Husbygging

KLARE FOR ARKITEKT

30. august 2021

Ah! Mitt fjerde blogginnlegg om å være husbygger, og jeg har ikke engang vært innom arkitekt 🤪 Et sikkert tegn på at jeg er gira! Haha. Men jeg merker nå uansett at andre også syns det er gøy med husbygging og det som hører med, så jeg deler uten skam.

Denne uken skal vi endelig ha møte med en arkitekt. Gravlyset og jeg har sittet ved kjøkkenbordet i flere uker, og snakket og tegnet oss frem til innholdet vi ønsker å ha i huset vårt. Det vil si… Vi har tatt tjue minutter her, to timer der, fire minutter her osv. Vi har jo en baby som bestemmer når vi kan kose oss med den slags 😅

Uansett: Nå tror vi at vi er sånn 90% i mål med innholdet i huset, altså hva vi skal ha og planløsningen. Vi har faktisk spurt om innspill på tegningene på Instagram underveis, og fått noen gode som vi har tatt med oss videre. Blir det endringer nå, så er det fordi arkitekten kommer med noen forslag som høres bedre ut enn de vi har kommet på selv. Så skal det jo sies at huset vårt ikke blir definisjonen på spennende arkitektur på innsiden. Vi har konkludert for lenge siden med at vi ikke ønsker å bruke masse unødvendig plass på at ting skal se fett ut. Vi skal være en glad småbarnsfamilie med praktiske løsninger og det lille ekstra. Så det så!

Her er noen (VELDIG amatørmessige) tegninger som vi sendte over til arkitekten i dag. Skulle såå gjerne ha satt oss inn i RoomSketcher, men det har vi altså ikke fått tid til.

1. ETASJE

Her er 1. etasjen vi har lyst på. Det må nevnes at vi har skråtomt, og ikke får vinduer på baksiden i 1. etasje. Derfor soverom ligge der hvor de ligger. Vi startet egentlig med fire soverom nede, men kom frem til at vi heller ville ha et mindre for å få bedre størrelse og form på soverommene. Syns det er kjipt med lange, smale barnerom. Så nå blir det i første omgang ett barnerom, ett gjesterom som også brukes som kontor, og én TV-stue. Når/hvis vi får et barn til, mister vi TV-stua og har heller to barnerom. Ellers er det bad til barn og overnattende gjester, et WC til gjester som bare er innom, stort vaskerom til meg (wohoo) og et innendørs gym som jeg virkelig har kjempet for. Nå er jo ikke huset bygget enda, så det kan fremdeles være at gymmet mitt og jeg blir sendt ut i garasjen. Men drømmen er å ha det inne i huset. Sist men absolutt ikke minst: Garasje og tek+bod. Etasjen er på 189 kvm totalt.

2. ETASJE

Her er 2. etasje! Stue, kjøkken og spisestue i vinkel. Vi syns dette er en fin og sosial løsning. Spisestua står foran en terrasse med foldedører, sånn at man kan åpne helt opp og sitte inne i skyggen og spise samtidig som man føler at man er ute. Og så slipper vi ekstra spisebord ute på terrassen, der skal vi ha andre ting! Oppe har vi også foreldresuiten med soverom, garderobe og bad. Det eneste vi «mangler» her oppe er WC til gjester, men vi har bestemt oss for at de kan gå ned. Det viktigste er at det finnes et separat WC slik at vi slipper å vaske badene fordi det kommer noen innom på en kopp kaffe. Gamle og folk som er dårlige til beins, får selvfølgelig audiens på foreldresuiten sin do…

UTEOMRÅDET

Her har jeg prøvd meg på å tegne et uteområde, uten helt å vite hvor stor hagen vår blir. Kanskje vi får mer, kanskje vi får mindre. Arkitekten har nok svar! Vi har fått mange tips om at det er lurt å tenke på hagen samtidig som man tegner hus, slik at man får en helhetlig plan. Så det skal vi prøve på! Dette er jo egentlig bare en tulletegning, men den viser likevel mange av elementene vi vil ha. På terrassen oppe i 2. etasje (som forresten skal ha tak), vil vi ha en komfortabel sofalounge, boblebad og solsenger. Nede i hagen vil vi ha en større platting (eller lignende) med basseng og god plass til lek. De fine trærne jeg har tegnet er sånne trær som er rosa én måned i året, haha!

