Hverdagsliv

NORDMENN ER FREKKE

24. januar 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset Å si at alle nordmenn er frekke, er like generaliserende som å si at alle mennesker på Hawaii er innmari hyggelige. Men nå er jo dette en blogg, ikke en papiravis, så jeg forbeholder meg retten å servere denne påstanden uten en eneste kildehenvisning. Nordmenn er frekke. Og det blir så innmari tydelig etter å ha tilbragt noen uker på et sted hvor alle smiler, hilser og snakker til hverandre. Etter at jeg kom hjem til Norge igjen har jeg nesten ikke møtt mennesker, men i går startet min hverdag som vanlig menneske igjen, da jeg tok toget hjem til Oslo. Å sette seg i stillevogna var et naturlig valg, for der slipper man å møte folk man kjente på barneskolen, for så å måtte sitte i en og en halv time og svare på spørsmål om hva man «driver med for tiden». Ser dere. Rett tilbake i norsk tankegang. Vise billett, surre skjerfet rundt hodet og lukke øynene.

Frekk nordmann nr 1 strener inn i stillevogna, med skibukse og flagg på lua. Puster tungt, men det gir seg sikkert når han får satt seg ned. Det er ingenting som gir seg. Frekk nordmann nr 1 fisker en Gomorgen-yoghurt opp fra sekken, og begynner å spise den med et lydnivå som om han var et jævla orkester. Jeg blikker. Han spiser. Når han er ferdig å spise har slimproduksjonen hans tydeligvis fått noe å jobbe med, for han sitter og drar snørr opp i skallen resten av turen. Hvorfor setter du deg i stillevogna når du vet at du skal lage lyd hele turen? Og kan du ikke bare snyte deg, i stedet for å sende snørret rundt i en evig ond sirkel? 

Mitt busstopp er det første stoppet på en rute, så når jeg går på bussen er den alltid tom. Med andre ord, man kan velge og vrake mellom plassene. Tidligere i dag stod jeg og frekk nordmann nr 2 og ventet på bussen. Ingen andre, tom buss. Når bussen skal til å åpne dørene, strener han fram og stiller seg rett foran meg. For å slippe på først? Jeg tror det er plass til begge, med mindre du har tenkt til å tømme manneveska di og legge én eiendel på hvert sete. Pent kledd mann i femtiårene, hvem er det du tror du er?

Jeg har vært litt rundt og gjort ærender i dag. I en av butikkene jeg var i spurte jeg etter hjelp fra frekk nordmann nr 3, og det fikk jeg. Men da jeg sa at supert, da tar jeg disse to, snudde hun på hælen og gikk. Hun rakk ikke å forklare det for meg, men jeg hørte henne rope til en kollega at nå tok hun rett og slett lunsj. Fin dag til deg óg. 

På den siste bussturen jeg hadde i dag (herregud, jeg er blitt en jævel på å reise kollektivt), satt jeg i en firergruppe. Det gjør jeg sjeldent, spesielt om vinteren, for da er det så ubehagelig å bruke pekefingeren til å redde snørret fra å renne. Men i dag satt det en søt gammel dame foran meg – eller la oss bare kalle henne frekk nordmann nr 4. For i løpet av turen bestemte hun seg for at gåstokken hennes skulle stå akkurat der hvor jeg hadde den ene foten min. Da hun hugget stokken ned i foten min visste jeg jo ikke at det var med vilje, så jeg smilte til henne og lo sånn unnskyldende med nesa. Men hun så bare på meg, helt til jeg flyttet foten og ga stokken hennes plass. 

Det tomme kjøleskapet mitt trengte påfyll i dag, så jeg dro i matbutikken. Så klart. Fylte kurven, stilte meg i kø og ventet på tur. Da det nærmet seg min tur, opplevde jeg dagens frekkeste. Frekk nordmann nr 5 bak meg i køen, brukte rett og slett handlevognen sin til å dytte meg framover for å signalisere at nå kan du begynne å legge varene dine på båndet. Hadde jeg ikke blitt så overrasket, skulle jeg snudd meg rundt og gitt ham et dask med agurken. 

Kanskje alle disse frekke folka bare blir så synlige fordi jeg nå er vant til at alle er så hyggelige? Jeg prøver nå i hvertfall å smile til mennesker jeg går forbi på gata, så får det være mitt lille bidrag til å gjøre fortauene i Oslo til et hyggeligere sted 😉 Nå har jeg en treningsdate med bestevenninna – håper jeg ikke møter på frekk nordmann nr 6! 

112 Comments

 • Reply Astrid 24. januar 2017 at 18:44

  Elsker virkelig slike hverdagsinnlegg fra deg!! Du skriver så elegant og humoristisk – bare digger det rett og slett! <3

 • Reply Mariell 24. januar 2017 at 18:45

  Omg, Jeg elsker dette innlegget!! Jeg kjenner meg så igjen, så kan nesten virke som at du har tatt et lite besøk i hodet mitt.

  Spesielt det med kø-nordmenn irriterer meg grønt. Jeg er alltid en av de første på perrongen for å vente på toget, og vet hvor inngangen kommer. Jeg stiller meg opp, venter der i 10 minutt. Når toget kommer, sniker jævel(ene) som nettopp kom seg rett forbi meg og dytter meg til side.

  Og apropo tog og stillevogn; hvor irriterende er ikke de som snorker?! Samme idiotene hver eneste dag. Vi sitter trossalt der inne for å ha det stille vi andre også.

