Hverdagsliv

FRA EN KVINNE TIL EN ANNEN

4. mars 2020

Jeg snublet over denne videoen på Instagram, og ble sittende og spille den av om igjen og om igjen. 2 minutter 50 sekunder med beskjeder og kontrabeskjeder som vi jenter og kvinner har vokst opp med, om hvordan vi bør se ut, kle oss, oppføre oss, prate, være ovenfor menn og what not, listen er lang. Det er søren ikke rart at vi blir forvirret til tider. At vi ikke føler oss gode nok. At kroppene våre kan føles som hemmeligheter, selv om det overhodet ikke er noe galt med dem.

Det som provoserte meg mest etter å ha sett denne videoen, var tanken: Hvem sin skyld er det egentlig? Jeg oppfatter dette som en girl power-video, men hvem er det egentlig som legger presset på oss? Hvem er det som etablerer sannhetene? Hvem er det som dømmer hverandres valg, fryser hverandre ut, baksnakker hverandres måte å være mamma på, himler med øynene når én er litt høylytt, velger en utradisjonell vei eller viser hud? Skriver anonym dritt til hverandre på nettet? Hvem er det som faktisk snakker bak ryggen på hverandre, og diskuterer smålige ting som rar hårsveis, dårlig bursdagsselskap eller huff, vektøkning?

Uten at jeg kan dokumentere denne påstanden: Kvinner er jo andre kvinners verste fiende?

Og nei, jeg mener ikke alle. Kanskje ikke du er sånn, kanskje ikke jeg er sånn. Kanskje har vi litt av det i oss begge to. Men la oss ikke være så politisk korrekte her inne. Det er mange søstre der ute, som ikke har skjønt at det er plass til alle. Som ikke har skjønt at det er plass til flere blomster i hagen, og at det ikke bare er én stjerne som kan skinne på himmelen. Så dagens oppfordring fra meg – både til meg selv og andre, er å være litt snillere mot andre kvinns. Og med å være snill, så mener jeg: Ikke døm så hardt, ikke add så mye ekstra press. Vi har liksom nok av det fra før. I tillegg er vi ene og alene ansvarlige for mange år med mensen og barnefødsler. Så kanskje vi kan gi hverandre en liten pause på andre områder – bare et forslag ❤️

Her ligger jeg og babler, på min tredje (eller er det fjerde?) dag som sengeliggende. Du vet når du legger deg om kvelden etter noen dager med sykdom, og tenker: Ah, blir deilig å våkne litt friskere i morgen?! Og så våkner du med enda mer vondt i halsen, og enda dårligere hørsel. Man får jo bare lyst til å gi opp. Men nå har jeg trua på at det slipper veldig snart, jeg håper i hvertfall det. Skolen min har fikset så jeg får videoforelesninger denne uken, og det er bare helt gull. Fraværsgrensen er jo noe av det jeg frykter mest, hehe.

Fred ut herifra!

No Comments

 • Reply LH 4. mars 2020 at 17:26

  Jeg har alltid vært hun som skryter og gir komplimenter, selv i min verste usikkerhet, så liker jeg å snakke opp andre, dessverre har jeg også vært i miljøer hvor det er mer normalt å kaste stygge blikk, kommentere antrekk, vekt, frisyre og sminke. Sjeldent jeg har «tillatt» stygge kommentarer, uten å si hva jeg mener om sånn drittslenging.

  Mens jeg tror at mange jenter dømmer hverandre, så tror jeg «forventningene» til hva vi skal «være» kommer fra hva menn mener, så ja, «vi» dømmer hverandre, men vi dømmer hverandre ut i fra kriterier som menn har skapt for oss. Tror jeg da, i hvert fall 🙂

 • Reply Marikken 4. mars 2020 at 19:51

  Hei Ida!
  Først og fremst, nå som jeg tar meg tid til å kommentere for en gangs skyld (aldri gjort det før): du er min all time favoritt! Du er i en annen liga enn andre bloggere skrive- og formuleringsmessig, du er morsom, jeg syns du fremmer gode verdier og generelt er helt herlig.

  Angående dagens innlegg.. jeg respekterer det du skriver, og støtter deg i det. Samtidig syns jeg personlig du tenker litt snevert rundt dette? Slik jeg oppfatter det tar denne videoen opp mange ting, inkludert bitching jenter imellom og hvordan vi tolererer lite rom for å være og oppføre oss annerledes enn helt A4, men også mye viktigere ting… Seksuell trakassering, menn som utnytter kvinner, enn samfunnsstruktur gjennomsyret av diskriminering mot kvinner, voldtekt, undertrykking, med mer. Jeg støtter alt du skriver, men jeg syns det er litt dumt å fremstille dette som en video som omhandler noe kvinneskapt og kvinnestyrt. Jeg tror ikke det er det som er budskapet med videoen, og jeg tror det er viktig å ikke «bagatellisere» det ned til at kvinner er kvinners verste fiende. På et hverdagslig nivå er dette sant, men når det gjelder de større problemene er det en hel del menn, og generelt en samfunnsstruktur, som jevnlig spenner ben på mange kvinner.

  Det er ikke sikkert jeg har oppfattet dette på riktig måte, og jeg mener dette overhodet ikke som krass kritikk. Som sagt digger jeg deg, og jeg syns alt du kommer med er skikkelig bra, inkludert innholdet i dette innlegget. Men så mye som du påvirker min hverdag med kloke ord er det jo nesten bare rett og rimelig å gi litt tilbake av tanker av og til?:) Jeg vet ikke, nå prøver jeg bare å rettferdiggjøre å kommentere på bloggen din fordi det føles så unaturlig, tror jeg. Heier på deg og alt du gjør <3

 • Reply Hilde 4. mars 2020 at 19:52

  Dette!! Det treffer så close to home, både fordi man er så veldig enig, men også fordi man vet man har vært skyldig i flere av tankene selv…

 • Reply Anna 4. mars 2020 at 22:36

  #braforbilde 👏

 • Reply liss 5. mars 2020 at 02:09

  takk ida 60 ++++

 • Reply Hanne 5. mars 2020 at 13:05

  Grunnen til at kvinner har disse holdningene om andre kvinner kommer jo av holdninger som er satt av menn. Kvinner er kvinner verst fordi vi blir lært opp til å tro at kvinne = dårlig.

 • Reply Emilie 5. mars 2020 at 14:05

  Bra at du snakker om dette! Hørte en podcast i går der de var innom dette temaet på en veldig fin måte, sjekk den ut? Jay Shetty sin «on purpose», gjesten var Sophia Bush:)

 • Reply Linn L. 8. mars 2020 at 13:01

  Wow. Ble litt satt ut av videoen :O Er det så mange «regler» for menn egentlig?! Her er det mye å tenke på. Og ja, vi kvinner må være snillere med hverandre <3 Passende nok: Gratulerer med kvinnedagen!

 • Reply Tuti 8. mars 2020 at 19:36

  Helt enig, de fleste sånne kommentarer har jeg hørt fra andre kvinner.

 • Leave a Reply