Paraplyer

ÅTTE PARAPLYER

28. august 2018

•••UNDER MY UMBRELLA •••

☔️ Å bo i leilighet. Og det kommer fra meg som alltid har tenkt at jeg kom til å velge leilighet fremfor hus! Men seriøst. Det tar brodden av en opphetet kjærestediskusjon når man må løpe rundt og lukke dører, vinduer og luftventiler før man kan fortsette med argumentene sine. Det er noe dritt å ikke ha lyst til å bruke terrassen sin fordi folk som går forbi ikke skjønner hva privatliv er fornoe, og bestemmer seg for å slå av en prat. Er man på sin egen terrasse, så er man hjemme. Bak en låst dør! Lat som om du ikke ser meg! Jeg sitter med håndkle på huet og nyter en yoghurt, jeg vil IKKE snakke om været. Sånn ellers går det bra.

☔️Jeg prater med glede med alle som fikser, duller og steller med meg. Frisører, negldamer, vippedamer og hele regla. Men når massøren trekker pusten og spør: har du gjort noe hyggelig i sommer, da? Da får jeg lyst til å grine. For da forteller jeg om sommeren min og sender høflige spørsmål i retur. Og vips, så var den tusenlappen av en avslapningstime over.

☔️ Kontanter. Kontanter, altså fysiske penger, er en svært liten del av livet mitt. Men det hender jo at jeg finner en gammel slant i en skuff eller en veske – og her om dagen prøvde jeg å betale med en dansk hundrelapp. Så jeg vet tydeligvis ikke hvordan penger ser ut lengre. Følte jeg ble mistenkt for svindelforsøk, og det ble litt mye for meg å takle.☔️ HPV-vaksina. Først var jeg snurt fordi jeg er tre måneder for gammel til å få den gratis, og må punge ut 4000 kroner for tre sprøytestikk. Men  lærte jeg at den noen av dere (som er født i 1991 og senere) får gratis, er en rævva vaksine. Så jeg hadde altså valgt å betale for den bedre, selv om jeg ble tilbudt den gratis vaksinen. Hvor er paraplyen her, spør du. Paraplyen er: Skal du gjøre noe, så gjør det ordentlig. Og vårt lille rike Norge kunne vel gjerne spandert på folket en skikkelig vaksine. Edit: Nei, gratisvaksinen er ikke farlig. Det er bedre å ta den enn å ikke ta noe. Men les deg opp, og betal for Gardasil 9 hvis du har mulighet. Takk for meg. 

☔️ Å stå opp tidlig for å dra på skolen. For å være helt ærlig, så tror jeg ikke at jeg er i stand til å lære noe før klokka er ti.

☔️ Når du så vidt har rukket å slenge en tånegl over dørstokken i en klesbutikk, og blir spurt om du trenger hjelp. Sorry, jeg vet det er utakknemlig. Men kan jeg bare få komme inn i butikken først, og se hva dere har i hyllene?

☔️ At jeg har begynt å sette pris på quotes. Hele tre steder i leiligheten har jeg av egen fri vilje, hengt opp ord på veggene. Hvor skal dette ende? Har alltid følt meg bedre enn mennesker som holder på med quotes, så nå merker jeg at jeg er forvirret.

☔️ At kjæresten min alltid får akutt behov for en skikkelig kinn-klem rett etter at jeg har badet trynet i dyre kremer. Det slår liksom aldri feil! Spørs om ikke hudkremene snart må gå fra felleskortet… Og så bruker han shampooen min som kroppssåpe, hvis jeg har glemt å nevne det. Tusen takk til Gravlyset som tvang meg til å blogge nå. Jeg rev av meg all shellacen på tærne i et forsøk på å vri ut noen paraplyer.

Hvis du har noen paraplyer å dele med meg, så tar jeg i mot dem med GLEDE 

172 Comments

 • Reply Anonym 28. august 2018 at 22:00

  Digger paraplyene! Quotes, hvor skal det ende?😂 Jeg har en paraply til deg, ikke skriv vitamine sea noen gang på ferie igjen. Aldri. Nei. Nada…

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 09:11

   Hahaha 😀

  • Reply Camilla Pedersen 31. august 2018 at 00:09

   Ja, du har vel lang universitetsutdannelse som kan uttale deg om medisinske råd til folket. …. Meget RÆVA velformulert også!

 • Reply Mira 28. august 2018 at 22:07

  Folk som har telefonen inntil øret på busset og lytter til musikk på den måten (har med andre ord ikke med seg ørepropper/headset) og som da tror at ingen andre hører sangene de hører på.
  Helvetes drit!

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 12:08

   Det er nesten for utrolig!!

 • Reply Anna 28. august 2018 at 22:21

  Haha fy, det skjedde med meg sist massasjetime også på The Well! Han snakket om været i 20 av 50 min, følte meg faktisk snytt etterpå. Spesielt når behandlingen het «Relax»…. Men ang paraply om klesbutikk; jeg har noen år i klesbutikk bak meg og jeg er helt enig i at pågående butikkansatte er irriterende, men vi blant annet har en veldig streng butikkeier som krever at vi spør ALLE og til tider står utenfor butikken og sjekker. Dessuten er det ingenting galt med å smile og si «Ellers takk, jeg bare titter, sier ifra om jeg trenger noe», så plager vi deg ikke mer 🙂 De få gangene jeg ikke spør noen om de vil ha hjelp så blir de nesten litt snurt også. Og det å si hei til kunder og snakke med de skal motvirke tyveri i butikk. Så vær så snill å ikke bli så irritert, vi gjør det fordi vi blir pålagt det 🙂

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 12:15

   Herregud, det er så krise!! :O
   Og ang butikk, så blir jeg selvfølgelig aldri åpenbart irritert, det bare irriterer meg. Men jeg skjønner jo på mange at de nærmest er tvunget, skulle bare ønske flere ble lært opp til å være mer behagelige enn det de er. Klem til deg <3

 • Reply Marthe 28. august 2018 at 22:28

  Er det virkelig sant at den gratis HPV-vaksina er rævva sammenliknet med den man kan kjøpe?!? Tok #2 i dag, og kjenner at jeg blir meget provosert om det stemmer. Hva er liksom vitsen med å tilby en gratis vaksine hvis den suger…?

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:52

   Sammenlignet så er Gardasil bedre, ja. Etter hva jeg har hørt og lest, så har gratisvaksinen kortere varighet, og den beskytter kun mot to typer HPV.

   • Reply Anonym 31. august 2018 at 08:58

    Etter hva du har hørt og lest, hva om det bare er rykter? Du er verken lege eller forsker så kanskje du burde la det ligge! Trodde bloggere av alle mennesker ikke trodde på alt de hører og leser 😏

 • Reply Katarina 28. august 2018 at 22:33

  Hva mener du med at den HPV-vaksinen som er gratis, er dårlig? Har du blitt fortalt det? Har ikke fått noe info om det, og nå begynner jeg å frike litt ut.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 12:07

   Det finnes en som er bedre, og jeg mener bare at det er den som burde vært gitt gratis :*

   • Reply Kristian Mikal Ellingsen 30. august 2018 at 23:21

    Hvor er dine kilder for dette? Bloggeren har vel egentlig ikke noe bakgrunn til å mene noe om dette.

    Synes du skal overlate slike spørsmål til helsepersonell.

   • Reply Knut Alsaker 30. august 2018 at 23:46

    Man skal være veldig forsiktig som ikke medisinsk kompetent, å kritisere selve medisinen og bruke ord som ræva. At det må et brev fra Folkehelseinstituttet for å få deg til å gjøre en liten endring, er skremmende. Det viser at du ikke er ditt ansvar bevisst, ikke kjenner til konsekvenser i bloggsegmentet ditt og en utrolig umoden måte å takle kritikk fra fagpersonell. Amatører som leker helserådgivere er en uting.

   • Reply Per-Einar Dahlen 31. august 2018 at 05:21

    Hei Ida. Flott at du velger å vaksinere deg.

    Din vurdering av vaksinene virker litt enkel, og hvis den skremmer kun en jente til å droppe den, så bør du selv tenke gjennom på hva du holder på med.

   • Reply Edurt 31. august 2018 at 05:44

    Skriv heller om at unge gutter ikke får gratis vaksine i det hele tatt! Gutter født-03 eller senere får vaksinen som standar. Gutter/menn født før-03 Må betale selv. Det er urettferdig. Og kjønnsdiskriminerende.

   • Reply Ola 31. august 2018 at 06:17

    Når man er dum som et stykke brød og påberoper seg mer kunnskap enn Folkehelseinstituttet!!!😂😂😂

   • Reply Morten Krogstad 31. august 2018 at 08:35

    Hvilken utdannelse og helt spesielle livserfaring har disse knapt voksne jentene som gjør at jeg bør bruke tid hver dag på og følge med på hva de mener om alt mellom himmel jord? Jeg bare spør. Og nå begynner de jammen og gi farmasøytiske råd også.

  • Reply Jon 31. august 2018 at 01:53

   Ikke noe å frike ut over. De har gått for billigversjonen som gir ganske bra beskyttelse.
   Hun kunne med fordel lagt ut ett eller annet som viste til hva hun hadde lest, men et forslag:
   https://tidsskriftet.no/2017/05/kommentar-og-debatt/darligere-vaksine-mot-humant-papillomvirus

   Husk å lese kommentaren i fanen ved siden av.