  Sånn, da fikk jeg lettet litt frustrasjon 😉

 • Reply Hanne Lovise Johnsen 24. januar 2017 at 18:46

  elsker innlegget!

 • Reply Runa 24. januar 2017 at 18:48

  Ida, tusen takk for at du skriver disse innleggene! Jeg elsker dem og kjenner meg så vanvittig igjen…

  Godt(?) å vite at det er flere enn meg som kan få ødelagt dagen av snørrende og spisende mennesker på kollektivtransporten.

 • Reply Staini 24. januar 2017 at 19:19

  Oh hell yes Ida føler med deg…

  Møtt SÅ masse frekke og uspiselige folk i Norge at det at det er helt… har ikke ORD.

  Bodde i Spania en periode & der kom folk bort og spurte om de skulle hjelpe meg å bære Handleposene mine… her i Norge tar jeg mine forholdsregler for å si det sånn 😉 noen folk holder jeg på laaaaaaang avstand og må sette veeeeldig strenge og bestemte grenser spesielt i forhold til folk som jeg gir lillefingeren og så prøver de å spise opp hele armen min eller kreve ting av meg som er helt urimelig… avstand til sånne folk er herlig 😉 klem fra meg

 • Reply victoria 24. januar 2017 at 19:19

  du som var frekk mot frekk nordmann nummer 1

 • Reply Rebecca 24. januar 2017 at 19:24

  Haha, uff. Men er såå enig. Nordmenn er på et overfladisk plan frekke. Var selv på Hawaii for et år siden og det er som en helt annen verden. Et lite høflig smil, medmenneskelighet og ordentlig kundeservice er alt som skal til. Har selv startet å gå ut av butikken (og signalisere misnøyen) om kundeservicen er elendig – og aldri handlet der igjen. Høflighet er så viktig!

 • Reply snekkerpike 24. januar 2017 at 19:30

  Interessant lesning, og du har helt rett. Nordmenn er seg selv best, mer ego og selvsentrerte enn mange andre folkeslag. Hva er det som gjør at man er sånn? Jeg hørte at p3 hadde en sak på dette en morgen da bussjåføren hadde begynt å si hei til passasjerer som kom på. Da ble folk helt rare og blikket sjåføren og lurte på hva som var galt. Hva er det med oss? Er det ikke lov å smile og si hei når man møter noen ukjente? Er ikke det ren høflighet? Du er modig som tar opp dette temaet. Bra!!! Ha en fin uke uten frekk nordmann 1,2,3,4 eller 5.

 • Reply Anonym 24. januar 2017 at 20:21

  Hehe, og jeg som trodde det bare var meg folk er frekke mot, det er om ikke annet en mager trøst til meg da 😉

 • Reply Annie 24. januar 2017 at 20:32

  Hahah åh huff… Normenn er noen jævler, og jeg håper jeg aldri blir som frekk normann 1,2,3,4 eller 5. Det er synd at man legger merke til de frekke, men det er så sjeldent noen her til lands gidder å gjøre en innsats for å være bittelitt hyggelige (om ikke de har tømt baren på champagneria først da, når de er i «elsker-alle»-humør)

  Men bra blogging fikk du ut av dagens frekkaser, jeg ler meg ihjel – du er så flink! 😀 Queen Ida, everybody 😀

  Krysser fingrene for null frekkiser på trening 😉

 • Reply Torill 24. januar 2017 at 20:56

  Haha…fantastisk lesning! Å ja, de tingene du nevner, irriterer grenseløst.

  Men du; neste gang, smeller du et eller annet i hodet på vedkommende med handlevognen. Det er faktisk ikke greit å gjøre det. Jeg hadde klikket!

  Fortsatt fin kveld. Bloggen din er herlig å følge…..hver dag 🙂

 • Reply Anniken 24. januar 2017 at 20:57

  Ok årets blogginnlegg. Her tar du virkelig nordmenn på kornet;) ønsker deg en god dag!

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 21:12

  Torill: det lover jeg å gjøre! Irritert over at jeg ikke sa noe, ble bare så satt ut, hehe. Fin kveld til deg også, hyggelig å høre <3

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 21:12

  Anniken: hehe, så gøy du syns det. Takk det samme 🙂

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 21:13

  Anonym: åå neida! Du er ikke den utvalgte! Hehe 🙂

 • Reply S 24. januar 2017 at 21:20

  Jeg jobber i en butikk du er innom med jevne mellomrom, og da er det så vidt du orker å se på meg når jeg smiler og sier «hei,hei» til deg. Så her burde du kanskje være litt forsiktig med å kritisere alle andre…?

 • Reply Nina 24. januar 2017 at 21:31

  Så det er ikke bare i Trondheim at folk oppfører seg som om de eier verden altså, det er godt å høre! 😀

  Jeg blir så sjokkert over at de ikke merker det selv engang.. Det er motbydelig!

  Norge er godt mulig et rikt og flott land på utsiden, men vi har så vanvittig mye å lære fra andre land og kulturer!

 • Reply Kristina 24. januar 2017 at 21:33

  Huff, nordmenn er «over gjennomsnittet» frekk og sur i trynet. Det er jo bare ikke greit, og ganske nitrist! Lo godt av «gitt ham en dask med agurken» 😂 Hahah, du er vittig!

 • Reply Silje 24. januar 2017 at 21:34

  Hahaha, skulle trodd vi delte hjerne! Elsket dette innlegget 😀

 • Reply Mia 24. januar 2017 at 22:09

  Eniiiiiig. Faktisk så merker man disse frekke nordmennene så snart man har landet på norsk jord, og det er alltid like grusomt å møtt av dette etter å ha vært på ferie i et annet land. Jeg sier bare: bagasjebåndet på Gardermoen…..

