Hverdagsliv

PLEASE, LA DETTE VÆRE EN SPØK

11. september 2018


Tusen takk for dårlige nyheter, sa jeg da jeg forlot legekontoret i dag morges. Men som legen sa: Det kunne vært verre. Og det har han helt rett i.Jeg har fått påvist laktoseintoleranse og har mest sannsynlig også cøliaki. Selv om jeg har mistenkt førstnevnte i lang tid, hadde jeg jo håpet at det ikke var tilfelle. Jeg satt der hos legen og tenkte på ost mens han snakket. Pizza uten ost, taco uten ost, rundstykker uten ost. Pasta uten parmesan. Mc Donalds uten dobbel cheese.

Nå skal jeg spise helt laktosefritt i fire uker, og så skal vi se på cøliakien etter det. Jeg skjønte ikke helt hva han mente, men det var noe med gråsone. Tok en ny blodprøve, og han snakket om gastropi – jeg tenkte at det kommer ikke til å skje. Da står jeg over diagnosen, og spiser heller glutenfritt uten å vite helt sikkert.

Da jeg var ferdig hos legen, innså jeg at jeg egentlig ikke vet noe om verken laktoseintoleranse eller cøliaki. Ja, man er allergisk mot laktose og gluten. Men hva mer, liksom. Jeg har i lang tid kjøpt laktosefrie og laktosereduserte drikke- og matvarer, men har ikke gått noe dypere enn det. Verken i matbutikken eller på Google.

Sååå, akkurat nå sitter jeg og vipper mellom å være motivert for research, og å gi opp. Spise agurk og drikke vann, se hvor det tar meg. Hvor skal jeg begynne?! Jeg sliter med kreativiteten i matbutikken fra før, og nå blir det så mange hensyn å ta at ingenting frister. Heldigvis er det bare laktoseintoleransen jeg skal ta hensyn til i første omgang, men hvis det viser seg at jeg må holde meg unna gluten også: Måtte høyere makter være med meg…

Det første jeg googlet da jeg kom hjem var: Er det laktose i pasta? Jeg jublet da jeg fant ut at det ikke var tilfelle. Jeg kan spise pasta! Men så kom jeg på at hvis jeg faktisk har cøliaki, så må jeg spise glutenfri pasta som smaker jordbruk og døde dyr, og da slukket gnisten i meg litt.

Jeg vet ikke engang hva som skjer hvis jeg bestemmer meg for å overse disse allergiene. Mye å finne ut av, med andre ord. Hvis du har tips til blogger eller andre nettsider som fokuserer på laktosefri (i første omgang) oppskrifter, så del gjeeerne med meg ♥Ironien i at jeg smiler som en dust på dette bildet. Og ironien i at den ene boka på kjøkkenhylla handler om ost. Disse bildene ble tatt i går, hvis du ble i tvil.

Nå skal jeg ta en pause fra denne forvirrende følelsen, og komme meg på trening. Hei så lenge!

146 Comments

 • Reply Kjersti 11. september 2018 at 15:19

  Hei Ida,

  Jeg har laktoseintoleranse. De fleste med laktoseintoleranse kan spise hardeoster. Altså du kan fortsatt ja ost på pizza osv.

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:35

   Det er SÅ gode nyheter <3 Er helt flau over at jeg ikke visste det :O

 • Reply Malene 11. september 2018 at 15:22

  Norvegia er laktosefri! 😀

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:34

   Det er så fantastisk!!! Tenk at jeg ikke visste det 😀

   • Reply Tuti 11. september 2018 at 17:35

    alle guloster kan du spise. det er ingen krise å være laktoseintolerant. du kan til og med kjøpe piller på apoteket som du kan ta hvis du skal spise for eksempler kake. Men hvis du skal lage det hjemme så finnes det laktosefri pisket krem, laktosefri melk osv.

 • Reply Beate 11. september 2018 at 15:34

  Norvegia ost er laktosefri 🙂 har laktoseintoleranse, det er stort sett null stress i matveien, enkelt å tilrettelegge 🙂 cøliaki er det litt verre med..

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:44

   Krysser fingre og tær for at jeg føler meg tipp topp uten laktose, og at jeg kan fortrenge all snakk om cøliaki :O

 • Reply Kristine 11. september 2018 at 15:43

  Huff, kjipt å måtte tilpasse seg to så store allergier samtidig 😕
  Er heldigvis en økende mengde veganske (automatisk laktosefritt) og glutenfrie varer på markedet ☺️
  Er desverre mye mat som inneholder «unødvendige» melkeprodukter, så vær obs på å lese inneholdet på varer en ville gått ut fra var melkefri..
  Lykke til 😄

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:35

   Ja, takk og lov for veganerne 😀 Tusen takk <3

 • Reply Karoline 11. september 2018 at 15:45

  På Norvegia står det «naturlig laktosefri» så kanskje ikke alt håp er ute 😀

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:34

   Dauer av glede <3

 • Reply Ingvild :) 11. september 2018 at 15:45

  Norvegia og Jarlsberg er naturlig laktosefrie! Så ost bør være ganske enkelt å få til. Veldig enkelt å finne laktosefrie alternativer, om du lager mat selv så har du kontroll på hva som havner i maten. Litt vrient om du kjøper mye ferdigmat, da må du lese nøye på ingredienslista. Egentlig er det veldig enkelt – jeg bytter bare ut melkeprodukter med laktosefritt og spiser akkurat det samme som alle andre, og det smaker identisk. Det jeg sliter litt med er når jeg skal på besøk – vanskelig å være den som hele tiden må spørre hva som er i maten og om de har brukt smør/melk osv. Mange som «glemmer» at det er laktose i vanlig meierismør eller tenker at det går fint med bare litt. Et tips der er å si i fra hvis du vet du skal spise der, eller spise før du drar på besøk, hehe. Mange er ganske uvitende om matintoleranser/allergier. Tine har en grei oversikt over produkter som er laktosefrie https://www.tine.no/merkevarer/tine-laktosefri 🙂 Finnes god is og sjokolade som er melkefrie også nå så absolutt IKKE umulig å kose seg også. Tofuline har veldig god vanijeis.

  Håper du «bare» har laktoseintoleranse, jeg har forsøkt å kutte gluten selv mange ganger før jeg skjønte at laktosen forårsaket mesteparten av ubehaget – herregud for noe styr. Unner ingen det der. Nå har heldigvis mye av cøliaki-maten blitt veldig mye bedre enn det var før – bare synd det er så dyrt med glutenfritt.

 • Reply Helene 11. september 2018 at 15:46

  Norvegia er naturlig laktosefri 😎😎😎

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:47

   Hurra!!

 • Reply Elise 11. september 2018 at 15:47

  Fin genser! Hvor er den fra?:)

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:33

   Second Female 🙂

 • Reply Mona 11. september 2018 at 15:48

  Alle faste modne hvite oster er naturlig laktosefrie. Dvs du kan spise Norvegia, Jarlsberg, Gräddost og Sveitser osv uten problem 😁 Men pass deg for brunost. Det inneholder mye laktose 😉

 • Reply Anonym 11. september 2018 at 15:48

  Cøliaki eller glutenallergi? Trodde cøliaki var at man ble innmari dårlig av gluten og måtte holde seg borte fra absolutt alt? men kanskje det finnes forskjellige grader?

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:34

   Cøliaki, ja. Legen mente det kunne henge sammen med B12-mangelen min.

 • Reply Elise 11. september 2018 at 15:49

  Jeg har selv laktoseintoleranse og det behøver absolutt ikke å være så vanskelig. De fleste tåler nemlig fremdeles litt laktose i begrensede mengder. Jeg spiser for eksempel både vanlig smør og ost både på pizza og andre ting. Men jeg reagerer for eksempel brunost og frisk mozzarella.
  Et av mine aller beste tips er å kjøpe Laktase piller på apoteket. Når man er laktoseintolerant mangler man enzymet laktase, og det kan man altså kjøpe seg til! Det er en fantastisk løsning, 1-2 piller også kan jeg spise det jeg vil i en halv times tid. Altså ingen problemer med fødselsdager, bryllup, middagsbesøk og intense softis cravings 😉 Det kan kjøpes reseptfritt på apoteket (ofte litt billigere i Sverige, og i USA hamstrer jeg)

 • Reply Kine 11. september 2018 at 15:52

  Å være laktoseintolerant betyr at du har en intoleranse mot laktosen, ikke at du er allergisk mot laktose eller melk i seg selv. Det er ulikt hvor intolerante man er, så du må prøve og feile litt hvor toleransenivået ditt er (noe du sikkert har merket allerede). Kanskje tåler du «så» mye laktose i løpet av et døgn, men hvis du spiser «den» tingen så bikker det over ditt toleransenivå.
  Mange vanlige, faste oster (Norvegia, parmesan) inneholder lite/ingen laktose, så er ikke sikkert at du trenger å frastå helt fra ost😉 I en del halvfabrikat er det ofte «tørrmelk» på ingredienslistene. I tørrmelk er det veldig høy andel laktose, så det kan være lurt å være bevisst på dette.
  Finnes flere grupper på Facebook hvor det finnes mange nyttige råd, og ellers har står det litt her om hvilke melkeprodukter man kan spise:
  https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Allergi-og-intoleranse?gclid=EAIaIQobChMI9O_1kouz3QIVhcCyCh2rFAOgEAAYASAAEgIbX_D_BwE&tags=100

  Cøliaki har jeg dessverre lite råd for. Krysser fingrene for at du finner ut av det og at du ikke må spise kjip pasta resten av livet 😘

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:33

   Tusen takk <3 <3

 • Reply Yvonne 11. september 2018 at 15:57

  På Tine sine websider kan du lese om laktose. De forklarer mye og godt om det. 🙂 Vanlig fast ost inneholder f.eks ikke laktose, så det kan du spise. Ellers finnes laktase (enzymet man mangler når man er laktoseintolerant) å kjøpe på apoteket. Det tar du sammen med maten/drikken. Husk at det er stor forskjell på melkeallergi og laktoseintoleranse!

