Hverdagsliv

DET ER INGEN SKAM Å JOBBE MED FORHOLDET, TVERT I MOT

15. november 2020

Reklame for Parweb

Oss i 2017, første kvelden vi møttes, flere måneder før vi begynte å interessere oss for hverandre VS. Oss i dag, samboere, forlovet og med første barn på vei. Om vi bare hadde visst det da vi satt på isbjørnen!

Noe av det første min jordmor sa til meg, var at det første året som foreldre er helt avgjørende for parforholdet videre. Det er mye som tyder på at par som er flinke til å smalltalke og undre seg sammen, er de parene som klarer seg. Først skremte det meg litt. Man hører jo ofte om det første året som et søvnløst mareritt, hvor man verken har tid eller lyst til å prioritere parforholdet. Men så ble jeg også fylt med håp. For er det noe vi er gode på, så er det å prate sammen. Vi liker å prate sammen. Hvordan det blir når barnet først kommer, er umulig å si. Men jeg både tror og håper at vi kommer til å klare oss veldig bra. Ikke uten arbeid, selvfølgelig. Det gjør vel de færreste.

Sist jeg skrev om Parweb var jeg gravid uten å vite det. Vi hadde lagt noen tøffe måneder bak oss, med mye frustrasjon og krangling. Covid-19, delt hjemmekontor og det å prøve å bli gravide, var ingen god kombinasjon. Vi bestemte oss omsider for å senke skuldrene, slutte å prøve og heller bare leve. En av tingene vi gjorde sammen, var parterapi på nett. Gjennom Parweb, som jeg tipset om på bloggen i ettertid. Ikke fordi vi var i noen dyp krise, men fordi vi var i en liten dump og trengte å bli minnet på både det ene og det andre. Nå skal det sies at parterapi ikke bare er for par i krise. Selv det lykkeligste paret i gata kan sikkert ha godt av en liten dose parterapi av og til.

EN PERFEKT SØNDAGSAKTIVITET

Parweb er altså en parterapi-tjeneste på nett, som er laget av Andreas Løes Narum. Han er både psykolog og parterapeut – du har kanskje sett ham i NRK-programmene «Bør de gifte seg» og «Test kjærligheten»? Uansett. Parweb ble utviklet med en tanke om at mange syns dørstokkmila for å gå til rådgivning er alt for høy. Jeg kan kjenne meg igjen i det. Vi har snakket om å prøve parterapi «før ting blir dårlig», men har liksom aldri fått somlet oss til det. Det er dyrt, man må forholde seg til en booket time som skal passe for alle parter, man må kanskje prøve flere terapeuter før man finner en man liker. Så det er aldri blitt noe av. Men foreløpig syns jeg Parweb fungerer i tilfredsstillende grad. Vi er ikke et par i krise, vi er et par som stort sett har det bra, men som kan trenge noen verktøy og åpenbaringer hva angår kommunikasjon og det å leve enda bedre sammen. Og nå som vi blir småbarnsforeldre i tillegg, er det bare å jobba på for at forholdet skal være sterkt og godt å være i.

Jeg bruker ofte verktøy jeg har lært hos Parweb her hjemme. Spesielt når jeg er frustrert over små bagateller. Jeg er nemlig en jævel på å hisse meg opp og klage over ting som ikke betyr noen verdens ting. Ved å skru bittelitt på hvordan jeg formulerer meg og tar det opp, får jeg helt andre resultater enn tidligere. OG jeg slipper å lage dårlig stemning. Det er så fantastisk og latterlig enkelt. Man må bare vite hvordan man gjør det!

I praksis fungerer Parweb på denne måten:

– Du registrerer deg HER.

– Du og partneren din velger en sti (gul eller rød) og jobber dere gjennom temaene ved å se korte videosnutter.

– Gjør deretter oppgavene dere får.

