Hverdagsliv

NEI, DET ER IKKE ENKLERE MED GUTTER

4. februar 2021

Da vi fant ut at det var en liten gutt som gjemte seg i magen min, var det en som sa til meg at: Åh, så deilig da! Gutter er så mye enklere enn jenter. Spesielt i ungdomstiden. Jeg merket instinktivt at jeg var sterkt uenig det utspillet, og jeg fikk straks vondt av min lille gutt som skal fødes inn i en verden hvor det forventes at han er en enkel verdensborger. Så vi snakket litt frem og tilbake rundt temaet. I følge samtalepartneren min, var bakgrunnen for påstanden at det er mer sannsynlig at man slipper unna problemstillinger som kroppspress, mobbing, utfrysning, frykt for at barnet blir voldtatt på vei hjem fra fest, ekstrem kjærlighetssorg, humørsvingninger og ikke minst PMS. Sånn sett er gutter barnemat i forhold til jenter.

Jeg skriver ikke dette for å gjøre narr av samtalepartneren min. Jeg skriver det fordi jeg tror det er ganske vanlige tanker, og fordi jeg vil bidra til å forandre på det. Jeg syns det er skummelt og tror det i verste fall kan være farlig, at vi har en forventning om at gutter og menn skal være så enkle og bekymringsløse.

Gutter og menn kan også være deprimerte. De kan være misfornøyde med kroppen sin, og oppleve kroppspress i garderoben. I en verden full av porno hvor det er svær pikk som gjelder, kan de også se på underlivet sitt og lure på om de er bra nok. De opplever kjærlighetssorg, pubertet og vennetrøbbel de også – men har kanskje ikke like lett for å prate om det, nettopp fordi det er forventet at de er enkle, barske og tårefrie.

I følge FHI, er to av tre som begår selvmord i Norge menn. Forekomsten av selvmord her i landet, er omtrent lik med resten av Europa, Nord-Amerika og Australia – bare at der er tallene lavere for kvinner og enda høyere for menn. Jeg skal ikke synse og mene for mye om hvorfor menn er overrepresentert. Men hvis jeg får lov til å tro noe som helst, så tror jeg at det er ekstra vanskelig å være mann som sliter, nettopp på grunn av samfunnets krav til og oppfatning av mannen. For menn gråter jo ikke, gjør de vel?

Jeg har vokst opp med en far som alltid har vist masse følelser. Og det samme ser jeg i han som nå skal bli pappaen til barnet mitt. Det er lett å tenke at de har en feminin side, hvor de tør å være sårbare og snakke om følelser. Men, nei. I mine øyne er de menn så det holder – hva enn det vil si. Blir det feil å si? For bør vi ikke skille følelser fra kjønn? Nå surrer jeg meg inn i noe her, men det jeg egentlig ville frem til: Sønnen min er heldig som får mannlige rollemodeller som tør å vise følelser. Og han får en mamma som aldri forventer at han skal være tøffere enn noen andre. Jeg kommer aldri til å forvente at han er enkel fordi han er gutt. Og jeg kommer til å følge med. For gutter opplever også kroppspress. De kan oppleve utfrysning, mobbing, spiseforstyrrelser, overgrep og vanskelige perioder i puberteten. At dette er ting som blir sett på som typiske «jentelidelser», må vi få en slutt på.

Som nevnt så brukte jeg store deler av helgen på å se NRK-serien «Rådebank». Og jeg er enig med dere som skriver i kommentarfeltet at den burde vært pensum på ungdomsskolen. Serien viser unge menn på sitt aller mest sårbare. Den viser hvor galt det kan gå. Men også hvor bra det kan gå, hvis man åpner seg opp og tør å snakke om følelsene sine. For det finnes en løsning på alle problemer, det er ikke så mørkt som man tror når man ligger alene i mørket og grubler i stillhet. Ting føles tyngre når man må deale med alt alene – og når man tror at man må deale med alt alene.

De fleste av oss er vel enige om at vi ønsker likestilling. I Norge og i verden. Men når det kommer til å snakke om følelser, og hva som forventes av oss rent emosjonelt – så taper mannen så det synger. La oss slutte å forvente at de små guttene skal være enkle – og la oss slutte å forvente at voksne menn alltid skal være så himla stødige.

Tanker? ❤️Fred ut fra denne bolla, som offisielt har sluttet å plukke opp ting som havner på gulvet. Hakke sjans! ✌🏼

137 Comments

 • Reply Kokkejævel 4. februar 2021 at 15:40

  Følelser er veldig vanskelig.

 • Reply Kristine Larsen 4. februar 2021 at 15:48

  Så fin du er<3

 • Reply Martine 4. februar 2021 at 15:50

  Preach! Er så lei av alle som sier at det er enklere med en sønn enn en datter. For det første så er det i følge statistikk mye større sjans for at en jente lever til hun fyller 25 år, blant annet pga høyere selvmordstall for menn, og at menn tar større risiko i ung alder med feks bilkjøring. I tillegg er jeg lei av at det er en slags forventning om at jenter modnes tidligere enn gutter. Ja, de gjør til en viss grad det, men det skyldes også at det stilles mye strengere krav til jenter, og de tvinges derfor til å modnes tidligere. Det er utallige eksempler på oppførsel som blir ansett som «søtt» og «boys will be boys», som ikke er akseptert for jenter. Det er flere interessant artikler om dette teamet som handler om at vi alle, damer som menn, har et slag ubevisst «kvinnehat» som fører til at vi er mye mer kritisk til kvinner enn menn.

 • Reply Snoe 4. februar 2021 at 16:29

  Å så fint innlegg, ble skikkelig glad nå, så enig! Gutten din er heldig som får en så reflektert og fin mamma! Klem fra guttemamma

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:50

   Snill du er, klem tilbake ❤️❤️

 • Reply Marit 4. februar 2021 at 16:30

  Hei Ida!
  Det er fantastisk å lese det du skriver. Jeg venter gutt nummer to og håper og tror jeg skal kunne snakke med dem om alt i fremtiden. Jeg skal i hvert fall forsøke å forberede dem så godt jeg kan på at livet kan være tøft for de fleste, ikke bare for jenter. Verken jeg eller mannen min klarer å holde følelser inni oss, og det er bare bra at ungene ser det.
  Du blir en reflektert og fin mamma! Lykke til med innspurt og fødsel!

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:50

   Jeg er helt sikker på at det hjelper å se foreldre vise følelser. Bare fint det! ❤️❤️ Tusen takk, og lykke til med gutt nr 2!

 • Reply Tone 4. februar 2021 at 16:43

  Amen to that! Gutter som slår seg eller gråter av andre grunner får alt for ofte høre at de skal tørke tårene og ta seg sammen fordi de er «tøffe, store gutter»! Når de får høre det med jevne mellomrom fra barnehagealder resulterer det gjerne i at de skjuler det når de opplever vanskelige ting senere i livet (tror jeg da)! Jeg har både gutt og jente, og gutten er mye mer følsom og grublende enn jenta mi! Du kommer til å bli en super mamma!

