Hverdagsliv

DET ER HELT NØDVENDIG

6. september 2017

Processed with VSCO with a5 presetI dag skal jeg ha en litt ubehagelig men også en veldig nødvendig dag. Først skal jeg til hudlege og gå over hele kroppen min med forstørrelsesglass. Det er nok det jeg gruer meg mest til, og jeg krysser alt jeg har for at ingenting ser skummelt ut denne gangen, så jeg slipper sprøyter, skjæring og arr. Men heller arr enn hudkreft, eller hva? Ettersom jeg er født med et verdenskart av en hud, er det best å være på den sikre siden. Herregud, som jeg hater på det noen ganger. Men igjen – ting kunne vært mye verre 🙂 

Etter at jeg har vært på hudlegesenteret, skal jeg til gynekologen. Det er på tide å ta en ny celleprøve, og det gruer jeg meg faktisk ikke til i det hele tatt. Jeg har gjort det én gang før, og var så nervøs at jeg holdt på å svime av. Men det viste seg å være null stress joggedress, og derfor vil jeg gjerne pushe det på dere alle sammen: gå og ta en celleprøve hvis du ikke har gjort det. Også hvis det begynner å bli lenge siden! 

#Sjekkdeg-kampanjen ble startet av Thea Steen i 2015. Ett år eldre enn meg, og nå lever hun ikke lengre. Men hun gjorde i hvertfall en forskjell, og hele 34.000 flere kvinner tok celleprøven. Blant disse ble det oppdaget cirka 1400 tilfeller av alvorlige celleforandringer, så her ble det reddet liv. Det er lenge siden denne kampanjen var «på», men den kan virkelig ikke spres nok.  Processed with VSCO with a5 presetOg hvis du nå skulle tenke at det skjer ikke meg, eller nei, det gidder jeg ikke fordi det er ukomfortabelt, så vil jeg virkelig anbefale deg å se dokumentaren om Thea Steen: to somre en vinter her. Og så kan du lese mer om livmorhalskreft på Kreftforeningen sine sider her

Jeg er jo et sånt menneske som tenker herregud, det kommer til å skje meg! Men det er faktisk ikke noe å spøke med – jeg har en hel bukett venninner som har oppdaget celleforandringer, og da ser man virkelig rett foran seg hvor viktig det er å sjekke. 

Tar en Nike og sier just do it 

38 Comments

 • Reply Anonym 6. september 2017 at 10:39

  Koster det noe egentlig? Føler en sånn celleprøve vil koste ekstremt mye?

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 10:47

  Anonym: Hei 🙂 Jeg gjør det hos Volvat og da koster det rundt 1200 kr. Men dette er noe du fint kan gjøre hos fastlegen også, hvis du ønsker det. Da tipper jeg egenandelen din vil komme på rundt 300 kr. Klem!

 • Reply M 6. september 2017 at 11:58

  Hei fine Ida!

  ser du har brukt haircare –

  hvor lang tid tok det før du så effekt?

  blir det hårvekst andre plasser?

  kan jeg avslutte abn.?

  takk for svar ❤️❤️

 • Reply Thea Elise 6. september 2017 at 12:30

  Hvor er jakken din fra? Nydelig! <3

 • Reply Iselin 6. september 2017 at 12:33

  Hei! Det er kanskje litt privat å spørre om, men hey, jenter må hjelpe hverandre! Kan du anbefales gynekologen du går til på Volvat, og hva heter vedkommende? Celleprøve står på to do-listen 🙂 Ha en fin dag!

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 12:43

  Thea Elise: Den er fra Malene Birger 🙂 <3

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 12:43

  Iselin: Hei Iselin 🙂 Send meg en mail, så skal jeg sende deg navn på gynekologen jeg går til. Så bra at celleprøve står på listen! Fin dag til deg også <3

 • Reply Hege Kristin 6. september 2017 at 12:56

  helt enig! <3

  har sjekket meg for en stund siden, og kommer til å fortsette å gjøre det hvert tredje år!

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 12:57

  Hege Kristin: SÅ bra <33

 • Reply M 6. september 2017 at 13:02

  Hei fine Ida!

  ser du har brukt haircare –

  hvor lang tid tok det før du så effekt?

  blir det hårvekst andre plasser?

  kan jeg avslutte abn.?

  takk for svar ❤️❤️

 • Reply Stine 6. september 2017 at 13:26

  Så flott å se at du fremmer slike viktige saker! <3 Heia deg!!

