Studier

12 TING JEG LÆRTE SOM STUDENT

14. august 2017

Å studere var tøft til tider, men jeg savner det likevel. I hvertfall noe av det. Jeg savner å lære nye ting, kjenne at hodet jobber. Og så savner jeg holdepunktet – å møte opp til faste tider, møte faste mennesker og jobbe målrettet med all driten som ble slengt på oss, haha. 6-8 eksamener hvert semester var ingen spøk, men det gikk. 

Side2 har studiestart-uke i forbindelse med at det nærmer seg studiestart for mange, og i den anledning har jeg skrevet en liste med lærdommer jeg gjorde meg i løpet av tiden som student. Hvis du vil lese mer konkrete studietips jeg har skrevet i løpet av studietiden, kan du gå til kategorien min «studier» herProcessed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with m6 preset Processed with VSCO with a5 presetOkey, så hva har jeg lært. Bortsett fra det faglige så klart 😉 Disse erfaringene er mine personlige, jeg påstår på ingen måte at de er en fasit. 

Det er lurt å møte opp på fadderuken. Du trenger ikke være med på alt, men møt opp, smil til og snakk med mennesker. De menneskene jeg møtte første dag i fadderuken, er de jeg har holdt sammen med gjennom alle tre årene. Jeg tror det er vanlig at en som skal begynne å studere er bekymret for det sosiale – men det er fantastisk hvor fort man knytter bånd når en gruppe mennesker er nervøse, alene, spente og lider felles skjebne de tre/fire/fem neste årene. 

Notater is king. Altså, virkelig. Hvis jeg bare kunne gi deg ett tips, så er det å komme forberedt til hver eneste forelesning og notere som en crazy person. Min strategi var å legge alle forelesninger inn i et Word-dokument kvelden i forveien, og skrive mine egne notater med rød farge når jeg satt i selve forelesningen. Og de dagene du hater livet, er jævlig trøtt, eller ikke klarer å tenke på annet enn en eller annen dustefyr: bryt loven og bruk iPhonen til å ta et taleopptak av forelesningen så du kan skrive den inn senere.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with a5 presetIkke la deg stresse av de irriterende medstudentene som alltid rekker opp hånden, snakker høyt og lenge, og høres ut som om de har skapt hele pensum. De skjønner ikke en dritt de heller, og repeterer som regel bare ting de har hørt rundt middagsbordet hjemme. Et sted de forøvrig har fått alt for mange klapp på skulderen gjennom oppveksten. 

Forelesere er også mennesker. Gi dem en sjanse og gi dem feedback. Jeg har opptil flere ganger gått ned og takket en foreleser for en sjukt bra forelesning – i håp om å få mer av akkurat det. Jeg har også vært misfornøyd med flere, for så å ombestemme meg når jeg er blitt bedre kjent med – eller begynt å forstå vedkommedes metoder/tankegang/humor. En av foreleserne jeg var litt misfornøyd med i mitt første semester, har jeg fremdeles kontakt med nå etter at jeg er ferdig å studere. Så ting kan snu!   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 preset Processed with VSCO with m6 presetProcessed with VSCO with f2 presetIkke føl at du må møte opp på alt det sosiale. Å skulle være med på alt gir deg bare ekstra stress. De fleste har jo et liv utenom studiene også, det er ikke barebare å plutselig skulle få en helt ny vennegjeng og en ny «fulltidsjobb». Det går bra, og du får deg venner selv om du ikke er med på klassevors torsdag, fredag og lørdag. 

Finn deg en god partner og hold sammen. Da snakker jeg selvfølgelig om gruppeeksamener, kollokvie og den slags. Jeg var heldig og fant Siri på et fadder-vorspiel, og studietiden min hadde ikke vært det samme uten. Ikke bare har vi skrevet sammen alle tre årene, vi har blitt gode venninner. Holdt av plass til hverandre i forelesninger, blitt med hverandre på do, drukket vin, fortalt hverandre hemmeligheter, danset oss inn i de sene nattetimer, laget mat sammen, slept hverandre på trening for å få hodet til å fungere bedre, byttet på å motivere hverandre – altså, Siri har sittet og hørt på meg kaste opp som følge av stress. Finn en du tør å si fra til, og en som tør å si fra til deg. For tro meg, dere vil bli godt kjent.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with f1 preset Processed with VSCO with a5 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 presetTenk fugleperspektiv hele veien når det kommer til det faglige. Jeg husker ganske tidlig at jeg satt og klødde meg i hodet, og tenkte: at det går an å lage en tjukk bok og 37 innviklede modeller for å fortelle at kunder ikke liker å føle at de blir solgt til! Trekk deg tilbake, svev over pensum og tenk etter: hva er egentlig budskapet her. Det kan gjøre mye for forståelsen. 

