Hverdagsliv

ALT FOR SHÆLIGHETEN

29. mai 2020

Hadde du fortalt meg for tre år siden, at jeg kom til å forelske meg i et menneske som bommer på kj-lyden, så hadde jeg ledd. Dét hadde jeg ikke holdt ut med.

For ti år siden skrev jeg et blogginnlegg som het «han gidde meg en sjøttbolle og da ledde jeg». Den ble en del av norskpensum på ungdomsskole-nivå, og er siden blitt brukt i utallige eksamensoppgaver. Det er klart jeg føler meg som en ambassadør for den stakkars kj-lyden, en utrydningstruet lyd som ikke mange nok tar på alvor.

Men så møtte jeg ham, da. Den blide, snille østfoldingen som sa shino, shylling, shirke og sheller. De halvtjukke L’ene har jeg bare funnet sjarmerende, men gode Gud! Fraværet av kj-lyden var som å få hele knivskuffen rett i øret.

Kanskje en upopulær mening, men jeg syns det høres dumt ut.

Jeg har lært meg å overse det her hjemme, men når vi er ute blant folk, blir instinktet mitt så sterkt at jeg ikke klarer å styre meg. I går spiste vi ute på restaurant, og da skjedde det noe grusomt.

Servitør: Hva skal du ha?
Gravlyset: Greske shøttboller.
Servitør: Hva sa du?
Meg: Du må si kjøttboller med kj-lyden!

Jeg rettet på ham foran servitøren. Foran de andre vi spiste med. Jeg er jo helt jævlig! Det samme skjedde forrige uke da vi var på hyttetur med et vennepar. «Mitt» vennepar, så han kjenner dem jo ikke dritgodt (enda). Jeg tror han snakket om vi skal gifte oss i shirke eller ei, og magen min bare vrengte seg: DET HETER KIRKE. God stemning, nydelig kjæreste, at jeg i det hele tatt har ring på fingeren er jo et under.

Tenk at jeg skulle bli en sånn! Jeg vil virkelig slutte. Men jeg merker det ikke før jeg allerede har gjort det. Det ligger i ryggraden min. What to do 😂 Må jeg ha et kurs i å holde kjeften min, eller er det innafor å kurse ham i kj-lyden? Han er jo en smart fyr, det kler ham ikke å snakke feil. Selv skylder han på Fredrikstad-dialekten, og påstår at det er en Østfold-greie. Men jeg har møtt mange fra Østfold som ikke skal på shino i kveld.

Råd tas i mot med takk. Inntil videre: Alt for shæligheten. Forsøkte meg på en liten fotoshoot på Bastøferja tidligere i dag. Det var lettere sagt enn gjort, hehe. Har vært på overnatting hos svigers, og kom faktisk akkurat inn døra her hjemme. Denne helgen skal vi prøve å være hjemme og kose oss, etter to uker på farten. Altså, været i dag! Nå skal vi kickstarte helgen med å spise reker på terrassen hos mamma og pappa. Det blir fint 💛

Ønsker alle som nailer kj-lyden en god helg!

237 Comments

 • Reply Elisabeth 29. mai 2020 at 19:30

  Kjør på, Ida – shino og shirke er IKKE innafor.

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:08

   Shører på!

 • Reply Kjersti 29. mai 2020 at 19:41

  Det er IKKE en Østfold-greie. Og jeg klikker i vinkel når folk ikke klarer å si mitt navn riktig. Så du er ikke alene.
  Be han tenke seg om hvis han sier han skal kjøpe skjede til deg… (evt. shede som stavemåte).

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:07

   Shershti? Hehe. Ja, shede vil jeg ikke ha!

 • Reply Aline 29. mai 2020 at 20:08

  Må jo le litt av innlegget;) Ja det høres ikke så fint, men vet du hva…hvis det er det verste så tror jeg bare du må holde ut og prøve å la være å kommentere:) Ekteskap handler om å ta og gi når den tid kommer. Jeg hadde også en tanke om at slik og slik skulle ikke mannen min være. Men jammen gitt har jeg nettopp fått meg en mann med disse «egenskapene «. Det går så fint så!

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:07

   Ja, enten så lærer han seg det eller så slutter jeg å si ifra 😉

 • Reply Elin 29. mai 2020 at 20:17

  Haha det ER innafor å kurse han. Det er som oftest bare latskap at folk ikke bruker kj-lyden. En østfold greie er det hvertfall ikke! Like mye sløvhet i oslo og andre steder. Heia deg som tar opp dette!

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:06

   Heia oss! Hehe

 • Reply Hanne 29. mai 2020 at 20:34

  Amen! Kunne ikke vært mer enig. Kj-lyd er det bare for alle å praktisere, så blir Norge et lykkeligere sted (for meg, og tydeligvis deg, i alle fall 😂) God helg til deg også!

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:06

   Haha, JA! <3

 • Reply Rebekka 29. mai 2020 at 21:30

  Hahaha, fullestendig innenfor å sende han på et KJ- kurs!! Det vrenger seg i magen hos meg også, og jeg har alltid lyst til å rette på kjente og ukjente som ikke mestrer å uttale den lyden!! Geografisk området er ingen unnskyldning, dette er noe alle bør klare!!! 😂

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:05

   Egentlig ganske enig med deg altså!

 • Reply Janne-Kristin 29. mai 2020 at 21:34

  Hahaha, dette traff meg veldig akkurat nå! Jeg er akkurat som Gravlyset, men så er jeg fra Bergen. Det verste er at jeg er norsklærer i tillegg, så skal lære disse elevene mine om kj-lyden og skj-lyden. Jeg har sagt at de bare må pugge ordene, for jeg klarer ikke å si ordene riktig 😂

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:05

   Aaah for i Bergen sier dere faktisk shøttboller, og det er riktig?! Har jeg ikke tenkt på 😂

   • Reply Anita 30. mai 2020 at 08:03

    Haha neei det gjør vi vel ikke! Vrenger seg i magen her nå. Kj for alltid!! 😂

 • Reply Nette 29. mai 2020 at 21:40

  Han må lære seg kj-lyden😇 Tar tid, men er verdt det. For er forskjell på kjede og skjede – kan fort bli kleint og misforståelse av slikt 😅

  For tenkt hvis/når dere får barn. Hvis de skal lære å uttale kj-lyden, tenker jeg på 🤓

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:04

   Kjede og skjede er en kjip misforståelse, hehe. Jeg skal prøve å kurse så godt jeg kan!

