Reise

TO TING JEG IKKE KOMMER TIL Å SAVNE

20. februar 2019

Etter å ha vært rundt amerikanere i to hele uker, er det to ting jeg gleder meg til å slippe når jeg kommer hjem til fine lille Norge:

 1. At fremmede snakker til meg hele tiden, hvor som helst og om hva som helst.
 2. Tips-tvangen.

For å ta punkt nr 1 først. Amerikanere generelt er mye flinkere enn oss nordmenn til å hilse på, og til å gi komplimenter til fremmede. Det er kjempehyggelig. Selv er jeg norsk og håpløs på det området, og blir selvfølgelig satt ut. En fyr i en klesbutikk skrøt av neglene mine, og selv om jeg burde skjønt at han ga faen i neglene mine og bare prøvde å yte god kundeservice, sa jeg ham i mot og stotret på norsk-engelsk at neglene mine kunne trengt litt stell. Jeg er så nørd. Uansett: Selv om vi alle sikkert er enige om at nordmenn gjerne kunne vært hyggeligere og mer åpne mot hverandre, så setter jeg pris på privatlivet man får hjemme. Ingen som kommenterer hva du kjøper i matbutikken. Ingen naboer i heisen som ser på takeaway-posen din og sier: You better eat that right now, or maybe I’ll do it for you. Ingen som prøver å bonde med deg mens du står og hiver tamponger og tungeskrape i handlekurven. Det blir så mange ukomfortable hehe hele tiden, fordi folk er så direkte.

Og nummer 2: Tips-tvangen. På Miami Beach var det helt ille. Som om det ikke er dyrt nok i turistgryta fra før, legger restaurantene til 20% på regningen din. Regner ut tipsen for deg, og gjør den obligatorisk å betale. Og så vil de gjerne ha enda mer enn det, for av de tjue prosentene så får de bare beholde åtte selv. Excuse me, wait, what? Jeg har vært i USA mange ganger og vet at man «må» betale tips. Men å automatisk adde det syns jeg er en dårlig ordning. For servicen blir dårligere når de er sikret 20% i tips uansett. Og er ikke det mye?! Jeg anser meg selv som en helt grei tipser her hjemme, men jeg pleier å gå fra bordet med svært god samvittighet når jeg har gitt 10-15% i tips. En morgen vi gikk ut for å spise frokost, endte vi opp med å betale 600 kroner for en liten bolle havregrøt og en tallerken med tre amerikanske pannekaker. Vi drakk vann og jeg hadde en kaffe. Jeg skjønner ikke hvordan studenter i det hele tatt kan feriere i Miami, jeg. Til og med hotellet krevde 200 kroner tips per natt, til tross for at vi hadde bestilt gjennom Hotels.com. 200 kroner per natt for dårlig service, vel å merke. Bortsett fra det er det ganske fint å være i Miami, altså! Men hvis jeg skal tilbake til Florida på ferie, så vil jeg faktisk Airbnb’e og leie bil. Nå kan jeg krysse av å ha vært superturist på Miami Beach. Hehe – som jeg har sagt en million ganger på to uker, til fremmede mennesker som sikkert tok meg for å være tilbakestående. Ikke like kjapp i replikken på engelsk. 

Og hallo, er det bare meg eller ser det ut som om noen kjører over bildene mine med sparkelspade og gjennomsiktig maling?! Noen ganger syns jeg de ser så blurry ut, og jeg blurrer ikke bildene mine. Enten må jeg ta meg en tur til øyelegen, eller så må jeg sende avgårde en bitteliten mail til blogglegen.

God natt ♥

26 Comments

 • Reply Jasmine 21. februar 2019 at 01:36

  Du burde advare om farene ved og ta betakaroten selv om du selv er frelst og fornøyd med og være gulbrun. Dersom man er røyker, eller har andre luftveis problemer øker betakarotenen faren for lungekreft betraktelig. Det samme for mennesker som går på blodfortynnende. Og mikse det med beta gir økt fare for hjertestans. Det er MYE i betakaroten som ikke er bra. Husk at dette er ett middel som er kunstig framstilt. Brunfarge er ikke alt selv om produsenten sikkert betaler fett for litt reklame.

