Hverdagsliv

JEG HAR DÅRLIG SAMVITTIGHET

24. desember 2017

Hei, og god jul 

De siste dagene har julen gnagd på meg, og jeg har virkelig prøvd å finne ut hvorfor. Jeg er en av de heldige. Som har alt. Tak over hodet. Mat i kjøleskapet. En sammensveiset kjernefamilie. Fire levende besteforeldre. En kjæreste som er snillere enn jeg tror jeg fortjener. En koffert full av fine kjoler. Penger på konto. Flybilletter til varmere strøk. Lever av å gjøre noe jeg elsker. Julen burde vært årets høydepunkt, for en som har oppfylt hele Maslows behovspyramide og vel så det.

Men så sitter det gamle mennesker alene og ensomme på julaften. Barn med alkoholiserte foreldre og barn som ikke har foreldre i det hele tatt. Noen sitter ute. Jeg har ønsket meg tursko til jul, og det finnes mennesker som ikke eier sko i det hele tatt. Og sånn er det året rundt. I hele verden. Men det er liksom julen som virkelig får meg til å kjenne på det. Og har jeg gjort noe? Utenom de få månedlige hundrelappene som automatisk trekkes fra konto, slik at jeg kan sjekke av ruten for å være et godt medmenneske? Egentlig ikke. Jeg skammer meg for det. For at jeg ikke gjør nok for andre, og at jeg derfor sitter her som prinsessen på erten, plommen i egget og nærmest føler meg ulykkelig over alt jeg har.

Jeg skammer meg når mamma har pyntet til jul, satt julegodteri på bordet og skrudd på en julefilm. Og så sitter jeg der og stirrer på et ubestemt punkt over TV’en, mens jeg kjenner på vonde følelser.

Det føles ikke godt å ha alt, når det er noen som ikke har noen ting. Og på julaften skal vi som har alt få mer. De voksne i familien vår har sluttet å kjøpe gaver til hverandre, i stedet kjøper alle én pakke til 100 kroner og har pakkelek. Det gjør meg glad. Det er sosialt, morsomt og mer fornuftig på alle mulige måter. Jeg har bedt om å få telle som voksen fra neste jul. Vil ikke virke utakknemlig ovenfor de som kjøper fine gaver til meg, men jeg liker ikke å få gaver.

Jeg vet ikke hvor jeg vil med dette altså, jeg ville bare skrive ned tankene som har gnagd på meg de siste dagene. Blir helt flau over hvor lite jeg koser meg.

Nå må jeg legge bort disse følelsene for i kveld. Kanskje bare tenke at det er en helt vanlig kveld, som jeg er så heldig å få tilbringe med 9 av mine nærmeste familiemedlemmer. Vi er glad i hverandre, vi skal spise god mat og vi skal kose oss. Det er jo egentlig så enkelt.

Og selv om det ikke hjelper en dritt, så går mine tanker til alle som har en tøff jul. Jeg forstår godt at det er lett å føle seg alene, mislykket og trist i julen  Stor klem til alle!

49 Comments

 • Reply Katinka 24. desember 2017 at 14:55

  Fine tanker Ida. Du er et godt menneske med samvittighet. Det er der det begynner! Lykke til videre med handlingene som følger disse tankene og riktig god jul til deg og dine! Klem fra meg ( i omtrent samme sko som deg 😉).

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:38

   God jul til deg også, stor klem <3

 • Reply Elisabeth L 24. desember 2017 at 16:22

  Selv om dette er kjempe trist å tenke på, så synes jeg du er utrolig god som setter lys på dette, og har disse menneske i tankene dine på julaften <3 hver dag jeg legger meg prøve jeg å tenke på noe å være takknemlig over; en stor og varm seng og varme dyner, ikke minst bare å kunne planlegge hva man skal ha til middag er en stor hverdagsglede flere ikke har. Det får meg til å føle meg heldig og derfor hjelper jeg også så mange jeg kan:) Vi er heldige <3 god jul til deg og dine, og håper du nyter julen 🙂

 • Reply Kristine 24. desember 2017 at 17:53

  Dette var utrolig godt skrevet. Du formulerer deg så godt, og skriver ærlig og fint om et viktig tema. Du gjør mer enn du tror. Bare det at du tenker over dette, og bruker stemmen din til å belyse temaet, har betydning. Ønsker deg en god jul!

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:38

   Tusen takk, og god jul til deg også <3

 • Reply Aline 24. desember 2017 at 22:11

  Hvordan foregår denne pakkeleken?

