Nybygg, hjem & interiør

TIL DEG SOM SKAL KJØPE NYBYGG

9. oktober 2019

Dette innlegget blir nok for spesielt interesserte, men det er så mange som har spurt etter det at jeg kjører på likevel 😄 Nå har jeg jo fått litt erfaring med nybygg, og derfor skal jeg dele mine tips. Til deg som vurderer nybygg, og deg som venter på nybygg. Man gjør seg noen erfaringer underveis, som kunne vært nyttige å vite helt fra start. Og før jeg setter i gang: Dette er mine personlige erfaringer, ingen fasit. Jeg har selv vært med på to nybyggprosesser, og vet at ting kan variere litt fra utbygger til utbygger.

FØR DU KJØPER

Les vilkårene. Les alle de kjedelige dokumentene nøye. Finner du prosjektet på et veldig tidlig stadium, kan det være at det ikke er fastslått at det skal bygges. Ofte må det selges et visst antall leiligheter på prosjektet for at utbygger skal sette i gang. Hvis de da også krever et innskudd, må du vurdere om du vil binde egenkapitalen din der så tidlig. Hvor stort er innskuddet? Når får du eventuelt pengene dine tilbake hvis byggingen ikke settes i gang?
Dokumentavgift. Når man kjøper en brukt leilighet, betaler man jo alltid en dokumentavgift av kjøpesummen på 2,5%. Det gjelder dog ikke for nybygg som bygges opp fra grunnen av, noe som er en stor fordel ved å kjøpe nybygg. Der betaler man nemlig bare dokumentavgift av tomteverdien, som utgjør en langt lavere sum. Men! Vær obs hvis nybygget skal bygges oppå et kjøpesenter eller hvis det er et eksisterende bygg som gjøres om. Da må du dessverre betale 2,5% av kjøpesummen likevel.
Research. Research utbyggeren. Hvilke tidligere prosjekter står de bak? Det er stor variasjon i kvaliteten. Noen henter ferdige brakker fra Litauen, andre tilbyr noe litt mer håndlaget. Finn ut hvilke leverandører de skal bruke på kjøkken, bad osv.
Lek deg i leilighetsvelgeren. Få en oversikt over de ledige leilighetene, og vurder alt fra solforhold til støy fra omgivelsene. Og bruk tid på å se på planløsningen – den burde føles riktig allerede på tegningen.
Ekstra kostnader. Når du kjøper nybygg, legges det gjerne opp til at du skal bruke litt (mye) ekstra penger. Prøv å skaffe deg en oversikt over hvor mye før du kjøper. Det er gjerne kjøkken, bad og garderober som koster. Når det gjelder gulv og veggfarger, pleier man å ha noen alternativer man kan velge mellom kostnadsfritt. Husk også at du muligens kan trekke ut noe og få penger igjen, som du kan legge i andre tilvalg fra samme leverandør. I første nybygg jeg kjøpte, trakk jeg for eksempel ut alle de hvite garderobeskapene og brukte de tusenlappene de kostet på badet i stedet.
Andre byggeplaner. Husk å sjekke om det er lagt andre byggeplaner for nærområdet! En byggeprosess kan både være bråkete og rotete, og utsikten til skogen/sjøen kan raskt erstattes med utsikt til en nabo i slåbrok.

DEN LANGE VENTETIDEN

Spar som en gris. Når du endelig har signert kontrakten, er det bare å opprette en sparekonto til prosjekt bolig med en gang. Det kommer til å bli et pengesluk! Møblene har du kanskje forutsett. Men de 50.000 du må bruke på solskjerming og gardiner?! Det vil man gjerne få på plass så fort som mulig.
Tegning med riktig mål. Kontakt utbygger og få en måltilpasset tegning av leiligheten din. Du kan ikke alltid stole på den i prospektet. Hvis du skal begynne å kjøpe møbler, er det superviktig at du har de riktige målene!
Dra på besøk. Ventetiden kan strekke seg over flere år, og klart man er nysgjerrig. Stikk innom byggeplassen med ditt mest sjarmerende smil, så kanskje noen som jobber der vil gi deg en liten tour. Ha med kamera og målebånd, så klart.
… Drøm deg bort på Pinterest! Jeg har laget et (lukket) album der for hvert nye hjem, hvor jeg lagrer all inspirasjon.
… Min erfaring er at ventetiden blåser opp leiligheten i hodet ditt. Så husk at den er mindre i virkeligheten enn den er i det drømmende hodet ditt, hehe.
… Å bruke ventetiden på å rydde er en veldig god idé. Rydd i skuffer, skap og bod. Gi bort, selg og kast. Da får du mindre å flytte på, og det er en deilig følelse å vite at man ikke drar med seg masse gammel drit. Nytt hjem, blanke ark!
Når du endelig får overtakelsesdatoen: Book avtaler med elektriker, møbelsnekker og andre du vil ha på befaring. Så kan de komme og ta mål og gi deg tilbud samme dag (eller dagen etter) du tar over det nye hjemmet ditt.
… Snakker av erfaring: Når du har fått overtakelsesdatoen svart på hvitt, flyr tiden avgårde som lynet.