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 13:46

  Stine: <3

 • Reply Jeanett 6. september 2017 at 14:10

  Hei!

  Kan du fortelle litt mer om dette med hudlegen? Jeg har også utrolig mange føflekker, men har aldri sjekket de. Er det dyrt? Må du ha henvisning fra fastlege?

  Håper på svar 🙂

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 14:46

  Jeanett: hei 🙂 du kan sjekke hos fastlegen din, da koster det ikke noe mer enn en vanlig legetime. Fastlegen er jo ingen hudekspert, og kan henvise deg videre til hudlege hvis hen mener at noe burde fjernes eller sjekkes nærmere. Men ventetiden fra fastlege til hudlege er veldig lang. Selv skipper jeg fastlegen hva angår hud, og betaler 1200,- for en konsultasjon hos Oslo Hudlegesenter. Klem 🙂

 • Reply Kristine Larsen 6. september 2017 at 15:11

  Så utrooolig fint antrekk, og elsker Gucci vesken!

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 15:29

  Kristine Larsen: <3

 • Reply Lise Marie 6. september 2017 at 15:29

  Du er favoritt-bloggeren min uansett, men jeg liker deg enda bedre (om mulig) når du tar opp slike ting! Jeg har selv fått påvist celleforandringer, og måtte ta prøver jevnlig en periode – til det etter en stund «gikk tilbake» (eller hva man sier). Jeg fikk brev for noen måneder siden om at det var på tide med ny prøve, men har enda ikke bestilt time. Takk for påminnelsen – jeg gjør det med en gang!

 • Reply Aline 6. september 2017 at 16:02

  Jeg har også et verdenskart med føflekker.. men de kommer jo etterhvert som man blir eldre og man er ikke født med dem! Kommer dessverre av soling først og fremst og gener selvsagt. Hater dem..spesielt på armene har jeg enormt med føflekker. Vil berømme deg for lite skrivefeil i tekstene dine i motsetning av en annen blogger(frue);)

 • Reply Silje 6. september 2017 at 17:02

  Nå føler jeg at har kommentert på hvert eneste innlegg i det siste, men shit au – du fortjener ros i fleng! Fra noe veldig humoristisk i går til noe veldig viktig og aktuelt i dag! 🙂 Tommel opp for deg asså <3

 • Reply Anonym 6. september 2017 at 17:05

  For en fin ting å bruke bloggen din til!! 🙂

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 17:08

  Anonym: <3

 • Reply Anne 6. september 2017 at 19:26

  Jeg tok en celleprøve i slutten av 2015, noe jeg i dag kan være takknemlig for. Sommeren 2014 hadde jeg «lette celleforandringer», men det var ikke noe som hasta. Så da jeg tok det i 2015, så tenkte jeg det var borte/på det samme «stadiet» som året før. Å nei da; Jeg hadde alvorlige celleforandringer som måtte opereres bort. Jeg ignorerte brev fra kreftregisteret i noen måneder, før jeg lese om Thea Steen. Kan uten tvil takke henne for at det gikk som det gikk. Samtidig fikk jeg vite at jeg måtte bytte en medisin som er livsviktig for meg, den hadde visst hjulpet celleforandringene til å vokse… Så ta en celleprøve!!! Det er så mye viktigere enn folk tror!

 • Reply Elise 6. september 2017 at 20:30

  Har du prøvd å fjerne føflekker med infrarøde laser? Jeg gjorde det hos en privat hudlege fordi jeg hadde et par føflekker i ansiktet som så ut som kviser (no kidding!). De var ikke farlige, men ønsket ikke å ha de midt i trynet lenger. Gjorde ikke vondt, har INGEN arr og det var så verdt de kronene! Kjæresten min har de litt mer hissige føflekkene så han går til sjekk hvert år og fjerner 10-12 i samme slengen. Han har fått max 3 arr på de største føflekkene! Sjekk det ut på VIVO klinikken i Drammen, dr Venus 🙂 Bra at du oppfordrer til at alle skal ta celleprøve<3 Har allerede mistet ett familiemedlem og en venninne venter på å dø etter å ha fått spredning til andre steder i kroppen.. Ingen liv bør gå tapt når det er så enkelt å sjekke seg og oppdage det tidlig!