Når dere skal velge sti, så kan dere velge enten gul eller rød. Den gule stien inneholder samlivsveiledning for par som ønsker å bedre forholdet sitt. Skru litt på knappene, som jeg liker å kalle det. Foreløpig er det denne stien vi har holdt oss på. Den røde stien er ment for par som er i krise.I vår situasjon akkurat nå, har vi fokusert på temaet fortid og fremtid. Å snakke om sin egen barndom har vist seg å være skikkelig givende, på veien mot å finne ut hvem vi skal være som foreldre og familie. For det er jo ingen hemmelighet at man har med seg litt i bagasjen fra sin egen barndom. Dette nøster vi opp i ved hjelp av Parweb, og svarer på spørsmål om hvordan man snakket sammen under måltider, hvordan man kranglet og så videre. Jeg fikk i hvertfall en aha-opplevelse på dette området, og ser at min måte å diskutere og krangle på er direkte overført fra hvordan ting ble gjort hjemme i barndommen. Det «morsomme» er at Gravlyset og jeg krangler veldig forskjellig. Jeg smeller med det samme og blir fort ferdig, mens han «flykter» og bruker tid. Ingen av delene passer særlig godt når vi blir foreldre, så vi må finne en ny måte å krangle på. Helst ikke krangle i det hele tatt kanskje, sier du? Hehe, sier jeg da.

Det fine med å «granske» barndommen på hver sin kant, er at man kan finne ut av hva man kunne tenke seg å videreføre til sine egne barn, og hva man kanskje ønsker å legge igjen. Hjemme hos meg for eksempel, har det alltid vært sykt dårlig stemning om morningene. Roping og krangling, kamp om tid på badet og surmuling rundt frokostbordet. Det kommer jeg til å jobbe hardt for å ikke videreføre i mitt eget familieliv. Nå syns jeg selv at jeg har hatt en veldig fin barndom, men psykologen til Parweb har likevel et veldig godt poeng når han snakker om at fortellingen om barndommen din ikke  følges videre. Du kan bryte med den og lage din egen fortelling som kutter ut de vonde tingene og tar med seg de fine tingene.Nå befinner vi oss nok en gang i en «lockdown», hvor det er om å gjøre å være mest mulig hjemme. Mest mulig alene – kanskje med en partner som begynner å gå deg så smått på nervene. I tillegg blir det mørkere og kaldere for hver dag som går. Det er ikke rart om mange føler seg litt mørkere til sinns, og om parforholdet ikke er helt på topp.

Hvis du kjenner deg igjen i dette, kan jeg på det aller varmeste anbefale å tenne levende lys, krype opp i sofaen og teste Parweb sammen med partneren din. Det er gøy, lærerikt, oppløftende og styrker parforholdet. Det kan jeg skrive under på ❤️

Hvis du vil teste Parweb så kan du gjøre det HER 🥰

19 Comments

 • Reply Daniel 15. november 2020 at 16:34

  Så romantisk. Hvilket stjernetegn er du?

  • Reply Ida Wulff 16. november 2020 at 09:14

   Jeg er vekten!

 • Reply Anonym 15. november 2020 at 16:45

  Dette har jeg faktisk vurdert tidligere i år, da jeg virkelig følte meg på vei mot et brudd – mens han trodde alt var som det skulle. Feil i kommunikasjon? Å ja. Jeg måtte le høyt når du skriver om hvordan dere krangler forskjellig, for der er vi helt lik dere. Jeg eksploderer, han stikker av. – og så rekker jeg å være forbanna, trist, og å tenke at «alt blir bra» igjen fem runder før han i det hele tatt er klar for å prate. Om du skal skrive om parweb igjen, er jeg veldig interessert i å høre tips om hvordan man «inviterer» partneren sin med i noe slikt. For jeg har veldig lyst å prøve det, nå som vi har en bedre periode, for å ruste oss mot dårligere tider igjen. Det vil jo alltid være ups and downs, men det er lettere å gå gjennom når man vet hvordan den andre fungerer (:

  • Reply Ida Wulff 16. november 2020 at 09:14

   Ikke sant, så forskjellig kan man faktisk oppfatte ting! Det er nesten ikke til å tro noen ganger 😀

 • Reply L 15. november 2020 at 18:13

  Selv om dette er reklame så syns jeg det er fint at du bidrar til normalisering av det å jobbe med parforholdet, og ikke minst seg selv. Man trenger ikke å være i krise for å gjøre det, på samme måte som man ikke trenger å være riv ruskende gal for å gå til psykolog. Min erfaring er at det er bedre at man jevnlig skrur litt her og der for å forebygge krise, enn å gjøre noe med det når krisen er et faktum og alt står i flammer.

