mer fett, i for eksempel melkeprodukter og avocado, og så nøtter som jeg ser andre har nevnt. Da slipper man den hule magefølelsen! Ellers gjelder det (kjedelig nok) å få i seg middag. Skikkelige middager. Å ha gode måltider som er proppet med proteiner og sunt fett – da slipper man trangen til småspising. Spis heller jogurtnøtter enn smågodt, anbefaler det. Og så kjører jeg på med energibarer når volumet er helt nede, eller rett og slett red bull uten sukker når det er krise. Men jeg går på sjokolade iblant og også….og det er lov. Ellers husk dagslys, og å gå turer når du ikke orker å trene. Dette har hjulpet meg veldig iallefall under svært hektiske perioder! De store: ha søvnhygiene, (stå opp til samme tid hver dag, ikke slumre) få dagslys, (alt er bedre enn ingenting), ta en kaffe med en veninne (sosialt hjelper mot stress) og å få i seg mat – husk at alt henger sammen! Lykke til med alt ❤️

 • Reply Thea 20. november 2016 at 13:51

  I eksamensperioder/stressende perioder på skolen er jeg veldig opptatt av sunt kosthold og trening. Det høres kanskje «for perfekt» ut, men for at jeg skal fungere optimalt må jeg ha grønnsaker, frukt og generell god mat for at hjernen skal fungere. I tillegg tvinger jeg meg på yoga og trener slik jeg vanligvis gjør med styrketrening/løping 4 dager i uka. Er nå på mitt 5 år som student, og smoothie boller er seriøst en stor glede i hverdagen! Jeg er absolutt ikke fanatisk, men boller og sjokolade gjør meg så trøtt og ufokusert at jeg ikke kan spise det på skolen. lykke til, det går alltid fint 🙂

 • Reply Inga 20. november 2016 at 13:52

  Ha ha, SPOT ON. Krampeskriver på masteroppgaven som skal inn 15. des. Sunn og bra mat er SÅ lett å nedprioritere i disse dager. Sitter på bibliteket for øyeblikket og var i grunn ganske flink i dag. Satte brøddeig til et grovbrød i går kveld (en veldig enkel en) og bakte i dag tidlig (tok bare 1t og et kvarter. Dusjet, pakket og kokte to egg mens det var i ovnen). Pakket med meg noen brødskiver, de to eggene og en avokado. På veien kjøpte jeg med meg nøtter og frukt. Bør holde til en god og lang skrivedag. Knekkebrød hadde selvsagt også gjort samme nytten med eggene og avokadoen.

  Ellers bestiller jeg mat for en uke fra 123levert om dagen. Synes de er best på grønnsaker og økologisk kjøtt. Blir mye suppe. Lager ekstra mye og fryser ned. Potet- og purresuppe (trenger bare potet, purre og grønnsaksbuljog) metter skikkelig. Ellers er pai genialt! Lager det hver uke. Kaster oppi alt jeg har i kjøleskapet av rester. Og JA – det er lov å kjøpe ferdig paibunn. Fiskekaker (86%) er genial fastfood.

  Nå tenker jeg at jeg skal prøve å følge disse rådene selv og ikke ryke på sushi eller thai hver dag. Lykke til!!

 • Reply stefanie 20. november 2016 at 13:53

  Denne woken fra Linda Stuhaug er veldig god og rask å lage. Jeg har middag i 3 dager med denne oppskriften. Har brukt fullkornsnulder i woken i tillegg til at jeg har blandet inn chili og hvitløk i oppskriften. Sikkert godt med ris til også.

  http://www.lindastuhaug.no/2016/10/04/kyllingwok-krema-enkel-woksaus/

  Disse pannekakene er veldig gode til lunch.

  http://www.lindastuhaug.no/2016/09/05/sunne-bananpannekaker/

 • Reply Sofie P 20. november 2016 at 14:02

  Hei! Jeg sliter vanligvis med det samme, men nå har jeg faktisk inngått sukkerstopp fram til 15. desember med 3 andre venninner. Hvorvidt det var en god idé i eksamenstiden gjenstår å se, men foreløpig går det bra! Jeg merker i hvert fall selv at hvis jeg klarer å holde meg unna godis og snop i en liten periode, så vil jeg ikke ha det like mye. Men spiser jeg det først en gang, så vil jeg ha mer.

