Husbygging

223 TIPS TIL DEG SOM SKAL BYGGE HUS

17. august 2021

HEI FRA TOMTA VÅR 😀

Endelig har jeg fått tid til å samle alle husbyggetipsene jeg har fått inn i et system. Så her er de! 223 tips til deg som skal bygge hus. Kan være at noen av tipsene kommer flere ganger, men jeg har prøvd å rydde så godt det lar seg gjøre. Gravlyset og jeg er  takknemlig for alle tipsene som er kommet inn på Instagram. Vi har gått gjennom alt og notert oss helt sjukt mye som vi skal huske på når vi nå går i gang med å tegne og bygge hus. Hvis huset vårt hadde vært en film, skulle jeg utvilsomt hatt Instagram-følgerne mine med i rulleteksten 😂😍🙏🏼

Ok, her kommer tipsene:

GENERELT:

Ikke spar inn på ting som dere tror dere ikke får bruk for, det får dere bruk for (dyrt å ordne i ettertid).
Alt som har med søknad til kommunen kan ta laaang tid! Å alt må søkes om
Dra på tomtbesøk ofte, og bli kjent med tomta!
Lytt til magefølelsen og gå for det dere liker. Folk sier «du må velge noe tidløst, man blir så fort lei av trender» Du kommer til å ville pusse opp om 10 år uansett, så tør og velge det du syns er kult nå!
bruk penger på ordentlig materialet, som holder.
mitt beste tips er å invester i hjelp til interiør på et tidlig stadie! Det er SÅ utrolig mange ting man må tenke på, f.eks farger og materialer, hvor møbler skal stå, belysning, hvor er det hensiktsmessig å ha stikkontakter i forhold til møbler og deres bruk etc. Det er mange ting man må bestemme seg for og endel ting har lang leveringstid, så hvis man har lagt en god og helhetlig plan for huset før man begynner å bygge vil hele prosessen bli lettere (snakker av erfaring, angrer på at vi ikke leide inn hjelp)
Også lurt å tenke gjennom ca hvor mange barn man vil ha (vi flytter nå fordi det ikke er plass til barn nr3🙈
Anbefaler dere å sette opp hver deres prioriteringsliste over hva dere synes er viktig. Både når det gjelder rom, uteområde, platting/veranda, garderober/bod/lagring osv..
det første dere bør starte med er å sette dere inn i reguleringsbestemmelsene for tomten. Hva sier den om hva dere KAN bygge, eks type tak, høyder, tillatt BYA etc. Det er alltid lurt å se hva som befinner seg i grunnen, for kanskje må det tas hensyn til.
Lag et inspirasjonsboard og bruk Pinterest for det det er verdt:)
Det er ikke uvanlig at det er krav til både høyder, takvinkel, takform, størrelse osv. hvis det er regulert. Greit at dere ser litt på det også
vær obs på at grunnarbeid er mer arbeid enn antatt
Ta dere god tid til å tenke praktisk, tenk livet ut, nok lagringsplass
Husk å tenk helhet inne/ute, sånn at dere får brukbare uteplasser.
Mitt beste husbygger tips til dere når man skal bruke en byggmester/utbygger er å få absolutt ALT skriftlig
Ha ein veldig god og utfyllende kontrakt, der kvar minste detalj er utfylt.
bruk ein takstmann til å gå igjennom at alle steg med huset blir gjennomført etter bestemt standard. Byggherren er ein som skal tjene penger på deg, mens takstmann jobber for deg.
Føl etter kjemi på byggfirma, sammen med bakgrunnssjekk. Vi gikk for et stort landsdekkende firma og har sittet i saksa i ett år.
Underveis i prosessen kommer dere til å føle at absolutt alle avgjørelser er livsviktige men når dere har flyttet inn er det nesten ingenting av det dere kommer til å tenke over.
Mitt beste tips er å velge en kjent/stor entreprenør. Vi har bygget funkishus 2 ganger. Første gangen et arkitekttegnet hus av anerkjent arkitekt men utført av en liten lokal entreprenør i markedet. Gikk fint frem til boligen begynte å få mangler etter noen få år. Da var det veldig vanskelig å komme noe vei reklamasjonsmessig hos den lille entreprenøren.
Anbefaler alle å ha en byggeleder(typ takstmann eller en som kan det tekniske) til å følge opp under prosessen.
Spørsmålene fra håndverkerne blir mange, og dere vil ikke klare å forberede dere på dem uansett. Noe må dere bestemme på sparket. Go with the flow.
hadde absolutt anbefalt husleverandør hvis dere har lite erfaring med bygg etc. Er veldig mange aktører som skal bidra på et slikt prosjekt (graving, strøm, rør osv) og da flyter ting som regel litt bedre
Bruk noen som er medlem av Boligprodusentenes forening, da er du trygg på leverandør
Begynn bygging ut ifra møbleringsplan/lysplan (det ferdige resultat)
Jeg ville sett grundig på hvilke underleverandører byggmesteren benytter seg av
Husk også å tenk akustikk om dere velger høyt under taket og store vindusflater.
Tenk på hage mens du tegner hus.
Vær obs på evt indeksregulering i kontrakt!
Virkelig prøv å se for dere huset og ulike løsninger via tegninger. Bruk god tid og prøv dere frem.
Bruk god tid på tegning av hus! Her må man ofte svelge noen kameler.
Planlegg hagen også. Se så langt fremover som overhodet mulig.
Grav til basseng og trær i hagen samtidig som det graves til huset.
Vær korrekt og nøye i bestillingene.
Krev bekreftelse på e-post til utbygger. At de har lest og mottatt beskjed/bestilling.
Les alt du signerer nøye og still krav til kontrakter og avtaler.
Vi byttet arkitekt og gikk på en smell da vi ikke fikk plagiere vårt eget hus. Sørg for at dere eier rettighetene på tegningene.