 • Reply Sara L 28. august 2018 at 22:38

  Min paraply når jeg leser sånn som dette «Men så lærte jeg at den noen av dere (som er født i 1991 og senere) får gratis, er en rævva vaksine. Så jeg hadde altså valgt å betale for den bedre, selv om jeg ble tilbudt den gratis vaksinen» er at negative kommentarer om noe som SÅ mange har benyttet seg av UTEN en utdypende forklaring om hvorfor er ikke greit!! Jeg er selv født i 1992 og har etter myyyye «om og men» bestemt meg for å starte vaksinasjon mot HPV for 3 uker siden. Kjenner at når jeg leser dette angrer jeg enormt allerede, vil Google meg til hvorfor det er en «rævva vaksine». Vil den gi meg kreft? Gjøre meg syk på andre måter? ME? Burde jeg bare stolt på magefølelsen og latt være å vaksinere meg selvom ALLE andre mener man bør gjøre det? Når jeg leste innlegget ditt om vaksinasjon kjente jeg at det roet meg litt, dette derimot gjør meg bare ekstremt mye mer urolig, stresset og kvalm. Så paraply: Folk som anbefaler og oppfordrer til ting de ikke vet nok om (HPV-vaksinen..) for å så gå tilbake på det og si at nei, forresten, det jeg oppfordret til stemmer ikke helt, hehehe, det er en drittvaksine! Ville ikke tatt den om jeg fikk betalt for det..

  Dagens utblåsning 🤷🏼‍♀️

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:50

   Standard svar til vaksinerelaterte kommentarer: i et paraply-innlegg vil jeg alltid sette ting på spissen. Min mening er at Gardasil burde vært den vaksinen som blir gitt gratis, da den beskytter mot flere HPV-typer.

   • Reply Eli 31. august 2018 at 18:03

    Javisst…
    Ærlig talt, når man blir svar skyldig er det enkelt å komme med noe slikt.
    Feig er du, men du har vel tjent på klikka våre så da er du vel fornøyd…

 • Reply Anette 28. august 2018 at 22:40

  Paraply nummer én om dagen (og noe som tydeligvis er en ny trend i Oslo); Folk som fører telefonsamtalene sine på HØYTTALER på bane/trikk/buss/tog.
  Altså nei, det er bare ikke greit.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 12:07

   Jeg mener, WHY???

 • Reply Anonym 28. august 2018 at 22:43

  Hei! Virker som du har vanskeligheter med å være fornøyd i nuet. Gjennom bloggen får jeg inntrykk av at du alltid vil til et annet sted (eller steg) i livet enn der du er. Du kunne ikke vente med å flytte til den nye leiligheten og til å være ferdig med studiene, så kunne du ikke vente med å begynne å bruke hjernen igjen, og nå er det forferdelig å må stå opp og faktisk bruke hjernen og bo i en ny stor leilighet med kjæresten. Det virker for meg som om dette må være slitsomt for deg og de rundt deg. Prøv å finn ut hva som gjør at du ikke trives der du er. Det er nok mest sannsynlig ikke den nye leiligheten det er noe galt med. Mener det ikke som hets eller kritikk, men jeg vet det er slitsomt å ha det slik. Leste diktet «I was dying» (google it!) og det traff meg litt i alle fall. Nå prøver jeg å leve og ha det bra i nuet der jeg er og ikke alltid lengte etter noe større, bedre osv. Anbefales! Xoxo fast leser.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:50

   Hei på deg! You got me wrong, men takk for omtanken uansett <3

 • Reply Linda 28. august 2018 at 22:57

  Jeg er såå sjukt enig i den første paraplyen din. Noen har så stort behov for å bli bestisser med naboene sine. Her hos meg snakker vi grillfester, felles fotball-VM sendinger med storskjerm i hagen og hele pakka 😂😂

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 12:07

   Hehe 😀 Litt koselig og litt slitsomt <3

 • Reply Frida 28. august 2018 at 22:58

  Kan du utdype det med HPV vaksinen? Jeg har nemlig tatt den som er gratis, og ble litt stressa nå..

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:49

   Hei Frida, les her: https://tidsskriftet.no/2017/05/kommentar-og-debatt/darligere-vaksine-mot-humant-papillomvirus

   Gratisvaksinen har kortere varighet og beskytter mot færre typer HPV.

   • Reply Kristian Mikal Ellingsen 30. august 2018 at 23:29

    At en person debatterer dette, gjør det ikke til fakta. Her må det legges bedre fakta fram.

    Studier som sammenligner forskjellen på dem. Dersom bloggeren skal uttale seg om det helsepersonell skal gjøre.

    Mange kan gå en farlig fremtid i vente hvis man hører på bloggere uten medisinsk bakgrunn på disse temaene.

 • Reply Rebecca 28. august 2018 at 23:01

  Har begynt å ta toget til jobb hver dag. Setter meg selvfølgelig i stillevognen for å få mest mulig ro før jeg må være sosialt oppegående. De som absolutt skal snakke høylydt i telefonen i stillevognen tidlig om morgningen, har jeg mest lyst til å sende rett til helvete!

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:53

   I feel you!! Hiv dem ut av toget

 • Reply Nina 28. august 2018 at 23:28

  Hei!
  Først og fremst vil jeg bare si at du har en velskrevet og interessant blogg. Jeg lurte bare litt på punktet ang. HPV-vaksinen. Jeg har nemlig muligheten til å få den gratis, men har vært veldig i tvil fordi jeg alltid er usikker på innføringen av nye typer vaksiner osv. Liker bedre når det har vært testet over lang tid. Hva mener du med at gratisvaksinen er en rævva vaksine? På hvilken måte er den dårlig? 🙂

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:47

   Hei Nina, les her 🙂 https://tidsskriftet.no/2017/05/kommentar-og-debatt/darligere-vaksine-mot-humant-papillomvirus

   Slik jeg har forstått det så har gratisvaksinen kortere varighet og beskytter mor kun to typer HPV.

   • Reply Silje 31. august 2018 at 05:44

    Slik du har forstått det? Så du har ingen medisinsk bakgrunn som bekrefter dette? Dette er kun din forståelse?
    Skummelt at du skriver om du ikke har peiling på!
    Begge vaksinene har lik effekt! Den du refererer til beskyttet også mot noen typer kjønnsvorter. Thats it!

   • Reply Julie 31. august 2018 at 07:30

    For Guds skyld, hold deg til pålitelige kilder – ikke debatter! Og ikke skriv dine forståelser av noe som er SÅ viktig. I vaksine-diskusjoner trengs fakta, og det fra forskning og helsepersonell. Forstår ikke at du tørr uttale deg på dette viset, det kan ha store følger. Jeg tror (og håper) at alle i Norge vet at vårt land ikke innfører vaksinasjon av vaksiner som er usikre. Dette er nøye vurdert, byttet fra Gardasil til Cervarix også. Forskjellen er at den nye IKKE BESKYTTER MOT KJØNNSVORTER, dvs ikke kreft. Håper du retter opp i det du har uttalt deg om på bakgrunn av egne tolkninger 🙂

 • Reply Ingeborg 28. august 2018 at 23:53

  Gøy innlegg 😀

  Bare synd at du får HPV-vaksinen som var gratis til å fremstå som en dårlig vaksine noe den ikke er.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:48

   Så gøy at du syns det 😀 hvis den ikke er dårlig, så finnes det i hvertfall en som er bedre!

 • Reply Anonym 29. august 2018 at 01:14

  Vet ikke om det er jeg som har blitt gammel, men hva er greia med å filme seg selv i undertøy på instragram og snap? Som ungdommen sier: Cringe. Flere enn meg som blir flau på andres sine vegne pga det? Ikke at jeg er prippen, men å filme seg selv i undertøy med det de tror er et sexy blikk blir bare klient altså.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:46

   Haha, orker ikke å se på!!! #unfollow

 • Reply Tone 29. august 2018 at 06:13

  Hva er forskjellen på den vaksina du tar, vs den noen får gratis?
  Nysgjerrig på hvem som vinner på å gi folk en dårlig vaksine på sikt

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:44

   Det handler vel om økonomi, Gardasil er dyrere. Forskjellen er at den beskytter mot flere HPV-typer 🙂

 • Reply Vilde 29. august 2018 at 07:39

  Hei Ida! Jeg koser meg med bloggen din og paraplyene har virkelig vært savnet.

  Men! Jeg reagerer veldig på at du kaller HPV-vaksinen som tilbys gratis til jenter født i 1991 eller senere for ræva – helt uten å begrunne hvorfor du mener den er det. Det stemmer at den som blir tilbudt gratis nå (Cervarix) ikke har like god dokumentert effekt på alle typer HPV-virus som Gardasil-vaksinen som er det andre alternativet, men den gir god beskyttelse mot HPV 16 og 18, som er de to virusene som forårsaker flest krefttilfeller. Altså er den overhode ikke ræva og det ER en skikkelig vaksine. Jeg er redd for at når du, med den påvirkningskraften du har, skriver at HPV-vaksinen som tilbys er ræva, så vil det føre til at noen velger å ikke ta den. I tillegg tror jeg det er mye større sannsynlighet for at jenter i 20-årene velger en gratis vaksine med god dokumentert effekt, enn å skulle betale 4000 kroner for en som er enda litt bedre. 4000 er mye penger for mange av oss som er i målgruppen for å kunne få den gratis.