 • Reply Anonym 29. mai 2020 at 22:26

  Altså, folk som bruker kj-lyden må rettes på, hver eneste gang!

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:04

   Folk som ikke bruker den mener du, håper jeg? hehe <3

 • Reply Karine 29. mai 2020 at 22:31

  Det er ikke ofte jeg kommenterer blogginnlegg men altså DETTE innlegget 🙌🏼 Jeg fikk høylydt latterkrampe for meg selv 😂 Du skriver så bra og sjukt morsomt! Jeg er enig med deg, det høres kjempedumt ut og jeg hadde heller ikke klart å la vær å rette på det!

  Du får ha et strømhalsbånd på han så hver gang han sier shirke eller shøttboller så får han strøm! Hadde vært en hysterisk vlogg 😂

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:04

   Hahahaha, jeg ler 😂 Et strømhalsbånd som reagerer på sh-lyden hadde vært FANTASTISK!

 • Reply M 29. mai 2020 at 22:32

  Samme her! 🙈 Jeg tror jeg har mistet evnen til å høre forskjell når mannen min prater. Jeg antar det er en overlevelsesmekanisme og grunnen til at vi er gift 😅

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:03

   Haha, ja, hvis jeg ikke får endret det med et skikkelig kurs så må jeg prøve å klare det jeg også 😂

 • Reply Malin 29. mai 2020 at 22:33

  Jeg irriterer meg mest over de som bruker «i forhold til» feil, til og med JOURNALISTER! Er heldigvis ikke en sånn gærning som sender mail og påpeker det …enda 😉 I svigerfamilien min er det tre søsken, hvor en av de ikke nailer kj-lyden. De har samme arv og miljø, så da må det nesten gå på vennekretsen 😅

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:02

   Jeg har hatt flere forelesere som bruker «i forhold til» feil.. Blir for dumt! Hehe.

 • Reply Lise 29. mai 2020 at 22:43

  Som østfolding blir jeg svært krenket når kjæresten din skylder på Østfold og Fredrikstad. Hehe. De ekle lydene der kommer bare av ren latskap. Jeg er som deg, får utslett av å høre at folk ikke uttaler riktig, og retter gjerne på dem.

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:02

   Nå har jeg i hvertfall fått bekreftet at det ikke er Fredrikstad som har skylda, så da kan jeg jobbe videre med problemet, haha 😅

 • Reply Annemarie 29. mai 2020 at 23:16

  Jeg er SÅ enig med deg! Det vrenger seg i øra mine når jeg hører sh-lyden. Han kan ikke skylde på dialekta, jeg er også fra Fredrikstad, og jeg klarer kj-lyden 😜 det samme med de aller fleste av vennene mine. Jeg syns det egentlig er litt latskap, å ikke lære seg å si det ordentlig 🙈

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:01

   E9, spørs om ikke vi må ha et kurs!

 • Reply LH 29. mai 2020 at 23:25

  Jeg blir også helt gal av manglende KJ-lyd. Sjekk ut dette klippet https://www.facebook.com/Praktisk.info/videos/kj-lyd/419950581759153/ og lykke til videre 😉

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 00:01

   Skal sjekkes ut, takk!

 • Reply Lotte 29. mai 2020 at 23:30

  Hahah, den unnskyldningen må han nok lenger ut på landet med! Jeg er fra Fredrikstad, og jeg har aldri slitt med kj-lyden 😂

  • Reply Ida Wulff 29. mai 2020 at 23:59

   Takk 😂

 • Reply Ida 29. mai 2020 at 23:52

  Jeg er helt enig! Forstår at det er vanskelig å ikke kommentere det. Men det er ikke bra.

  • Reply Ida Wulff 29. mai 2020 at 23:59

   🤙🏼🤙🏼

 • Reply Frekksta 30. mai 2020 at 00:26

  Er fra Fredrikstad selv, må si jeg holder med gravlyset her 😂 Jeg klarer kj-lyden, men må anstrenge meg for å huske på det når jeg er så vant til «sh». Er så mye mer lettvint, og man slipper å tenke så mye før man prater. Hehe.

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 16:56

   Haha, han er sikkert veldig glad for å få litt støtte 😂❤️

 • Reply Asreis 30. mai 2020 at 01:11

  Hører ikke forskjell 😳😂 Hilsen bergenser

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 16:56

   Bergensere må nesten være fritatt? 😄✅

   • Reply Åse 1. juni 2020 at 00:03

    Nei nei! Bergensere er på ingen måte fritatt! Ordentlig KJ-lyd hører hjemme i Bergen også. Selv om det syndes mye her, er det like vondt å høre det her som alle andre steder. Heier på deg!😅

 • Reply anna 30. mai 2020 at 01:18

  Nå følte jeg meg litt truffet:(
  Jeg er ikke opprinnelig norsk. Er veldig glad i språket, men klarer ikke å ha bra nok norsk uttalelse.

  Når du sier at din mann sier feil, så jeg tenker , hva hadde du sagt om meg 🙁

  Jeg klarer jo bare ikke å si riktig, men skriver riktig 🙂

  What to do, Ida?

  • Reply Ida Wulff 4. juni 2020 at 07:42

   Øve <3 Og jeg ville aldri sagt noe stygt om noen som har lært seg et nytt språk og ikke mestrer det 100%!

 • Reply Cecilie 30. mai 2020 at 06:34

  Her skal du bare kjøre (shjøre) på med retting!!😊 Synes du har vært tålmodig lenge. Grusomt å høre den språkfeilen🤣 Er og flere ord som endrer mening om man sier sh- og ikke kj-lyd. Og hva med de som heter Kirsten og andre navn med kj-lyd?? De har krav på å få navnet sagt riktig😉

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:25

   Jeg shøøører på og driver opplæring! Har faktisk fått noen nyttige tips her i kommentarfeltet 😀

 • Reply Anonym 30. mai 2020 at 09:50

  Ta kontakt med en logoped. De kan hjelpe.