  Mitt beste tips er nøtt og frukt-blandingene til Rema, Bunnpris eller Firstprice (eller Den Lille Nøttefabrikken hvis man vil bruke unødvendig mye penger). Det er jo strengt talt sukker i tørket frukt, men hallo. Og det utgjør nok ikke store forskjellen fra godteri på antall kalorier, men det funker for å holde seg unna sukker og e-stoffer! Ellers spiser jeg mye frukt 🙂

 • Reply Anne Mari 20. november 2016 at 14:22

  Har kjøpt en slik yoghurt-kopp på Clas Olsson! Da har jeg oppi enten double 0% eller naturell yoghurt da jeg legger musli eller havregryn øverst i lokket. Så har jeg med en banan eller noen mandariner. Ellers pleier jeg å lage salat med kylling, bønner, fullkornspasta, cherrytomater og lit løk. Da har jeg klar til dagen etter!

  Har også funnet ut at det er lurt å ha med masse frukt til skolen, så man har et lite lager! Ellers er det fort å ty til kantinen eller butikken, hehe.. En annen ting du kan gjøre er å lage kjøleskapsgrøt, speltlomper med kremost og kyllingpålegg eller wraps med spinat, philadelphia og laks! det slår ikke feil!

 • Reply Amalie 20. november 2016 at 14:43

  Jeg pleier ofte å lage en stor porsjon med middag, som kan funke som lunsj og middag til flere dager på rad/evnentuelt fryses ned. Lager f.eks store porsjoner med tom ka gai-suppe, lapskaus (haha), grønnsakssuppe, grove pizzahorn, wraps e.l. Et annet godt tips er å lage pitapizza, det tar kun få minutter, og du kan ta på det du vil av grønnsaker og fyll, godt og mektig til lunsj dagen etter også

 • Reply G 20. november 2016 at 14:57

  Jeg snakket med pt’en min om at jeg alltid får lyst til å trene etter jeg har spist godteri, men at jeg føler jeg er litt fucked når jeg allerede føler meg dritt av all godisen, og derfor blir det aldri til at jeg drar på trening med magen full av godis. Da sa hun faktisk at det er gull å trene etter godis, da man får mye mer energi og at flere av de som trener mye bruker produkter med mye sukker i rett før trening til å få bra energi på treningen. Kanskje det samme gjelder eksamen? 🙂 Nok en unnskyldning til deg!

 • Reply Angelia. 20. november 2016 at 15:12

  Min erfaring er at du må i eksamensperioden gi kroppen din hva den vil ha, men i kontrollerte mengder (Eller eser du bare ut, haha,). Gjør det gjerne til en vane at du MÅ(obligatorisk) spiser en sjokolade hver dag(men la de være den ENE sjokoladen som innholder 250 kcal), og spis gjerne den ENE burgeren som inneholder 600 kcal (elns) totalt blir det kanskje 1000 kcal og resten av kaloribehovet kan du fylle opp med næringsriksmat (frukt og grønnsaker) som kroppen din trenger. Så slipper du cravings fordi du allerede gi kroppen din usunn mat hver dag. Tror du fort vil merke at når du MÅ gi kroppen din sjokolade og burger/pizza/nudler vil du plutselig ikke ha det lenger. Høres kanskje litt rart ut, men fungerer for meg ihvertfall.

 • Reply Elin 20. november 2016 at 16:09

  Når jeg studerte gikk det mye i saft for å mette det «sukkersuget», ellers var vi flinke til å gå i et annet rom feks kantine for å spise. Jeg spiste alltid som deg, yoghurt, banan, men hadde også med rugsprø og brunost feks, eller krydderost. Og på grupperommet gikk det mye i nøtter osv. Også lurt å kutte epler og gullerøtter, bare vann på de litt før de går i lufttett boks/pose. Dvs, lette måltid på skolen og ordentlig middag hjemme! Også må du ikke huske frisk luft da. Du føler sikkert kroppen din råtner mer om du ikke får frisk luft eller ikke ser dagslys. Vi brukte å gå rundt skolen når vi måtte ha pause.. haha uff mange tips jeg, jaja!