  Jeg er ikke uenig med deg i at norske myndigheter godt kunne valgt vaksinen som var enda bedre, men jeg syns virkelig du må tenke deg om angående hvordan du formidler dette. Hadde håpet på bedre fra deg som jeg ellers syns virker både smart og kul.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:41

   Standard svar til vaksinerelaterte kommentarer: i et paraply-innlegg vil jeg alltid sette ting på spissen. Min mening er at Gardasil burde vært den vaksinen som blir gitt gratis, da den beskytter mot flere HPV-typer.

   • Reply E 29. august 2018 at 10:52

    For et dumt svar Ida… du må jo skjønne at det å overdrive hvor irriterende det er å stå opp tidlig ikke er det samme som å gjøre flere unge jenter usikre på HPV-vaksinen. Enig at det finnes et bedre alternativ, men det betyr likevel ikke at den man får gratis er «rævva», selv om det er «satt på spissen». Ved å uttrykke deg sånn er det flere som drar slutninger om at vaksinen ikke er sikker, eller gir alvorlige bivirkninger- noe den ikke gjør.

   • Reply Ida P 29. august 2018 at 12:58

    Du kan ikke unnskylde deg med at det er et paraply-innlegg når du går så hard ut mot en vaksine som faktisk hjelper mot de farligste typene HPV. Så lenge vaksinen ikke er farlig så kan du ikke si at den er ræva.

    • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 13:16

     Jeg skriver ingen steder at den er farlig, det vet jeg ikke noe om.

   • Reply Ida P 29. august 2018 at 18:20

    Snakk om å vri seg unna. Bare fordi det finnes noe bedre så er den ikke rævva.

 • Reply Christina 29. august 2018 at 08:10

  Hei! Hvor har du hørt/lest av gratisvaksinen er rævva? Jeg er født i 1991 og skal få tatt vaksinen nå denne høsten, men vil jo heller ta en god vaksine enn en rævva en 😅

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 08:43

   Rævva er mine ord! Gynekologen min anbefalte meg å heller ta en dyrere som beskytter mot flere HPV-typer. Les deg opp på Gardasil versus den som blir gitt gratis, så kan du heller gjøre deg opp en mening selv. Skal dog understrekes at gratisvaksinen er bedre enn ingenting 🙂 <3

  • Reply Anne 30. august 2018 at 08:35

   Hei Ida,
   Jeg digger bloggen din og det inntrykket jeg vanligvis får av deg der. Jeg forstår at du setter ting på spissen og liker at du ofte er både sarkastisk og ironisk, men akkurat i forbindelse med HPV-vaksinen mener jeg du bør trå litt mer varsomt. Vilde sin kommentar er saklig og korrekt, og da kunne du kanskje vunnet på å svare litt mer ydmykt:)

   Ellers et bra innlegg!

 • Reply Anna 29. august 2018 at 09:43

  Heisann, må smile inni meg av deg , du er en fining med disse paraplyene dine 😊 du er flink. Og til deg anonym…. tror du misforstår … mye selvironi og humor i innleggene.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 12:06

   <3 <3

 • Reply Christina i Londo 29. august 2018 at 10:08

  Haha, det med klem etter kremer slår aldri feil! Kjæresten fikk hakeslep da jeg fortalte hvor dyr nattkremen min var, så kanskje det er slutt på det nå. Må også bare legge ved at da jeg bodde med venninnen min var kjæresten hennes ofte på besøk. En gang brukte han blåsjampoen min som såpe og kunne ikke forstå hvorfor hele dusjen plutselig var blå!

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 12:06

   Hahah! Lillashampooen er blitt brukt som såpe her og, montro om håret under armene fikk litt kaldere farge :O

 • Reply Silje 29. august 2018 at 13:06

  Jeg har en paraply som kom etter jeg begynte på skolen igjen. Når noen av de du studerer med sier «skal du på do igjen??!». Ja, når jeg må chugge tre Pepsi Max bokser på rappen bare for å ikke sovne i forelesningen. Ja da må jeg faktisk på do «igjen». Oooorker ikke.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 13:17

   Hahaha kjenner meg igjen! Drikker så SYKT mye, kunne sittet på do og tisset hele dagen hvis jeg hadde tid!

 • Reply Jalda 29. august 2018 at 14:10

  Vaksinen er skikkelig, du får mange til undre om vaksinen er uskikkelig noe som vil bety at den er farlig eller ikke forsket nok på. At det finnes en annen vaksine som dekker flere virustyper betyr ikke at den som gies gratis er ræva. Du kan ikke uttale deg om slikt uten å vite hva du snakker om, eller i hvertfall må du lære deg å formulere deg mer korrekt. Her gir du ut helt sykt feile signaler. Selvom dette er ett paraplyinnlegg og du tjener fett på å skrive hva enn dritt du finner på, så er det litt sykt å bruke dine negative og personlige meninger om noe så alvorlig som vaksine mot kreftfremkallende virus på å tjene penger. Finn på noe annet å skrive om eller ikke skriv noe i det hele tatt hvis alt du klarer å produsere er å snakke ned om en veldig viktig vaksine av alle ting i verden.

 • Reply C 29. august 2018 at 14:37

  Forskjellen på Gardasil og den vaksinen som gis gratis er at den som gis gratis ikke beskytter mot kjønnsvorter, og heller ikke mot like mange typer HPV-virus som det Gardasil gjør. Grunnen til at det er den dårligere som gis gratis er at norske myndigheter fikk en bedre pris på den enn Gardasil. Den som gis gratis er jo absolutt bedre enn ingenting, men dersom man har råd bør man gå for den andre. Jeg ønsket meg Gardasil-bidrag i julegave av foreldrene mine!

 • Reply Maja 29. august 2018 at 14:40

  Elsker paraplyene! Håper på flere lignede innlegg

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 15:39

   <3

 • Reply Rennis 29. august 2018 at 15:13

  Å skrive at hpv-vaksinen er rævva, for så å gjemme seg bak «jammen dette er jo et paraply-innlegg»… er du seriøs?

  Nok en «influencer» som ikke forstår sin egen påvirkningskraft..

  • Reply Fiffi 30. august 2018 at 23:50

   Amen!

  • Reply Nora 31. august 2018 at 07:42

   Amen! Så forbanna dumt å uttale seg sånt om noe så alvorlig!

 • Reply Nina 29. august 2018 at 15:47

  Så gøy innlegg 😀 liker disse paraplyene!

  Selv tok jeg Gardasil vaksinen mot HPV i 2012, da var jeg 17 år gammel, og betalte 3000kr av egen lomme for de tre dosene, hadde spart i flere måneder for å få råd. Har alltid vært over gjennomsnittet redd for sykdommer, så for min del var det et helt naturlig valg. Hadde jeg hatt valget den gang om å få den gratis, eller betale for en «bedre» vaksine, så hadde jeg fortsatt valgt å punge ut. Skjønner jo selvfølgelig at mange synes det er mye penger, men når det gjelder til helsa så er det verdt det! Er forøvrig helt enig i at det så klart er bedre å ta gratis vaksina enn å ikke vaksineres i det hele tatt.

 • Reply Sandra 29. august 2018 at 16:36

  Hvis folk leser Idas blogg, tar jeg utgangspunkt i at de faktisk kan LESE, altså skaffe seg informasjon om ting man lurer på. Dersom man utelukkende baserer avgjørelsen sin ang vaksine på hva en blogger (uten noen form for utdannelse innen helse) skriver, kan man nesten takke seg selv.

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 16:54

   Word

  • Reply Charlotte 31. august 2018 at 07:10

   Uansett sår man tvil om en vaksine som er bevist effektiv mot livmorhalskreft. Det dør man av! Kjønnsvorter er ubehagelig og skjemmende,men ikke farlig. Det er utrolig irriterende at bloggere uten helsefaglig utdanning uttaler seg om ting de overhodet ikke har peiling på. Den rette responsen her hadde vært et nytt innlegg hvor man legger seg helt flat og innrømmer at man ikke har filla peiling! Staten bruker ikke så mye penger på noe som ikke virker,det er hvertfall sikkert. Det er lurt å overlate medisinske spørsmål til de som faktisk er utdannet og erfarne innen feltet. Hilsen Sykepleier!

 • Reply Sara 29. august 2018 at 16:45

  Nei skjerpings. Ikke uttale deg om ting du ikke har peiling på. Du sender feil signaler til dine lesere ang denne vaksinen som kan være livsviktig for noen. Håper kjæresten din ikke «tvinger» deg til å blogge neste gang, slik vi slipper det tullet du finner på bare for å tjene penger til duftlysene dine. Kjenner jeg blir rimelig provosert.