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:51

   Sant! De små kommentarene der helt fra de er små, selvfølgelig setter det spor. Tusen takk, jeg håper det <3

 • Reply Anne 4. februar 2021 at 16:48

  Jeg har tre store barn. En jente og to gutter, med samme far. Og det jeg vil si er at de er så forskjellige som det går an å bli 🙂 Jenta er eldst, hun har hatt sine utfordringer i ungdomstiden, det samme med yngste gutt. Mens den mellomste liksom flyter gjennom livet, uten mye om og men.
  Alle tre er flinke til å snakke om følelser, og er kjærlige, empatiske mennesker. Synd at noen på en måte gir dem «roller» allerede i fosterlivet.
  Lykke til med fødsel, når det blir 🙂

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:50

   Sant, så sant! Hvis min gutt kommer ut og ER «enkel» og alltid lett til sinns, så skal han selvfølgelig få lov til å ha den gaven. Men skummelt å ta for gitt at det er sånn <3

 • Reply E 4. februar 2021 at 16:54

  Amen! Dette er sååå godt skrevet, reflektert og sant! Samboeren min har fortalt at han viste mange følelser og ikke var redd for å gråte når han var liten, men alle de voksne – både kvinner og menn – ba han slutte og være så «jentete» og manne seg opp! Jeg tror det er en av grunnene til at alle hans «vanskelige» følelser idag kommer ut som sinne. Det er jo ikke greit!!! Jeg har heldigvis lært meg forskjell på når han er lei seg-sinna, redd-sinna og skuffet-sinna, men det burde jo ikke være sånn at gutter alltid skal undertrykke følelsene sine og bare vise det som typisk har blitt sett på som «riktige mannefølelser».. Slår et slag for å skille følelser fra kjønn og at alle kan få vise akkurat de følelsene de vil uavhengig! Den lille gutten din kommer til å bli en fantastisk mann, med gode mannlige og kvinnelige forbilder<3

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:08

   Dette!! Et perfekt (og trist) eksempel. Det burde absolutt ikke være sånn! Og tusen takk, så snilt av deg ❤️

 • Reply Hanne 4. februar 2021 at 17:21

  Så bra at du skriver om dette! Gutters handlingsrom er så snevert i dagens samfunn.

  Hvor er rausheten ovenfor gutta, både de som viser følelser og de som skjuler dem bak spilopper og tøffe tryner? Emil fra Lønneberget ville i dag blitt plassert i spesialklasse og brukt dagene sine til å bli utredet, mens foreldrene hans ble meldt til barnevernet av en haug snerpete foreldre fra klassen hans.

  Dagens skolesystem har i tillegg en stor overvekt av kvinnelige lærere og kvinner i Norge har nå langt høyere utdanningsnivå enn menn.

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:07

   Ja, spørs om det hadde holdt med snekkerbua for lille Emil i dagens samfunn!

 • Reply Stine 4. februar 2021 at 17:25

  Så fint skrevet! Jeg er selv guttemamma til to fine på vei inn i tennårene…. og nei, gutter er ikke enklere enn jenter. Andre problemstillinger iblandt, ja… men livet er ikke alltid enkelt for noen! Følelser sitter utenpå og dypt inni…. De er like vanskelige å forstå seg på som alle andre! Jeg begymrer meg for den skoleflinke gutten min som kanskje kan møte veggen fordi han ikke føler seg godt nok. Jeg bekymrer meg for minstemann som kanskje oppfattes selvsikker og trygg, men som inni seg ikke alltid forstå alle livets koder! Også må jeg si at jeg gruer meg litt til alderen 16-23…. hvor de vil være nye trafikanter og testosteronet er på topp! Litt skummelt er det at man må slippe dem fri… at mamma ikke alltid kan bli med på veien ut i livet! Så får jeg jo håpe da… at de vet at jeg er her uansett hva, og at jeg har gjort jobben min greit nok… slik at de har noe med seg som gjør dem robuste og kan ta valgene sine på sine egne premisser! Lykke til Ida, du fin mamma!!!

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:06

   Levde meg fullstendig inn i ordene dine, og følte meg som tenåringsmamma her jeg satt, hehe! Fint skrevet. Du har helt sikkert gjort jobben din mer enn greit ❤️ Klem

 • Reply Malin 4. februar 2021 at 17:40

  Det er vanskelig å vokse opp punktum. Og det er vanskelig å være foreldre. Punktum. Men det er allikevel helt fantastisk. Nå når du skal bli mor så tror jeg sønnen din kommer til å få sin perfekte mor som kommer til å oppfostre et bra menneske.

  Men det bør nevnes at det er noe lettere å skifte bæsjebleier på gutter må jeg si😂

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:05

   Haha, noooe er sikkert lettere <3

  • Reply TeSt 5. februar 2021 at 22:36

   Så fint skrevet, og du er veldig flink til å sette ord på det! Tror dette er en nerve for mange guttemammaer. Jeg har selv tenkt mye på gutten min sine følelser. Noen ganger sitter jeg å studerer han for å se om jeg kan se antydning til noe som får meg til å forstå. Han kan feks si at det er helt greit når kjæresten har slått opp, men han vil ikke ha noen andre osv.. Mens jeg prøver å lirke noe mer ut av han så skifter han tema som om ingenting. Da begynner jeg jo å lure på om dette rett og slett går på at små barn lever veldig i nuet, og at dette med kjæreste og følelser ikke handler om han er gutt/jente, men akkurat i dette øyeblikket ville han heller tegne så vennligst spiss denne fargen og ikke mas om alt mulig annet… Det føles noen ganger som to liv. Et i bhg og et hjemme. Hva har du gjort i barnehagen? Lekt!. Ikke noe mer, ikke noe innhold 😅 Selv vet jeg jo at de har hatt teater og alt mulig, men det er ikke så viktig her og nå, 😉 men når han først setter igang så er jeg uendelig glad for alt han tør å si og spørre om. En ting jeg har lagt merke til er hvordan jeg nesten opplever smerten selv hvis det er noe med barna. Datteren min hostet, og jeg vurderte omtrent å ta hostesaft selv, siden hun ikke vil ha 😅 jeg har vært mamma i 5 år og er fortsatt like koko. Får vondt av de når jeg må snakke strengt til de, og blir jeg for streng så har jeg dårlig samvittighet hele dagen. Blir helt tuklerusk av å ha så mye kjærlighet til de små rampungene 😅🥰😬

 • Reply J 4. februar 2021 at 17:58

  Så bra du tar opp dette. Har fått høre at man som guttemamma har et viktig oppdrag om å oppdra de til å ikke bli voldteksmenn (av ei som er mor til to jenter).. akkurat som at gutter ikke kan være ofre like mye som jenter.. eller jenter/kvinner ikke kan være overgripere.. Tenker man bør gjøre så godt en kan med å lære barna våre om gode verdier, rett og galt uavhengig av kjønn..

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:04

   For en forferdelig kommentar å komme med :O Altså den om å oppdra gutten til å ikke bli voldtektsmann…

 • Reply SD 4. februar 2021 at 18:14

  For et fint, reflektert og viktig innlegg, Ida! Og så godt å høre at din kommende sønn har mannlige rollemodeller som våger å vise følelser.

  Sesong 2 av Rådebank traff meg skikkelig… For ikke lenge siden mistet familien min et ungt, mannlig familiemedlem til selvmord. Flere av de faktorene du nevner, som mobbing og dårlig selvbilde, var medvirkende til det valget han tok. Men ingen kunne forutsett at han som alltid smilte hadde det så vondt. I ettertid har jeg blitt mer bevisst på å se menn i livet mitt, pappa, venner og kolleger. Spørre hvordan de har det, uten å forvente noe og uten mål om å fikse alt, men bare lytte mer til det de sier om stort og smått.

  «The mask you live in» er forøvrig en god dokumentar om temaet.

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:04

   Åh, det er hjerteskjærende å lese. Så leit, jeg kondolerer ❤️❤️ 🙁

 • Reply Elise 4. februar 2021 at 18:51

  DETTE IDA!!!! Fysøren helt fantastisk, jeg er såå enig!! Takktakktakk🙏🏻🙏🏻

 • Reply Eline 4. februar 2021 at 19:06

  Det er så kjipt at det skal være en «jentegreie» å være følsom, snakke om kjipe ting, gråte osv. Jeg har selv hørt ei venninne si at det er «turn off» om gutter gråter eller viser følelser. Altså, hva? Jeg tenker jo det er en fin ting å være sårbar, og alle mennesker har dårlige dager eller perioder! Kjærlighetssorg, spiseforstyrrelser, depresjon osv. er ikke kun forbeholdt det kvinnelige kjønn. Det er viktig å ikke gå alene med vonde tanker, men det tror jeg alt for mange gutter/ menn gjør. Det gjør meg rett og slett litt trist!