Begynn å tenke på bacheloroppgaven så tidlig som mulig. Er det et fag du liker ekstra godt? En foreleser du kunne tenke deg som veileder? Send foreleseren en Pokémon-inspirert mail og si at jeg velger deg! Hehe, neida. Men joda. Jeg gjorde det i god tid, og var heldig og få det som jeg ville. 

Spis og drikk hele tiden. Drit i at du går opp noen kilo, det er umulig å studere på tom mage og bimbodiett. Men! Husk å trene, om ikke annet så for psyken sin skyld.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with a5 presetProcessed with VSCO with a5 presetIkke vær redd for å spørre om hjelp. Jeg er av typen som ikke vil være til bry, og å spørre om hjelp er noe av det vanskeligste jeg vet om. Men jeg har aldri vært flink med tall, og var helt fucked i starten da jeg begynte med økonomifag. Hadde det ikke vært for tålmodige Hedda og Siri som gadd å sitte sammen med meg og gjøre oppgaver, hadde jeg sikkert strøket herifra til månen. Men jeg endte opp med en C i bedriftsøkonomi og en B i samfunnsøkonomi. For ikke å snakke om at jeg plutselig fikk en forståelse for de stygge grafene jeg satt og tegnet! For et mirakel, hehe. Og det går andre veien også. Ikke se på dine medstudenter som konkurrenter – strekk ut en hånd hvis du ser at noen sliter. Svar på spørsmål, vis frem ditt eget arbeid, prøv å forklare. Det koster ingenting 🙂

♥ Finn ut hvordan det passer deg best å jobbe/skrive/lese. I starten av studiene tenkte jeg at man måtte sitte på skolens bibliotek for å være en flink student. Folk satt jo der fra lunsj til midnatt. Flinkiser altså! Meeeen. Sannheten er vel at det gikk mye i prat, Snapchat, serietitting, felles måltider og tull. Siri og jeg fant fort ut at kjøkkenbordet mitt var det beste kontoret vi kunne ha. Fred og ro, eget kjøkken, eget toalett. Så fikk folk bare skryte så mye de ville på Snapchat av at de satt på biblioteket til de ble kastet ut. 

Det er gøy med gode karakterer, men det føles enda bedre å ha det bra. Så hvis karakterjaget går utover livskvaliteten din: gi litt faen, fokuser på å bestå – så ender du nok opp med å gjøre det mye bedre enn bare det. Det står ikke om liv og død med disse karakterene, selv om det kan kjennes litt sånn ut når man befinner seg inne i boblen.  Processed with VSCO with a5 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with s1 preset Processed with VSCO with a5 presetØnsker alle nye studenter masse lykke til! Dere har noen morsomme, lærerike og frustrerende år foran dere. Hvis noen skal studere det samme som meg (markedsføring og merkevareledelse) og river seg i håret og har lyst til å dø utover høsten, så er det bare å sende meg en mail med dumme spørsmål. Føler med dere og heier på dere 

You Might Also Like

82 Comments

 • Reply Ada 14. august 2017 at 12:37

  Hei Ida, blir det noe mer reising på deg dette året? Har du noen planer?

 • Reply Anonym 14. august 2017 at 12:54

  Pleier ikke å kmomenter på blogger, men wow, dette var et bra innlegg! Det er en grunn til at du er en av mine favorittbloggere <3

 • Reply Anonym 14. august 2017 at 13:12

  Takk for gode tips! Dette her hjalp veldig❤️

 • Reply Sigrid 14. august 2017 at 13:38

  For en fantastisk innlegg, kjenner virkelig at jeg gleder meg til å starte på skolen igjen. Mange gode tips var det også! Du var/er uten tvil den beste bloggen å lese når man trenger påfyll av motivasjon, eller et lite avbrekk i lesingen <3

 • Reply Hanna 14. august 2017 at 14:24

  Så mye bra her! Utrolig flink er du!

 • Reply julie 14. august 2017 at 14:51

  Veldig bra innlegg 🙂 Skulle ønske jeg leste det da jeg enda studerte.. Ønsker deg en fin dag!