 

ØKONOMI:

Sjekk ut hva ting koster, ta høyde for prisstigning av material (hver april/okt) og press priser hos leverandør de har alltid mer å gå på og mange prøver å lure deg. Og generelt er det billigere å ta ting på timepris enn fastpris da de må ha margin når de gir pris.
Mitt tips er å velg det dere ønsker. Ikke spinke å spare på materialvalg osv. Det blir småpeng i det store å hele.
Pass på og benytt dere av tilbud som butikkene slenger i mot dere, men prøv allikevel å få til en enda bedre pris.
De beste tipsene jeg kan komme med til dere som ikke er i bransjen, er å få en fast pris på akkurat hva dere ønsker, prøv å avklare mest mulig på forhånd slik at dere ikke får store overraskelser med tillegg i byggeprosessen. Vil anbefale å gjøre research på byggmestere/ entreprenører før dere bestemmer dere. Det er ikke alltid det billigste tilbudet er det beste valget
Vi tok bort kjøkken, garderobeskap og gulv som lå i tilbudet fordi jeg syns de var litt kjipe og så la jeg pengene inn i mitt budsjett.
Godt at dere er klar over ekstremt høy pris på treverk nå. Kan raskt utgjøre 500000 ekstra… Og det er jo litt i møbelpenger f. eks
Vi brukte laaang tid på planløsningen i samarbeid med en byggherre som tok seg av hele gjennomføringen. De hadde også egne tegnere, slik at det ikke ble ekstra kostnad med arkitekt.
Vi tegnet utkast til huset i sketchup selv (gratisversjon, tok litt tid å sette seg inn i det, men ganske brukervennlig), så fikk vi arkitekt til å gå over, komme med tips og tegne med korrekte mål osv. Sparte oss for mye kostnader, pluss at vi fikk det som vi ville
Finn en arkitekt med referanseprosjekter dere liker. Be om pristilbud på hele prosessen, men sørg for at det blir delt opp i faser. Hva koster skisseforslag/rammesøknad/detaljprosjekt? På den måten er der lettere å ha oversikt over kostnadene underveis, men dere vet hva det vil ende opp med å koste totalt. Sørg for at det er medregnet nok timer i skisseprosess, så dere er sikker på dere kan diskutere fram og tilbake med arkitekt til dere er fornøyd med resultat, uten at dere må betale mer fordi tiden er brukt opp.
For å holde kostnaden nede, husk å plasser rør (kjøkken/bad/vaskerom) enten ved eller over hverandre – så godt det lar seg gjøre.
Bruk god tid på å bestemme deg for dei valga som må være spesifisert i kontrakten. (Dyrt å endre i ettertid)
Tips: hvis dere har mulighet til å vente, går materialprisene ned igjen etter nyttår! Det er faktisk ikke såå lenge til
Ta høyde får at sluttprisen på huset blir 10% dyrere enn «avtalt», småting man ser man vil ha eller endre underveis koster mer enn man skulle tro
Litt inside information: priser på trevirke skal øke enda en gang 1.9.21
Tips fra meg er å involvere banken tidlig i prosessen (kommer fra en finansrådgiver😅).
Ville lest leveransebeskrivelsen nøye når dere skal velge byggherre. Vi vurderte å bygge hus, og oppdaget fort at det ville bli umulig å forutsi sluttsummen. Det var så syyyykt mye som ikke var inkludert i leveransebeskrivelsen, og jeg hadde ingen forutsetninger for å vite hva ting ville koste og komme på.
Byggmestere vet(!!!) Og legge på påslag om det er en minste forandring. Eks størrelse på flis. Så mitt beste tips er: Ha så mange detaljer som overhodet mulig før du skriver kontrakt
En siste ting: FREMDRIFTSPLAN! må dere ha. Håndtverkere holder seg aldri til datoene 😅 Hos oss endte det med dagsbøter. Noe vi aldri kunne krevd om vi ikke var nøye på dato og fremdrift.
Hørt at prisene skal gå ned igjen til høsten! Vi skal også bygge hus og venter heller litt pga de høye prisene nå. Og ting tar tid med husbygging altså😅😅
Skråtak gir også billigere forsikring 😄 trenger ikke være store graden heller, skråtak er skråtak 👌🏼
Få strøm i huset så tidlig som mulig. Byggestrøm er dyrere.
Prioriter det som gir deg midlertidig brukstillatelse, resten kan du gjøre når du har flyttet inn.
Planlegg godt. Det er endringer underveis som gjør at budsjettet sprekker.
Husk å sett av nok penger til graving, grunnmur og hage. Det er svindyrt!
Lag en liste med hva dere ikke vil gi slipp på, hvor der eer villig til å spare osv.
Beregn 10-15% av budsjettet til uforutsette kostnader.