  Syns det du har skrevet er veldig fint, og jeg er helt enig med deg!

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:03

   Takk! Og ja, det er akkurat sånne ting vi burde slutte å si. At det er turn off at gutter gråter. Huff ❤️

 • Reply Stine 4. februar 2021 at 19:15

  Jeg er helt enig med deg! Takk for at du retter fokus mot dette (både som mamma og som en som jobber med barn og unge som strever). Jeg opplever at det er i ferd med å skje en endring i samfunnet, med større aksept for at gutter kan vise og snakke om følelser. Men det er fortsatt en lang vei å gå.

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:02

   Det tror og håper jeg også ❤️

 • Reply Signe 4. februar 2021 at 19:15

  Beste Ida!
  Han er bra heldig den der gutten du har i magen, som ikke bare får en en pappa og morfar som tør å vise følelser, men også verdens klokeste og oppegående mamma! Du er så innmari bra på å være samfunnskritisk på en konstruktiv og saklig måte.Det er vanskelig å ikke holde med deg i det du skriver.

  Jeg venter også en gutt og holder med deg i det du skriver. Det finns en, eller mange, grunner til at nettopp gutter er overrepresentert i selvmordsstatistikken. Jeg skal heller ikke gå inn på hvorfor jeg tror det er slik, men vi foreldre til gutter har en minst like stor oppgave som jenteforeldre…

  Lykke til med innspurten og forsøk å hvile deg i form til fødselen!

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:02

   Takk for veldig fine ord. Og lykke til med den lille gutten i magen ❤️

 • Reply christine 4. februar 2021 at 19:29

  Du stråler! Lurer på hvor de fine tøflene dine er fra?

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:01

   Hmm, de på Insta? Stockholm trooor jeg, merket er slitt bort :O

 • Reply Ingvild 4. februar 2021 at 19:31

  Preach! 🙌🏼

 • Reply A 4. februar 2021 at 19:39

  Og hva med bekymringene for at man skal klare å oppdra en gutt som ikke voldtar, men viser jenter respekt? Som tør å vise følelser, si meninger og og alt annet. Ingen kjønn er enklere, annerledes ja…

  Syns sånt er så teit å si… akkurat som at jenter er roligere og bare leker pent..

 • Reply R 4. februar 2021 at 19:41

  Takk takk takk takk, Ida! 🤍

 • Reply Hilde 4. februar 2021 at 19:47

  Hola, fin er du!
  Kan bekrefte at gutter ikke er enklere. Vi har storesøster og lillebror. De er 20 og 17 år. Storesøster har svevet harmonisk gjennom pubertet og ungdomstid. Lillebror…not so much. Han har «alle» symptomene som følger med disse herlige årene. Vi voksne prøver å støtte og hjelpe så godt vi kan ❤️ Det er bare å øse ut kjærlighet, så går det ofte fint med alle, heldigvis. Masse lykke til de siste ukene Ida, dette er større enn dere kan ane. Tvi tvi fra mor, 46.

 • Reply Veronika 4. februar 2021 at 19:52

  Fantastisk skrevet, kunne ikke ha vært mer enig! Hilsen en guttemamma som håper at hun klarer å oppdra gutter som tør å snakke om følelser og dele bekymringene sine.

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:00

   Samme her!! Og tusen takk ❤️

 • Reply Marte 4. februar 2021 at 19:53

  Helt enig i det du skriver, og noe jeg er selv bevisst over som guttemamma. Lykke til med siste innspurt av svangerskap og alt det fine som kommer etterpå. Alt er ikke rosenrødt til enhver tid, men en ting er iallefall sikkert; ingenting slår den fantastiske følelsen av å være mamma og all kjærligheten det bringer med seg!!!❤️

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:00

   Fint å høre at du er bevisst på det ❤️ Og tusen takk for det. Gleder meg så innmari mye!

 • Reply Pia 4. februar 2021 at 19:54

  Kunne ikke vært mer enig. Godt skrevet💙 Kanskje er det enda vanskeligere å være guttemamma når guttene ikke deler så mye av seg selv og heller holder det inne? Så vi må vise fra de er små at vi lytter og er interessert i deres tanker og følelser. Og spør om hvordan de egentlig har det💙💙 Takk for at du belyser dette. Heia gutter som deler følelser👊

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 19:59

   Det blir en viktig oppgave! ❤️ Klem

 • Reply E 4. februar 2021 at 19:55

  Enig! Som psykolog for barn og ungdommer syns jeg det er skumle tall å lese på selvmordsstatistikken hos ungdommer. Selv om det er flere selvmordsforsøk hos jenter er det langt flere gutter som faktisk dør. Og da overtall av gutter som aldri har oppsøkt noe hjelp eller blitt fanget opp av hjelpesystemet på et eller annet vis. Du er nok inne i kjernen på hvorfor i dette innlegget. Det er helt forferdelig.

 • Reply Christine 4. februar 2021 at 19:58

  Takk, Ida ❤ Hilsen guttemamma.

 • Reply Maria 4. februar 2021 at 20:02

  Jeg har en gutt på snart 10 år og jeg kan garantere at ting nødvendigvis ikke er enklere med gutter. Det handler ikke om kjønn -det handler om personlighet, miljø, kommunikasjon og forventninger 💙💜

 • Reply Rita 4. februar 2021 at 20:02

  Selv er jeg jentemamma, og kan ikke forestille meg at det skal være enklere med gutter. Så bra du belyser temaet, det er så viktig at begge kjønn blir sett på alle mulige måter i livet❤️

 • Reply Heidi 4. februar 2021 at 20:05

  1. så fin du og magen din er!! 😍

  2. gutter er ikke nødvendigvis så mye «enklere» nei, verden er ganske annerledes nå enn da vi var unge, og gutter blir også utsatt for en hel del press, forventninger og påvirkning som ikke vi trengte å forholde oss til som unge. Føler denne holdningen sitter litt igjen fra den tiden. Kroppspress, utfrysing og mobbing er ikke jenteproblemer, det bare utarter seg på en annen måte for gutter.

  Når det er sagt, livet som guttemamma er fantastisk, det er bare å glede seg til å bli kvinnen i hans liv ❤️

  Hilsen guttemamma for tre mellom 2-10

 • Reply Eva 4. februar 2021 at 20:07

  Helt enig med deg! Du skriver så ufattelig bra. Utrolig viktig tema – tusen takk for at du deler❤️

 • Reply Karina 4. februar 2021 at 20:12

  Veldig godt skrevet. Lille gutten er heldig som får en så klok mamma ❤️

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:12

   Takk, så snill du er ❤️

 • Reply Annette 4. februar 2021 at 20:16

  Jeg har så mye tanker om dette temaet at det hadde blitt en bok om jeg skulle skrevet alt. Men det du skriver er jeg helt enig i!

  Jeg holder på å ser rådebank sesong 2 nå, men kan ikke se mange episoder av gangen. Det blir for mye vonde minner, da jeg har opplevd å miste lillebroren min til selvmord. Sivert i serien viser en hard og vond sannhet om hvordan unge gutter kan ha det. Og jeg håper alle forstår budskapet i serien, og reflekterer over det, for her får vi servert en brutal historie, men en sann historie som folk må vite om.