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 20:42

  Elise: nei, det har jeg ikke hørt om :O Spurte i dag hvordan de ville fjernet hvis jeg vil fjerne noen av kosmetiske årsaker. Da sa de skjære ut og sy, fordi de ikke liker å kaste føflekker. At de må sjekkes i lab liksom. Men det skal jeg virkelig undersøke, for noen av disse flekkene er jeg såå lei av å se i speilet! Takk for tipset.

  Så trist å høre at du har mistet et familiemedlem pga dette 🙁 og sender mange varme tanker til venninnen din. Uff, så fælt!! <3

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 20:44

  Anne: shit, så bra at det gikk bra for deg og at du oppdaget det i tide. Håper noen som vurderer å stå over leser kommentaren din <3

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 21:09

  Silje: og det blir jeg så innmari glad for, du aner ikke! <3 Klem til deg

 • Reply Ida Wulff 6. september 2017 at 21:10

  Lise Marie: Så hyggelig <3 Og selvfølgelig mindre hyggelig at du har fått påvist celleforandringer. Håper du fikk bestilt timen din! Lykke til og klem til deg :*

 • Reply caroline 6. september 2017 at 22:43

  aldri sjekket meg (19 år), så burde vel kanskje starte nå ? men ehm, hvordan tar de celleprøve ? Å er det veeldig ukomfortabelt ?

  Ha en fin kveld <3

 • Reply Ida Wulff 7. september 2017 at 00:24

  caroline: du får innkalling når du er 25 (trooor jeg?) men skader vel ikke å sjekke seg uansett, spesielt om man er seksuelt aktiv. Det er ikke vondt i det heeele tatt, lett ubehagelig i noen sekunder bare. Fin kveld til deg også <3

 • Reply Caroline 7. september 2017 at 17:29

  Takk for påminnelsen. Jeg ringte og bestilte time i dag.

  Har gjort det flere ganger før, men synes fortsatt det er litt ubehagelig. Men vondt er det jo ikke. SÅ viktig å gjøre det!!

 • Reply Ingvild :) 8. september 2017 at 12:29

  Synes det er så bra med sånne påminnelser, Ida, takk! Skal bestille time til mandag 😀 I høst er det to år siden siste sjekk, googla litt og ser de anbefaler hvert tredje år, men det synes jeg nesten virker litt lenge til om det skulle skje en forandring. Det kan gå veldig fort galt når det først er noe.

 • Reply Ida Wulff 8. september 2017 at 13:12

  Ingvild: Ja, ikke sant? Den anbefalingen på 3 år skjønner jeg ikke helt. Så bra du skal bestille deg en time :-))

 • Reply Ida Wulff 8. september 2017 at 13:14

  Caroline: Så godt å høre, high five til deg <3 og lykke til med sjekken 😀 klem

 • Reply Julie 9. september 2017 at 09:15

  kjenner ingen så har så mange så mange finer kåper som deg!! leter enda etter en lignende den blå kåpen du hadde i roma for noen år siden!

 • Reply Ida Wulff 10. september 2017 at 01:35

  Julie: den er fra Zara, men det visste du kanskje allerede <3

 • Reply Lina 10. september 2017 at 17:49

  Jeg var en av disse 34 000 menneskene som fulgte Theas råd. Jeg var også en av de 1400 menneskene som fikk påvist alvorlige celleforandringer. Jeg ble operert, og om to uker skal jeg tilbake til min første kontroll etter operasjonen.

  Det har jeg Thea Steen å takke for, da jeg feiga ut da jeg fikk «hurra du er 25, sjekk deg!»-brevet i postkassa for to år siden. Bestilte en ny time i fjor, etter at Thea døde.

  Godt at du tar det på alvor, Ida 🙂

 • Reply Ida Wulff 14. september 2017 at 10:24

  Lina: herregud, så bra du fant ut av det og ble operert. Håper det går bra og ønsker deg masse lykke til <3 <3 <3 stor klem

 • Reply J. 18. september 2017 at 21:29

  Også er det lurt å tipse alle som er født etter 91 nå får HPV vaksinen gratis. (den som skal forhindre livmorhalskreft)

  https://www.fhi.no/sv/vaksine/hpv/

 • Leave a Reply