 • Reply Meg 11. september 2018 at 16:00

  Altså det der ser ikke ut som deg engang.

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:32

   Enig! Jeg syns jeg lignet litt på en hai!

 • Reply Lina 11. september 2018 at 16:01

  Kan berolige seg med at de aller fleste hvite oster er laktosefrie, så ikke ta sorgene på forskudd 😀

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:32

   Hipp hurra <3

 • Reply Julie 11. september 2018 at 16:06

  Hei Ida, og først; takk for en fantastisk blogg!

  Jeg er laktoseintolerant og tenker det er viktig å være klar over forskjellen mellom intoleranse og allergi. Intoleranse betyr at man, i ulik grad, er overfølsom mot noe. Dette er jo svært individuelt og det er greit å prøve seg frem. Akkurat i ditt tilfelle nå, kan det jo være fint å unnvike laktose frem til neste legebesøk, men jeg ønsker gjerne å dele mine erfaringer (selv om man på ingen måte kan sammenlikne seg med andre på dette feltet). OG husk, det kunne vært mye verre. Du kunne faktisk vært melkeproteinallergiker ;).

  For det første: Det finnes en masse laktosefrie produkter der ute! Hurra!

  For det andre: Når du er over disse fire prøveukene, kan du jo selv prøve deg litt frem og tilbake for å se hvor mye laktose du kan spise før du blir skikkelig dårlig. Som regel blir man dårlig når man inntar store mengder laktose. For mitt vedkommende, går det helt fint å spise ost som pålegg og på pizza, ha parmesan på pasta og så finnes det jo laktosefri fetaost (selv om fetaost er en av de ostene man sjelden reagerer på i utgangspunktet).

  Det jeg ikke kan (viktig å poengtere igjen at vi er ulike): Drikke et helt glass vanlig melk, spise en boks med Ben&Jerry, helle i meg drikkeyoghurt eller vanlig yoghurt. Du skjønner kanskje tegningen? Store mengder irriterer!

  Det jeg dog har funnet ut under de siste 10 årene er at dersom jeg utelukker laktose helt, og plutselig får i meg litt, så blir jeg mye dårligere enn om jeg hele tiden lar kroppen min få i seg litt laktose hver dag. Så finnes det jo også piller på apoteket (Lactrase) som du kan ta de gangene du virkelig skal skeie ut!

  Vet ikke om dette er til hjelp på noen måte :).
  Så håper jeg også at du ikke har cøliaki, det er jo litt mer kjedelig og utfordrende – men ikke umulig å leve med det heller!

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:31

   Hei Julie <3 Tusen takk for at du ville dele så mye med meg. Jeg svever på skyer akkurat nå fordi kommentarfeltet forteller meg at flere faste hvite oster er laktosefrie. Krysser fingrene for at jeg kan leve med små mengder jeg også 😀 Takk igjen, klem til deg!

 • Reply Annika 11. september 2018 at 16:16

  Slapp av, du kan spise ost! Norvegia er naturlig fri for laktose 🙂

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:27

   Fy søren!!! Tenk det, og tenk at jeg ikke visste det. Nå ble jeg så glad <3

 • Reply Ragnhild 11. september 2018 at 16:22

  Kjære Ida!
  Skulle til å skrive «så leit å høre», men det er ikke bare leit, det er dritkjipt! Har vært gjennom samme runde selv, men valgte å selv utforske litt hvilken mat kroppen tåler og ikke. I noen tilfeller handler det også om mengde og hvor godt man kan lære seg å kjenne egen kropp på denne måten.
  Sett deg litt inn i hva det innebærer og prøv det som legen rådet deg til. Du kan også prøve å føre matlogg for å se om du får bivirkninger av enkelte matsorter osv. Og fortvil ikke, det finnes ost uten laktose. Lykke til <3

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:27

   Hei Ragnhild <3 Nå leser jeg i kommentarfeltet her at jeg kan spise fast hvit ost, så det hjelper mye på for min del 😀 Men det er nok likevel mye å sette seg inn i, kan tenke meg det er laktose i mer enn jeg tror. Takk for det! <3

 • Reply Siri 11. september 2018 at 16:22

  Tips! Harde oster (norvegia, jarlsberg, parmesan osv) er naturlig fri for laktose – så tacofredage er reddet 🙂

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:26

   ER DET SANT!!! Hvis det er sant dør jeg av glede!!

 • Reply Mb 11. september 2018 at 16:25

  Man kan løre kroppen å tåle laktose ved å kutte det helt en periode, før man gradvis øker inntaket.

  Er selv laktoseintolerant, og om jeg inntar små mengder av f.eks. ost på brødskiva eller i tacoen, eller en halv plate sjokolade – merker jeg ikke noe annet enn en varierende grad av illeluktende luft i magen, alt ettersom hva jeg spiste, og i hvilke mengder. Drikker jeg derimot et glass melk kan ting fort gå galt.

 • Reply Emilie 11. september 2018 at 16:26

  Er selv laktoseintollerant, og blant annet norvegia og jarlsbergost er naturlig laktosefritt 😃 Så det kan du spise så mye du vil av 🤭
  En annen ting som gjør det lettere å være laktoseintollerant er at man kan kjøpe noen kapsler (reseptfritt) på apoteket som heter lactrace. Du tar 2 kapsler før inntagelse av laktoseholdig føde. Jeg bruker det når jeg har lyst på is, yoghurt, eller hvis man for eksempel spiser ute, eller er på besøk og får servert noe som inneholder melk og ikke synes det er så stas å være hun som alle skal ta hensyn til 🙈🤪. Kapslene funker bra for meg i hvertfall😄 Og ellers sjekk ut juliesmatblogg.no 😃 Der finner jeg ofte inspirasjon. Både laktosefritt og også mye glutenfritt😊
  Og hjelp, jeg håper du slipper gastroskopi!! Haha. Jeg måtte gjøre det for noen år siden uvitende om hva det gikk ut på, og jeg skal aldri noen sinne gjøre det igjen, uansett hva😂

 • Reply Kaia 11. september 2018 at 16:36

  For å lette på skuffelsen, all ost som ikke er ferskost (typ mozzarella og feta) er naturlig laktosefritt!! 😀

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 16:47

   <3 <3 <3

 • Reply Ida 11. september 2018 at 16:37

  Jeg har også laktoseintoleranse og vi kan trygt spise mange oster (som flere over også har nevnt)! Bare se her: https://www.tine.no/helse/allergi-og-intoleranse/oster-for-laktoseintolerante

  Har selv vært skeptisk og tenkt at «det kan ikke være sant», så har prøvd forsiktig med både parmesan og mozarella opp gjennom, men har altså funnet ut at jeg tåler det godt!

  Ellers kan du også kjøpe disse: https://www.vitusapotek.no/mage-og-tarm/laktoseintoleranse/nycopro-laktase-tab-60-stk/p/874995?source=googleps&gclid=EAIaIQobChMImYz5qZaz3QIV06iaCh2U1Av8EAQYAiABEgK2LvD_BwE og spise laktose/melk (ikke ubegrenset, selvfølgelig). Det gjør jeg ofte om jeg er på besøk hos folk eller er ute på restaurant og er i tvil.

 • Reply Karen 11. september 2018 at 16:43

  Man kan spise de fleste oster siden de er naturlig laktosefri 😀
  Kan få det meste i laktosefrie produkter heldigvis 😀 Is, gresk yoghurt, Litago, iskaffe ++
  Jeg er også laktoseintolerant, det var kjipt i starten, men nå er det ikke noe stress lenger. Tenker ikke så mye over det 😃 Så dette går bra 😀
  https://www.tine.no/merkevarer/tine-laktosefri

 • Reply Terese 11. september 2018 at 16:47

  Er selv laktoseintolerant og har brukt denne siden mye, når jeg har vært i tvil om ting inneholder laktose 🙂
  https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Allergi-og-intoleranse/Hva-kan-jeg-spise-naar-jeg-har-laktoseintoleranse

 • Reply LH 11. september 2018 at 16:52

  Gråsonen han snakker om er nok at mange med cøliaki ofte kan være sensitiv ovenfor laktose, så det kan være vanskelig å luke ut om det faktisk er cøliaki eller laktoseintoleranse som gjør at du blir dårlig 🙂

 • Reply Oda 11. september 2018 at 16:59

  Laktosefritt er heldigvis lettere å leve med nå enn før 20 år siden når jeg fikk beskjeden 😅 det er jo laktosefri rømme, melk, smør etc. Og vanlig ost er som mange nevnt lavt naturlig. Yoghurt får du og 😄 cøliaki er litt verre, men heldigvis ikke umulig, får veldig mye glutenfritt også nå. Spesielt over grensa, om du gidder å ta den turen

 • Reply Carina 11. september 2018 at 17:11

  Hei, Ida! Jeg har begge disse diagnosene selv, og må si at jeg trodde det samme som deg i starten. Etter en stund fant jeg ut at det egentlig ikke er noe problem! Det meste jeg spiste før, kan jeg fremdeles spise! (Det finnes glutenfrie alternativer) Nå er jeg ikke noe brød-menneske, men heller et knekkebrød-menneske, og det finnes mange gode knekkebrød på markedet. Jeg har derimot til overs å finne et godt brød som er verdt å spise.. Jeg har en symptomfri type cøliaki (noe som er veldig vanlig), og skeier derfor noen ganger ut ved å spise gluten. Det er selvfølgelig ikke bra for helsa, men uten symptomer kan det være vanskelig å si nei. Spesielt sitter det langt inne å si til verten/vertinnen at jeg desverre har både laktoseintoleranse og cøliaki.
  Ellers bruker jeg usøtet mandelmelk til ALT! Den er så god!! Samtidig vil jeg anbefale deg Alpro GO ON, den er også vanvittig god! <3 <3 Og nå finnes det ellers mye laktose- og glutenfritt på markedet, Sverige er dog fremdeles et stykke foran.
  Når det er sagt, krysser jeg fingrene for at du ikke har Cøliaki <3

 • Reply Marte 11. september 2018 at 17:27

  Jeg bruker laktase tabletter når jeg må (eller vil) innta mat det er laktose i. Disse får man reseptfritt på apoteket, og ps de er billigere i Sverige. Ellers reagerer jeg ikke på ost så en meeeget kjipt nyhet er det jo ikke å få påvist laktoseintoleranse. Det eneste er at det er mange matvarer som inneholder laktose som man ikke ville tenkt over til vanlig.