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:37

   De kaster terning om pakkene, men kan ikke få sine egne pakker 🙂

 • Reply Anonym 24. desember 2017 at 23:31

  Du har et godt hjerte, Ida <3 nyt julen

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:37

   Du også <3

 • Reply Anonym 24. desember 2017 at 23:36

  Takk!
  God jul <3

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:37

   Det samme <3

 • Reply Cathrine 25. desember 2017 at 02:19

  Flott Ida! Kjenner meg så igjen.. dette tar helt av. Håper vi kan pønske ut en annen tvist til neste jul og alle etter der.

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:37

   <3

 • Reply Silje 25. desember 2017 at 11:26

  Hei! Hvor er denne kjolen kjøpt? 😊

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:37

   Kjolen er fra ByTimo 🙂

 • Reply Nina 25. desember 2017 at 12:23

  Du kan jo starte å jobbe som frivillig gjennom Redd Barna eller Røde kors? Det er alltid behov for flere som arbeider frivillig.

 • Reply Anonym 25. desember 2017 at 16:39

  Dette var som å lese mine egne tanker og følelser denne julen.

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:36

   <3

 • Reply Anonym 25. desember 2017 at 20:24

  Dette ble bare provoserende. Hvis du synes det er så forferdelig å være en av de heldige, så gjør noe med det? Meld deg som frivillig, donér litt av lønnen til veldedighet, gi bort julegavene du selv har fått? Alle skal få føle det de vil, men tenk litt på hvordan det blir mottatt av de som ikke har råd til gaver, de som har mistet noen kjære, de som er for syk til å feire julen. Dette ble bare ren, usmakelig sutring over et oppkonstruert «problem».

  • Reply Ida Wulff 25. desember 2017 at 22:36

   Leste du innlegget i det hele tatt? Idiot

   • Reply Hehe 27. desember 2017 at 22:12

    Synes du dette er profesjonell atferd Ida? Flaut

   • Reply iris 28. desember 2017 at 04:53

    må du se å ta deg sammen Ida! hvorfor svare med å kalle folk «idiot»? dette var en konstruktiv tilbakemelding som jeg for så vidt er helt enig i. Skal sies at jeg fikk et nytt syn på deg etter «metoo» innlegget, og muligens ser på alt du skriver med nytt filter som ikke er i din favør. Likevel syntes jeg det er brekningsfremkallende når du sitter å klager over et problem «som plager deg så veldig», uten at du er kjent for å bidra særlig (med mindre du gjør noe utenom bloggen som du ikke har delt).Hele innlegget lyser falsk medlidenhet.

   • Reply Ragnhild 29. desember 2017 at 21:06

    Kaller du noen for idiot? Det var ikke mye pent eller snilt.

  • Reply Silje 27. desember 2017 at 18:50

   Haha tuller du nå? Hvis du leser innlegget så får du svar på alt det du har brukt tid på å gneldre over…

 • Reply Martine 25. desember 2017 at 23:05

  Traff meg godt. Har alltid gruet meg til julen, selvom jeg har en fine mennesker rundt meg. Men mye vonde minner av en nær slektning som vi aldri visste om kom edru til selskapet, som kanskje måtte snu i døren. Og en far som er alkoholiker, som ringte meg ned med telefonsamtaler igår. Julen er vond og god på samme tid.. <3

  • Reply Ida Wulff 26. desember 2017 at 13:58

   Håper du fikk en fin jul <3 klem til deg

 • Reply Charlotte 26. desember 2017 at 01:27

  Har følt det samme som deg! Spesielt etter at jeg pratet med naboen. Han feiret julaften helt alene, og satt der med kun 1 julegave. Jeg fikk så vondt inni meg, da han fortalte at han skulle være alene. Jeg hørte på stemmen hans at han gruet seg veldig. Fikk så vondt inni meg av å tenke på det, og har ikke fått pratet med han i ettertid, men kan tippe det har vært ensomt.

  • Reply Ida Wulff 26. desember 2017 at 13:58

   uff, sånt river i hjertet 🙁

  • Reply Olja 28. desember 2017 at 16:10

   Det er alltid plass til en til rundt bordet.