 • Reply Mari 29. august 2018 at 17:02

  Fra ei som har solgt huset og kjøpt leilighet; det er SÅ lett med en leilighet sammenlignet med hus!😍 det beste; man slipper alt vedlikeholdet og man får lavere regninger på det meste! Men, vi kjøpte dog en toppleilighet, med minimalt innsyn, jeg har bodd i leiligheter hvor naboer ser inn, skal prate til alle døgnets tider, og privatlivet blir ikke særlig privat lenger.
  Min paraply; forøvrig dagens; kommer hjem fra jobb, skal gå i dusjen, hele dusjen er lilla, kjæresten syns nok lillasjampoen så spennende ut og brukte opp mer eller mindre hele flaska🤨

  • Reply Ida Wulff 4. september 2018 at 14:30

   Hahahaha, elsker når menn bruker lilleshampoo <3 <3 <3

 • Reply Ingeborg 29. august 2018 at 18:15

  Folk som ikke tar av seg sekken på fulle busser og tog, og som derfor skumper borti alle rundt seg hvis de snur seg eller bussen bråbremser. Man skulle tro sekken var limt til ryggen på dem!

 • Reply Aurora 29. august 2018 at 18:28

  Er det mulig å ta den som koster penger når man allerede har tatt den man fikk gratis?
  Ellers alltid fornøyd med deg <3

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 09:56

   Det vet jeg ikke, hør med lege 🙂 <3

 • Reply Elisabeth 29. august 2018 at 18:51

  Ikke bry deg om disse tullete kommentarene over. Vi som har lest bloggen din over lenger tid skjønner at ting blir satt på spissen, og tar ikke alt bokstavelig. Liker paraplyinnleggene dine!

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 09:56

   Det gjør jeg heldigvis ikke 😀 takk, Elisabeth <3

 • Reply TE 29. august 2018 at 18:51

  Digger paraplyene dine!! 😅
  Min irritasjon om dagen er en dame på jobb, som sitter ved siden av meg. Denne unge damen puster som en gammel mann, som ikke har trimmet nesehårene på evigheter. Klikker snart 👵🏻😫

 • Reply Emilie 29. august 2018 at 19:18

  Hei Ida! Jeg syns kommentaren din om HPV-vaksinen kanskje kom litt uheldig ut. Jeg tenker at du ikke mente det på den måten, men det er veldig lett å tolke kommentaren feil. Dette til tross for at det er et «paraply-innlegg» der ting er satt på spissen. Meningen er nok god, men enkelte som lurer på å ta vaksinen kan kanskje ombestemme seg når de leser dette. Det er ikke alle som har råd til å ta en vaksine til 4000 kroner. Da mener jeg det er bedre at de tar den som er gratis, hvis de får tilbud om det. Det er tross alt mye bedre å ta vaksine, enn å ikke gjøre det.

  Det kan godt være at den du tar er mye bedre, men jeg tror ikke den som er gratis er direkte rævva. Håper du kan utdype kommentaren din ytterligere, slik at de som kun leser «overskrifter» ikke blir skremt fra å ta vaksinen. 🙂

 • Reply Silje 29. august 2018 at 19:34

  Haha, herlig innlegg som vanlig Ida! Digger paraplyene dine. Ha en fin kveld <3

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 09:55

   😀 <3

 • Reply Helsesøster 29. august 2018 at 19:38

  Cervarix beskytter mot de to virusene som står for 70% av krefttilfellene i Norge, og gir like god kreftbeskyttelse som Gardasil (ikke Gardasil 9, som riktignok beskytter mot 90% av krefttilfellene). Ingen sier at Gardasil 9 ikke er bedre enn både Gardasil og Cervarix, men den koster 500 kr mer per sprøyte, og som du vet kreves det tre sprøyter for å oppnå full effekt. De pengene må tas fra en annen pott (feks den potten som fra i år av sørger for at gutter også blir tilbudt vaksinen).
  Gardasil beskytter også mot kjønnsvorter, men i Norge har vi tradisjon for å vaksinere mot farlige sykdommer, ikke plagsomme sykdommer (feks meslinger, men ikke vannkopper, kreft, men ikke vorter). Veldig synd hvis det begynner å spre seg at Cervarix er en «rævva vaksine» , for det er kun 50% av jenter født etter 91 som har valgt å benytte seg av tilbudet, og fokus burde heller være på å få med den siste halvparten før fristen går ut til jul, enn å svartmale en revolusjon innen kreftforskning. Cervarix gir ikke kortere beskyttelse mot de kreftfremkallende virustypene 16 og 18, men den KAN gi noe kortere beskyttelse mot krysseffekten (altså at man blir immun av flere virus enn man vaksineres mot).
  Jeg er enig i at Gardasil 9 absolutt er den beste vaksinen, men det betyr ikke at Cervarix er rævva 😉

  • Reply Folkehelseinstituttet 30. august 2018 at 11:18

   HPV-vaksinen (Cervarix) som tilbys gratis til unge kvinner født 1991 eller senere beskytter mot livmorhalskreft og annen kreft som skyldes HPV. Vaksinen har vist at den gir over 90% beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet med HPV på vaksinasjonstidspunktet, noe som er høyere grad av beskyttelse enn det man forventet da man startet å ta vaksinen i bruk. Overlegene ved Folkehelseinstituttet har vurdert effekten av de ulike HPV-vaksinene nøye. Alle HPV-vaksinene gir svært god beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-typer som inngår i vaksinene. HPV-vaksinen som benyttes har i tillegg vist betydelig kryssbeskyttelse mot andre kreftfremkallende HPV-typer, som gjør at den reelle effekten av denne vaksinen er i samme størrelsesorden som det kan være mulig å få av de andre HPV-vaksinene på markedet. Dette ser vi også i andre land hvor vaksinen er brukt i vaksinasjonsprogram.

 • Reply Mh-Ingrid 29. august 2018 at 21:21

  Aftenposten-appen, hver gang jeg er midt i en artikkel og svarer på en meld og går inn igjen – og så må jeg leke finn willy og husker ikke tittelen. Er det så vanskelig å ha en funksjon der du trykker deg inn der en var liksom, SERR. Ellers misliker jeg overselgende butikkansatte fra feks Cubus som absolutt skal reklamere for 2 for 3 på sokker, mascara eller whatnot når jeg bare vil betale og komme meg derfra. Ja, og folk som går inn på t-banen før jeg går ut. Dør på meg. Hver gang. I trynet. Prøver å redde verden med et surt tryne vettu. Tålmodighet og overbærenhet får jeg lære meg i neste liv!

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 12:23

   Mye bra her, Ingrid! Sier meg enig, Hehe

 • Reply Blum 29. august 2018 at 21:34

  Bor dere i første etasje? Mtp det med folk som går forbi og snakker til deg.. enig i at det er irriterende!

  • Reply Ida Wulff 29. august 2018 at 22:11

   Nei, vi bor ikke i 1. Etasje 🙂

 • Reply Heidi 30. august 2018 at 00:47

  Skriver under på det med kremer. Samme med ting på badehyllen som er luksus for meg, men smører jeg meg med ansiktskremen min som inneholder tea tree – får jeg høre «Hvorfor lukter du skog?» eller den dagen han fikk for seg at min tropiske tørrshampo lukter bernaise saus.. Veit hvordan han skal få ei jente spesiell, si!

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 11:03

   Hahaha, bernaise! Ler <3

 • Reply Anonym 30. august 2018 at 01:56

  I vår butikk er det også policy, med å ta hele regla i det kundene kommer inn. Men har begynt med noe som funker for meg, det er at jeg sier hei så fort kunden kommer inn, og lar de tusle litt før jeg selv beveger meg ut fra kasseområdet, ut på gulvet. Så spør jeg om jeg kan hjelpe til eller hva det nå enn måtte være ☺️ Men det første nye ansatte får beskjed om er at vi skal spørre så fort kunden er inn døren. Skjønner virkelig at det irriterer, føler jeg har løst det på en bra måte 😀

  • Reply Ida Wulff 4. september 2018 at 14:35

   Det høres helt topp ut 😀 Et hei er aldri å forakte!

 • Reply Linn 30. august 2018 at 02:05

  Veganere. Eller,ikke veganere i seg selv,men når man på død og liv MÅ poengere at man er det hver eneste gang man spiser noe..orker ikke. Slutt!

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 10:52

   Enig med deg :O

 • Reply Cecilie 30. august 2018 at 10:18

  Har lest bloggen din siden du gikk under navnet caffelatte, og fikk sms på klapptelefonen hver gang du hadde blogget – og har aldri blitt forbanna på deg før dette innlegget. Å kalle en vaksine for «ræva»? Jeg har lest kommentarene ovenfor her, og ser du unnskylder deg med at det er dine ord, at det er et paraplyinnlegg og at du henviser til tidsskriftet til den norske legeforeningen. Du har helt rett i at den vaksinen som koster penger beskytter mot flere typer av hpv – og du har helt rett i at helsevesenet burde ha påkostet oss jenter den! Hundre prosent enig med deg. Poenget til mange av de ovenfor er ordbruken du velger å benytte deg av? Og at du ved det svartmaler en ganske GOD vaksine, og et godt initiativ av helsevesenet. Fakta er at svært mange flere har nå beskyttet seg mot hpv (om så bare to av typene!!!), enn hvis denne vaksinen ikke hadde blitt tilbudt. Du ser vel at det er jenter ovenfor her som skriver at de vurderer å ta den, og var usikre fra før av – flott hvis du får de til å kjøpe den «bedre» vaksina. Men vi får inderlig håpe det går den veien, og ikke mot at de ender opp med å ikke ta vaksine i det hele tatt. Det skal fungere som et lavterskeltilbud for unge jenter, så la det nå være det. Og gi heller en saklig oppmuntring og informer om at det finnes en som er ENDA BEDRE enn den andre? Det er faktisk ikke synonymt med at den andre er ræva.
  Ble rett og slett skikkelig skuffet av å lese dette (til tross for at jeg ser humoren og hva du mener). Men du er ikke autorisert helsepersonell, så slike kommentarer har egentlig ikke noe i offentlighetens lys å gjøre, med mindre de er saklig.
  Hpv vaksina skal oppfordres til å tas – uansett hvilken av de!! Det burde du kanskje klargjøre for alle de jentene som kun leser det innlegget her, og ikke kommentarene. For i bunn og grunn Ida går ikke dette på «hva du mente», det går på hvordan det kan tolkes svært uheldig..