 • Reply M 14. august 2017 at 14:52

  Hvor er jakka på det første bildet fra? 🙂 Du er så flott!

 • Reply Ingvild 14. august 2017 at 14:57

  Haha, måtte le av den skryte av at man er på biblioteket-kommentaren. Alt for sant!

 • Reply Tonje Pettersen 14. august 2017 at 15:04

  Så mange fine tips 🙂

 • Reply Ina 14. august 2017 at 15:08

  For et flott innlegg med mange gode tips og erfaringer! Skal ikke studere før til neste år (3.klassing i år) men skal definitivt huske på dette!

 • Reply Anonym 14. august 2017 at 15:36

  Studerte du på HK eller BI? Fantastisk at du tar deg tid til å dele litt sosiale tips også, det har virkelig mye å si!

 • Reply Lisa fra Sukhi 14. august 2017 at 16:25

  Dette var masse god lærdom, og kule tips! Er helt enig i at uten notater hadde man ikke kommet langt, hehe 🙂

 • Reply I.K 14. august 2017 at 16:28

  Ah, dette var et innlegg jeg trengte nå som det kun er én uke til skolestart! Tredjeåret og bachelor på økonomistudiet står for tur, og jeg er superstressa fordi jeg har fått tilbud om å jobbe 60% i DNB ved siden av skolen (en jobb mange kan drømme om som jeg ikke har råd til å takke nei til) siden jeg var så heldig å skaffe meg sommerjobb der i år. Tipsene dine er gull, synd du ikke er student lengre, men jeg lever lenge på studieinnleggene dine enn sålenge <3

 • Reply Mari 14. august 2017 at 17:39

  Tusen takk for et fantastisk blogginnlegg Ida. Nå ga du meg mer motivasjon. Og jeg skal faktisk sette meg ned å føre over powerpointen til morgendagens forlesning i ett word-dokument. Tusen takk igjen❤️

 • Reply Minrefleksjon 14. august 2017 at 17:42

  Jeg elsker slike innlegg! Flotte tips å ta med seg.

  Tusen takk!!

 • Reply Iselin 14. august 2017 at 18:39

  Hei 🙂 Så gode tips, nå har jeg noe å tenke over når jeg begynner på skolen igjen til høsten og mitt andre år begynner 🙂 Håper du får en fin dag videre 🙂

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:51

  Mari: ååå hurra!! Så gøy å høre 😀 Stor klem <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:51

  Minrefleksjon: <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:51

  Iselin: lykke til med andreåret ditt 😀 Snart halvveis da, hvis det er en bachelor! <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:52

  Lisa fra Sukhi: 😀 <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:52

  I.K: oi! Gratulerer så mye med det 😀 For en spennende mulighet. Ønsker deg all hell og lykke, stå på <3 <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:53

  Tonje Pettersen: så bra du syns det 😀

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:53

  Ina: lykke til med siste året ditt på VGS! <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:53

  Anonym: HK 🙂 Man lærer såå mye mer enn bare faglig i studietiden, jeg lærte i hvertfall mye om meg selv!

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:54

  julie: takk det samme <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:54

  M: Acne! 🙂 <3

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 18:54

  Ingvild: haha, oh yes!! ;p

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 19:13

  Sigrid: takk for fine ord, Sigrid <3 Så hyggelig å høre! Lykke til med skolestart 🙂

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 19:13

  Hanna: tusen takk <3

 • Reply Hege Kristin 14. august 2017 at 19:45

  fine tips!

 • Reply Hanne 14. august 2017 at 19:50

  Åh tusen takk for gode tips, Ida! Digger studieinnleggene dine, og de har hjulpet meg gjennom en tung bachelorgrad i økonomi, og dissex tipsene skal nok få meg gjennom sisteåret ☺️

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 19:52

  Hanne: Yey 😀 lykke til med siste året, du er flink!!

 • Reply Ida Wulff 14. august 2017 at 20:03

  Hege Kristin: <3

 • Reply Anonym 14. august 2017 at 20:47

  For et fantastisk bra innlegg, Ida! Du er så flink til å skrive. Fikk masse inspirasjon og motivasjon, TAKK! 😀

 • Reply Pernille 14. august 2017 at 21:11

  For et herlig innlegg!! Hvordan gikk det med bacheloroppgaven din? Kan ikke huske du har nevnt noe om den 🙂

 • Reply Mariam 14. august 2017 at 21:43

  Veldig inspirerende innlegg! Jeg skal begynne å studere neste uke! Med to små barn og hele pakka! Men gleder meg uansett! Så godt å lese dette!