 

PLANLØSNING:

Vaskerom på samme etasje som du mest oppholder deg dersom det er mulig (veldig praktisk med barn).
Soverom: når barna blir eldre er det kanskje godt å ha dem i en annen etasje enn den dere selv er i?
så mye!!! Om vi skulle ha bygget igjen vil jeg definitivt ha bygget mer bod og større vaskerom. Også ville jeg ha samlet soverommene mer og lagt det til en litt støyfri sone av huset.
vi har bevisst valgt å sette soverom der vi har morgensol og ikke kveldssol. Dette gjør at vi alltid har svale deilige soverom på sommeren istedenfor badstue når vi legger oss. Samme gjelder forsåvidt kjøkkenet, skikkelig kjipt om alle tørvarene renner vekk i skapet om sommeren
tenk dør mellom etasjene. Vi har dobbeldør inn til stua og det er gull når baby blir større og skal leke oppe at vi voksne kan chille nede i rolig omgivelser😅 vi har som sagt vaskerom med inngang vi bruker også har vi hovedinngang med stor gang på 23m2 der det alltid kan være strøkent når gjester kommer så kan vaskerom være vaskerom. Har også et soverom og bad i 1.etg så gjester får sin egen “suite” og slipper alt kaos med baby og kaving av oss på natta.
Tenk langt fremover i tid. Det er topp å ha Albert i naborommet nå. Ikke så fett når han er 16. Vi har «voksenavdeling» i hovedetasjen med eget bad. Også har barna soverom i kjelleren, med eget bad. Der har de også kjellerstue, så tenker det blir naturlig at de henger i underetasjen med venner etter hvert. De er jo «store» mye lengre enn de er «små». Men vi har også et kontor/ekstra soverom i hovedetasjen, så enn så lenge sover barna der.
Vaskerom i samme etasje som soverom (eller der man har klærne sine)!!!
Vi har alle soverommene nede, slik at det er svalt året rundt. I tillegg ligger vaskerommet i samme etasje, så du slipper å bære klær opp og ned.
Vi er veldig fornøyd med kjempestor terrasse i andre etasje
Vi passet på at TV-en i stua ikke fikk sol på seg.
Åpen kjøkkenløsning er fint, men er det koselig å med en dunst av dagens middag i flere timer? Og gjestetoalett!! Så slipper du å vaske et helt bad bare for et besøk.
Uansett hva dere gjør for all del ikke såpass skråtak at dere mister veggplass, klin umulig å innrede + man mister så mye rom på den måten
Fornøyd med å ha trapperom under trapp
Dere får aldri nok lagringsplass, så ikke la det bli «ingenting». Da er det bedre med loft, godt isolert så dere slipper museproblematikk. Tenk alle gamle skolebøker, klær og leker dere skal «lagre» etter Albert!
Kaldloft er GULL verdt!
Jeg savner flere rom og mere oppbevaring! I «gamle» hus har de jo loft og flere små oppbevaringsplasser. Etter vi fikk barn eksploderte det jo med diverse 😅 så tenk på det ihvertfall.
Husk å Prioritere store gode soverom, vaskerom, gjerne to stuer og gjerne en romslig entre/hall. Og så mye som mulig lagringsplass. Hilsen Eiendomsmegler med 10 års erfaring
Etter mye bygging og renovering av hus har jeg – den som skulle ha «lev landlig» stil, endt på å ville ha et funkishus. – man står enormt mye friere for fasade, som gjør at man da har litt større frihet inne. Man har ikke nødvendigvis 6 vinduer på rekke i stua, men to store der man trenger, og god veggplass der det passer. (Veggplass er undervurdert)
Soverom i 1. etg (kaldest i den etasje om sommer) vendt mot øst hvor sola står opp (?) så våkner man til soloppgang, og så slipper man at sola har stått å stekt på soveromsvindu før man skal legge seg!
Soverom og bad samlet i 1. etg og ekstra toalett til gjester i 2. etasje/oppholds etasje
Ikke lag vaskerommet for lite, det er et viktig rom med barn i hus
Om man har mulighet for vaskerom ved inngangen er dette gull verdt, da det fort blir mye søle på både sko og klær.
Hustype, plassering av rom, vinduer dører (lurt å tenke praktisk som feks dør fra vaskerom og rett ut). Ville også tenkt på både innerom og uterom skal harmonere (lett utgang til både veranda og hage. Vi har altfor oppdelte uterom😅)
Anbefaler gjestebad som et eget rom, og ikke kombinert med vaskerom for eksempel.
Du trenger alltid større kjøkken enn du tror!
Jeg angrer på at vi ikke tegnet inn mer bodplass
Lag nok bad til en hel familie
Plassering av toalett er lurt å tenke over, helst litt unna både kjøkken og stue.
Ha vaskerom og soverom i samme etasje.
Du får aldri nok bod når du har barn!
Ta soverom på den siden huset får mest skygge, så slipper dere varme soverom om sommeren.
Tenk over hvor juletreet skal stå.
Veldig fornøyd med et sosialt kjøkken som vender ut mot oppholdsrom. Ikke mot spisestue.