  Når det er sagt, har jeg selv to barn. Ei jente og en gutt. Foreløpig barneskole alder, og uavhengig om de er gutt eller jente, så har de like mye følelser, men kanskje de håndterer de på forskjellige måter. Kjønn er vell kanskje ikke det som definerer følelseslivet hos ett menneske, men personlighet, arv og miljø gjør. Og derfor er det så farlig å ha en tankegang om at så lenge du er født gutt, så er du så hardbanka at det ikke er noe som biter på.

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 20:39

   Så utrolig trist, Annette 🙁 Da skjønner jeg godt at det Rådebank kan være hard kost for deg. Bra at du tar det i ditt tempo. Og godt poeng, angående arv og miljø. Det er ikke kjønnet som definerer følelsene <3 Stor klem

 • Reply Maja 4. februar 2021 at 20:23

  Som alltid så har du så himla fine refleksjoner Ida! ❤️ Har hørt dette av såå mange, at de «håper på gutt i magen – for det er såå mye enklere enn å ha jenter».. Som med (så og si) absolutt alt annet her i verden, så det dette individuelt og det er stor forskjell fra person til person. Det rareste opplever jeg er at det ofte er gutter (eller blivende fedre) som sier dette. Hvor vanskelig tror de egentlig det er å være jente? Jeg antar at samfunnet på mange måter fremstiller livet som jente som veldig mye mer utfordrende enn livet som gutt? Ikke bra.

  Må også si at du ser heeelt nydelig ut Ida 😍

 • Reply B 4. februar 2021 at 20:32

  Dette er så innmari viktig!!
  Selv kjente jeg en gutt jeg vokste opp med som tok selvmord, ingen visste noe, ingen så noe, plutselig var han død..
  Jeg hørte om flere tilfeller når jeg gikk på videregående om unge gutter som tok livet sitt, flere som kjente en som hadde gjort det. Alle gutter.

  Jeg hadde flere kompiser og en ungdomskjæreste som alle slet med sitt. Det er vanskelig å være ungdom! Det har ikke noe å si på kjønn. Selv hadde jeg også mitt. Min bror utviklet samme psykisk lidelse som meg bare nå i voksen alder, han ligger nå innlagt. For han er det veldig vanskelig å være mann og syk.

  Jeg synes vi skal ta godt vare på mennene våre, slå ring rundt de og la de også få plass til følelsene sine. Som noen nevnte så uttagerer gjerne menn med sinne når de føler og det vet jeg er pga man ikke utvikler følelsene på en sunn og ordentlig måte, jeg var selv igjennom det som jente. Jeg ble fortalt mye at jeg ikke skulle gråte og syte, vi snakket ikke om følelser og jeg måtte bruke mange år i terapi på utvikle følelsene mine ordentlig siden alt føltes ut som en ball med alle følelsene, derav var jeg mye sint. Det er utrolig vondt å ha det sånn..

 • Reply Cornelia 4. februar 2021 at 20:38

  Endelig en som tar opp dette! Dette er så viktig og absolutt noe som burde få mer plass. Vi ønsker likestilling i Norge, og selv om jeg er feminist og synes at kvinnekamp er viktig, må vi ikke glemme mennene våre. Mange menn lider fordi de føler at de ikke passer inn eller tørr å vise følelser. Det er viktig at følelsene gutter og menn har rundt dette blir anerkjent. Det å være følsom handler ikke om kjønn, men personlighet.
  Heia deg som tar opp dette og masse lykke til med bebis💙

 • Reply Sara 4. februar 2021 at 20:50

  Fantastisk innlegg! Dette burde postes i alle landets aviser! Så viktig tema. Å vise følelser skal ikke være kjønnet, og kategoriseres som feminint.

  I tillegg viser det seg at:
  36% av menn dropper ut av skolen.
  70% av selvmord i 2018 var menn.
  95% av fengslende de siste 15 årene er menn.
  70% av bostedsløse er menn.
  35% av menn som starter på høyere utdanning fullfører ikke.
  10% av menn har en kroppsbildeforstyrrelse.
  2 av 3 med en ruslidelse er menn.
  (Kilde: bilde om man søker på den internasjonale mannsdagen)..

  Ekstremt triste tall, og viser til at det er minst like «skummelt» å få en gutt, og minst like mange utfordringer, og minst like viktig å snakke om følelser <3

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 11:05

   Æsj, hvis disse tallene stemmer (noe jeg ikke tviler på) så er det jo helt forferdelig 🙁 <3

 • Reply Eline 4. februar 2021 at 21:21

  Så utrolig viktig. Heldig er deres sønn som får vokse opp med så reflekterte foreldre. Masse lykke til!

 • Reply Lina 4. februar 2021 at 21:23

  APPLAUS!!!

  Gutten din er heldig som vokser opp med en så bevisst, klok og kul mamma! Hurra for deg!

 • Reply Henriette 4. februar 2021 at 21:47

  Takk for at du skrev om dette👏🏻💙 Jeg er mamma til to gutter og får ofte høre at jeg er heldig som har gutter fordi de er så mye enklere. Ja, jeg er superheldig som får være mamma til to gutter, men ikke fordi de er «enkle»!!! Utrolig provoserende. Har bitt meg merke i at det bare er andre kvinner som kommer disse kommentarene til meg. Sist gang kontret jeg med statistikk på drop-out i skolen, kriminalitet og selvmord. Enkelte tar det tydeligvis for gitt at stillhet fra en mann/gutt alltid betyr at her er det null problemer. Hvis ikke vi snakker med gutta våre, hvordan kan vi da forvente å få noe innblikk i hva de tenker og holder på med. Like «vanskelig» oppgave å skape et godt forhold mellom foreldre og barn uansett hvilket kjønn det er snakk om.

 • Reply Se 4. februar 2021 at 22:00

  Åh, dette traff meg virkelig! Så utrolig enig og SÅ SANT💙 vi må få en slutt på at det er sånn. Gutter har like mange følelser, de trenger å snakke om følelser på lik linje, de må bli sett og de må bli hørt. Vi må snakke med dem på samme måte og vi må for all del ikke lukke øynene. De trenger oss like mye som jentene vår trenger oss. Denne stereotypiske tilnærmingen starter dessverre allerede fra de er nyfødte, ja kanskje fra de er i magen. Jentebabier omtaler man som «søte og nusselige» og gutter er fra dag én «en kjekk liten kar», «pluggen» osv🤷‍♀️ altså.. det bare understreker hele problematikken. Har selv en gutt på ti mnd og ei jente på tre. De behandles hundre prosent likt. Snuppen og snuppa, som jeg kaller dem💙

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 11:06

   Snuppen og snuppa ❤️❤️

 • Reply Silje 4. februar 2021 at 22:20

  Vi fikk vårt første barn i fjor, en nydelig liten gutt. Gjennom graviditeten og i etterkant har vi blitt møtt med det samme. Mannen min har et typisk barsk mann utseende og blir pga. Det ofte behandlet deretter. Vi har snakket mye om dette og vi gleder oss vilt til å være en del av å forhåpentligvis snu dette. ❤

  • Reply Ida Wulff 4. februar 2021 at 23:02

   Jaa, så fint ❤️👏🏼

 • Reply Anonym👶🏼 4. februar 2021 at 22:25

  Åh Ida! Dette er kanskje det fineste og viktigste innlegget jeg har lest på bloggen din. Jeg er jentemamma og venter en gutt. Jenta mi er kliss lik meg, både i reaksjonsmønster, følelsesregister og utseende (mindre viktig). Det skremmer meg så mye å skulle bli mamma til et nytt barn, og kanskje ekstra mye fordi det er en gutt. For han er kanskje ikke så lik meg? Kanskje er han vanskeligere å tolke, og kanskje har han følelsene sine mer inni kroppen enn utpå? Jeg foretrekker i allfall at følelsene er utpå kroppen, at det ikke er noen tvil om hvordan barna mine føler seg. Dersom han er en gutt med masse følelser – og som klarer å gi uttrykk for følelsene sine, så håper jeg han får vokse opp i et samfunn som synes det er helt greit! Og om han ikke har følelsene sine utpå kroppen, så håper jeg for alt i verden at han slipper meg inn, spesielt når han blir eldre💙

  Lykke til i mammarollen, det er ingen som nailer det, men jeg tror du kommer til å gjøre en sabla god jobb! 💙

 • Reply Guttemamma 4. februar 2021 at 22:40

  💙

 • Reply Vårin 4. februar 2021 at 23:21

  Nok en gang viser du at du er min favorittblogger 🤍 lenge leve wulff!