Når det kommer til hage så regner jeg med at det er noe som kommer til å ta tid. Kanskje vi flytter inn og venter hele 1-2 år med å ferdigstille. Det kommer rett og slett an på økonomien, og hvor tom lommeboka er etter byggingen.

Når det kommer til fasade så har jeg ikke så mye å dele enda. Her må vi rett og slett få hjelp av arkitekten! Men vi snakker om å gjøre den ganske så vedlikeholdsfri. Så kanskje vi ikke får drømmeutseendet på huset vårt, men jeg er villig til å svelge noen kameler for å ha et behagelig liv.

Det blir morsomt å se tilbake på disse tegningene når huset står ferdig. Eller kanskje allerede når arkitekten har vært her med tryllestaven 😀

Nå skal vi avgårde og få dose nr 2 med Pfizer. Krysser fingrene for at vi ikke blir dårlige, har egentlig ikke tid! 😱🤞🏼

35 Comments

 • Reply Elise 30. august 2021 at 20:28

  Spanande å bygge hus 🤩 Anbefaler skyvedører i 1. etasje sidan det blir mange dører ut i gongen. Vi har valt det, og det er veldig plassbesparande 👍😃

  • Reply Ida Wulff 31. august 2021 at 14:49

   Åh jaa, egentlig helt enig med deg men har så lyst på noen fine «vanlige» dører i tre 😀 Vi får se, skal vurdere det 100 ganger til <3

   • Reply Monica 31. august 2021 at 15:35

    Hørt at det er lurt at barnerom-dører åpnes innover i rommet, siden de sjeldent står lukket.

    • Reply Ida Wulff 31. august 2021 at 17:15

     Det er et nyttig innspill!

     • Marte 1. september 2021 at 17:35

      Men av sikkerhetsmessige årsaker bør dører alltid slå ut. Nå veier ikke barn så veldig mye, men skulle en voksen person svime av foran døren innenfor skal døren slås ut. Slår den inn kan det bli veldig tungt å skyve hvis en person ligger der!

 • Reply Kristine 30. august 2021 at 20:58

  Morro med husbygging! Lite innspill på løsninger – ser dere har hovedsoverom i 2 etasje – vil dere føle på at Albert skal sove nede mens dere sover oppe når han er liten? Isåfall kan det tenkes at hovedsoverom bør være nede, eller to soverom oppe👍🏼

  • Reply Ida Wulff 31. august 2021 at 14:48

   Vi har tenkt mye på dette og landet på at vi må tenke på at barna er store mye lengre enn de er små. Så vi får bare finne oss i å ha Albert og eventuelt andre barn oppe på vårt soverom når de er små 🙂 <3

 • Reply Klara 31. august 2021 at 13:35

  Hei!
  Vi bygger også hus. Har noe alla deres i tankene, men er så i tenkeboksen ang. bad. Har dere tenkt på to fullverdige bad? Både verdimessig og når ungene blir eldre frister det veldig.. Men det måtte bli istedet for eget vaskerom. Har dere tenkt noe på dette? Vi har ikke så veldig lyst til at jentene skal måtte dusje og ordne seg på vårt bad, og måtte gå gjennom soverommet vårt. Ikke så lett dette her🤨

  • Reply Ida Wulff 31. august 2021 at 14:45

   Hei! Så spennende 😀 Vi undersøker muligheten for 2 fullverdige bad + vaskerom. Mulig at barna sitt bad må bli et meget budsjett-vennlig bad. Men jeg tenker som deg at det er veldig lurt når de blir eldre. Og ikke minst når vi har overnattende gjester! De må jo kunne dusje uten å gå inn på vårt soverom. Hvis du må velge mellom bad2 og vaskerom, så går det nok an å kombinere de to på en bra måte, med litt planlegging.

   • Reply Sigrid 2. september 2021 at 15:32

    Sjekk ut vaskerommet til Stine Skoli! Synes hun har en lur løsning på kombinert vaskerom/ekstra bad.
    https://stineskoli.blogg.no/

 • Reply Janne 31. august 2021 at 16:29

  Veggene har jo også en tykkelse, er det tatt med i beregningene ?
  Går forresten også an i bygge en WC eller bod under trappene.

  • Reply Ida Wulff 31. august 2021 at 17:15

   Nei, vi ber arkitekten om å legge dette til 🙂 Selv forholder vi oss kun til bruksarealet.

 • Reply Madde 31. august 2021 at 19:40

  Vi bygger også hus nå, og et lite tips som vi fant ut underveis: når man bruker boblebadet i 2 etg, må alle gå gjennom hele huset for å komme til badet nede. Regner med du ikke vil at alle gjestene skal bruke badet deres etter en tur i jacuzzien.

