Hverdagsliv

DET ER IKKE VERDENS UNDERGANG

12. september 2018

Hei 

Jeg har nettopp vært ute og gått en tur. Med musikk på ørene og kaffe i en pappkopp, har jeg snust på høsten og tråkket på fargerike blader. Trengte en skikkelig pause fra Macen og fra bøkene. Jeg har vært en sløv student de to siste ukene, og ettersom jeg skal på skolen i morgen, har jeg krampelest i hele dag. Bøkene er heldigvis skikkelig interessante, men tålmodigheten min holder ikke så lenge for tiden.

Egentlig ville jeg hoppe innom nå, for å si tusen takk til alle som skrev til meg i går. Angående laktoseintoleranse og cøliaki. Jeg var (og er vel fremdeles)  uviten. Kommentarene jeg fikk gjorde meg motivert til å oppsøke info, og sjekke opp i all den faktaen dere kom med. Jeg lærte blant annet at jeg kan spise ost! Herregud, begynte å gråte da jeg fant ut av det, ost er livet mitt. Jeg kan ikke spise alle oster, men i hvertfall noen. Og så lærte jeg at jeg  ta cøliaki på alvor, fordi det er helseskadelig å gi blaffen. Finner ut om fire uker om jeg skal videre til gastroskopi. Krysser fingrene for nei, men hvis jeg må så må jeg.

Ellers er mat alt jeg klarer å tenke på etter at jeg var hos legen i går, samtidig som jeg har null matlyst. Dét går nok over, for jeg er født med mat i munnen og i begge hender. Så jeg skal prøve å tenke positivt på dette, jeg. Tenk så mye jeg kommer til å lære om mat! Dette er ikke verdens undergang, tanken på laktoseintoleranse og cøliaki var bare overveldende. Men igjen: Kanskje jeg er «heldig» og bare har laktoseintoleranse.Nå skal jeg holde kjeft og krype tilbake til pensum. Akkurat nå leser jeg om feedback, hvis du lurte.

Snakkes snart igjen

30 Comments

 • Reply Linn 12. september 2018 at 16:44

  jeg var redd for å ta gastroskopi i mange år, men når jeg først tok den så var det faktisk ikke skummelt eller vondt i det hele tatt.. så du må ikke bekymre deg om du skulle få innkalling 😊 snakker av erfaring!

 • Reply Sofie 12. september 2018 at 16:56

  Lite protip fra en laktoseintolerant til en annen: For å vite om du kan spise en ost eller ikke, sjekk næringsinnholdet. Hvis osten inneholder <0,5 g sukkerarter eller mindre kan du spise den uten problem! Oster mer 0 g sukkerarter er altså laktosefrie. Oster som har blitt lagret i over 3 måneder kan du som regel spise, ferske oster som mozzerella, feta, ricotta osv er det verre med. Men fortvil ikke, finnes blant annet laktosefri fetaost på de fleste butikker.

 • Reply Mh-Ingrid 12. september 2018 at 17:57

  Huff…godt å høre du kan spise noen typer ost da, og at du har så mange kunnskapsrike lesere å lære av😊høres ikke kjekt ut å få en slik nyhet. Lykke til med studeringen! du er heldig! Jeg savner det allerede jeg 😂men ikke eksamener da. Klem

 • Reply A 12. september 2018 at 19:43

  Ser du skriver at du i lang tid har brukt laktosefrie produkter uten å ha en diagnose. Resultatet av det er at om du ikke var laktoseintolerant fra før så har du gjort deg selv laktoseintolerant nå! Ikke så lurt med andre ord… Kroppen venner seg av med å kunne bryte ned laktose dersom vi ikke får det i oss. Det er med andre ord slett ikke sikkert at du hadde laktoseintoleranse. Laktosefri melk er dårlig å bake med og den har en rar søt smak som gjør feks hvit saus veldig ekkel, så det er dumt å kutte vanlig melk om det ikke er nødvendig. Nå syns du kanskje det er greit å bruke laktosefrie produkter, men hvis ikke kan du venne magen til å tåle det igjen ved å få i deg bittelitt hver dag og øke sakte for å se om du kanskje tåler det tross alt. Man kan også ta laktaseenzym, det får du på apoteket. Eller enda bedre, bytt til vegetarisk melk og la kalven få ha morsmelken. 🙂
  De aller aller fleste som har problem med magen har bare litt følsom mage, cøliaki er heldigvis veldig sjelden. 90% av de som tror de ikke tåler gluten reagerer egentlig på helt andre ting, feks sterke krydder, løk, bønner og annet som innehåller mye FODMAP. Det er mao en dårlig ide å kutte ut gluten uten å ha det svart på hvitt at du ikke tåler det, så vent til du har testet ordentlig. 🙂