 • Reply Anonym 24. januar 2017 at 22:10

  Du er jo litt nordmann selv og, som irriterer deg over alle disse tingene i stillhet 😉

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 22:15

  S: hvis du påstår at jeg har vært i en butikk, og latt være å svare når noen har sagt hei og smilt til meg, så er det 100% løgn.

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 22:17

  Mia: haha, veldig sant!

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 22:19

  Astrid: <3

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 22:19

  Rebecca: Enig!

 • Reply Tora 24. januar 2017 at 22:34

  Love it.

 • Reply Ida Wulff 24. januar 2017 at 23:28

  Nina: helt enig! Skulle hatt en dannelsesreise alle sammen, hehe 🙂

 • Reply Mariam 24. januar 2017 at 23:43

  Åh du er helt rå. Du skriver som ingen andre 🙂 Digger bloggen din!

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 01:11

  Amen:)

 • Reply M 25. januar 2017 at 01:28

  Hehe, så morsomt. Du er så flink til å skrive at jeg klarer helt fint å se for meg de situasjoner! En annen ting, det er lov å si i fra til sånne frekke nordmenn. De tør å gjøre det fordi de vet at vi ikke tør å si i fra. Jeg har sagt i fra til frekke nordmenn, da tør de ikke å se meg i øynene og blir rød i trynet. 🙂 Jeg har opplevd under en morgen buss på vei til skolen der personen hadde tastelyd på mobilen. Du kan tenke deg hvordan det er å høre bare det om morgenen:»klikk klikk klikk klikk.» «Plystre lyd SMS» «klikk klikk klikk klikk» «Er det du som har tastelyden på?» «Kan du slå av? Det er morgen…» sa jeg. Og det gikk.:-)

 • Reply Alina 25. januar 2017 at 02:49

  Konge innlegg! Jeg har også trodd at det bare er meg folk er frekke mot..

 • Reply Sandra Marie 25. januar 2017 at 04:23

  Hahahhaha, dette er jo fantatisk! nordmenn altså, for en gjeng….. møtte du nr 6? 😉

 • Reply Tiril 25. januar 2017 at 05:28

  Jeg så nettopp SMS-rulett på YouTube hvor du var med! Det var ganske morsomt å se deg i en slik setting. Planlegger du å gjøre noe TV-lignende i fremtiden? 🙂

 • Reply Birgitte 25. januar 2017 at 06:01

  Du skriver så morsomt og bra!!

 • Reply Susan 25. januar 2017 at 07:12

  Ble egentlig litt «down» av dette innlegget. Personlig reiser jeg veldig mye og syntes alltid at det er så ufattelig deilig å komme hjem igjen til Norge hvor man kan være i ro med egne tanker, veldig ‘unnskyld’ av omgivelsene om man for eksempel har vært på skitur og er litt i stå (men igjen, der ser jeg virkelig irritasjonsmoment fra frekkas nr.1), og hvordan det i Norge holder med en irritert «hallo?!» til frekke damer med stokk eller en utålmodig kar i buss- eller butikk kø.

  Jeg blir mest sannsynlig litt snytt av innlegg/kronikker/kommentarer om frekke nordmenn rett og slett fordi jeg tar det personlig. Hehe!

 • Reply c 25. januar 2017 at 07:22

  Helt enig, hilsen student i USA.

 • Reply Lisa // Fjords & Beaches 25. januar 2017 at 08:02

  ÅÅH, er so einig! Eg dør av nordmenn kvar gong eg kjem heim frå utlandet, spesielt folk i Oslo! Glad eg flytta tilbake til bygda, haha. Koseligere her 🙂

  Var stoor forskjell å flytte frå 3 år i London og 1 i USA til Oslo, skal eg innrømme – skjønner deg godt!

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 08:39

  Det er rett og slett deprimerende at det er så mange forbasket frekke og uhøflige folk her i landet:( Skamplett. Det beste vi kan gjøre, er å sverge på at vi aldri skal bli en av disse selv <3

 • Reply Angelia 25. januar 2017 at 08:42

  Morsomt innlegg, men man må sette dette i litt i kontekst. Omtrent hvem som helst som hadde bodd på Hawaii (været, klimaet, kulturen) hadde vært lykkelig, og jo mer lykkeligere man er jo desto hyggeligere er man mot andre. Det har nok seg slikt at været i Norge påvirker den mentale helsen i en veldig stor grad. På grunnet været i Norge så har det blitt dannet en kultur om at vi alltid skal skyndte oss fra A til B og dermed ikke tar oss noe særlig tid til å sette oss inn i omgivelsene (smile til de rundt oss). Faktisk så har Norge en relativ høy selvmordsrate og depresjonsrate sammenlignet med andre land som er langt fattigere enn oss. Det er også ikke uvanlig at når solen skinner ute så blir nordmenn automatisk hyggeligere. Når det er sagt, så er jeg helt enig i at de som jobber i butikken skal alltid være hyggelig og smile, først og fremst fordi de representerer bedriften. I tillegg så hadde nok nordmenn generelt ikke dødd av å smile til hverandre (til tross for dårlig vær og mørketider).

 • Reply Rebekka Kristoffersen 25. januar 2017 at 08:48

  Haha, er helt enig med det du skriver! Men èn ting å tenke på, som jeg husker jeg leste av en mann fra USA om nordmenn: de er kanskje kalde (og frekke) men når du først blir venn med en nordmann, så har du en venn for livet.