 • Reply Camilla 20. november 2016 at 16:57

  Speltlompepizza redder meg hver gang jeg får cravings på noe usunt! Favoritten er med mozzarella, pepperoni eller spekeskinke og fersk basilikum. Og bruk rød pesto i stedet for tomatsaus <3

 • Reply M 20. november 2016 at 17:10

  Du kan jo kjøpe salat på Kvadrat salat hvis du er ved skolen. De har seriøst den beste salaten, selv om den er litt dyr. Det er en salatbar uten noe kjøtt, men jeg lover at du ikke vil savne kjøttet. Og lov meg at du prøver de krokettene der laget på squash og mye annet digg.

 • Reply Susan 20. november 2016 at 17:30

  Jeg eeeeelsker å ha med meg rista kikerter i en sånn snacksboks. Godt, proteinrikt, sunt fett og de krydrene du selv vil ha. Så er det veldig godt med en skive med brunost også da <3

 • Reply Synne 20. november 2016 at 18:38

  Haha, tror alle studenter kjenner seg igjen her, Ida.

  «problemet» er vel at du kanskje har litt større mulighet enn den gjennomsnittlige student til å kjøpe take-away. Du har jo mest sannsynlig råd til det, hehe! Vi andre blir fort ekstra fattige mot slutten av semesteret… Da settes en stopper for usunn mat allerede der for min del.

  Meeen, for meg funker det bra å lage litt større porsjoner av ting som er digg og som kan fryses. Jeg lager f eks kylling i curry eller pai osv et par uker før det tetter seg til med lesingen og fryser ned et par porsjoner som jeg tar opp på morgenen eller kvelden før. Da slipper man å bruke tid på å lage osv. Ofte vil man jo bare slappe av etter en lang dag med skole! 🙂 Kanskje du burde prøve det, også heller legge til side pengene du sparer på dette hver gang du er flink og bruke dem på noe du ønsker deg.

  Ellers er det jo syykt digg med mange av de andre forslagene her. jeg blir bare ofte for lat til å gidde å lage en fancy salat til neste dag når jeg kommer hjem kl 11, selve om det sikkert hadde vært det beste!

  Lykke til! 🙂 🙂

 • Reply Camilla 20. november 2016 at 19:06

  Mitt beste tips er å spise en solid frokost! Gjerne protein- og fettrik som f.eks brød/knekkebrød med egg og avocado. Om du starter dagen med for lite mat vil kroppen hige etter rask energi!

  Man må nok bare bryte det «usunne» mønstret når man først er inne i det 😉 Også finnes det jo alternativer til sunnere snacks og, f. eks kutte opp en questbar eller lignende som dekker behovet for søtt 🙂 Eller lage noe selv! Bananlapper er søtt og sunt. Selv spiser jeg en del mørk sjokolade. Melkesjokolade kan jeg spise mye av! Men med mørk sjokolade holder det med noen biter, men det er meg. En annen favoritt er lomper med nugatti zero (helt sykt digg, og litt bedre enn smågodt).

  Hilsen tidligere ernæringsstudent

 • Reply Hege 20. november 2016 at 20:35

  Har en stor favoritt til perioder hvor jeg jobber mye og har lite tid på kjøkkenet. Lager alltid flere porsjoner og det kan spises både varm og kald, holder seg 2-3 dager i kjøleskap 🙂

  1) Stek kyllingfileter i ovnen med smør og krydder 200gr ca 30 min, snur kyllingen halvveis (saftig tilsett grønt om du ønsker, feks mais, rødløk, paprika (holdbarheten er bedre uten)

  7) I den porsjonen jeg spiser eller tar med meg, har jeg oppi fetaost i terninger med olje, og gjerne litt revet parmesan. MOMS <3

 • Reply Silje 20. november 2016 at 20:45

  Herregud, jeg skjønner sååå godt hva du mener! Er blitt student igjen nå, og etter noen år i arbeidslivet tenker du at det er litt overdrevet det der studiehysteriet.. MEN, nå sitter jeg med take-away cravings HELE tiden, i tillegg til at jeg spiser opp innholdet i kjøkkenskapene fortere enn jeg får pakket det ut av posene. I går bakte jeg 3. kaken på en uke!!!? Samboern min lurer på om det har turnet for meg, men nei, det er «bare» denne fuckings oppgaven! hohoho…

  Blir nesten oppgitt når jeg ser andre sier at man kan spise nøtter…ja, jeg vet det, men problemet er da at jeg spiser heele nøttposen, eller alle de 4 0%-yoplaitene.