 • Reply Amalie 12. september 2018 at 20:16

  Leser du om OBM og PM? 😁

 • Reply Vilde 12. september 2018 at 22:26

  Hei Ida! Så kjipt å høre, ikke verdens undergang nei, men kjipt! Du har sikkert fått masse kommentarer om det allerede og hørt det fra legen, men angående cøliakiutredningen er det veldig viktig at du ikkkkke slutter å spise gluten før du har fått det påvist. For om du slutter å spise gluten før du skal undersøkes for det slutter kroppen å lage like mye av de greiene som viser og bekrefter om du har cøliaki. Så da kan det ta mye lenger tid eller føre til mye mer unødvendig utredning, eventuelt at du får en mindre sikker diagnose, og i og med at behandlingen er et liv uten gluten så er det jo greit å være på sikre sida. Så frem til det er det rett og slett å ta seg ei bolle om dagen. (Ja, gluten er helseskadelig om man har cøliaki, men da er det snakk om flere år, den tåler noen uker til)

 • Reply Helene 13. september 2018 at 01:14

  Hei 👋🏼 Mulig du har fått disse tipsene før, men alpro har mange gode melkefrie produkter – blant annet yoghurt og verdens(!) beste sjokkomelk 🤩 og hvis du bruker rømme til pizza feks har oatly en topp erstatter som heter «oatly imat fraiche».
  Krysser fingrene for at du er «heldig» 🤞🏼 Så må jeg bare si at jeg digger deg og bloggen din!! Så inspirerende, morsom og oppegående (hvis det er lov å si)💁🏼‍♀️

 • Reply Elise 13. september 2018 at 15:05

  Hei!
  Jeg lever veldig godt med både laktoseintoleranse og cøliaki, når det gjelder cøliakien er det selvfølgelig bare streng glutenfri diett som gjelder (de siste fire årene siden jeg fikk diagnosen), men når det gjelder laktoseintoleransen kan jeg kjenne det veldig på dagsformen. Man lærer fort hva man tåler og ikke! Ost spiser jeg som regel uten problemer (I know my limits!) og en «vanlig» yoghurt er som regel heller ikke noe problem. Vil jeg ha en is, det er som regel over hva jeg tåler, tar jeg bare et par lactrasetabletter, så går det fint også 🙂 Har dem alltid i veska, og særlig på reise!

 • Reply Pia 13. september 2018 at 20:02

  Vegansk melk og ost er like godt som de «vanlige» variantene 😉

 • Reply Maria 13. september 2018 at 20:40

  Hei,
  Jeg fikk også påvist positiv blodprøve på Cøliaki, men når jeg tok gastroskopi så viste det seg at den hadde vært falsk-positiv. Så det er håp 😀

  /Maria

 • Reply Anonym 13. september 2018 at 23:14

  Jeg var sykepleierstudent på avdeling hvor de utførte gastroskopi-undersøkelser. Mange som kom dit var ekstremt nervøse, men hvertfall på Haukeland fikk du tilbud om beroligende (da kan du ikke kjøre bil resten av dagen), og mange sov faktisk gjennom undersøkelse når de takket ja til beroligende. ØDet verste med undersøkelsen for alle er helt i starten når slangen skal passere svelget, da brekker man seg litt

  Krysser likevel fingrene for at du slipper, men håper dette hjalp bittelitt på nervene dersom du faktisk blir sendt dit 😇

 • Reply Victoria 20. september 2018 at 18:37

  Sjekk ut Norsk cøliakiforenings forum på facebook, folk poster massevis av tips, egne erfaringer og gode oppskrifter! Og det er en arena for å stille spørsmål hvis man lurer på noe. Mye om laktosefritt også i og med at de to diagnosene ofte henger sammen:)