 • Reply Ingrid 4. februar 2021 at 23:21

  Såååå einig! Er kursleder for ein gjeng med humanistiske konfirmanter no, og skal sei at dei MÅ sjå Rådebank. Den er så sjukt viktig! Eg blir stressa av tanken på at jentene veks opp i dagens samfunn, men shit, gutane har det lika vanskeleg. Hormonelle som faen, men følelsane sitte ikkje utanpå hjå dei, dei sit langt inni der ingen får veta noko.
  Blei mamma til ein gut i fjor, og håper eg greier å skape ein heim der han føler det er trygt å snakke om sånt. Men trur ikkje det blir så lett🙈

 • Reply Nina 4. februar 2021 at 23:29

  Det var veldig flott skrevet, Ida!
  Jeg må si meg enig her, personlig mener jeg det er i overkant mye «jenteprat» om du skjønner.
  Det er råkult med girlpower, det er fortsatt viktig å heie fram fellow ladies og det er fortsatt like viktig å belyse trakassering og «diskriminering» av kvinner.
  Men.. hvor er all diskusjonen om gutta oppi alt dette?
  Jeg er all for likestilling, og selv om jenter på mange måter er langt unna samme nivå som gutta, så ligger gutta jaggu langt bak oss på andre måter.

  Hadde det vært to artikler ved siden av hverandre der de hadde handlet om noen som ble undertrykt på jobb/skole – den ene om en gutt og den andre om ei jente, så hadde jo dessverre de fleste skapt mer blest om den som omhandlet jenta.
  Og det synes jeg er veldig synd, for gutta har faktisk like mye følelser som oss, selv om de kanskje ikke viser det like godt.
  Og de har akkurat like stor rett på å uttrykke seg som oss!

  Jeg håper på en lysere fremtid der begge kjønn kan bli møtt med lik åpenhet, å holde følelsene sine innendørs hjelper ingen <3

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 06:21

   Som om jeg skulle skrevet det sjæl! ❤️👏🏼👏🏼

 • Reply Rikke 4. februar 2021 at 23:34

  Ååh flinke Ida. Fant ut i dag at jeg venter en gutt selv, mitt første barn. Morsomt nok var det mange som sa det samme til meg, at det ville jeg være glad for i lengden for var mye lettere med gutter…

  Ble dårlig inni meg, for hva om min sønn ikke er så enkel?

  Takk for det du er så flink til å sette ord på, skulle ønske flere tenkte som deg.

  Stor klem<3

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 06:20

   Gratulerer og klem til deg også ❤️

 • Reply Elisabeth 4. februar 2021 at 23:57

  Dette var et veldig fint innlegg og så sant så sant.
  Jeg er mamma til 3 gutter, min eldste tok sitt liv rett før sin 20 årsdag. Den smilende, utadvendte gutten min uten en bekymring i verden…trodde vi.
  Jeg har kjent på så mange følelser etterpå, blant annet skam for at jeg som mamma ikke ante at han hadde det vondt. Mine 2 andre gutter som nå nærmer seg samme alder, får nesten ikke gå hjemmefra uten at vi har snakket om hvordan de har det. Jeg har angst hele tiden for at noe skal skje med dem også. Så utrolig fint at du tenker på dette for din kommende sønn. Vi må snakke om følelser med guttene våre også, på samme måte som vi gjør med jenter. De strever med sitt de også. Jeg har fått mange kommentarer når guttene var små at jeg var heldig fordi de er så enkle. NEI gutter er ikke mer enkle enn jenter. Det tror jeg ikke har noe med kjønn å gjøre.

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 06:20

   Så forferdelig trist å høre ❤️😞

 • Reply Nina 5. februar 2021 at 00:42

  Amen! Hilsen mamma til gutt på snart 2 år og gutt på 4 mnd. 🙌🏼❤️

 • Reply B 5. februar 2021 at 00:48

  Ett av de bedre, mer reflekterte innleggene jeg har lest på lenge på nett. For en heldig gutt som får dere som foreldre, som får ha to foreldre som kommer til å gi barnet sitt muligheten til å snakke om følelser hvis han vil. To foreldre som skaper rom for å være akkurat som han er, følsom eller ei. Jeg er oppvokst med en far som aldri viser andre følelser enn sinne. Ikke at han har gått rundt og vært sinna mye av oppveksten, men han har mest sannsynlig vokst opp på en tid hvor gutter og menns følelser ikke har stått i fokus, da følelser heller var forbeholdt jenter. Jeg er også oppvokst med en onkel som har kritisert oss barn dersom vi har vist andre følelser enn glede, da vi «måtte slutte å være så pingler», hvis vi gråt, til tross for å være jente, da «negative» følelser er synonymt med svakhet.

  Faktisk viser statistikk at menn over 85 har hele FEM ganger større risiko for å ta sitt eget liv enn kvinner. Hvor vilt er ikke det?! Jeg tror, basert på jobberfaringer innen eldreomsorgen, at mange av dagens eldre menn er oppvokst med inntrykk om at følelser er forbeholdt det kvinnelige kjønn, og at det derfor viser tallene som de gjør. Det jeg vil fram til er at jeg takker deg og Gravlyset for å være åpne om følelser, jeg er sikker på at den lille gutten deres kommer til å lære seg at det er okei å være seg selv, og at det vil alltid være rom for å snakke om følelsene sine. Jeg tror at foreldre som dere vil være med å få med den selvmordsstatistikken blant eldre menn etter hvert, da flere og flere vil forstå at det er helt akseptabelt å snakke med noen når ting er vanskelig og livet bare oppleves som en eneste stor motbakke.

  Masse lykke til med siste innspurt, jeg er sikker på at dere kommer til å gjøre en kjempegod jobb som trygge, gode foreldre❤️

 • Reply Ida 5. februar 2021 at 06:44

  Amen til dette! Det er så viktig det du skriver her, Ida. Gutten din er heldig som får en reflektert og allerede god mamma!