 • Reply Amalie 26. desember 2017 at 11:38

  Kjenner meg igjen. Julen 2012 satt jeg igjen med en bismak etter å ha fått gaver for mange mange tusen. Året etter feiret jeg jul som frivillig. Da feiret jeg juleaften på et barnehjem og gjorde helseundersøkelser på syke mennesker. Det ga mening. Nå sitter jeg med samme følelse, og vurderer å gjøre det samme til neste år. I dag har man som regel det man trenger og god nok råd til å donere noen hundrelapper i måneden til veldedige organisasjoner, vi alle er så «travle» og opptatt med vårt, at å donere tid er noe som man i mine øyne er det fineste vi kan gjøre. Men nå skal jeg prøve å legge bort denne bismaken, og nyte tiden med familien. Og heller gå 2018 i møte med et mål å gjøre mer godt for andre. Nyt julen og familien du også 🙂 god jul til deg og dine.

  • Reply Ida Wulff 26. desember 2017 at 13:57

   Veldig sant, tid er det fineste man kan gi <3 Håper du har hatt en fin jul <3

 • Reply Anonym 26. desember 2017 at 13:49

  Det er lett å føle på dårlig samvittighet i julen, når man har alt og mer til. Men det fremstår som litt dobbeltmoralsk når du i innlegg før forteller om julegaveshopping av 2 by timo kjoler til deg selv, og deretter om manikyr, pedikyr ect før reise til varmere strøk. Hvis du virkelig ønsker å bidra med mer enn noen hundrelapper , hva med å bli besøksvenn på sykehjem? Besøksfamilie for enslige mindreårige flyktninger? Avlastningshjem for barn som trenger det? Det trengs sårt, og er en glimrende mulighet til å bidra i samfunnet, og hjelpe de som har mindre enn en selv 🙂

  • Reply Ida Wulff 26. desember 2017 at 13:56

   Hvordan fremstår det som dobbeltmoralsk? Jeg sier jo nettopp at jeg skammer meg for det. Uansett hvor mange jeg gir til eller hjelper, vil det alltid være noen som har det vondt og er alene i julen. Det syns jeg er trist, og det må jeg vel få lov til å synes 🙂 Det er ikke meg det er synd på – hvis det er slik du leste innlegget. Håper du har hatt en fin jul!

 • Reply Anonym 26. desember 2017 at 14:25

  Det virker dobbeltmoralsk når du tidligere har skrevet at du gleder deg til ferietur, og nå skammer deg. Jeg skjønner at slike følelser kommer lettere frem i julen, men det er lett å glemme at mange av disse menneskene har det slik hele året, ikke bare i julen! Det er fine tanker du har, men det er mye du kan bidra med for å «lette» samvittigheten din, som forslagene over 🙂 Ja, det vil alltid være noen som har det vondt, men hvis mange gjør sitt for å bidra så gjør kan man bidra til at flere får en bedre livssituasjon. God jul 🙂

  • Reply Ida Wulff 26. desember 2017 at 15:36

   Fra innlegget: Og sånn er det året rundt. I hele verden. Men det er liksom julen som virkelig får meg til å kjenne på det.

   Men supert at du ville understreke det 🙂 God jul!

  • Reply Stine 26. desember 2017 at 17:58

   Det er innimellom folk som
   faktisk velger det selv/har det for vondt til å gjøre noe med det selv. Er ikke alltid Ida kan løse alle verdensproblemer, anonym. I Norge er vi så heldige at ingen MÅ bo på gata eller ikke ha mat. Vi har midlertidig botilbud og matpenger fra nav, som ALLE har rett på så lenge de mangler. Sier ikke at det ikke er tragisk med så mange triste skjebner, jeg har felt mine tårer av både storebror og far, men de som ikke er kjent med eller har opplevd disse tingene, kan virkelig ikke skylde på Ida, at hu gjør for lite. Jeg ler meg faktisk i hjel av det. Gjør noe sjæl, anonym, sett pris på litt fler ting og dra hue ut av r****<3

 • Reply Stine 26. desember 2017 at 15:44

  Jeg kjenner meg fryktelig godt igjen i det du sier. På julaften i år bestemte jeg meg for at neste år skal jeg be om å IKKE få julegaver, og kommer heller ikke til å gi noe. Både fordi det er penger jeg kunne gitt til mennesker som trenger det så alt for mye mer. Også mener jeg personlig at gavefokuset tilfører så mye stress i julen, og folk har ikke tid til å møtes for en middag da de må rekke å kjøpe inn de siste julegavene.. Trist hele greia. Takk for at du setter ord på tankene mine! Gleder meg til å fortsette å følge deg på ny blogg <3