 

FASADE:

Har selvrensende vindu (har store vinduer i front) som er gull.
vi har funkis med skråtak(!) 6 grader slik at vann renner av. Har du flatt tak så er det mye dyrere forsikring pga større fare for lekkasje, det er dyrere konstruksjon å bygge og mye mer knot. Du har ikke takutstikk som gjør at kledning osv er mere utsatt for råte over tid. Syns selv flatt tak og null utstikk er smashings men bor med en snekker som har sett litt for mye dårlig arbeid og erfaring med flate funkiser. Funkis gir deg og mulighet for to fulle etasjer med god takhøyde og lagring av sportsutstyr osv i høyden på veggene istedet for skråtak med kald loft der alt blir stua inn i et salig kaos
Har ikke så mange tips egentlig, men har du penger til en god arkitekt, velg det i stedet for «ferdighus». Da får du hjelp til å finne ditt(deres..) stil, hus og ønsker, i tillegg til god analyse av noe som passer inn i nabolaget
Vi har en solrik tomt, så vi angrer på at vi ikke hadde tenkt på utvendig solskjerming, så det har vi bestilt nå i ettertid.
Hustypen valgte vi ut i fra de andre husene i gata. Moderne og litt funkis. Anbefaler arkitekt, slik at dere får oppfylt de fleste kravene dere har.
Undersøk pulltak. Skrått bare en vei 😅👍
Sykt digg med mur vs trehus ihvertfall da, slipper å skrape og male annethvert jævla år!
En leverandør eller entreprenør vil helt sikkert si ifra om type tak mtp. snømengde. Vi bor en snørik plass og kunne derfor ikke ha flatt tak f.eks 😊
Om dere velger store vinduer, kjøp sånne som er selvvaskende så du slipper stige for å rengjøre!
Ikke gå for funkis! Min far og bror (tømmermestre) sier at det er ofte problemer med de husene fordi vinklene på huset gjør at det ofte vil føre til lekkasjer og vil trenge oftere vedlikehold
Tenk på alle takproblemer som følger med flatt tak
Vedlikeholdsfri kledning (null maling)
UV-demping på alle vinduer og skyvedører
Nok utelys og stikkontakter utvendig
Funkishus med litt skrått tak, vi har 7 grader fall – ingen problemer mtp vann, snø osv
Angrer veldig på å ha bygget klassisk villa på en utsiktstomt 😔 Skulle MYE heller ha valgt en moderne villa med store vinduer fra gulv til tak!
Naboen vår har bygget med skråtak, hvor halve hovedetasjen har mørkloft, mens stua har skråtak og DEN takhøyden og DE vinduene ☺️
Vi har hus med skråtak, men taket er i «normal høyde/full høyde» på den laveste siden. Så skråtaket fører bare til enda høyere tak på ene siden. Herregud så dårlig forklart 🙈🙄 da slipper man flatt tak, men også at det blir lavt og vanskelig å utnytte plassen
vi har funkis med skrått tak fra utsiden og flatt tak inne – veldig fornøyd med det 🙂 mange ulemper med flatt utvendig tak!
Føler at man kanskje blir litt lei av den skråtakstilen etter hvert? Funkis kan man gjøre litt mer tidløs
Vi har flatt tak og det fungerer kjempefint!
Bare bittelitt helling på taket hjelper.
Min samboer er tømrer. I følge han er hus med flate tak oftere plaget med lekkasje enn hus med skråtak. Bare et tips å ta med seg i vurderingen 😊
Hvis du tenker med snø osv på flatt tak fins det med varme sensor slik at de smelter vekk av seg selv , fleste funkis hus har sånt. Kalles Snølastreduksjon
Vi har skråtak som kun synes fra utsiden. Superfint og vi har lagt gulv og satt inn takluke slik at vi har MASSE lagringsplass på loftet
Et tips, fra Nordan kan man kjøpe vinduer med ferdige screens som så og si ikle synes fra utsiden når de ikke er nede, dette fikk dessverre aldri vi vite om og må montere i ettertid
Om store vinduer: Innebygd solskjerming.
Ha tak/overbygg over deler av uteområdet/terrassen
Gjør klar/montér screens med det samme sånn at kassetten blir skjult i fasaden.