 • Reply Martine 5. februar 2021 at 07:24

  Jeg er så utrolig eeeenig i det du skriver og har tenkt på det selv! ❤️ Jeg håper så inderlig at min gutt blir god på å dele sine tanker, bekymringer og problemer, enten med meg og far eller andre trygge mennesker rundt seg ❤️ Men jeg synes gutter er enklere på sine ting også er jenter enklere på sine ting også! Også er det et individuelt aspekt inn i det igjen. Jeg opplever i alle fall, sammenlignet med de småjentene og guttene jeg kjenner til som er mellom 1-3 år, at gutter er enklere på den måten at de ikke bryr seg så mye om små ting som jenter kanskje tar en kamp på. Feks det med å kle på seg selv, bestemme hva de skal ha på, spise med veldig spesifikke bestikk, bestemme hva de skal se på eller leke med, osv. Det jeg mener er at jeg opplever jentene som mer selvstendig og veslevoksne (i all god mening). Det kan skape litt mer jobb i enkelte sammenhenger, og mindre jobb i andre sammenhenger. Min lille på 21 måneder har sine enkle ting, som at han gir litt f i småting og «godtar» det meste (selv om han nå er inne i trassalderen og klikker om han får et nei 😅😬), også har han sine vanskelige ting, som at han er veldig glad i nærhet (aka lite selvstendig, som gjør det vanskelig å feks få tid til å gjøre noe mens han kunne lekt litt selv). Men det er selvfølgelig utrolig koselig også, så alt til sin fordel og ulempe! ❤️ Gutten din er uansett utrolig heldig som får vokse opp med en så reflektert og fin mamma og pappa! 💙

 • Reply Elisabeth 5. februar 2021 at 08:52

  Men å for et flott innlegg – dette er jo så viktig🙏. Har akkurat grått meg gjennom sesong 2 av Rådebank selv – og skal se den sammen med mine barn når de blir litt større. Har selv 2 jenter og en gutt, hvor gutten uten tvil er den mest følsomme og det er jo helt nydelig❤️. Det kommer så mange fine og viktige samtaler frem når man tør å vise følelser og det er ikke alltid så lett å få barn til å prate😄. Så heia følelser, og heia deg.
  Lykke til med innspurten på graviditeten – du er så heldig som skal oppleve dette for første gang.

 • Reply AW 5. februar 2021 at 08:59

  Dette innlegget burde havne i alle aviser. Fantastisk!!

 • Reply Linn 5. februar 2021 at 09:53

  Så fint skrevet, Ida! ❤️
  Jeg er sikker på at du blir en super guttemamma!
  Jeg har en gutt på 2,5 år og fikk en liten jente for 2 måneder siden. «Alle» rundt meg har sagt akkurat dette helt siden vi fikk vite at nummer 2 var en jente: «Nå blir det vanskelig. Vær glad du har en gutt fra før som blir mye enklere å ha med å gjøre i tenårene.» Så kjip holdning!

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 11:07

   Utrolig kjip holdning! Så det er fint at du er bevisst. Og gratulerer så mye med det nye tilskuddet i familien! ❤️

 • Reply Elise 5. februar 2021 at 10:01

  Så fint innlegg, Ida. Eg bruka aldri å kommentere her, men akkurat sånne innlegg er grunnen til at du er den einaste bloggen eg gidd å lese. Klem til deg! Eg er mamma til ein gut på 5 og ei jente på 2, der storebror er den følsomme og skjøre. Eg tenker sååå ofte at vi må hjelpe han å vere akkurat slik han er, at han ikkje trur han må ha disse «maskuline» trekka som det vert forventa. Det vrenge seg i mammahjertet! ❤

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 11:03

   Fine tanker ❤️ Og tusen takk!

 • Reply Trine 5. februar 2021 at 10:22

  BRA innlegg Ida! Igjen. Elsker bloggen din!
  I min verden, med en av hvert kjønn som nå er 20 og snart 22, har det vært stor forskjell på utbrudd av følelsesmessig art MEN det aller viktigste jeg tror er gode samtaler. Helt fra start. La dem være seg, forstå hvor de kommer fra, vær en god lytter og gi råd kun når de spør om det.

  En viktig ting er gode grenser og hold deg til dem. Har du sagt nei betyr det nei men forklar alltid neiet ditt. Vær omtenksom men lyttende, ikke stress og tro det er fasit på noe men en kommer langt med gode grenser, nok mat og et lyttende øre. Jeg heier på deg Ida, masse glad for deg forsatt.

  • Reply Ida Wulff 5. februar 2021 at 11:03

   Det er jeg sikker på at du har vært veldig flink til, Trine ❤️ Og tusen takk!

 • Reply Hanne 5. februar 2021 at 11:15

  Tenkte egentlig jeg skulle skrive at dette er nok en grunn til at du er den beste bloggeren jeg vet om. Men så syns jeg egentlig ikke ordet «blogger» gjør deg justice, så.. du er en av de beste skribentene jeg vet om! (No offence til yrkestittelen din 😅) Så reflektert, velformulert og gjenkjennelig det du skriver. Så glad for at den lille gutten din får en mamma som deg 💙

 • Reply Kine 5. februar 2021 at 12:40

  Såå enig!! Takk for innlegg, håper mange deler dette innlegget.

 • Reply Kristina 5. februar 2021 at 13:24

  Amen! Så så så enig med alt.

 • Reply Frk Helsesykepleier 5. februar 2021 at 14:32

  Har aldri kommentert på en blogg før, selv om jeg har lest hundrevis av innlegg fra både deg og andre. Så nå har dagen kommet: Tusen takk for et kjempeviktig innlegg. Håper denne teksten når ut til mange. Er selv helsesykepleier og har skrevet hovedoppgave om ungdom og selvmord.

  Lykke til med innspurten av graviditeten, du kommer til å bli en fantastisk mamma med dine verdier og holdninger 💙

 • Reply Christina 5. februar 2021 at 14:48

  Så godt skrevet! 100 % enig. Klem fra mamma’en til tre enkle/vanskelige/kjærlige/distre/rampete/snille gutter 💙💙💙

 • Reply Marit 5. februar 2021 at 16:29

  Amen og halleljua!
  Reflektert og viktig – hadde bare flere tenkt og ment som deg😊
  Barn er barn, og må få lov til å tenke, føle og reagere instinktivt og naturlig uten å måtte ta hensyn til om det er jente eller gutt.
  Psykisk helse burde absolutt inn som pensum, og allerede på barneskolen. Jeg skal selv se Rådebank, etter anbefaling fra flere hold. Budskapet er så viktig!
  Som forelder har man sine tanker og bekymringer for sine barn, uavhengig av kjønn.
  Som mamma til fire har jeg ofte fått høre hvor heldig jeg er, som har bare jenter, for de er så mye roligere enn gutter. Søte, snille og skoleflinke. Og om jeg har sagt jeg er trøtt eller sliten har jeg fått høre at jeg ikke ha noe å klage på, jeg som har bare jenter. For gutter bråker, roter og styrer mere. Ei presterte å si at jeg som har bare jenter vet jo egentlig ikke hvordan det er å være forelder, for med bare jenter i huset er det jo bare så stille og rolig…🙃

 • Reply Gina 5. februar 2021 at 16:56

  Et veldig fint innlegg😀jeg er mamma til 2- en gutt på 6,5 år og en jente på snart 2 år. Jeg har aldri tenkt at det blir lettere med sønnen min enn med datteren min. Når de blir tenåringer så kommer jeg til å være like bekymret for mobbing, spiseforstyrrelser, depresjoner osv. Uansett kjønn så tenker jeg at det viktigste er å gi dem bøttevis med kjærlighet og at de vet de kan komme til oss uansett❤️ Og gratulerer med en liten gutt på vei- gutten min er en skikkelig kosegutt som elsker å sitte på fanget og i armkroken samtidig som han kan lekeslåss med kompiser😉

 • Reply Silje 5. februar 2021 at 18:18

  Amen og halleluja!! Tusen takk for dette innlegget!! Som mamma til to gutter har jeg mange ganger fått lignende kommentarer, og jeg har ofte følt meg «alene» når jeg fronter nettopp dette: at det er samfunnet som bestemmer hvordan jenter og gutter skal være, la oss heller se på oss mennesker som forskjellige personligheter uten å tenke kjønn – noen av oss er mer følsomme enn andre, og det avgjøres ikke av kjønn!

 • Reply Kine 5. februar 2021 at 21:39

  Jaaaa!! Dette er så viktig!! Takk!!