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 10:51

   Hei Cecilie 🙂 Jeg har redigert innlegget etter oppfordring fra Folkehelseinstituttet.

   • Reply Folkehelsinstituttet 30. august 2018 at 11:15

    Hei Ida, legger inn vårt innspill til deg da redigeringen ikke er i tråd med oppfordringen vi sendte deg.
    HPV-vaksinen (Cervarix) som tilbys gratis til unge kvinner født 1991 eller senere beskytter mot livmorhalskreft og annen kreft som skyldes HPV. Vaksinen har vist at den gir over 90% beskyttelse mot alvorlige celleforandringer hos kvinner som ikke var smittet med HPV på vaksinasjonstidspunktet, noe som er høyere grad av beskyttelse enn det man forventet da man startet å ta vaksinen i bruk. Overlegene ved Folkehelseinstituttet har vurdert effekten av de ulike HPV-vaksinene nøye. Alle HPV-vaksinene gir svært god beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-typer som inngår i vaksinene. HPV-vaksinen som benyttes har i tillegg vist betydelig kryssbeskyttelse mot andre kreftfremkallende HPV-typer, som gjør at den reelle effekten av denne vaksinen er i samme størrelsesorden som det kan være mulig å få av de andre HPV-vaksinene på markedet. Dette ser vi også i andre land hvor vaksinen er brukt i vaksinasjonsprogram.

    Siden du har mange følgere og en sterk stemme blant unge kvinner så håper vi at du kan oppklare denne misforståelsen. Vi nærmer oss siste frist for tilbud om gratis HPV-vaksine og er bekymret for at kommentaren slik den står nå vil kunne føre til at noen takker nei til vaksinering. Hvis de heller ikke skaffer vaksine på annen måte, mister de denne viktige muligheten til å beskytte seg mot livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft.

    • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 11:35

     Kanskje du også vil skrive litt om Gardasil? Informeres unge kvinner om at det finnes et alternativ som blant annet beskytter mot flere HPV-typer? Jeg har i lang tid brukt «min stemme» til å oppfordre flere til å ta celleprøve OG rekke fristen for gratis vaksine, så på dette området har jeg den beste samvittighet. Jeg ser at det ikke er min oppgave å komme med informasjon som bør komme fra helsepersonell – men gis denne infoen i det hele tatt? Hvor har fokuset på gutta vært, de bør vel også vaksinere seg mot HPV?

   • Reply Anonym 30. august 2018 at 23:10

    Mener å ha hørt at vaksinasjon av gutter kommer inn i skoleprogrammet til neste år 🙂

 • Reply Susanne 30. august 2018 at 10:40

  Åh, jeg syns det er så kjipt å lese om hvor mye du «klager» på den splitter nye leiligheten din! Har hatt så lyst på leilighet akkurat der!!

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 10:52

   Må vel være lov å crave litt privatliv 😀 Har jo ikke noe med LEILIGHETEN å gjøre, det er generelt det å bo i leilighet som gjør at jeg drømmer om hus.

 • Reply Therese 30. august 2018 at 12:58

  Gurimalla så mye pes det skulle komme over den HVP-vaksine-kommentaren din da. Synes da du har gjort en veldig bra jobb med både oppfordring til celleprøve og vaksinen. Folk er blitt så hårsår, og alt for mange ønsker ikke lengre ta ansvar for å sette seg inn i ting på egenhånd – bare sluker alt de leser ordrett.

  Som Elisabeth sa over her, vi som har lest bloggen over lengre tid skjønner at ting blir satt på spissen, og tar ikke alt bokstavelig.

  Uansett, herlige paraplyer – fortsett den gode jobben, bloggen din er en fryd å lese! 😀

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 13:13

   Takk, Therese! 🙂 <3 Jeg er veldig happy med "arbeidet" jeg har gjort med å opplyse om celleprøve og HPV-vaksine tidligere. Så dette tar jeg meg ikke så nær av. Men jeg har sendt en mail til Folkehelseinstituttet med mine spørsmål, så håper jeg at jeg får svar på det jeg lurer på også. Rett skal jo være rett. Klem til deg!

 • Reply hanna 30. august 2018 at 14:35

  Kan jeg bare si at jeg ELSKER svaret ditt til FHI over her. Hvor kommer denne informasjonen tydelig frem, og HVOR er fokuset på gutta? AMEN, Ida! Jeg trodde ikke jeg kunne like deg mer enn jeg allerede gjør, men jaggu kan jeg det😍🙌🏼

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 15:18

   <3 <3 <3

   • Reply Jacob 30. august 2018 at 23:21

    Vaksinen blir tilbudt til alle 12-årige gutter på lik linje som jenter fra denne høsten. Så det er et veldig stort fokus på guttene. Hadde tatt deg to sekunder å finne ut av det, men du er tydeligvis ikke interesseret i et seriøst innlegg om en vaksine som kan redde menneskeliv. Det er jo tydelig i kommentarfeltet at du har gjort flere jenter usikre på om de skal ta den. Du viser en dårlig dømmekraft og fremstår ureflekteret, noe som bare forstekres av svarene dine på de kristiske kommentarerne.

 • Reply Jade 30. august 2018 at 16:28

  Flere gjenkjennelige paraplyer her, blant annet det med folk som begynner å prate til meg når jeg sitter på verandaen med venner. -Men jeg bor i 1.etg da, og er litt nysgjerrig på hvordan du kan ha det sånn siden du bor høyere opp… Er det mange i nabolaget som går på stylter? Ellers liker jeg hvordan du svarer for deg ang. HPV-vaksine. (Hvis unge mennesker vokser opp og tror det er i blogg de skal søke etter viktig informasjon, så er det kanskje noen andre som har feilet underveis 😉

 • Reply Anonym 30. august 2018 at 17:06

  Min daglige kamp er at folk «MÅ TREKKE LENGER INN/BAK I BUSSEN»
  Kjenner jeg freser barr av tanken.
  Takk for oppmerksomheten! 😉

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 17:43

   Haha 😀 Sier du i fra?!

 • Reply Emilie 30. august 2018 at 21:12

  Hei.

  Jeg har nettopp fått påvist hpv 16 og celleforandringer og skal neste uke på sykehuset å ta biopsi.
  Skulle virkelig ønske jeg hadde tatt vaksinen som du kaller «rævva» istede for å nå mulig ha kreft..

  Hilsen Emilie

 • Reply Marthe 30. august 2018 at 21:24

  Ser at du fikk jævlig mye pes for kommentaren om vaksinen, så jeg ville bare takke for svar og linken du ga, samt applaudere deg for at du oppfordrer alle til å ta vaksine (enten den ene eller den andre) og å sjekke seg! Så viktig!! Og svaret ditt til NHI over her var knallbra 🙌🏼

  • Reply Ida Wulff 30. august 2018 at 21:57

   Takk, Marthe <3 <3

 • Reply Ingvild 30. august 2018 at 21:56

  Angående butikkansatte: Er så sykt lei av å få spørsmål om jeg er med i/vil være med i din idiotiske kundeklubb. Nei, jeg orker faktisk ikke å være med i en klubb for hver butikk jeg handler i. Jeg driter i om jeg får 10% på den strømpebuksa om jeg melder meg inn, jeg ORKER IKKE.

  • Reply Ida Wulff 4. september 2018 at 14:26

   Blitt VELDIG mange kundeklubber ja :O

 • Reply sara 30. august 2018 at 22:00

  Okei, jeg slenger meg på som en av de som også blir irritert av dine «kunnskaper» om HPV! Vaksinen du har tatt beskytter mot 4 typer HPV, hvor 16 og 18 er de typene som hyppigst forårsaker kreft (som begge vaksinene beskytter mot). De to andre typene du har beskyttet deg mot forårsaker kjønnsvorter, som er benigne vekster som ikke er skadelig og som ikke gir kreft. De er bare skjenerende!

  Det at vi får GRATIS vaksine mot dette viruset er helt fantastisk. Det at du også ønsker å beskytte deg mot kjønnsvorter er topp, men det er ikke samfunnsøkonomisk fordelaktig å beskytte alle mot dette. Hvis du synes at vi skal bruke mangfoldige millioner på dette er det en ting, men slike avgjørelser tenkt gjennom nøye. Det er det tydeligvis ikke av deg. At enkelte mennesker (i dette tilfellet deg), kan påberope seg retten til å uttale seg i hytt og pine om ting de ikke har noen som helst peiling på er helt utrolig. Skaff deg litt innsikt, og se lenger enn din egen nesetipp. Kanskje er det nettopp din uvitenhet og idioti som får en ung jente til å droppe vaksinen, siden den tross alt er «ræva», og hun ender opp med cervixcancer.