  • Reply Ida Wulff 21. februar 2019 at 13:41

   Hvis du sitter igjen med at jeg fronter at «brunfarge er alt» så har du jo ikke lest innlegget i det hele tatt. Ellers, takk for innspill. Jeg skal ta videre om dette er noe jeg bør opplyse om når jeg skriver om betakaroten 🙂

 • Reply B 21. februar 2019 at 13:29

  I feel you når gjelder tipstvangen. Det er blitt usedvanlig dyrt å feriere der pga. det og man liksom dårligere service enn før. Vi bestilte to drinker på stranden og det kom på rundt 500kr… Da kjente jeg at det var verdt å gå den lille turen til Walgreens for å kjøpe Cola Zero på boks 🙂

  • Reply Ida Wulff 21. februar 2019 at 13:40

   Haha I know! Drakk en drink som kostet over 400 kroner, og den var forferdelig…

 • Reply Kristine 21. februar 2019 at 13:34

  Det tips-styret de driver med der borte er helt sykt. Syns det er en ukultur, restauranteierne burde heller gi de ansatte mer rettferdig lønn istedenfor at det skal være forbrukernes ansvar.. At de bare har lagt til 20% er helt sykt! Jeg skjønner at det er «obligatorisk» når man er femten stykker som spiser, men for to stykk er det helt utrolig. Vet at det har blitt slik mange plasser at de legger til tips på regningen automatisk, men at man kan fjerne den hvis man vil. Men hvor kleint er ikke det 🙄 Vi fjernet tipsen en gang fordi servicen var helt _elendig_, og da kan du tro det ble stor ståhei og at vi måtte forklare oss osv. Endte med at vi ble totalt rasende og at manageren måtte komme ut å unnskylde seg, haha. For et styr! Ha en fin dag videre <3

  • Reply Ida Wulff 21. februar 2019 at 13:39

   Ja, det kan jeg tenke meg var pinlig!! Herregud. For den tipsen burde de jo egentlig tilbudt seg å mate oss…

 • Reply Anonym 21. februar 2019 at 13:42

  Hei, bare til info: Servitørene tjener bare ca 2 dollar i timen, fordi tips er liksom lønna dems. Jeg tenkte helt likt som deg helt til jeg ble kjæreste med en amerikansk servitør. Han sier at man blir sett på som frekk om man kun gir 10 prosent. 15 prosent er ok, men man bør gi 20 prosent. Jeg syns også det er mye, men etter å ha sett han komme hjem tidvis med nesten ingenting i tips etter en arb.dag har jeg endret syn. Da har han jobbet en dag nesten gratis. Og så klart, er det én ting med dårlig service. Men en god del er bare kjipe og gidder ikke gi tips uansett, eller et elendig tips, og det går utover servitøren.

  • Reply Ida Wulff 21. februar 2019 at 14:25

   Men hvorfor ikke bare skru opp prisene med 20% og gi dem bedre lønn? Så kundene ikke blir helt satt ut.

  • Reply Tuti 21. februar 2019 at 17:54

   da burde arbeidsgiveren gi en lønn som det går ann å leve av, tips burde komme i tillegg til lønn, ikke lønna selv.

 • Reply Anonym 21. februar 2019 at 15:23

  arbeidsgiver gidder ikke skru opp prisen for å gi servitørene bedre lønn når de ikke må, velkommen til Amerika. Kjæresten min hadde heller ikke sykedager, og var han syk, fikk han beskjed om at han måtte få tak i en annen pluss ble trukket i lønn, ellers var det sparken. Så jeg har sympati med servitører nå (og andre) som jobber i USA og gir alltid 20 prosent, ellers er det ikke verdt et godt måltid når jeg vet arb.situasjonen for servitørene.

  • Reply Ida Wulff 21. februar 2019 at 16:33

   Stakkars folk… At de ikke engang får de 20% er helt utrolig.

 • Reply Iselin 21. februar 2019 at 16:28

  Jeg er enig i tankegangen din ang.tips, men nå er det jo ikke sånn det fungerer i praksis atm, og da mener jeg at man må bare innfinne seg med det. Som en jente skrev over her ang sin amerikanske kjæreste, så er det kun servitøren det går ut over om man ikke tipser tilstrekkelig. Dessverre, og man kan spørre hvorfor de ikke bare kan gjøre ditt eller datt, men det er det myndighetene som må gjøre noe med, ikke servitøren.. Og ang. tips på hotellet er det vel ikke 200 kr i tips per natt dere betaler, men city TAX, altså moms 🙂 Sånn er det i ganske mange byer.

  • Reply Ida Wulff 21. februar 2019 at 16:32

   Jeg blamer da heller ikke servitørene 🙂 Og nei, city tax var i tillegg til tipsen. Resepsjonen tok en service charge.