 • Reply Velsvik 6. februar 2021 at 01:37

  Veldig fint innlegg.. og så sant❤
  Jeg er guttemamma til en på 10 og en på snart 15.
  Jeg som person er selv veldig følsom og ærlig.
  Mine gutter er vokst opp med en mor som spør og graver om det meste😅
  Ærlighet og kommunikasjon er så viktig.
  De skal kunne komme til meg med alt de lurer på.
  Å få ett sånn forhold er ikke alltid like lett men det å være raus og kjærlig og åpen er viktig fra dag 1.

  I vår familie generelt,har guttene vært » lettere» i puberteten. Jentene har vært mye mer utfordrende,de har lettere vært med på ting.
  Og kommet litt lenger på den » feile» stien og tatt valg som ikke alltid er så gjennomtenkt.
  Da har vi i familien ledd litt om akkurat det du fikk høre av samtalepartneren din. » gutta har vært mye enklere »

  Det har ikke vært noe snakk om at vi har trodd dette på forhånd, men det har vært en gjenganger likevel.
  Hos oss da. 😊
  Men alle er forskjellige og vi skal absolutt ikke ha noe krav til at gutta skal være enkel.
  Alle barn,gutt eller jente har sine faser i livet og skal bli like mye satt krav,gitt kjærlighet til og vi skal prøve å få de frem i verden og bli gode mennesker ❤
  Gled deg til han snart kommer🥰
  Barna våre er alt i verden. Og jeg koser og klemmer og sier jeg elsker dem flere ganger om dagen.

  Ps: Masse lykke til,du er så flott Ida og jeg er sikker på du blir en glimrende mor❤

 • Reply Ida 6. februar 2021 at 07:18

  Viktig innlegg. Gutter er også overrepresentert på mange statistikker om problemer i skolen og arbeidslivet.

 • Reply Mari 6. februar 2021 at 08:42

  Hei Ida, har gutt på 19 og jente på15. Må bare si her at det er virkelig sånn her i hus at gutten oppleves som enklere. Tenker alle de punktene som ble nevnt stemmer! Begge er de skjønneste i verden, men en student sa til meg: gutter er som en hund: de er stort sett helt fornøyde når de blir kjælt med og får mat med jevne mellomrom. Min sønn har alltid vært konstant sulten og vi skulle alltid ha hatt en sandwich hengende i et magebelte tilfelle krise, da hadde mye vært unngått 🤣Tips! Men ja, kan bare skrive under her altså. Jenta mi har mer hormonsaker, og man henter mer her og der pga redsel for alt, og så er de litt mere sure( hormonene igjen). Dette er min erfaring, og har også tre brødre og så det samme med dem. Altså kan også bli slik! Lykke til uansett og det blir helt fantastisk! 🤩👶🏻

 • Reply JG 6. februar 2021 at 09:12

  Det tror jeg er veldig individuelt. Mannen min har en av hver i tenårene og jeg syns det er enklere med jenta som kjefter og smeller, tramper opp ei trapp, smeller med dører osv. Gutten er mer umoden, mindre selvstendig, vil være i den voksne verden, men fortsatt liten gutt. Mer grublende og sliter med valg. Så jeg har mer bekymringer og frustrasjon rundt han enn henne. Men så må vi bare håpe at de klarer seg ute i den store verden begge to etterhvert. Og det regner jeg med. Men hvor enkelt eller vanskelig det blir kan man ikke forutse ut ifra kjønn.

 • Reply EM 7. februar 2021 at 20:54

  DETTE! Jeg vil klistre dette innlegget overalt sånn at alle kan skjønne det!!!

 • Reply Livingdoll 7. februar 2021 at 21:32

  Kjære Ida’s samtalepartner:

  Å si at det er enklere med gutter, blir feil. Forskjellen ligger ikke i kjønn, men i måten man oppdrar dem på. Jenter blir helt fra de er bittesmå kledd opp i søte kjoler og kreative frisyrer, og får hele veien høre hvor søte, pene, nydelige etc de er. Gutter, derimot, blir kledd opp i «kule» klær, og får ikke så ofte komplimenter på utseendet sitt. Isteden får de høre at de er tøffe, modige, barske, sterke, flinke, snille, etc. Jenter lærer dermed at det er viktig å se bra ut, mens gutter lærer at det er viktig å være tøff, sterk og flink til noe.

  Jenter blir gjerne trøstet når de faller og slår seg. De blir dullet med og syntes synd på. Gutter derimot, får gjerne høre at det bare er å ta et plaster på. Dette signaliserer til jenter at det er ok å vise følelser, mens det signaliserer til gutter at de bare må ignorere dem.

  Jenter får gjerne tilsnakk når de utagerer. «SÅNN gjør man IKKE!», «tenk om det var DEG!». Gutter derimot, får sjeldent det. Isteden spør man kanskje hvorfor de er så sinte. Dermed lærer jenter at det å utagere gjør dem «slemme», mens gutter lærer at om de utagerer, ser folk at de er sinte og misfornøyde med noe.

  Det kanskje aller viktigste er hvordan vi reagerer på gutter som er fysiske mot jenter. Gutter som dytter hardt, river i hestehalen, stjeler lue/votter/jakke/leker, gjør narr etc. Disse guttene får ofte ikke tilsnakk i det hele tatt. Isteden trøster vi jentene med at «han liker deg», «han er nok litt forelska i deg» etc. Vi lærer dem at fysisk og psykisk vold er tegn på kjærlighet. Om ei jente derimot forsøker seg på samme taktikk mot en gutt, blir det fort tatt hånd om – hun får tilsnakk og får høre at hun er slem etc.

  På den måten LÆRER VI jenter å legge hele verdien sin i utseendet sitt, gå etter «farlige» gutter, og å vise følelsene sine veldig tydelig, enten det er glede, sorg, sinne eller sjalusi. På samme måte LÆRER VI gutter at det er viktig å være sterk, tøff og barsk, at det å prate om følelser er for jenter, og at det er ok å vise følelsene sine på ikke-verbale måter gjennom fks å slå/sparke i dører etc.

  Likevel, jeg kan love deg at det er kroppspress blant gutta – men det er en annen type kroppspress enn det vi jenter kjenner på. For oss jenter ligger som regel fokuset på å ha flat mage, store pupper, pent hår, feilfri hud etc, mens for gutter er fokuset mer på dette med å være – og se – sterk ut. Mens vi jenter gjerne har rollemodeller som Kim Kardashian og andre plastic fantastic babes, er guttas rollemodeller gjerne bodybuildere med gedigne muskler. Mens vi jenter gjerne prøver å spise litt sunt, ser på slanketips på nettet og kanskje knasker slanke/avføringspiller, kjøper gutta steroider. Mange av dem, i likhet med oss jenter, begynner også å tenke på fettprosenten etterhvert, når de forstår at jo lavere fettprosent, jo tydeligere synes musklene.

  Gutter får også kjærlighetssorg, men de er flinkere til å «holde seg i skinnet» enn vi jenter. De må det, ellers blir de sett på som pingler. VI lærer dem fra tidlig av at det å vise følelser er en «jentegreie», og dermed blir det til at DE ikke vil prate om det. Kanskje drikker de heller dobbelt så mye på fest. Kanskje trener de kanskje dobbelt så hardt på gymmet. Eller kanskje ligger de med litt ekstra mange jenter i en periode. Eller så dropper de alt sammen, setter seg foran pc’en, snur døgnet fullstendig, spiser masse drittmat, og blir sittende og game world of warcraft til du fysisk kaster pc’en ut vinduet.

  Du nevner voldtekt. Vel, gutter blir også voldtatt. Forskjellen er at det ikke blir tatt særlig seriøst. Verken av samfunnet eller av kjærestene deres. Mens vi jenter kan fortelle kjæresten vår at vi er blitt voldtatt for så å oppleve at han stikker ut for å banke dritten ut av voldtektsmannen, blir mange menn som er offer for voldtekt, møtt med sjalusi. «Åja, men du må ha villet det litt, siden du fikk den opp». Slike ting. Sier en gutt til kompisene sine at han er blitt voldtatt, blir han ofte møtt med latterliggjøring – for det var jo «bare sex», og han burde jo heller «bare nyte det» enn å sitte og klage på det osv.