 • Reply Nina 11. september 2018 at 17:31

  Hei, jeg har laktoseintoleranse og har venner med cøliaki. Ikke vanskelig å kombinere dette og samtidig lage gode enkle måltider. Tips fra meg er å sjekke tine.no der har de en liste over laktoseinnholdet i alle produktene sine. Du kan også finne tilsvarende oversikt over allergener på nidar sine sider, så kan du spise godterier også😊 ellers er set bare å lage mat fra bunnen av og bruke enten laktosefrie eller feks soya produkter istedenfor vanlig melk, smør og fløte. Dette går bra, lykke til!

 • Reply Stine 11. september 2018 at 17:32

  Kjenner meg så igjen i det du skriver, og jeg satt meg ned og gråt da jeg fikk påvist cøliaki for åtte år siden. Derimot er det virkelig ikke noe å være fortvilet og lei sei for! Det er litt «styr» i starten, når man skal sette seg inn i hva som er glutenfritt og ikke, men det går seg veldig raskt til. Det har skjedd veldig mye med det glutenfrie tilbudet de siste årene, og produktene smaker ikke så stygt som alle skal ha det til.
  Når jeg har venner og familie på besøk serverer jeg alltid glutenfri pizza, rundstykker ol, og de blir alltid positivt overrasket over smaken 🙂 Bakevarer/gjærbakst kan derimot være litt mer klissete, og setter seg i tenner, hehe… Nesten alle restauranter har alternativer man kan bestille, eller tilpasser rettene.
  Jeg har også spist laktoseredusert i snart to år, men der er jeg ikke helt nazi. Fikk beskjed av legen min at jeg mest sannsynlig ikke var laktoseintolerant, men at mange har begrenset med laktase i tykktarmen (som bryter ned laktose). Man kan dermed ha god effekt av å bytte ut meieriproduktene med laktosefrie alternativ, slik at mengden man får i seg er betydelig mindre (og «overkommelig» for tarmen å bryte ned).
  Følte meg plutselig som en av damene på kvinneguiden(?) nå, haha… Men poenget er at å leve gluten- og laktosefritt er veeldig enkelt og uproblematisk i dagens samfunn 🙂

 • Reply Anonym 11. september 2018 at 17:49

  Er en gastroskopi du eventuelt må gjennom vedr gluten.

 • Reply Nadine 11. september 2018 at 17:51

  Hei! Jeg har en datter med cøliaki, og som heller ikke drikker kumelk. Rema 1000 pleier å ha et ganske godt utvalg av både glutenfritt og laktosefritt. Elsker selv også müslien fra Det glutenfrie verksted. Gluten- og laktosefritt koster mer enn vanlig mat men du kan evt få legeerklæring og sende inn med søknad til Nav, da du få pengestøtte grunnet matallergi (usikker på om det gjelder for laktoseintoleranse da). Ta gjerne kontakt hvis du lurer på mer om å leve glutenfritt.

 • Reply Frida 11. september 2018 at 17:56

  Hei 😊 Jeg har selv vært utredet for cøliaki, og ville egentlig bare si til deg at å ta en gastroskopi er LETT! Jeg jobber selv på sykehuset, og har jobbet på den avdelingen hvor jeg tok gastroskopien nå i år. Jeg lover deg, gå til en sykehus som tilbyr medikasjon med Midazolam, så vil du ikke huske et snev av hele undersøkelsen, men til gjengjeld få en gratis rus hvor du slipper hangover. Fortell legen din at du er nervøs og at du ønsker god premedikasjon! Jeg husker selv ingenting, og jeg har enda ikke møtt en eneste pasient som har hatt en vond opplevelse når de får premedikasjon. Det eneste problemet mitt var at jeg hadde litt fylleangst etterpå, i frykt av at jeg hadde hatt munndiaré til mine kollegaer etter undersøkelsen, haha!! Jeg tenkte bare jeg skulle nevne det, i og med at cøliaki må være diagnostisert ved gastroskopi for å kunne få en viss slant i måneden til den relativt dyre glutenfrie maten. Lykke til 😄

 • Reply Christina 11. september 2018 at 17:59

  Har du cøliaki er det viktig og ikke overse det. Konsekvensen er økt sjanse for tarmkreft, samt mye ubehag og ekstrem slapphet. I min lille familie er vi to med Cøliaki, og ja, det tar tid å vende seg til bismaken til de glutenfrie produktene, men gjør du skikkelig research og prøver mye forskjellig finner du dine favoritter akkurat som med vanlig mat. Av og til spiser hele familien glutenfritt, og ingen merker forskjell.
  Gastroskopi er ubehagelig, men du får beroligende. Heller det enn at de «går inn bakveien» !!

  Lykke til!! 🤞

  • Reply Ida Wulff 11. september 2018 at 18:12

   Hei Christina! Vet du om det er mulig å fastslå cøliaki ved hjelp av en ny blodprøve, eller MÅ man gjennom gastroskopi? Vi tok en ny blodprøve i dag, så håper at den gir svar. Helst negativt (meaning positivt) så klart 😀

   • Reply LH 11. september 2018 at 18:25

    Blodprøven kan påvise cøliaki, men en gastroskopi er vel det som regnes som 100% sikkert, og en gastroskopi er også det eneste HELFO godkjenner dersom man søker refusjon pga matvarer. Jeg fikk IKKE beroligende da jeg tok gastroskopi, fikk kun lokalbedøvelse sprayet ned i halsen, og vil ALDRI ta den undersøkelsen igjen. Jeg følte jeg hadde kamera nede i magen i flere dager etterpå, fordi jeg kjente det så godt under prosedyren.. Min anbefaling er å unngå gastroskopi så godt det lar seg gjøre 🙂

   • Reply Johanne 11. september 2018 at 18:42

    Jeg er ikke Christina, men har også cøliaki. Med blodprøvene tester de noe som heter antistoffer, som de med cøliaki produserer når de spiser gluten. Dette kan være nok til å indikere at man har cøliaki, men for å fastslå at man har cøliaki (og kanskje enda viktigere – få stønad fra NAV på 2000 kr/mnd) må man dessverre ta gastroskopi for å finne ut om det er betennelse i tarmen. Unntaket er barn med veldig høye antistoffverdier. Håper det ikke gjelder deg! Å skulle spise glutenfritt er selvsagt en stor omveltning, det tar tid å finne ut av det og hva man liker, men om det skulle skje, synes jeg at Semper sin tagliatelle er veldig god (har servert det til flere gluten-venner som ikke smaker forskjell).

    For øvrig digger jeg bloggen din! Du skriver på en veldig artig måte, og jeg synes det er så bra at du ikke lar deg blende av bloggverdenen, men har føttene godt plantet på landjorda 😀

   • Reply Lisa 11. september 2018 at 19:13

    Svarer på denne jeg! Min bestemor har cøliaki, og hun fikk det påvist gjennom blodprøve. Det er lurt å ta alt av prøver før du slutter å holde deg unna noen matvarer for da er det ikke sikkert det slår ut på testene hvis du ikke har det i kroppen.

   • Reply Stine 11. september 2018 at 19:17

    Per i dag kan man kun få endelig diagnose påvist ved gastroskopi. Det er også da man får rett på stønad fra NAV for støtte til glutenfri kost.
    Derimot er det viktig at man spiser gluten fram til gastroskopiundersøkelsen er gjennomført. Tarmen vil bli «frisk» med et glutenfritt kosthold, og da vil ikke gastroskopi kunne påvise evt cøliaki… 🙂

   • Reply P.S. 11. september 2018 at 20:13

    Det er i dag mulig å fastslå cøliaki kun ved hjelp av blodprøve. Gastroskopi er unødvendig terror. Men usikker på om alle leger praktiserer likt….. Hilsen ei med MYE erfaring rundt cøliaki. Du er uansett heldig som kan innhente mye god info fra leserne😊

   • Reply Christina 11. september 2018 at 20:56

    Man må dessverre gjennom gastroskopi for å få påvist diagnose som voksen. Men enig i alt Christina sier; har man cøliaki er det faktisk veldig viktig å holde seg til glutenfritt fordi man har en kronisk sykdom hvor man påfører tarmen betennelse hvis man spiser gluten. Men det ordner seg – det finnes så utrolig mange bra alternativer og det er IKKE noe problem å spise ute. Lykke til!

   • Reply Marion 11. september 2018 at 21:47

    Hei!
    Jeg har hatt cøliaki i 5 år nå. Aldri hatt det bedre enn disse fem årene. Magen er ikke et problem lenger og jeg lengter ikke etter matvarer med gluten, blir heller kvalm av å tenke på det!
    Masse glutenfrie alternativer, og når du skjønner at du ikke har noe valg så smaker glutenfri pasta like godt som vanlig 😉 Bedre med glutenfri kost enn tarmkreft si!
    Lykke til på ferden 🙂

   • Reply Sofie 11. september 2018 at 22:10

    Cøliaki må biopsi-verifiseres uansett. Du kan ha forhøyet transglutaminase i bl.prøver, men for å få påvist diagnosen må du inn til gastroskopi og ta biopsi av duodenum.
    For å være helt ærlig høres dette veldig rart ut.. Måten du har skrevet dette innlegget på.. Cøliaki er en alvorlig autoimmun sykdom som man ikke skal ta lett på. De fleste blir påvist i barnealder. At du som snart 30 åring skal få denne diagnosen nå pga B12 mangel hørtes mistenkelig ut… Vektnedgang, diarre, slapphet, anemi +++ er sympt på cøliaki.
    Dette minner litt om en unnskylding for å prøve enda en ny diett.

   • Reply Marie 11. september 2018 at 22:23

    Ida,

    Vi med cøliaki mottar stønad fra NAV på 2000,- per måned for å dekke kostnader knyttet til det dyre kostholdet (jepp, glutenfri = svindyrt). For å motta stønad må du ta gastroskopi.