  Anyway, det går fint, det ordner seg. Man veier det opp med en gåtur, en skyr, en god oppgave… og så starter man på nytt hver morgen og prøver å være snill med kroppen sin:)

 • Reply Emilia 20. november 2016 at 20:51

  For meg er løsningen å ikke overdrive noen av delene. Spiser man bare sunt blir man dritt lei. Måltider som er digge men ikke alt for ille kan man derimot overleve på! Jeg spiser mye Falafel feks. Lag en stor porsjon og spis det sammen med tzatziki og salat i pitabrød, tacolefse eller som en burger. DIGG!

 • Reply Julianne 20. november 2016 at 21:48

  Åå! Smoothie med jordbær, mango og ananas. Litt kokosmelk og appelsinjuice.

  Havregrøt laget på melk, en krype salt, rosiner (kan sløyfes) og rørte blåbær. Du kan kjøpe fryste som du varmer opp i en kasserolle og heller over.

  Pannestekt laks med potetskiver, squash og tomat som du steker i form

  Kylling surret i litt bacon med alle favorittgrønnsaker, og en god fullkornsris

  Rask snacks:

  Yoghurt naturell med litt jordbær, hakket mørk sjokolade og akaise honning.

  Fryste druer eller noen som har stått i kjøleskapet en stund.

  Klementiner, gode epler, nøtter💪🏽💪🏽💪🏽

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 21:53

  Julianne: nam, der var det mye sol hørtes godt ut!

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 21:55

  Silje: hehehe, JA! Hele nøtteposen på en gang helst! Ler ;D

 • Reply Ida Wulff 20. november 2016 at 21:58

  Hege: tusen takk for oppskrift, det hørtes veldig godt ut <3

 • Reply Ms 20. november 2016 at 22:49

  Har vært som deg før, også på videregående. Har de siste to årene alltid hatt godteri og søtsaker fri i eksamensperioden. Så spiser jeg andre ting (knekkebrød etc) når jeg vil. Føler den spise mye henger litt igjen fra ungdomsskolen da alle hadde bord overfylt med mat når det var tentamen. Pleier du å spise så mye ellers? Nå snakker jeg om mengden, og ikke type mat, men tankegangen blir den samme…

 • Reply Charlotte 20. november 2016 at 22:53

  Marsipan og smågodt… Og det er i grunn det HAH! Herregud, eksamenstiden er virkelig ikke bra for kroppen min.. Eneste skikkelige måltidet jeg har fått på en stund, er søndagsmiddagen hos mormor! Tror jeg bare flytter inn der til jeg er ferdig med eksamen 🙂

 • Reply Maria 20. november 2016 at 23:00

  Når sant skal sies, så bruker faktisk hjernen din veldig mye energi på å jobbe så hardt som du gjør nå, som vil si at du må fylle på med vel så mye energi også. Selv om du ikke trenger å spise burger og fries hver dag, så kan du faktisk unne deg det med god samvittighet syns jeg – hjernen din trenger de karbohydratene 😀 Stå på Ida, ikke lenge igjen nå 🙂

 • Reply Madelen 20. november 2016 at 23:18

  Når det gjelder eksamenstiden er det planlegging som funker. Å lage mat rett før en skal på skolen frister lite, så hva med å gjøre det kvelden i forveien? Fylte horn/rundstykker kan fryses ned, og (banan)pannekaker holder seg fint i kjøleskap. Knekkebrød er også supert. Enten å kjøpe (som er veldig billig) eller lage selv 🙂 Pålegg kan du ha med en pakke skinke, kjøpte eller egenlagde begre med pålegg. Speltlomper, grove polarbrød eller egenmiksede salatblandinger er også noe mange bruker, samt skyr, yoghurt, osv. Da kan du ha med nøtter, musli, bær og diverse ved siden av. Overnight Oats er også noe som skal være veldig bra! Smoothies kan mikses i forkant. Og frukt. Det er alltid et bra valg 🙂 Får du søtsug og må på butikken? Da synes jeg personlig riskaker (de med smak) er godt å knaske på, og at en proteinbar både metter og hjelper på søtsug og det som måtte være.