 • Reply Sara S 25. januar 2017 at 09:20

  Jeg er en sånn person som prøver å smile mest mulig, når jeg går på gata, når jeg går rundt på jobb, når jeg er på butikken, etc. Jeg smiler også ofte til kassamedarbeideren, bussjåføren, og den vanlige mannen i gata.

  Jeg får ofte spørsmål om jeg er rusa.. Herregud, det har blitt unormalt å smile også nå.

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 10:13

  Åå! Jeg lo!! Du er så fantastisk Ida!

 • Reply Marlene 25. januar 2017 at 10:24

  OMG, er såå enig.. Har opplevd alt det du nevner her. Spesielt eldre mennesker som tror de har rett til å stå foran deg i køen og nærmest dytter deg frem til kassa fordi de skal rekke et tog som går om 10-15 min.

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 10:45

  Uff ja…en ting som slår meg er at nordmenn er bortskjemt. Vi har det meste, men er lite takknemlige og klager for hver minste ting. Har selv vært på Hawaii…og kjenner meg godt igjen i beskrivelsen din. Mange av dem har lite, men er veldig fornøyde, blide og imøtekommende.

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 10:47

  Jeg studerer i Tsjekkia, og her er det virkelig ingen mellomting. En gang på en nokså full buss kom det en søt gammel og skrøpelig dame på. Jeg overdriver ikke når jeg sier at 75% av bussen reiste seg for henne sånn at hun skulle få sitte. I og med at alle reiste seg for henne tenkte jeg at jeg bare ble sittende. Det endte med at jeg ble drept av blikkene til alle mine medpassasjerer, noe som ble såå ubehagelig at jeg bare «hehe pardon» og rulla av bussen 10 stopp for tidlig for å heller ta trikken. Ellers har jeg også opplevd at dama i ferskvaredisken begynte å gapskratte (!!!) da jeg skulle ha 500 gram kyllingfilét og sa det på kebabtsjekkisken min. Hjelpes, haha!

 • Reply Anna 25. januar 2017 at 11:08

  Ida,hei:)

  Om du tror a nordmenn er frekke, bør du ta turen til Russland for eksempel:)

  Jeg tror at da skjønner du hva et frekt menneske er for noe.

  Alt det du skrev om her, er bare noen småirriterende greier for en som ikke ville ta toget:)

 • Reply Hilde 25. januar 2017 at 11:17

  Herregud så spot on!! Tror det skjer noe med folkeskikken til nordmenn når de skal ta buss!! Folk presser på for å komme først, dultet og dytter.

  Er helt avhengig av buss og har barnevogn og skjønner fort at folk ser helst at jeg er hjemme med barnevogna min… 😂 Tar ekstremt mye hensyns og presser meg inn mellom vogna men fy fader snart klikker jeg.. Fikk kjeft av en eldre dame en dag fordi jeg tok opp to seter på vognplassen og da var bussen full av ledige seter.

 • Reply Ida 25. januar 2017 at 11:19

  Hahaha! Fantastisk! Jeg er helt enig med deg – var selv i Australia på utveksling, og der fikk vi «streng» beskjed om at det var veldig viktig å vinke OG rope «Thank you» til bussjåføren når vi gikk av bussen. Jeg synes dette var dødskoselig! Dette ble ren vane, og når jeg da kom hjem til bokstavelig talt kalde Norge og gjorde det samme på bussen i Trondheim fikk jeg de blikka! Jeg døde innvendig, men bussjåføren må jo ha blitt glad. Så ja, viktig å smile til fremmede også 😉

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 11:27

  Nr 1 var ikke så frekk synes jeg, her handler det vel mer om din hoysensitivitet og varhet for lyder? Hadde klikka selv altså, er ikke det 😛

  Jeg må ha musikk på ørene når jeg reiser kollektivt, det ER så mange teite samtaler og irriterende lyder (og folk snakker så satans høyt) at jeg må bare lydisolere.

 • Reply silje hem 25. januar 2017 at 11:44

  hahaha, om ikke annet er det godt du kan bruke dagens «opplevelser» til et himla vittig innlegg!

 • Reply Christin 25. januar 2017 at 11:55

  Veldig mange nordmenn er frekke ja, og de frekkeste opplever de i køen på butikker…

  For noen uker siden var det en dame som kjørte på meg med vognen sin med vilje hele fire ganger i køen siden jeg sto en meter fra personen foran meg og ikke helt tett opp i vedkommende.. Da hun kjørte handlevognen hardt i meg den fjerde gangen, gikk jeg drit lei, la meg ned på bakken og skreik til! Personen bak damen hadde sett alt så da de ansatte kom løpende for å høre hva som hadde skjedd fikk jeg støtte fra han. I tillegg var denne butikken inne på et senter så de ansatte tilkalte også vekterne. Vekterne anbefalte meg faktisk å anmelde det hele i og med jeg faktisk fikk et ganske synlig blåmerke og blei ganske forslått og helt øm (hun hadde jo tross alt kjørt handlevognen i meg samme sted fire ganger). De sa til og med at hvis ikke jeg anmeldte det, så gjorde de det.