 

ELEKTRISK:

Du får faktisk ikke nok stikkontakter
Solrik tomt? Gå for utvendig solskjerming og legg opp strøm til disse med én gang.
Norge blir varmere og varmere: varmepumpe på soverom er faktisk gull verdt, selv om de kanskje ikke er så pene å se på – vi bruker kun til nedkjøling. Men dette er jo selvsagt en smakssak om man ønsker kaldt på soverom eller ikke :).
Skal dere har spotter? Husk å dele opp i mange ulike soner, kjipt med en hel bryter for en hel etasje.
Oppvarming: her er også soner viktig slik at disse kan styres automatisk og justere seg selv etter de temperaturene dere velger.
Angrer også på at vi ikke tenkte mer på spott plassering i taket, mtp. skyggeeffekten på veggen om spott er for nærme vegg og du vil sette opp feks. hylle.
her kommer du til å få spm åssen brytere du vil ha, stikkontakt osv. Små detaljer som betyr endel. Vi har litt svarte brytere og der er dødsfint MEN det støver ned, så jeg er veldig glad vi kun valgte det på noen brytere og ikke stikkontakter. Vi valgte stikkontakter som er litt buet og glatte i fasong (heter simone fra elektroimportøren) og de samler ikke mye støv slik som de firkanta fra Elfa.
Planlegg og om du vil ha stikk til julestjerner over vinduene så slipper du laange ledninger over alt hver jul.
Ellers vil jeg oppfordre dere til å undersøke gode bærekraftige løsninger for huset, som alternative oppvarmingskilder og ekstra «grønne» tiltak. Det er mye dyrere enn panelovner i innkjøp, men i det lange løp er besparelsen høy. Jeg tenker for eksempel energibrønn, solenergi eller andre løsninger.
Utestikk plassert for vaffelsteking etc på terrassen
Opplegg til eventuelle varmelamper ute
Opplegg for fremtidig elbillader
Ha varmepumpe for nedkjøling på sommerstid.
Må tenke innredning av rom tidlig, så man får plassert stikkontakter osv bra.
Sett deg godt inn i oversikten over alle lyspunkter/stikkontakter før du godkjenner.
Vi flyttet nettopp inn i hus, og tipset er: Det elektriske er syykt viktig å tenke godt gjennom!
Velg varme i gulv i alle oppholdsrom.
Vannbåren varme i alle gulv er GULL verdt.
Det legges ofte inn for få stikkontakter på kjøkken
Plasser stikkontakter strategisk på kjøkken og bad.
Planlegg alt lenge før du tror du behover det. Du tror du har lang tid på å planlegge hvor du skal ha stikkontakter feks, men plutselig står elektriker der og skal montere.
Tenk over plassering av balansert ventilasjon – dette gir trekk.

 

INTERIØR:

Husk å endre farge på innerdører, standard hvite innerdører har en forferdelig stygg hvitfarge med grønt/gult skjær i seg
Fornøyd med ppgraderte innerdører som er «lydtette» med demping
For å dempe lyd valgte vi lyddempende plater i taket og eikespiler. Spiler gir også et mykere utrykk
me har skråtak med 3,10 m undertaket, angrer litt på at me ikkje brukte akustikkplater, men har fortsatt ikkje fått møblert huset skikkelig.
dersom du får lov- legg opp punkter til lamper, men de kommer å «borrer» eksakt plass når dere har fått inn møbler – kjedelig når lampa er over en av stolene på spisestua
Så kommer ting innvending som type lister, gulv, flis, alt av materialer, skal feks skaper være «innebygd» med nisje rundt (skulle ønske vi gjorde mer av det🙈).
Planlegg møbler tidlig
Legg inn spikerslag evt gips der dere skal henge opp tv-benk, tv osv.
Bruk god tid på å planlegge belysning. Her kan man fort trå litt feil.
Planlegg på forhånd hvor ting skal stå og hvilke møbler du vil ha, da vil du se om layout’en funker
Innendørs trapp: Lurt å velge et hardere treverk enn standard furu, særlig hvis man har dyr
Trapp som matcher gulvene.
Dørterskler kan fint matche gulv.
Tenk over hvilken vei dørene skal svinge.
Gips og matt maling er faenskap med små barn
Angrer på at jeg ikke tilrettela for himling slik at gardinene kunne henge skjult. Med belysning.