  • Reply Ida Wulff 31. august 2021 at 20:37

   Sant! Kanskje lurt å ha alt sånt nede 😀

   • Reply Tine 2. september 2021 at 21:17

    Dette er et godt innspill! Grumsomt å Hafskjær trampende rundt hele huset litt våte. Vi har selv basseng og jacuzzi samlet. Det er veldig populært blant store og små. Så har vi utedusj ved bassenget. Gull verdt. I tillegg må et boblebad ha ekstra bæring på en veranda så det kan øke prisen unødvendig. Ville flyttet det ned. Men basseng og jacuzzi er en fest å ha med barn.

 • Reply Charlie 31. august 2021 at 19:52

  Ville absolutt vurdert en ekstra stue som barna kan bruke når de bli større og skal fylle huset med venner. Tar ikke lang tid før Alberts leker fyller den vanlige stuen, og da er det digg med eget «område» til kids som de kan rote på. Og som du påpeker, de skal være store lenge i huset: hvor skal de henge med vennene sine? 🤷🏻‍♀️

  • Reply Ida Wulff 31. august 2021 at 20:37

   Det største soverommet blir TV-stue og gjesterom 🙂 Det blir nok ikke noe større hus enn dette med dagens materialpriser!

 • Reply Vilde 1. september 2021 at 15:52

  Kjekt med basseng og jacuzzi, men hvaa skal man med det? Det må vedlikeholdes og det kan være ganske tidkrevende. Jeg spør fordi jeg er nysgjerrig og aldri har skjønt hvofor man skal ha det..

 • Reply Linn 1. september 2021 at 19:39

  Har aldri kommentert før, men lest bloggen din lenge. Har fått litt inntrykk av mild OCD, ment på en pen måte. Jeg selv lider av det samme, kjøpte hus med stort utendørs svømmebasseng i fjor, og da slipper man i alle fall å lure på hva man skal bruke tiden på… med mindre man har en poolboy. Tok meg selv i å løpe ut mellom alle teamsmøter for å fange opp de insektene som hadde samlet seg siden sist😖 kan fort bli en paraply, uten at jeg skal være bezzerwizzer 😊

 • Reply Camilla 2. september 2021 at 08:35

  Kjempefint å gjøre seg noen tanker om hvordan man vil bruke huset. Jeg betrakter det som en «øvelse» eller et «studie» mer enn en ferdig planløsning.
  Neste øvelse kan være:
  -hvordan kommer lys inn i rommene? Hvor er vinduer plassert ift møblering og ganglinjer? Akkurat nå kommer man inn i en mørk gang, det er ikke en særlig flott entre. Det skal jobbes mer med lys-akser, trekke lys langt inn i rommene og få utsikt når man kommer inn i rommene.
  – hvor mye plass vil man ha rundt møblene? Skal kjøkken, stue og spisestue være så åpent, eller skal man ha en halvåpen løsning med store dørhul i mellom rommene? Det er mye lettere å plassere planter, møbler, bilder osv. når det er mere veggflater i mellom.
  -hva vil du se når du kommer inn i et rom? Hva vil du se når du ligger i senga om morgenen?
  -funksjon med gjester, skal de igjennom deres walk-in for å komme på do?
  -er hjemmekontor definert? Er det et sted i huset med ro og fin utsikt?
  -jeg synes ellers at hagetegningen er kjempefin!!
  (arkitekt)

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 18:01

   Tusen takk for innspill! Skal absolutt gå gjennom disse spørsmålene <3

 • Reply Odette 2. september 2021 at 09:02

  Vaskerom, åh, for ein luksus! Der får du i alle fall plass til mykje skap for oppbevaring av ymse kle. Eg er så frekk at eg kjem med mine tankar: Eg hadde nok flytta WC slik at det låg rett inn i gangen, ved sidan av trappa/inn i den tarmen der du no har teikna skyvedør inn til gymmen. Flytt heller den til den andre veggen ut i vaskerommet. Då er det litt mindre gåavstand til WC frå 2. etasje, og dotrengte små ungar spring ikkje gjennom mesteparten av gangen – det kan skje at dei ikkje rekk å ta av seg sko og ytterkle før dei MÅÅÅÅ på do.:)

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 17:59

   Spennende innspill, dette skal jeg ta en titt på!