 • Reply Anonym 21. februar 2019 at 16:48

  Kanskje du burde prøve en ferie i USA utenfor alle de forferdelige turistgrytene? Se litt hva mer det finnes.
  Jeg har vært endel i USA med familien og vi er mye andre steder, og det er SÅ mye fint og autentisk rundt om kring (og ikke minst billigere, både drinker og flotte måltider, hoteller og attraksjoner). Blir litt trist når «folk» bare ser de typiske turistfellene og tror det er sånn det er. (Der blir det fort overpriset og dårlig service). Det skjer ikke bare i USA eller med deg men med veldig mange….

  (Håper ellers at dere har hatt en fin ferie tross alt, altså!) 😀

  • Reply Ida Wulff 21. februar 2019 at 18:31

   Burde så absolutt det ja 🙂

 • Reply Emilie 21. februar 2019 at 21:30

  Hei Ida!
  Vil bare si først tusen takk for at du skriver blogg! Leser bloggen din stort sett hver dag, spesielt etter jeg flyttet til USA, for meg blir det litt som og holde seg oppdatert på Norge gjennom å lese innleggene dine. Vil også si at jeg liker veldig godt måten du deler litt av alt og elsker måten du skriver på. Jeg syns du er den eneste bloggeren som burde ha gitt ut en bok.

  Stort sett enig i alt av det du deler, men vil bare legge til noe i forhold til tipsing. Jeg har jobbet som servitør i USA i snart fire år, så dette er for de som er spesielt interesserte i hvordan tips fungerer her.

  – Ja Miami Beach er helt elendig på service, de er ikke avhengig av faste kunder fordi de er en endeløs flow av turister, og det er veldig dyrt og spise på Collins Avn. og Ocean drive. Maten og menyene er helt elendig og jeg skjønner at etter en uke der så er man sikkelig irritert over alle pengene man har kastet bort på å tipse for dårlig service og mat. De gatene er sikkert det verste eksemplaret på service næring i USA. (for dere som skal på cruise i Miami og ikke er interessert i nattklubber bo noen dager i Fort Lauderdale eller West Palm beach isteden)
  – Det stemmer at timelønnen vår dekker tax, og det vi tjener i tips er lønnen vår som funger bra om du er flink i jobben din og greier og yte god service hver dag 6-10 timer om gangen, som jeg heldigvis stort sett greier .. haha. Det stemmer også at vi ikke beholder all tipsen selv siden vi tipser de som hjelper oss når vi jobber, rydde person, bartender osv. typisk 3-6% (jo bedre/dyrere restaurant jo ber tipser vi support staff) Jeg selv har en fast tip out på 5.5% av hva jeg har solgt på ett skift uavhengig av hva jeg har tjent.
  -En annen ting er at restauranter har en forholdsvis lav overskudds margin og prisene på mat måtte ha blitt satt opp veldig mye om man skulle hatt en normal lønn. Generelt sett er amerikanere fornøyd med og kunne betale for service om de er fornøyd.
  – Og for alle nordmenn som vurderer å dra til USA ja du burde regne med å tipse nesten overalt, Frisør, spa, restaurant, taxi, uber, valet. Og om du ikke ønsker det så er det så mange land som ikke har den type tips kultur som du kan besøke. Akkurat som at vi ønsker at de som kommer til Norge skal respektere våre sikker å kulturer så bør vi gjøre det samme.
  – 15-20% er vanlig å gi, 15% for helt ok service, 18% for fornøyd og 20% for veldig fornøyd. Om du syns alt var helt elendig bør du spørre om å prate med en manager, forklar kort hva som var galt og de vil garantert ta av halve regningen og beklage. Om grunn var utenfor servitørs kontroll så er det god skikk og fortsatt tipse. Og om det var servitørs feil bør du selvom vurdere å tipse 3-5%.
  -Til slutt vil jeg bare si at jeg ofte har kollegaer som kommer opp å sier i fra at de har nordmenn de serverer å tenker at jeg syns det er kult, men isteden blir jeg stressa fordi de stort sett ikke tipser eller tipser hva amerikanere ser på som dårlig. Og jeg må forklare hvorfor folk fra ett av de rikeste landene i verden (gjerne med ett par stilige designer vesker sittende på bordet) ikke vil betale for service.

  Og til dere som har lest dere opp om tips før dere drar til USA og følger hva som er standarden her uavhengig om dere er enig i systemet eller ikke, tusen takk!!