 • Reply Beate 30. mai 2020 at 11:10

  Åh, det er SÅ irritende! Folk må lære seg å prate! Haha! Jeg tenker mye oppi hodet mitt når jeg hører ugrei snakking altså… 😉
  Hadde nok definitivt gått inn for å få min kjæreste til å bruke kj-lyden! Jeg henger meg også opp i ordet: forhåndsregler. Det heter forHOLDSregel! Haha! Du er så gøyal, Ida! <3

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 16:41

   Hehe den siste der er faktisk en ganske ny oppdagelse for meg 😂 men aner ikke om jeg har pleid å si riktig eller feil. Jaja, vi kan ikke dvele ved fortiden! Du er god du ❤️

 • Reply Jade 30. mai 2020 at 11:31

  Jeg synes det er så mange som snakker sånn at jeg har blitt vant til det, men det høres litt barnslig ut, ha,ha. Dessverre tror jeg det er en tapt sak på sikt, det er en del «språkfolk» som mener at kj-lyden kommer til å forsvinne fra språket vårt, som en slags effektivisering (kj-lyden skal visst være mer krevende å lære…).

 • Reply Tiril 30. mai 2020 at 12:25

  Samboeren min er også dårlig på kj-lyden og jeg har retta på han i snart 14 år. Jeg har ikke tenkt til å slutte med det heller 😂 MEN han har faktisk blitt mye flinkere og nå har han begynt å rette seg selv også, så det er håp! Haha! Det er verre med ungene, da «alle andre» sier sh istedenfor kj…. Men jeg gir meg ikke der heller 💪🏻🤪

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 08:47

   Stå på! 💪🏻💪🏻 hehe

 • Reply Kristine 30. mai 2020 at 12:44

  Mener å huske vi lærte på skolen at hvis man sier «i» inni seg (i munnen liksom-uten lyd) før man skal si et ord med kj-lyden så kommer det ut riktig og ikke som skj-lyd 🤪
  Sånn som dette: (stum i) kino hvis det made sense 😅

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 16:38

   Skal prøves! 😄👏🏼

 • Reply Nina 30. mai 2020 at 12:48

  Et tips kan være å si «hi» i stedet for «ki». Få han til å si «vi skal på hino». Så lærer han seg kanskje forskjellen 🙂

 • Reply Silje 30. mai 2020 at 14:08

  Ja, det gjør vondt i ørene! Og for å gjøre det enda verre: ting tyder på at /kj/ kommer til å forsvinne fra det norske språket etter hvert. Talespråk er i stadig endring, og «krevende» lyder har en tendens til å bli erstattet av enklere varianter over tid. Og /sh/ er lettere å uttale enn /kj/ (bare se hvor lang tid det tar for utlendinger å lære seg kj, det er også en de siste lydene norske barn lærer). Det er også grunnen til at th-lyden forsvant fra norsk (hustak het «thak» på gammelnorsk). Kanskje du bare må tenke at Gravlyset representerer det nye norske talespråket. RIP /kj/ 🙁

  • Reply Ida Wulff 30. mai 2020 at 16:55

   Håper det ikke blir RIP :-(((

 • Reply Linda 30. mai 2020 at 15:27

  Jeg snakket slik før selv, i starten av 20åra så tok jeg kontakt med en logoped som lærte meg å øve på KJ-lyden. Nå er jeg heldigvis kvitt problemet, dette handler om trening. Mental trening, synes du skal be han gjøre noe med dette. Hadde ikke godtatt dette selv hos min partner.

  https://www.facebook.com/Praktisk.info/videos/kj-lyd/419950581759153/

 • Reply Hanne 30. mai 2020 at 17:51

  Det er helt innafor å rette på, er jo feil og som du sier de lydene er i ferd med å dø ut, ikke fordi de er vanskelig å si men pga sløvhet.
  Så herlig å høre at det er flere som bryr seg om språket❤️

 • Reply Anita 30. mai 2020 at 18:53

  Åh, så enig i at sh-lyd ikke er greit! Det finnes jo folk som jobber med dette, kanskje Gravlyset må få en time hos logoped i gave neste gang du vil gi han en påskjønnelse. Mulig det slår helt feil ut…hehe

 • Reply Silje 30. mai 2020 at 21:01

  Æææ! Er så enig! Og det er IKKE en Østfold-greie. Sarping selv, og sitter med inntrykk av at det har sklidd ut litt etter litt med yngre generasjoner. Selv retter jeg på mine treåringer, i frykt for at de skal si schole, shjøtt, shirke…. *Cringe*

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:26

   Bra du tar det på alvor 😍

 • Reply Cathrine 30. mai 2020 at 21:17

  Jeg var enig med deg. Men har en venninne som er språkforsker, og de ser på det som en naturlig utvikling av språket. Så da godtok jeg det, men jeg synes også det høres dumt ut.

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 08:46

   Klarer liksom ikke helt å akseptere det, selv om mange «eksperter» sier det 😅

 • Reply Marte 30. mai 2020 at 22:21

  KJ-lyden er hellig. Ikke skyld på Fredrikstad og Østfold – er like jævlig å høre den lyden uansett dialekt. Hilsen Fredrikstad-jente ✌️

 • Reply Ida Brodalen Lysthaug 31. mai 2020 at 09:07

  Prøv dette med han: https://www.facebook.com/p3morgen/videos/210692513392776/?vh=e&d=n

  Kanskje lettere å lære sånn😄

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:24

   Skal sjekke ut!

 • Reply Mette 31. mai 2020 at 09:54

  Ah! Det er en skam at så mange ikke klarer kj-lyden.
  Synes så absolutt at du skal fortsette å kjempe for det.
  Forklar at du er veldig glad i han, og ikke vil at han skal oppfattes som en mindre intellegent shjøttkake blant folk. Han er for god for det<3

  Heier på deg!😃

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:25

   Enig med deg! Hehe. Tusen takk 💗

 • Reply Isabell 31. mai 2020 at 10:07

  Har det på akkurat samme måte! Verdens fineste, smarteste og flinkeste mann, men han klarer ikke den lyden! Jeg har delvis klart å la det gå, det svir inni meg, men jeg klarer å holde kjeft. Så fokuserer jeg på datteren vår i stedet, for der skal hun ta etter MEG altså.
  Jeg har studert norsk, og vi lærte der at denne lyden vil dø ut i løpet av de neste 50 årene, og at denne tjukke L-lyden vil spre seg langt utenfor grensene til Østfold, eller Viken da. Det kommer ikke til å spre seg til meg 😂

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:23

   Bra du tar språk-ansvar for datteren deres, hehe ❤️👏🏼

 • Reply Trine 31. mai 2020 at 10:16

  Må kurses! Søk på p3 morgen og kj-lyden. Der hadde de besøk av noen som lærte den ene programlederen det. Hun som var på besøk hadde noen triks 😊

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:26

   Ja så jeg fikk linken over her, så det skal jeg sjekke ut 😀❤️ takk!

