Hverdagsliv

JEG VIL VÆRE UNG OG SMART, IKKE GAMMEL OG BLAKK

25. november 2018

En viktig reklame: Skrevet i samarbeid med Danske Bank 

Når jeg lukker øynene og ser meg selv som pensjonist, så ser jeg en livsnyter. Jeg ser hyppige turer til varme strøk, jeg ser julaften med et skyhøyt juletre og et langbord fylt til randen med barn og barnebarn. Jeg ser shopping og kaféturer på dagtid – kanskje er jeg interessert i å handle kunst. Det jeg ikke ser, er det som er realiteten akkurat nå – en årslønn (folketrygden) på 250.000 kroner. Et resultat av at jeg ikke hører på mammaen min, som maser og maser og maser, om at jeg må begynne å spare pensjon.

Èn ting er sikkert. Med 250.000 kroner i året, kommer ikke 70 år gamle Ida til å leve drømmen. Leve – javisst. Men ikke så mye mer enn det.

Tidligere i uken hadde jeg et rådgivningsmøte med Anne og Cecilie i Danske Bank. Og jeg fikk en økonomisk aha-opplevelse. Jeg gikk fra å tenke at jada, jeg skal ta tak i dette med pensjon snart til jeg må begynne å spare til pensjon NÅ. Og det føles ikke engang som mas. Det føles som noe jeg har sjukt lyst til å gjøre, sånn at jeg kan kose meg på mine eldre dager. Som den trygghetsnarkomanen jeg er, er det egentlig helt sprøtt at jeg ikke har vært opptatt av dette tidligere. Men nå blir det andre boller, det skal jeg love deg!Noen fun facts jeg lærte i dag:
 I tillegg til folketrygden, får de som er ansatt pensjonssparing fra arbeidsgiver. Men det er fremdeles ikke snakk om mye penger, så det er lurt å spare ekstra ved siden av.
 Renten på sparekonto i dag er så lav at pengene dine faktisk kan være mindre verdt om 5 år. Wake up call for meg som kun sparer på vanlig sparekonto!!
 Kvinner er underrepresentert på børsen. Likevel sies at kvinner gjerne oppnår høyere avkastning enn menn på børsen, fordi vi er flinkere til å sitte i ro, mens menn kjøper og selger.
Fondssparing er forbundet med risiko og underveis i sparingen vil sparebeløpet kunne svinge i verdi. Derfor er det viktig med lengre tidshorisont og is i magen.
Hvis man vil spare langsiktig (minst 15 år), anbefales blant annet rene aksjefond. Personlig går jeg for dette, da jeg ønsker å spare til jeg blir pensjonist.
Man trenger ikke ha mye penger for å investere i sparing. En 500-lapp i måneden er faktisk nok.
Historisk sett har aksjefond gitt veldig god avkastning. Det er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning.

Rådgiverne i Danske Bank anbefalte meg å begynne å spare en fast månedlig sum i aksjefond. Aksjefond er et negativt ord i mitt hode, jeg vil jo aller helst spare til pensjon under madrassen. Hehe. Men de viste meg hvor galt det kan gå, og det er faktisk ikke galt som jeg trodde. For de fleste tåler å investere 500 kroner eller 1000 kroner i fremtiden sin, uten at det påvirker hverdagen alt for mye.

Grafene viser månedlig sparing i 40 år med en estimert snittavkastning på 5,75% pr år basert på Finans Norge sin forventning til avkastning i aksjefond. Det er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning. Grafene er laget i excel. Tallene på x-aksen viser antall år spart. Tallene på y-aksen viser forventet saldo

Denne grafen viser at hvis jeg sparer 500 kroner i måneden over 40 år i et aksjefond – med høy risiko, så er det sannsynlig at jeg kan sitte igjen med 1 million. Det kan bli mer – og det kan bli mindre. You never know. Èn ting er sikkert: 1 million vil hjelpe godt på de 250.000 jeg kommer til å få i året.

Jeg skal begynne å spare til gamle-Ida nå, selv om unge-Ida kanskje tenker at: Nå haster det mest å spare opp egenkapital til bolig og nedbetale gjeld. Det går faktisk an å gjøre begge deler. Ved å spare en så liten sum som 500 kroner, kan jeg fremdeles prioritere bolig og boliglån. Dét er hva jeg kaller økonomisk pose og sekk!Sparer du i aksjefond? Eller har du tenkt tanken, at du kanskje burde? Kanskje du er som meg, og har fortrengt det fordi det høres skummelt og risikofylt ut? I såfall vil jeg oppfordre deg til å få rådgivning av banken din. Kanskje du også får deg en wake up call 

Danske Bank og ELLE Invest har nå et samarbeid som handler om å gjøre kvinner bevisste på investering. Du kan lese mange spennende artikler HER.