  Ja, du har mange muligheter til å leve et sunnere (og billigere) liv som eksamensstudent mener nå jeg!

 • Reply Kaja 21. november 2016 at 00:00

  «Salat» med kyllingbiter, søtpotet i terninger, spinat, avokado og granateple! Lag en stor porsjon så du har flere måltider. Er dødsdigg og tar ikke spesielt lang tid! Søtpoteten i ovnen mens du dusjer, så er resten ferdig på 10 min!

 • Reply Julie 21. november 2016 at 00:37

  Studerer siving på ntnu selv, og her er det bare en ting som gjelder; RASKT og ENKELT.

  Så nei, ingen tips som er god her. For mine tips vil bare gjør vondt verre for deg.

  I eksamensperioden er det bare skole som står i fokus. Klarer ikke å tenke på noe annet. Derfor får bare kg, blodårene og resten bli som det blir.. Får tenke på dette senere

 • Reply Rikke 21. november 2016 at 09:11

  Avocadotoast eller knekkebrød med egg til frokost holder meg mett lenge! Til middag kan det være smart å lage dobbel/trippel porsjon med supper/gryter etc og fryse, går superkjapt å tine opp igjen i mikroen 🙂 skikkelig hot søtpotetsuppe må være favoritten min <3

 • Reply Kristine 21. november 2016 at 10:21

  Er helt enig med deg, jeg sliter veldig i å få med meg nok mat om jeg er på skolen, og viss jeg er hjemme blir det som regel bare usunt! så føler virkelig med deg

 • Reply Lisa EH 21. november 2016 at 11:46

  Hei søte deg 🙂

  Jeg er ferdig med studietiden min (for to år iallefall), men jeg var ikke flink med å spise sunt. Det som reddet meg litt var gode hjemmelagde middager som kunne kjøpes for en billig penge på universitetet jeg gikk på. Ellers gikk det i smågodt, chips og brus. MEN! Det jeg ville gjort annerledes var å kutte opp frukt og grønnsaker og hatt med meg i matbokser, evt nøtter. Det er hjernemat. Ellers ser jeg du har fått gode tips på sunne supper og smoothie, og det er jo alltids en slager. Du kan jo også lage mat med Siri? Deler på arbeidet, men dobler gleden? 😉 Ellers syns jeg bare man må godta at det blir endel drittspising i eksamensperioder, og innsiden tar tid å forandre!

  Jeg digger bloggen din, fast leser since 08! Stå på, jeg syns du er flink som har begynt å studere igjen etter flere «friår». Det er jammen bra gjort av deg! Heia heia Ida og Siri 🙂

 • Reply Ida Wulff 21. november 2016 at 17:30

  Lisa EH: det hender at Siri og jeg slår til med matlagning sammen, men da går det i store mengder taco, hehe 😀 men ja, kanskje må man bare godta at kostholdet ikke er like bra i slike perioder. Tusen takk for fine ord <3 gøy at du har lest så lenge! Klem

 • Reply Ida Wulff 21. november 2016 at 17:31

  Rikke: uu, søtpotetsuppe?! Elsker søtpotet! Tenkte jeg skulle lage bakt i kveld 😀

 • Reply Ida Wulff 21. november 2016 at 17:32

  Madelen: det har jeg absolutt! Er viljestyrken og prioriteringer det er noe galt med. Takk for mange gode tips!

 • Reply Ida Wulff 21. november 2016 at 17:33

  Maria: du fikk meg til å føle meg litt bedre der, hehe! Klem <3

 • Reply Shakira 21. november 2016 at 17:43

  DRIT OG DRA – BURGER ER BRA ! 🙂 ) 🙂

 • Reply Kristine 21. november 2016 at 18:24

  klikker helt ca. hver tredje dag. De gode dagene er grøt, rugsprø med hvasomhelst, fjorland middag, og frukt og en kick med salt til dessert.