 • Reply S 31. mai 2020 at 10:27

  Mitt aller beste tips for å mestre KJ-lyden er å hviske «hi». Altså det bjørnen sover i. Pleier å fungere på de aller fleste 🙂

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:24

   Det kan faktisk se ut til å funke!!

 • Reply Kathrine Borchgrevink-Lund 31. mai 2020 at 10:37

  Kj lyden må du bare lære han. Dette er kun latskap🙈

  Husker jeg gikk på barneskolen og skulle lære å si R. Det klarte jeg ikke som alle andre, så måtte stå i speilet å ØVE. der var redningen🙏 passe flaut 🙈😅

  Men verdt det når en klarer det.

  Men må også si, elsker måten du skriver på😍 du må skive en bok en gang 🤩🤩🤩 love IT!

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:23

   Takk snille du, så hyggelig å høre ❤️❤️

 • Reply Anne 31. mai 2020 at 12:50

  Kj-lyden er hellig. Ferdig.

 • Reply Anne 31. mai 2020 at 12:59

  Jeg er bergenser, så nå sitter jeg her og sier «kjino/shino» høyt for å høre om det er forskjell eller dialekt. Samboeren kom inn og spurte hva i all verden det er jeg driver med, jeg bare «SI KINO!!» 😂 Nå er vi bare forvirret og ingen av oss aner hvordan vi egentlig sier det, haha!

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:22

   Hahaha ler, bergensere er visst fritatt 😂🙏🏼

 • Reply Marianne 31. mai 2020 at 15:04

  KJ-lyden er på vei ut, dessverre. Dere får bare finne dere i det!😂

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 15:22

   Vil ikke 😭😭😭

 • Reply Isabelle 31. mai 2020 at 16:48

  Haha, elsker formidlingsevnen din! Som lærer på en skole i Østfold (hvor vi ikke har like tjukke L’er som i Fredrikstad 😉) var dette noe jeg tok tidlig tak i med elevene mine. Nå er de snart ferdige med barneskolen, men de husker fremdeles den dagen for to-tre år siden hvor vi snakket om at kj-lyden var på vei til å dø ut. Jeg forklarte dem forskjellen på kjede og skjede. Da var det mange åtte-niåringer som rødmet. Jeg dro den enda lenger, som den rett fra levra-læreren jeg er, og spurte om de hadde hørt begrepet «kjedekollisjon» før. Overraskende mange hadde hørt om det; foreldre som hadde kommet sent hjem grunnet kjedekollisjoner, omkjøringer osv. Jeg spurte da hva de tenkte når jeg sa «skjedekollisjon», for nå så jo alle for seg jentetisser (deres eget ord) når vi sa skjede. Det ble en morsom time og den dag i dag er det ingen av dem som bruker det feil. Det har hendt at noen har bomma en gang eller to, men da blir det fnising og formaning om hvor feil ting KAN bli, dersom vi ikke er nøye 🤪 Nå har ikke jeg disse ungene i norsk, men jeg er kontaktlærer og vi benytter ofte små smutthull til lignende regler. Denne uken vet jeg f.eks at jeg sendte ut mange «i forhold til»-bedrevitere! Det koblet vi på en matematikktime som omhandlet forhold og mengde. Det er SÅ mange som bruker det begrepet feil. «I forhold til været i dag så tror jeg vi skal dra ut med båten!» NEI. Jeg får magesår og klamma i øra av det! 😅

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 20:28

   Hehe, godt at det finnes lærere som deg ❤️❤️👏🏼

 • Reply Rebekka 31. mai 2020 at 17:08

  Jeg er norsklærer, begge(!) foreldrene mine er norsklærere og likevel finnes ikke kj-lyden hos søsteren min. Altså… 🙄

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 20:29

   But how! 😂👀

 • Reply Margrete 31. mai 2020 at 17:27

  Blir nesten sprø av alle som sier at det er feil å uttale lyden på denne måten🙈Skal faktisk ha eksamen om dette på tirsdag, og det er bare en generell feiloppfatning blant folket. Språkendring er naturlig, og det er egentlig skriftspråket som ikke er oppdatert! Feilen her er egentlig å rette på det, selv det ikke er den vakreste lyden i verden. Elsker bloggen din🥰Hilsen østfolding👋🏼

  • Reply Marianne 31. mai 2020 at 23:04

   👏🏼👏🏼 helt sant!

 • Reply M 31. mai 2020 at 18:46

  Er selv fra Østfold og vi retter også på de som sier shino, så er definitivt ikke et Østfold-fenomen! Haha

 • Reply Lena 31. mai 2020 at 19:12

  Er ikke bare deg..hater det selv. automatisk tenker jeg at de som ikke klarer å uttale KJ- lyden har lavere iq…desverre.

 • Reply ElisabethH 31. mai 2020 at 19:37

  Bergensere er absolutt ikke fritatt! 😂 Jeg er fra Bergen og er aktiv bruker av kj-lyden, og det er alle venner og familie også. Takk og pris. Jeg reagerer kraftig på shole/shino osv, det er IKKE greit! 😂

 • Reply ch 31. mai 2020 at 20:20

  Jeg har rettet på min kjæreste i lang tid, og nå er han helt forvirret. Han prøver virkelig, men nå blander han alle lyder. Har til og med begynt å si feks. kjikkelig (skikkelig).