 

KJØKKEN:

Begyn å tenk kjøkken tidlig!! Dette er noe av det første man må vite pga støp av rør osv i bakken og kjøkken er kanskje husets viktigste rom så viktig at man får plassering av ting slik man ønsker. Vi valgte øy uten platetopp etc slik at vi har gigaplass til baking, tapaskvelder, buffet etc og ikke minst baking til jul- angrer ikke!! Har og sort kjøkken med anti fingermerker på overflater men det funker svært dårlig om man er litt fettete på hendene (som man stort sett er med kremer osv) så med barn blir det maaasse å vaske hele tiden, skulle jeg valgt igjen hadde det blitt lys grå matt som viser minimalt med flekker. Hadde og valgt steinplate på toppen da denne tåler alt mulig og varer livet ut.
ikke ha vindu over oppvaskekummen
Fornøyd med å ha kjøkken integrert i vegg
Benkeplate i sten på kjøkken!

 

BAD:

Blandebatteri i vegg på bad (svært lite søl)
Vil si at dobbeldusj er oppskrytt og ville mye heller hatt stor dusj med drømmearmaturet
Anbefaler sluk langs med hele bakveggen. Lett å rengjøre og fint.
Hodedusj i stedet for veggmontert dusj.

 

VASKEROM:

Blandebatteri i vegg på bad (svært lite søl)
Vil si at dobbeldusj er oppskrytt og ville mye heller hatt stor dusj med drømmearmaturet
Anbefaler sluk langs med hele bakveggen. Lett å rengjøre og fint.
Hodedusj i stedet for veggmontert dusj.
Mitt beste tips som småbarnsmor og 2x husbygger er at vaskerom er tidenes mest undervurderte rom!
Stort vaskerom med masse oppbevaring er gull!
dette har vi i kombo med garasjen så vi kan trille alt pikk pakk rett i bilen mens regnet høljer, ta ut en skrikende unge så naboene ikke ser oss🤓 og hive handlevarer og skittentøy fra ferie rett inn 👌 har også elfa system på ene veggen slik at vi hele veien kan justere plassering på ting ettersom vi trenger mer plass til mini, bedre plass på vinter etc (er en skinne i toppen og alle kurver osv kan fritt flyttes rundt
vaskemaskin og tørketrommel i ståhøyde
Det bør ha egen inngang. Vaskerommet må ha god utslagsvask til å spyle sand og drit, og du må ha gode tørkemuligheter.
Ikke glem å også ha noen høyskap du kan gjemme unna strykebrett, støvsuger ol i.

 

INSTAGRAM-KONTOER SOM KAN VÆRE TIL HJELP OG INSPIRASJON:

@Villanyhus
@Casa_Caroline
Husbygging, oppussing og interiør (Facebook-gruppe)
@modernfarmhouse.torsnes
@idabirk
@funkis.dromme.huset
@studiolindhjem
@villanyhus
@gustaviandesign
@stineskoli
@Funkis_fitja
@smaragdbakken
@Thewergelands
@Madspusseropp
@Avset_home
@70north.living
@interiormaria
@Kildeveien12
@diydanmark
@humleheim
@Villagrannes
@casaslevik
@villafuncio
@ournestbuilding
@villakahytt
@snekkerpappaen
@Magnus_bygger_hus
@vi_bygger_front
@royksoppklokka8
@villavonkrogh
@husbloggen
@Re.habitat
@helbolig
@villa_grimsrud
@minifunkis
@casa.harjo
@ninanotetoself
@villariarveien
@lisevalo
@ingerliselille

Mulig dette innlegget blir oppdatert med flere tips etterhvert. For flere tips er selvfølgelig velkomne! Spesielt på bad og kjøkken. Hva kan være lurt å tenke på der?

Ellers får jeg veldig mange spørsmål når det kommer til kjøp av tomt. Både av folk som ønsker seg tomt i Fredrikstad og andre steder i landet hvor det nærmest er «umulig» å finne noe. Og ja: På Finn.no kan det være ganske umulig. I Fredrikstad, for eksempel, ligger det 6 tomter på Finn.no. De har ligget ute lenge og er ikke spesielt attraktive. Så mitt beste tips hvis det ikke ligger noe interessant ute på markedet, er å hakket mer proaktiv.