 • Reply K 25. januar 2017 at 11:55

  Jeg er sååå enig! Folk i butikk burde søren meg få et eget innlegg, enkelte ganger KLIKKER det for meg. Som feks. når jeg skal ha 3 ting og en dame skal ha en og sier: «siden jeg bare skal ha denne går jeg foran deg jeg». For det første: nei det gjør du ikke, for det andre du klarer å vente på en som har to ting mer enn deg. Hadde jeg stått med en kurv full hadde jeg tilbudt meg å slippe henne forbi, men nå kommer min handling til å ta 3 sekunder lenger enn sin, så du kan vente. For ikke å snakke om folk som dytter deg UT av køen med handlevognen sin, det opplevde jeg for bare et par uker siden, give me a break!

 • Reply Lars 25. januar 2017 at 12:03

  Det er nok ikke så enkelt. Jeg har bodd i Danmark og vært i over 100 land i verden. Det er alltid blandede inntrykk man får fra utlandet. Og det slår meg at de fleste nordmenn faktisk er hyggelige og dannede om man gir dem sjansen.

  Det med bagasjebåndet på OSL kan jeg underskrive på. Det er rart de ikke gjør noe med det før det skjer en dødsulykke.

 • Reply Kjellstein 25. januar 2017 at 12:06

  Ja nordmenn er frekke mer som drittsekker synes jeg. Dette har man fått med seg fra samfunnet som har flådd deg til skinnet og sendt alt til de land som har innbyggere som smiler. Så vi er ikke bare frekke, vi er dumme, tjukke i hue og dumsnille som lar oss utnytte av alle «trengende» som vi er tvunget til å hjelpe. Så på den frekke måten viser vi at det er vår rett til å braute seg frem og tråkke ned alle de som har bidratt til å tvunget oss til måtte bidra i dette syke møkkasamfunnet vi har her i Norge. We follow the money og reiser til de som smiler og lever herrens glade dager.

 • Reply test 25. januar 2017 at 12:26

  prøv å si du er blakk i et fattig land og pipa får en annen lyd

 • Reply Chris 25. januar 2017 at 12:29

  Hhaha, du er en morsom frøken. Liker måten du skriver på.

  Det er en uheldig greie dette med kalde, frekke mennesker som har nok med sitt eget. Som en utadvent type som gjerne vil høre storyen til alle jeg møter er dette en trist sak.

  Men jeg opplever sjeldent til aldri at folk er frekke mot eller rundt meg. Jeg forventer faktisk en del av mennesker jeg møter og er mer enn villig til å sette ned foten, hardt om jeg må.Ta metaforen om mennesker som driver med kampsport, de havner sjeldent i fysiske konfrontasjoner fordi folk kan føle at denne personen er villig og uredd. Adopter et nytt mindset og du skal se at frekk nordmann nr 5902 plutselig har litt vanskelig for det.

 • Reply Elin 25. januar 2017 at 12:33

  Forskjellen er nok at den type folk som beskrives her bor på gaten i utlandet og ikke tar tog.

  Irriterende ofcz.

 • Reply Charlotte 25. januar 2017 at 12:37

  Haha, elsker slike innlegg som dette!! Og du har så rett, dette er jo hverdagskost for mange.. Blir helt oppgitt, hah!! Takk for at du deler, da føler jeg at jeg ikke er så alene :-p

 • Reply supermarie 25. januar 2017 at 12:44

  Kollektivtransport, ass. Der skjer det faen meg mye spennende! Supert innlegg!

 • Reply Andreas 25. januar 2017 at 12:50

  Senast jag åkte kollektivt var på buss 54 i oslo. Jag var stressad som fan och var redan sen till jobbet. Han inte köpa biljett. Och tror du inte på fan att det kliver på securitas vakter och ska ha biljettkontroll. Jag drar upp mobilen för att snabbt köpa biljett med appen. Vad händer? batteriet dör. Vakten kommer fram. jag säger att batteriet tog slut, brys sig inte och ska ge mig böter. Norrmanen brevid mig ler och sträcker fram handen med en 50 lapp litt mig och säger «alla kan ha en dålig dag, varsegod» Jag blir helt paff, lovar att jag ska betala tillbaka (hur nu det ska gå till, vipps fanns inte då) Så ja, alla norrmänn är inte frekke. Vissa är till och med väldigt snäll mot stressade svensker.

 • Reply Gubben Noa RM 25. januar 2017 at 12:50

  Kjenner meg igjen i dette og flere andre situasjoner. Pleier å si i fra til folk men av og til fører det kun til frekke motsvar. Sørgelig at enkelte ikke har folkeskikk eller vet det å si unnskyld. Dulter borti deg på gata? Nei da går man videre og ikke sier noe. Forstår man kan bli dultet borti i rush tida på t-banen men når man har fem meter på hver side i en gate og likevel dulter borti så forstår jeg ikke at man ihvertfall kan si «Sorry, mate!».

  Har hendt jeg har gått på «stillevogn» og satt meg ned uten å tenke over det. Men merker det ganske fort på folk der at man sitter på stillevogn. Så da forholder jeg meg stille eller flytter meg til en annen vogn.

  Når jeg f.eks. skal på toget og en gammel dame sliter med bagasjen så spør jeg om hun vil ha hjelp. De fleste er veldig takknemlige for det. Er et par som ikke ville ha hjelp men det er nå så.

  Jada, jeg er mann men har da folkeskikk og unnskylder meg når jeg gjør feil. Selvsagt har man sine dårlige dager og det er situasjoner hvor jeg tenker «Søren der skulle jeg sagt unnskyld». Men som oftest er jeg hyggelig og veldig hjelpsom (har jeg hørt av andre).

  Det er menneskelig å gjøre feil heter det men generelt merker jeg en helt annen høflighet når jeg er i utlandet (har reist mye rundt i verden). Selvsagt har jeg møtt uhyggelige folk i utlandet også men den generelle kulturen er imøtekommende og hyggelig.