    Cøliaki kan utredes ved blodprøve men ikke fastslåes.

    Dessuten er det stor forskjell på hveteallergi/glutenallergi og cøliaki som er en autoimmun sykdom og derfor kan gi langt verre konsekvenser om man ikke følger et strengt glutenfritt kosthold. Gastroskopien er ille, ikke for å skremme deg, men aller høyst nødvendig. Dessuten, om det er en sjanse for glutenallergi i stedet for cøliaki så ville jeg definivt tatt gastro bare for å være sikker. Glutenallergi er ikke like alvorlig, og vet om de som spiser gluten i moderate mengder.

    Håper det var til hjelp 😅

   • Reply T 11. september 2018 at 22:43

    Svarer på denne også jeg 🙂 Blodprøven gir en veldig god indikasjon, men gastroskopi med biopsi er nødvendig for å bekrefte. Men dersom blodprøven er negativ, trenger du i utgangspunktet ikke gastroskopien. Det er veldig ubehagelig, men ganske fort overstått og du får masse drugs😅 Fordelen med å få bekreftet diagnosen på denne måten er et tilskudd på ca 2000,- i mnd fordi maten er dyrere.

   • Reply Maja 12. september 2018 at 08:35

    Hei Ida. Blodprøven de tar vil se etter antistoff mot gluten, og på mange måter være en sterk indikasjon før cøliaki. Men de kan ikke være helt sikre uten gastroskopi. Det er mest for din skyld, du vil jo ikke leve med en diagnose som er feil <3 + at regelverket er slik akkurat nå. NAV krever en gjennomgått gastroskopi slik at du isåfall får stønad.

   • Reply Synnøve 12. september 2018 at 09:15

    Har du cøliaki vil gluten også ødelegge tarmtottene dine, som igjen gjør at tarmen mister evne til å ta opp næringsstoffer, så det er veldig viktig å ikke overse en slik diagnose. Krysser fingrene for deg <3

   • Reply Christina 12. september 2018 at 17:24

    Til Sofie:
    Her er jeg ikke enig. Min bror er 24 år og har nettopp påvist cøliaki. Kanskje det er mest vanlig å få påvist som barn, det vet jeg ikke, men det betyr ikke at man ikke kan få det i voksen alder og at dette er rart og noe Ida finner på. Kjenner også en voksen dame på min mamma sin alder som var i slutten av 40årene da hun fikk påvist cøliaki.

 • Reply Jente 25 11. september 2018 at 18:12

  Hei! Som du har fått mange kommentarer på, så er det mye du fremdeles kan spise – ville bare tipse om Lav Fodmap «diett». Den er vel hovedsakelig for de med ibs (irritabel tarm), men kan være en hjelp til å forstå hva du kan spise, og inspirasjon til mange dødsgode laktose- og glutenfrie retter. Google it 🙂

  De med irritabel tarm kan reagere på mange forskjellige matvarer, men hovedsakelig matvarer som er kategorisert som «høy fodmaps». I tillegg til ytre faktorer som stress. Symptomene er vel ikke vits å forklare. Spiser jeg et grønt eple (høy foodmap) kan jeg ikke drikke like mye melk (høy foodmap) som jeg pleier samme dag, feks. Og hva man reagerer på er selvsagt individuelt – det finner man ut gjennom en elimineringsdiett hvor man kutter ut alt i fire uker, og deretter, sakte, reintroduserer enkelte matvarer i kosten igjen. Ikke meningen å sette griller i hodet på deg – ettersom legen din ikke sa noe om dette, har du sikkert ikke det. Men det er gjerne en diagnose man får når alle andre prøver ikke gir noe særlig svar, da det ikke er en egen «ibs test»..

 • Reply Marie 11. september 2018 at 18:27

  Er det laktose eller melkeprotein du ikke tåler? Dersom det er laktose er det helt riktig som mange sier over her, men dersom det er melkeprotein må du leve 100% melkefritt. Man tåler mao. ikke produkter som er laktosefrie.

  • Reply Ida Wulff 12. september 2018 at 11:12

   Laktose 🙂 Håper jeg!

 • Reply Rikke 11. september 2018 at 18:29

  Hei,
  Jeg er laktoseintolerant og kan som mange over her skriver, spise både ost på pizza og brødskiver. Hvis jeg ikke får i meg mye ost o.l, kan jeg t.o.m spise en liten yoghurt (type dobbel 0 osv), cottage cheese o.l. Et godt tips hvis du skal ut og spise/på middag til venninner, finnes det tabletter du kan ta, slik at du ikke reagerer på laktosen. De heter Laktrase, og fås reseptfritt på apoteket. I Sverige fås de på et glass med 100 stk, mens de i Norge kommer på brett med ca 20 i pakken. Tar du disse en liten halvtime før du spiser, kan du spise akkurat hva du vil. Helt topp når man skal bort, bruker de masse:) I Sverige har de også mye bedre utvalg av yoghurt, og du får laktosefri cottage cheese. Er ikke så galt med laktoseintoleranse, det bare krever litt tilvenning. Helt krise da jeg oppdaget det, jeg ELSKER nemlig melkeprodukter. Men nå tenker jeg ikke på det i det hele tatt. Lykke til!

 • Reply Mija 11. september 2018 at 18:49

  Jeg er også pastafan, dog ikke med glutenproblemer, men vil bare tipse deg om pastaen du får kjøpt på butikken som er laget av grønnsaker! 🙂 Jeg var veldig skeptisk, men de er gode. Litt mer klissete sånn når man tar på det, men smaken er omtrent helt lik.
  Det jeg derimot ikke tåler så godt, er laktose, mitt tips der, er å gå amok i laktosefriavdelingen mens du er på harryhandel og kjøper dopapir. Mye større utvalg, og en helt annen pris enn her i landet 🙂

 • Reply Lisa 11. september 2018 at 19:11

  Hei! Jeg er intolerant mot flere matvarer og har vært gjennom mye prøv og feil. Laktose er noe av det enkleste å holde seg unna da det finnes så mye laktosefri produkter. Gå innpå tine og søk laktosefritt så får du opp alt de har 😊 fokuser på hva du KAN spise og ikke hva du IKKE kan spise. Sjekk ut lavfodmap.no – hun lager mye laktosefritt og glutenfritt. Sjekk også ut lyngstadernæring 😊. Vil også si at jeg er blitt rågod på glutenfri bakst og oppskrifter (pizza, rundstykker, pitabrød) etter mye prøving og feiling. Så alt er mulig 😁🙌 lykke til! You can do it! Tenk å slippe å være dårlig. Det er verdt det 💃

 • Reply Maylen 11. september 2018 at 19:20

  Hei, la meg snu litt på det for deg. Så bra om det er cøliaki du har fått, det er det lett å gjøre noe med. Forstå meg rett 🙂 For det første så får du en diagnose å forholde deg til, og da vil du snart føle deg bedre med riktig kost. Det er bedre å ha det godt med en diagnose enn fælt uten. Om det er cøliaki du har så vil man generelt få mer energi, mer stabilt humør, man vil føle seg mindre deppa, bedre konsentrasjon, mindre mageplager osv. Antageligvis vil du sjeldnere bli syk også.

  Cøliaki er en autoimmun sykdom og ikke en allergi. Man kan få positivt utslag på en blodprøve, men kan også få negativt utslag men likevel ha cøliaki. For å få riktig diagnose må de aller fleste gjennom en gastroskopi. Det høres heldigvis værre ut enn det er.

  Før smakte glutenfri mat papp og jævelskap, men nå er utvalget mye bedre, og de fleste merker ikke forskjell på pizza-, pasta osv med eller uten gluten.

  Håper du «bare» har laktoseintoleranse, men cøliaki er også veldig overkommelig (etter litt trening). Lykke til! 😊💜

 • Reply Victoria 11. september 2018 at 19:24

  Prøv quinoa pasta (i glutenfri avdeling på matbutikk) den er super god! Jeg spiser den selvom jeg tåler gluten, siden synes den smaker bedre 😀

 • Reply Katinka 11. september 2018 at 19:35

  Så ufattelig kjipt. Jeg har selv laktoseintoleranse, og jeg bruker noen tabletter for å kunne spise mat som inneholder laktose de dagene jeg skal ut / skal spise mye mat som inneholder laktose. Anbefaler deg å prate med legen først, og kun prøve de ut etter de første 4 ukene er gjennomført. Hvis du googler det så finner du navnet på tablettene, men vil ikke skrive det her hvis noen lesere plutselig har lyst å starte med det uten å sjekke med legen først! Masse lykke til – dette kommer til å gå fint. Er bare litt omvending i starten 🙂

 • Reply Birthe 11. september 2018 at 19:46

  Kan anbefale Laktase på apoteket som er reseptfritt. Har en del venner som bruker det når vi er ute å spiser, for å slippe å tenke på om det er laktose i maten eller ei 🙂
  Lykke til, krysser fingrene for deg <3

 • Reply S 11. september 2018 at 19:58

  Jeg tok test for cøliaki bare med blodprøve, den var negativ så trengte ikke gastroskopi. legen mente jeg bare skulle holde meg unna gluten og var intolerant, ikke allergisk. Det er mye god glutenfri pasta, de som er laget av kikertmel eller linsemel smaker faktisk veldig godt. 🙂

 • Reply T 11. september 2018 at 20:12

  Jeg har hatt cøliaki i ca 12 år nå, og det er virkelig ikke så ille som man skal ha det til. Jeg gråt også meget bitre tårer da det først ble snakk om diagnosen. Jeg vet du ikke skulle fokusere på dette nå, men dersom det blir et tema, må du bare si fra om du ønsker mer inngående tips osv. Begynner å få ganske god peiling 😊

 • Reply Ida 11. september 2018 at 20:16

  Jeg har også laktoseintoleranse, og det er virkelig ikke noe spesielt farlig. Laktosefri melk, rømme, fløte, creme fraiché og kesam smaker helt normalt i alle matretter. Enkelte restauranter kan du også spørre om å få en rett servert med laktosefri saus for eksempel, da dette begynner å bli veldig normalt. Personlig sliter jeg mest med kremer, rømme, fløte etc, da dette blir veldig tungt for magen, og jeg kan derfor lett spise ost og sjokolade (namnam) med måte 🙂 Det er heller ingen fare å spise brød fra butikken selvom de har brukt melk ved baking. (med mindre det viser seg at du er allergisk mot gluten også da.)