  • Reply Ida Wulff 31. mai 2020 at 20:30

   Å nei er det sant, stakkar 😂

 • Reply A 31. mai 2020 at 20:29

  Haha, synes det er lov å si ifra! Men om han ikke ønsker å gå inn for å prøve å gjøre noe med det, må du nesten lære deg å holde det inne? Så lenge du har gjort ditt liksom. Jeg synes den verste dårlig-norsk-trenden for tiden er de som bruker «hvem» om objekter, type hva/hvilken. Da knyter det seg i magen!

  • Reply Guro 1. juni 2020 at 22:26

   ENIG! «hvem farge har du på veggen»… Altså… Haha

 • Reply Silje 1. juni 2020 at 00:59

  Legg tuppen på tunga frem i tennene (tennene nede altså) og øv på ordene. Da vil automatisk kj-lyden komme. Om tuppen på tunga «henger løst» i munnen får du shi-lyden. Vanskelig å forklare, men håper du skjønte noe av det🙈

 • Reply Merete 1. juni 2020 at 01:35

  Fortsett å rette på han. Bare latskap😊 Men den Østfold-l’en er da tynn? Tjukk l er den man bruker i feks Ola, er det ikke?

 • Reply Anonym 1. juni 2020 at 09:58

  Heiidu!

  Nå har jeg lett både på blogg og insta, men finner ikke tilbake til den teltdoen som gravlyset hadde kjøpt inn, kunne trengt sånn selv 😂 vet du hvor den er kjøpt? Husker ikke hva du sa 😊😊

  • Reply Ida Wulff 1. juni 2020 at 14:00

   Postet kun på story 😄 han kjøpte den på coolstuff.no

 • Reply Marthe 1. juni 2020 at 20:11

  Her i huset har også samboeren problemer med sh, sj og kj. Har vanskelig med å forstå hvordan man skal uttale dem, men prøver iallefall, og det er ikke sjeldent vi har en liten «øving» og jeg må forklare hvordan de forskjellige ordene uttales. Gikk jo så langt at vi satt på en av norges Michelin-restauranter og ble liiiitt flaue da selveste sjefen sto å lo av at min samboer satt og øvte på å uttale kjylling og ikke shylling… Hehe

 • Reply Thea 2. juni 2020 at 12:05

  Det er helt innenfor å rette på alle som sier kj-feil, bruker hun/henne feil ooog de som ikke kan bruke pronomen rett (hvem istedenfor hvilken f.eks.). Hilsen grammarnazi som alltid retter på alle, både kjente og ukjente, og slipper unna med et lite smil 😅

 • Reply Marie 2. juni 2020 at 13:42

  Hahaha, jeg dør. Men føler SÅ med deg. Jeg er fra Tromsø og samboeren min og jeg får hele knivskuffen i øret (som du så godt sier det!) når vi ser tvreklamer hvor de ikke kan bruke kj-lyden. SKAM DERE!

 • Reply Helle 2. juni 2020 at 17:02

  Jeg er HELT enig med deg. Fortsett å mase på ham (hjemme), du gjør ham en bjørneTJeneste ved å la være.
  Selv klarer jeg ikke å ta folk som har passert 20 år, og ikke kan snakke ordentlig (dvs uttale kj), alvorlig.

 • Reply B 3. juni 2020 at 18:38

  Aldri sKJønt greia med den rettinga..kan være fordi jeg faktisk ble mobba når jeg var liten fordi jeg ikke klarte å uttale ting «riktig», og kanskje snakket litt rart selv om jeg ikke hørte det selv, grunnet infeksjon sykdom i tannkjøttet.
  Det resulterte i at de måtte trekke alle tennene mine som liten og tennene foran vokste ikke ut igjen før jeg var 10-12, det var umulig for meg å uttale enkelte ting «riktig»,kj lyden var en av de. Var faktisk lærer assistenter som ble sint på meg disse årene fordi jeg ikke klarte helt kj og den vibrerende r lyden. Det var så ille at jeg satt hjemme og prøvde så hardt å få det til så de ikke skulle fortsette å bli sint på meg. Det sitter fortsatt i meg. Barn brydde jeg meg ikke så om som påpekte det, men voksne som ble sint pga av noe jeg ikke kunne noe for vil jeg faktisk aldri glemme.

  Jeg kan fortsatt bomme litt, men jeg klarer faktisk ikke høre om jeg sier kino eller schino, og for å være ærlig så bryr jeg meg såpass lite i dag at jeg ser bare dumt på de som liker å rette på det. Jeg bryr meg mer om de som vasker feil og setter helt feil i oppvaskmaskin (kun typen som får kjeft da), for det har faktisk konsekvenser. Hvis gpsn forstår deg så skal det nok gå bra med deg.
  Vi har vel alle våre ting.

 • Reply B 3. juni 2020 at 18:52

  Må si det er mye verre med «å» og «og», mangel på punktum .. bare generelt ekstrem dårlig grammatikk. Må innrømme at det er hard pass for meg. Jeg takler det meste, men der grøsser jeg såpass mye. Blir vel samme greia som «their», «there», «where» og «were». Så kan vel kanskje forstå det litt, men så takler jeg shino bedre der altså..

 • Reply Ane 4. juni 2020 at 20:02

  P3-morgen hadde besøk av en logoped som hjalp Martin å bli kvitt sh-lyden, kanskje dere kan google klippet og se på det sammen!

 • Reply Gertan 5. juni 2020 at 10:35

  Det er enkelt å lære seg hvis man øver på å plassere tungen riktig. Press hele midtre delen av tunga opp mot midtre del av ganen (ikke mer enn at kantene trykker opp mot undersiden av tennene) så kommer «kj»-lyden av seg selv.

 • Reply prestigeautodetailingkc.com 11. august 2023 at 08:10

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Thanks Again. Really Great.

 • Reply randm tornado 7000 vape 15. august 2023 at 15:22

  Is anyone here in a position to recommend Hold-Up Stockings? Cheers xx

 • Reply Windows Webhosting 15. august 2023 at 17:41

  At this time it sounds like WordPress is the preferred bloggingplatform out there right now. (from what I’veread) Is that what you’re using on your blog?

 • Reply car on rent in coimbatore 15. august 2023 at 21:50

  Enjoyed every bit of your blog.Thanks Again. Fantastic.

 • Reply cotton dhoti kurta for men 16. august 2023 at 03:48

  Muchos Gracias for your post. Want more.