 • Reply Stine 26. desember 2017 at 17:53

  Så flott innlegg, Ida! <3 har lest bloggen din i alle år. Ikke den typiske bloggleseren. Har jobbet med mammaen din, som er ei flott dame. Jeg er på din alder og blir alltid veldig overrasket over hvordan du skiller deg ut, både med temaer og hvordan du er som person👏🏻 Jeg digger deg! Jeg har faktisk jobber med ei flott dame som valgte å forsvinne i jula fordi hu ikke hadde noen å være sammen med. Det er så lett å være etterpåklok og det er så lett å ikke snakke om de vonde tingene. God jul og og heia for å dra opp temaer som er så viktige og så sanne. Klem

 • Reply Zara 27. desember 2017 at 09:05

  <3

 • Reply T 27. desember 2017 at 13:10

  Hei Ida !
  Du nevnte tidligere at du har så mange innlegg du ikke poster … har på følelsen at det er sånn type innlegg du alltid ender opp med å ikke poste , men det er akkurat sånn type innlegg som er viktig å poste ! Synes du alltid tenker fornuftig . Mitt ønske til 2018 er at du skal blogge mer om dine meninger også ! Heier på deg 🙂 !

 • Reply Elisabeth 27. desember 2017 at 20:55

  Fint innlegg! ☺️ lett å kjenne seg igjen…

  • Reply Ida Wulff 4. januar 2018 at 00:15

   <3

 • Reply Anna 27. desember 2017 at 22:08

  Jeg kommenterer sjelden/aldri på blogg, men nå klarer jeg ikke la være.. jeg elsker bloggen din. Klikker meg alltid innn. Hver dag.
  Nå kjenner jeg det irriterer meg litt at du kan leve av bloggen. Misforstå meg rett, du er den flinkeste til å skrive og klarer å gjøre den minste lille ting underholdene. Jeg skulle bare ønske at blogg var en vanlig jobb (som mange bloggere ikke kan få påpekt nok at det er…), for i en vanlig jobb må man stille hver dag. Eller i det minste til faste turnuser. Er så lei av å klikke meg inn og bare finne det samme gamle innlegget. Vet ikke hvorfor jeg gidder kommentere engang, er jo egentlig jeg som er en nolifer så bryr meg så grådig om et nytt blogginnlegg at jeg til og med gidder å klikke meg inn. Men men

 • Reply Mariam 27. desember 2017 at 22:27

  Ikke glem at vi kan hjelpe noen, men ikke alle☺️

 • Reply Kristine 29. desember 2017 at 00:17

  Ida, jeg har lest bloggen din i snart et tiår og digger som oftest alt jeg leser. Majoriteten av leserne dine er (tilsynelatende) kule damer som, i likhet med meg selv, liker det du skriver – og som har bein nok i nesa til å stille spørsmål ved ting du skriver, på en saklig og velformulert måte. Jeg ser ikke en eneste ufin kommentar i dette kommentarfeltet – det eneste som foreslås og stilles spørsmål ved er hvorfor du ikke faktisk bidrar i større grad, dersom du selv tynges så innmari av disse tankene. Og ikke èn kommentar har fått et velformulert og saklig svar tilbake. Du har heller valgt å gå for korte, kjappe, ironiske og til tider småfrekke svar tilbake. Jeg er helt sikker på at ingen har ment noe vondt med det de har kommentert – det handler jo bare om å bidra til større engasjement og stille spørsmål ved menneskers avgjørelser, slik også du lever av å gjøre hver dag. Følte bare en plutselig trang til å påpeke det, for jeg synes at konstruktive og saklige kommentarer skal besvares med samme mynt tilbake 🙂 Fortsatt god jul!

 • Reply Sara 29. desember 2017 at 10:53

  Kjenner godt igjen den følelsen. Og du er langt ifra dobbelmoralsk som noen nevner over. Helt off topic, men: Kan jeg spørre deg om hvor du har kjøpt den hvite hyllen?

  • Reply Ida Wulff 4. januar 2018 at 00:12

   <3

   Mamma sin hylle, men den er kjøpt på Lune Hjem – tror de har nettbutikk 🙂

 • Reply Idiot 7. januar 2018 at 12:07

  Husk at en følelse er en følelse. Det er ingenting som heter «å føle feil» Så til kommentaren din. Idiot?
  Bra Ida. Hadde trodd du klarte bedre.

 • Leave a Reply