  Jaja, får avslutte før det blir bokutgivelse. 😛

  Take care hilsen en nordmann med folkeskikk.

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 12:53

  hvis man skal henge seg opp i hva folk spiser og hvordan de spiser, handler ikke om frekk, men om matvaner. hadde han dog snakka i tlf så hadde jeg skjønt det. du er jo nordmann du også da.. like sutrete

 • Reply Bjørn 25. januar 2017 at 12:55

  Særdeles interesant tidsbilde av den norske folkesjela. Det mest interessante og frekkeste er vel imidlertid hvordan du forventer å bli oppvartet og behandlet på høfligste måte uten å selv yte noe tilbake.

 • Reply Per-MOrten 25. januar 2017 at 13:10

  Flytt til Hawaii;) Problem løst!

 • Reply Frida 25. januar 2017 at 13:11

  Takk for at du skriver dette innlegg og på en måte bekrefter at jeg ikke er gal! Kjører kollektivt hver dag. Jeg vet nå at det er på en buss jeg kommer til å dø. Nordmenn er frekke og selvopptatte. Frekk nordmann 5!! Er det mulig?

 • Reply Hege 25. januar 2017 at 13:24

  Er det så vanskelig å være litt hyggelig? Jeg forstår det bare ikke. Jobber selv i butikk og jeg ser alltid kundene i øynene når de kommer inn, smiler og sier »hei!» og når noen da himler med øynene eller snur ryggen til, tenker jeg halloooooen..

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 13:27

  Spørsmålsrunde snart?

 • Reply Blå 25. januar 2017 at 13:30

  Vi nordmenn er flinke til å plage eller til tider fornærme uten å si et kvidder. Noen ganger uten å ense det selv, som jeg antar var problemet med «Frekk nordmann #1»

  Og hvis du støter på noen som «Frekk nordmann #5» igjen, syntes jeg nesten de burde få en nærmere titt på agurken. En veldig nærme titt.

 • Reply Mie 25. januar 2017 at 13:47

  Syntes ikke nr. 1 var så frekk jeg da, man kan jo ikke noe for at man er forkjøla? de andre kan ta seg en bolle da….

 • Reply Milla 25. januar 2017 at 14:03

  Husker godt da jeg var høygravid og var sistemann ombord på toget fordi alle stod med albuene ute, da jeg kom inn på toget, måtte jeg stå i en time, ikke godt med bekkenløsning. Ble fort sykemeldt.. togturene tok knekken på meg, høydepunktet var da det var folk fra midtøsten på toget, de passet alltid på å reise seg så jeg fikk sitte….

 • Reply Svensk i Norge 25. januar 2017 at 14:15

  Håller fullständigt med dig, många norskar saknar totalt social kompetens, klarar inte att uppföra sig hyfsat i det dagliga livet.

  Inte i något annat land upplever man att folk knuffas och puttar på varandra i butiker i stället för att artigt be om plats att komma fram.

 • Reply Judas Iscariot 25. januar 2017 at 14:16

  Vil påpeke at i noen kulturer er det ett krav å slurpe og smatte. Å pusse nesen offentlig kan være uhøflig.

  I visse kulturer har mannen første rett.

  Noen folk som er trent opp av fagbevegelsen å følger bare «de krav man har».

  Litt underlig at samme folk som hyller multikulturen er den som fordømmer den hvis den ikke passer inn i sitt verdensbilde.

 • Reply Sondre 25. januar 2017 at 14:18

  Gjør mathandelen på nettet Ida, marked.no. Da slipper du å dra i matbutikker og møter bare en sjåfør som garantert er veldig hyggelig 🙂

  Er forøvrig helt enig med deg!

  God ettermiddag 🙂

 • Reply Elizabeth 25. januar 2017 at 14:20

  Haha, som amerikaner bosatt i Norge er jeg 100 % enig.

  Ida, kan jeg spørre deg om Veet Spawax? Jeg kjøpte det, men jeg synes ikke det funker så bra, voksen stivner og knekker liksom når jeg skal rive det bort. Har du erfart det? Jeg har så lyst å få det til, men jeg ga bare opp etter noen forsøk. Hulk! Lager du tykke eller tynne strimler?

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 14:30

  Det beste innlegget ever. Spot on

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 16:28

  HAHAHAHAHAH DÆVER av deg

 • Reply Ida Wulff 25. januar 2017 at 16:39

  Hege: Jævlig frekt!

 • Reply Ida Wulff 25. januar 2017 at 16:39

  Mie: joda… Men jeg er såpass «høflig» selv at jeg ikke setter meg i stillevognen hvis jeg er forkjølet og vet at jeg kommer til å hoste og harke. Kanskje jeg har for høye forventninger, hehe 😀

 • Reply Tiril 25. januar 2017 at 16:45

  Får inntrykk av at det er viktigere med personlig utfoldelse enn det er å ta hensyn til andre. De som lar seg irritere sees på som sure gubber/kjerringer. Jeg var veldig sur kjerring da jeg skulle hjem til jul og hadde kjøpt billett på stilleavdeling. Der var det et par med en hylende baby, et annet par som hadde en høylydt rasistisk samtale og en idiot som satt og så film på laptopen sin med høyttaleren skrudd til max volum samtidig som at hodetelefonene hans lå på setet ved siden av seg. Jeg bor i Danmark og reiser frem og tilbake en del, og jeg har aldri opplevd at det har vært stille i en stilleavdeling, noensinne.