  Så klikke dagene er det lett en boks tom og jerry kjeks, en sånn søtkjeks sjokolade, SPORT ellerno, gomper i meg litt mexican fiesta og kanskje en Daim. nei det er helt krise så mett at det nesten kommer opp. haha tror ikke dette kan være normalt. Ingen vet om dette for jeg er ganske slank og liker vanlig mat. men har en mæd sukker tann som kjenner null grenser

 • Reply Hedda 21. november 2016 at 19:38

  Unner meg litt for mye godt i eksamensperioden selv… Slenger med en oppskrift som er utrolig rask og god (men kanskje ikke den sunneste):

  1 – kok opp pasta

  2 – stek opp strimlet svinekjøtt

  3 – hakk opp hvitløk som du steker med svinekjøttet

  3 – ha 1 ss mel, 1 ts oregano, 2 ts basilikum + salt og pepper i en kopp

  4 – bland en buljongterning med 2,5 dl vann, og putt det opp i stekepannen med kjøttet

  5 – putt koppen med mel og krydder i stekepannen

  6 – putt en boks med créme fraiche i stekepannen

  «Kok»/varm innholdet i pannen til det er kremet, og bland det med pastaen. Tar nøyaktig så lang tid å lage som pastaen koker, og retten er meget god i matpakken dagen etter.

  Lykke til med eksamenslesingen din!!

 • Reply Ida Wulff 21. november 2016 at 23:31

  Hedda: tusen takk <3

 • Reply Marita 22. november 2016 at 01:46

  I feel ya! dryyl nedpå med div frukt. så ser du om du fortsatt ønsker å kjøre på med en heftig burger meny til middagstiden kommer.

  og om du gjør det -so what? da har du jo balansert det med frukten..! triks i ludo, det 🙂 slik «lurer» jeg meg selv ofte ila. skole/lesedagene -men jaggu er det god motivasjon i eksamenstiden å ha noe go (og lettvint) mat å se fram til -å det burde nå være helt ok i slike perioder. så lenge man styrer unna «ja takk begge deler» -konseptet 😀

 • Reply Cassandra 22. november 2016 at 18:41

  Føler SÅ sykt med deg Ida. Jeg sitter og spiser potetbåter (friterte og kjøpt i butikken) med masse ketchup. Til lunsj spiste jeg masse pasta. Hello karbs! Og jeg studerer medisin – jeg har sett og blitt veldig godt opplært i hvor viktig det er med sunt kosthold. Men selv hvor ille man vet at det kan være, så trenger hjernen sukker. Vi er faktisk primet til å ha den type atferd, og hjernen vår belønner oss når vi velger masse sukker og fett. Ergo så tenker jeg (ironisk nok er det hjernen) at det er greit i eksamensperioden, også får man roe seg litt ned etter jul… Eller kanskje allerede i romjulen?

  Lykke til med eksamen, du er flink! <3

  Hilsen trofast leser som synes det er supert at du skriver om hvor kjipt eksamensperioden er, da føler man seg ikke like alene.

 • Reply alouise 23. november 2016 at 12:24

  Min redning er speltlomper med noe godt i, en haug med klementiner og riskaker med ostesmak. Må kronisk ha noe i munn når jeg leser. Hehehe!

 • Reply Ingeborg 24. november 2016 at 11:45

  Litt seint, hehe, men kom på en god salat: Avokado, kikerter, agurk, peanøtter, fetaost eller cottage cheese og litt olje, salt og pepper. Ikke tre kvarter med skjæring og hakking, og veldig godt og mettende:) Pleier å ha det med meg på universitetet.

 • Reply Anonym 24. november 2016 at 14:22

  Det er faktisk en del som tyder på at hjernen fungerer optimalt når man spiser så mye at man legger på seg en kilo i uken. Det er jo ekstremt og heller ikke anbefalt, men det kan være noe av grunnen til at man gjerne «craver» mer når man har eksamen. Ei litta funfact der altså

 • Reply Andrea 7. desember 2016 at 16:26

  Pleier å ha grønnsaker i nærheten av meg hele tiden, som jeg da kjedespiser dagen gjennom. Hvis jeg så bestemmer meg for at jeg fortjener noe dritt orker jeg som regel ikke ikke alt, i tillegg til at jeg uansett har fått i meg masse som er bra den dagen. Og merk at jeg ikke skriver «oppkuttede grønnsaker», for da blir det med én gang mer tiltak. Kjøper som regel poser med minigulrøtter, redikker (seriøst digg) og sukkererter. Ellers er rugsprø med tomatpesto, speke-/parmaskinke og ruccola et lite mirakel av en fake pizza, som er veldig mye sunnere og billigere:)

 • Leave a Reply