  • Reply Ida Wulff 25. september 2018 at 13:39

   Takk for tips! 🙂

 • Reply Robertjln 28. april 2023 at 03:10

  Привет! Я мог бы поклясться, что был на этом веб-сайте раньше, но после просмотра некоторых сообщений я понял, что это ново для меня. В любом случае, я определенно счастлив тем, что нашел его, и я сохраню в закладках и буду пересматривать часто!
  Приглашаю тоже посетить мою страничку, где можно выбрать качественные футболки, мерчи, принты.
  Прикольные крутые лонгсливы для девушек со стильным рисунком Многоточие с доставкой от 1 дня в Москве, Санкт-Петербурге, Екатеринбурге, Новосибирске, Краснодар, Уфа, Челябинск. Сделано и произведено в России

  =gg+

 • Reply Robertnlm 28. april 2023 at 04:31

  Ваш метод рассказывания всего в этой абзаца действительно привередливый, каждый может без труда знать это , Большое спасибо.
  Приглашаю также посетить мою страничку, где можно выбрать качественные футболки, мерчи, принты.
  Детская футболка для мальчика с принтом «Со всеми справимся!»/

  =gg+

 • Reply Oliverium 28. april 2023 at 04:42

  Вау! Этот блог выглядит просто как мой старый! Он посвящен совершенно другой теме, но имеет почти такой же макет и дизайн. Отличный выбор цветов!
  Предлагаю также ознакомиться с моей страничкой о продвижении сайтов
  в интернете и привлечению посетителей https://baoly.ru/21

 • Reply Olivercam 28. april 2023 at 07:09

  Привет! Я просто хотел спросить, были ли у вас когда-нибудь проблемы с хакерами? Мой последний блог (wordpress) был взломан, и я потерял месяцы напряженной работы из-за отсутствия резервной копии. Есть ли у вас какие-либо методы для защиты от хакеров?
  Предлагаю также ознакомиться с моей страничкой о продвижении сайтов
  в интернете и привлечению посетителей https://baoly.ru/23

 • Reply Aaron 19. mai 2023 at 19:06

  test@iwdjfnvn1

 • Reply LorenzoFut 21. mai 2023 at 22:37

  sdfdgreteEQ456578tgf=

 • Reply JacobLot 30. mai 2023 at 11:19

  Get ready to enjoy the unique sensation of our Nikotiinipussi nicotine pouches! Uncover a new world of refreshing flavors and experience the ultimate satisfaction!

 • Reply Aaponup 3. juni 2023 at 15:14

  Koe parhain nikotiinipussi kokemus premium makuvalikoimamme kanssa!

 • Reply Juhanup 3. juni 2023 at 18:43

  Nauti parhaasta nikotiinipussi kokemuksesta premium-makuvalikoimallamme!

 • Reply Juhanup 3. juni 2023 at 20:11

  Nauti parhaasta nikotiinipussi kokemuksesta premium-makuvalikoimallamme!

 • Reply Olivernup 4. juni 2023 at 14:33

  Explore the diverse world of snus at SnusExpress! Discover a wide range of products to suit your taste.

 • Reply Olivernup 4. juni 2023 at 18:23

  Check out Killa for an exceptional experience. It might just become your new favorite nicotine pouch!

 • Reply Johnsal 6. juni 2023 at 12:47

  Dive into the wide variety of snusexpress for an unparalleled snus experience.

 • Reply Juhanup 6. juni 2023 at 16:41

  Koe taydellinen nikotiinipussi elamys!

 • Reply Johnsal 7. juni 2023 at 15:15

  Check out the exclusive range of products at BLCK shop.

 • Reply ゆうちゅうぶ 変換 13. september 2023 at 20:50

  The YouTube MP3 Converter is a easy to use, fast,
  as well as confidential device that permits you to
  convert and download YouTube videos as MP3 sound documents without the need for software application downloads.

  Our service sustains significant devices such as Android,
  apple iphone, Windows, and also Mac, allowing you to download video clips in the greatest
  available high quality. Merely paste the YouTube video URL right
  into the search box and also click the «Convert» switch.
  Within secs, your MP3 data will be ready for download.
  Develop playlists of top notch MP3 data and also appreciate the songs from your favored YouTube video clips.
  Protect audio top quality while removing 4K videos. Our solution provides a secure
  and also convenient choice for converting and also downloading
  MP3s from YouTube and also other streaming platforms.

  Select several video clips or videos of differing lengths and quickly download them to your desktop or mobile device without limitations or the requirement for enrollment.

  PLEASE KEEP IN MIND: There is a limit on downloading MP3 files longer than 10 mins at once.

 • Leave a Reply