  Mens vi er inne på dette med voldtekt; burde det ikke egentlig være din jobb som forelder å ha voldtekts-samtalen med sønnen din? Du vet, den der du lærer ham at sex uten samtykke er voldtekt. At sex med en person som er for full til å si nei, er voldtekt. At sex med ei jente som er for rusa til å forstå hva hun driver med, er voldtekt. At sex med ei jente som sier nei, er voldtekt. At sex hvor du må bli fysisk for at hun skal «være med på det», er voldtekt. At sex hvor du truer kjæresten din med å slå opp eller være utro om hun ikke ligger med deg, er voldtekt. Den samtalen hvor du forteller sønnen din at det ikke er «kult» eller «morsomt» å lure ei jente til å tro at du liker henne/vil bli sammen med henne, bare for å få komme i buksa på henne. At det ikke er «gøy» om hun er lei seg i ukesvis etterpå. At det ikke er antallet sexpartnere du har som avgjør hvorvidt du er «the man». Jeg tenker alle foreldre burde ha den praten med sønnen sin, gjerne opptil flere ganger.

  Angående mobbing og utfrysning: det er nok unisex, det også. Gutter blir like mye mobbet og utfryst som det jenter blir.

 • Reply Fredrikke 7. februar 2021 at 23:39

  Har en gutt på 17 og jeg er LIVREDD for at han skal bli utsatt for blind vold, havne i slåsskamp, bli overfalt og frastjålet jakke/tlf/airpods og alt hva de utsettes for om dagen. Kroppspress for gutta = reelt! Bare se deg rundt på treningssenteret, jeg syns jeg ser fler usikre gutter enn jenter nå for tiden! Det er en annerledes tid, det er en tøffere verden å vokse opp i. Uavhengig av kjønn. Sosiale medier, forventninger. Du kan bli HVA DU VIL, og det er ikke bare positivt.

 • Reply Diana 8. februar 2021 at 13:56

  Åh, ikke direkte relatert til innlegget, men på en måte likevel. Sjekk ut drbeckyathome på Instagram. Hun gir så fine og konkrete råd om hvordan man blant annet hjelper barn å håndtere egne følelser og tanker allerede fra de er veldig små. Som helt fersk forelder er det masse ting jeg ikke hadde tenkt på, så det var veldig fint å få en praktisk tilnærming til det.

 • Reply Aurora 8. februar 2021 at 14:52

  Kjempefint skrevet. Og viktig! Kan på det varmeste anbefale å høre på Jordan Peterson for et mer nyansert syn på det såkalte patriarkatet, og kjønnsroller. Ligger masse på Youtube.

 • Reply R 8. februar 2021 at 15:09

  Fy søren Ida! Du er helt rå! Dette innlegget bør bli pensum i en lærebok. Du setter virkelig ord på et så viktig tema. Jobber selv i helsevesenet og ser at det også er mange deprimerte menn og gutter.

 • Reply C 9. februar 2021 at 17:36

  Hei Ida! Hva gjør du for å få tiden til å gå om dagen???? Jeg er i uke 38+5, og gikk ut i permisjon nå i slutten av januar (jobbet på sykehuset som sykepleier fullt ut), og holder nå på å gå på veggen. Kjeder meg i heeeel med denne ventingen 🥺

 • Reply Elina 9. februar 2021 at 22:32

  Et reflektert og viktig innlegg. Rådebank burde absolutt vært pensum. Dette er det mulig å gjøre noe med og å ha fokus på, men tilbake til tittelen på innlegget ditt. Jo, det er enklere å være mann. Hormoner. Kvinner har en helt annen utfordring til dette og det er betydelig vanskeligere å gjøre noe med. Hormoner styrer såpass mye av kvinners livskvalitet og humør – og det er noe som foregår i kroppen din utenfor din egen kontroll. Den samme type utfordringen har ikke menn. Innlegget ditt er fint og viktig å snakke mer om – og kan gjøres noe med – derfor er det faktisk enklere å være gutt/ mann. Ønsker deg det beste for den lille bebisen din – snart er han her.

 • Reply Trine 10. februar 2021 at 19:04

  Kjære Ida! Jeg leste innlegget på insta om føde under korona. Den 13 Mars i fjor ble jeg lagt inn for å bli satt i gang for å få mitt 2.barn, samme dag Norge stengte ned. Jeg ble knust da pappaen måtte snu å reise hjem igjen og jeg måtte være alene. Men det gikk både bra og var trist samtidig. Jeg fødte på kalnes, der har de enerom med tv. Så jeg sov, så på tv og fikk servert mat frem til riene startet. Så jeg prøvde å ha det så hyggelig man kan i forkant. Og det gikk veldig greit! Jeg måtte være alene til jeg var 4 cm. Og var alene med rier en hel natt. Men heldigvis hadde jeg en fantastisk jordmor som var sammen med meg hele natten, helt frem til jeg fikk ringe mannen og be han komme. Husk at om du ikke settes i gang så er man jo hjemme lengst mulig med rier og kanskje du allerede er i aktiv fødsel når du kommer inn og da får jo mannen din bli! Jeg syntes det var veldig trist da pappan måtte dra 2 timer etter fødsel. Men er du sprek og alt er bra, så må man ikke være så mange dager på sykehuset heller. Så krysser fingrene for enten lettelser i reglene eller st naturlig start på fødsel slik at du er hjemme med Dennis til aktiv fødsel og at du får reise raskt hjem i etterkant. Det kommer til å gå fint selv om det ikke er slik man hadde sett det for seg💕

 • Reply Kristine 11. februar 2021 at 06:33

  Vær så snill å heng deg på fødselsopprøret #jegføderikkealene din stemne er viktig. La far være med på hele fødsel og barsel

  • Reply Ida Wulff 11. februar 2021 at 09:44

   Har skrevet om det på insta, kommer på blogg :*

 • Reply Monica 14. februar 2021 at 12:39

  https://vm.tiktok.com/ZMe8g5uVu/

  Jeg kan ikke få sagt det bedre enn denne tiktok’en!

 • Reply Beate 20. februar 2021 at 21:20

  I min omkrets sier folk ofte at gutter er enklere enn jenter, men da mener de fra 0-6 måneder. Noe jeg og flere andre jeg kjenner har opplevd selv også. Det sies ofte at guttebabyer passer bra for førstegangsforeldre 😉 jeg fikk selv ei jente først, verdens nydeligste beste jente i våre øyne, men ingen tvil om at hun gjerne var det man kaller en «baby for viderekomne». Lillebroren vi fikk etterpå var 100% en baby for nybegynnere og har vært så enkel å ha med å gjøre atte jeg måtte klype meg i armen flere ganger. Flere bekjente har samme opplevelse med guttebaby vs jentebaby. Det betyr allikevel ikke at alle guttebabyer er «lette» (ingen babyer er spesielt enkle uansett). Og det betyr heller ikke at han kommer til å være enklere resten av livet.

 • Reply Inger 27. februar 2021 at 21:44

  Kunne ikke vært mer enig med deg. Utrolig godt skrivet og SÅ viktig at det blir sagt! Masse lykke til til deg i innspurten!

 • Reply lenalykke 26. mars 2021 at 15:29

  Ingen barn er «enkle» og ingen barn er gratis. Det er heltids jobb å oppdra et menneske så enig med deg. Ingen forskjell på gutter og jenter, man må se personen og ikke kjønn

 • Leave a Reply