 • Reply LH 25. januar 2017 at 16:55

  Judas: i dette innlegget omtales personene som nordmann #1 osv, det er da trygt æ anta at dette faktisk er nordmenn, og her i Norge er ikke disse punktene du nevner, høflig kultur..

 • Reply A 25. januar 2017 at 16:59

  Hahah, jeg er helt enig! Selv jobber jeg på bibliotek, og jeg tenker at hovedoppgaven min er å være hyggelig og høflig. Altså, det er jo ikke så veldig vanskelig?!

 • Reply Ida Wulff 25. januar 2017 at 18:00

  Anonym: det er ikke tillatt å høre på musikk i stillevognen, men kanskje det er en regel jeg må bryte neste gang ;p

 • Reply Tine 25. januar 2017 at 18:18

  Aiii du, jeg er så enig! Nordmenn ER frekke. Jeg kunne skrevet bok faktisk, i flere bind om jeg skulle fått fortalt alle episoder. Fatter ikke hva som feiler folk jeg altså.

 • Reply A 25. januar 2017 at 18:28

  Holdt på å le meg ihjel av frekk nordmann med handlevogn! For nå skjønte jeg hva damen bak meg i butikken i dag gjorde… at det er mulig, går vel an å vente litt da hahah 😀

 • Reply Julie 25. januar 2017 at 19:01

  Jobber selv i klesbutikk, og kommer sikkert oppi frekk nordmann #20 på kun en vakt, så syntes dette innlegget var så fantastisk bra!! Man må jo nesten bare le, kan ikke gjøre noe annet enn det..

 • Reply Ida Wulff 25. januar 2017 at 20:35

  Julie: føler med deg!

 • Reply mathilde 25. januar 2017 at 21:07

  Jeg og opplever stadig vekk at folk dytter meg bak bena men matkurven, jeg kjenner rett og slett at det fyrer seg inni meg!!! Har så sinnsykt lyst til å gi h*n skjennepreken!!

 • Reply Anonym 25. januar 2017 at 21:49

  haha du er prippen!

 • Reply Celina 25. januar 2017 at 22:06

  Det du skrev i innlegget er akkurat som eg har det og sikkert mange andre der ute. Samtidig forstår eg ikkje kossn folk kan være sånn. Sjølv har eg innvandrer bakgrunn og må si kor vanskelig det er og få seg venner her i Norge spesielt norske venner.

  Min bestevenninne bor i Norge og er polsk og har det også som meg, ingen venner og kommer ikkje inn i noen av gruppene på skolen. Så i løpet av de årene har vi hatt oss som venner og ingen norske venner.

  Tusen takk Ida for at du tok dette opp, du har skrevet det eg har hatt på hjerte i nesten 1 år<3

 • Reply Cec 25. januar 2017 at 22:31

  Før var jeg stolt av å være norsk når jeg var i utlandet. Nå blir jeg flau når jeg møter andre nordmenn!

  Med tanke på hvordan dagens voksne er, kan det bli spennende å se hvordan fremtiden blir. For litt siden stod jeg i kø i en butikk. Det var to åpne kasser, og én kø som delte seg (passasjen gjennom på andre siden var sperret med noen paller, så det var umulig å komme gjennom for alle med handlevogn). Så kommer det en familie da. Bestefar, far og barnebarn på sånn 11-14. De sniker seg forbi hele køen (de hadde jo ikke handlevogn). Når jeg sier til de at unnskyld meg, men det er kø her. Hva tror du bestefaren svarer? «Ikke for oss». Så presser de seg frem og sniker seg foran i kassen. Hva slags forbilde er dette for barnebarnet? Jeg kom selvfølgelig med noen gloser til de voksne, da latet de som om de ikke hørte.

  Sånne mennesker burde ikke få lov å oppholde seg blant andre!!!

 • Reply Ida Wulff 25. januar 2017 at 22:52

  Celina: <3

 • Reply Ida Wulff 25. januar 2017 at 22:53

  mathilde: la oss love hverandre å si i fra neste gang!

 • Reply Christina 25. januar 2017 at 23:50

  Haha morsomt, satt akkuratt å pratet om høflighet med Mamma tidlige idag og hvordan jeg ville oppdra sønnen min.. Jeg har vokst opp med pappa fra england som er strengt oppvokst mtp høflighet og har fått med meg en del av det. Så jeg blir ofte sett rart på fordi jeg holder dører åpne for folk om jeg ser de kommer rett bak og sier takk når noen gjør samme tilbake til meg… De «høflighetene» jeg har vokst opp med har jeg tenkt å føre videre til sønnen min. Tenk på andre rundt deg, og vær høflig. Viktig barneoppdragelse!

 • Reply Silje 25. januar 2017 at 23:56

  Såååå enig!

  Det med at enkelte kjører på en med handlevognen i køen, da pleier jeg å bli stående, bare for å irritere. Er alt for konfliktsky til å si ifra, så det er min måte å gi beskjed på. Hehe

 • Reply Helene 26. januar 2017 at 00:47

  Yes! Endelig flere som sier det. Jeg er heldigvis ikke typisk norsk på alle vis sier jeg. Syns det er så sykt irriterende og at det bare blir verre. Folk er sykt frekke, tenker kun på seg selv og eier hverken manerer eller folkeskikk. Hva skjer med nordmenn?