FORHÅNDSBEFARING

… Ha med deg en liste over alle tilvalgene du har gjort, så du kan sjekke at alt er på plass.
Ta med din egen takstmann hvis utbygger ikke stiller med en nøytral tredjepart (det kan du spørre om på forhånd).
… Gå amok med den gule teipen, det er bedre å påpeke for mange feil enn for få. Det er business, ikke et møte for å bli venner. Ikke vær redd for at du «klager» for mye, du har brukt hinsides mye penger. Er det riper/hakk osv, så skal det merkes med en teipbit og noteres.
Se over maling og overganger. Er det synlige ujevnheter på veggene, og er overgangene i taket akseptable?
… Husk at «norsk standard» er en greie. Noen småfeil må du faktisk bare godta hvis man ikke får øye på det fra visse vinkler. Disse standardene har takstmann og utbygger gjerne greie på, men ikke ta alt de sier for god fisk. Sjekk gjerne opp i etterkant hvis du syns deres konklusjon høres urimelig ut.

OVERTAKELSE

Sjekk at feil og mangler er rettet opp, man går gjerne gjennom det samme som man gjorde på forhåndsbefaringen. Bruk øynene, og ikke stol på at takstmann og utbygger viser deg veien til eventuelle feil.
… Ta med deg dopapir og håndsåpe, i tilfelle du har lyst til å være litt i det nye hjemmet ditt etter overtakelse.
… Vær klar over at den første tiden etter overtakelse, kan det bli litt folk inn og ut av dørene. Skikkelige utbyggere prøver å få rettet opp så mange feil som mulig med det samme.
Oppdager du feil eller mangler etter overtakelse, meld i fra til utbygger så fort som mulig. Ikke vent til ettårsbefaringen med å reklamere.Og så gjenstår jo bare moroa og innredningen. Skulle man tro… 🤔 Hehe. Nybygg kan være litt styr og stress, spesielt de første ukene/månedene etter at man har flyttet inn. Men på den andre siden er det fantastisk å kunne være med å skape sitt eget hjem, at alt er kliss nytt, at man slipper å betale dokumentavgiften, at man har 5 års garanti… Og, at leiligheten kanskje stiger i verdi mens den bygges.

Hvis du har noen nybygg-tips som du syns at jeg glemte her, del dem gjerne i kommentarfeltet så andre kan få glede av dem ❤️👇🏼

18 Comments

 • Reply Anne 9. oktober 2019 at 17:24

  For et fantastisk innlegg! Jeg flyttet selv inn i nybygg i juni (kjøpte høsten 2016) og kjenner meg igjen i masse her! Skulle også ønske jeg visste noen av disse punktene før nå 🙂 Spesielt det med research på leverandører. Vi endte med baderomskabin som kommer ferdig fra Finland, aka veldig få muligheter til å få det slik man vil. I tillegg ble vi nektet tegning med riktige mål (fikk bare en med hvor mange kvm hvert rom var) siden de mente at det kunne være avvik.

  Et tips fra meg er å kjøpe malerfilt som man kan legge på gulvet. Vi fikk en del ting levert hjem, og de som leverer går inn med sko (av sikkerhetsgrunner), så kan være greit å ikke få stygge merker i parketten med en gang 🙂

  • Reply Ida Wulff 10. oktober 2019 at 09:21

   Det er gode tips! 💕 baderomskabin her også, det er så tragisk 😫 nesten 3 meter takhøyde, men det er satt inn en boks med ekstra lav takhøyde som bad. Irriterende! 😅

 • Reply Stine 9. oktober 2019 at 21:11

  Bra innlegg! Er så enig i alt du skriver. Overtar en splitter ny leilighet om 2 uker. Ventet på den i 2 år og 10 mnd!!! En ting til jeg vil anbefale andre som kjøper nybygg er å få på plass belysning før man overtar. Få nybygg som leveres med belysning. Jeg måtte fòre ned taket og få satt inn spotter. Glad jeg slipper å bruke tid på det etter overtagelse. Da er det mer enn nok annet å fikse😅

  • Reply Ida Wulff 10. oktober 2019 at 09:20

   Åå, det er en spennende tid 😍 masse lykke til!!