 • Reply Sine Ølstad 14. august 2017 at 21:57

  Wow, tusen takk! Dette fikk meg til å ikke stresse så mye for skolestart som er nå om få dager. Dette er gode tips jeg vil ta med meg videre i studieåret mitt 🙂

 • Reply Ida 14. august 2017 at 22:50

  Dette var et sjukt bra innlegg. Særlig det med å gi litt faen og fokusere på å bestå om det går ut over alt annet. Man trenger å høre det også midt oppi alt kaoset og karakterpresset. Selv er jeg blitt ganske rutinert som student, går inn i mitt sjette år nå (ehe, hva da evig student?) og innsett at jeg aldri kommer til å bli en av dem som blir kastet ut ved midnatt fra biblioteket. Dem om det. Men jeg skal ta meg sammen og dukke opp mer forberedt på forelesning, det sklei ut litt i fjor. Skjerps på den! BRA tips nå i begynnelsen av alle fadderuker!

 • Reply Synne 15. august 2017 at 02:42

  Ahhh Ida, spot on som alltid!

  Elsker deg <3

 • Reply Ingrid 15. august 2017 at 07:43

  Hei! Ser du ofte sitter på kafe og leser. Hvilke er dine favoritt-lesekafeer i Oslo? 🙂

 • Reply Aurora 15. august 2017 at 09:28

  Skal ta med meg disse flotte tipsene inn i det nye skoleåret! Likte spesielt tipset om å ha fugleperspektiv på pensum 👏🏼 Og jeg må si at du virkelig inspirerer meg som student, studieteknikken din virker bare så god og gjennomførbar. Ta en master da! sånn at du kan inspirere meg videre 😂

 • Reply Anonym 15. august 2017 at 10:46

  Hva syns du om HK? Er det så krise med spesielle folk eller handler det bare om hva du gjør det til selv? Jeg er så usikker på om HK eller BI..

 • Reply Lilly 15. august 2017 at 12:02

  Jeg gruer meg veldig Ida 🙁 har i tillegg flyttet og føler meg alene

 • Reply Marie 15. august 2017 at 12:39

  Hvordan holder du hårfargen så blond og fin hele tiden? 🙂

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 15:18

  Marie: jeg bruker Blonde Life fra Joico akkurat nå – shampoo, balsam og kur. Troor den hjelper på det! Klem

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 15:20

  Lilly: Hei Lilly! Uff, det er ingen god følelse. Skal du begynne å studere nå? Er det Oslo du har flyttet til? Uansett så lover jeg deg at det kommer til å gå fint <3 Husk at ingen vil deg vondt, og de fleste gruer seg – OG har kjempelyst til å bli kjent med sine nye medstudenter. Ønsker deg masse lykke til og stor klem!

 • Reply Andrea 15. august 2017 at 15:23

  Ah, tusen takk for dette innlegget! Hadde første skoledag i dag på BI og dette innlegget gjorde dagen bare enda mer komplett og bra!:):)

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 15:23

  Andrea: så gøy å høre! 😀 Masse lykke til med studietiden!

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:48

  Aurora: takk for hyggelig tilbakemelding 😀 Hehe, mulig det blir master men ikke akkurat NÅ! Lykke til med det kommende skoleåret <3

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:48

  Anonym: jeg har både positive og negative ting å si om HK. Men akkurat folkene som går der syns jeg virket veldig normale altså 🙂 Avslappet og hyggelig. Mulig det er forskjell på linjene, hehe. Nå gikk jo jeg et økonomi og administrasjonsfag. Lykke til med valget!

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:49

  Mariam: så kult! 😀 Ønsker deg masse lykke til <33

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:49

  Synne: <3 <3 <3

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:49

  Ingrid: oi, der er jeg faktisk helt blank :O Sorry! Har bare satt oss random steder av og til…

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:50

  Anonym: så bra <333

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:50

  Anonym: tusen takk snille du <3

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:50

  Pernille: Takk 😀 Vi fikk en B – jeg er fornøyd, var redd for en C :O

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:51

  Ada: ja, kommer tilbake til det 😀

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:51

  Anonym: takk søte du, så hyggelig å høre fra deg da <3

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:54

  Sine Ølstad: så godt å høre <3 Lykke til med skolestart 😀 Klem

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 16:54

  Ida: yey 😀 Heia deg!!