 • Reply tent rentals Palo Alto 16. august 2023 at 08:41

  I cannot thank you enough for the blog article.Much thanks again.

 • Reply tent rentals San Mateo 16. august 2023 at 11:04

  Great, thanks for sharing this post. Much obliged.Loading…

 • Reply bounce house rentals 16. august 2023 at 12:05

  whoah this blog is great i really like studyingyour posts. Keep up the good work! You realize, many people are looking around for this info, you could help them greatly.

 • Reply ssc chsl jobs list 16. august 2023 at 15:49

  Very good article post. Awesome.

 • Reply 22A-B2P3H204 16. august 2023 at 20:50

  Thanks so much for the blog article.Really thank you! Fantastic.

 • Reply 바카라사이트 17. august 2023 at 07:32

  Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am going through issues with your RSS.I don’t know why I am unable to join it. Is there anybody getting similar RSSissues? Anyone who knows the answer can you kindly respond?Thanks!!

 • Reply iCelebrate Events 17. august 2023 at 11:08

  Good post and straight to the point. I am not sure if this is actually thebest place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional writers?Thx 🙂my blog: Provia NO2 Reviews (kebe.top)

 • Reply Paula 17. august 2023 at 13:21

  yWOyjM Thanks so much for the blog post.Thanks Again. Awesome.

 • Reply interior 2 bhk apartment 17. august 2023 at 13:49

  Awesome article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 • Reply dzire on road price in bangalore 18. august 2023 at 00:25

  Appreciate you sharing, great blog post.Much thanks again. Cool.

 • Reply mosquito net window design 18. august 2023 at 13:28

  Thank you ever so for you blog.Really looking forward to read more. Fantastic.

 • Reply winter dress for manali trip 19. august 2023 at 02:54

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Thanks Again. Much obliged.

 • Reply Herpesyl Review 20. august 2023 at 13:50

  This is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere.Simple but very accurate information? Appreciate your sharing thisone. A must read post!Here is my blog post: kebe.top

 • Reply coil upender 20. august 2023 at 16:07

  Very informative blog post.Thanks Again. Much obliged.

 • Reply receipt template 21. august 2023 at 06:32

  Thank you for every other informative blog.Where else may just I am getting that kind of info written in such an ideal means?I’ve a challenge that I’m just now running on, and I have been on the glance out for such information.

 • Reply tent rentals San Mateo 21. august 2023 at 08:56

  Itís difficult to find knowledgeable people in this particular topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

 • Reply Equipamiento padel 21. august 2023 at 09:30

  Generally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to check out and doit! Your writing style has been surprised me. Thank you,very great article.

 • Reply Gia cua cuon 21. august 2023 at 13:01

  Well, actually, a lot of what you write is not quite true ! well, okay, it does not matter:D

 • Reply Playstation 21. august 2023 at 13:28

  best dissertation writing services dissertation to book

 • Reply butterfly valves manufacturers 21. august 2023 at 16:21

  Fantastic blog article.Really looking forward to read more. Really Great.

 • Reply Hastings Sutherland 21. august 2023 at 16:22

  Remarkable! Its really amazing piece of writing, I have gotmuch clear idea on the topic of from this article.

 • Reply amiclear US 21. august 2023 at 18:57

  order modafinil provigil for sale – modafinil provigil

 • Reply Bybit Exchange 21. august 2023 at 21:39

  Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having issues with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there anyone else getting similar RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 • Reply India evisa 21. august 2023 at 23:28

  Major thankies for the blog.Much thanks again. Really Cool.

 • Reply His Secret Obsession Review 22. august 2023 at 06:52

  Cómo encadenar datos de un organismo doble en la placa de youtube

 • Reply dónde comprar seguidores 22. august 2023 at 10:18

  Thanks for the article post.Thanks Again. Will read on…

 • Reply FunJump408 22. august 2023 at 10:57

  amoxicillin and clavulanate potassium for uti

 • Reply yoga instructor certification programs 22. august 2023 at 11:37

  It’s onerous to seek out knowledgeable individuals on this topic, however you sound like you already know what you’re speaking about! Thanks

 • Reply property manacor 22. august 2023 at 14:07

  sildenafil north carolina sildenafil citrate women

 • Reply laptop recycling wokingham 22. august 2023 at 16:48

  wonderful post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

 • Reply xuong may dong phuc 23. august 2023 at 06:57

  azithromycin tablets – zithromax online infomax

 • Reply am chen qua tang 23. august 2023 at 09:43

  natural remedies for ed problems trusted india online pharmacies – best canadian pharmacy online

 • Reply trung tam gia su mien nam 23. august 2023 at 10:51

  step by step ems treating asthma in pediatric asthma scenario ivermectin for sale ivermectin tablets dosage

 • Reply phong nen chup anh 23. august 2023 at 12:11

  slots for real money slots games free slots online

 • Reply take a look at 23. august 2023 at 12:52

  Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed readingit, you happen to be a great author. I will make sure to bookmark your blog and willcome back someday. I want to encourage one to continue your great writing, have a niceday!

 • Reply email hosting 23. august 2023 at 13:19

  modalert online modafinil pill [url=]provigil [/url]

 • Reply phong chup anh 24. august 2023 at 06:22

  Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that produce the largest changes. Thanks for sharing!

 • Reply tubidy mp3 24. august 2023 at 08:04

  cipro phototoxicity ciprofloxacin hcl drops ciprofloxacin coverage anaerobes

 • Reply remote access raspberry pi 24. august 2023 at 09:34

  Great post.Really looking forward to read more. Want more.

 • Reply Remote Access Jetson Nano 24. august 2023 at 09:56

  I value the article post. Want more.

 • Reply ox app suite 24. august 2023 at 11:28

  What’s up, this weekend is pleasant in support of me, since this occasion i am reading this fantastic informative post here at my residence.

 • Reply comprar likes para Instagram 24. august 2023 at 16:49

  cannabis seeds high in cbd cbd oil for anxiety in children what is cbd oil benefits

 • Reply comprar likes 24. august 2023 at 17:29

  You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most people will approve with your blog.my blog Muama Ryoko Review

 • Reply jual lampu warning light 24. august 2023 at 18:21

  What’s up, just wanted to mention, I liked this article. It was practical. Keep on posting!

