Hverdagsliv

GYNEKOLOGENS VERSTE FIENDE

17. august 2018

Bare noen få timer etter at jeg skrev forrige innlegg, begynte jeg selvfølgelig å hyperventilere, grine og grue meg til vevsprøve hos gynekologen. Og jeg fikk ikke sove den natten. Jeg googlet, brakk meg, leste og måpte. Sånn som alle dumme mennesker gjør.

Da dagen for vevsprøve kom, tok jeg smertestillende og drakk et glass vin før avreise. Som en skikkelig alkoholiker. Jeg var så redd! Så kom jeg til gynekologen, gjennomførte vevsprøven og bare: SERR. Jeg kjente ikke et eneste klyp eller stikk. Ingen smerte, what so ever. Den eneste smerten jeg følte var mine egne tenner som beit seg fast i min egen hånd. Jeg kjente ikke engang nålestikket fra bedøvelsen. Så min konklusjon er at celleprøve og til og med vevsprøve er null stress. Sånn, virkelig. Ja, selvfølgelig er det ubehagelig å ligge der wide open foran en fremmed som stikker masse utstyr inn i deg. Du kjenner jo at det romsteres, og du hører lydene. Men ingen har dødd av å ha det ubehagelig i et kvarter.

Hvis du nå lurer på hvorfor jeg må skrive så mye om underliv og gynekolog, så er det ikke fordi jeg er så opptatt av at du skal vite hva jeg gjør hos gynekologen. Jeg prøver bare å lowkey minne folk på å ta celleprøver og følge opp, uten å drive med kamprop. Det eeeer så viktig.

Gynekologen hadde fått med seg at jeg er blogger, så mens jeg lå med beina i været og lot bedøvelsen virke (hehe), fortalte hun om hvordan internett på mange måter er blitt hennes største fiende. Fordi folk googler, diagnostiserer og bekymrer seg på grunnlag av andres erfaringer de leser om i forumer og diverse. Og ikke minst: Leser så mye at de gruer seg helt vilt, akkurat som jeg gjorde selv. Og så tror folk av en eller annen grunn mer på anonyme i et forum, enn på legen sjæl. Frustrerende.

Jaja, la oss nå ta et lite kamprop likevel da: Ta celleprøve av livmorhalsen din, så slipper du å dø en ung og meningsløs død 

21 Comments

 • Reply Linn 17. august 2018 at 14:21

  Bare nysgjerrig, er vevsprøve noe alle må ta eller holder det med celleprøve?

  • Reply Ida Wulff 17. august 2018 at 15:28

   Først og fremst bare celleprøve! 🙂 Hvis celleprøven viser at du har celleforandringer, må du tilbake og ta en ny celleprøve i løpet av 6-12 mnd. Hvis denne viser at du fremdeles har celleforandringer, vil gynekologen innkalle deg til å ta en vevsprøve!

 • Reply Ingvild 17. august 2018 at 16:10

  Min vevsprøve var grusom, men sikkert fordi jeg ikke fikk bedøvelse🙄 Vet hva jeg skal be om neste gang🤪

 • Reply Marie 17. august 2018 at 18:01

  Sånbra du dro og tok den! Fort gjort og veldig viktig 🙂

  Også litt nysgjerrig; bedøvelse? Det fikk ikke jeg? Jeg kjente litte grann, ikke vondt – bare litt ubehagelig.

 • Reply Karoline 17. august 2018 at 19:39

  Så fint alt du oppfordrer til å ta celleprøve og følge opp, Ida! Takk for at du bruker din posisjon til noe viktig!

  • Reply Ida Wulff 19. august 2018 at 19:33

   <3 <3

 • Reply Anonym 17. august 2018 at 20:19

  Skal ta vevsprøve å gruer meg så sjukt. Tannlege og gynekolog er definitivt det verste som er.