 • Reply Lilly 15. august 2017 at 18:44

  Ja begynner første år med siviløkonom i hønefoss 🙁 så alt er så nytt… håper det går bra. Takk for at du er her og svarer meg, det hjelper meg <3

 • Reply Anne 15. august 2017 at 22:14

  Her var det veldig mange gode tips! Håper de unge jentene som leser bloggen din tar det til seg, hilsen ei som var ferdig med å studere for leeenge siden

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 22:41

  Anne: takk for det <3

 • Reply Ida Wulff 15. august 2017 at 22:53

  Lilly: du da <3 tøft av deg å dra dit alene og gå i gang med det. Du må gi meg en update etterhvert på hvordan det går! Heier på deg 🙂

 • Reply M 16. august 2017 at 02:59

  Takk for supre tips, Ida. Starter endelig på juss i morgen etter 8 års kronisk sykdom 🙂 Gleder meg masse, selv om jeg vet at studiet krever sitt!

 • Reply Ida Wulff 16. august 2017 at 08:28

  M: fy søren så bra!! <3 lykke til på jussen, håper du naaaailer det! Stor klem

 • Reply L 16. august 2017 at 17:58

  Jeg husker at du fikk en haug med tips om bra jeans for en tid tilbake, hvilke jeans landet du på den gang, noen favoritt? 🙂 Absolutt alle er for lange i beina syns jeg :/

 • Reply Anniken 16. august 2017 at 21:01

  Nå skulle jeg (nesten) ønske at jeg startet å studere i år, og ikke for tre år siden! Mange gode tips her som jeg ikke begynte å ta i bruk selv før 3.året. Resultatene jeg fikk av hardt arbeid var en fantastisk følelse, og jeg angrer litt for at jeg ikke tok tak i det litt tidligere. Men shit au, nå har jeg jobb og er ferdig – og GUD, det er deilig det og!

  Applaus til deg som har gjort en fantastisk jobb alle tre årene, og fortsatt levert godt på bloggen 🙂

 • Reply Lizbeth Osnes 16. august 2017 at 21:59

  Tuuuuusen takk for knallgode tips! Jeg tar dem til meg selv om jeg bare skal gå studiespesialiserende dette året, før jeg begir meg ut på sykepleiestudiet neste år 🙂

 • Reply Ida Wulff 16. august 2017 at 23:04

  Lizbeth Osnes: masse lykke til 😀

 • Reply Ida Wulff 17. august 2017 at 15:06

  L: Molly fra Gina og Scarlett fra Lee <3

 • Reply Helene 17. august 2017 at 22:50

  Slike innlegg er gull!

 • Reply Ane 17. august 2017 at 22:59

  Hvor er det fine pleddet fra?

 • Reply Josefine 20. august 2017 at 11:29

  Kommenterer ALDRI, men dette var gull!! Fyfader, så bra, tusen takk <3

 • Reply Ida Wulff 22. august 2017 at 10:27

  Ane: Jonathan Adler 🙂

 • Reply Ida Wulff 22. august 2017 at 10:31

  Josefine: <3 <3 <3

 • Reply Ida Wulff 22. august 2017 at 10:37

  Anniken: takk for hyggelig kommentar <3 klem til deg!

 • Reply Jo 23. august 2017 at 11:54

  Leser sjelden blogger, men tror du fikk deg en ny leser i dag 🙂 Selv om jeg er ferdig med studietiden, var dette innlegget supert for det generelle arbeidslivet også. Takk! Over til den egentlig grunnen til min kommentar; hvor er bordet ditt fra på bilde nr 2? 🙂

 • Reply Ida Wulff 28. august 2017 at 22:19

  Jo: hurra 😀 <3 Det er fra Bolia!

 • Reply Anonym 29. august 2017 at 23:54

  DETTE var et fint innlegg 😀 Wii, motiverende å lese! går 3 året nå faktisk, håper jeg sitter igjen med mye av det samme som du! 😀 ser veldig sånn ut.

 • Reply Anonym 29. august 2017 at 23:54

  DETTE var et fint innlegg 😀 Wii, motiverende å lese! går 3 året nå faktisk, håper jeg sitter igjen med mye av det samme som du! 😀 ser lovende ut.

 • Reply Ida Wulff 30. august 2017 at 09:19

  Anonym: lykke til med siste året ditt <3

 • Leave a Reply