 • Reply Exipure Review 24. august 2023 at 18:48

  These are in fact enormous ideas in regarding blogging.You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

 • Reply Payroll 24. august 2023 at 20:43

  I do not even know the way I stopped up right here, but I believed this publish was great. I do not understand who you might be but definitely you’re going to a famous blogger when you are not already Cheers!

 • Reply Glucofort Review 24. august 2023 at 21:48

  I really liked your post.Thanks Again. Great.

 • Reply GlucoTrust 25. august 2023 at 07:30

  Extremely instructive post ! There is a great deal of data here that can enable any business to begin with a fruitful interpersonal interaction campaign ., 온라인카지노

 • Reply slot gacor 25. august 2023 at 09:18

  I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals.I certainly liked reading everything that is written on your blog.Keep the aarticles coming.I loved it!

 • Reply steve gibbs penticton bc 25. august 2023 at 13:14

  I have read so many articles regarding the blogger lovers except this article is truly a nicepiece of writing, keep it up.

 • Reply pickleball 27. august 2023 at 04:26

  wow, awesome blog.Thanks Again. Want more.

 • Reply jump rope manufacturers 27. august 2023 at 21:20

  Thanks again for the article.Really looking forward to read more. Awesome.

 • Reply Beatles 28. august 2023 at 05:57

  Enjoyed examining this, very good stuff, regards.Also visit my blog post – TetraMale

 • Reply Phrazle 28. august 2023 at 08:25

  Through friends effexor first 2 weeks Those arrested or removed from the chamber included four women who tried to chain themselves to a railing in the gallery. One of the women was successful in chaining herself, prompting a 10-minute recess.

 • Reply ruou vang nhap khau 28. august 2023 at 11:57

  Java Burn says:Im grateful for the blog post.Much thanks again. Keep writing.Reply 11/03/2021 at 11:53 am

 • Reply Zodiac Signs 28. august 2023 at 13:26

  Normally I do not read post on blogs, but I would like to saythat this write-up very compelled me to takea look at and do it! Your writing style has been amazedme. Thanks, very great post.

 • Reply buy ghost carts 28. august 2023 at 15:17

  scoliosisThank you for some other excellent post. The place else could anybody get that kind of information in such an ideal approach of writing?I have a presentation subsequent week, and I am on the lookfor such info. scoliosis

 • Reply beste supplementen krachttraining 28. august 2023 at 17:55

  And it’s a movie that becomes additional poignant the older you get.

 • Reply Shopify 29. august 2023 at 13:20

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 • Reply Chatbots 30. august 2023 at 09:54

  Well I really enjoyed reading it. This information provided by you is very practical for proper planning.

 • Reply Astrology 30. august 2023 at 11:59

  I really like your article. It’s evident that you have a lot knowledge on this topic. Your points are well made and relatable. Thanks for writing engaging and interesting material.btc

 • Reply Dor123 30. august 2023 at 13:25

  ivermectin 50 ivermectin 500ml – purchase oral ivermectin

 • Reply Dor123 30. august 2023 at 16:09

  tadalafil for erectile dysfunction tadalafil onset

 • Reply Dor123 30. august 2023 at 19:09

  Hey There. I found your blog the usage of msn. This is a really smartly written article.I’ll make sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful info.Thanks for the post. I’ll certainly return.

 • Reply Wholesale T Shirt Supplier Denmark 31. august 2023 at 10:09

  how to write an argumentative essayan essay on the principle of populationwriting a good college essay

 • Reply Wholesale T Shirt Supplier Jordan 31. august 2023 at 13:01

  Sx3sCW Major thankies for the blog article.Thanks Again.

 • Reply All In One Screen 3. september 2023 at 12:27

  Really informative article.Really thank you! Much obliged.

 • Reply 1 3. september 2023 at 19:04

  A round of applause for your blog. Awesome.

 • Reply 电子烟平台 3. september 2023 at 21:09

  Great, thanks for sharing this article. Cool.

 • Reply 谷歌优化 3. september 2023 at 21:45

  Really appreciate you sharing this blog post.Thanks Again. Really Great.

 • Reply Promotional products supplier 3. september 2023 at 23:57

  I really liked your blog post.Thanks Again. Cool.

 • Reply magazin lanterne ciclism 4. september 2023 at 06:22

  This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very accurate informationÖ Appreciate your sharing this one. A must read post!

 • Reply Bulk Extreme 4. september 2023 at 08:08

  My family always say that I am wasting my time here at net, but I know I am getting know-how daily by reading thes nice articles.

 • Reply Cordless Vacuum Cleaner 4. september 2023 at 11:19

  Greetings! Very helpful advice in this particular post!It’s the little changes that will make the largest changes.Many thanks for sharing!

 • Reply Buy Negative Google Reviews 4. september 2023 at 13:11

  Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 • Reply ticket helpdesk 4. september 2023 at 15:35

  You got a really useful blog I have been here reading for about an hour. I am a newbie and your success is very much an inspiration for me.

 • Reply bank vault manufacturers 4. september 2023 at 17:55

  An intriguing discussion is worth comment. I do believe that you ought to publish more about this subject, it might not be a taboo subject but usually folks don’t talk about such subjects. To the next! Best wishes!

 • Reply Spices Products 5. september 2023 at 08:49

  Im grateful for the post. Fantastic.

 • Reply Best SEO Agency Sydney 5. september 2023 at 10:11

  Really informative blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 • Reply Real Estate in Visakhapatnam 5. september 2023 at 11:22

  It is in point of fact a nice and useful piece of information. I’m glad that you just shared this helpful info with us.Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 • Reply Birla apartments magadi road 5. september 2023 at 12:01

  Say, you got a nice post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 • Reply 2024 year 5. september 2023 at 13:00

  organic cbd nugs reddit CBD oil is made from natural hemp.