Vi startet med å kjøre rundt og se og føle på steder. Da vi hadde funnet ut av hvilke områder som var aktuelle for oss, satt vi i Google Maps og så etter store eiendommer hvor eierne kanskje kunne være villig til å selge en bit. Vi brukte kontaktnettverket vårt, og delte et kart som viste hvor vi var interessert i tomt. Her har jo jeg en fordel med blogg og Instagram som mange følger, men du kan like gjerne få napp ved å dele på Facebook. Fortell venner, familie og bekjente at du er på jakt etter tomt, og la dem komme til deg.

Gjennom hele tomtejakten vår, hadde vi egentlig et stort ønske om et bestemt sted, hvor alle tomtene var solgt. Vi hadde egentlig tenkt at det håpet var ute, men så fikk jeg ånden over meg og bestemte meg for å søke opp og kontakte alle som ikke hadde begynt å bygge på tomtene sine. Kanskje noen har ombestemt seg? Kanskje noen er blitt skilt etter at de kjøpte tomta? Alle har vel en sum?! Sånn medium desperat, logget jeg meg inn på Kartverket.no med BankID, og søkte opp adressene. Der kan du se fullt navn på den som eier tomta, når den er kjøpt og hvor mye som ble betalt. Med denne informasjonen stalket jeg meg videre via Facebook, Instagram og 1881. Med full oversikt, tok vi kontakt med flere. Gravlyset ringte, og jeg skrev meldinger. Slengte til og med ut noen bud som ikke ble akseptert. Men så! Så fikk vi napp hos en boligutvikler som egentlig skulle bygge et hus for å selge. Vi tok et møte, la inn et bud, og tadaaa! Så var vi tomteeiere. Ikke tada, egentlig. Vi hadde cirka én måneds intens jakt, etter å ha kikket passivt en god stund.

Et ekstra og viktig tips er å undersøke skolekapasiteten i området før du kjøper tomt. Ring kommunen, rett og slett. Hvis du kjøper tomt i et område hvor skolekapasiteten er sprengt, kan det ta flere år før du får lov til å begynne å bygge. Det vet jeg at flere har brent seg på her i Fredrikstad. Tenk så kjipt å stå med en tomt man ikke kan bygge på! Selv hadde jeg aldri hørt ordet skolekapasitet før vi begynte å jakte på tomt. Mye å lære!

Håper dette var til hjelp for noen ❤️

23 Comments

 • Reply Lena 18. august 2021 at 15:54

  En ting som ikke ble nevnt: utebelysning! Undervurdert som fy 😱 Vi tenkte at det ikke var verdt å gå over budsjett for, men ohoi som vi angrer nå! Kjøkken må du gå for noe du virkelig liker først og fremst, ikke la det praktiske komme i veien for kjøkkenet du egentlig vil ha, men helt matt blir helt klart MYE vasking. Nedfelt vask og platetopp er gull, og stekeovn man slipper å bøye seg ned til, i tillegg til pyrolyse og utdragbare spor til rist/stekeformer). På badet er det lurt å tenke på fliser som ikke er et helvete å holde rene samt dysjhoder med godt nok trykk 😂 Well.. the list goes on and on 🙄 Tvi tvi!

 • Reply m 18. august 2021 at 15:59

  Hei. Jeg ser at folk blander begrepene byggherre og byggmester.

  En byggmester er en som har et firma, som gjør en jobb for deg.

  En byggherre (gammelt begrep, i dag bruker man tiltakshaver): er kunden som skal få jobben gjort for seg.

 • Reply Andrea 18. august 2021 at 16:12

  Kjøkken: Planlegg og «innred» kjøkkenet, planlegg hvor alt skal plasseres i skap og skuffer. Veldig kjedelig å ha for lite plass på kjøkkenet. Skuffer vs skap? – Jeg personlig synes skuffer er mye mer praktisk og oversiktlig enn skap. Overskap helt opp til taket – da slipper man alt fett og støv som samler seg over skapene. Stor vask, så man kan få vasket stekebrettene fra ovnen når de blir tilgriset. Kjølerom i tillegg til kjøleskap/skuff. Passe på at sokkelen til kjøkkenet evt et høy nok for at robotstøvsugeren kommer seg under?

 • Reply Elisabeth 18. august 2021 at 16:51

  Åh! Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge mitt eget hus. Tror ikke det kommer til å skje med det første, men da er det veldig gøy å følge deres prosess 😀

 • Reply Kristina Eliassen 18. august 2021 at 17:05

  Så utrolig mange gode tips du har fått! 😄 Husbygging er spennende, og veldig krevende. Men for en følelse når man ser helheten i det man har valgt. Gleder meg masse til å følge med på prosessen deres. Og herregud så UTROLIG stas med «shoutout» til vår konto. Tusen takk 😍 hilsen Royksopplokka8

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 22:31

   Ja, det gleder jeg meg veldig til 😀 <3 Hurra!