 • Reply Christine 9. oktober 2019 at 22:30

  Hvilken utbygger stod for prosjektet dere kjøpte leilighet?

 • Reply A 9. oktober 2019 at 22:58

  Hvis du kjøper nybygg som er borettslag slipper du dokumentavgift også (det gjør man jo på alle borettslagsleiligheter forsåvidt). Kjøper man andel i nyopprettet(kanskje ikke en gang opprettet ennå) borettslag, les forslag til vedtekter nøøøye.

 • Reply Mira 9. oktober 2019 at 23:44

  Hei,
  Vi har kjøpt nybygg som står ferdig om litt over et år. Men jeg ønsker en del tilvalg på kjøkken, bad og gulv. Vi har dog ikke fått en tilvalgsbrosjyre enda, men lurer på hva den totale prisen ca ligger på? Forskjell på den forrige leiligheten og nåværende?
  Vi må jo bare spare alt vi klarer nå 😅

  • Reply Ida Wulff 10. oktober 2019 at 09:19

   Det er helt umulig å svare på 😅 men i det første nybygget gjorde jeg tilvalg for 154.000 og i den nyeste 80.000-90.000. I nyeste var det ikke mulig å gjøre endringer på bad!

  • Reply Line 11. oktober 2019 at 12:24

   Dette varierer veldig fra bygg til bygg, og fra utbygger til utbygger. Vi har kjøpt et nybygg på 140kvm, og regner med å bruke 600 000 på tilvalg.

 • Reply Henriette 10. oktober 2019 at 10:23

  Hei! For et supert innlegg til en som flytter inn i nybygg om en måned! Vi valgte ikke noe farge i leiligheten vår så vi får dessverre en veldig steril leilighet i starten.. jeg har hørt at man må vente i et år ca med å male etter at man har overtatt nybygg da det er noe med at bygget «må sette seg» og forsikring.. har du noe greie på dette? Eller kan vi ta fatt på malerkosten med en gang? Takker for svar 😊

 • Reply Benedicte 10. oktober 2019 at 21:58

  Enig med noen over her angående belysning! Angrer sjukt på at jeg ikke satt inn flere spotter, er jo en kostbar prosess å få montert etterpå.. Endel ting jeg ville gjort annerledes, men det får spares til neste gang vi kjøper nybygg. Fordi once you go nybygg you never go back 😂 For øyeblikket har vi rekkehus, men neste skal definitivt bli en enebolig laaaaangt unna alt som heter sameie og borettslag – det er noe kjipe greier!

  • Reply Ida Wulff 11. oktober 2019 at 08:32

   Hahaha, fått nok av naboer? 😀

 • Reply Silje 12. oktober 2019 at 16:19

  Morsomt å lese det fra denne siden. Jeg jobber i et entreprenørfirma og har gått masse overleveringer til forventningsfulle folk som skal overta leilighet. Kjempefin periode på jobb etter alt stress med å rekke frister til overtagelse 🙂

 • Reply Eline 13. oktober 2019 at 20:18

  Jeg overtar en nybygd leilighet april/mai 2020, og har noen spm jeg håper du kan svare på. Når cirka er den første befaringen? Har du flere eksempler på feil eller mangler man skal lete etter på befaringen enn riper og tilvalg? Hvorfor skal man ta med takstmann på befaringen? Hvordan skal man begynne med innredning og malingsfarger? Virker helt håpløst å skulle starte helt fra scratch, men få et gjennomført resultat..

 • Reply Sarah 14. oktober 2019 at 18:42

  Takk for et helt supert innlegg! Har lagret det i leselista, og skal absolutt huske å lese det den dagen jeg skal kjøpe ny leilighet.

  Tusen takk!! 🙂

 • Reply Cecilie 18. oktober 2019 at 14:35

  Mitt tips er å planlegge på forhånd hvor man vil ha stikkontakter😄 vet du at du feks vil ha en ekstra bred seng så mål opp på forhånd så du får en kontakt på hver siden, og ikke midt under senga!

  • Reply Ida Wulff 18. oktober 2019 at 18:24

   Veldig godt tips!!

 • Reply Helene 18. oktober 2019 at 18:35

  Mitt tips er å sørge for at du har innboforsikring med rettshjelpsdekning før du kjøper. Sånn i tilfelle du møter på en kjip utbygger som ikke ønsker å rette opp i feil og mangler.

 • Leave a Reply