  • Reply Silje 31. august 2018 at 08:01

   This ^.

   Nå har folk med medisinsk utdannelse faktisk forankring i forskning når de uttaler seg, og det fremkommer at den eneste forskjellen mellom vaksinen som er gratis og den du anbefaler er at sistnevnte også beskytter mot kjønnsvorter. Ellers gir begge vaksinene 90% beskyttelse mot HPV. At du har sett en debatt i et eller annet tidsskrift gir deg ingen myndighet til å uttale deg om medisinsk forskning. Det er direkte farlig.

 • Reply Anonym 30. august 2018 at 23:19

  Det er så fint når «influencere» skriver om ting de ikke har peiling på.

  • Reply Anonym 25. mars 2019 at 15:23

   Jeg er så enig! Dette er så teit. Ja ok, vaksinen har bivirkninger, men ALT har bivirkninger. Se på Ibuprofen for eksempel, en av bivirkningene til det er forstoppelse, som kan ende i død i det verste tilfellet, men det er ingen som snakker om det.

 • Reply Elisabeth 30. august 2018 at 23:20

  Denne vaksinen har vi nå tatt på vår snart 18 åring. Diskuterte heftig med helsesøster.. hvorfor? Hvis dere googler vil frese en del bivirkninger og dødsfall. Familiene til de som jobber med den har valgt å IKKE LA DØTRE VAKSINERE SEG MED DEN….DET MÅ BETY AT BIVIRKNIGER ER NOE DE ER REDD FOR. Dette har jeg lest meg til via Google , innlegg og avisinnlegg/ historier fra Britiske medier. Alle vaksiner er ikke trygge. Denne beskytter bare mot et fatal av virus. Bare så det er sagt. Ikke mot alle, og det er viktig å få frem i debatten. Google gjerne. For her er det mye som bør frem i lyset. Takk for meg

  • Reply Rainbow 31. august 2018 at 02:40

   Jeg støtter deg helt, her er det mye som må fram i lyset. Det påstås så mye, at HPV vaksinen er så trygg, at det var solid forskning før den ble sluppet ut på markedet i sin tid. At den er effektiv, med få bivirkninger… menlegemiddelprodusenten har lange lister med alvorlige bivirkninger, og når man har ei jente i nærmiljøet som har vært alvorlig syk i snart 8 år, der det i hennes epikriser nå står : Mistanke om bivirkning etter HPV vaksinen.. da ønsker man å be unge jenter og gutter søke mer info enn det som «øvrigheta» kommer med. Det skader ikke å goggle litt, lete på YouTube, professorer og leger uttaler seg om autoimmune sykdommer, om aluminium i vaksinen. Flere av disse var meget positive til vaksiner før… men etter å ha arbeidet med saken, har de blitt skremt. Christopher Exley, Peter Gøtzsche, Diane Harper., Jesper Mehlsen, Stig Gerdes og journalist/ filmskaper Johan Shenton. Dette var bare noen få.
   Men det er ikke populært å stille kritiske spørsmål, det har noe de jeg har nevnt fått merke. Mange får så «øra flagrer»… men noen MÅ si i fra at hver og en må søke info, følge med om det melder seg bivirkninger… det står i listene at plagene trenger ikke komme med en gang.. de kan komme etter flere måneder. Viktig å si i fra til helsesøster og lege, de er pliktig til å melde fra ved mistanke om bivirkning!!

 • Reply Hanne 30. august 2018 at 23:21

  Jeg får ikke til å svare på din kommentar om at det bør rettes fokus mot gutta. Det er jo nettopp det som er i ferd med å skje. Fra skoleåret 2018/19 vil alle gutter i 7.klasse tilbys HPV-vaksine på lik linje med jenter. Så kanskje du skulle lest deg opp litt også..
  Jeg har lenge vært fan av deg, som en av svært få bloggere, men her må jeg si du er fryktelig svak. Å gjemme seg bak paraplyer, og «sånn skriver du», blir for tynt. Et kort Google-søk om HPV-vaksine fører nå inn hit. Det kan også gjelde folk som sjelden eller aldri leser din blogg. Alle vet at du ikke er helsepersonell, men du er en influencer (hvem faen fant på den utrolig latterlige tittelen forresten??), og du påvirker unge jenter. Noen ganger er det best å holde kjeft, er min erfaring..

 • Reply Tine Bergli 30. august 2018 at 23:23

  Bra du skal begynne på en mastergrad sånn at du lærer litt om forskning. Det er helt greit å være dårlig informert, og lese kommentarer i tidsskriftet for legeforeningen, men du må virkelig skjerpe deg mtp videreformidlingen. Dette hjelper ikke på noe vis, og du bør for en gangs skyld ta selvkritikk.

 • Reply Kina 30. august 2018 at 23:24

  Er enig med deg. Vaksinen er ræva. Den kan gi kreft og vaksinen er boikottet i Japan med engang dem kom ut. Det sies at sprøyten er dyreste midlene de har på marked. Derfor vil de ikke godta alle de gode forskninger fra utlandet. For å tjene penger på vaksinene. Det er titalls jenter som har bli handikappet etter vaksinene. Jeg har selv tatt to av de og har ingen planer om å ta siste. Jeg angrer fælt at jeg tok. Greia er at forsker bruker aluminium i alle vaksiner utenom influensavaksiner. De lager antistoffer mot dine egne produserte molekyler i kroppen og deretter lages et nytt molekyl som kan angripe kroppen eller gi allergiske reaksjoner. Den dagen Norge godta at de har tatt et feil valg. Skal jeg le høyt. Takk for meg

  • Reply Charlotte 31. august 2018 at 09:31

   Det der er så feil. Kanskje linke til gode forskningsarikler som beviser det du påstår her? Det er nemlig masse forskning som viser at den reduserer muligheten for kreft med 90%. Du burde virkelig snakke med fagpersoner som forhåpentligvis kan endre noen av vrangforestillingene dine rundt vaksiner. Ikke google og andre svada antivaksinesider. Veldig synd at du lar deg påvirke av sånt.

 • Reply Anonym 31. august 2018 at 00:05

  Er det en ting jeg har lite respekt for, er det bloggere som uttaler seg slik som du har gjort her. Skal du gå ut offentlig å kritisere HPV-vaksinen bør du sette deg skikkelig inn i ting, og ikke bare buse ut med påstander basert på ?hva?? Bak anbefalingene som FHI og annet helsepersonell kommer med, ligger det mye forskning, og kravene for å få godkjent legemidler i Norge er strenge.
  Håper virkelig jenter som blir påvirket av bloggen din, leser seg SKIKKELIG opp før de evt dropper vaksinen, og innser at det du kommer med ikke holder mål på noe vis..

 • Reply Monica 31. august 2018 at 00:09

  Dette var rett og slett forkastelig!
  Der mistet du en følger.

  • Reply Jarle 31. august 2018 at 09:21

   Hvis du er så veldig redd for kjønnsvorter, så bruk kondom.
   Dette må være noe av det dummeste som er skrevet i en blogg. Men slik er det vel med bortskjemte jentunger.

 • Reply Mia 31. august 2018 at 00:29

  Jeg har fulgt bloggen din i snart et tiår, og mener du er en av de eneste bloggerne i et hav av rosabloggere som generelt alltid har noe oppegående å komme med – og ikke minst, du har en svært god formidlingsevne. Men, i dette tilfellet er jeg litt skuffet over deg. Jeg tror vi alle kan være enig i at om det finnes alternative vaksiner som er av høyere kvalitet, burde denne så klart vært tilgjengelig for alle. Likevel, med en gang du bruker slike ord om noe som er så utrolig mye bedre enn det værste alternativet – nemlig ingen vaksine i det hele tatt – så vil dette være med på å gi disse ‘jeg-vet-bedre-enn-leger-fordi-jeg-leser-nettforum’-folkene argumenter, som ikke har noen grunn i medisinske fakta. All statistikk viser at forekomsten av kreft som resultat av HPV viruset har gått betydelig ned etter at den ble innført. Det er dermed mer viktig å oppfordre jenter til å ta denne vaksinen, enn å være med på å så tvil om dens funksjon.

  Vi som har fulgt deg i lang tid forstår at dette ikke er en sak hvor du har forsøkt å skape ‘drama’, det er i hvert fall ikke min oppfatning av deg som blogger. MEN, du vet selv hvor mange som leser bloggen din, og det er da sånn at dersom man har en slik plattform, så burde man kanskje føle et visst ansvar for å ikke komme med utsagn om noe man ikke har kompetanse rundt. Jeg prøver egentlig ikke å kritisere deg her, men fra flere av oss som har familie eller kjenner noen som kunne unngått kreft dersom de hadde fått denne vaksinen, blir det vanskelig å ikke reagere når man ser kommentarer fra unge jenter over her som begynner å tvile på vaksinens funksjon. Håper du forstår dette 🙂

 • Reply Oppgitt mamma 31. august 2018 at 01:04

  Min paraply☔️
  Når bloggere som deg, som er forbilde til så utrolig mange unge jenter (og gutter) skriver sine egne ufaglærte meninger om vaksiner som redder liv!

 • Reply Anonym 31. august 2018 at 01:14

  Det står lite respekt av mennesker som uttaler seg om ting de ikke har faglig kompetanse til å uttale seg om, og som – ikke overraskende – er helt feil. Fint at du faktisk har tatt HPV-vaksine, men overlat resten til de som faktisk har peiling!!!