 • Reply telugu reviews 5. september 2023 at 15:24

  เกมที่ทำเงินได้ไวจึงควรยกให้บาคาร่าเลยขอรับ แต่ละเกมใช้เวลาน้อยหลายท่านก็เลยเลือกให้เป็นเครื่องมือทำเงินเพราะนอกจากทำเงินไวยังคงใช้ทุนน้อยด้วยด้วย UFABETก็เลยเอาอกเอาใจสมาชิกโดยรวมบาคาร่าทุกค่อยมาไว้ให้เล่นได้แบบจุใจไม่มีเบื่อเลยคะลุยกันเลยจ๊ะนะครับ

 • Reply Varanasi tour packages from Delhi 5. september 2023 at 15:24

  I appreciate you sharing this article post.Really thank you! Fantastic.

 • Reply Bhima Raju Phani Raju 5. september 2023 at 17:30

  Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 • Reply australia visa application 5. september 2023 at 19:16

  I cannot thank you enough for the article post.Thanks Again. Great.

 • Reply india visa costs 6. september 2023 at 00:51

  Thanks a lot for the article post.Really thank you! Will read on…

 • Reply MS Office 2019 product key 6. september 2023 at 08:06

  Enjoyed every bit of your article post. Much obliged.

 • Reply strip steak hk 6. september 2023 at 14:43

  I value the article. Will read on…

 • Reply CNC machining manufacturer 7. september 2023 at 06:11

  Wow, great blog post. Great.

 • Reply 168galaxy slot 7. september 2023 at 08:50

  Highly descriptive post, I liked that bit.Will there be a part 2?

 • Reply great dental decay 7. september 2023 at 09:24

  There’s definately a lot to learn about this topic. I really like all of the points you’ve made.

 • Reply slot1150 7. september 2023 at 12:52

  Is there an easy method you can remove me from that service?

 • Reply mansion 7. september 2023 at 14:00

  Nice answers in return of this query with firm arguments and explaining everything about that.

 • Reply หนังโป๊ 7. september 2023 at 16:44

  augmentin antibiotics augmentin pill omnicef pricing

 • Reply Cua Nhua Composite 11. september 2023 at 07:51

  I enjoy what you guys are up too. This type of cleverwork and coverage! Keep up the very good works guys I’ve added you guys to blogroll.

 • Reply www.trustyfisherman.com 11. september 2023 at 10:49

  hydrochlorique chloroquine over the counter uk hydroxicloriquin

 • Reply cac goi mang viettel 11. september 2023 at 11:52

  I do not even know how I finished up right here, but Iassumed this publish was great. I do not recognize whoyou are but definitely you are going to a well-known blogger in case you aren’talready. Cheers!

 • Reply home wifi viettel 11. september 2023 at 13:25

  Howdy! This post couldnít be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will forward this article to him. Pretty sure he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

 • Reply home wifi viettel 12. september 2023 at 06:47

  I just turned 75 this year and I really like your writing!

 • Reply home wifi viettel 12. september 2023 at 08:27

  Yes! Finally someone writes about asmr. asmr 0mniartist

 • Reply mang internet Viettel 13. september 2023 at 06:54

  A big thank you for your blog.Really thank you! Really Cool.

 • Reply cac goi mang viettel 13. september 2023 at 10:18

  This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Short but very precise infoÖ Thanks for sharing this one. A must read post!

 • Reply cac goi mang viettel 13. september 2023 at 10:51

  Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thanks!

 • Reply mang internet Viettel 13. september 2023 at 11:16

  autumn springs apartments state college apartments university heights apartments

 • Reply cac goi mang viettel 13. september 2023 at 12:15

  i need help with my assignment – term paper writers order research paper

 • Reply Ida Jones 13. september 2023 at 12:49

  Right away I am going to do my breakfast, later than having my breakfast coming again toread other news.

 • Reply Mary Moore 14. september 2023 at 06:24

  Great, thanks for sharing this blog article. Will read on…

 • Reply Ann Walters 14. september 2023 at 07:23

  I cannot thank you enough for the article.Really thank you! Cool.

 • Reply 온라인홀덤사이트 15. september 2023 at 06:24

  I am so grateful for your article.Really looking forward to read more.

 • Reply 온라인홀덤사이트 15. september 2023 at 09:19

  Ahaa, its fastidiouss dialogue on the topuc of this paragraphat this place at this blog, I have read all that, so at this timke mealso commenting here.

 • Reply anti chafing shorts for women 15. september 2023 at 14:18

  Looking forward to reading more. Great blog article. Will read on…

 • Reply Bay Leaves Malvani Masala 16. september 2023 at 21:25

  Great, thanks for sharing this article post.Really thank you! Want more.

 • Reply 足球即時比分球探 18. september 2023 at 14:43

  Really informative post.Really looking forward to read more. Keep writing.

 • Reply irontech sex doll 19. september 2023 at 00:03

  Hey, thanks for the blog article.Much thanks again. Really Great.

 • Reply Nanci 19. september 2023 at 07:26

  Bağlama Büyüsü says:Wow! This blog looks exactly like my old one!….Reply 11/19/2021 at 4:53 am

 • Reply Sharon Mccarthy 19. september 2023 at 09:33

  Good blog you have here.. Itís difficult to find excellent writing like yours these days. I really appreciate individuals like you! Take care!!

 • Reply Liza Reid 20. september 2023 at 07:22

  how to get hydroxychloroquine hydroxychloroquine plaquenil

 • Reply Rosalie Dixon 21. september 2023 at 06:29

  This article presents clear idea in support of the new viewers of blogging, that in fact how to do blogging.

 • Reply building elevation design 23. september 2023 at 23:09

  This is one awesome article post.Much thanks again. Really Great.

 • Reply Minoo Welding 24. september 2023 at 17:21

  I really like and appreciate your article post.Thanks Again. Much obliged.

 • Reply honeymoon trip to andaman nicobar islands 25. september 2023 at 03:10

  Hey, thanks for the article.Thanks Again.

 • Reply Indian Government Jobs 25. september 2023 at 14:50

  I cannot thank you enough for the blog.Really thank you! Awesome.

 • Reply luxury interior apartment 26. september 2023 at 01:40

  This is one awesome article.Much thanks again. Will read on…

 • Reply census records. 26. september 2023 at 07:04

  Very good article. I am dealing with some of theseissues as well..

 • Reply mini traveller bus 26. september 2023 at 18:18

  Thanks-a-mundo for the blog article. Awesome.

 • Reply 14 seater toyota hiace for rent 27. september 2023 at 03:54

  Thank you for your article.Much thanks again.

 • Leave a Reply