  • Reply Ida Wulff 19. august 2018 at 19:33

   Uff ja, men det verste er ofte selve gruingen. Det går nok så bra, lykke til <3

 • Reply M 18. august 2018 at 03:38

  Nei, jeg ble sendt hjem så det er ingen enkel sak 🙁

  • Reply Ida Wulff 19. august 2018 at 19:30

   Huffda! 🙁

 • Reply Maria 18. august 2018 at 16:46

  Hei! Sikkert litt i overkant privat spørsmål. Men når begynte du å ta celleprøver? Er bare 20, men veldig lyst til å ta en bare for å være sikker. Men hver gang jeg tar det opp med legen blir jeg møtt med «du trenger ikke stresse med dette ennå», så vurderer å dra til privat gynekolog

  • Reply Ida Wulff 19. august 2018 at 19:30

   Jeg begynte ikke før jeg var 25 – men hvis det er noe du går og tenker på, så ville jeg absolutt tatt en tur til en privat gynekolog 🙂 Bedre å sjekke en gang for mye enn for lite.

  • Reply Ida 20. august 2018 at 20:50

   Hei Maria! Følte jeg bare måtte svare deg her. Jeg tok celleprøve når jeg var 20 og 21, på eget initiativ. Det er jeg glad for fordi det viste seg at jeg måtte tilbake for ny celleprøve pga celleforandringer. Deretter vevsprøve, som igjen viste alvorlige forandringer (som over tid kan utvikle seg til kreft), slik at jeg måtte fjerne området på livmorhalsen som hadde celleforandringer. Det er stor forskjell på legene. Mine to kvinnelige ville gjerne jeg skulle ta celleprøve i «så ung» alder. Mens når jeg kom til gynekologen på sykehuset for å ta vevsprøve (mann) fikk jeg nesten kjeft fordi han mente at unge ofte har celleforandringer som går over av seg selv, og dermed var dette unødvendig. Vel…han tok visst feil der! Føler du for det, så gjør det!💜

   • Reply Ida Wulff 20. august 2018 at 21:06

    Takk for at du ville dele <3

 • Reply Susanne 19. august 2018 at 00:13

  What, fikk du bedøvelse?
  Det er tydeligvis fremmedord for gynekologen min, men det gikk bra det og! 🙂 JA til å sjekke seg!

  • Reply Ida Wulff 19. august 2018 at 19:28

   Jaa, det fikk jeg :O Trodde alle fikk det!

  • Reply Ida 20. august 2018 at 20:44

   For vevsprøve har jeg også fått det, ikke vanlig celleprøve😊

   • Reply Ida Wulff 20. august 2018 at 21:06

    Samme her 🙂

 • Reply Martine 19. august 2018 at 20:29

  Syns det er kjempebra at du skriver om dette 🙂 Jeg er 25, tok min aller første celleprøve i sommer og det viste seg at jeg har alvorlige celleforandringer. Fikk helt sjokk jeg, trodde ikke det var vanlig etter første celleprøven. For en uke siden tok jeg vevsprøve, googla meg i hjel på forhånd og grudde meg veldig, men jeg syns heller ikke det var vondt der og da, men ganske vondt i dagene etterpå. Skulle ønske jeg kunne lest ditt blogginnlegg før vevsprøven, haha!

 • Reply Anonym 21. august 2018 at 01:27

  Jeg ba om å få tatt celleprøve når jeg var 22, legen nektet (uten at jeg vet hvorfor), men som 25 åring fikk jeg endelig tatt den. Hadde alvorlige celleforandringer, HPV 16 og operasjonen gikk mildt sagt til helvete da gynekologen «skjærte meg opp» innvendig… Fy faen!

  Sist jeg var på kontroll så det fint ut, me gru/gleder meg til oktober for da er det ny vevsprøve. (De gidder ikke ta «bare» celleprøve for da må jeg uansett ta biopsi om det skulle være forandringer)

  Vevsprøve synes jeg personlig er vanvittig ubehagelig, men jeg gjør det uten bedøvelse…

 • Reply Sol 5. mars 2019 at 17:45

  Hei! Tusen takk for at du tok opp det med celleprøve og biopsi – den første bloggposten din om dette med alle kommentarene hjalp meg veldig før jeg skulle inn til biopsi. Hvordan gikk det egentlig med deg? Og hvor lang tid tok det før du fikk svar på biopsien? Jeg venter på mitt svar og klarer omtrent ikke tenke på annet..

 • Leave a Reply