 • Reply Ikke billigversjon 31. august 2018 at 02:01

  Hvis FHI er i harnisk over at vaksinen deres kalles «ræva», så vet jeg ikke om de ville likt å høre «vortefitta» noe bedre. Jeg ville ALDRI gått for billigversjonen istedenfor å få full beskyttelse.

 • Reply Anonym 31. august 2018 at 02:06

  Jeg syns det er supert at du kommenterer HPV vaksinen! Hurra, IDA! Viktig å følge med om noen får bivirkninger av den. Mange tåler den helt greit, men jeg kjenner ei jente som var frisk og rask sportsjente som 12 åring. Nå har hun vært syk i over 7 år og i hennes epikriser står det nå tydelig at vaksinen kan være årsaken. Det forskes over hele verden hvorfor noen får alvorlige bivirkninger. Ja, det er ikke farlig å google litt, om Japan og Colombia, om REGRET i Irland, om Peter Gøtschske og Nordiske Cochrane instituttet… jeg kunne bare fortsette og gi tips.. Bivirkningene kan ofte komme etter en infeksjon, plagene kan komme snikende, og hos jenta jeg kjenner er hennes bivirkninger nevnt i Gardasils liste over alvorlige bivirkninger, men disse alvorlige bivirkninger blir ikke tydelig nok informert om i Norge.Dette skremmer meg. Noen jenter er kanskje mer utsatt enn andre, lurer noen på. Kanskje har det med gener å gjøre.. autoimmune sykdommer i familien..noen ganger rammes sportsjenter, dansere..vær obs om du har en infeksjon gående i kroppen… vær obs om du kan ha HPV viruset i deg når du får vaksinen. det har det også blitt forsket på..
  FHI får bivirkningsrapporter, helsesøstre og leger er pliktige til å melde inn ved den minste mistanke . FHI sier at det er få som blir alvorlig syke… og takk og lov for det… men hva med de få som får alvorlige bivirkninger. De blir ofte glemt, de er så syke og ingen skjønner hvorfor… og ungdomstiden blir ødelagt av fæle kroniske smerter, og autoimmune lidelser og kramper.
  Min oppfording er: Sørg for at den informasjon som blir gitt deg er fullstendig nok. Finn gjerne fram til Mercks egen engelske versjon. Bruk gjerne YouTube, hør på Dianne Harper som var med i lanseringen av vaksinen i sin tid. Men merk deg: Det er ikke populært å stille spørsmål, man får skikkelig pepper da.. Jeg regner med å få så øra flagrer.. men det får jeg tåle.
  Jeg er ikke i mot vaksiner, men jeg er skremt av HPV vaksinen.
  … og særlig når jeg har opplevd at flere som jobber innen helsevesenet ikke gir til sine egne barn. De har lest seg opp og funnet ut at forskningen ikke er god nok.
  Følg med, ikke ta alt som kommer fra øvrigheta for god fisk..
  … de sa at svineinfluensavaksinen også var trygg… hva veit vi i dag?

  • Reply Cervarix 31. august 2018 at 10:32

   Det er cervarix som gis i vaksinasjonsprogrammet, og ikke gardasil som du nevner her

 • Reply Sandra 31. august 2018 at 03:20

  Her er en paraply til deg: Rosabloggere som copypaster en standarisert, konfliktsky respons, i stedet for å referere til actual studier og kilder annet enn én nettside 👌👌

  • Reply Jan Eirik Pedersen 31. august 2018 at 09:26

   Da må hun kanskje lese em studie eller artikkel, det blir nok for langt til at hun husker hva det handler om på slutten….

 • Reply Bollegeit 31. august 2018 at 06:28

  Alle jentene i klassen hoppet over HPV-vaksinen etter å ha lest dette innlegget. Nå har alle kreft.

  Snakker om rævva influencing assa!! Takk for meg.

 • Reply Maia 31. august 2018 at 06:46

  Kjære Ida. Som sykepleier, og med flere kvinner i nær familie som både lever med og noen dessverre har gått bort på grunn av denne krefttypen så ber jeg deg tenke deg om. Jeg kan skrive under på at det å få kreft og å leve med kreft under behandling og ettervirkningene er «noe dritt» som du kaller det. Fortsett heller å oppfordre alle kvinner til å teste seg (noe du uttaler at du har god samvittighet for) enn å bruke tid på å uttale deg om ting du ikke har sjekket skikkelig ut. Det er bra å stulle spørsmål men, en vaksine blir aldri anbefalt til befolkningen h vis den ikke har en synlig nytteverdi! Tenk på det ansvaret du har som blogger med mange unge jenter som sluker rått det du sier uten å tenke kritisk! Jeg har selv vært med i studien og har fått «drittvaksinen» og er stadig frisk til tross for mine dårlige gener. Som du selv sier «Takk for meg»

 • Reply Kirsti 31. august 2018 at 07:00

  Du har i flere år vært en av mine favorittbloggere, og derfor blir jeg utrolig lei meg når du buser ut med påstander om at en vaksine er «ræva». Du har ikke medisinsk utdannelse eller grunnlag for å mene noe sånt, og skaper med dette ikke mer enn frykt hos andre som heller ikke har det. Du skuffer meg veldig her, da jeg trodde du hadde mer selvinnsikt enn dette.

 • Reply Thea 31. august 2018 at 07:31

  Mistet litt respekten for deg nå. Prøv å la vær å uttale deg om medisinske fagspørsmål når du ikke har noen som helst kompetanse innenfor medisin.

 • Reply Lina 31. august 2018 at 07:32

  Jeg skulle ønske du kunne vært litt mer saklig i vaksine-punktet ditt. Å lese at ei vaksine er «rævva» gjør at mange jenter som kanskje ikke er så kildekritiske heller blir skeptiske til en vaksine som har en mye bedre effekt enn forventet.

  Jeg er selv 6 mnd for gammel for den vaksinen. Har vært gjennom celleforandringer og konisering nettopp på grunn av hpv, så jeg hadde lett tatt denne vaksinen om jeg hadde fått det tilbudet.

  Du er ikke utdannet helsepersonell. At du har hørt og lest ting er vel bare fint, men begrunn det bedre enn du har gjort. Legg frem troverdige kilder og vær gjerne litt mer ydmyk ovenfor NHI selv om du hadde foretrukket den andre vaksinen, for den vaksinen de gir er da på ingen måte «rævva». Om du vil få igang debatt og skape oppmerksomhet rundt en bedre vaksine, så er ikke «rævva» veien å gå.

  Du virker helt blind ovenfor den påvirkningskraften du har, og du kan ikke bare fraskrive deg ansvaret fordi du mener folk bør være i stand til å google og lese seg opp selv.

 • Reply Anonym 31. august 2018 at 07:41

  Hei Ida, jeg lurer på om du har noen tanker om noengang søke en jobb? Er det skremmende mtp at du har alltid vært utenfor arbeidslivet? Syns du det er flaut at du går på master uten jobberfaring? Jeg har selv master, og har fortsatt til gode å møte et utdannet menneske som ser på blogging som en jobb. La oss være ærlige, det er ikke en jobb, men en måte å tjene raske penger på med minimal innsats. Ikke vær redd for å søke jobb, tror du vil oppdage at det er meningsfullt å ha oppegående kolleger og å bruke hodet sitt. Virker utrolig ensomt og fordummende å sitte hjemme å blogge. Men raske penger, så forstår det er vanskelig å gi opp. Regner med denne ikke blir publisert eller får et frekt svar, men jeg er oppriktig nysgjerrig. Du har jo selv sagt mellom linjene flere ganger at blogging ikke er en jobb.

 • Reply Anonym 31. august 2018 at 07:45

  faen for en løk du er da. du har ikke studert medisin, hva vet du? Du skremmer unge barn helt unødvendig nå. Tenk å oppfordre barn til å IKKE ta en vaksine? for en blond dumming du er

 • Reply Rita 31. august 2018 at 07:50

  Seriøst Ida?? Hva driver du med her?? Ville tror du ble sponset av gardasil etter dette. Leser du hva vg spør deg om ?? : https://www.vg.no/forbruker/helse/i/gPeVB0/blogger-i-vaksinekrangel-mener-hpv-vaksine-er-raeva folkehelsinstituttet er dypt bekymret over den måten du lyver om ting til dine unge lesere ! Slutt å snakk om ting du ikke har greie på. Du skremmer unge jenter til å ikke sjekke seg fordi du har en forskrudd formening om at vaksinen ikke er bra nok?? Du er da ingen lege !! Jeg mistet min mor i kreft og er selv vært veldig kreftsyk så av hensyn til alle oss som har og har hatt dette innpå : hold kjeft !!dere er farlige hele gjengen ! Kun ute etter å tjene penger … trist!!

 • Reply Anonym 31. august 2018 at 08:07

  Oppfordring til alle der ute som leser dette blogginnlegget og har spørsmål vedrørende HPV-vaksinen. Ta kontakt med KVALIFISERT HELSEPERSONELL!!
  Ida: Jeg synes det er svært uheldig at du i den posisjonen du er i kommer med medisinskeråd. Råd du ikke har noen forutsetninger for å gi. Som du leser i kommentarfeltet gir dine uttalelser mer engstelse enn nytte, og svært unødvendig engstelse. Skal du gi råd så er mitt råd til deg; be de om å rådføre seg med kompetent helsepersonell!!