 • Reply Eve 2. september 2021 at 16:07

  Når det gjelder uteområdet/tomta anbefaler jeg virkelig å spandere noen timer med en hagearkitekt… når huset står der. Både når det gjelder planter/trær/bed, plen og plattinger osv. er det mye å hente der. Det tar jo i allefall 2 år å anlegge en hage. Jeg gjorde det – OG, kremt… hagen min ble avbildet i Bonytt den gangen….

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 17:57

   Så gøy! Hagearkitekt skal vi absolutt bruke 😀

 • Reply Nora 3. september 2021 at 09:32

  Veldig gøy å følge med på prosessen 😀 Det eneste som slo meg er at stue/kjøkken ser veldig stort ut. Jeg syns det kan være koseligere med litt mindre åpen stue enn denne, også har jeg hørt om folk som i ettertid tenker at de har bygd for stort. Jeg tror jeg ville fått til et lite kontor/gjesterom til i 2. etasje. Men det er kanskje også fordi jeg ville hatt to fine hjemmekontorplasser. Og hva om dere skulle få tvillinger neste gang?

  Uansett, dette er bare mine tanker, vi er alle forskjellige 🙂 Masse lykke til! 🙂

 • Reply Stine 3. september 2021 at 10:38

  Veldig fin og smart planløsning.

  I andre etasje hadde jeg villet hatt døren inn til garderoben istedet for rett inn på soverommet.
  Så ville jeg hatt en skyvedør som skiller soverommet og garderoben. Da er det bare å lukke igjen skyvedøren til soverommet om gjester skal bruke badet oppe, for det kommer til å skje.

  • Reply Ida Wulff 14. september 2021 at 17:56

   Vi har endret til dette nå faktisk, takk for innspill <3

 • Reply Karen-Christine 7. september 2021 at 21:04

  Så spennende! Er det via Mesterbygg dere får hjelp av arkitekt? Vi tok utgangspunkt i et av ferdighusene til Mesterbygg og fikk hjelp til endringer slik at det ble slik vi ville 😊 Her sendes byggesøknaden vår av gårde til kommunen i disse dager 🥳 Gleder meg så sykt til de kommer i gang med tomta og ikke minst til huset er ferdig! Anbefaler forresten barnehagen her borte 😁 Poden vår starta der i oktober 😊

  • Reply Ida Wulff 8. september 2021 at 11:03

   Hei! 🙂 Så spennende! Da har dere jo kommet langt. Arkitekten er en «frittstående» eller hva man sier 😅 Tomta vi kjøpte hadde ikke Mesterhus-klausul. Men kan godt være vi ender opp med å bygge med dem likevel, bare at det ikke blir et av kataloghusene deres. Så bra du er fornøyd med barnehagen! Snoket faktisk rundt der i helgen, hehe. Er så glad for stedet vi ender opp <3 Håper alt går smooth med søknaden deres, så kanskje dere kommer i gang før det fryser i bakken? Jeg har et lite håp om det samme hvis vi får til en 1-trinns søknad, men det er nok ikke helt realistisk. Klem <3

   • Reply Karen-Christine 8. september 2021 at 14:34

    Ting tar tid ja, så jeg bare krysser fingrene for at det går så smooth som mulig! Det kan jo ta litt tid med kommunen og særlig hvis de vil pirke på noe… Lykke til videre med prosessen! Jeg legger vel igjen en og annen kommentar her på byggeinnleggene 🙂 Artig å følge noen andre som skal bygge på akkurat samme sted! Vi havner bare litt lenger opp i feltet 🙂

 • Reply Kristin 11. september 2021 at 08:36

  Dette blir bra! Likte spesielt godt stuen og kjøkkenløsningen ut mot terrassen!
  Jeg tror (!) dere kommer til å angre dere på det å ikke ha inngang fra stuen til badet oppe. Det har vi angret veldig på. Vi har også samme løsning med soverom og bad oppe og det var veldig slitsomt de første 4-5 årene med små barn.. de årene er slitsomme nok i seg selv. Det ble verst når nr 2 kom to år etter nr 1. da hadde vi et par år to barn som trengte oss nede om natten. Endte opp med å sove på madrass på barnerommene de årene der…men dere trenger selvsagt ikke være så uheldige som oss med barn som trengte oss mye. Dere kan jo også bo litt på ene barnerommet nede en periode. Men badet oppe..ikke så kjekt å ha gjester som går ned på do om kvelden og risikerer å vekke de små..mulig å få dør inn til badet oppe?

 • Leave a Reply