 • Reply Marie 21. februar 2019 at 21:32

  Det er ikke bare deg, for både i dette og neste innlegg var bildene skikkelig blurry! Kontakt blogglegen 😉

  • Reply Ida Wulff 22. februar 2019 at 01:06

   Will do :O

 • Reply Henriette 21. februar 2019 at 23:29

  Hei Ida! <3

  Håper dere til tross for sykdom og regn har en super ferie.
  Veldig morsomt å få følge dere på tur 😀

  Men, jeg ville bare svare deg på det du skrev angående kvaliteten på bildene dine, jeg har tenkt på det noen ganger at det ser ut som du har dårligere bilder enn før, det er litt kornete og blurry til tider. Ville ikke virke teit å kommentere det tidligere, men nå skriver du det jo selv. Før tenkte jeg ikke noe over det, men det siste 1,5 året kanskje, så har det hendt at jeg har stusset over det. IKKE for å virke negativ altså, men kanskje det er noe med kamera?

  Ha en fortsatt fin tur, dere er veldig søte og det er mye mer "inspo" å se dere med dykkemasker enn "perfekte" par på Insta.

  Klem <3

  • Reply Ida Wulff 22. februar 2019 at 05:14

   Hei på deg <3 Ja, det er nok etter at jeg flyttet over til United Influencers, ser det hos flere av bloggerne deres. Så det skal jeg prøve å finne ut av. Klem tilbake!

 • Reply Karoline 22. februar 2019 at 04:27

  Som en som bor i USA (dog på andre siden av landet) kan jeg som flere andre si at å tipse 20% er vanlig å tipse, mindre enn det er uhøflig, dessverre.
  Det som irriterer meg er at tax aldri står inkludert i prisen, men blir plusset på i kassa. Kan dermed ikke legge frem kontanter før jeg kommer til kassen for jeg aner ikke hvor mye det endelige beløpet kommer på. Ender opp med masse mynt fordi jeg ikke vil oppta masse tid ved kassen for å gi nøyaktig beløp.

 • Reply Guro 22. februar 2019 at 11:30

  For en nydelig kjole! Hvor er den fra?

 • Reply Elise 22. februar 2019 at 11:39

  Frustrerende med tipsen ja, men sånn er det dessverre! Håper virkelig at myndighetene gjør noe med det en dag, for det er altså så irriterende å måtte tenke på og regne ut. Og i USA bør man nå gi 18-20% på en sit-down restaurant, 20% er standard.

  Det er dessverre sånn at forbrukerne i USA tenker at det er billigere når tipsen ikke er inkludert i prisene på menyen, og velger de restaurantene framfor andre. Alle restaurantene som da har tipsen inkludert blir sett på som dyrere (selv om sluttprisen ikke egentlig er det), får mindre gjester og dårligere omsetning. Skjønner godt at de ikke vil gjøre det før det eventuelt blir pålagt en dag, selv om jeg synes det er kjipt selv.

 • Reply Frida Isachsen 26. februar 2019 at 12:41

  Jeg skjønner at som kunde er det frusterende å måtte betale «unødvendig» ekstra på spisesteder, men realiteten er at servitører i USA tjener under minstelønn, de fleste steder faktisk typ 10-12 (!) kroner timen! Realiteten er at de er fullstendig avhengig av tipsen for å kunne overleve. De fleste av dem har i tillegg ekstremt dårlige arbeidsvilkår, med null rett til fridager, sykemelding osv. Det er en situasjon som er vanskelig å forestille seg for oss rike nordmenn, med vår sterke arbeidsmiljølov, men slik er altså livene deres. Det minste vi kan gjøre da er vel å tipse uten å klage sånn.

 • Reply Lotte 8. mars 2019 at 17:58

  Jeg og en venninne var i Praha og opplevde at de la til tipsen automatisk noen steder. Et sted ble vi ganske irritert over det fordi det var så dårlig kundeservice der. Vi brukte kanskje 40 min på å vente på å få kvittering og få betalt.. da spurte vi opptil 3-4 ganger om å få kvitteringen..
  jeg skjønner at dere som skriver om arbeidsvilkårene til servitører i USA er dårlige ser på det som godt argument for å betale 600 kr for en frokost.. men Ida kjefter ikke på servitørene.. det handler om restaurant eierne.. At det burde ikke være så dyrt og være på ferie..

 • Reply Lotte 8. mars 2019 at 18:00

  Jeg synes også ikke at kundene skal ha ansvar for at servitører overlever.. det er vel arbeidsgivere som burde ha det ansvaret

 • Leave a Reply