 • Reply Jenny 26. januar 2017 at 09:44

  Du har så rett! Oppførselen sier egentlig alt om dem selv. Egosentrert og hensynsløs, lite sjarmerende og til tider rett og slett kvalmende. Men god selvtillitt har de! Spesielt gutter! Haha – burde tatt seg kurs i hvordan behandle damer og generelt medmennesker! 🙂

 • Reply Marthe sofie 26. januar 2017 at 13:47

  Ikke for å ta nordmann #1 i forsvar men jeg som ikke er fra Oslo eller vandt til tog what so ever travet inn på stillevogna engang uten å vite at det i det hele tatt var noe som eksisterte. Så der satt jeg, å snakket i tlf uten å forstå blikkene jeg fikk! Følte meg lite dum i ettertid.

  Jobber selv i butikk og fy flate så mange frekke mennesker det fins. Merker med en gang når det kommer utlendinger inn at de har en helt annen holdning. Så mye kosligere!

 • Reply Brite i Norge 26. januar 2017 at 15:20

  Jeg kjenner meg svært godt igjen i mye av det du sier og irriterer meg grenseløst når jeg har oppholdt meg i utlandet og kommer tilbake til Norge igjen. Sniking i kø opplever jeg stadig. Også slike småting som når man går bortover gaten og noen skumper hardt borti deg – uten å si så mye som et «unnskyld» en gang. Dette opplever jeg aldri på gaten i hjemme i England. Noe annet som må være særnorsk, er når man går på en stappfull buss om morgenen og enkelte insisterer på å la vesken eller sekken oppta hele nabosetet, slik folk må stå…Maken til egoisme!

 • Reply Du er så DIVA 26. januar 2017 at 19:34

  DIVA! herregud

 • Reply Anita 26. januar 2017 at 21:56

  Chill da! Og hun som skriver hun jobber i butikk hvor du handler, hvorfor ikke tro på det? Det kan hende du oppfattes sånn som hun skriver, selv om du ikke mener det. Dessuten er å gi en tilbakemelding til folk du mener er frekke mot deg en god ting, sier du på en grei måte hva du mener så tar folk flest den. Smil’a, og tør å gi beskjed, så blir alt så mye bedre. Og vi slipper sånne sutreinnlegg:)

 • Reply Anonym 26. januar 2017 at 22:34

  Arg, I know the feeling! Tilbragte høstsemesteret i Tyskland. Nå er ikke nødvendigvis tyskere det høfligste folkeslaget, men de andre internasjonale studentene var så trivelig! Fikk meg til å skjems over norsk kultur (vi er faktisk kjent for det). I begynnelsen når jeg var hjemme igjen smilte jeg til alle, men etter 4 uker i Norge merker jeg at jeg er blitt mer mutt og ser i bakken på bussen.

  Senest i dag ventet jeg på heisen på UiB, og da kom en stor gjeng og bare gikk inn i heisen foran meg og lagde ikke plass til meg. Blir helt sjokkert over håpløse nordmenn son bare ser sin egen nese 🙄

 • Reply irenglede 27. januar 2017 at 09:17

  Fy fela, så bra du skriver her. Topp innlegg! Takk skal du ha. ;D

 • Reply Ida Wulff 27. januar 2017 at 14:45

  Anonym: haha, føler deg! Gir snart opp denne smilingen selv :O

 • Reply Eva 27. januar 2017 at 16:50

  Haha så enig! 😀 Jeg har studert i utlandet de siste årene og tanken på å flytte hjem til Norge nå som jeg var ferdig fristet ikke! Så jeg flyttet til Danmark <3 Glade folk 😀

 • Reply Ano 28. januar 2017 at 02:47

  Haha, og jeg som trodde at Nordmenn var kun frekke mot innvandrere. Jeg skjønner meg ikke på uhøflige folk, koster det å være høflig? Eller smile,strekke en hjelpende hånd eller hilse? Men ingen er som finn selgerne,verste personer man kan møte eller ha telefon samtale med.

 • Reply Ida Wulff 30. januar 2017 at 11:25

  Eva: så herlig <3 Danmark er best! 😀

 • Reply Ida Wulff 30. januar 2017 at 11:43

  Ida: haha, kjenner igjen den! Hjemme i Tønsberg sa vi alltid hei og hade til bussjåførene. Da jeg flyttet til Oslo ble jeg bare sett rart på – men jeg har fortsatt med det, i hvertfall hvis jeg går inn og ut foran i bussen. Noen av sjåførene syns heldigvis det er hyggelig, men man merker at de ikke er vant til det ;p

 • Reply Ida Wulff 30. januar 2017 at 11:46

  Milla: fy søren, det er helt jævlig at folk ikke reiser seg for gravide på kollektiv trafikk :O Sånt får meg til å se RØDT…

 • Reply Ida Wulff 30. januar 2017 at 11:51

  Elizabeth: Hei 🙂 Har ikke erfart det, kanskje du lar den tørke for lenge på huden? Jeg lager den et par centimeter bred, og river oppover! Klem

 • Reply Maja 31. januar 2017 at 13:39

  Herregud som jeg lo av dette innlegget!

  Elsker når du lager slike type innlegg fordi det løfter liksom dagen ett par hakk!

  Du er utrolig flink 🙂

 • Reply Ida Wulff 31. januar 2017 at 15:25

  Maja: tuusen takk 😀 <3

 • Reply Johanna 31. januar 2017 at 16:45

  Hahaa, jeg er så enig! Har vært på utveksling i Australia et halvt år, og bare når jeg satte meg på siste flyet mot Oslo, merket jeg stoooor forskjell… Nordmenn!!

 • Leave a Reply