  Å være laktoseintolerant er ikke farlig, det er bare forbanna ubehagelig for deg, og til tider også svært upassende… Cøliaki derimot, det bør man ta mer alvorlig, da konsekvensen ved å spise matvarer med gluten i kan ødelegge tarmtottene i tynntarmen din, som igjen fører til at de ikke tar til seg alle de viktige næringsstoffene i maten du spiser, som kroppen din absolutt bør ha. Og det fører jo til at Ida Wulff fungerer dårligere enn hun bør.

  Lykke til! Krysser alt jeg har for at du «bare» har laktoseintoleranse. <3

  Ps: Dobbelcheese på mcern fungerer nok veldig godt hvis det kun er laktosen.

 • Reply Isabell 11. september 2018 at 20:56

  Laktosefritt går seg til, selv om det føles helt krise i starten. Her er en liten oversikt over hvilke alternativer du har, fast ost som norvegia, jarlsberg osv er naturlig laktosefritt. Det samme gjelder for meierismør. Skyr skal være laktosefri. Tine sjokomelk uten. Yt har sjokoladepudding og proteinshake. På meny får man laktosefri fetaost og kremost. Tine gresk yoghurt som finnes i smakene sitron og jordbær. Flere typer Biola. Mulighetene er mange.

  Barilla sin glutenfrie spagetti i blå pakke er helt innafor på smak.
  Så har du brisk sine knekkebrød, mener de skal være glutenfrie. Fria har kjempegode kanelboller som er fri for både gluten og melk. Det samme gjelder toro sjokoladekake. Toro har også laktosefri risgrøt.

  Her i huset går det en del i mandelmelk og kokosmelk fra alpro, nydelig i smoothie, kaffe og proteinshake. Mylk og smøremyk fra berit nordstrand er også blitt en fast gjenganger.

  Det er mer det skjulte innholdet av melk og gluten som kan være slitsomt i starten spesielt med tanke på ferdigmat, supper, sauser, gryteretter, pålegg, chips og godter for å nevne noen.

  Lykke til! Dette ordner seg.

 • Reply Christina 11. september 2018 at 20:57

  Glemte å si at jeg tror en blodprøve kan være falsk positiv, men ikke falsk negativ eller noe!

  • Reply Christina 12. september 2018 at 17:26

   Ja, hvis jeg tror du mener det du gjør her (haha), så stemmer det. Min blodprøve var positiv på cøliaki (eller hva man skal si), men da jeg tok gastroskopi viste det seg at jeg ikke har cøliaki. Håper det er litt oppmuntrende, Ida!

 • Reply Anonym 11. september 2018 at 21:08

  Jeg vet om to blogger som har cøliaki, Erica Kvam og Mathilde Holck. Krysser fingrene for at du ikke har det, men det kunne vært verre!

 • Reply Elin 11. september 2018 at 21:10

  Sjekk ut utendetmeste.no, nettside og facebookside:) Der er det i alle fall mange produkter for ulike allergier som man ikke finner i norske butikkhyller.

 • Reply Solveig 11. september 2018 at 21:19

  Her står det en lang liste over oster som er naturlig laktosefrie:
  https://www.tine.no/helse/allergi-og-intoleranse/oster-for-laktoseintolerante
  🙂

 • Reply Cecilie 11. september 2018 at 21:38

  Hei! Fikk akkurat samme beskjed for noen år siden. Tok gastroskopi som er det værste jeg noen gang har gjort, men det er fort over så man overlever og fortrenger opplevelsen fort etterpå haha. Jeg hadde ikke cøliaki men var laktoseintolerant. Jeg føler at det er null stress, spiser laktosefrie produkter så langt det lar seg gjøre men spiser yoghurt og ost som normalt. Som flere har skrevet så må man bare prøve seg fram på egen toleranse. Jeg kan fint spise en is så fremt jeg holder meg unna all annen laktose den dagen. Dette går bra, alt ordner seg 🙂

 • Reply Stine 11. september 2018 at 21:44

  Har selv gått på Fodmap diett i 2 år, da må du kutte ut en haug med matvarer som inneholder gluten, laktose, løk, hvitløk, sopp, epler, banan etc etc. Etter 2 år tenker jeg nesten ikke på det lengre, du kommer til å komme veldig fort inn i det 🙂 anbefaler lyngstadernæring.no for oppskrifter uten gluten og laktose:)

 • Reply Marion 11. september 2018 at 21:46

  Hei!
  Jeg har hatt cøliaki i 5 år nå. Aldri hatt det bedre enn disse fem årene. Magen er ikke et problem lenger og jeg lengter ikke etter matvarer med gluten, blir heller kvalm av å tenke på det!
  Masse glutenfrie alternativer, og når du skjønner at du ikke har noe valg så smaker glutenfri pasta like godt som vanlig 😉 Bedre med glutenfri kost enn tarmkreft si!
  Lykke til på ferden 🙂

 • Reply Anonym 11. september 2018 at 21:54

  Hei ! Digger bloggen din.😃
  Sliter mye med mageproblemer, og lurer på hva du gjorde hos legen for å finne ut at du hadde laktoseintoleranse (og kanskje cøliaki)!

  Lykke til med laktosefri uker!!

  • Reply Ida Wulff 12. september 2018 at 10:58

   Hei <3 Jeg tok blodprøver og gentest!

 • Reply :) 11. september 2018 at 22:00

  Hei 🙂 uff, er noe dritt med allergier.. Fikk påvist cøliaki for noen få år siden, og det var sååå trist. Men det går faktisk veldig bra!! Markedet for glutenfri mat er faktisk veldig bra.. Mye som smaker dritt, men myyye godt også. <3 håper du slipper å få diagnosen, men viss du får den låver jeg at ting faktisk ikke er så ille. Det med gastroskopi grudde jeg meg også veldig til. Det er ikke gøy.. Men jeg måtte ta det, selv, om blodprøvene var veldig klare. Tror det har noe med at dersom du skal få støtte med nav (ca 2000 kr mnd) må de ha svar på gastroskopi. Lykke til 🙂

 • Reply Charlotte 11. september 2018 at 22:08

  Jeg er laktoseintolerant og finner, som mange allerede har nevnt, at jeg har ulik toleranse for ulike produkter. Jeg kan fint spise ost, men må holde meg fint unna rømme og fløte. Dette er selvsagt veldig individuelt og noe man dessverre må prøve seg frem på. Noe du derimot er garantert å ikke tolerere er brunost ettersom dette inneholder 40% laktose! Jeg syns det var litt trist, haha. 😅 Videre vil jeg nevne at det er mange produkter man ikke tenker over som inneholder laktose, som f.eks. pølser, potetsalat og leverpostei. Det finnes dog gode alternativer, som f.eks. Gilde sine Lett & Mager serie. Du må bare bruke litt tid på å lese innholdsfortegnelser en tid før du blir kjent med hva som er på ja- og nei-lista.

  Til sist, i tilfelle du har cøliaki, så vil jeg tipse om at de selger – ifølge min mor – den beste glutenfrie, ferdige brødmiksen i Danmark. 😊 Har ikke navnet på den, men jeg mener det er et havrebrød i rød boks som finnes i de første velassorterte butikker.

  • Reply Charlotte 11. september 2018 at 22:09

   Første = fleste* 🙈

 • Reply C 11. september 2018 at 22:12

  Ida! Jeg fikk også beskjed om at jeg hadde både cøliaki og laktoseintoleranse, på bursdagen min, faktisk. Jeg knakk sammen fordi jeg manglet kunnskap om tilstanden. Jeg så for meg en hverdag hvor jeg knasket gulrøtter og spiste salatblader. På et cøliaki-kurs forklarte lederen at man blir takknemlig for å ha cøliaki. «Pfff!» tenkte jeg. Men i dag… jeg kan så mye om kroppen min. Hva den trenger. Hva som er i mat. En naturlig konsekvens er at man ofte tyr til sunnere, rene glutenfri alternativer – noe som ikke er det verste som kan komme med en sykdom!

  Det er mye å passe på i starten, og det er kjipt med at det ikke alltid er bra glutenfritt utvalg. Men det er langt ifra slutten på life as you know it! Det blir noen omveltninger, men du vil lære himla mye om mat og deg selv. Det kommer til å gå så fint! Gastroskopi er ekkelt, men det går også heeelt fint. Du får beroligende og det er over på et blunk:) Du må også ha cøliaki påvist ved gastroskopi for å få stønad fra NAV (2000 skattefrie kr i mnd!!).

  Dette ordner seg!!

  PS: Glutenfri pasta, lasagne og flere pizzabunner smaker helt likt som vanlig! Det er også flere baguetter som «glutenspisere» syns smaker bedre enn de med gluten.

 • Reply Johanne 11. september 2018 at 22:15

  Hei! Jeg føler så med deg. For litt over et år siden fikk jeg samme beskjed, og jeg trodde verden skulle rase sammen. Ost og is er jo det som er godt her i livet!

  Heldigvis finnes det MANGE bra laktosefrie alternativ på markedet, og at Norvegia er naturlig laktosefri er blitt en av de største gledene her i livet , haha. I tillegg har disse tablettene (https://www.apotek1.no/produkter/nycopro-laktase-tabletter-60stk-874995p) reddet situasjonen mang en gang. Jeg tar de når jeg er ute på restaurant der det (aldri) finnes laktosefrie alternativer, og de gangene jeg bare ikke klarer og holde meg unna noe jeg burde holdt meg unna. Alt håp er derfor ikke ute 😀

  I tillegg så kan det hende du tåler litt laktose likevel, jeg tåler i gjennomsnitt 12g laktose om dagen. Det varierer litt, og du vil nok merke at du i enkelte perioder tåler mer enn andre. Jeg pleier å være veldig flink til å holde meg helt unna laktose før jeg skal på ferie f.eks., sånn at jeg har litt høyere toleranse mens jeg er på ferie. I tillegg har jeg alltid med tabletter i vesken. Du må nesten bare finne ut hva som fungerer for deg, og det er et (smertefullt) prøve-og-feile-prosjekt. Men livet er ikke over, altså. Lover!