  • Reply Ida Wulff 16. november 2020 at 09:13

   Enig med deg <3

 • Reply Synnøve 15. november 2020 at 21:29

  Wow!!! Hadde vi visst dette… Hilsen godt gift i 14 år! ( Ja jeg vet du må ha inntekter, men forhold er organiske… enten funker de eller ikke! Kommunikasjon burde være en selfølge da! )

  • Reply Ida Wulff 16. november 2020 at 09:13

   Ikke enig med deg og alle utropstegnene dine. Klart man kan holde sammen i 14 år selv om man bare sitter på rumpa og forventer at det skal funke, men jeg TROR kvaliteten på forholdet kan nå nye høyder hvis man gjør en innsats utover det som faller en naturlig i system 1-tenkingen sin 🙂

   • Reply Silje 17. november 2020 at 10:16

    Synes det er rart at du ofte virker irritert når leserne dine mener noe annet enn deg. Du har jo selv mange bastante meninger om mye forskjellig, som selvsagt er greit. Bare synd du ofte svarer frekt eller nedlatende når andre har meninger som ikke stemmer overens med dine.

  • Reply Anette 16. november 2020 at 14:39

   Synnøve: Det blir jo nesten like fjernt som å unngå å studere fordi «enten kan man det, eller så er det ikke vits å forsøke». Alle er ikke født og oppdratt på samme måte, så å være åpne for å lære seg å kommunisere bedre med de man er glad i gjør det jo ikke til «uorganisk» kjærlighet.

   • Reply Ida Wulff 16. november 2020 at 14:56

    Word!

 • Reply M 15. november 2020 at 21:30

  Ida, du har ingen rabattkode på fuelbox tilfeldigvis? 😀

  • Reply Ida Wulff 16. november 2020 at 09:13

   Nei, dessverre! <3

 • Reply Lhhhh 16. november 2020 at 14:00

  Bra du normaliserer at man faktisk kan ha kjipe perioder uten at det trenger å være feil.. Et forhold er ikke så enkelt som enten svart eller hvitt.. Det kan være skikkelig dritt, men det betyr ikke at det ikke fungerer.. Det handler jo om hvordan man velger å jobbe sammen med utstyret man har i verktøykassa si <3 hjemmekontor for to, sure sokker, joggebukse og konstant mårratryne er gode ingredienser til en atomkrig det!

  • Reply Ida Wulff 16. november 2020 at 14:56

   Haha, ja, da kan det fort bli krig! ❤️

 • Reply Carmen 16. november 2020 at 16:33

  Høres ut som et veldig bra konsept, men det jeg likte best ved hele innlegget var det meget uttrykksfulle nederste bildet 😆🥰👌🏽 Heier på dere videre!

  • Reply Ida Wulff 17. november 2020 at 11:46

   Hehe <3 <3 Takk snille!

 • Reply Anita 17. november 2020 at 11:24

  Helt enig i at dette kan være lurt og sunt for et forhold, selv om det går aldri så bra. Derimot litt skeptisk til å gjennomføre det på egenhånd, spesielt hvis man er «rød»..Høres risky ut å begi seg ut på dette uten en tredjepart som kan være «ordstyrer», veilede osv underveis. Hvordan skal et par som sliter greie seg gjennom parterapi på egenhånd liksom, hvis de ikke greier hverdagen? Forventer ikke at du skal svare på dette altså, jeg bare tenker litt høy her:p

  • Reply Ida Wulff 17. november 2020 at 11:44

   Man kan bestille time med en terapeut også, altså en nøytral tredjepart. Personlig tror jeg at jeg hadde gjort det, hvis vi var i krise. I stedet for å begi oss ut på den røde stien alene. Men nå har jeg ikke prøvd den heller, så det er vanskelig for meg å si 🙂

  Leave a Reply