  Mvh
  SYKEPLEIER!!

 • Reply Nyhetsspeilet 31. august 2018 at 08:11

  Slike drittvaksiner gir ungene våre autisme! Vil ikke noen tenke på barna for en gangs skyld!? De grådige politikerne forgifter oss med kjemisk dritt, og media står i ledtog med denne skyggeordenen.

 • Reply Helsesøster 31. august 2018 at 08:23

  Jeg jobber med vaksinasjon hver dag. De to typene HPV som Cervarix beskytter mot, er de to som i 70 % av tilfellene forårsaker kreft. Vil ikke kalle det «rævva».

 • Reply Monica 31. august 2018 at 08:46

  Vet du hva, leste akkurat VG. Jeg synes det er BRA du er kritisk jeg! Vi kan da ikke gå rundt her og ikke sette spørsmålstegn ved noen ting? Hvis fler hadde satt spørsmålstegn ved grunnen til at vaksinen som er best ikke blir gitt gratis til unge jenter, kunne ikke legemiddel industrien gjort annet enn å gi etter, men slik er det skjeldent. Og jeg har inntrykk av at spesielt når det kommer til jenter er det ikke så farlig. P-piller et er godt eksempel. Nå HPV-vaksinen.

  Stå på Ida! Forsett å være kritisk!

  • Reply Vilde 31. august 2018 at 09:47

   Kritisk er en ting – kommentering om at noe er «ræva» uten direkte henvisninger til statistikk, vitenskapelige artikler, og uttalelser fra medisinsk helsepersonell er noe annet. Hvis Ida Wulff vil komme med et saklig og kritisk bidrag til vaksinedebatten må det hun kommer med faktisk være saklig og kritisk, ikke useriøst og faktafattig.

 • Reply X 31. august 2018 at 08:48

  Dette er en verstingvaksine. Mange jenter verden over har fått sitt liv lagt i ruiner etter å ha tatt for eksempel Gardasil-vaksinen. Dette er lett å finne ut ved å Google «HPV vaccines side effects», «Gardasil side effect» etc.

 • Reply Stine 31. august 2018 at 09:03

  Jeg kommenterer aldri blogginnlegg, men kjenner at jeg blir irritert når en blogger, som deg, skriver om noe som absolutt ikke er deres felt. Det at du skriver et blogginnlegg om dette, kan gjøre at flere ikke tar vaksinen. Ønsker du virkelig at det skal skje? Skape usikkerhet rundt en vaksine som er bevist at faktisk fungerer. Håper virkelig ikke unge jenter som leser bloggen din blir påvirket av hva du skriver. Studier viser at det har vært en stor nedgang av HPV etter vaksinering. Se det store bildet, sett deg inn i forskning og studier før du uttaler deg om det her. Og sist, la FAGFOLK ta seg av dette teamet. Takk for meg!

 • Reply Ukjent 31. august 2018 at 09:06

  Hei

  Jeg leste ditt innlegg om hpv vaksinen. Tidligere har jeg hørt om bivirkninger av denne vaksinen men uten å kjenne til dette. En dag ble jeg fortalt om en ung jente som hadde sterke bivirkninger etter å tatt hpv vaksinen. Jeg ble nysgjerrig på temaet og har sporet opp en rekke artikler på nettet om hvp vaksinen. Som akutthjelper har jeg av min 20 år lange karriere kun vært borti et tilfelle som mest sannsynlig skyldtes bivirkninger av hvp vaksinen. Dette etter inhentet info.
  Jeg skal ikke dømme hvp vaksinen, men etter å ha lest artiklene stiller jeg meg spørsmålet om det opplyses om bivirkninger.

  https://m.nettavisen.no/na24/ystein-stray-spetalen–raser-mot-skolevaksine/8516477.html

  https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/wWqq5/tok-hpv-vaksinen-som-12-aaring-maria-18-har-vaert-alvorlig-syk-i-fem-aar

  https://politisksnusk.wordpress.com/2016/10/31/har-noen-fortalt-de-norske-jentene-hvem-som-skremmer-dem-til-a-ta-hpv-vaksinen/

  https://politisksnusk.wordpress.com/2016/11/04/folkehelseinstituttet-har-glemt-a-opplyse-om-at-hpv-vaksinen-gardasil-gir-kreft/

 • Reply Sara 31. august 2018 at 09:07

  Her bør du rydde opp raskt, Ida. Ingen god grunn å argumentere for at et paraply-innlegg setter ting på spissen. Du henvender deg til de som er født fra -91 og senere, altså en god del som allerede er usikre og som har lite kunnskap på temaet. I tillegg oppfordrer du til vaksineskepsis. Et debattinnlegg er ikke god nok kilde, ikke på langt nær! Nå syns jeg du skal svare med et skikkelig godt faglig innlegg om hvorfor vaksinen har gitt oss en stor nedgang i livmorhalskreft. Klarer ikke du å skrive det, må du be om hjelp.

 • Reply Marius 31. august 2018 at 09:07

  En jente som snakker om ting hun ikke kan… Godt du tapte 4000 kr på en vaksine som er LIKE GOD som den som tilbys gratis. (Samme innhold i begge vaksinene).

 • Reply Kine 31. august 2018 at 09:09

  Når du har så stor innflytelse på unge jenter som du har, må du skaffe deg kompetanse i det medisinke fagfelt for du utalar deg om viktige medisinske emner som vaksinering av HPV!

  https://m.youtube.com/watch?=PAbx4yZRm4w

 • Reply Annonym 31. august 2018 at 09:17

  «Edit: Nei, gratisvaksinen er ikke farlig. Det er bedre å ta den enn å ikke ta noe. Men les deg opp, og betal for Gardasil 9 hvis du har mulighet. Takk for meg.»

  Google: «Vaksine 1» bedre enn «Vaksine 2»
  Resultat: 1000 sider. Her kan jeg lese meg opp på at vaksine 1 er mye bedre enn vaksine 2.
  :::MEN:::
  Gjør et nytt søk.
  Google: «Vaksine 2» bedre enn «Vaksine 1».
  Resultat: 1000 sider. Nå er brått Vaksine 2 mye bedre enn vaksine 1.

  IKKE les deg opp slik ting men snakk med fagpersoner som virkelig kan faget sitt.!!

 • Reply M 31. august 2018 at 09:20

  Hvorfor er du ikke lege, istedenfor blogger……

  #sarkasme

 • Reply Anony 31. august 2018 at 09:43

  Lifehack: Be kjærsten handle shampoo, han ser prisen og skjønner.
  Lifehack 2: Handle en egen shampoo til han. Does the trick!

  • Reply Ida Wulff 4. september 2018 at 14:25

   SMART! 😀

 • Reply Marte 31. august 2018 at 09:50

  Du er en av få bloggere jeg leser, da jeg føler du er en av få som faktisk skriver spennende og har unngåt dumme uttalelser. Men lavmål som å snakke ned HPV-vaksinen som kommer til å redde liv, så spar deg for det. Husk at du har stor innflytelse på unge jenter, og at du skriver at den er rævva kan faktisk påvirke unge jenter til å droppe å ta den.

 • Reply Bob 31. august 2018 at 09:51

  Det er dumt når personer uten peiling prøver seg på å gi medisinske råd.

 • Reply A 31. august 2018 at 09:58

  Nå tenker jeg sosionom A W er fryktelig stolt.

  • Reply Ida Wulff 4. september 2018 at 14:25

   Hei du! Jeg skulle hilse fra sosionom A W og si at hun er veldig stolt. Derimot så er hun flau over å kjenne mennesker som skriver anonyme kommentarer på datteren sin blogg. Hun har forresten en liten mistanke om hvem du er 😉

 • Reply Anja 1. september 2018 at 19:23

  Paraply 1 – sååå enig! Vi har hus med veranda ekstremt nærme veien. Jeg sitter på verandaen og hører på podcast, leser, what ever.. Og folk som går forbi bare «nei å nei, no kose du dæ sjer æ». Ja, helt til du begynte å prate til meg! Gå vekk. Når jeg ikke ser på deg, så ikke snakk til meg når jeg er på min private eiendom! Blir så leeei. Elsker paraplyene dine! 🙂 Fortsett med det og drit i de hårsåre folka som syter 😉

  • Reply Ida Wulff 4. september 2018 at 14:29

   Haha, uff, jeg følte meg faktisk litt slem da jeg skrev det punktet. Men det er jo sånn jeg føler, så :O Godt å høre vi er flere. KLEM <3

 • Reply Gaza and its Resistance to Israel's Brutal Attacks 29. november 2023 at 18:49

  There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

 • Reply Live TV 3. februar 2024 at 12:33

  I do not even understand how I ended up here but I assumed this publish used to be great .<a href="https://www.cse.google.tm/url?sa=t

 • Reply watch meydan racing 9. februar 2024 at 22:43

  This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place .-vox

 • Reply hey dudes for women 10. mars 2024 at 01:39

  Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. – womens hey dudes

 • Reply womens new balance running shoes 14. april 2024 at 12:21

  Thank you for great information. look forward to the continuation.

 • Reply find more 7. mai 2024 at 17:09

  The information you shared is very valuable to me, thank you! read the full info here

 • Leave a Reply