 • Reply Solveig 11. september 2018 at 22:17

  …og det er noen tabletter som heter «laktase» på apoteket man kan ta hvis man skal spise noe med laktose🤓✌🏻

 • Reply Helene 11. september 2018 at 22:19

  Hei!
  Vil bare si noe som er litt viktig angående cøliaki. Hvis du har cøliaki er det viktig (!!) at du spiser som normalt, i hvertfall at du ikke kutter ut gluten, før du tar gastroskopi. Dersom du har cøliaki og spiser gluten vil tarmtottene dine i tarmen brytes ned, og dette vil man kun se vha. gastroskopi. Dersom du spiser glutenfritt i tiden før, vil tarmtottene sakte men sikkert «bygge seg opp» igjen, og en gastroskopi vil dermed ikke påvise cøliaki ettersom tarmen ser normal ut. Så OM du tar gastroskopi – IKKE spis glutenfritt først! Det er også absolutt anbefalt å få stilt diagnosen cøliaki, ettersom man får good pengestøtte fra staten hvis man har diagnosen 🙂 Det er også veldig, veldig viktig å spise glutenfritt dersom man har sykdommen. Man har høyere risiko for bla. tarmkreft hvis man ikke spiser glutenfritt, men man vil også generelt bli underernært og ikke ta opp næringsstoffer normalt. I dag er det faktisk ingen krise med cøliaki ettersom det finnes SÅ mange produkter på markedet sammenlignet med for 10 år siden. Dette fikser seg, og krysser selvsagt fingrene for at dette ikke er cøliaki! <3

 • Reply Elisa 11. september 2018 at 22:22

  Hei Ida!
  Sliter både med gluten og laktose selv, og det er ikke bare bare. Heldigvis er det mange gode alternativer, og mye alternative oppskrifter 🙂

  Her: https://lyngstadernaering.no/oppskrifter/ blant annet finner du mye forskjellig. Lykke til. Klem!

 • Reply Hana 11. september 2018 at 22:43

  Fant ut jeg var laktoseintolerant når jeg var 32 år selv! Sjokk, men plutselig ble magen bedre 😉 Tenk at det IKKE er normalt å konstant være oppblåst…

  Heldigvis ikke vanskelig å være laktoseintolerant idag. Eneste problem jeg møter på er at det er melkepulver i MYE, men det vet jeg ikke alle nødvendigvis reagerer på.

  Det verste er helt klart melkesjokolade 🙁 SAVN!

 • Reply Tonje 11. september 2018 at 22:59

  Heldigvis er verden begynt og tilpassa seg personar med cøliaki:) har cøliaki i familien, og må sei at mat uten gluten er vel så god, som den med gluten. Og reiser ein utenlands, er det ikkje noko problem der heller. keep on a happy smile 🙂

 • Reply Celina s 11. september 2018 at 23:04

  Så kjedelig!
  Jeg har cøliaki, og fikk diagnosen som 18. Jeg fikk det påvist via blodprøve, men man må fastslå det på en gastroskopi. Dette gruet jeg meg veeeeldig til… men jeg fikk beroligende og merket ikke en ting til det. Om du har cøliaki, så får du utbetalt i underkant av 2000kr hver eneste mnd fra nav. Dette er pga et dyrere kosthold.
  Det blir ganske mange penger iløpet av årene som går, så for all del ta den sjekken.
  Om du fortsetter med gluten om du har cøliaki, har du 30% større sjanse for å utvikle tarmkreft blandt annet. Lykke til!

 • Reply Silje 11. september 2018 at 23:29

  Et lite tips: Hvis du må gjennom gastropi, er det mulig å få narkose, selv om det koster litt. Det er flere som bruker det alternativet når de har f.eks. sterk brekningsrefleks, slik at man ikke merker noen ting. 🙂

 • Reply Ida 11. september 2018 at 23:34

  Slapp helt av, det finnes SÅ mye som er laktosefritt, eller eventuelt et alternativ til det man ikke finner! Fikk påvist det selv, for rundt tre år siden, og akkurat som deg – så gikk jeg helt i kjelleren. Jeg gråt, haha! Men det er virkelig ikke så ille, og mye mindre «stress» enn man innbiller seg i starten 🙂 Kommer gjerne med noen tips hvis du vil ha!
  Og du – den gastroskopien. Hvis legen sier du burde, gjør det. Jeg blånektet, og ville på død og liv IKKE, men lot meg overtale til slutt. Det tar helt seriøst 10-15 minutter, og du kan få noe sånn der beroligende greier om du er helt hysterisk! Det fikk jeg, og da roet jeg meg i allefall litt! Nei, det er åpenbart verken koselig eller behagelig, men det er fort gjort, jeg lover! 🙂 Masse lykke til!

 • Reply Tove 11. september 2018 at 23:38

  Hei! Jeg hadde svært lave B12 verdier noen år tilbake, og fikk samme beskjed som deg, at jeg sannsynligvis hadde cøliaki. Etter gastroskopi viste det seg likevel at jeg ikke hadde dette. Jeg var rett og slett bare dårlig pga. de lave B12 verdiene.

  Krysser fingrene for at du ikke har cøliaki. Lykke til! 🙂

 • Reply Mina 12. september 2018 at 00:17

  Om du mot all formodning skulle få diagnosen cøliaki, anbefaler jeg å gjøre som meg da jeg fikk den – tillate seg noen dager der man virkelig depper, hater og er bitter! men ikke minst, – spise masse gluten! 😀 Så etter det, omstille seg fullstendig 🙂 (og det er lov å ha dager man er drittlei) lykke til!

 • Reply Kathrine Frederikke F. Moe 12. september 2018 at 00:42

  Erstatt melk/fløte i matlaging med ikaffe og «fløten» fra Oatly. Jeg bruker ikke annet lenger! Oatly sin «creme fraiche» er også fantastisk på taco!

 • Reply Ida Marie 12. september 2018 at 02:39

  Sverige sine matbutikker har et mye bedre utvalg av ‘fri for’ produkter og er mye billigere.
  Bønne og grønnsaks pasta med godt tilbehør er fett godt! Men vær obs på at linser og bønner kan gi mange atombombe fiser i starten om en ikke er vannt til å spise mye av det 😀
  #vegan på instagram og du finner mange NYDELIGE oppskrifter og ideer 😀

 • Reply B 12. september 2018 at 07:34

  Hei Ida! Tenkte bare jeg skulle si at gastroskopi er faktisk ikke så ille som du (og andre) kanskje tror.. ja, det er en slange mer i halsen, meeeen du kan få beroligende og da merker du ikke engang at de har gjort noe. Jeg tok en gastroskopi i fjor høst, og det var over på under to minutter. På forhånd var jeg rimelig nervøs og stresset, men jeg kunne gjort det om og om igjen. Bare gi meg en lyd hvis du lurer på noe 🙂 Kos deg med Norvegia i mellomtiden!

 • Reply Anon 12. september 2018 at 07:56

  Veldig mange i familien min har cøliaki (noen i combo med laktose), og min bror fikk ikke påvist cøliaki på blodprøver, men de kunne se det under gastroskopien. Så med mindre legen sier noe annet, ville jeg tatt undersøkelsen for å være sikker. Men det er virkelig ikke så ille, gjorde det da jeg var rundt 13 og det gikk mye fortere enn forventet. 🙂

 • Reply cathrine 12. september 2018 at 08:04

  Ser du har fått masse tips over her allerede, men jeg slenger meg på haha. Jeg er laktose intolerant selv, men det eneste jeg blir dårlig av er ren melk.. Jeg spiser ost, yoghurt etc. Det som er lurt er å være veldig streng og kutte ut ALT med laktose i 4 uker. Les på alle innholdsfortegnelser og vær kjempestreng. Da vil du merke når du etterhvert begynner å spise igjen hva du blir dårlig av osv. Prøv deg frem med en matvare for hver uke 🙂 Håper du forstod hva jeg mener 🙂 Lykke til!

 • Reply Mariann 12. september 2018 at 08:26

  Noen tips fra en som har både melke og glutenintoleranse: det finnes flere typer vegansk B&J. Disse er helt melkefrie og også laktosefrie. De er også ganske digge. Ser du har fått masse andre tips ovenfor om laktose, men når det kommer til gluten er mitt tips å velge produkter som er laget på (brun) ris, quinoa, bokhvete, teff, Amaranth osv. Altså: hold deg unna produkter laget på mais og masse stivelse. Etter min erfaring hjelper dette masse på smak. Ellers har Baker Hansen noen sinnsykeglutenfrie produkter det er verdt å teste når du er i Oslo!

 • Reply Betina 12. september 2018 at 09:18

  Hei!

  Jeg må bare skrive til deg, for jeg påvist cøliaki i januar. Du bør spise helt normalt, og helst glutenmengde som tilsvarer fire – seks brødskiver før du tar prøvene og undersøkelsene. Blodprøven viser kun forhøyede antistoffer, men for å fastslå cøliaki må du ta en gastroskopi som viser om tarmtottene dine er flatet ut.