18 Comments

 • Reply Siri Elisabeth 25. november 2018 at 17:48

  Ååh dette er virkelig veldig lurt å ta tak i nå! Veldig glad for at du minner oss om at dette er viktig <3

  • Reply Ida Wulff 25. november 2018 at 19:25

   <3 <3

 • Reply Maren 25. november 2018 at 19:06

  Helt fantastisk at du setter fokus på dette og bruker influenser-tittelen til noe fornuftig <3 Queen Ida

  • Reply Ida Wulff 25. november 2018 at 19:26

   Hurra, så hyggelig! <3

 • Reply Tonje 25. november 2018 at 19:13

  Så lurt 😊

  • Reply Ida Wulff 25. november 2018 at 19:26

   Jaaa, veldig viktig 😀

 • Reply Synøve 25. november 2018 at 20:39

  Veldig kult at du skriver om dette! Personlig ville jeg aldri investert i høyrisiko-fond hvis det er en langsiktig investering. Lavrisiko-fond er kanskje «kjedeligere», men da er man nesten garantert avkastning på lang sikt, i motsetning til høyrisiko. Gebyrene til fondsforvalterne er også ofte høyere hvis man investerer med høy risiko (altså tjener banken mer og vil selge deg dette hehe). Men man velger selv selvfølgelig!

  • Reply Ida Wulff 26. november 2018 at 19:57

   😀

  • Reply Martine 28. november 2018 at 17:03

   Man kan investere i indeksfond som ikke medfører høye gebyrer. Alt er avhengig av tidshorisonten og sparemål. Ønsker man lave kostnader og noe mindre risiko kan man spare månedlig i et globalt indeksfond. Da sprer man risiko både på tid og type aksje.

 • Reply Geriatriks 26. november 2018 at 10:27

  «Jeg vil være ung og viril. Deretter vil jeg være middeladrende og rik. Til slutt vil jeg være gammel og irritere folk ved å late som jeg er døv»..

  Overskriften din ga husk til dette fremragende Blackadder-sitatet 🙂

  Bra budskap i dette innlegget. Mange unge tror man er uovervinnelig og at Nav/pensjonskassen skal komme med redningen når man blir gammel.. Godt for mange å få en påminner fra en viktig influencer som deg.

  • Reply Ida Wulff 26. november 2018 at 19:56

   🙂 🙂

 • Reply Nina 26. november 2018 at 15:42

  Jeg visste faktisk ikke om noe av dette med pensjonssparing før jeg tilfeldigvis fikk mail angående fra banken min like etter jeg fylte 24 tidligere i år.
  Som ansatt var jeg klar over at bedriften min sparte litt for meg, men tenkte faktisk ikke mer over det.
  Når jeg da leste meg litt opp på det og innså hvor «lite» jeg kom til å ende opp med fikk jeg hakeslepp, haha!

  Nå er jeg fremdeles ikke helt inne på hva alle de forskjellige sparemetodene innebærer, men jeg gikk for sparing i fond da det virket som det mest lønnsomme valget for min del.

  Det som derimot skremmer meg er at ingen, og da mener jeg virkelig INGEN, hadde fortalt meg at det var lurt å sette av til egen pensjonssparing.
  Føler på et vis at jeg har blitt robbet for flere års sparing allerede, men det er heldigvis bedre sent enn aldri.
  Og jeg har forhåpentligvis mange år igjen før jeg må kalle meg pensjonist, så alle monner drar! 🙂

  Så takk for at du opplyser flere om dette; tror nok det er flere som meg der ute som får en aldri så liten eyeopener 🙂

  • Reply Ida Wulff 26. november 2018 at 17:02

   Føler akkurat som deg, hvorfor har ingen opplyst meg om dette før?! Dette burde man lære om på ungdomsskolen/VGS, når man gjerne begynner å tjene sine første kroner. Klem til deg <3

 • Reply Aline 26. november 2018 at 18:48

  Jammen på tide at det settes fokus på dette! Min far gav meg «opplæring» tidlig. Mange tenker at pensjonen fra arbeidsgiver holder, men i de fleste tilfeller gjør det nok ikke det. Og desto viktigere for de som jobber privat eller selvstendig. Selv om vi som jobber offentlig har en bedre pensjon blir pensjonsordningene stadig dårligere. Alle bør spare!!

  • Reply Ida Wulff 26. november 2018 at 19:56

   Word!! Godt jobbet av pappaen din 🙂

 • Reply Malin 26. november 2018 at 18:53

  Vi studenter som lever på studielån har ikke nødvendigvis råd til 500-1000 kroner til sparing i måneden….

  • Reply Ida Wulff 26. november 2018 at 19:55

   Da tenker jeg at det uansett er fint å være klar over den dagen man er ferdig som student og begynner å jobbe! 🙂

 • Reply Stine 26. november 2018 at 22:31

  Hei Ida.
  Tipser deg til å sjekke ut globale indeksfond. Historisk bedre avkastning enn aksjefond på lang tidshorisont og lavere gebyrer.

  Uansett bra med fokus på sparing. 🙂

 • Leave a Reply