 • Reply Stine 18. august 2021 at 17:25

  Et annet tips er: Planlegg alle rom samtidig, med tanke på det elektriske. Da slipper du merkostnader i forhold til prosjektering (som de fleste alltid tar). Når tegninger må oppgraderes (selv bare med en liten stikkontakt) kan det bli mange tusen kroner ekstra😊

  Vet det kan være vanlig med opp til 4000kr per gang. Det kan bli dyre stikkontakter!

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 22:30

   Hjelpes, det var stivt ja!

 • Reply Tjuesytten 18. august 2021 at 18:33

  Kan ikke tro at ikke noen har kommentert det aller viktigste! TO VASKEMASKINER😃 🙌🏼 Kombinert med en tørketrommel med god kapasitet og kurver til ulike typer skittentøy så går vaska som en lek. I alle fall når man har plass til at både tørkestativ, og helst også strykebrett, kan stå fremme til enhver tid 👌🏼 Gjerne ha barnas garderobe i tilknytning til vaskerommet, med åpning fra begge sider, så klærne kan brettes på en benk i riktig høyde, med en god podcast (egentid!), og puttes rett på plass. Vaskerom i samme etasje som soverom er også deilig, så man slipper å drasse x antall sengesett i en trapp. Og sjakt eller luke fra bad til vaskerom 👌🏼 Drømmen nå er en egen Philips Speedpro Max på vaskerommet for å raskt fjerne støv og sand på gulvet.

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 22:30

   Fikk gåsehud av denne kommentaren! På den gode måten, hehe

 • Reply Maren 18. august 2021 at 22:39

  Anbefaler virkelig programmet RoomSketcher!! Har vært helt fantastisk når vi holder på å totalrenovere et hus. Gratis og lett å bruke 🙂

 • Reply Andrea 19. august 2021 at 10:38

  Kommer det snart ny rabatt kode på hårprodukter? 🥰

 • Reply Astrid 19. august 2021 at 19:14

  Wow så mye å tenke på. Har alltid hatt lyst å bygge drømmehuset på sikt, men fikk puls av å lese disse tipsene. Hehe. Blir spennende å følge prosessen deres. Ps: Albert er så skjønn!

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 22:27

   Puls her og, haha! Får håpe vi klarer å kose oss med det <3

 • Reply Christiane 20. august 2021 at 13:32

  Et godt tips er å melde seg inn i Huseierne (medlemsorganisasjon for alle som eier bolig). Det sier jeg ikke bare fordi jeg jobber der, men for 539,- i året får dere juridisk og byggteknisk hjelp, gratistime med en av våre advokater, tilgang til digitale og lokale kurs som vi holder, tilgang til digitale kontrakter (bl.a. håndverkerkontrakt – viktig!) og rabatter hos mange forskjellige samarbeidspartnere (Storebrand, Glitre Energi, Montér, VB, Elfag, Mesterfarge, Skeidar, Flisekompaniet +++). I tillegg støtter dere vårt politiske arbeid med å sørge for at flest mulig skal kunne eie sitt eget hjem 😀 https://www.huseierne.no/

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 22:26

   Takk for tipset, meldte meg inn nå 😀

 • Reply Kamilla 22. august 2021 at 21:26

  Føler nesten det er på tide med en runde paraplyer🤞🏼😄

 • Reply Kathrine 24. august 2021 at 16:24

  Liker at jeg akkurat leste 223 tips om å bygge hus, når jeg ikke skal bygge hus😂 du er flink🥳 og lykke til med prosessen fremover!

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 18:03

   Haha, elsker det! <3 Tusen takk 😀

 • Reply M 25. august 2021 at 11:38

  Ser noen kommenterer middagslukt i stua i mange timer med åpen løsning mellom stue og kjøkken. Vi har renovert nå og har åpen løsning, og det er overhode ikke noe problem nå som ventilatorne er så gode (kan dog være lurt å prøve å få røret til å gå ut gjennom veggen istedenfor kullfilter) 🙂 så ikke la det hindre åpen løsning om dere ønsker det. Ellers vær obs på farger på dører, karmer osv. hvitt er ikke hvitt, disse kommer ofte som du kanskje vet i feks Bomull. Kan være fint å endre til feks klassisk hvit, men sørg da for at man husker det på alle vindu, dører osv 🙂 lykke til!

 • Reply Kine 25. august 2021 at 19:13

  Takk for et supert innlegg! 😀

 • Reply undress vio 17. januar 2024 at 02:02

  Fantastic post.Really thank you! Cool.

 • Leave a Reply