  Jeg har hatt B12, jernmangel og D-vitaminmangel i flere år, og til slutt sa legen at jeg skulle testes for cøliaki. Jeg skjønte jo ingenting. Cølikere har jo så vondt i magen? Men antistoffene mine var skyhøye. Så tok jeg gastroskopi og da var tarmtottene flatet ut. Gastroskopien var ikke så ille, fordi jeg ba om beroligende først. Be om det 😛 Når jeg tenker tilbake har jeg jo hatt alle symptomene. Men mange med cøliaki har ikke symptomer. Det som er viktig å forstå er at cøliaki kan gi deg varige mangelsykdommer, kreft i tarmen (om du oppdager det typ i en alder av 60 år), forhøyet risiko for å utvikle andre autoimmune sykdommer og for eksempel spontanaborter. Det folk ikke forstår er at cøliaki gir deg en immun reaksjon i kroppen når du får i deg gluten, det er ikke en allergi. Det er helseskadelig å spise gluten dersom du har cøliaki. Så jeg råder deg til å ta blodprøven og gastroskopien dersom du blir henvist til det, kun for å utelukke. For å være helt ærlig møter jeg på så mange fordommer og uheldige situasjoner (spesielt i sosiale settinger) der det ikke er noe glutenfrie alternativer. Jeg hadde aldri klart å leve glutenfritt om jeg faktisk ikke hadde en grunn til det, og det ga meg konsekvenser om jeg ikke gjorde. Men det finnes mye god glutenfri mat, og etter hvert kjenner du ikke forskjellen. Ta det fra en som har levd 25 år med glutenholdig mat, og hadde endelig perfeksjonert kanelbolleoppskriften. Jeg håper du tar legen seriøst og undersøker om dette er tilfelle, om ikke annet enn for helsen din <3

  Lykke til!

  Klem

 • Reply A 12. september 2018 at 09:24

  Skjønner at det er fortvilende å få en slik beskjed. Heldigvis vil mer kunnskap om det forhåpentligvis gjøre det mer overkommelig.

  Når du er laktoseintolerant, så betyr det at du mangler/har mindre av noen enzymer i tarmen (kalt laktase) som spalter laktose. Uspaltet laktose skaper trøbbel. Vi alle har ulik mengde av dette enzymet i tarmen, og de fleste har alltid noen laktaseenzymer i tarmen – og det er faktisk litt viktig å opprettholde de du har. Kutter du ut ALT av laktose, vil kroppen nedregulere disse enzymene, og da tåler du enda mindre laktose. Bare så du er klar over det. Du må finne din «grense», og som oftest handler det om hvor mye laktose man tåler i løpet av et måltid. Heldigvis finnes det et hav av laktosereduserte/laktosefrie produkter, og mange gode alternativ – så dette er neppe så ille som først forutsett.? Harde oster er naturlig laktosefri, og mange tåler syrnede melkeprodukter relativt godt!

  Cøliaki derimot, da er det alvorlig allergi, hvor kroppen angriper tarmtottene. Dette leder ofte til laktoseintoleranse for øvrig. Da må man være nøye med alle glutenholdige produkter, eller produkter produsert på samme fabrikk. Får man i seg gluten kan det påvirke tarmcellene negativt selv om du ikke har symptomer, så det er mange flere hensyn å ta. Man må se på vevet i tarmen for å avgjøre om det er cøliaki eller ikke. Foretrekker du virkelig å leve fullstendig glutenfritt, enn å ha mulighet til å utelukke det? I motsetning til laktoseintoleranse som «bare» gir dårlig mage som konsekvens, har inntak av gluten ved allergi ødeleggende konsekvenser for tarmen. Håper du finner ut av det!

  Denne kommentaren er ikke ment som belærende, men håper at innsikt kan gjøre det litt mer forgripelig 🙂 Lykke til videre, og husk at det ordner seg!

 • Reply Aline 12. september 2018 at 09:29

  Slik jeg har forstått det har mange av de som har laktoseintoleranse også glutenintoleranse. Jeg har lest endel om temaet intoleranser generelt og det som er svært viktig er å ha god tarmhelse og godt immunforsvar! Da vil man tåle mer etterhvert.. bygge seg opp gradvis. Bare ett tips;)

 • Reply AS Familien 12. september 2018 at 09:34

  Hei! Håper det går bra med deg og at du ikke har både gluten og laktoseallergi.
  Jeg lurer på hva benkeplatene dine heter og hva de er laget av? Er du fornøyd med de? Setter det lett flekker eller lette å holde rene. Veldig lekkert kjøkken.

 • Reply Haldis 12. september 2018 at 10:08

  Hei! Hvordan merket du at du kanskje ikke tålte disse? For eksempel gluten? Kjente du at du har blitt dårlig av brød, pizza etc? Kjenner jeg er veldig ofte vond i magen, spesielt etter å ha spist mye mel-mat, så redd jeg også har det 🙁

 • Reply Christina 12. september 2018 at 10:21

  Åh, jeg var der du er nå for fire år siden. Vet ikke om dette er trøstende, men legen trodde også at jeg hadde cøliaki (ser du nevner i en kommentar her om sammenheng med B12 mangel, det har jeg også). Jeg tok gastroskopi, og fikk påvist IBS i stede. For å være ærlig vet jeg ikke hva som er verst, først tenkte jeg at cøliaki var verst (broren min har det, så jeg vet hvor vanskelig det er), men nå tror jeg søren meg at IBS er minst like ille. forskjellen er vel bare at om du har cøliaki kan du ABSOLUTT ikke spise gluten igjen, mens med IBS har det ingen alvorlige følger utenom at jeg blir ekstremt dårlig. Jeg kan ikke spise hvete (noe som i praksis betyr nesten 100% glutenfri kost uansett) eller laktose, samt en rekke andre matvarer. Det går faktisk overraskende fint! Det er veldig enkelt å spise laktosefritt i Norge hvis du spør meg, og som jeg ser at mange skriver; med laktoseintoleranse kan du spise hardoster og Norvegia er laktosefri. Jeg syns det med hvete er et mye større problem, haha. Men det blir du vant til! Glutenfri pasta er faktisk ikke så verst, til og med kjæresten min spiser det frivillig nå i stede for å lage egen pasta til seg selv. Hvis du må ta gastroskopi; spør om beroligende. Jeg var kjemperedd før min, men jeg fikk beroligende og det gikk greit. Det er ubehagelig, men jeg var så dopet ned at jeg ikke husker så mye av det nå uansett haha. Dette går fint, lykke til! Husk at du ikke er alene og at det er sinnsykt mange gode alternativer for oss med intoleranser der ute i dag <3 Og ikke begynn å spise glutenfritt på egenhånd før du har en diagnose, det gjør ting mye mer komplisert under utredning av cøliaki!

 • Reply Kristin 12. september 2018 at 10:28

  Virkelig ikke meningen å drepe gleden din Ida, men faste oster et dessverre ikke laktosefri, de inneholder bare et lavt nok innhold av laktose til å kalles laktosefri. Fikk meg en real skuffelse selv da jeg fikk det påvist for noen måneder siden, og alle sa til meg at jeg kunne spise ost! Krysser fingrene for at du ikke er like sensitiv som meg, og at du fortsatt kan nyte deilig ost!! Hvis ikke fungerer laktosetabletter som flere nevner helt supert, virkelig en reddende engel. Lykke til med intoleransen, det er utrolig kjipt i starten men etterhvert finner du nok ut hvor lett det faktisk kan være å spise laktosefritt! Det bare krever en del undersøkelse og lesing på baksiden av matvarer i starten.
  Klem❤️

 • Reply Ida Wulff 12. september 2018 at 11:10

  Tusen takk til alle som har tatt seg tid til å skrive til meg <3 Å lese om deres erfaringer er gull verdt for meg, virkelig! Jeg er så uviten og har ikke ORKET å begi meg ut på Google, men nå vet jeg i hvertfall to viktige ting. 1. Jeg kan spise ost. 2. Jeg må ta dette med cøliaki på alvor, og mest sannsynlig gjennomføre en gastroskopi. Usj! Takk igjen, alle <3

 • Reply Nina 12. september 2018 at 11:50

  Det er faktisk lettere å endre om kostholdet enn man tror! 🙂
  Jeg er laktoseintolerant og spiser og drikker som vanlig, siden det meste i grunnen finnes laktosefritt 🙂
  Jeg måtte også følge FODMAP-dietten en god stund, der jeg i tillegg måtte kutte ut gluten og selv om jeg kan spise gluten igjen nå så er det mye glutenfritt jeg fremdeles holder meg til. Som f.eks pasta, jeg personlig merket ikke noe forskjell på smaken der, men jeg slapp å bli oppblåst av den glutenfrie versjonen 🙂

  Det er kjipt i starten, men det går seg til! 😀

 • Reply Sebastian 12. september 2018 at 13:00

  Jeg også har laktoseintoleranse og mest sannsynlig cøliaki.
  Du kan forsatt spise norwegia hvitost som normalt om det er det du spiser. Fordi den osten inneholder ingen laktose.

  Håper du ser på den nettsiden

 • Reply Anonym 12. september 2018 at 14:40

  Hei Ida:)

  Jeg har selv cøliaki. Roomien min har laktose, det samme har min beste venninne. Jeg er derfor godt kjent med begge deler. Vi tre tilbringer mye tid sammen, og tuller stadig med at vi må finne oss en venninne som er veganer og ikke tåler nøtter, så vi virkelig må bruke kreativiteten for å få i oss mat når vi er sammen. Jeg ser du allerede har fått masse tips over her, så jeg jeg skal ikke greie ut. Jeg vil bare dele litt av mine erfaringer, som ikke er så aller verst. Det er lov å være litt deppa, men det er ikke så utfordrende som du tror. Det er ganske lett å legge om til et glutenfritt og laktosefritt kosthold. Hjemme hos oss har det aldri vært noen stor utfordring. En fordel er at du er nødt til å spise mer rene råvarer, som både er mer sunt og næringsrikt enn prosessert mat. Den eneste store utfordringen jeg har opplevd er følelsen av å være til bry for andre fordi man alltid må tas hensyn til når det lages mat. Det plaget meg en god stund! Jeg opplever heldigvis dette som veldig mye lettere nå, og har aldri vært til bry på den måten jeg har fryktet selv. Masse lykke til

 • Reply Ine 12. september 2018 at 15:10

  Laktoseintoleranse er ikke farlig (finnes tom. piller) – dog irriterende – mens cøliaki er det litt verre med..

  Et godt tips er å sjekke ut fakta først: https://www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/mat-og-matoverfolsomhet/laktoseintoleranse/
  https://www.melk.no/Kosthold-og-helse/Allergi-og-intoleranse/Hva-er-laktoseintoleranse

  Har du cøliaki og trenger ekstra hjelp, så ville jeg anbefalt å gå til klinisk ernæringsfysiolog (kan spørre fastlegen om henvisning eller gå til en privat). Da får man en god forståelse for hvorfor det er viktig å holde seg glutenfri og tips og triks til en enklere hverdag! 🙂

 • Reply Jente 25 12. september 2018 at 16:57

  Hei! Sjekk ut Lav foodmap diett for inspirasjon til matlaging! Haugevis med gode laktose- og glutenfrie retter. Anbefalt for personer med ibs, og alfa omega for at folk med mageproblemer skal ha det godt i hverdagen. Hilsen laktose- og glutenintollerant.

 • Reply Ida 12. september 2018 at 19:32

  Hei Ida!

  Ville bare si at å være laktoseintolerant ikke betyr at du er allergisk mot laktose. For du får ikke en allergisk reaksjon, det er bare det at tarmene dine ikke har enzymet laktase som skal til for å bryte ned laktose. Derfor føler man seg oppblåst, får vondt i magen og har ofte diaré. Det er derfor ikke farlig å få i seg laktose, for plagene går over etter hvert. Så du må bare velge selv hvor mye vondt i magen du vil ha:) det er altså ikke allergi!

  Krysser fingrene for at du ikke har cøliaki:)

  Storklem fra navnesøster og fast bloggleser:)

 • Reply Camilla 12. september 2018 at 20:43

  Vanlig ost inneholder ikke laktose i det hele tatt, så det er bare å spise ost :))

 • Reply Anonym 12. september 2018 at 20:47

  Nei. Det er ikke allergi. Det er intoleranse.

 • Reply M 12. september 2018 at 21:14

  Ehm. Jeg hadde anoreksi en periode, og etter jeg ble frisk så var det dette å komme tilbake til naturlige vaner igjen da. Som følge av sykdommen har jeg blitt ekstra intolerant for laktose og gluten, samt tåler jeg overhodet ikke nøtter, og jeg liker nesten ingenting. Slå den 😉 Dette går helt fint, Ida. En må bare lære å leve på en litt ny måte. Det handler ikke om hva du kan spise mindre av, men hva du kan spise mer av. Faktisk er det også mye gode alternativer på markedet, og når du er ute og spiser tilbyr restauranter og utesteder stort sett mat tilpasset ens preferanser. Dette går heeelt fint. Lykke til <3

 • Reply Ida 12. september 2018 at 23:30

  Jeg fikk påvist laktoseintoleranse for noen uker siden, og tenkte at nå kan jeg ikke spise nooe godt lengere. Men hadde heldigvis noen veninner som kunne fortelle meg mere enn internett og legen.

  Man kan feks spise de fleste harde oster, så de fleste pizzaoster går bra. Og man kan ta seg laktasetabeletter dersom man er på resturant og de ikke har laktosefrie alternativer. Så finnes det godt laktosefritt smør, rømme, melk, fløte osv, så man trenger egentlig ikke spise så annerledes enn før 🙂 Og om du er glad i yoghurt inneholder feks Skyr laktase, så det kan man spise selvom det inneholder laktose 🙂

 • Reply Oda 13. september 2018 at 13:33

  Det er sikkert litt smør på fleks at jeg kommenterer, siden veldig mange andre har skrevet det samme, men men. Jeg fikk påvist laktoseintoleranse (som ikke er det samme som allergi btw.), i 2004, og har levd helt normalt etter det. Jeg har lært at jeg kan spise de fleste produktene som har melk i seg, så lenge jeg spiser det i moderasjon og ikke er stresset. Hvis jeg er stresset kan jeg nesten ikke en gang lukte på melkeprodukter uten å bli dårlig, men utenom det så går det meste fint. Jeg kan godt spise en is eller en brødskive med brunost/prim/gomme/hapå (pålegg som basically er lagd med nesten bare laktose). Man lærer seg fort hva man kan spise og ikke spise, selv om det er kjedelig når man treffer på noe man ikke kan spise. Jeg har til og med spist melkesuppe (!!) uten noen konsekvenser, selv om jeg måtte teste meg på nytt etter det for jeg ble så sjokkert.

  Vi får krysse fingrene for at du bare har laktoseintoleranse og ikke cøliaki!

  Ha en fin dag <3

 • Reply A 13. september 2018 at 20:37

  Hei Ida, selv om det føles overveldende nå, så kan jeg låve deg at det blir bedre etterhvert. Jeg fikk påvist kaseinintoleranse ifjor, og det er enda verre enn laktose da jeg ikke tålte noe med melk, ikke spor engang. Holdt meg unna ALT i ca 6-7 mnd, og nå kan jeg faktisk spise det igjen. Med mengdebegrensning men likevel, stor fremgang. Så lenge det ikke er allergi men intoleranse så er det håp.
  Jeg mistenkte at min datter slet med melk også og gentest viste laktoseintoleranse. Vi kuttet ut alt bortsett fra laktosefrie produkter, og dersom hun skulle i bursdag og vi ikke klarte å unngå at hun skulle få det i seg så brukte hun lakstase tabletter med kjempe effekt! Etter noen mnd med restriksjoner så kan hun spise igjen.
  Jeg tenker at dersom du har cøliaki, så har du nok merket det godt selv. Mulig det bare er glutenintoleranse?
  Det er en vane, det tar litt tid å komme inn i det med å ikke spise gluten men en blir så fort vant til det. Prøv å lese litt om lavkarbo alla Fedon, mye inspirasjon til sunt kosthold som også er glutenfritt.
  Lykke til, det går seg til, og du må venne deg til tanken. Som legen sa, det kunne faktisk være verre, selv om det der og da føles som verdens undergang for den det gjelder 🙂

 • Reply Hannah 15. september 2018 at 14:42

  På apoteket kan man kjøpe noen tabletter som heter laktrase, de kan man ta om man ønsker å spise noe med laktose 🙂

 • Reply sandra 16. september 2018 at 00:10

  aw stakkars, håper det ikke er noen av delene! men skal jeg tipse deg litt? du kan bruke både agurk og squash(de lange grønne tingene i butikken) som pasta, og det er faktisk bedre. Jeg blir dårlig av pasta og har begynt å synes at det smaker vondt for å være helt ærlig. Jeg er litt av og på lavkarbo, og det er hundrevis av andre ting du kan lage og spise istedenfor ting med mel og melk. om du ønsker kan du jo melde deg inn i lavkarbo gruppene osv på facebook, det er nok grupper for laktosefrie og glutenfrie også, men det finnes hundrevis av ting du kan spise som du ikke har oppdaget enda som er kjempeeeeegodt!

 • Reply S 16. september 2018 at 14:02

  Anbefaler linse og/eller kikertpasta. Smaker litt mer enn vanlig pasta og inneholder mye protein, så det metter mer enn vanlig pasta (kan erstatte kjøtt i en rett også:)

 • Reply Anonym 19. september 2018 at 15:41

  Jeg synes det er veldig rart at du skal leve helt glutenfritt FØR en gastroskopi. For om du spiser glutenfri mat og drar i undersøkelser vi tarmtottene dine roe seg ned og det er ikke sikkert de vil kunne se noe på gastroen.

  Jeg fikk beskjed om å leve som normalt før undersøkelsen for å ikke få feil svar.

  • Reply Ida Wulff 20. september 2018 at 08:58

   Jeg skal leve laktosefritt frem til gastroskopien, ikke glutenfritt. Syns dog det føles veldig rart å stappe i meg gluten som jeg kanskje ikke tåler. Men jeg gjør det, altså 🙂

 • Reply Frida 22. september 2018 at 13:28

  Jeg skjønner ikke helt – dette må da være allergier du er født med og har hatt hele livet, ikke noe du har «fått», slik du ordlegger det?

 • Reply Karoline 25. september 2018 at 13:18

  Kom over innlegget ditt nå som jeg selv skulle google meg frem til litt info. Har vært laktoseintolerant i flere år, og som mange andre sier, så er det altså en intoleranse, og ikke allergi. De aller fleste, inkludert meg selv, klarer seg helt fint så lenge de reduserer på laktose så langt det lar seg gjøre (kanskje unngå caffe latte, fløtesaus OG soft is på samme dag!) mens harde oster, og et lite yoghurtbeger her og der går helt fint. Det gjelder å teste seg frem til sin egen toleranseterskel 🙂 IKKE se på det som en melkeallergi, da det er noe helt annet (allergi mot proteinet i melk), og husk: intoleranse er ikke farlig om man får i seg for mye, men det blir jo litt ubehag der og da. Det er masse nyttig info her: https://www.olympiatoppen.no/fagomraader/idrettsernaering/faktaark/page470.html — spesielt avsnittet «de fleste tåler litt» er interessant! Lykke til videre 🙂

 • Reply Gaza and its Resistance to Israel's Brutal Attacks 29. november 2023 at 18:49

  This is my first time pay a quick visit at here and i am really happy to read everthing at one place

 • Reply Live TV 3. februar 2024 at 12:52

  Great website.ots of useful information here. look forward to the continuation.Live TV

 • Reply dubai racing live 78 9. februar 2024 at 23:01

  Very nice blog post. definitely love this site.tick with it!-tüll und tränen sendung verpasst

 • Reply hot deals 22. februar 2024 at 22:57

  Excellent article! We will be linking to this particularly great article on our website.QWINEE 3Pcs Dog Hoodie Cat Apparel Dog Custume Set with Necklace and Sunglasses Pet Clothes for Puppy Small Medium Dogs Cats Multicolor S – Hot Deals

 • Reply hey dudes for women 10. mars 2024 at 02:16

  For the reason that the admin of this site is working no uncertainty very quickly it will be renowned due to its quality contents. – womens hey dudes

 • Reply jordan retro 1 high 14. april 2024 at 12:41

  Very well presented.very quote was awesome and thanks for sharing the content.

 • Reply Clicking Here 7. mai 2024 at 17:28

  I’m taking notes of the information you shared, thank you! Continued

 • Leave a Reply